Dodaj do ulubionych

Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie pol...

• Gość: gość porąbało się w główkach psycholom ze ślunsko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 09:57
      szkoda słów
    • Gość: bergman1 żle wygląda ten pan na zdjęciu.badania IP: *.suchanet.3s.pl 15.07.11, 10:14
      powinien zrobic.
    • Gość: dddupa Kaczyński mógl mieć rację. IP: 212.160.172.* 15.07.11, 10:22
      Na początku myślałem, ze zwariował (znowu), ale jak coraz bardziej słucham i czytam wypowiedzi RAŚ to z każdym razem wydaje mi się, że mógł mieć trochę racji, niestety.
    • Gość: Pudelek Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie pol... IP: *.ekspres.net.pl 15.07.11, 10:43
      wojewoda to se może skoczyć
    • czornefuzekle Marsz Autonomii w Katowicach 15.07.11, 10:49
      Wyruszamy z pl. Wolności w samo południe. Precz z centralizmem i warszawską biurokracją!
      Spot promujący marsz: www.youtube.com/watch?v=GTp2ha4Ph9g
    • Gość: Paulinger Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie pol... IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 11:07
      Wygląda groźnie, nawet bardzo. Bać się, czy nie bać ? Oto jest pytanie.
    • Gość: gosc Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie pol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 14:22
      Pan Spyra, ktorego kiedyś poznałam zawodowo, nie należy do najinteligentniejszych - tak łagodnie rzecz ujmując :) nie wiem, na jakiej podstawie wybrani w wyborach samorządowych burmistrzowie mają się tłumaczyć wicewojewodzie i z czego. Mam nadzieje, że Gorzelik wyśmieje te idiotyzmy. Ale chyba jeszcze głupszy jest autor tego materiału, bo pisze takie głupoty, bo ma newsa i robi promocję Spyrze, które statruje w najbliższych wyborach do Sejmu, czy Senatu ! Litości, czy w sferze publicznej otaczają nas już tylko "działacze idioci" i dziennikarze też inteligentni inaczej ?
      • Gość: hyt Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.centertel.pl 15.07.11, 16:52
        To raczej kolega nie należy do najinteligentniejszych, skoro nie rozumie na jakiej podstawie organy samorządu mają się tłumaczyć w pewnych kwestiach wojewodzie:)
        Swoją drogą ciekawe gdzie i kiedy Szanowny gość miał okazję poznać Spyrę zawodowo.
        Ubawiło mnie stwierdzenie: "Mam nadzieje, że Gorzelik wyśmieje te idiotyzmy"
        Tak to już jest z ludźmi, którzy nie myślą, również o Śląsku, samodzielnie.
        Na szczęście jest Doktor, Członek Zarządu Gorzelik, który wskazuje słuszną linię:)
        Gorzelik lokuta - causa finita:)
        • Gość: gosc Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 19:51
          To zamiast pouczać inteligentnie nieudolnego "kolegę", to proszę wskazać podstawę prawną, na mocy której wojewoda (wicewojewoda) może kazać się tłumaczyć burmistrzom za fakt zorganizowania na terenie ich gmin happeningów społecznych, czy politycznych. Tak będzie łatwiej prowadzić rzeczowy dialog w oparciu o fakty ! Bo jako prawnik, nie znajduję takiej podstawy prawnej, ale chętnie się dowiem czegoś nowego !
          • Gość: hyt Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.centertel.pl 15.07.11, 23:30
            Już odpowiadam Sznownemu gościowi:
            Po pierwsze: nie znamy, a przynajmniej ja nie znam, treści pisma jakie wicewojwoda skierował do burmistrzów, a co za tym idzie nie wiemy co Autor artykułu przyjął za podstawę twierdzenia że "wicewojewoda śląski, zażądał od burmistrzów Lędzin i Imielina wyjaśnień z powodu prareferendum, które w ich miejscowościach urządził Ruch Autonomii Śląska".
            Po drugie: Artykuł 171 ust. 1 Konstytucji RP stanowi, że działalność samorządu terytorialnego polega nadzorowi z punktu widzenia legalności - i chyba o to właśnie chodzi.
            Po trzecie: mówi się "tłumaczyć z faktu" a nie "tłumaczyć za fakt".
            Po czwarte: zawsze byłem przeciwnikiem studiów zaocznych, zwłaszcza na prawie:)

• Gość: gosc Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 09:41
              Do pkt. 3 i 4 nie zamierzam się odnościć, bo to dość załosne zaczepki i wskazują na klasę tego, kto to napisał, nikogo innego !
              pkt 2 - zasada legalizmu dotyczy tylko i wyłacznie badania przez nadzór prawny wojewody zgodności z prawem uchwał, jakie podejmuje rada miasta ! skoro zatem pisze pan/pani o czymś z jednoczesnym twierdzeniem, iż "chyba właśnie o to chodzi" to znaczy, że nie wie pan/pani o co chodzi !
              pkt 1. Spyra rozmawiał z dziennikarzem, nie zna zasad współpracy z mediami ? rozumiem, że do GW został skierowany wniosek o sprostowanie ! bo w przeciwnym wypadku słowa zacytowane należy uznać za prawdziwe.
              • Gość: hyt Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.centertel.pl 16.07.11, 21:58
                Witam ponownie:)
                Ad. 2 - otóż nie tylko uchwał rad dotyczy nadzór wojewody, a całokształtu działalności organów samorządu terytorialnego pod względem zgodności z prawem.
                Ad. 1 - nie jestem w stanie odnieść się do tego zarzutu, bo nie wiem czy wicewojewoda rozmawiał z dziennikarzem, a jeśli tak to: czy była to wypowiedź podlegająca autoryzacji czy nie. Wyglada na to, że nie.
                Ad. 3 i 4 - nie chciałem nikogo urazić, ale podtrzymuję w całej rozciągłości:)
                Pozdrawiam
                • Gość: gosc Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:45
                  Po pierwsze, proponuję edukację, bo braki w wiedzy są żenujące, jak na kogos, kto chce pouczać innych! Oprócz Konstytucji i zawartych tam zasad ogólnych są jeszcze przepisy ustaw o samorządzie terytorialnym, o administracji rządowej w województwie itd., które określają zakres i dzielą kompetencję. Nie ma w nich takich zapisów, jakie pan/pani powołuje. To żenujące pouczać innych samemu nie mając minimum wiedzy !
                  W artykule są cytaty z wypowiedzi Spyry, więc autoryzacja ma drugorzędne znaczenie, bo albo wicewojewoda nie wie, co mówi, albo się potem próbuje wycofać z tego, co powiedział. Jesli dziennikarz skłamał, napisał coś, co Spyra nie powiedział, to przynajmniej ja czekam na sprostowanie. Inną sprawą jest już porażająca hipokryzja, wszak to ugrupowanie Spyry zaprosiło RAŚ do współrządzenia województwem śląskim, czyli też promowało działalność RAŚ, to teraz zmiana ???
                  • Gość: hyt Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.centertel.pl 17.07.11, 11:04
                    Również proponuję edukację, zwłaszcza czytania ze zrozumieniem:)
                    Pozdrawiam:)
                    • Gość: gosc Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 12:51
                      Cóż za "merytoryczna" odpowiedź ! No cóż, albo pouczanie innych, albo udawanie, że coś się wie. Takimi sposobami można się tylko ośmieszyć, drogi przedmówco !!!
                      • Gość: hyt Re: Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie p IP: *.centertel.pl 17.07.11, 13:26
                        Chciałem się tylko dopasować do poziomu merytoryki Wielce Szanownego Rozmówcy :)

• Gość: pyjter Tu byłem tam byłem kobyłkę pi..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 17:24
      Spyra jak Czarnecki choć z przeciwnych obozów, ale mianownik wspólny - zwiedził już prawie wszystkie partie.......
    • Gość: Zeflik Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 06:43
      Wyraźnie widać skutek działalności RAŚiów. Divide et imprea- dziel i rządź. RAŚie już podzielili nie tylko Ślązaków, ale poszli dalej i dzielą Polskę. V-ce Wojewoda ma 100% racji. RAŚ to niebezpieczna organizacja, finałem może być polski Brevik a tragedia już kiedłkuje, powoli, ale skutecznie. O co RAŚiom chodzi? Widać gołym okiem skąd czerpią "paliwo" do szerokiego i głośnego jątrzenia. Do czego zmierzają też widać , Bałkanizacja, Hiszpanizacja (RAŚie = Baskowie)
    • Gość: kwjaćusilesius Burmistrzowie mają się wytłumaczyć, czy nie pol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 13:43
      Spyra ty CIULU jedyn aże cie ta couko Ślonsko domowizna Naszo futruje!!!WON..onaczyće yno popularność swoja skiż echte Ślonzoków, bo wosz elektorat cuzamyn do kupy ze PISADŁAMI to garstka szmaćorzy politycznych sugusów centrale
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka