Dodaj do ulubionych

100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 09:38
Po pierwsze bazowy watek jest zapchany... I tyle...
Powodow do bycia Slazakiem jest duzo, ale powodow do bycia slezanem raczej
nie ma wcale. Ten ciemny niedouczony typek obludnie proponuje by w tym watku
nie wdawac sie w polemike nacjonalistyczno-polityczna, ale nie przeszkadza mu
to wchodzic na inny niepolityczny watek (dotyczy imprezy sportowej, ktorej
Korfanty jest patronem) i serwowac tam swoje prymitywne komentarze
zdecydowanie ociekajace uprzedzeniami. A nikt go tam przecie nie prosil o
ocene Korfantego, od tego bylo milion innych watkow.
Ale nie od dzis wiadomo, ze slezanek jest tendencyjnym przyglupasem, ktory
malo co rozumie, ale kompleksy i frustracyje wyladowac jakos musi. Znany jest
on z nieprzejednanego stanowiska wobec wszystkich tych, ktorzy sie z nim nie
zgadzaja. Owi forumowicze niezmiennie okreslani sa przez niego mianem
debilow, kretynow, czy idiotow. Nasz kochany slezanek uwielbia tego typu
slowa, co sugeruje, ze moze czesto mial z nimi w zyciu do czynienia ;-)
Trudno sie zreszta temu dziwic. Nasz bohater miesza pojecia, wielu z nich w
ogole nie rozumie, choc sam ich uzywa, ale najsmieszniejsze w tym wszystkim
jest to, ze udaje goscia posiadajacego rozlegla wiedze na szereg poruszanych
na tym forum tematow, jakby conajmniej z kazdej z tych dziedzin zrobil swego
czasu doktorat. Jednak jego braki, glownie niestety intelektualne, sugeruja
wrecz, ze nasz kochany slezanek mial problemy z ukonczeniem szkoly
podstawowej (pewnie zle sie uczyl na znak protestu przeciwko okupacji Slaska
przez Polske).
Dlaczego poswiecam temu panu tyle uwagi? Po pierwsze nudze sie wlasnie. Po
drugie wqrza mnie jego zarozumialstwo i arogancja wobec innych forumowiczow
dokladnie niczym nieuzasadniona. Rozumiem, ze belferski ton przyjmowac moze
ten czy ow profesor, ale takie zero jak slezanek moze co najwyzej czyscic w
mojej firmie podloge w kiblu. Fakt jest faktem, ze moja sprzataczka jest od
niego bystrzejsza, a do tego nie udaje kogos lepszego niz jest.
Reasumujac mozna stwierdzic z pelnym przekonaniem, ze slezanek wykreowal sie
na forumowego glupka, tylez irytujacego ile zabawnego. Ale to mu wciaz nie
bedzie przeszkadzac w wymadrzaniu sie i pieprzeniu nacjonalistycznych glupot
niemal w kazdym przypadku mniej lub bardziej subtelnie wyrazajacych pogarde i
niechec wobec panstwa polskiego.

Obserwuj wątek
    • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 09:45
      Coż za błyskotliwy elaborat w znajomym stylu! Jedno pytanie, bo rzecz dla mnie
      intrygująca - ilu forumowiczów określiłem mianem "debili, idiotów, kretynów"?
      Może inaczej - ile nicków obdarzyłem tymi mało wyszukanymi epitetami. Proszę
      chociaż o przybliżoną liczbę, tak ku mej autorefleksji:-)
      • Gość: Franek Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 10:41
        Slezanku kochaniutki, ty nie doswiadczasz autorefleksji. Znowu uzywasz
        okreslen, ktore nijak sie maja do twojej osoby. Gdybys mial choc odrobine
        godnosci wlasnej, to juz bys dawno z tego forum z podkulonym ogonem spieprzyl.
        Jestes takim katowickim lepperkiem, szczekajacym na innych, uzywajacym w sposob
        przezabawny roznych podrecznikowych okreslen. Dla mnie jestes faszyzujacym
        pajacem, wypelnionym po brzegi nienawiscia do Polski.
        Wykluczyc cie z grona powaznych rozmowcow mozna bez problemu z kilku prostych
        powodow: jestes zabyt glupi, zbyt wrazliwy na punkcie swojej osoby (jesli wiesz
        co chce powiedziec) oraz nieprawdopodobnie tendencyjny w poruszaniu zagadnien
        politycznych, historycznych i kulturowych. Tendencyjnosc ta wyplywa z twojej
        bezinteresownej podlosci, ale tez z dosc mizernego pojecia o istocie tematow
        przez ciebie poruszanych.

• slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:25
          Hehehe - najbardziej podoba mi się ta "odrobina godności własnej". Można mieć
          odrobinę godności cudzej? To tak a propos używania "w sposób przezabawny"
          różnych określeń.
          No napisz coś jeszcze - i proponuję ćwiczenie: spróbuj się zmieścić w trzech
          zdaniach (jedno może być złożone).
          • psie.pole Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:28
            Może byc obiektywna "odrobina godności" drogi slezanie.
            • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:34
              Obiektywna "odrobina godności własnej"?
              • psie.pole Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:36
                Nie, "odrobina godności" moze być obiektywna a żeby taka nie była to jest
                właśnie "odrobiną godności własnej".
                • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:43
                  Wciąż nie rozumiem jak można mieć inną godność niż własną.
                  • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 11:46
                    No ale OK - poddaję się. Skoro jest sprawiedliwość społeczna to pewnie może być
                    i godność własna.
                    • Gość: Franek Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:02
                      Slezanku kochany, alez ty prymitywny jestes. "Odrobina godnosci wlasnej"
                      czy "spiskowa teoria dziejow" to skroty myslowe o charakterze idiomatycznym.
                      Fakt, ze doczepiles sie do jednego z tych zwrotow jeszcze bardziej okresla cie
                      i umiejscawia, ku mojej sporej satysfakcji.
                      Niemal kazda swoja wypowiedzia dowodzisz prawdziwosci moich tez na twoj temat.
                      Katowicki lepperku, musze ci uczciwie powiedziec, ze bardzo cie lubie, bo mi
                      poprawiasz nastroj.
                      Napisz, prosze, cos jeszcze.
                      • wilym Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:06
                        Wspieliscie sie na wyzyny erystyki, osiagneliscie zenit, teraz juz moze byc
                        tylko gorzej ...
                        • Gość: Franek Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:17
                          Witaj Wilym.
                          Przy calej sympatii jaka zywie do Ciebie, wciaz nie rozumiem czemu
                          tolerujesz "po swojej stronie" osobnikow pokroju slezanka, ktorzy osmieszaja
                          idee Tobie bliskie.
                          Slezan wyrzadza Wam niedzwiedzia przysluge zabierajac sie za tematy, ktore go
                          wyraznie przerastaja.
                          Wiem, ze moglem Cie nieco zirytowac swoim postem o slezanku, nie pozbawionym
                          pogardy, ale sam przyznaj, ze mam racje. Obiektywnie rzecz ujmujac slezan jest
                          kompletnym becwalem.
                          • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:30
                            Właśnie Wilym, jestem Ci bardzo wdzięczny, że mimo mojej rzucającej się w oczy
                            ułomności tolerujesz mnie u swego boku. Bo obiektywnie rzecz ujmując prawda
                            jest taka, że ponad wszelką wątpliwość i w sposób oczywisty głupi jestem i
                            podły, co tak trafnie wytknął Franek - wielki intelektualista i erudyta, ktory
                            jest dla mnie wielkim, choć niedościgłym wzorem.
                      • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:11
                        Gość portalu: Franek napisał(a):

> Slezanku kochany, alez ty prymitywny jestes. "Odrobina godnosci wlasnej"
                        > czy "spiskowa teoria dziejow" to skroty myslowe o charakterze idiomatycznym.
                        > Fakt, ze doczepiles sie do jednego z tych zwrotow jeszcze bardziej okresla
                        cie
                        > i umiejscawia, ku mojej sporej satysfakcji.
                        > Niemal kazda swoja wypowiedzia dowodzisz prawdziwosci moich tez na twoj temat.
                        > Katowicki lepperku, musze ci uczciwie powiedziec, ze bardzo cie lubie, bo mi
                        > poprawiasz nastroj.
                        > Napisz, prosze, cos jeszcze.

Widzę, że działamy na siebie podobnie. Niepokoi mnie jednak, że zaczynasz
                        cytować fragmenty moich postów jako własne (vide ostatnie zdanie powyżej). Na
                        razie to nic poważnego, ale boję się, że skłonność ta może się pogłębić. Byłoby
                        prawdziwym nieszczęściem, gdybyś nasiąknął moimi nacjonalistycznymi poglądami
                        i "bezinteresowną podłością". Wielka byłaby to strata dla rodzaju ludzkiego.

PS. Obawiam się, że "godność własna" pomyliła Ci się z miłością własną (to
                        faktycznie "skrót myślowy o charakterze idiomatycznym"). Nie wątpię, że tej
                        ostatniej Ci nie brakuje. Oczywiście w Twoim przypadku miłość własna ma
                        głębokie uzasadnienie
                    • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:12
                      Choć w świetle poniższej definicji jest tomaslo maślane:

GODNOŚĆ - to poczucie, świadomość własnej wartości, szacunek dla samego siebie;
                      honor, duma (Słownik języka polskiego, PWN 1978).

• Gość: Franek Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:22
                        Slezanku kochaniutki, ja wiem, ze ty pod reka masz szereg slownikow, z ktorych
                        skwapliwie i czesto korzystasz. Gdybys ty jeszcze, kochaniutki, te slowa
                        slownikowe rozumial.
                        Poruszasz sie instynktownie w tej materii, po omacku niewatpliwie, troche jak
                        chlop, ktory cytuje przyslowie "gdyby kozka nie skakal, to by nozki nie
                        zlamala" na okolicznosc przylapania go na kradziezy sasiadowi zboza.

• slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:31
                          Coż za trafne wykorzystanie mądrości ludowej! Jestem pod wrażeniem:-)
                          • Gość: Franek Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:36
                            Uwielbiany przez masy katowicki lepperku, dalem przyklad jakiego rodzaju ty
                            gafy puszczasz. Ty wlasnie, niczym ten chlop, wszystko ze wszystkim placzesz i
                            malo co kumasz.
                            Czytanie slownikow niewiele ci pomoze, w sytuacji, gdy nie starcza inteligencji.
                            • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:41
                              Mam wobec tego prośbę - czy mogłbyś odsłaniać przede mną znaczenie słów? Czy
                              będziesz prowadzić mnie za rękę przez świat związków frazeologiocznych, pojęć i
                              idei? Błagam! Bez Ciebie czuję sią taki zagubiony.
                    • psie.pole Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:43
                      Jeżeli coś takiego jak "sprawiedliwośc społeczna" mają Niemcy w Konstytucji to
                      pewnie coś takiego musi być :)
                      • slezan Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 12:46
                        A Niemcy mają konstytucję?
                        • psie.pole Re: 100 powodow do dumy z bycia Slazakiem - vol2 26.04.04, 13:26
                          Grundgesetz z 23 maja 1949 weszła w życie dnia 24 maja 1949. Czy twoje
                          wątpliwości wynikają z tego ze to jest w nazwie Ustawa Zasadnicza czy z
                          jakiegoś innego powodu?

• psie.pole fajny art. !!! 26.04.04, 13:34
                            Artikel 146 [Geltungsdauer des Grundgesetzes]

Dieses Grundgesetz, das nach Vollendung der Einheit und Freiheit Deutschlands
                            für das gesamte deutsche Volk gilt, verliert seine Gültigkeit an dem Tage, an
                            dem eine Verfassung in Kraft tritt, die von dem deutschen Volke in freier
                            Entscheidung beschlossen worden ist.

• slezan Re: fajny art. !!! 26.04.04, 15:19
                              No właśnie. Obecną ustawę zasadniczą ma zastąpić konstytucja. To w sumie tylko
                              słowa. Wracając do meritum - nie zdizwiłbym się, gdyby to w języku niemieckim
                              po raz pierwszy użyto dziwoląga "sprawiedliwość społeczna". W koncu to Niemcy
                              są wynalazcami państwa opiekuńczego.
                              • psie.pole Re: fajny art. !!! 26.04.04, 15:59
                                Konstytucja to ustawa zasadnicza a ustawa zasadnicza to Konstytucja. To co
                                obowiązuje w niemczech to właśnie jest konstytucja. Jeżli ktoś Ci powiedział
                                inaczej to Cię wprowadził w błąd. Jeśli Cię to interesuje to "Sprawiedliwosc
                                społeczna" jest zapisana w tym akcie (tzn byla tam jeszcze rano jak ją
                                przeglądałem).
                                • slezan Re: fajny art. !!! 26.04.04, 16:05
                                  Język niemiecki operuje dwoma pojęciami - Grundgesetz (co wypada tłumaczyć
                                  jako "ustawa zasadnicza") i Verfassung (konstytucja). W języku polskim obu
                                  pojęć używa się zamiennie, ale Niemcy rozróżniają je, uznając tymczasowy
                                  charakter Grundgesetz. Cytowany przez Ciebie artykuł zwraca zresztą uwagę na to
                                  rozróżnienie.
                                  • psie.pole Re: fajny art. !!! 26.04.04, 17:42
                                    Dlatego go wspomniałem więc uczyniłeś mi niezmiernie wielką przykrośc zwracając
                                    uwagę bo są (wiesz, rozumiesz) sprawy między nami, które powinny między nami
                                    pozostać w sferze oczywistości. btw znów generalizujesz "Niemcy to Niemcy
                                    tamto. W każdym razie, mój znajomy niemiecki prawnik twierdził zawsze że Niemcy
                                    Konstytucje posiadają i jest to taka różnica jakby Polska czekała na to, że
                                    kiedyś spłynie na nasz kraj Słowo zamienione w papier i ono będzie się nazywało
                                    np. Ordunek Najwyższy.
    • Gość: Obserwator Biedny Franek(?) IP: *.com / 212.211.136.* 26.04.04, 12:22
      Fiodorus, to ty?
      Kimkolwiek jesteś, przypuszczam, że Slezan kiedyś ośmieszył Cię całkowicie na
      forum i usiłujesz się nieudolnie mścić (100% obelg, zero argumentów)
      • Gość: Franek Re: Biedny Franek(?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:25
        Haha. Ktos taki jak slezanek nie jest w stanie mnie obrazic. Powiem wiecej, ku
        Twojemu zaskoczeniu zapewne, nigdy wczesniej z nim nie rozmawialem na forum.
        Natomiast od jakiegos czasu zaczalem sledzic tutejsze watki i po prostu
        wyciagam wnioski.
        Mozesz mi nie wierzyc na slowo, ale nie jestem Fiodorusem.
        pozdrawiam
        • Gość: Obserwator Re: Biedny Franek(?) IP: *.com / 212.211.136.* 26.04.04, 12:34
          >> Powiem wiecej, ku Twojemu zaskoczeniu zapewne, nigdy wczesniej z nim nie
          >>rozmawialem na forum.
          Hahaha
          Dam głowę, że Twoja nienawiść do Slezana nie wzięła się z powietrza.
          • slezan Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 12:39
            Ależ Obserwatorze! Jaka nienawiść? Ja z wdzięcznością przyjmuję uwagi Franka -
            niczym ojcowskie pouczenia bardziej doświadczonego, inteligentnego i
            mądrzejszego kolegi z forum, który objawia mi niezgłębione bogactwo polskiej
            mowy.
          • Gość: Franek Re: Biedny Franek(?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 12:52
            Nienawisc to za duzo powiedziane. Niechec i pogarda. Niechec do jego metod
            opisywania Polski, pogarda dla jego inteligencji.
            Przejrzyj, Obserwatorze, watki z ostatniego miesiaca na temat Polski, Slaska i
            Niemiec. Przeczytaj co mial w nich do powiedzienia slezan. Zwrocil moja uwage,
            bo pisze czesciej niz inni, choc przyznam, ze zetknalem sie z osobnikami
            prymitywniejszymi od niego.
            Odnosi sie wrazenie, ze slezan ma tutaj jakas misje do spelnienia, z tym, ze
            naznaczona jest ona pewnego rodzaju ZLEM. I to mnie wlasnie sprowokowalo do
            tego "ataku" na jego osobe. Gardze takimi ludzmi jak on, ktorzy nie licza sie z
            nikim i z niczym, ktorzy bez mrugniecia powieka potrafia urazic czyjes uczucia,
            przekonania, poglady.
            Szanuje poglady roznych osob, ale wazne jest w jaki sposob oni je wyrazaja.
            Zwroc uwage na mnogosc kontaktow Slezana na forum, ktore to kontakty koncza sie
            zazwyczaj epitetami slezana pod adresem rozmowcow, sugerowaniem, ze sa glupi.
            Tym smieszniejsze sa te wypowiedzi, ze wyraza je osoba, ktora sama jest zerem.
        • j_knecht Franek z konopii! 26.04.04, 12:43
          Oczywiście nie jesteś fiodorusem, bo ten mimo wszystko nie sypie samymi
          kalumniami tylko przede wszsystkim używa argumentów (czy się z nimi zgadzamy
          czy też nie to już inna sprawa!). Twoja napaść na slezana jest w tak żenującym
          stylu, że aż dech zapiera. Świadczyć to jednak może o conajmniej dwóch
          sprawach: nie masz żadnych argumentów, żeby wdać się ze slezanem w dyskusje o
          czymkolwiek, albo też zupełnie nie rozumiesz o czym tu slezan pisze!
          Zasada na forum jest prosta: powiedz co myślisz, przedstaw swoje poglądy, żeby
          nikt nie miał watpliwości z kim mamy do czynienia. Potem spróbuj podyskutować,
          żebyśmy (po obu stronach) wiedzieli czy w ogóle warto z tobą rozmawiać. Jesli
          bez spełnienia powyższych warunków nazywasz kogoś głupkiem, to wybacz stary,
          ale sam się kompromitujesz.
          Pozdro dla slezana i przy okazji dla fiodorusa
          • Gość: Franek Re: Franek z konopii! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 13:08
            Wlasnie mowie co mysle - o slezanie.
            O argumentach slezana dyskutowac nie zamierzam, bo dla mnie argumenty laika nie
            podlegaja dyskusji. Mowie natomiast o jego poziomie qltury, inteligencji i o
            jego ewidentnym braku szacunku do rozmowcow o innych pogladach niz on.
            Poza tym slezan notorycznie wszystko falszuje, przeinacza, wyrywa z kontekstu.
            Z jedej strony to oczywiscie dowod na jego niska inteligencje, z drugiej zas
            dowod na jego niechec do Polski, bo zawsze to przeinaczanie ma Polske w zlym
            swietle przedstawic, a takiej tendencyjnosci tolerowac nie jestem w stanie.
            Oczywiscie ma on prawo Polski nie znosic, ale jak juz o niej rozprawia, to
            niech chociaz wyposazy sie w odrobine uczciwosci, prawdy i
            rzetelnosciw "operowaniu faktami".

• slezan WANTED!!! 26.04.04, 13:14
              Franek uświadomił mi ogrom mej winy. Tak, jestem zatwardziałym nikczemnikiem,
              Straszny ze mnie sukinsyn, a najgorsze jest to, że nie mam z tego powodu
              żadnych wyrzutów sumienia. Kiedyś niejaki arnodt7 (nie mylić z arnoldem7)podał
              link do formularza samoaresztowania, wydanego przez policję stanu Georgia. Nie
              wiecie czy u nas funckjonuje podobna procedura?
              • Gość: Franek Re: WANTED!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 13:17
                :-)))
                Bravo, slezanku. Kiedys, gdy ktos cie atakowal, pieniles sie ze zlosci. Teraz
                widze, ze zmieniles taktyke. Ale czy to cos zmienia?
                Poza tym, wrazliwy przyjacielu, nie bierz tego wszystkiego do siebie. Wszak
                krytykuje tutaj tylko twoja forumowa postawe, byc moze w realu jestes suepr
                gosciem.
                Tylko jak sie o tym przekonac, skoro kazda wolna chwile na forum spedzasz?
                • slezan Re: WANTED!!! 26.04.04, 14:52
                  Pieniłem się powiadasz? No co Ty? Przecież ja nie jestem w stanie się
                  zorientować, kiedy mnie ktoś atakuje. A co dopiero mówić o taktyce. Tym razem
                  mnie przeceniłeś.
                  Nieśmiało przypomnę moje pytanie - ilu mniej więcej nikom przypisałem debilizm.
                  Musisz wziąć pod uwagę moja ograniczoną poczytalność - czesto robię rzeczy,
                  których potem nie pamiętam. Stąd moj prośba o pomoc.
                  • aqua Re: WANTED!!! 26.04.04, 17:37
                    slezan śledzisz wszystkie posty? a obserwator obserwuje, powiedz gdzie psycho,
                    co z nim zrobiłeś?
      • psie.pole Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 12:45
        Jakoś nie przypominam sobie żeby slezan kiedyś ośmieszył Fiodorusa. Może w
        drugą stronę ?
        • psie.pole Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 12:46
          btw cos nie dziala z tymi watkami bo wrzuca mi je na sam koniec co powoduje ze
          wszystko jest bez sensu (skąd u mnie taki napad depresji ???!!!)
          • arnold7 Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 16:25
            Ale jaja, szkoda ze mnie tu wczesniej nie bylo, ale i tak ubaw mialem jak
            pieron.
            • arnold7 Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 16:28
              Zastanawiam sie, kim ten boroczek Franek jest i co go tak wyprowadzilo z
              rownowagi, zachowuje sie jak Kijonka na jednym spotkaniu w GCK:))
              • aqua Re: Biedny Franek(?) 26.04.04, 17:34
                a starzik jest jeszcze u ciebie doma, boroczku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka