Dodaj do ulubionych

Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki

IP: *.centertel.pl 04.04.11, 12:18
to nie są żadne ciepłe bułeczki, tylko wstęp do separacji z Rzeczpospolitą Polską!
Obserwuj wątek
    • eichendorff Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 04.04.11, 12:19
      Szkoda, że GW bierze się teraz - na fali słów Jarosława Kaczyńskiego - za "odgrzewane kotlety". Ta "nowa" mapa wisi u mnie już od września. Dlaczego przed kilkoma miesiącami się o tym nie pisało?
    • Gość: GS Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 12:22
      Wspaniale!! Dziynki takim ludziom rosnymy w sila. Som bych sie tako mapa kupil. Republika Gornoslunsko to je to!
    • Gość: GS Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 12:23
      oby dej nom Ponboczku!
    • czornefuzekle Mapa jest rewelacyjna 04.04.11, 12:37
      Wreszcie ktoś pokazał gdzie naprawdę leży Górny Śląsk. Do szkół z nią, do szkół! I na Wiejską posłać jedną!
      • rico-chorzow Re: Mapa jest rewelacyjna 04.04.11, 16:22
        czornefuzekle napisał:

> Wreszcie ktoś pokazał gdzie naprawdę leży Górny Śląsk. Do szkół z nią, do szkół
        > ! I na Wiejską posłać jedną!

Na Wiejskiej zawsze bardzo dobrze wiedzieli gdzie leży i mieszkają Slązacy,jak szło o pieniądze z tej kolonii polskiej.
    • Gość: MIHALIS Jak ładnie popatrzeć IP: *.ip.gronet.pl 04.04.11, 12:42
      Oberschleissen tak to się dokładnie nazywa. Nazwa w języku polskim, nie ważne...
      Jak Hitler wkroczył do Katowic, to witali go tak jakby papież przyjechał do Krakowa.
      Ot śmiech historii.
      • Gość: dużżży gorol Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 13:48
        Przecież nazwa też jest dwujęzyczna. Nie zaszkodzi dokładniej popatrzeć...
        A mapa rewelacyjna! Gorole i hadziaje! Zróbmy sobie podobną! ;)
        • Gość: mihalis Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.ip.gronet.pl 04.04.11, 14:17
          Już dawno na Zagłębiu śpiewamy taką piosenkę, która brzmi min. tak: Polska bez Śląska.
          Mieszkam w Mysłowicach i przyglądam się hanysom i moje spostrzeżenia są takie:
          Do mojego sąsiada przyjeżdża rodzina z Niemiec, tacy niemieccy Polacy, białym mercedesem itd.Ale do czego zmierzam. Jak zobaczył, że mam auto na sosnowieckich blachach to gdyby miał pistolet to rozstrzelał by mnie na miejscu. Ani dzień dobry, ani do widzenia. Po prostu góruje nade mną swoja niemieckością i tyle. A ja biedny Polak Zagłębiak, czuje się tam jak obcy wśród obywateli Niemiec. dzięki i bez odbioru
          • Gość: Pudelek Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 14:27
            nikt ci nie każe mieszkać za granicą - wróć se na Zagłebie, tam będziesz miał samych rodaków i wysoką kulturę

ale piosenka mi się podoba :)
          • Gość: Hu-Bercik Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:37
            To w koncu jak: Zaglebie albo Myslowice ?

Niy kapuja: abo to pjyrsze, to se mozesz tam spiywac, piac i zawodzic.
            Abo to drugie, no to ale chab jako gosc(sic!) chyba sie nie chcesz rzondzic, pyskowac i dyktowac.

Grzeczny bydz !

PS: Dobro rada - bier sie do roboty, to i merca bydziesz miol ( aniy zawisc, zazdrosc i kompleksy).
            • Gość: Mihalis Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.mtvk.pl 04.04.11, 16:02
              To i to. Mieszkam w Mysłowicach albo w Sosnowcu, jak mi się zechce. Mówię tylko o moich spostrzeżeniach. Na mercedesa mnie stać. Tylko po co mi on, skoro mi na dzielni niemieccy Ślązacy pourywaj wszystkie odstające elementy karoserii, bo jestem innej narodowości niż oni...
              • Gość: hanys Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 16:25
                Pracuję w K-cach i mam w pokoju kolegę rodem z Sosnowca - fajny gościu, nikt mu niczego nie urywa. Więc albo coś z Tobą nie tak, albo mialeś pecha i trafileś między chamów.
                Nikt normalny nie powie że absolutnie wszyscy Górnoślązacy są fajni, ja też tak nie mówię.
              • Gość: krab Re: Jak ładnie popatrzeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 19:26
                Ja też ci powiem, że raczej to twój problem. Chamstwo są wszędzie. Ja wolę jednak zauważać jak ktoś mnie przepuszcza żebym się włączył autem do ruchu i wcale takich nie mało. Może za mało się cenisz? Nie mów mi, że w Zagłębiu nie spotkasz szpanera, który spojrzy na ciebie z wyższością. Czy wtedy też będziesz tak dotknięty? Stereotypy śląsko-zagłębiowskie były i będą, problem zaczyna się gdy podchodzi się do tego ze śmiertelną powagą.
      • Gość: no,no.. Re: Jak ładnie popatrzeć IP: 62.233.240.* 04.04.11, 14:29
        To Hitler był w Katowicach? No czego to się człowiek nie dowie od znawców historii...
      • feurig59 Re: Jak ładnie popatrzeć 04.04.11, 14:55
        Hitler wkraczał do Katowic? Kajś Ty sie synek historii uczył?
    • Gość: zorba Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.atm.com.pl 04.04.11, 13:05
      Proszę o podanie gdzie można zakupic tą mapę.
      • gazeta_katowice Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 04.04.11, 13:09
        Gość portalu: zorba napisał(a):

> Proszę o podanie gdzie można zakupic tą mapę.

Tak jak w tekście jest napisane - w siedzibie DWPN w Gliwicach (www.haus.pl/pl/mapa.html)
      • Gość: xxx Re: Link do publikacji DWPN IP: *.centrum.gliwice.pl 04.04.11, 13:14
        www.haus.pl/pl/publikacje.html
    • Gość: Pudelek mapa z błędami IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 13:45
      mapa jest ciekawa, ale, niestety, błędna. Zachodnia Granica Grn. Śląska idzie na niej według granicy pruskiej prowincji górnośląskiej, a to nie to samo co Grn. Śląsk! to tak jakby prowadzić granicę według województwa śląskiego!

Nysa, Otmuchów, Ozimek - to miasto dolnośląskie, włączone w granice prowincji górnośląskiej. Jeszcze gorzej jest w Czechach - Zlate Hory, Jesenik, Javornik - to miasta dawnego nyskiego księstwa biskupiego (dolnośląskie, należało do biskupów wrocławskich), które po wojnach śląskich zostało przy habsburgach i nigdy z Górnym Śląskiem nie miało nic wspólnego!

może za stworzenie mapy powinni się wziąść historycy, bo tutaj jest kolejny bubel!
      • pieronski_hanys racja, powiat nyski to Dolny Śląsk 04.04.11, 14:08
        Niestety, masz rację. Powiat nyski to Dolny Śląsk, choć po przejęciu większej części Śląska przez Prusy został wcielony do Rejencji Opolskiej. Szkoda, że osoby, które chcą być kompetentne pomijają tak istotny fakt. Niestety, jedna osoba zaproponowała, by granice Górnego Śląska wyznaczać wg granic Rejencji Opolskiej, a reszta powtarza jak papugi, zamiast sprawdzić starsze mapy publikacje naukowców.

Z drugiej strony, lepsze takie skojarzenie, niż Górny Śląsk=woj. śląskie.
        • Gość: Pudelek Re: racja, powiat nyski to Dolny Śląsk IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 14:30
          z Nysą mogę jeszcze zrozumieć, bo administracyjnie jest związana z Górnym Śląskiem od jakiegoś czasu (w sumie Sosnowiec też ;)). Nie mniej mogli chociaż zaznaczyć, że odnośnie tego terenu to nie jest tak do końca. Albo niewiedza, albo zaniedbanie.

Ale kompletnie nie rozumiem skąd wcisnęli do Oberschlesien ten dzisiejszy powiat Jesenik? nigdy nie należało nawet do żadnej jednostki administracyjnej z nazwą "Górny Śląsk"! tu chyba kompletny brak wiedzy! nawet herby miejscowości dawnego księstwa nyskiego (i sam herb księstwa nyskiego) mają u siebie czarnego, dolnośląskiego orła (np. Jesenik), to dobitnie potwierdza związki z Dolnym Śląskiem
          • pieronski_hanys Silesia Restituta - rdzeń Śląska 04.04.11, 14:36
            Polecam Stowarzyszenie Miłośników Śląska Silesia Restituta z Dolnego Śląska, które postanowiło określić rdzeń Śląska, a ziemie czasowo przyłączane do naszego kraju oznaczyli jako:
            -ziemie kategorii "A"
            -ziemie kategorii "B"
            -ziemie kategorii "C"

www.silesia.restituta.eu/silesia-granice.html
            • Gość: Pudelek Re: Silesia Restituta - rdzeń Śląska IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 15:04
              znam tą mapę, tylko że ona dotyczy całego Śląska nie podziału na Dolny i Górny. Javornik czy Zlate Hory to oczywiście Śląsk, ale nie Górny
              • Gość: Hu-Bercik Re: Silesia Restituta - rdzeń Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:51
                No, jak chcymy byc tak ganc gynau,
                to i na Dolnym Slonsku ("Fürstentum") Klodzko/Glatz,
                to historycznie wcale niy Slonsk.

• arnold7 Re: racja, powiat nyski to Dolny Śląsk 04.04.11, 15:11
            Gość portalu: Pudelek napisał(a):

> z Nysą mogę jeszcze zrozumieć, bo administracyjnie jest związana z Górnym Śląsk
            > iem od jakiegoś czasu (w sumie Sosnowiec też ;)). Nie mniej mogli chociaż zazna
            > czyć, że odnośnie tego terenu to nie jest tak do końca. Albo niewiedza, albo za
            > niedbanie.
            >
            > Ale kompletnie nie rozumiem skąd wcisnęli do Oberschlesien ten dzisiejszy powia
            > t Jesenik? nigdy nie należało nawet do żadnej jednostki administracyjnej z nazw
            > ą "Górny Śląsk"! tu chyba kompletny brak wiedzy! nawet herby miejscowości dawne
            > go księstwa nyskiego (i sam herb księstwa nyskiego) mają u siebie czarnego, dol
            > nośląskiego orła (np. Jesenik), to dobitnie potwierdza związki z Dolnym Śląskie
            > m

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Superiorem_Silesiam_AD1746.jpg
            • Gość: Pudelek Re: racja, powiat nyski to Dolny Śląsk IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 15:24
              no, i o czym ta mapa ma przesądzać? Księstwo nyskie jest wyraźnie oddzielone od ziem Dolnego Śląska.

fakt, po prawej jest herb danego księstwa, ale jest też herb Ząbkowic Śląskich i Ziębic (dzisiejsze woj. dolnośląskie), które też na G. Śląską nie leżą. Zresztą we wszystkich tych 3 herbach występują orły dolnośląskie
              • Gość: Pudelek Re: racja, powiat nyski to Dolny Śląsk IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 15:25
                miało być oczywiście napisane, że Ks. nyskie jest wyraźnie oddzielone od Górnego Śląska
        • Gość: mapa jest OK Wg. czesci granic Rejencji Opolskiej IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 04.04.11, 14:41
          Granice Gornego Slaska, z uwzglednieniem czesci granicy Rejencji Opolskiej sa akceptowane powszechnie.
          • Gość: Pudelek Re: Wg. czesci granic Rejencji Opolskiej IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 15:05
            powszechne tzn jak? robiliście badania? bo bynajmniej w opracowaniach naukowych nie są powszechne. W dodatku okres Jesenik nigdy do rejencji opolskiej nie należał
      • Gość: Hu-Bercik Re: mapa z błędami IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:40
        Akurat Nysa, to wieczno "haja": nawet (eks)mieszkance som w zdaniach podzielone.

A Ozimek mje fest dziwi, ze niy Górny. Wytuplikuj nom.
        • Gość: Hu-Bercik Re: mapa z błędami IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:48
          Jak godomy o tym Ozimku (--> Malapane(w)):
          pl.wikipedia.org/wiki/Ozimek
          to oczywiscie G.Slonsk. Pól Europy sie wtedy do nos do >>Ozimka na G.Sl.<<
          zjechalo, coby podziwiac ta pjyroszo nowoczeno "brika" (niy: "bryka").
        • Gość: Pudelek mosz recht! IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 18:15
          Ozimek je oczywiście na Górnym, przecież to blisko Opola :)

miałem na myśli Grodków, a wpisałem Ozimek. Grodków to też dawne dolnośląskie księstwo nyskie.
      • svatopluk Re: mapa z błędami 05.04.11, 10:18
        Gość portalu: Pudelek napisał(a):

> mapa jest ciekawa, ale, niestety, błędna. Zachodnia Granica Grn. Śląska idzie n
        > a niej według granicy pruskiej prowincji górnośląskiej, a to nie to samo co Grn
        > . Śląsk! to tak jakby prowadzić granicę według województwa śląskiego!
        >
        > Nysa, Otmuchów, Ozimek - to miasto dolnośląskie, włączone w granice prowincji g
        > órnośląskiej. Jeszcze gorzej jest w Czechach - Zlate Hory, Jesenik, Javornik -
        > to miasta dawnego nyskiego księstwa biskupiego (dolnośląskie, należało do bisku
        > pów wrocławskich), które po wojnach śląskich zostało przy habsburgach i nigdy z
        > Górnym Śląskiem nie miało nic wspólnego!
        >
        > może za stworzenie mapy powinni się wziąść historycy, bo tutaj jest kolejny bub
        > el!

Ozimek???
    • Gość: straconka więcej o Górnym Śląsku IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 13:57
      gornoslaskie-dziedzictwo.com
    • zsp2008 Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 04.04.11, 14:13
      Pozdrowienie i wyrazy poparcia z Wielkopolski.
      • Gość: Wielkopolanin Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: 91.212.2.* 04.04.11, 14:37
        Po co od razu mapa rozsyłana wszedzie w dodatku stworzona z "niemieckimi partnerami" to juz sami nie umiemy...?

Przypominam, że zaróno Wielkopolanie jak i Ślązacy walczyli o Wolną Polske z Niemcami w latach 1918-21 i Ją w fantastyczny sposób wywalczyli....

Zarówno w Wielkopolsce jak i na Śląsku w w/w latach Niemcy (przyszli najwięksi mordercy i złodzieje na świecie) sromotnie przegrali...:)
        • Gość: Pudelek Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 15:09
          taa, Niemcy Śląsk "przegrali" - oczywiście. Proponowany podział Śląska po przegranym plebiscycie i po powstaniu, gdzie większość została przy Rzeszy najlepiej świadczy o tej "sromotności"...

kolejny wtórny analfabeta, co na historii nie uważał
        • pieronski_hanys Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 04.04.11, 15:45
          Ślązacy głosowali w 60% za Niemcami, w 40% za Polską. Korfanty i Polacy nie uznali tego wyniku i wraz z propolskimi Ślązakami i polskim wojskiem wywołali trzecie powstanie.

Dla Polaków był to sukces, dla Niemcówów porażka (bo utracili część Górnego Śląska), a dla Ślązaków wojna domowa.
        • Gość: Hu-Bercik Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:46
          Bzdura, w tzw."powstaniach" tzw."slaskich" NIKT nie walczyl "o wolna Polske".
          Co najwyzej, to przyjezdne Poloki walczyli O WJYNKSZO POLSKA.

Nawet te Slonzoki, co tam brali udzial, to napewno podczas walk
          nie mieli w gowie, ze walczom "o wolno POLSKA". Bajery.

Inny punkt, ze wy - ja. U wos w POznaniu
          i u nos niystety tysz bardzo licznie.......
          • Gość: Wielkopolanin Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: 91.212.2.* 05.04.11, 07:27
            POdoba mi sie że nie jesteśmy tacy sami. Ale jednak jesteśmy wszyscy Polakami, chociaz u nas w Wielkopolsce tez pojawiaja sie (marginalne jednak) tendencje seoaratystyczne...;)
            • pieronski_hanys Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 05.04.11, 11:05
              Deklaracja narodowości śląskiej to nie tendencja separatystyczna, a dbanie o własną tożsamośc etniczną. Podobnie nie jest nią propozycja regionów autonomicznych w granicach III Rzeczpospolitej Polskiej.

Tendencje separatystyczne na Górnym Śląsku to również sprawa marginalna.
            • Gość: giermek.Rumburaka separatyzm realizowany pokojowo i demokratycznymi IP: 93.159.164.* 12.05.11, 14:56
              środkami i metoda nie jest niczym zdrożnym ani nagannym. To prawo wyboru własnej wolności i tożsamości. Nikt dzisiaj nie żąda oddzielenia ale takie żadania są w pełni uprawnione jeżeli realizuje się je kartką wyborczą i publiczną debatą. Zagrożeniem i naruszeniem praw podstawowych jest przemoc i opresja ze strony władzy i próba tłamszenia swobody ekspresji swej tożsamości oraz praw do jej kultywowania. Jak PRL wtedy jeszcze wyrywał się spod "braterskiej" kurateli ZSRR to nikt nie mówił o "separatyzmie". Zapomniał wół jak cięlęciem był? Wolnośc i przywileje tak! ale tylko dla warsiawy i tych, którzy jedynie słuszną linie popierają? Już amerykańscy koloniści w 1776 r. zauważyli, iż przemoc władzy ze stolycy delegitymizuje państwo i pozbawia go tytułu do rządzenia.
    • Gość: Keson Widza, że gość zasłonił Przymszo i Brynico. IP: 213.227.119.* 04.04.11, 14:54
      Myślołech, że roz bydzie wszystko jasne. A tu zaś niy wiym kaj sie łon kóńczy tyn Ślonsk.
    • Gość: xyz Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.c193.msk.pl 04.04.11, 15:18
      Utworzyć województwo górnośląskie !
      www.gornoslaskie.pl/?mapa-regionu,3
      45% obecnego tzw. województwa śląskiego to Małopolska:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Wojewodztwo_slaskie_a_Slask.png
    • Gość: Hu-Bercik Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:30
      Ze "pierwsza mapa scienna", to chyba raczej jakis wic - abo ?

> sprzed 1933
      Ma pewnie na mysli przed 1936, bo to w 1936 zaczeto "dogeramnizowywac" nazwy.

> wedlug spisu z 1910
      Ostroznie z wynikami tego "spisu" !

Roznojezyczne nazwy tez bym nie dawal w roznych okolicach,
      tylko odpowiednio te (czesto kilka naraz), ktore tam rzeczywiscie
      funkcjonowaly, byly uzywane.

Klopot oczywiscie z miejscowosciami, ktore juz nie istnieja,
      tzn. przewaznie nie samodzielnie, a w ramach wiekszych.
      A które to nazwy jeszcze do dzisiaj "zyja" (jako dzielnice, osiedla itd.)

A fakt, ze na G.Slasku do dzisiaj gada sie tez po czesku,
      jest chyba tylko nowy dla kogos, kto przybyl do nos 2 tydnie tymu.

Genralnie rzecz biorac: dobra rzecz, im wiecej, tym lepiej.
      A naklad 1.000 sztuk, to moze byc tylko poczatek.

Takie mapy powinne byc nie na zyczenie szkól i placówek oswiatowych,
      a nalezec do standardowego wyposazenia, na koszt panstwa/wojew.
      I wisiec takze w roznych urzedach, jako informacja dla wszystkich.
      • Gość: Pudelek Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 18:32
        nazwy zaczęto zmieniać już przed 1936, wtedy tylko było to nasilone. Niemniej nawet nazwa z 1936 (poza np. Hitlersee) mi w żaden sposób nie przeszkadza - a to że jest ahistoryczna? a Korfantów albo Dzierżoniów są niby historyczne?

z tymi co na G. Śląsku co godają po śląsku to trochę chyba przesada - Czechów czy Morawian, którzy mieszkali tutaj do 1945 już praktycznie nie ma, a ich potomkowie żyją albo w Niemczech albo w Czechach, albo już po czesku praktycznie nie godają. Jeśli jeszcze jakieś osoby starsze zostały to raczej garstka, a przynajmniej nie słyszałem o ich jakiejkolwiek aktywności publicznej...
        • Gość: arbiter Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.11, 17:17
          Pudelek: Ty tez zapominasz o naszych Braciach-Slazakach po czeskiej stronie ?
    • Gość: Hu-Bercik Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 15:33
      Dlaczego wlasciwie
      nie ze srodków unijnych ????

I czamu ino, jak widza na fotce, tytul
      po pol. i niem., a nie tyz po czesku ?
    • Gość: Zagłębiak Natychmiastowa zmiana nazwy województwa ! IP: *.via.zamek.net.pl 04.04.11, 16:03
      Zgadzam się z tym że trzeba walczyć z synonimem Górny Śląsk = tzw "śląskie" województwo.
      Dlatego zanim powstanie województwo Górnośląskie w jego historycznych granicach (to zapewne nie wcześniej niż przy kolejnej reformie administracyjnej kraju) musi nastąpić natychmiastowa zmiana nazwy obecnego tzw śląskiego województwa na śląsko-małopolskie tak aby zaznaczyć wyraźnie jego podział na historyczne i kulturowe regiony. Taki podział nie administracyjny a historyczny i kulturowy już teraz ułatwi kolejne rozwiązania w przyszłości.

To jest realne i możliwe choćby w drodze referendum (uchwały obywatelskiej). Dalsze trwanie nazwy województwo "śląskie" oddala utworzenie w przyszłości województwa górnośląskiego w jego historycznych granicach i jest narzędziem ześląszczania małopolskich ziem tego województwa. Są tego tysiące przykładów!

Ślązacy to powinni zrozumieć i przestać akceptować zarówno obecną nazwę województwa jak i próby narzucenia nazwy Silesia dla aglomeracji (metropolii) która też składa się z miast różnych regionów. Dla mnie nazwa Silesia to nazwa całego Śląska z Wrocławiem jako stolicą i z symbolem górą Ślężą, razem Śląska Górnego i Dolnego :)

Dlatego tym bardziej rodzi się pytanie, dlaczego obecnie nie walczycie z tą zakłamaną nazwą województwa? Dlaczego akceptujecie rozmienianie na drobne pojęcia Śląsk?
      Dlaczego Gorzelik który podpisał poniższy list teraz jak jest u władzy i ma możliwości unika jak ognia tego tematu?
      www.wojewodztwoslaskie.pl/index2.php?id=silesia-protest
      • Gość: dss Re: Natychmiastowa zmiana nazwy województwa ! IP: *.multimo.pl 04.04.11, 16:55
        Ale po co... przecież lepiej się jednoczyć, niż dzielić. A Sosnowiec to nawet był przez pewien okres zwany Nowym Śląskiem :)
      • Gość: Pudelek Re: Natychmiastowa zmiana nazwy województwa ! IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 18:38
        też bym zmienił nazwę, bo ta wprowadza tylko burdel. Najchętniej też bym dokonał odpowiednich korekt, żeby całe dawne częstochowskie i Żywieczcyznę wyrzucić - ani oni w śląskim nie chcą być, ani nam są niepotrzebni. Siłą rzeczy z Małopolski trzeba by zostawić Białą, bo trudno rozdzielać teraz BB na dwie części, ewentualnie taki Szczyrk, bo jest związany ze Śląskiem gospodarczo.

Co do Zagłębiu zostawiłbym to mieszkańcom tego regionu do zdecydowania - podejrzewam że też ze względów gospodarczych większość by jednak zagłosowała za pozostaniem w jednym województwie, Kraków jest daleko...

no, ale to zbyt demokratyczne jak na Polskę :)

a co do nazwy województwa - zmiany to cholerne koszty. Jak zmieniać coś to od razu dogłębnie, a nie kosmetykę! Póki co przynajmnij wszystkim trzeba tłumaczyć jakie są granice, bo często nawet sami zainteresowani nie wiedzą.
    • Gość: :) A Olkusz to też Górny Śląsk? IP: *.via.zamek.net.pl 04.04.11, 16:15
      A Olkusz na tej Waszej mapie też jest częścią Górnego Śląska?
      Tak przynajmniej twierdzą niektórzy śląscy naukowcy którzy z kolei takie mapy publikują:
      forum.zaglebiedabrowskie.org/viewtopic.php?f=63&t=63&start=480
    • Gość: radeeeek Mapa rewelacyjna. Polecam wszystkim Ślązakom i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 16:19
      tylko.
      :)
    • Gość: pomorzanin Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.04.11, 16:43
      Mapa wydana za pieniądze niemieckie. W tym przypadku słowa J. Kaczyńskiego się niestety potwierdzają.
      • Gość: Tomek Idiotyczny tekst. Śląsk to Śląsk nie Niemcy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 19:20

Takie uwagi sobie chowaj....
      • Gość: giermek.Rumburaka Re: Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: 93.159.164.* 12.05.11, 15:03
        pomorzanin? przybysz na radzieckich bangnetach? co twoi przodkowie zrobili z poprzednimi wlascicielami i mieszkańcami domu, w którym mieszkasz, że tak się obawiasz Niemców? Strach obleciał, że ich odkopią w ogódku i tzreba się bedzie tłumaczyć?
        • Gość: z Bielska-Bialej Propaganda rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.11, 20:59
          Gość portalu: giermek.Rumburaka napisał(a):

> pomorzanin? przybysz na radzieckich bangnetach? co twoi przodkowie zrobili z po
          > przednimi wlascicielami i mieszkańcami domu, w którym mieszkasz, że tak się oba
          > wiasz Niemców? Strach obleciał, że ich odkopią w ogódku i tzreba się bedzie tłu
          > maczyć?

Podobnie wielu "slazakow" mieszka w mieszkaniach po Niemcach czy Zydach wiec o co chodzi?
    • Gość: Polak Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.antsatgor.pl 04.04.11, 18:40
      Czy trafi do całej Polski ?
    • Gość: hasiosznupeq Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.11, 06:17
      " Frontiers of Violence - Conflict and Identity in ULSTER and UPPER SILESIA, 1918-1922 "

Author: Timothy Wilson (= research fellow in the Irish Studies Research Initiative at Queen's University, Belfast.)

Oxford Historical Monographs; Jul 2010, Price: $115.00

ISBN13: ISBN13: 978-0-19-958371-3ISBN10: 0-19-958371-4
      Hardback, 288 pages; 4 maps, 1 figure; 8.5 x 5.4;

Description :

In the years after the First World War both Ulster and Upper Silesia saw violent conflicts over self-determination. The violence in Upper Silesia was more intense both in the numbers killed and in the forms it took. Acts of violation such as rape or mutilation were noticeably more common in Upper Silesia than in Ulster.

Examining the nature of communal boundaries, Timothy Wilson explains the profound contrasts in these experiences of plebeian violence. In Ulster the rival communities were divided by religion, but shared a common language. In Upper Silesia, the rival sides were united in religion-92 per cent of the local population being Catholic-but ostensibly divided on linguistic grounds between German and Polish speakers. In practice, language in Upper Silesia proved a far more porous boundary than did religion in Ulster. Language could not always be taken as a straightforward indication of national loyalties.

At a local level, boundaries mattered because without them there could not be any sense of security. In Ulster, where communal identities were already clearly staked out, militants tended to concentrate on the limited task of boundary maintenance. In Upper Silesia, where national identities were so unclear, they focused upon boundary creation. This was a task that required more "transgressive" violence. Hence atrocity was more widely practised in Upper Silesia because it could, and did, act as a polarizing force.

Features :

- Compares the effects of partition in two European regions - Ulster and Upper Silesia
      - History from below - shows how communities determined the nature of violence
      - A new assessment of why violence can descend into atrocity

• bergman1 nareszcie prowda sie godo i pisze a nie dupstwa 05.04.11, 09:09
      pomieszane z burakami.
    • Gość: korektor Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.11, 10:36
      A w projekcie panie redaktorze brało udzial m.ion. Muzeum Śląskie
    • svatopluk Górny Śląsk rozchodzi się jak ciepłe bułeczki 05.04.11, 10:49
      mapa mi sie bardzo podoba.
      ale znalazlem maly blad:
      Wawelno (pow. opolski) to Bowallno a nie Bowalno.
    • Gość: sas125 Re:w czeskim spisie powsz. tez nie ma narodowosci IP: *.welnowiec.net 05.04.11, 13:07
      w czeskim spisie powsz. tez nie ma narodowosci slsakiej . Czesi to tez -te podle gorole.. ?
    • Gość: Głos z Opola Wiecie co sobie możecie zrobić z tą mapą ?... IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.11, 10:50
      ... chyba nie muszę wam wyjaśniać. Tego Śląska już nie ma i nie będzie - Opole i tereny wokół niego są już na szczęście innym odmiennym regionem i my nie chcemy powrotu do poprzedniego stanu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka