Dodaj do ulubionych

Za drogie eurocenty

IP: *.acn.waw.pl 21.09.04, 16:30
Dac je na tace dla polskich kosciolow...
Obserwuj wątek
    • Gość: kojot Okazuje sie, ze UE w ogole nie ma... IP: *.patterson.dynamic.msstate.edu 21.09.04, 16:55
      szacunku dla wlasnego pieniadza. Moze w ogole zacznijmy placic plastikowymi
      zetonami importowanymi z Chin bo to najtaniej.
    • Gość: Benek Re: Za drogie eurocenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:22
      1.Co w tym dziwnego, że wyprodukowanie monety jest droższe niż jej nominał?
      Przecież one są wielorazowego użytku.
      2. Wycofanie monet o nominale 1 eurocenta raczej nie spowodowałoby wzrostu
      inflacji. Zniknęłyby absurdalne ceny typu 15,99 ale na ich miejsce pojawiłyby
      się raczej 15,98 niż 16,00. Czy widział ktoś cenę kończącą się na 0,01?
      3. Prowadzę mały kiosk spożywczy i po pół roku działalności mam około 1,5
      kilograma monet 1 i 2 - groszowych. Dla mnie to są śmieci, żaden bank tego nie
      przyjmie, sam też nie mogę iść i zapłacić np. za chleb dając 140
      jednogroszówek. Marzę o wycofaniu tego śmiecia z obiegu. Zaręczam,że nie
      podniosę cen, bo niby z jakiej racji?
      4. przed chwilą przyszedł klient (dziecko) i kupił sobie gumę do żucia.
      Wzbogaciłem się o 38 jedno i dwugroszówek.
    • Gość: ja wam daje Re: Za drogie eurocenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 18:07
      5 talarow. prosze zachowac je i trzymac na ciezsze czasy.

5 talarow slownie: piec talarow

podpisal minister Finansow Obiecanej Ziemi: Wam Daj

Talary sa jednym ze srodkow platniczych dla wszelakich dlugow panstwa Ziemia
      Obiecana.
    • Gość: p Re: Za drogie eurocenty IP: *.rzuser.uni-heidelberg.de 22.09.04, 22:04
      Tu wychodzi trochę brak całościowej kalkulacji, bowiem przecież strata na
      emisji 1 centówek jest z nawiązką równoważona przez zysk osiągany przy biciu
      wyższych nominałów.
      Oczywiście można założyć, że zysk ma być osiągany na każdem nominale, ale wtedy
      trzeba będzie uwzględnić koszt alternatywny, którym może być obniżenie zaufania
      (od niedawna zyskanego) dla euro. Niemcy np. emitowały monety o nominale 1
      feniga do końca istnienia DM. I nie sądzę by były to emisje dochodowe.
    • krzysztofsf Re: Za drogie eurocenty 22.09.04, 22:13
      Wg mnie jest to objaw spadku sily nabywczej euro.
      Likwidacja najmniejszego nominalu oraz zamiana najnizszych banknotow na monety jest swiadcza o spadku wartosci waluty tam, gdzie najczesciej uzywa sie takich nominalow. - zywnosc.
    • toja3003 wiecej fanzazji Unio! Proponuje stary polski paten 23.09.04, 11:05
      t: w kazdym eurocencie zrobic dwie
      dziurki i sprzedawac jako guziki po
      5 eurocentow sztuka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka