rojberek 24.02.11, 21:38 Ufff.... nareszcie zniknie ten koszmar Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: swoboda_t Panie Jaglarz, prosimy jeszcze o jedno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 21:50 To miło, że pan Jaglarz wywiązuje się z deklaracji. Mądrze robi, bo na koniec bessy będzie miał gotowy budynek (o ile do tego czasu zostaną wolne powierzchnie). Teraz czas na Separator. Budynek został wyremontowany wenwątrz. Wymieniono stolarkę okienną. Jest brzydrza niż orginalna, ale nie taka najgorsza. Teraz czas na elewację. Niewiele już trzeba, by ten budynek może nie tyle odzyskał dawną świetność (a na zdjęciach z lat '60 i '70 wyglada bardzo dobrze), ale godny wygląd i przestał szpecić. To jak będzie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Panie Jaglarz, prosimy jeszcze o jedno! 24.02.11, 21:56 Zauwazylem pare dni temu brak koloru szpetnie klujacego tyle lat w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Brawa dla Pana Jaglarza IP: *.zanet.pl 26.02.11, 00:58 I to jest człowiek nie bojący się inwestycji! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dieter bohlen Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... IP: *.play-internet.pl 25.02.11, 00:04 a pozwolenie na budowę jest? czy na razie bylejakie rendery`/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... IP: *.187.246.94.ip4.artcom.pl 25.02.11, 00:47 Średnio prezentują się te wizualizacje. Ale to i tak gigantyczny skok w porównaniu do tego, co stoi tam dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Od razu widać związek tego projektu z budynkiemNBP IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 25.02.11, 01:04 Od razu widać związek tego nowego projektu z bardzo udaną realizacją NBP- prosta forma, duże przeszklenia, wysoka dbałość o detal, podobnie jak tam widać kamień na elewacji od strony Superjednostki. Co prawda duża jest podaż miejsc biurowych w Katowicach, ale w zdecydowanie gorszej lokalizacji. Sąsiedztwo ING Banku Śląskiego na pewno będzie łakomym kąskiem dla wielu konkurencyjnych instytucji finansowych. O ile się nie mylę to pozwolenie na budowę jest już wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
art_102 Oj widać, widać.... 25.02.11, 14:37 Z tą lokalizacją to tak nie szalej, bo po drugiej stronie ulicy masz full pustostanów biurowych w tym "metalowym" molochu. Poza tym wpieprzanie ludziom z superjednostki przed nosem takiej ściany, to kiepska propozycja. Wartość mieszkania z widokiem "na" poleci w dół na łeb. Kto kupi lokal, jak z balkonu może jedynie zajrzeć do biura. Ja rozumiem, ze normy budowlane zostały zachowane, ale jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek, poczucie przyzwoitości wobec mieszkańców i estetyka zagospodarowania przestrzeni. Tu tego brakuje. I nie wychwalaj tak banku na Warszawskiej, bo jest szpetny i sztampą wali az miło, podobnie jak Altus, tyle że jego dół ginie w zabudowie "nizinnej" a bank wali po oczach elewacją kompletnie obcą w tej zabudowie. Nie mówiąc juz o tym, ze zbyt wysunięty przywala i zasłania piękny XIX wieczny budynek dawnego gimnazjum. A kamień, no cóż, stał sie jakimś obowiązkiem bankowym, oczywiście tylko "cielisty", to jedyny kolor jaki się trzyma od komuny, od wszelkich lamperii poczynająć, a na elewacjach kończąc. Sztampa, sztampa, sztampa... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Oj widać, widać.... 25.02.11, 20:39 Podczep tą swoją Superjednostkę do Grafa Zeppelina i pożeglujcie gdzieś daleko. Najlepiej nach West - niech Ci się urwie gdzieś nad Niemcami i rozwali na kawałki (byle nie nad Dreznem albo kliniką w Schwarzwaldzie) to Bóg się uśmiechnie. Sprzedasz to jako kawałki Muru Berlińskiego, wykupisz udziały Schroedera w Nord Stream, wrócisz - i tu, gdzie dzisiaj jest ściernisko będzie jutro San Francisco! www.slaskie.fotopolska.eu/26697,foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Oj widać, widać.... 03.03.11, 10:43 Ale o co Tobie się właściwie rozchodzi? Autoreklama? A NBP takie złe nie jest. Gimnazjum zasłaniałoby cokolwiek, co by tam postawiono, a Altus brzydotą przebija z 10 NBP-ów razem wziętych. Natomiast 'ściana' przy Superjednostce... Ona przecież i tak tam jest, od wielu lat :). Zapewniam, że lepiej ją mieć za oknem wykończoną, niż w formie obecnego trupa, od którego się słabo robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Brawa dla Pana Jaglarza!!! IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 25.02.11, 01:09 Wreszcie coś pozytywnego dzieje się na tym obszarze. Oczywiście nie za przyczyną władz miasta. Gdyby udało się jeszcze obok tą działkę trójkątną (gdzie jest parking) zagospodarować na cele biurowe i mieszkaniowe to uzyskalibyśmy zwartą, zamknietą kompozyjcję przestrzenną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Brawa dla Pana Jaglarza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 12:41 No właśnie ciekawi mnie, jak zostanie zagospodarowana działka. W przyszłości można tam postawić jeszcze jeden budynek, najlepiej wysokościowiec, bo przy niskim budynku zrobiłoby się ciasno. Na razie, jak sądzę, będzie parking dla tego biurowca. Odpowiedz Link Zgłoś
art_102 No super, ale... 25.02.11, 14:50 jak już nastawiacie tych biurowców, to pamiętajcie, zęby zatrudniać tylko ludzi bez samochodów. Krótkowzroczne matoły z was, do tego bez polotu. jedyne co potraficie "wymyślić", to market, biurowiec i "apartamentowiec". Najlepiej wszystko w jednym i nazwac to LUX, trzeba by tylko dodać "po Polsku", wiecie, taki luksusowy inaczej, to tak jak mądry inaczej, pasuje jedno do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
art_102 Re: No super, ale... 25.02.11, 21:26 Weź łyknij jakieś prochy, albo co, bo ci z lekka wali. Wpadłes jak po ogień, nawpieprzałeś wpisów "jestem za a nawet przeciw" i po cholerę nam to? Guru sie znalazł.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: No super, ale... 25.02.11, 21:53 Wam?...:))) Lepiej Ty łykać przestań...:))) Orzechy są lepsze, na glej korzystnie wpływają...:))) Samo marszczenie czoła odpowiedniej liczby fałdów pod spodem nie przysparza - tylko zmarszczek (co może i dodaje estymy, podobnie jak popularne brele-zerówki, jednakowoż nie wszystko złoto, co się świeci, tak jak chociażby nasz Wielki Jogurt i jego Ś-moc...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik do pana "art" - brak słów IP: *.zanet.pl 26.02.11, 01:04 Oj, oj... pan art chyba nie wie, co pisze :o Dziś budowane biurowce w większości mają albo parkingi podziemne (np. Altus - kupe placu mają, a mimo to kierowcy w Katowicach płaczą, że nie ma miejsc parkingowych! a powinni mówić: "nie ma miejsc parkingowych opłacanych przez innych, ale nie przeze mnie") lub naziemne piętrowe (np. ING - Chorzowska 50). Pod KCB podziemnego już raczej nie zrobią, więc obstawiam, że miejsce obok będzie co najmniej parkingiem naziemnym, a w przyszłości może rozbudują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do pana "art" - brak słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 06:23 Tam jest duzy PARKING PODZIEMNY - pod całym KCB. ale podoba mi się to określenie, że nie ma miejsc parkingowych opłacanych przez innych. DOBRE I masz racje, ze beda narzekali, ze nie ma miejsc "bezplatnych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do pana "art" - brak słów IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 19:54 Jak tam jest parking, to szkoda, ze nie był wykorzystany przez te lata. Poza tym, jesteście chyba jedynymi ludźmi mówiącymi,z ę mama parkingowe luzy w Katowicach. Albo nie jesteście stad, albo jeździcie tramwajem, albo korzystacie ze służbówki. Pomijając to, przypominam, ze w miejsce empiku i samu powstaje kolejny market, odsyłam na parkingi pod już istniejące, to tak dla wyobrażenia sobie potencjalnej ilosci aut. Nie wspomnę o waginie i pkp. p.s. mam nadzieje, że superjednostka i pobliski wieżowiec nie runą z ludźmi od tych parkingowych podkopów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parkujacy tam Re: Brawa dla Pana Jaglarza!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 15:21 e-tam - parking biurowiec ma na minus jeden (podziemia). tam bedzie mcdonald - wiem bo parkuje obok codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... 25.02.11, 03:37 Podoba się. Ładny budynek będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowicki IP: 78.133.163.* 25.02.11, 07:51 Jeśli jesteś takim zagorzałym Polakiem, to może nauczyłbyś się wreszcie poprawnie pisać w swoim ojczystym języku? Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowicki 25.02.11, 20:52 Adaś, nie ewangelizuj nas tak namolnie. Lejesz wodę (i to sobie po brodzie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opa Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 06:42 Otwory okienne to okna bez ram i szkła ? A łamacze światła zrobi zegarmistrz światła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keson Panie Uszok, od zawsze panu uafłem IP: 213.227.119.* 25.02.11, 07:06 Keson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia lepsze zlo? IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 09:33 Katowice.. Polska. Jesteśmy chyba skazani na ciągle budowanie biurowców w estetyce lat '90. Pracownia Arkat jest tego najlepszym przykładem. Lata mijają, a oni ciągle to samo. Chyba za starzy są już Panowie. I w tym wypadku nie wiem co lepsze. Straszący niedokończony budynek, czy jeszcze gorsza przyszłość w postaci zielonego szkła i tanich profili aluminiowych. Na wizualizacji widać, że niestety nie stać ich już na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: lepsze zlo? 25.02.11, 20:25 Farońskie głupoty godosz, dziołcha...:) To jest niezły projekt, podane w artykule referencje pracowni są bardzo dobre, Katowice budynków biurowych na ogół zdecydowanie nie muszą się wstydzić - i to nie tylko tych z ostatniego dwudziestolecia (chociaż akurat sąsiedni Separator mnie nie zachwyca specjalnie nawet na kolorowankach z epoki Gierka). Przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 09:49 a może tego gościa na prezydenta Miasta, bo z Uszoka to nic nie wycisniemy Odpowiedz Link Zgłoś
extraschaf Wydrukuję i sprawdzę za rok 25.02.11, 10:12 Bo ilość hura-artykułów o tym wraku, jakie dotąd napisaliście jest duża, ale po każdej klapie skrzętnie znikają one z archiwum. Na razie widzę kolejną kryptoreklamę biura architektonicznego i kolejną wizualizację (gdyby chociaż połowę z nich zrealizowano, Katowice dawno przegoniłyby Dubaj). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Trochę się pan mylisz IP: *.zanet.pl 26.02.11, 01:07 Trochę się pan mylisz. Pamiętam tamte artykuły. Nie były tak konkretne, jak te. Pisano raczej o możliwości i planach na plany. Potem, kiedy budynek przejął ten irlandzki inwestor także nie sugerowano, że będzie od razu budowa. W artykule było trochę rezerwy. Teraz widać konkrety, zresztą na budowie już się pojawili robotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Trochę się pan mylisz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.11, 13:26 Dzis z busa widziałem dwa kontenery-barakowozy i sracz. Uch, widać inwestycja rusza z rozmachem! W każdym razie widać konkrety :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Gdzie Małkowski?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 20:19 Czy dopuścicie do oszpecenia kolejnego zabytku w Katowicach. Surowa bryła KCB przykuwała wzrok rozkochanych w niej katowiczan i przyjezdnych. Profesor Brian Kuna z "CALiCA" - organizacji znanej wszystkim profesjonalistom, od kilku lat podawał KCB jako sztandarowy przykład "oranżyzmu architektonicznego przełomu wieków". Jest to jedyny taki obiekt na Śląsku i jeden z trzech w Europie ( jeszcze tylko ASS Tower w Kalmar i FuckBridge w słynnym Nipple pod wielkomiejskim Brest). Czy w centrum Katowic zamiast miejsca już kultowego musi powstać kolejny aluminio - glassiak? Jak długo Uszok i jego ekipa z konserwatorką zabytków na czele będą niszczyć zdrową tkankę naszej śląskiej architektury? RATUJMY NASZĄ SPUŚCIZNĘ!!! Skrzyknijmy się w marszu protestu i połóżmy tamę dewastacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Gdzie Małkowski?! 25.02.11, 20:58 A gdzie można się zapisać, bo się zainteresowałem? To chyba tak się robi? Ja ostatni raz byłem na jakimś marszu z tatą ze 30 lat temu (pamiętam jak przez mgłę - jako przedszkolaczek ówczesny). Pierwszomajowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Gdzie Małkowski?! IP: *.siec2000.pl 25.02.11, 23:16 Też uważam, że wspaniały oranżyzm tej opustoszałej ruiny był niedoceniany. Nie miał tego szczęścia co brutalizm oglądany codziennie przez setki tysiecy ludzi. Ale jest sposób żeby go rozsławić. Wystarczy biurowiec wyburzyć jak kielichy, wydłubać z ziemi fundamenty, a potem wybudować identyczny obiekt, ale na tunelu z przystankiem autobusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Gdzie Małkowski?! IP: *.zanet.pl 26.02.11, 01:14 Gdzie Malkowski? Czyżby przykuł się do jednego z kielichów i został przymknięty przez tę bestię inwestora Galerii Katowickiej? Reporteży śledczy Gazety Wyborczej Katowice (może pani Milena Nykiel, która kiedyś śledziła błoto przy centrum handlowym w Dąbrowie Górniczej?) powinni naświetlić sprawę! On jest nam potrzebny, by ocalić zabytek w Katowicach! Z Dworcem PKP i przykładem rewolucji w dworcach autobusowych - Placem Szewczyka - się nie udało. Ale tym razem jest szansa! Wystawmy jutro w oknach znicze i czarne betonowe kiry na znak protestu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisłaf Re: Gdzie Małkowski?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.11, 04:09 ja też jestem przerażony - kolejny symbol Katowic odchodzi w zapomnienie!! parafrazując słowa Lecha W.: Nie o takem Katowicem walczylimy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_kitka Cud w Katowicach. Trwają prace przy Katowickim ... IP: *.skarzysko.vectranet.pl 10.03.11, 08:46 oby coś wreszcie zrobili z tym straszakiem w centrum!! Odpowiedz Link Zgłoś