Dodaj do ulubionych

A może zawiniesz do Portu Chorzów?

IP: *.welnowiec.net 07.05.11, 01:11
świetna rzecz.
Obserwuj wątek
    • sanlucar a ceny z kosmosu... 07.05.11, 01:14
      Jak na razie plaża świeci pustkami. Jak nie zmienią cennika to pewnie tak pozostanie przez całe lato.
      • Gość: Ola Re: a ceny z kosmosu... IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.11, 10:59
        A kto ma przychodzić ? Maturzyści którzy czekają na ustne czy uczniowie którym konczy się rok szkolny i muszą pozaliczać semestry a osoby pracujące ... od 8 do 17 czasem nie mają juz siły na włajaże. Przyjdą wakacje , może coś się ruszy ! :)
    • janusz2404 Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? 07.05.11, 03:22
      Największą atrakcją jest dwukołowy segway. Chyba nowość.
      • Gość: . Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 23:04
        bardzo dobre rozwiązanie dla Parku Chorzowskiego.
    • Gość: ja A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.c201.msk.pl 07.05.11, 06:35
      Ceny to chyba dla snobów którzy koniecznie chcą się pokazać;)
    • Gość: tekla A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.kiga.pl 07.05.11, 09:38
      Teraz to Chorzowowi brakuje jedynie dostępu do morz:D Jakiś czas temu otwarto tawernę żeglarską w centrum Chorzowa a teraz w parku plaża powstała:D nono się dzieje;) brawo za pomysł
    • Gość: el A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 09:53
      pomysl ciekawy i pewnie przy odpowiednio skalkulowanym cenniku bedzie atrakcyjne
      ale malo konkretow pod tym wzgl.
      to znaczy zeby sie dostac na ta wyspe , trzeba wypozyczyc kajak czy lodke? innej drogi nie ma?
      bo ceny z kosmosu powiedzmy sobie szczerze
      a pobyt na miejscu tez wiaze sie z dodatkowymi oplatami?
      • Gość: czytelnik Cennik z kosmosu... a kokosy zrobi prywatna firma IP: *.zanet.pl 09.05.11, 01:56
        Dziwne to, że Park budowany za publiczne pieniądze i też ideą by służył wszystkim - powoli zacznie się zamieniać w płatne miejsce... Artykuł bardzo entuzjastyczny, ale wydałoby dodać, że wszystko jest płatne i to nie mało! Leżaki, hamaki, rowery - chyba najdroższa w Polsce godzina jazdy! Do tego zamknięto mostek łączący dwie części parku (między Kapeluszem a Marysinem Dworem) - zresztą prowadził on do knajpki z plażą, która działa tu od paru lat - tam kupisz piwo albo wodę i możesz leżeć na leżaku ile chcesz... No, ale chyba to teraz padnie, skoro zamknęli ten mostek, żeby był monopol dla prywatnej firmy Pepsi... Trochę to dziwne.
        • Gość: czytelnik Re: Cennik z kosmosu... a kokosy zrobi prywatna f IP: *.zanet.pl 09.05.11, 01:58
          i oczywiście - jasne, że wszystko kosztuje i nie o to chodzi, żeby wszystko było za darmo, ale rzecz jest w tym, że ogrodzono dużą część Pól Marsowych dla potrzeb prywatnej firmy i na dodatek z tak zaporowymi cenami. Szalę goryczy dopełnia też to, że zamknięto mostek, żeby ludzie musieli wypożyczać rowery wodne lub łódki.
          • bartoszcze Re: Cennik z kosmosu... a kokosy zrobi prywatna f 09.05.11, 07:28
            Ciekawe jak to się stało, że przeszedłem tamtędy razem z paroma setkami ludzi za darmo.
            • Gość: czytelnik Wstyd panie Godlewski! IP: *.zanet.pl 09.05.11, 17:22
              bartoszcze napisał:
              > Ciekawe jak to się stało, że przeszedłem tamtędy razem z paroma setkami ludzi z
              > a darmo.

Mostek jest zamknięty - to jest czysty idiotyzm, żeby dla prywatnej firmy zamykać zbudowany i odremontowany za publiczne pieniądze mostek. Dostępu broni ochrona. To jest jakaś farsa. A piszesz, że przeszedłeś - domyślam się więc, że przez to miasteczko namiotowe na polach Marsowych obok Kapelusza. Tylko, że - no właśnie - przeszedłeś. Ale jakbyś chciał skorzystać - nawet za siedzenie tam trzeba zapłacić. To jest jakiś absurd. Publiczny park - może odrazu pan Godlewski postawi na wejściu bramkarzy i będzie zbierać opłaty??? Myślę, że jakby Ziętek to widział to nie padłby z wrażenia - on by walnął pięścią w stół i wywalił takie osoby, które handlują parkiem jak własną własnością. WSTYD!
    • Gość: abc A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 11:20
      to ja jeszcze dorzuce swoje trzy grosze.Plac zabaw dla dzieci jest beznadziejny.Na kazdym placyku w Katowicach sa co najmnie 2 zjezdzalnie dla dzieci w róznym wieku ,wiecej huśtawek no i piaskownica dość marna.
      Dzieci na samym Tysiącleciu jest multum,nie wspomne o przyjezdnych z innych dzielnic.
      Sam pomysl fajny ale juz szczególy byle jakie,wczoraj widzialąm otwarcie Portu w Warszawie na Cyplu Czerniakowskim,jakos ciekawiej to wygladalo,może inaczej pokazane bylo?
      • Gość: abc Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 11:27
        to ja jeszcze dopytam.Zeby sobie polezec na lezaku 1 godzine i zeby mój 2 letni wnuk pobawil sie w tym czasie na placyku zabaw to bede musialą doplynąc łodzią za 60 zł? Czy 1/4 lub 1/2 z 60zl? Lubie informacje precyzyjne.
        • Gość: gre Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: 93.175.66.* 07.05.11, 12:02
          Pełna żenada - pozbijane budy z drewna plus namioty z Tesco - całość sprawia wrażenie pola namiotowego w Rumunii z epoki siermiężnego socjalizmu.
          Generalnie całość nie trzyma się ani k.upy ani d.u.py. ...
    • Gość: witt A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 17:37
      Przede wszystjim ma zdewastowany trawnik i jakas kiczowata impreze w centrum parku.
    • Gość: jaga A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 18:40
      Byłam dzisiaj, kicz, zero atrakcji, sztuczne palmy, kawa i napoje w plastikach, sauna w namiocie gdzie sprzedają książki ... i znów PORAŻKA!!!
      • Gość: czytelnik Brawa dla pana Buszmana IP: *.zanet.pl 09.05.11, 02:01
        I do tego muzyka ostre techno... Brawo dla pana Buszmana, że tak broni tej marnej atrakcji...
    • Gość: o A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.static.sitel.net.pl 07.05.11, 18:58
      Byłam tam dzisiaj z Rodziną...
      Nie widziałam tej MASY atrakcji!!!
      Piasek i owszem, ale czy to atrakcja? Knajpki, restauracje - nic nowego!
      A dla dzieci automaty po 2zł, dostępne również w każdym markecie...

Zawiodłam się troszkę
    • bartoszcze A może zawiniesz do Portu Chorzów? 07.05.11, 20:27
      Byłem dzisiaj.
      Palmy mało udatne, a poza tym mniej więcej to, czego się spodziewałem, a może nawet ciut lepiej.
      Jak ktoś się spodziewał Tropical Islands, to niech się.. puknie. Miła odmiana, oby się rozwinęło.
    • Gość: pyzo A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.munitus.3s.pl 08.05.11, 09:50
      ceny chyba tylko dla nowo bogackich albo snobów, bo żadnej rodziny z dziećmi nie stac na ten kicz. Sztuczne palmy!!!... w naszym pięknym zielonym parku chorzowskich ....??pomysł iście peerelowski, trzeba by tylko jeszcze może jakieś sztuczne morze zrobić albo ocean lepiej jakiś..
      • Gość: hehe Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.11, 11:36
        w centrum Gliwic latem stoją prawdziwe palmy, a w parku, hehe, sztuczne:) Żenada dla debili.
        • Gość: molek Re: A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.pl 08.05.11, 12:01
          Atrakcje? Byłem tam dzisiaj i jest kiepsko! Mysle ze otwarty wczoraj plac zabaw z silownia zewnetrzna na TAUZENIE - to dopiero ATRAKCJA!!!
    • Gość: dyd Za duzo komercji !! IP: *.pke.pl 08.05.11, 14:45
      Park był budowany w czynie społecznym przez zwykłych ludzi ,aby w ciszy i spokoju w nim odpocząć. W chwili obecnej lawiruje się miedzy rożnego rodzaju barami , zamiast wielkiej zielonej laki zrobiono wielka plaże. Także jak tu teraz w spokoju odpocząć w parku w rodziną w resztkach zieleni i nie wydać ani grosza ? Park niestety powoli przeistacza sie w jedną wielka krainę komercji gdzie pospólstwo lepiej niech się nie pcha. Tak nawiasem pamiętam jak za dawnych lat chodziłem na "Przystań" i kajak za chyba 2-3 zł sie na godzinę wypożyczało, eh to były czasy. pozdrawiam ludzi nie nastawionych na ślepa konsumpcje.
    • Gość: Nika A może zawiniesz do Portu Chorzów? IP: *.zvid.net 08.05.11, 20:12
      Pomysł może i był zacny, ale realizacja już nie bardzo.
      Bywam w parku często, bo mam w pobliżu mieszkanie służbowe i kiedy pracuję to mieszkam na Tysiąclatce.
      Port Chorzów dane mi było zobaczyć kilkakrotnie i jak na razie wygląda to jak jedno wielkie rozczarowanie.
      Podobno port miał być czynny do godziny 22 codziennie i niby w regulaminie jest napisane, że organizator zastrzega sobie prawa do zmiany godzin bez uprzedniego informowania, ale jak na mój gust ów organizator korzysta z tego prawa nad wyraz często.
      Drogo nie wiem, wszystko wygląda na tyle nieciekawie że jakoś nie miałam ochoty wchodzić, a już na pewno nie zapraszały mnie ani moich znajomych plastikowe, biało-czerwone taśmy wiszące wszędzie dookoła.
      Przykre jest, że kiedyś uroczy i bardzo wygodny mostek z wyspa skracający drogę między dwoma stronami kanału jest teraz ogrodzony a jego bezpieczeństwa i nienaruszalności terytorium pilnuje ochroniarz.

Przykre jest też, że znakomita część pomysłu została ściągnięta z istniejącego od lat w WPKiW Sun Beach Club, który jak się okazało, tuz przed pojawieniem się Portu Chorzów musiał znacząco zmniejszyć swoje terytorium, a zarząd parku wysuwa coraz to nowe żądania.

Miło, że Park działa i szuka dla siebie nowych rozwiązań, wielka szkoda, że kosztem cudzego biznesu, w który jak się domyślam właściciele zainwestowali wiele pod względem funduszy, serca i pomysłów.

Mnie osobiście inicjatywa Portu Chorzów podoba się w założeniach, w realizacji tragiczna, kiczowata, nieciekawa.
      I na litość boską, dlaczego nie można tego było zrobić z ludźmi, którzy w Parku wiele lat wcześniej zapoczątkowali podobną inicjatywę, mieli bazę i doświadczenie?

Co do placu zabaw - faktycznie Tysiąclecie obecnie ma o wiele ciekawsze miejsce dla dzieci na rogu Ułańskiej i Tysiąclecia.
      • Gość: czytelnik Korupcja? IP: *.zanet.pl 09.05.11, 02:11
        W pełni się zgadzam i popieram. Może napisze Pani jakiś list do gazety? Niekoniecznie do Wyborczej, bo tu jak mi się wydaje został już wykupiony artykuł sponsorowany być może przez Pepsi... czyli źle o tym nie napiszą. Ale jest Dziennik Zachodni, Fakt Katowice lub Super Express. Zastanawiam się też, czy nie byłaby dobra skarga do właściciela parku, czyli Marszałka Województwa Śląskiego - wszak ten mostek był publiczny, a teraz korzysta z niego tylko jedna firma prywatna. Zastanawiam się czy to 1) próba nieuczciwej konkurencji (jeśli tak - koniecznie trzeba by zgłosić fakt w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów) 2) faowyzowanie przed podmiot publiczny (właściciel parku) - jednej firmy na zasadzie komercyjnej 3) można zapytać o podejrzenie korupcji w związku z tym, że faworyzowana jest jedna firma i dla jej potrzeb zamknięto pomost oraz dużą część łąki tzw. Pól Marsowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka