Gość: kloud IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 22:27 Obejrzałem program wspomnieniowy o Telewizji Katowice i poczułem niesmak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tyzprowda Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 23:43 czemu niesmak - przecież to kawał życia naszych mediów napisz co Cię zniesmaczyło(?) www.tvp.pl/katowice stronkę mają ładną, wiadomości regionalne codziennie jak wszystko dla Sląska tak i środki dla tvp katowice pewnie cieniutkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoza Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 23:13 A pogrzeb już ogłosili? Przecież tam już tylko wiatr hula po pustych studiach i korytarzach, oprócz info i sportu nic nie robią.Ponoć płacą poniżej 10zeta za godzinę, to chyba wszyscy sensowni już stamtąd uciekli, albo z głodu umarli. W Aktualnościach dzieciarnia dzielnie z netu kopiuje, pseudoproducenci tylko stare kasety z archiwum na emisję noszą, za to władza się cieszy, bo "zarządza" pustawym budynkiem za tę samą, albo i lepszą kaskę, co wówczas, kiedy ośrodek nadawał ponad 10godzin programu na dobę. Kiedy stypa po dawnej chlubie regionu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalekaibliska Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 23:51 No to tak - jak ze wszystkim to i w TVP SA widać kto pieniądze ma i na co. Przecież czasy kiedy TVP K-ce pracowała 'pełną parą' i robiła programów w/g potrzeb i ambicji lokalnych notabli skończyły się chyba dość dawno. Teraz W-wka płaci 10zeta jak piszesz to tylko głowę schylić w zadumie, że tak to pajechało .. Czasy się zmieniły, konkurencja się rozrosła, masz programów w kablu w 3 DDD do wyboru do koloru . Ze jeszczeTO istnieje to chyba tylko siła tych co tam pozostali zamiast kręcić lody w reklamach ,tefałenach,silesiach,....a ci zostali to jak piszesz albo 'dzieci' albo tuż przed emerytem. Piszesz, że puste hale, studia,wiatr hula - to czemu tego nie wynajmą innym telwizjom,przedsiębiorcom,cyganom lub tp.? Ale to nie powód do 'niesmaku' a raczej do żalu , że tak tym ktoś odgórnie rządzi, że cały zarobek jest w stolicy a tu co łaska. Wszystko jest coraz bardziej zwariowane i tu ja też mam gorycz i niesmak i żal ,że tak to psu w dupę poszło 53 lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloud Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 12:47 Przepraszam, że z opóźnieniem wyjaśniam swoje zniesmaczenie. Wpierw trochę historii. TV Katowice zacząłęm oglądać jako student Politechniki Śląskiej. Pasjonowałem sie Magazynem Postępu Technicznego, świetnie redagowanego i prowadzonego przez Pana Olgierda Wieczorka. Potem trochę się wyłączyłem bo czasy były trudne. Wróciłem na Rozmowy z księdzem Tischnerem. Był to balsam na moje juz zmęczone życiem serce. Oglądałem też Personę tej samej autorki a ładnym imieniu Ewelina. Zapamiętałem rozmowę z Bohdanem Tomaszewskim, Janem Zamojskim Religą, Edelmanem, Gedroyciem . TO był wzór profesjonalizmu i znakomitego przygotowania. Dalej programy muzyczne i filmy Pani Haliny Szymury o wybitnych kompozytorach i muzykach też należały do najcenniejszych pozycji nie tylko na antenie lokalnej ale też ogólnopolskiej. Serdecznie pamiętam kulturę i urodę Pani Rój - imienia niestety nie pamiętam. Jej programy o zdrowiu ze znakomitymi medycznymi autorytetami też sadzały mnie w fotelu przed telewizorem. Niestety w programie na okoliczność jubileuszu słowem nie wspomniano o dziennikarskich filarach katowickiego medium. Zamiast Nich wystąpiły dwie w ogóle mi nie znane panie . Nie wiem czy zostały przedstawione, bo programu nie oglądałem od samego początku. Jedna miała kłopot z formułowaniem myśli, druga chyba pracownica centrali telefonicznej, bo przedstawiła się jako osoba odbierająca telefony podczas trwania Telefoniady. Obie opowiadały tanie anegdotki o zdarzeniach z uczestnikami programów nie dające obrazu o tym czym kiedyś słynął katowicki ośrodek i wbił się w serdeczną pamięć o TV Katowice. W mojej pamięci niestety nie pozostała tandetna Telefoniada czy rozrywka jako taka , którą w jubileuszowym programie było zanadto, z pominięciem publicystyki czy reportażu. Piszę o tym nie dlatego by dokuczyć twórcom jubileuszowego programu ale po to aby z okazji kolejnych rocznic, przypomniano tych twórców, którzy utrwalili się w świadomości śląskich odbiorców, także i tych, którzy jak Kamil Durczok z powodzeniem tu zaczynali i w jakimś sensie katowicka antena Ich wykreowała. Z uszanowaniem Kloud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hejka! Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 23:02 Też pamiętam Kamila, jak swoich rozmówców ustawiał plecami do kamer, a siebie frontem, to był majstersztyk telewizyjnego profesjonalizmu! A pokazy mody małżonki nie były cudne? Obecny rzecznik NFZ przemawiał w studiu do miśków, stąd tak dobrze mu idzie tłumaczenie ludowi absurdów. Może warto przypomnieć nocne debatki o północy, kiedy ówczesny wojewoda nie wytrzymał i trwającym tam do dziś tuzom dziennikarstwa wygarnął kompletne nieprzygotowanie do tematu kontraktu regionalnego? To może wybitny był znawca kultury, który recenzował dzieła kolegów po uważaniu, albo towarzysz, latami specjalizujący się w programach katolickich? A mistrzowskie dysputy Kazia z Michałkiem, później patefony ujków, bery Szołtyska, szlagry, Soboty w Bytkowie, nic, tylko się można popłakać z zachwytu nad tym bajecznym dorobkiem... Ciekawe, co się stało z galerią wielkich portretów tych wybitnych osobowości, którą kiedyś za niezłą kasę /z abonamentu/ stworzył znany katowicki fotograf, Niesporek? Tam byś zobaczył, Kloud, tych wszystkich wspaniałych, z Bolkiem w rękawicach bokserskich na czele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloud Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 23:59 Niestety nie znam telewizyjnej kuchni jak Pan, Pani ? Napisałem to co czuję i pamiętam jako telewidz. Byłbym ogromnie wdzięczny za odpowiedź kim są Panie, które snuły wspomnienia? Czy praca w centrali telefonicznej jest tak ważna, że predysponuje do jubileuszowych podsumowań? To że sporo pamiętają nie trudno po obrazie rozszyfrować, ale dlaczego właśnie Im rozpisano role? To najbardziej mnie intryguje. Czy osoby które wspomniałem są już w Kosmosie, że nie można było ich pokazać we wspomnieniowym programie? Pisze Pan, Pani że jeszcze pracują, to dlaczego zniknęli z anteny nawet z imienia i nazwiska? Byłbym wdzięczny o odpowiedź. Proszę jednak pisać jaśniej bo gros Pana uwag jest dla mnie nie do rozszyfrowania. Ale i tak jestem wdzięczny za podjęcie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.centertel.pl 13.12.10, 09:13 Nie widzialam jubileuszu Telewizji Katowice, jednak jako telewidzka tez mam swoje wspomnienia i zastanawialam sie co dzieje sie ze wspomniana przez Pana dziennikarka Urszula Rój ?! ona chyba najbardziej utkwila mi w pamieci. Pamietam tez dziennikarza brunet z wasem, czesto z nia prowadzil jakies programy i podkreslal,ze jest z Opola czy spod Opola (nie pamietam jego nazwiska). Byl tez Grzegorz Kozak (chyba) taki szczuply,mial potem problemy z alkoholem i przestal byc pokazywany na antenie. Telefoniade rowniez pamietam i Boleslawa Cadera, ale jakos specjalnie interesujacych programow w tej telewizji nie bylo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: about Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 22:21 @Kloud przesyłam link do całej audycji złożonej z 3 części są one na stronie wyświetlonej pod fotką z Caderem . Wystarczy kliknąć i oglądać do woli to jak i wiele udostępnionych audycji,dzienników, filmów itp.. www.tvp.pl/katowice/polecamy/53-urodziny-telewizji-katowice/3510787 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od kuchni Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 06:09 Materiały ze stronki TVPKat są "chwilowo niedostępne", więc nie wiem, o które "telefonistki" chodzi. Prawdopodobnie to kierowniczki produkcji /od organizacji, dokumentacji i finansowania programu/, czyli nie tylko w Bytkowie najważniejsze persony telewizji, choć na ekranie rzadko widoczne. Dlaczego? Ponieważ TVP ma żelazną od dziesięcioleci zasadę utajniania kosztorysów, więc to są jedyne osoby decydujące o wysokości honorariów całej ekipy. Dodajmy, że dzięki tej wiedzy udaje się im przetrwać /choć stopień przyjaźni z panią D też nie jest bez znaczenia/ wszystkie burze, kryzysy firmy, tudzież zmieniających się jak w kalejdoskopie szefów. Dla nich, jak i większości władców tvp wartość programu liczy się jako pula kasy do rozdysponowania, począwszy od siebie, oczywiście, co ma tylko trochę wspólnego z oglądalnością /sponsoring programu, reklamy przed itp, czyli większa pula/, ale cała reszta już zupełnie się nie liczy. Więc nie dziw się , Kloud, że nie zobaczysz teraz na tym ekranie na żywo żadnego ambitnego dziennikarza, autora, czy twórcy sprzed lat. Ponieważ kolejne władze /z lewa, prawa i środka/ po prostu się ich pozbywały, zwykle w bardzo mało elegancki sposób, jak śmieci. Młodszym kiedyś portier zakazywał wstępu, starszym "dziękowano", a najczęściej albo nie było miejsca w ramówce, albo zabrakło pieniędzy, albo kosztorys audycji gubił się w jakimś biurku, albo proponowano honoraria pokrywające tylko dojazd do pracy. Każda dyrekcja takich ludzi potrafiła unikać i zwodzić bardzo skutecznie. Większość od 20 lat była "firmowymi współpracownikami", więc po kilku miesiącach zerowych dochodów zwykle sami znikali z horyzontu, a etatowcy z pensjami 900zł bez honorariów podobnie. Zawsze wolano miernych, byle wiernych, a im krótsza kołderka, to i o rodziny trzeba było zadbać, dzieci wkręcić itp. Przy obecnej mizerii mimo braku programów i łatania okienek powtórkami powtórek i tak dług ośrodka stale rośnie, bo prąd i telefony nie tanieją. Jubileusze nie są zbyt wygodne, bo i czym się tu chwalić, chyba tylko tym, że paru osobom udało się przetrwać? Przecież nie można pokazać starych dobrych programów, bo kontrast z obecną produkcją były za duży. Mam nadzieję, że udało mi się co nieco wyjaśnić, choć niebo nad Bytkowem /i nie tylko/ coraz bardziej pochmurne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: about Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 08:24 u mnie strona jest dostępna na dowód podaję linki bezpośrednie I część www.tvp.pl/katowice/polecamy/53-urodziny-telewizji-katowice/3510787/53-lata-telewizji-katowice-odc-1/3512814 rozpoczyna p Krzysztof Tobola szef sekcji archiwum II część www.tvp.pl/katowice/polecamy/53-urodziny-telewizji-katowice/3510787/53-lata-telewizji-katowice-odc-2/3512807 kontynuuje pani Krystyna Wikarek kieronik muzyczny i Hanna Suchorabska kierownik produkcji III część www.tvp.pl/katowice/polecamy/53-urodziny-telewizji-katowice/3510787/53-lata-telewizji-katowice-odc-3/3512741 pan Krzysztof Tobola w/g mnie zrobili najlepiej jak mogli własnym sumptem bez wydania całej kasy na jeden program. Całość wzbudza sympatię i szacun dla prowadzących pań i pana , którzy zrobili to profesjonalniej niż niejeden wielki redaktor za wielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna z Andrzejem Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 21:29 Klodowi przypominamy nazwisko dziennikarki rozmawiającej z Księdzem Tischnerem . Była to Ewelina Puczek. Z powodu tych programów zakupiliśmy video i do dziś, my i nasi znajomi. oglądamy i słuchamy Księdza Tischnera. Ciekawe jak by komentował czasy, które nastały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g...prowda Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 22:44 Przecież już za życia to zrobił, wystarczy poczytać jego Filozofie góralską, zwłaszcza definicję trzech prawd...Aktualnie mamy już etap trzeciej prawdy, :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyslubieGo Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 23:34 www.youtube.com/watch?v=D9xGkhrtz8E&NR=1 na YT też sporo clipów pozdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: about Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 09:12 tvp.info/transmisja-z-posiedzenia-sejmu/wideo/-tvpinfo/300435 tu można oglądać transmisję z obrad sejmu jak ktoś lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kloud Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 10:14 Dziękuję autorowi od kuchni za wyjaśnienia. Dziękuję bardzo serdecznie. No cóż... DZIWNY JEST TEN ŚWIAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od kuchni Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 21:03 Miłe te podziękowania - w tym temacie zawsze pozostaję do usług, :) Chyba nie wszystkich z Bytkowie cieszy ta internetowa wolność wypowiedzi? Pozdrawiam tych, których bawi...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.centertel.pl 16.12.10, 15:23 Chce jeszcze dodac,ze pamietam redaktora wysoki brunet Wojciech Zamorski (mam nadzieje,ze nazwiska nie przekrecilam) od muzyki i jeszcze rudy dziennikarz od motoryzacji chyba Wojciech Majewski - ciekawe co z nimi teraz sie dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: about Re: jubileusz Telewizji Katowice IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 15:41 Nie wydaje się aby wywołani z nazwiska redaktorzy byli zadowoleni z powyższego. Chyba nie to autor wątku miał na myśli tzn wspominki kto z kim co i gdzie .... www.youtube.com/watch?v=Nq0vntjJFuM Odpowiedz Link Zgłoś