Gość: SI1964 IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 13:53 Autonomia 2020!PORADZYMY! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: slonzok Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.3s.pl 20.12.10, 14:14 Bardzo dobra wiadomośc! U mie w doma juz soum trzi osoby wiyncyj za Slonzokow jak w 2002 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 14:17 Mam nadzieję,że nie będzie się nikogo nakłaniać ani zmuszać do deklarowania narodowości śląskiej...w obecnej sytuacji jest to niestety bardzo prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: oby tylko nie doszło do nacisków IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.10, 14:30 venezi.... ustaliliśmy ,ty jesteś Lwowiak. Ja jestem Ślązaczką ,ale obecnie żyjem ywspólnie na "umęczonej" ,zdegradowanej, ziemi śląskiej !!! Wspólnie, winnismy o tę ziemię zadbać ,aby nasze dzieci ,wnuki mogły tu zdrowo i dostatnio żyć !! Masz inne zdanie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano mam to samo zdanie 20.12.10, 14:42 ale czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stond Re: mam to samo zdanie IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 14:57 a kto Cie będzie zmuszał? Czy ktoś z RAŚ czy Plura o tym mówią? Kto chce i się czuje Ślązakiem to tak zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: mam to samo zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:06 ale czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Jestes mentalnie skrzywiony! Tak wyobraznia plata ci figle" przyjda lysi w brunatnych koszulach z bejsbolami i powiedza podpisz!!!!:):):):) zadajesz pytania na poziomoie przedszkolaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 14:43 to raczej Ślązaków zmusza się do oświadczania, że są Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt68 Vide ostatni spis!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 17:02 Wtedy trzeba było żądać takiego wpisu, pomimo niechęci ankieterki!! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 17:35 rojberek napisała: > to raczej Ślązaków zmusza się do oświadczania, że są Polakami. Przestań. Gw i dz to wrecz zniechęcają do tego by wskazać nar. polską. Poza tym co może być dla ciebie szokiem większość Ślązaków czuje się Polakami (Ślązak- tożsamość regionalna) Polak (tożsamość narodowa). Chyba lepiej czuć się przy całej odrębności regionalnej częścią ogromnego 50 milionowego narodu polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 20:51 Bredzisz albo niewielu znasz Ślązaków - a może żadnego? Wśród moich znajomych, rodziny wszyscy Ślązacy uważają się za Ślązaków, a obywatelstwo to już inna bajka - część z nich ma również niemiecką - i dostaje się je za darmo nawet gdy się go nie chce - w szczególności takiego polskiego śmiecia - a żeby się go pozbyć musiałbym za to zapłacić - więc niech sobie ten polski dowód gnije w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.lutostanski Re: oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 23:07 rojberek napisała: > Bredzisz albo niewielu znasz Ślązaków - a może żadnego? > Wśród moich znajomych, rodziny wszyscy Ślązacy uważają się za Ślązaków, a obywa > telstwo to już inna bajka - część z nich ma również niemiecką - i dostaje się j > e za darmo nawet gdy się go nie chce - w szczególności takiego polskiego śmieci > a - a żeby się go pozbyć musiałbym za to zapłacić - więc niech sobie ten polski > dowód gnije w szafie. Znam wielu Ślązaków. Masz pecha. Co do reszty to powiedzcie mi o ojcowie nowej tzw narodowości jak ja mam normalnie traktować człowieka, który specjalnie o polskim dowodzie mówi tak a tak. Tego nie wytniecie? Resztę tego co napisałem to najprawdziwsza prawda no ale jak ktoś próbuje zawłaszczyć termin Ślązak to mu to oczywiście przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: oby tylko nie doszło do nacisków 20.12.10, 14:45 Sorry, ale o czym ty mówisz? Jak sobie wyobrażasz sytuację zmuszenia Polaka do zadeklarowania innej narodowości? Przecież to jakaś brednia. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano a jeśli będzie pracował w firmie 20.12.10, 15:00 należącej do ...no, powiedzmy...fanatycznego członka RAŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: a jeśli będzie pracował w firmie 20.12.10, 15:06 Umęczonym podwłądnym fanatycznych Ślązaków podpowiadamy, że ankiety spisowe wypełnia się w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano byłym umęczonym podwładnym 20.12.10, 15:17 polskiego reżimu zadam pytanie: a jeśli ów szef zażąda wglądu do ankiety i od tego uzależni przedłużenie umowy o pracę? tylko nie mów,że będzie można nagłośnić sprawę w Gazecie Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: byłym umęczonym podwładnym 20.12.10, 15:20 A jak zaproponuje panu sex w zamian za przedluzenie umowy, to co pan zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano niektórzy zgodzą się na sex 20.12.10, 15:23 inni na wpisanie narodowości śląskiej...ludzie są ułomni... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: niektórzy zgodzą się na sex 20.12.10, 16:09 veneziano napisał: > inni na wpisanie narodowości śląskiej...ludzie są ułomni... Wyrazy wspolczucia - pytanie bylo skierowane do pana, o ile pan sobie przypomina. O ile na bycie ciota pan moze i sie zalapie, to jestem pewien, ze nikt kogos takiego jak pan nie chcialby widziec wsrod deklarujacych narodowosc slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano broń tych, co nie mają argumentów 20.12.10, 16:42 to argumentum ad personam czyli np wyzywanie innych od ciot- swoją drogą, gdzie podziała się tradycyjna śląska otwartość i tolerancja, panie arnoldzie...czyżby to taki sam mit jak to,że autonomia nie ma nic wspólnego z separatyzmem...? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: broń tych, co nie mają argumentów 20.12.10, 16:47 Czy ja gdzies pana nazwalem ciota i czy gdzies napisalem, ze mam cos przeciwko takiej orientacji seksualnej? Naucz sie pan czytac ze zrozumieniem, szczegolnie swoje wlasne posty:) . Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: byłym umęczonym podwładnym 20.12.10, 15:50 A jak ma zajrzeć do ankiety, która będzie w wyłącznym posiadaniu rachmistrza spisowego? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano z tego co wiem, 20.12.10, 16:45 ma przeważać forma tzw samospisania, a rachmistrzów będzie znacznie mniej...zresztą podobno na żądanie RAŚ przeważać tam mają członkowie tej organizacji, a wiec dodatkowa forma nacisku na niezdecydowanych Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: z tego co wiem, 20.12.10, 16:48 veneziano napisał: > ma przeważać forma tzw samospisania, a rachmistrzów będzie znacznie mniej...zre > sztą podobno na żądanie RAŚ przeważać tam mają członkowie tej organizacji, a wi > ec dodatkowa forma nacisku na niezdecydowanych O, a gdzie pan slyszal o takim zadaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano RAŚ wyciąga wnioski z klasyków 20.12.10, 16:58 już Stalin powiedział-nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy...jak rachmistrze będą NASI to i spis będzie NASZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Re: RAŚ wyciąga wnioski z klasyków IP: *.cable.smsnet.pl 20.12.10, 17:46 Cicho bo Poloki usłyszo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: byłym umęczonym podwładnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.11, 14:50 Skąd oni znają takie metody, ze tyle obaw? Może za dużo lat własnych doświadczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt68 Re: oby tylko nie doszło do nacisków IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 17:00 Gdzie byłeś przy poprzednim spisie? Kiedy na moje żądanie (stanowcze) pani ankieterka ( Twoja fanka?) z niesmakiem napisała: ś l ą s k i e !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: 91.123.215.* 20.12.10, 14:19 To ńy je tak cołkym jasne?! Podle polskigo Rechta, szloonzki Nacyje ńy ma i śe Ji ńy uznowo (stykńe se wejzdrzeć do polski Ustawy). Coby uodpedźeć praworzoondńe i coby potym "mimorechtowe" deklaracyje ńy uostały bes gorolstvo pomińynte, trza by podać narodowość prusko (mjymjecko), bo ze tego Państva My śe wźyńi jako Kraj i w Ńjym svoboda erbli, a ethńikum vtynczos - Wjyrchńoszloonzky! I dźepjyro nastympnoom razoom, kej jus do Ustawy uostanoom Szloonzouki wrażoone, deklaruwać przinoleżyńi do taki tes Nacyje?! Je tam takou tes możebnoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intelekt Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.10, 14:44 Kilka pytań do zwolenników RAŚ. Jaki teren miałaby objąć autonomia? Na jakiej zasadzie ludzie na danym terenie mieliby wybrać czy chcą autonomii czy nie? Jaki język będzie urzędowy na terenie autonomii. Z całym szacunkiem ale dla mnie to wszystko pic na wodę. Kilku kolesiom udało się dopchać do koryta a autonomia to tylko obiecanki cacanki. Dlaczego? Dlatego, że te tereny są chyba najbardziej zróżnicowane kulturowo w całej Polsce. Do tworzenia autonomii potrzebna jest jedność kulturowa. Takiej jedności na terenach które zamieszkujemy w ogóle nie ma. Autonomia Śląska? Piękna rzecz! Tylko proszę nie żyjcie historią. Kiedyś granice państw wyglądały inaczej niż teraz. Podobnie jest z autonomią. Otwórzcie oczy. Jeżeli autonomia to przede wszystkim finansowa. Oczywiście z Zagłębiem. Można tworzyć nowy silny region ze swoją wielokulturowością. Można tworzyć autonomię nową, silną, tolerancyjną. Na pewno nie pomorze w tym pisanie po śląsku tępienie Zagłębiaków i plucie na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stond Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 14:58 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8845455,Z_narodowoscia_slaska_nie_bedzie_problemow.html Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 15:14 Gość portalu: intelekt napisał(a): > Kilka pytań do zwolenników RAŚ. > Jaki teren miałaby objąć autonomia? Górnego Śląska. Zagłębie niech się określi samo. > Na jakiej zasadzie ludzie na danym terenie mieliby wybrać czy chcą autonomii cz > y nie? Wybory, referendum? > Jaki język będzie urzędowy na terenie autonomii. W Polsce językiem urzędowym jest polski. Autonomia znajdowałaby się w Polsce. > Do tworzenia autonomii potrzebna jest jedność kulturowa. Bzdura. Autonomia to pojęcie z zakresu organizacji państwa. > Na pewno nie pomorze w tym pisanie po śląsku Jak nie pomorze pisanie po polsku, to nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 18:59 Kilka pytań do zwolenników RAŚ. Jaki teren miałaby objąć autonomia? Na jakiej zasadzie ludzie na danym terenie mieliby wybrać czy chcą autonomii czy nie? Jaki język będzie urzędowy na terenie autonomii. Nie jestem czlonkiem Ras MOIM SKROMNYM ZDANIEM....TEREN nie ma tak naprawde znaczenia,ludzie ktorzy na nim zyja TAK wiec autonomia byla by tam gdzie chcieli by tego ludzie.Jezyk? Polski a jaki???? odpowiwedz na ostatnie pytanie -referendum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak cały ten spis to jakiś bzdet IP: 62.29.174.* 20.12.10, 14:45 poprzednio nikogo u mnie nie było, więc po co wywalać kasę (dużo kasy) na takie akcje? Jaki jest tego sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Polska dla Polaków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.10, 14:54 Jak by nie wyciskany jak cytryna Ślonzk to byś mioł odbudowano Warszawa.Mnie też potrącali na roncetli ( pasek zarobkowy) na Odudowę Stolicy 1% z brutta mego zarobku .Widza ,żeś młody i jeszcze wiela musisz sie dowiedzieć i poszpyrać w odpowiednich papierach.Pozdrawiam hanys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polska dla Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:57 No i co z tego ze ci jakis procent potracili.W Niemczech potracaja caly czas na odbudowe bylej DDR i tez nikt z tego powodu nie rozpacza.Ale jakby pozamykac nierentowne kopalnie i zlikwidowac gornicze przywileje, to zaraz z oponami do Warszawy lecicie . Do tej ciagle opluwanej warsafki , ale po pieniadz to nie ganba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Polska dla Polaków IP: *.pools.arcor-ip.net 20.12.10, 20:13 Ale te wylozone DM i Euro widac.Mozna sprawdzic w roznych filmach dokumentalnych jak rowniez dowiedziec sie od starszych.Poza tym "Sollidaritätzuschlag"bedzie placony do pewnego czasu,czego nie mozna nawet przypuszczac w relacjach warszawskich.Slask jest "dojony"juz 90 lat przez Panstwo Polskie ktore z tego bogactwa nie potrafilo nic zrobic. NIGDY .Zobac"gosciu na zadluzenie Polski,zycie spoleczenstwa polskiego,postep techniczny,przemysl,koleje(o zgrozo),nawet pomyslu na najnowsza przyszlosc Rzad Polski nie ma planu. Warsafka niech sobie zapracuje na siebie,a Slask tak samo. Tylko Autonomia moze nas uratowac!!! Pyrsk Ludkowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opa Re: Polska dla Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 17:43 Ło znaczkach na wszystkich świadectwach niy wspomna. SFOS; FOS. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano a wiesz co to było Brennkommando? 20.12.10, 17:48 tylko mi nie mów,że twój opa nie miał z tym nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano szperaj, szperaj... 20.12.10, 17:52 www.um.warszawa.pl/v_syrenka/ratusz/Raport_o_stratach_wojennych_Warszawy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stond Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 14:54 To proste, CHCĄ Z NAS ZROBIC GRUPĘ ETNICZNĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a my mamy się z tego cieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nikuale Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 15:07 Nie cieszylbym sie za wczesnie, Polak lubi mieszac i nie robi tego bez powodu. Istnieje teraz spore zagrozenie, ze te wszystkie slaskie deklaracje beda wrzucane do worka nr. 2 "Czy odczuwa Pani/Pan przynależność także do innego narodu lub wspólnoty etnicznej" a naradowosc bedzie nam przydzielana polska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stond Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 15:18 O to włsąśnie mi chodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śyroty po Pruśech Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: 91.123.215.* 20.12.10, 16:00 To trza podać vprzodźi narodowoś ... prusko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volx Prusko Rusko Golicio-Guodomorno IP: *.cable.smsnet.pl 20.12.10, 17:45 byle niy Polsko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.privacyfoundation.de 20.12.10, 14:56 "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość, to moja religia". Horst Eckert (Janosch) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: Polska dla Polaków IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 20.12.10, 15:07 Kto nie jest Polakiem nie powinien mieszkać na Polskiej > ziemi! Było już wielu takich, to podobnie myśleli (niekoniecznie chodzi tu o Polskę i Polaków), a im który głośniej krzyczał, tym marniej kończył, więc powiem ci po prostu: nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: Polska dla Polaków IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 20.12.10, 15:13 A jeszcze co do tej Warszawy to co z tego, że "wykrwawiła się w II wojnie światowej dla Polskiej Państwowości", to znaczy, że miasta mają olać swoje zadania i przekazywać wszystkie swoje pieniądze Warszawce i jej południowym dzielnicom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Polska dla Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:14 Kto nie jest Polakiem nie powinien mieszkać na Polskiej > ziemi! A co z tymi polakami mieszkajacymi w Londynie????? cale szczescie ze angole sa normalni:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekRybnik Ty człowieku jesteś chory umysłowo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 15:09 Idź się leczyć póki nie jest jeszcze za późno. Te Kibolowanie zniszczyło ci prawą i lewą półkulę. Nie masz pojęcia o RAŚiu i o słowie Autonomia, nie wiesz z czym to się je i przypisujesz je pod jakieś swoje skrajnie idiotyczne poglądy. A tak prywatnie to ja mam gdzieś wykrwawiającą się wg. ciebie Warszawę. Tak samo się wykrwawiała jak reszta kraju, kto wie czy nie mniej niż Śląsk. Wróć do podstawówki, bo wątpię że ją skończyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Już nie przesadzaj że Górny Śląsk się kiedyś IP: *.bs.katowice.pl / 192.168.50.* 20.12.10, 15:27 wykrwawiał, chyba że piwa w piwiarniach kiedyś zabrakło hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Już nie przesadzaj że Górny Śląsk się kiedyś 20.12.10, 16:11 To wyguglaj se dupku "tragedia górnośląska 1945-1948". W mojej rodzinie paru ludzi się do dziś nie możemy doliyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Proszę bardzo, można wpisywać co się chce IP: *.bs.katowice.pl / 192.168.50.* 20.12.10, 15:24 i narodowość śląską, i cygańską i ukraińską, wszystko oczywiście w ramach jednego państwa które zwie się Polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geograf Ha ha ha ale tu jest fajny błąd IP: *.bs.katowice.pl / 192.168.50.* 20.12.10, 15:31 Pisze gościu -" podpuszczeni przez Gorzelnika " hahaha rzeczywiście może Gorzelik to jest prawdziwy Gorzelnik haha Odpowiedz Link Zgłoś
odon-ata-pl Re: Polska dla Polaków 20.12.10, 16:02 Ciekawe jakie beda wyniki spisu ludnosci na Slasku ? W ostatnim spisie narodowosc slaska zdeklarowalo okolo 180 tys mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: 20.12.10, 16:04 > Czy to znaczy, że Polacy mają obawiać się represji w przypadku zadeklarowania niesłusznej narodowości? To znaczy, że w końcu będę mógł zadeklarować to, czego rachmistrz odmówił mi ostatnio, warszawiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Obawiam się zastraszania przeciwników śląskości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 16:35 Piszę na serio. W takich wiochach, gdzie dominują etniczni Ślązacy rachmistrze mogą zastraszać ludzi i zmuszać do podawania śląskiej narodowości. RAŚ już apeluje aby sympatycy tej organizacji zgłaszali się na rachmistrzów. Przecież nie robi tego po to, aby potem byli obiektywni. Tylko po to aby agitowali. We wiosce ktoś kto będzie miał odwagę podać się za Polaka, stanie się czarną owcą, ofiarą prześladowań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: performer Re: Obawiam się zastraszania przeciwników śląskoś IP: *.tiberium.net.pl 20.12.10, 16:46 W rzeczy samej! Tylko patrzeć aż hanysi z widłami i pochodniami zaczną gonić mniejszość polską po stodołach... Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano na razie wyzywają od ciot...jak pan arnold 20.12.10, 16:49 ale może dojść do do tego, o czym mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Obawiam się zastraszania przeciwników śląskoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:18 W rzeczy samej! Tylko patrzeć aż hanysi z widłami i pochodniami zaczną gonić mniejszość polską po stodołach... I w kim budza sie demony???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Obawiam się zastraszania przeciwników śląskoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:12 W takich wiochach, gdzie dominują etniczni Ślązacy rachmistrze mogą zastraszać ludzi Nie przzyszlo ci do glowy ze RAS ma obawy aby wynikow tego spisu nie sfalszowano????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Obawiam się zastraszania przeciwników śląskoś IP: 83.1.168.* 21.12.10, 01:23 Ciulosz jak mulorz. Ankiety są ANONIMOWE i wie o tym tylko rachmistrz i ankietowany. Sąsiad NIE MA PRAWA się dowiedzieć co podajesz w ankiecie. Tym bardziej, że ankiety będą elektroniczne a nie papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: Obawiam się zastraszania przeciwników śląskoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:55 To dlaczego RAŚ werbuje ankieterów spisowych ? Dla sportu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiark.optymista "Nareszcie robi się normalnie" IP: 213.139.155.* 20.12.10, 16:50 OBY Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano bo jest... 20.12.10, 16:52 a pan Plura został wybrany do Sejmu, by zajmować się problemami niepełnosprawnych...jak widać, są ważniejsze problemy od tych, które mają ludzie na wózkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saper Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.zjz.pl 20.12.10, 17:04 Nie, nie można. Głupie pytanie, głupia odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 17:26 Gość portalu: Saper napisał(a): > Nie, nie można. > Głupie pytanie, głupia odpowiedź. Czemu głupia? Gw krynica mądrości mówi tylko o tym, że będzie można zadeklarować tzw narodowość śląską. O polskiej nic nie pisze. Dla gw narodowość polska nie istnieje. Jej gw w ogóle nie dostrzega. W kółko tylko o narodowości niepolskiej. GW przydałoby się trochę patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo. Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 18:07 Artykuł dotyczy narodowości Śląskiej a nie polskiej. Przy przepisie na schabowego też będziesz domagał się trochę patriotyzmu? PATRIOTYZM=IDIOTYZM. Patriotyzm jest wiarą w ducha narodu a jak wiemy duchy nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 20.12.10, 20:10 RAS=IDIOTYZM > jest wiarą w ducha narodu a jak wiemy duchy nie istnieją- widac twojego nie ma!bo masz wglowie Oberschlesien!Szkoda gadac!Odrazu piszta po niemiecku! po co sie ukrywac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Niy wazne kto zbiero wazne kto liczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 17:04 a jak pokozol welunek samorzondowy liczenie niy zawsze jest na slunsko korzysc. Nawet jak spis bydzie we tajli komputerowy to i tak niy wierza, ze niy bydzie przekryntow. Odpowiedz Link Zgłoś
madam81w A.Michnik: Odpiep...cie sie od RASia? 20.12.10, 17:12 Czyżby tak soczyście sformułowany prikaz poszedł od samego red. naczelnego tej kiedyś szanowanej przez Polaków gazety, a teraz juz li tylko polskojęzycznej gadzinówki poszedł do cenz...pardon, moderatorów forum? Chyba tak skoro kosi się propolskie wypowiedzi krytykujące ślązakowców a zostawia antypolskie paszkwile. Chyba na wszelki wypadek, dla bezpieczeństwa swego i bliskich zadeklaruję "narodowość ślunsko" w tym spisie, ile Polaków da się zastraszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili dzieciateczku Re: A.Michnik: Odpiep...cie sie od RASia? IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 19:45 > a teraz juz li tylko "li" ? watpie, ze to po polsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z opolskiego Z narodowością śląską bedzie duzo problemow IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:17 Bedzie ten sam cyrk, co u nas z mniejszoscia niemiecka.Na wioskach jeden przed drugim, bedzie podawal narodowosc slaska , ten kto poda polska bedzie czarna owca . Jak rachmistrz bedzie proRASistowski wynik przesadzony , ale swoja droga zeby 3-4 % zaprzancow robilo tyle zametu , zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panek Re: Z narodowością śląską bedzie duzo problemow IP: 199.48.147.* 20.12.10, 17:25 > Bedzie ten sam cyrk, co u nas z mniejszoscia niemiecka. A od kiedy to Niemcy sa mniejszoscia w RFN boroku z dip.t-dialin.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z opolskiego Re: Z narodowością śląską bedzie duzo problemow IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 19:47 Jak pisze U NAS , to znaczy na Slasku.Tak na Slasku jestem u siebie , tak jak i w Polsce, ale w waszych zaprzanskich glowach , sie to po prostu nie miesci.Myslicie ze w Niemczech jestescie u siebie , hehe , nawet nie wymaga komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Z narodowością śląską bedzie duzo problemow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 20:49 Jak pisze U NAS , to znaczy na Slasku.Tak na Slasku jestem u siebie , tak jak i w Polsce, ale w waszych zaprzanskich glowach , sie to po prostu nie miesci.Myslicie ze w Niemczech jestescie u siebie , hehe , nawet nie wymaga komentarza. Kargul.....my jestesmy u siebie na Slasku.A ty jestes gosciem i na Slasku i w Niemczech....co emeryturka w Niemczech lepsza a Niemiecka ziemia nie parzy w stopy???? U Szwabow,gebelsow siedzisz??? U tych gestapowcow??? FFFUUJJJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 20.12.10, 17:33 Zal mi was wszystkich!Co jeden to madrzejszy!P.S. ojczyznne ma sie tylko jedna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:24 ojczyznne ma sie tylko jedna! Jedna to ma sie tylko matke:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 20.12.10, 19:54 Czyli masz podwojne obywatelstwo!Ciekawe gdyby Slask nalezal do Niemiec to czy by dostal autonomie?raczej nie !bo i poco!Prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 20:02 Niemcy są państwem federacyjnym. Zatem każdy land posiada określoną niezależność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 20.12.10, 20:18 Masz racje!Ale Polska nie!Zamist Laczyc dzielicie Slask!...i nie tylko!Powodzenia w zyciu!Buska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.pools.arcor-ip.net 20.12.10, 20:25 Oczywiscie ze juz od 1947 roku mialby autonomie,bylby krajem FEDERALNYM,albo jednym z tzw wojewodztw(Landow) ktore sa (poprzez madra polityke regionalna)w bardzo duzej mierze zmuszone byc samowystarczalne! Pyrsk Ludkowie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 21:25 Czyli masz podwojne obywatelstwo!Ciekawe gdyby Slask nalezal do Niemiec to czy by dostal autonomie?raczej nie !bo i poco!Prawda! Mowimy o stanie faktyczntym a gdybac????? Po co gdybac! Wielu Polakow na obywatelsto Polskie i Amerykanskie,Australijskie,Nowozelandzkie,Angielskie....maja dwa ! No i co z tego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Adam 81 teraz to już Ci żyła pęknie i gula pójdzie IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 20.12.10, 18:36 Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
aidegart Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 18:53 Deklarowanie narodowości śląskiej to stwierdzenie, że nie jest sie Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 19:27 Deklarowanie narodowości śląskiej to stwierdzenie, że nie jest sie Polakiem Jezeli uwarzasz ze Slaszk to nie Polak .....to juz twuj problem koles:):) Odpowiedz Link Zgłoś
gofrrr Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 22:13 Najpierw, orzełku, naucz się ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów 20.12.10, 20:52 I słusznie! Nie jestem Polakiem! Jestem Ślązakiem i jestem z tego dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paaco Re: Z narodowością śląską nie będzie problemów IP: 78.8.104.* 29.12.10, 19:54 to poco byly te slonske powstania.....ktos tu ci....lo i to zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś