Dodaj do ulubionych

Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK

IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 09:59
nie może zostac stolica KULTURY miasto, w którym wyburza sie ZABYTKI swiatowej klasy, budujac na ich miejscu galerie handlowe!
Obserwuj wątek
    • Gość: grzegorz Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: 194.146.248.* 10.06.11, 11:24
      Jestem mieszkańcem Katowic od urodzenia i kocham swoje miasto. Popieram również naszą kandydaturę na ESK2016. Mam jednak kilka gorzkich słów. Ostatnio ukradziono mi auto i byłem zmuszony przesiąść się do komunikacji miejskiej. Kilka razy nie miałem gdzie kupić biletu, więc grzecznie spytałem kierowcę bądź motorniczego o bilet. I tu doznałem szoku poznawczego. Pracownicy KZK sprawiają wrażenie jakby pracowali za karę, a poinformowanie pasażera lub sprzedanie mu biletu jest dla nich tak wielkim problemem i upokorzeniem, że płakać się chce. Odpowiadają coś gburowato pod nosem, tak że trzeba się dopytywać kilka razy. Proszę sobie wyobrazić jakiegoś obcokrajowca, który grzecznie po angielsku spróbuje kupić bilet u kierowcy! Po kilku próbach pewnie dojdzie do wniosku, że lepiej iść piechotą niż narażać się na takie przygody. Proponuję, więc kursy dobrych manier dla kierowców i motorniczych KZK GOP.
      • airborell Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK 10.06.11, 21:05
        Ale co to ma do rzeczy?
        • Gość: gość w portalach Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.home-net.com.pl 11.06.11, 10:18
          jak to co debilu? przecież o kulturę chodzi, a kierowcy busów ich nie mają, największą radość sprawia im zamknięcię drzwi przed ryjem biegnącego pasażera.
          • Gość: gość z Katowic Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 13:19
            przesadzasz kolego, znam wielu szoferów PKM'u i nie jest tak jak piszesz.
            raz pewnie Ci się tak zdarzyło i teraz wielce oburzony uogólniasz...
    • Gość: Hann-a Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.centertel.pl 10.06.11, 11:48
      jeżeli oszuk przestanie burzyć Centrum lub odejdzie wtedy poprę.
    • Gość: Kris Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 11:51
      Szkoda, że tylko w sobotę, bo do niedzieli jestem poza miastem :(
    • Gość: szydera O święta Hipokryzjo! IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 12:49
      Racja, gazeta i jej czytelnicy są od zawsze tego samego zdania. W sobotę możesz do nich dołączyć i wykrzyczeć "NIENAWIDZĘ MARKETÓW!!!" stojąc przy jej stanowisku na "palcu tropikalnym" w... hmmm... największym markecie na Śląsku - ulubionym miejscu eventów Gazety...
    • Gość: Jacek Katański Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 15:20
      Dzisiaj rusza w Katowicach 17. Międzynarodowy Festiwal Sztuk Performatywnych A PART - na stronie internetowej miasta nie ma na ten temat ani słowa. Czy nie było by dobrze, Panie Prezydent, Panie Uszok, żeby pan też popierał nasze starania kandydackie do ESK? Nasza akcja w SCC może nie wystarczyć, skoro urząd miasta nie promuje kultury...
    • Gość: papkin ESK?! IP: *.welnowiec.net 10.06.11, 16:12
      Panie redaktorze Kałębasiak, lekka przesada z tym najlepiej ocenionym wnioskiem aplikacyjnym. Wystarczy wychylić głowę poza Śląsk by wiedzieć, że była to najgorsza obok Łodzi aplikacja. Z "czarnym koniem" mogę się zgodzić, tak dano Katowicom szanse by coś się ruszyło w kulturze, bo to za...pie kulturalne i tyle. Ta apikacja jest ważna tylko w kontekście regionalnym bo została zmodyfikowana do Strategii Rozwoju Kultury 2020+ dla Katowic, czemu warto sie przyjżeć. Propaganda sukcesu działa wyłącznie na bardzo wąskie środowisko katowickie, reszta mieszkańców metropoli i pozostałych województw nie ma złudzeń (za dużo ludzi wykluczonych, za dużo obiektów wyburzonych). Malowanie na przyjazd komisji bruku, murów i krawężników w kwiatki, produkcja serduszek różnej wielkości i jakości, ukwiecanie balkonów - urocze i w dodatku nawiązuje do tradycji PRL-u...
      • Gość: elżbieta Re: ESK?! IP: *.welnowiec.net 10.06.11, 18:00
        Uprzejmie pana proszę o wskazanie źródła informacji, jakoby wniosek katowicki był jednym z dwóch najgorszych. komisja na ten temat milczy, nie spotkałam się również z doniesieniami prasowymi na ten temat.

jeżeli pan, siedząc z kumplem (w Krakowie na przykład, skoro sugeruje pan, jest pan światowiec), doszedł do takiego wniosku (choć nie wierzę, że zadali sobie panowie trud przeczytania aplikacji wszystkich miast), to uprzejmie proszę o niewygłaszanie takich kategorycznych sądów.

jeżeli zaś jest pan na tyle blisko komisji selekcyjnej, że pan wie o recepcji wniosków z kuluarowych rozmów, to ESK powinno pana zatrudnić! Chyba że już pan tam pracuje.
        • Gość: kulturalny Zlać sikiem prostym IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 18:56
          Przecież z postu papkina wyraźnie widać że to typowy forumowy frustrat narzekający na wszystkich i na wszystko ("wykluczeni", "wyburzenia") z mesjańskim przeświadczeniem o swojej wielkości i wszechwiedzy. Tekst o "zadupiu kulturalnym" świadczy dobitnie, że człowiek nie ma pojęcia co się wokół niego dzieje, a nie dzieje się dlatego, że mu osobistego zaproszenia na jedwabnej poduszce nikt nie wysłał :)
    • Gość: Ewelina Borowa Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 20:00
      Cieszyn popiera Katowice!
      ---
      ZWYCIĘŻCIE !!!!:)
      • Gość: G Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.opera-mini.net 11.06.11, 11:59
        A ile nas to będzie kosztować? Dlaczego zamiast tworzyć miejsca pracy i zysk to marnotrawi się kasę na nierentowne działania. Ludzie na kredytach, miasta zadłużone, państwo na minusie, do czego to doprowadzi?
        • Gość: Michał Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.welnowiec.net 12.06.11, 15:25
          Nas to nic nie kosztuje, a za tytuł dostajemy kilkadziesiąt mln euro, tworzy się nowe miejsca pracy ( nie tylko dla artystów, bo potrzebni są też administratorzy, marketingowcy, księgowi, kucharze, sprzątaczki - cała gama ), czyni miasto bardziej atrakcyjnym dla turystów, przez co zarabia zarówno kasa samorządowa jak i firmy, co przekłada się na większe pensje i premie. Wreszcie - inwestycja w kulturę zawsze jest korzystna. Najlepszym tego przykładem sa kraje zachodniej Europy, choćby Austria, gdzie w samym Wiedniu z kasy miasta DZIENNIE na instytucje i cele kulturalne idzie 100 000 euro. Miasto jest jednym z najbardziej pożądanych celów dla turystów.
          Tytuł ESK pozwala na "sprzedaż" kultury w róznych miejscach - także w plenerze. Rozwinie się centrum miasta, parki, powstaną nowe obiekty, które po 2016 przecież nie zakończą działalności. Jeśli tylko Katowice zdobęą tytuł ESK, to daje nam to niemal pewnośc szybkiego rozwoju - o wiele większą, niż dałoby Euro 2012 na Śląskim.
          • sss9 Re: Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK 12.06.11, 15:48
            Gość portalu: Michał napisał(a):

> Nas to nic nie kosztuje, a za tytuł dostajemy kilkadziesiąt mln euro,

150 milionów PLN na ESK, to jest nic?
            www.dziennikzachodni.pl/fakty24/409827,katowice-wydadza-150-milionow-na-esk,id,t.html?cookie=1
            ale to pikuś. ja się zastanawiam, ilu Polaków wyjechało turystycznie do miast, które miały już tytuł ESK. ilu pojechało tam właśnie dlatego, że były ESK? :)
    • Gość: LechuKCE Pokaż, że popierasz Katowice w walce o ESK IP: *.com-promis.3s.pl 12.06.11, 14:01
      Bardzo ładne panie prowadziły akcję, zwłaszcza pani fotograf, którą serdecznie pozdrawiam! (;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka