Dodaj do ulubionych

Nie profanujmy wieży spadochronowej

IP: *.sic.pl 04.09.11, 10:30
Nie wiemy i nigdy się nie dowiemy jak wyglądały pierwsze dni wojny w Katowicach. Własciwie nie ostaly sie zadne dokumenty - ani po stronie polskiej ani niemieckiej - ktore jednoznacznie okreslaly by dlaczego na wiezy byli powstancy z harcerzami, dlaczego nie wycofali sie z miasta zgodnie z rozkazem itp itd. wiec na temat "'legendy wiezy"' mozna pisac w nieskonczonosc. Nie ma tez co pisac jadowitego artykulu i przekrecac rzeczywistosci, bo harcerze nie gloryfikuja wejscia Wermahtu do Katowic, nawet nie wiem czy gloryfikuja bohaterska i tragiczna - bez watpienia - smierc mlodych Polaków. Po prostu rekonstruuja zgodnie ze swoja wiedza jeden z ohydnych epizodów wojny a to nikomu nie szkodzi. Moze skloni kogos do refleksji, do siegniecia po materialy historyczne - przede wszystkim nie pozwoli zapomniec.

Warto Drogi Redaktorze przyjsc dzis pod wieze i posluchac, co o rekonstrukcji mowia jej tworcy, a od tego zawsze zaczynaja ;>

Obserwuj wątek
    • veneziano na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy 04.09.11, 10:34
      udadzą siedzi do gminy Świerklany, aby tam oddać głos za wolnym od polskiej profanacji Śląskiem...
      • Gość: (.)(.) Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 11:32
        co za antypolski sojusz zydowsko-schlessierski. ale niemcy sie ickom wyplacili, wiec teraz nie mowi sie w zydowskich mediach o niemieckich zbrodniarzach, tylko o przybylych chyba z ksiezyca hitlerowcach i polskich obozach koncentracyjnych. nie mowi sie o tych wszystkich polskich drzewkach w yad vashem (a ile drzewek maja np. francuzi, ktorzy gdyby nie niemieccy zolnierze na ulicach nawet nie zauwazyliby okupacji?), tylko o jednej stodole. za niedlugo dowiemy sie z gazety szmatlawej adasia szechtera, ze na westerpatte Polacy poddali sie tez po jednym strzale (tylko dlaczego okrazeni ze wszystkich stron - radze popatrzec na przedwojenne mapy - bez porownania mniej liczni o znacznie gorzej wyposazeni - 123 lat zaborow nie dalo sie nadrobic w 20 lat - wreszcie zdradziecko zaatakowani 17 wrzesnia przez komuchow - wiekszosc czlonkow kwd byla obrzezanych, co nie jest zadna nowoscia - bronili sie tylko tydzien krocej niz "bohaterscy" francuzi i angole, ktorzy bronili krotkiego frontu dysponujujac takimi samymi silami jak niemcy?)

ale jeszcze panie szechter odplacimy ci wasc za wszystkie swinstwa, az ci pejsy debem stana. i twojemu braciszkowi-mordercy rowniez
        • Gość: (.)(.) Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy. IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 11:32
          co za antypolski sojusz zydowsko-schlessierski. ale niemcy sie ickom wyplacili, wiec teraz nie mowi sie w zydowskich mediach o niemieckich zbrodniarzach, tylko o przybylych chyba z ksiezyca hitlerowcach i polskich obozach koncentracyjnych. nie mowi sie o tych wszystkich polskich drzewkach w yad vashem (a ile drzewek maja np. francuzi, ktorzy gdyby nie niemieccy zolnierze na ulicach nawet nie zauwazyliby okupacji?), tylko o jednej stodole. za niedlugo dowiemy sie z gazety szmatlawej adasia szechtera, ze na westerpatte Polacy poddali sie tez po jednym strzale (tylko dlaczego okrazeni ze wszystkich stron - radze popatrzec na przedwojenne mapy - bez porownania mniej liczni o znacznie gorzej wyposazeni - 123 lat zaborow nie dalo sie nadrobic w 20 lat - wreszcie zdradziecko zaatakowani 17 wrzesnia przez komuchow - wiekszosc czlonkow kwd byla obrzezanych, co nie jest zadna nowoscia - bronili sie tylko tydzien krocej niz "bohaterscy" francuzi i angole, ktorzy bronili krotkiego frontu dysponujujac takimi samymi silami jak niemcy?)

ale jeszcze panie szechter odplacimy ci wasc za wszystkie swinstwa, az ci pejsy debem stana. i twojemu braciszkowi-mordercy rowniez
          • Gość: (.)(.) Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy... IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 11:32
          • Gość: (.)(.) Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy.. IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 11:32

• Gość: mozecie mni skoczy teraz ja widzisz mnie IP: *.dynamic.mnet-online.de 04.09.11, 13:57
              absztyfikanci grubej berty
              i katowickie wegloklopy
              i boryslawskie naftowierty
              i lodzermensche bycze chlopy
              warszawskie bubki zygolaki
              z szajka wytwornych pind na kupe
              rebajly franty zabijaki
              pocalujcie mnie wszyscy w dupe
        • Gość: xyz Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.c193.msk.pl 04.09.11, 21:18
          Westerplatter broniło się od 1 do 7 września, dłużej bronił się Hel (od 1.09 do 2.10):
          pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_Hel
      • Gość: gosc Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 11:32
        Czy ta Gazeta Wybiorcza jest antypolska?
        Niemcy mordujac w 1939 roku starali sie to tuszowac, nie bylo wyraznych odgornych rozkazow, tylko ten slawny"Kazdego powstanca zlapanego ..." dlatego zbrodnie niemieckie z wrzesnia 1939 roku sa bardzo slabo udokumentowane(oczywiscie po niemieckiej stronie) , ale juz majac odgorny prikaz w 41 z niczym sie nie kryli.Najbardziej Niemcom zalezalo zeby pokazac wszystkim ze Kattowitz bylo niemieckie, dlaczego wiec pod grozba kar zmuszali ludzi do wywieszania flag ... no wlasnie,dlaczego.Dlaczego mamy opierac sie na niemieckich relacjach , gdzie niejednokrotnie mordy nazywano pomylka badz nieporozumieniem, czy ktos taki napisze ze w niemieckim Kattowitz miala miejsce jakakolwiek forma obrony.
        "Slazakow zsylano do kopalni Donbasu i wieziono w obozach pracy.Polska wobec tej tragedii byla obojetna" kolejne klamstwo , Polacy wielokrotnie wyciagali z obozow Slazakow jak np. kilkanascie tys. z oswiecimskiego obozu , byl tez specjalnie powolany komitet w tym celu , dla Rosjan to byli przeciez Niemcy ,kolejny raz redaktorzyna zdaje sie zapominac ze Polska miala w tamtym okresie gow...o do powiedzenia . Tak oto powstaja falszywe mity i pozywka dla slazakowcow, dla ktorych wszystko co pisza w gazecie jest prawdziwe.
        • Gość: PL Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.home.aster.pl 04.09.11, 11:44
          Lecz się rydzykowcu
          • Gość: mk Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.internetia.net.pl 04.09.11, 12:10
            a co nie napisał prawdy? Co Polska miała do gadania w 45 ? Ruscy wpadali i mordowali. Ci sami ruscy, którym wyborcza kazała stawiać znicze na cmentarzach po katastrofie smoleńskiej - w dowód wdzięczności nie wiadomo za co (za poklepanie Tuska?).
            A mordy były cały czas, dwudziestolecie międzywojenne to nie było błogie współrzycie niemieckich i polskich Ślązaków, zwłaszcza po niemieckiej stronie granicy.
        • Gość: emil von prus Re: na szczęście wszyscy prawdziwi Slązacy IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.11, 19:52
          Ja mam takie wrażenie, Gazeta jest antypolska.
    • rawahecht Panie Wieliński..... 04.09.11, 12:07
      - tym razem - KLASA !

Onegdaj, w trakcie realizacji filmu "Ptaki, ptakom", na uwagi (z "podziemia"!), że nie ma najmniejszych dowodów*) na to, iż hitlerowskie bydlaki pozrzucały z tej wieży całe hufce bohaterskich harcerzy, padał ścinający z nóg argument nie do odparcia;

"Ale nie wykluczone, że mogło tak być! Niemcy nie takich bestialstw się w trakcie wojny dopuścili!"

• Gość: pyton Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.204.127.106.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.09.11, 12:44
      Chyba Pan ,jako propagandzista,nie zaprzeczy ,ze taki fakt miał miejsce! I zrobili to harcerze!
      Inni przebierali sie,zmieniali ubrania na mundury,jeszcze inni mieli pełne portki strachu!
      W Katowicach mieszkali Niemcy,Polacy,Żydzi i tylko harcerze ratowali honor Ojczyzny!
      Zostaw Pan te rozrachunki w spokoju i daj życ legendzie z która nigdy nie wygrasz!
      A takich legend o bohaterskich czynach ludzi podczas II Wojny jest i w Polsce i na całym świecie mnóstwo!
      Lepiej zajmij sie badaniem historii w IPN-ie niz publicystyka!
      • veneziano RASistów szlag trafia,że ktoś 04.09.11, 12:55
        przypomina o polskości Śląska...najmimorda Wieliński został wysłany do walki z wrogiem, bo nikomu poważniejszy nie chce się narażać (np Kutz)
        • Gość: Ślonzok Re: RASistów szlag trafia,że ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 13:02
          Ale żaden szlag nas nie trafia. Po prostu mamy niezły ubaw z polaczków :)
          • veneziano a ty juz wróciłes z gminy Świerklany? 04.09.11, 13:18
            podobno gorzelik zarządził,że ma być 99,98% za autonomią...chce być lepszy od Gierka !
            • Gość: Ślonzok Re: a ty juz wróciłes z gminy Świerklany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 13:40
              :) ja relaksuję się na ogrodzie mojego domu :) jest piękne słońce, grill, piwo :) spróbuj polaczku to naprawdę fajna sprawa odpocząć w niedzielę :)
      • tadeusz542 Legenda którą stworzyła propaganda 04.09.11, 13:04
        Wszyscy wiemy a zwłaszcza ci co byli w wojsku ,że obrona Wieży to legenda stworzona przez propagandzistów którzy chyba w wojsku nie byli.
        Kiedy byłem dziecięciem chodziłem pod Dom Prasy oglądać wystawiany wielki obraz Obrona Wieży Spadochronowej , był tam tuż dopiero co postrzelony harcerz któremu z pomocą rzucała się harcerka - sanitariuszka , był harcerz prowadzący ogień do atakujących samolotów z których jeden odlatywał ciągnąc za soba smugę dymu - znaczy trafiony został, i byli strzelcy prowadzący ogień w dół .
        Wtedy jako harcerz 55 DH przy szkole nr 3 taki znałem przebieg ataku.
        Kupowałem bilety i wchodziłem na Wieżę z duszą na ramieniu bo schody cały czas drgały a Wieża oddawała kroki i jaby się chwiała do windy osobowej która wtedy działała pierwszeństwo mieli starsi.
        Nie mogło byc inaczej przy konstrukcji takiej wysokości ale ja wtedy miałem pełne portki strachu po trzecim razie wchodziłem bez emocji i poszukiwałem śladów pozostawionych przez tamtych Harcerzy naprzykład wypunktowanych alfabetem Morse'a informacji kim byli i skąd przyszli
        co każdy szanujący się Harcerz by zrobił .
        Wtedy nie zdawałem sobie sprawy ,że taka nawała ogniowa musiałaby pozostawić ślady po pociskach na całej Wieży od kosza w dół i nawet gdyby okazało się prawdą ,że po wojnie Wieże odbudowano z poskładanych przez Miemców elementów to i tak ślady musiałyby się zachować .
        Za to wpadłem na pomysł ,po przeczytaniu bodaj Tomka Wśród Łowców Głów ,że w drzewach mogły zachować się pociski tak obrońców jak Niemców i szukałem ich sumiennie ale bezskutecznie.
        Ogólnie to ,że z Wieżą coś było nie tak jak podawała legenda to wiedzieli wszyscy ale co nam szkodzi kultywować ją co nam jako Polakom wyraźnie polepsza samopoczucie bo zawsze to był jakiś opór a nie spieprzanie w podskokach .
        • cirano Re: Legenda którą stworzyła propaganda 04.09.11, 13:16
          Polska powojenna komuna zrodziła mit, który w ciemnych łbach ( zawsze cierpistów), niemało brudnego szumu narobił. Mity historyczne to polska specjalnośc, żer i powód do kpin wszystkich naokoło "niezbyt za Polakami szalejących"
      • Gość: (.)(.) Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 13:28
        powiedzial przedstawiciel mitycznego narodu wykutego na mitycznej schlessierskosci slaska
        • Gość: Ślonzok Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 13:47
          Masz rację. Śląsk zawsze polski, Ślązacy to polacy, podobnie jak Jagiełło :) I owi Ślązacy=polacy dzielnie bronili Górnego Śląska przed niemieckim najeźdźcą :) Podobnie jak przez te kilkaset lat kiedy Śląsk znajdował się poza granicami Polski, wszyscy Ślązacy walczyli o powrót do macierzy :) który to szczęśliwie nastąpił na skutek bohaterskiego zrywu Ślązaków-polaków tzw. III Powstania Śląskiego podczas którego stawili opór germańskiemu okupantowi :D haha
          Z drugiej strony to nawet smutne. polaczki z ich wypranymi za komuny mózgami wierzą we wszystko co pasuje do mitu wielkiej polski.
          • veneziano jakie to typowo slonskie... 04.09.11, 13:53
            w internecie wypisuje bzdury, ale jak trzeba pojechać do gminy Świerklany pomóc w zwycięstwie słusznej sprawy Wolnego Śląska to dupy nie ruszy...fuj !
            • Gość: Ślonzok Re: jakie to typowo slonskie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 14:02
              :) Byłem w Pszczynie i na marszu autonomii :) rozumiem, że ty byłeś w kontrmanifestacji? :D
              • veneziano wy tylko na to czekacie, nędzni prowokatorzy 04.09.11, 19:22
                żeby urządzać takie hece jak rzekome zrzucenie judaszowej wiązanki spod Pomnika Powstańców Śląskich... nie, ja byłem pod Wieżą Spadochronową
          • Gość: (.)(.) Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.beskidmedia.pl 04.09.11, 15:37
            slask byl polski, czeski, niemiecki, teraz jest i bedzie polski. nigdy schlessierski. jestescie jak lokatorzy na wynajetym mieszkaniu. zawsze u kogos, nigdy u siebie
            • Gość: BlueGemini Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.spokonet.com 04.09.11, 21:52
              Nie dziwię się, że tak plujesz żółcią. W ramach doświadczeń dawnych i obecnych, jako lokator na wynajętym mieszkaniu cały czas ci dźwięczy w uszach melodia, którą słyszysz co miesiąc płacąc komorne tj."wasze ulice, nasze kamienice". Z wyrazami współczucia. Może kiedyś się poprawi.
    • Gość: roo Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.techcomnet.cz 04.09.11, 13:10
      Redaktor znowu próbuje ustawiać Ślązaków przeciw Polakom. Najpierw, że Polska opuściła Ślązaków. Jeśli już, to władze pozostawiły całą Polskę. Jeżeli wie, jak przebiegała kampania wrześniowa, to chyba zdaje sobie sprawę, że ostatecznie wycofały się do Rumunii. W także kupa Ślązaków. Z Warszawy też się wycofali ministrowie i prezydent RP. A walka trwała dalej, na zachodzie i na wschodzie.
      Oprócz tego pisze, że Polska była obojętna na Ślązaków, których wywieziono do Dombasu. Jaką Polskę ma na myśli? Była rządzona przez kolaborantów wysługujących się Moskwie. Patrioci siedzieli w więzieniach. Polskich prawdziwych przywódców skazano w Moskwie w procesie szesnastu.
      No i jeszcze niech nie robi dramatu, że Ślązacy stanęli w 1939 r. przeciw sobie, bo nie ma tu symetrii. Volkslisty były przymusem, ale nad otwartym zaangażowaniem na rzecz Niemiec i przeciw Polakom (tu mam na myśli również Ślązaków) nie ma sensu się pochylać.
      • Gość: rozbawiony Wiec niech slazakowcy nie profanuja IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 13:36
        Noo jesli "Slazacy" staneli przeciw Slazakom.............czuje ze teraz powinien wkroczyc nasz etatowy"histeryk" Slazak z pochodzenia, dohtor histerii pan Gorzelik i oglosic dzien 1 wrzesnia dniem zadumy slazakowskiej i oczywiscie kolejna wojna domowa ...............bardzo agresywne te Slonzoki ........... same wojny .........w tym dwie swiatowe.......ale byly tez domowe....haha
        • pauulek Re: Wiec niech slazakowcy nie profanuja 04.09.11, 14:26
          skandalem jest swietowanie rocznicy morderstwa na dzieciach-ci ktorzy harcerzy "napuscili" sp...li az do francji a dzieciakow zostawiono na pastwe losu w imieniu patriotyzmu, coz patrotyzmowi poswieca sie sie co najlepsze-dzieci , tylko ze nie wlasne, a wlasne 4 litery ratuje sie az do aliantow
      • Gość: Waldemar Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:42
        > Jeśli już, to władze pozostawiły całą Polskę.
        No, np. Warszawe - nie.

Nie wolno zapomniec, ze utrzymanie slaskiego okregu przemyslowego
        bylo w (przynajmniej tych oficjalnych) strategicznych polskich
        planach/symulacjach obrony PODSTAWA stategii !!!!!

A potem pitli. Moze sie bali ?
        Mam na mysli: slaskiej ludnosci autochtonicznej ?
        Przeciez wiekszosc wojskowych nie byla ze Slaska.
        • airborell Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej 04.09.11, 22:47
          > Nie wolno zapomniec, ze utrzymanie slaskiego okregu przemyslowego
          > bylo w (przynajmniej tych oficjalnych) strategicznych polskich
          > planach/symulacjach obrony PODSTAWA stategii !!!!!

Tyle że Guderian miał w nosie naszą strategię. Naprawdę uważasz, że mieliśmy dać się okrążyć drugiego dnia wojny?
      • Gość: Waldemar Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:45
        Tak, tak:
        Ta Polska sanacyjna, to nie byla prawdziwa Polska. Ta Polska pod okupacja tez nie.
        Ta Polska powojenna byla takze nieprawdziwa. A dzisiejsza Polska (po 1990),
        jak pasuje akurat w "argumentacji" tez nie, bo Michnik, bo ... itd.). To kiedy w ogóle istanila i jest jakas historyczna odpowiedzialnosc ?
    • Gość: Waldemar Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:26
      BARDZO DOBRY TEKST, brawo panie Wielinski.

Juz ta "rekonstrukcja" tzw. "powstan" tych mlodzików, niedawno, w bialy dzien, w srodku miasta, na oczach przechodniów, byla - w takiej formie - po prostu nie tylko kiczem i przekretem, ale skandalem ! Kto pozwala na takie idotyczne zabawy, ekscesy i prowokacje ???

Czy gdyby ktos inny z inna wersja, niech bedzie: na inny temat, ale nie bedacy na linii polskie "historiografii", chcial zorganizowac cos podobnego, np. napad polskiej armii na Czechoslowacje (logistycznie zorganiziowany przez tzw.grazynskiego, z Katowic),
      to tez dostalby takie pozwolenie i to z bronia(-atrapa) w rece, w srodku miasta ???

W ogóle czuje wielki niesmak jesli chodzi o "rekonstrukcje",
      lesji nie sa one "flankowane" wielogodzinna/dniowa
      kompetentna lokalna debata przedtem.
      Dotyczy takze np. bitwy pod wyrami itp.
      • Gość: xyz Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.c193.msk.pl 04.09.11, 21:30
        Polska ,,napadła" na Czechosłowację?

A co powiesz na to, że tchórzliwi Czesi i Słowacy napadli na tzw. Zaolzie czyli południowy Śląsk Cieszyński, gdy Polska broniła Europy przed Armią Czerwoną?

pl.wikipedia.org/wiki/Zaj%C4%99cie_Zaolzia_przez_Czechos%C5%82owacj%C4%99_%281919-1920%29
        Słowacy napadli na Polskę razem z Rzeszą i ZSRR w 1939 r. i zabrali tereny z przewaga ludności polskiej (Spisz i Orawa):
        pl.wikipedia.org/wiki/Atak_s%C5%82owacki_na_Polsk%C4%99_1939
        W 1945 r. Czesi chcieli zająć Kotlinę Kłodzką i dawne księstwo raciborskie.
    • Gość: Waldemar Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:27
      Sorry: grazynski z malej = nieprzypadek, ale Wyry mialy byc z duzej (ja tez nie chce nikogo prowokowac).
      • Gość: dkw Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.11, 18:58
        oraz bitwy pod "grunwaldem", która po 600 latach nie dorobiła się nawet małego muzeum.
        Podobnie jest z katowicką wieżą, której bronili jacyś nieznani harcerze.
    • Gość: Waldemar Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:32
      > Ślązaków zsyłano do kopalni Donbasu i więziono w obozach pracy. Polska wobec tej tragedii była obojętna.

Niektóre rzeczy trzeba nazywac po imieniu, np. ze polska administracja UCIEKLA.

1945 - i nawet jeszcze dlugo potem(!) :
      > Polska wobec tej tragedii była obojętna.
      Dokladnie, wiele miesiecy po wygraniu/przegrani/tzw.wyzwoleniu
      wiele tysiecy Slazaków znikalo, czesto na postawie polskich "czarnych list" !
      To tez powinne wiedziec dzisiejsi mlodzi Slazacy.

• Gość: Waldemar Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 14:34
      > nie wiemy, nigdy sie nie dowiemy
      > harcerze nie gloryfikuja
      > po prostu rekonstruuja

Popracuj jeszcze mocno nad logika Twojej agitacji tutaj.
      Stare slaskie przyslowie: "Robic co robic, ale richtig."
    • Gość: AndrzejKK Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.joynet.3s.pl 04.09.11, 15:22
      Niech sobie te mity szerzą. Niektórzy tak mają ale to się bardziej do psychiatryka nadaje. Obrona tej wieży, to taki sam mit jak obrona Częstochowy przed Szwedami.
      • Gość: rozbawiony Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 16:06
        wALDI (hehe) te "czarne" listy to na ogol ci co nie uciekli szykowali , wiesz powiem ci w sekrecie to oni juz wtedy byli zagorzalymi przeciwnikami tego Gitlera . Tak po prawdzie to juz wtedy zadnego naziola na Slasku nie bylo!
        Wiec ci z ANIFY sporzadzali takie listy(po niemiecku ma sie rozumiec) najpierw do porzadkowania a pozniej do dobrze platnej pracy w Donbasie , czyli Ruskim Zaglebiem Rury nb. tej rury przyjazni ktore odwiecznie przyjacielskie narody pod dnem Baltyku na nowo polaczyla.
        • Gość: zicherka Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 17:13
          baw (i lecz) sie dobrze
    • Gość: marta Dziękuję P. Wieliński za IP: *.dynamic.hispeed.ch 04.09.11, 19:15
      głos rozsądku. Ależ to typowe dla Polaków, jak historia jest niewygodna pisze się własną wersję, jedynie słuszną bo Polską. Kraj ksenofobów i oszustów.
      • veneziano rozumiem,że byłas pod wieżą 04.09.11, 19:27
        i widziałaś przedstawioną tam wersję historii? bo ja tak. a w ogóle skąd znasz język polski- ktoś cię uczył języka ksenofobów i oszustów? a może komuniści zmusili cię do tego batem i groźbą wysyłki na sybir? współczuję...
    • Gość: xyz Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.c193.msk.pl 04.09.11, 21:13
      Bardzo ważny i mądry tekst, takich brakuje.
      Dobre zwrócenie uwagi na bezsensowność inscenizacji, które często zakłamują historię i gloryfikują wojnę jako taką. Do czego prowadzi taka zabawa w żołnierzy jak ostatnio - lądowanie w Normandii inscenizowane na...Helu. Czy pokazuje się śmierć, krew, dramaty ludzkie? Wojsko to nie tylko ciekawe pojazdy i broń - to walka o przetrwanie, ale też chęć zniszczenia innych i grabieży. Tego inscenizacje nie pokazują.
      Większej części społeczeństwa nie chce się chodzić do teatru, ale na takie darmowe pokazy w plenerze chętnie patrzą kiełbasę zapijając piwem.

Jeszcze jedno - nie tylko cześć Ślązaków witała nazistów jak wyzwolicieli - także kraje nadbałtyckie, Chorwaci, Ukraińcy, część Rosjan... Jednak szybko się przekonali, że Niemcy traktują ich jak ludzi drugiej kategorii, tylko trochę lepiej niż Żydów. Po prostu dla nazistów ważne były tylko dwie kwestie:
      Lebensraum (przestrzeń życiowa) i Drang nach Osten (napór na wschód)
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.1000lecie.pl 04.09.11, 22:24
        Wieża Spadochronowa w Katowicach jest symbolem WRZEŚNIA 1939 i obrony miast Górnego Śląska przed niemiecką agresją. Dużą rolę w tych walkach (już od 31 sierpnia 1939 r.) odegrali byli powstańcy śląscy i... harcerze.
        Ich oddziały, formowane spontanicznie i słabo uzbrojone, po pierwszych walkach z niemieckimi bojówkami wycofywały się z reguły na Katowice. Tam 4 września rano rozpoczęły się potyczki z wkraczającymi do Katowic wojskowymi formacjami Neulinga i Brandta.

Faktem jest, że Niemcy sobie gładko i uroczyście (z wojskowymi muzykantami na czele swoich oddziałów) do Katowic... nie wkroczyli. Musieli najpierw stoczyć sporadyczne walki w mieście i na jego przedpolach (np. w Parku Kościuszki).

Pisarz katowicki Kazimierz Gołba (więzień Gestapo), najprawdopodobniej na podstawie rozmów z ludźmi i przekazów ustnych napisał o obronie Katowic beletrystyczną książkę-symbol pt. "WIEŻA SPADOCHRONOWA".

GAZETA WYBORCZA w 2003 roku zrobiła sobie z tego bulwersujący temat, serią artykułów podważających wersję obrony Katowic we wrześniu 1939 r. opisaną w książce Kazimierza Gołby. Podchwyciły tę sprawę niektóre germanofilskie i antypolskie tutejsze środowiska, jako nośny i budzący duże emocje i kontrowersje temat.

Dzisiaj, po tylu dziesięcioleciach od tamtych wydarzeń, gdy już nie żyją ich uczestnicy i bohaterowie, trudno będzie dojść całej prawdy, która przez wiele lat była zakazywana, zamazywana i przemilczana ze względów politycznych.

Pozostanie jednak LEGENDA O OBROŃCACH KATOWIC I GÓRNEGO ŚLĄSKA WE WRZEŚNIU 1939 ROKU.
        A z legendami, podaniami ludowymi i przekazami ustnymi... nie sposób jest walczyć.
        (HKP)
        ...
        pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCa_spadochronowa_w_Katowicach
        C Z U W A J ! ! !
        • arnold7 Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej 04.09.11, 22:53
          Akurat ta legenda nie przetrwa. Nie ma w niej grama prawdy.
          • veneziano taka sama bzdura, jak to 04.09.11, 23:11
            że Górny Śląsk miał przed wojną autonomię...
        • Gość: mitteleuropa Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 06:39
          > Dzisiaj, po tylu dziesięcioleciach od tamtych wydarzeń,[/b] gdy już nie żyją
          > ich uczestnicy i bohaterowie, trudno będzie dojść całej prawdy, która przez wi
          > ele lat była zakazywana, zamazywana i przemilczana ze względów politycznych.
          >

Kto zamazywał????? Przecież komuna robiła co mogła aby przedstawiać Ślązaków w świetle antyniemieckich bohaterów. Nic nie zamazywali a nagłaśniali gdzie tylko mogli że Ślązak i Niemiec nienawidzą się. Dopiero po obaleniu komuny i wejściu pl do UE się to pozmieniało, teraz nie wypada już krytykować naszych przyjaciół Niemiaszków, oni dobre ludzie, nawet pomnik dla ofiar zatopionego Gustlofa (na którym zginęli m.in ss-mani i gestapowcy) gorliwe Polaki wyszykowali i z pompą odsłonili.
          • bartoszcze Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej 05.09.11, 10:07
            Gość portalu: mitteleuropa napisał(a):

> nawet pomnik dla ofiar zatopionego Gustlofa gorliwe Polaki wyszykowali

Śmiesz kwestionować mądrość Zakonu Ojca z Torunia?
    • Gość: synek z ZLNS Stanowisko ZLNS w sprawie wizyty Prezydenta R.P. IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.11, 21:56
      Stanowisko ZLNS w sprawie wizyty Prezydenta R.P. na Górnym Śląsku
      3.09.2011
      Wizytę prezydenta RP na Górnym Śląsku z okazji napaści Niemiec na Polskę uznać trzeba za nieodpowiedzialny gest B. Komorowskiego.
      Przeprowadzona parę lat temu, w oparciu o dokumenty i fakty, dyskusja na temat tzw. obrony wieży spadochronowej w Katowicach jednoznacznie zdyskredytowała zwolenników mitów wymyślonych przez K. Gołbę, a zawartych w książce Obrona wieży spadochronowej. Prezydent R.P. przemawiając pod wieżą spadochronową wystawił się na śmieszność stając po stronie zwolenników wymyślonego mitu.
      Skoro B. Komorowski tak bardzo lubi mity i legendy to już zapraszamy go na uroczystości związane z Dragōnym z Lisowic oraz z Utopkiym z Rybnika. Na tych uroczystościach powaga urzędu Prezydenta R.P. na pewno nie zostanie wystawiona na szwank, gdyż tak jak miała miejsce Obrona Wieży Spadochronowej przez harcerzy, tak samo w Lisowicach żył smok, a w rejonie Rybnika Utopek. Zadowolone będą wszystkie dzieci, a nie tylko harcerze. Na obchody związane z Ramżōm, Ôndraszkiym, Eliaszym, Pistulkōm B. Komorowskiego nie ma co prosić bo są to zbyt autentyczne postacie.
      Natomiast słowa Prezydenta R.P. o utracie świadomości między Górnym Śląskiem, a Oberschlesien dowodzą, że B. Komorowskim stoi na straży polonizacji i germanizacji Ślązaków. Woli on by Ślązacy się spolonizowali, bądź zgermanizowali. My natomiast między Górnym Śląskiem a Oberschlesien widzimy jeszcze Gōrny Ślōnsk, eli Wiyrchny Ślōnsk, jako sie kerymu widzi, a i ô Horní Slezsko my niy przepōmnieli.
      Za ZLNS
      Kołodziejczyk Rudolf
      Roczniok Andrzej
      www.zlns.slunsk.eu/articles.php?article_id=44
      • veneziano a Gorzelik? chyba tez potępił?? 04.09.11, 23:13
        prosimy o stosowny cytat
        • Gość: kamento Re: a Gorzelik? chyba tez potępił?? IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 01:29
          Chyba ZLNS potympioł
    • Gość: Honoratka ale sprofanowali, s..........y IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 22:59
      No i stalo sie: bialo-czerwone barany zaatakowaly ! :(
      • veneziano sam bym zaatakował... 04.09.11, 23:15
        img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/38/2d/4e60996d62b00_k5.jpg
        • Gość: RRRR! Re: sam bym zaatakował... IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.11, 23:22
          Dla ciebie nieosiagalne, ta panienka sie pewnie nie chce rozmnazac z obcymi szowinistami. Swietnie ja rozumiem (i pozdrawiam).
          • veneziano kobieta należy do zwycięzcy... 04.09.11, 23:35
            jak mawiała moja sąsiadka na temat swego romansu z lejtenantem Kolą w pamiętnym 1945 (cytat autentyczny,żeby nie było wątpliwości !)
            • Gość: +++ Re: kobieta należy do zwycięzcy... IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 08:29
              veneziano... wiesz, , co piszesz......autentyczny produkcie opisanej sytuacji!
              • veneziano ha ha...produkty takich sytuacji 05.09.11, 10:34
                to dziś aktywiści RAŚ...ci starszego pokolenia, oczywiście
            • Gość: Ren(a)ta ! Re: kobieta należy do zwycięzcy... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 09:10
              Italoku, a wjela ty mosz lot ? Dwiesta abo 300 ? D
              • Gość: harc mistrz & HKP Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.1000lecie.pl 05.09.11, 09:52
                Dołączam do bulwersującego tematu obrony WIEŻY SPADOCHRONOWEJ w Katowicach (nie mającej większego strategicznego wtedy znaczenia) 2 linki:
                jeden dziennikarski z innej tut. gazety oraz relacje z września 1939 o udziale harcerzy:

katowice.naszemiasto.pl/archiwum/624700,kto-bronil-wiezy-spadochronowej,id,t.html
                www.historycy.org/index.php?showtopic=57879
                (HKP)
                ...
                W TYCH NEGACJACH NIE CHODZI O FAKTY, ALE O COŚ "COŁKIYM INSZEGO"...
                • veneziano nikt przy zdrowych zmysłach nie neguje obrony 05.09.11, 10:43
                  wieży, można jedynie dyskutować o rozmiarach tej obrony...nawet jeśli obraz stworzony w książce i filmie był przesadzony to nie zmienia faktu,że znaleźli się nieliczni, którzy dali świadectwo,że mieszkańcy Katowic to nie wyłącznie świeżo (najczęściej !) nawróceni miłośnicy Hitlera. A to właśnie próbują wmówić opinii publicznej różne cirany i wielińskie
                • Gość: bylo minelo niewaz Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 11:22
                  Obydwa linki nic nie wyjasniają. Stronka historycy.org to dość niepoważna stronka która prawdziwi historycy omijają łukiem, powinni zmienić sobie nazwe na politykierzy.org w ogole sporo tam nawiedzonych dziwaków. W tym linku jakiś wojtek wlaczy ze szlezierami (znam niektórych bo tam dawniej zaglądalem), ale dokumentów źródłowych tam nie uświddczysz, same domysły, same hipotezy, znalezione na wikipediach informacje, historycy ech.

Ale po przeczytaniu skłaniam sie że obrony wieży nie było wcale albo wlazl tam jakiś facet i puścil serię z karabinu a potem zszedł i rozpłynal się nim Niemcy go dorwali.. Oni tam piszą że na wieży walczyli harcerze i harcerki w wieku 11-14 lat. Harcmistrzu toż to na kilometr śmierdzi. 11 latek walczący z regularna armią 30 letnich facetów, ej ktoś przekoloryzował. Też budzi mój opór oczekiwanie od zwykłych ludzi, zwykłych mieszkańców miast aby walczyli z regularnymi oddziałami, takie żeczy to tylko w Afganistanie a i tam nie do końca. Od walk są wojska, wyszkoleni faceci, mieliśmy swoja armie w 1939, co tam robiły 11-14 dzieci? Wszystko to niewiarygodne troche. Ale jeszcze jedna ciekawa rzecz, ktoś wspomniał o odbrązawianiu mitow i coś jest na rzeczy, tylko że np. ekshumacji w Jedwabnem nie bylo a więc jedne mity są niszczone inne dopiero lepione i chronione przed krytyką. W tym odbrązawianiu wieży są elementy antypolskie, bo o to niektórym chodzi, ale fakty jednak wskazują że coś jest naprawde nie tak z tą obroną, brak dokumentow potwierdzajacych, nie ma prawie nic, a doświadczenie mi mówi że jakby się zdarzyło to by i swiadkowie i dokumenty jakieś sie zachowały.
                  • Gość: (nie)rozbawiony Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 13:35
                    Ale sa groby...............niestety....... ...ale jak juz zrobicie autonomie.......to sie wyrowna..................groby ma sie rozumiec a wieza zeby juz na nia nie wlazili i was po tych schlyzierskich slypiach nie draznic , pociac i zrobic np. pamiatkowe medaliki z okazji wkroczenia "rycerskiego" Wermachtu do Katowic.
    • firiduri Nie profanujmy wieży spadochronowej 05.09.11, 13:12
      Polskie uroczystości na Śląsku wywołują u niektórych alergiczne odruchy, wcześniej prawdopodobnie pieczołowicie ukrywane. Wystarczy kawałek biało-czerwonej flagi, by pojawiły się te same pretensje i obraźliwe sugestie w stosunku do polskiego narodu. Może i obrona wieży nie miała miejsca, ale stała się symbolem i taki charakter mają uroczystości, które mają upamiętnić początek wojny będącej zarazem początkiem tragedii dla wielu narodów.
      A jakie się komentarze przy okazji pojawiają. Niejaki "cirano" pisze: - "Polska powojenna komuna zrodziła mit, który w ciemnych łbach ( zawsze cierpistów), niemało brudnego szumu narobił (...)". Za czasów komuny "cirano" starał się o przyjęcie do Milicji Obywatelskiej, a teraz jako ochotnik internetowego Freikorpusu lży wszystko co związane jest z Polską.
      • Gość: harc mistrz [']['] Re: Nie profanujmy wieży spadochronowej IP: *.1000lecie.pl 05.09.11, 16:24
        Był jakiś bilans strat tutaj w ludziach, podczas pierwszych dni września 1939 roku - to oczywiste. Zresztą sami Niemcy tego nie ukrywali. Prowadzili tych b. powstańców śląskich oraz harcerzyków ulicami, pośród szpaleru plujących gapiów stojących z chorągiewkami i swastykami. W wielu miejscach ich rozstrzeliwali, potem zawieźli do lasów w Panewnikach i zakopali.
        O ile żołnierz ujęty przez Niemców w polskim mundurze mógł mieć status jeńca wojennego, to ci cywile z karabinami, broniący miast Górnego Śląska i Katowic - nie mieli większych szans na zachowanie życia.

Legendarna WIEŻA SPADOCHRONOWA w Katowicach jest pomnikiem i symbolem ich ofiary z własnego życia, złożonej w obronie ojczyzny.
        Spór o legendę "w sprawie wieży" - jest obłudny, małostkowy i... irracjonalny.
        (HKP)
        ...
        www.tvn24.pl/2461099,12690,0,0,1,wideo.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka