Dodaj do ulubionych

Peadar de Burca: Gwałt na samochodzie

IP: *.waldex.3s.pl 23.10.11, 15:14
Panie de Burca. Jestem oburzony Pańską opinią o polonezie. Dla mnie to jest jeden z seksowniejszych samochodów. Sam miałem przyjemność jeździć tym jako dziecko ( a nawet prowadzić ). A ponadto nadwozie zaprojektowane zostało przez Giorgio Giugaro.

Natomiast na pewno nie kręcą mnie irlandzkie samochody. (może dlatego, że ich nie produkujecie? )
Obserwuj wątek
    • Gość: seddi No właśnie IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 20:09
      Dokąd ten pęd? Jak jadę 60 po mieście to czuję oddech i siedzenie na zderzaku tych z tyłu. Dokąd się tak palą?
      Pozdrawiam.
    • Gość: korek Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.11, 20:18
      Tak się składa że mieszkałem 2 lata w Irlandii, w kraju gdzie mieszka 4 mln mieszkańców, są 2 autostrady na krzyż, prawo jazdy (do jazdy po mieście) kupuje się na poczcie, po paru browarach można spokojnie jechać samochodem (0,4 promila jeśli mnie pamięć nie myli jest dozwolone).
      Zresztą, jak tam wypadek spowodowac skoro główny szlak komunikacyjny na zachód do Galway, wygląda tak że autostrada się konczy jakieś 30km za Dublinem, a dalej hej przez miasta i miastaczka, mn. jedno skrzyżowanie które blokuje ruch na 30 min, bo krzyżuje się z inną dość mocno obleganą drogą z południa na północ.
      Większej ilości drobno poobijanych samochodów dawno w Polsce nie widziałem.

Panie De Burca (musze koleżanki koniecznie zapytać, czy to przypadkiem nie pańska rodzina) by się wstydziła takich publikacji, bo jestem w stanie zaakceptować pańskie specyficzne poczucje humoru ale narzekania ma pan typowo polskie...
      • Gość: tete Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.11, 21:04
        To po co komentujesz?? Ja ignoruję od dłuższego czasu, mając nadzieję że przestaną te "tłumaczone" teksty publikować.
      • Gość: Sponsi Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: 109.255.236.* 23.10.11, 23:31
        > Tak się składa że mieszkałem 2 lata w Irlandii, w kraju gdzie mieszka 4 mln mie
        > szkańców, są 2 autostrady na krzyż, prawo jazdy (do jazdy po mieście) kupuje si
        > ę na poczcie,

Coś dawno temu tutaj mieszkałeś. Autostrad jest więcej niż w wolsce (a kraj tak z 10 razy mniejszy). Zdobycie prawa jazdy wygląda już prawie tak jak w reszcie Europy (a nawet w poównaniu do wolski jest bardziej restrykcyjne)

> po paru browarach można spokojnie jechać samochodem (0,4 promila
        > jeśli mnie pamięć nie myli jest dozwolone).

Myli cię pamięć. 0,2.

> Zresztą, jak tam wypadek spowodowac skoro główny szlak komunikacyjny na zachód
        > do Galway, wygląda tak że autostrada się konczy jakieś 30km za Dublinem, a dale
        > j hej przez miasta i miastaczka, mn. jedno skrzyżowanie które blokuje ruch na 3
        > 0 min, bo krzyżuje się z inną dość mocno obleganą drogą z południa na północ.

O ile mnie tym razem pamięć nie myli to N4 / N6 otwarli ponad 1,5 roku temu. Ostatni odcinek ok. 35 mil przy Galway jakiś rok temu.

Sorry ale już nie mamy 2005 roku i eldorado dla marianów.

@Peadar: absolutely first article that I agree with completely. Keep it this way mate, I might just come to like you yet.
        Cheers

• polsz Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... 24.10.11, 07:29
          ciebie myli pamięć. 0.5 promila
        • Gość: M25 Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.zamek.net.pl 24.10.11, 11:10
          Jak ja nienawidzę tego "cheers".
          Przez takie zwroty zanika mityczna angielska kultura osobista.
          Kiedyś wzór do naśladowania, dziś zanikające zjawisko.
          • Gość: korek Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 14:03
            Czego oczekujesz od człowieka o ksywce "sponsi" ;))))
            Pojechał chłopak popracować na zmywaku, na urlop wraca pobalować płacąc gó...arom za seks na godziny... :)
      • Gość: Gość. Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 07:36
        Jeśli myślisz, że po paru browarach będziesz miał poniżej 0,4 promila, to znaczy, że jesteś skończonym cymbałem i nie powinieneś w ogóle pić.
        • Gość: korek Re: Drażnią mnie felietony tego gościa... IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 10:58
          Na jakiej podstawie tak sądzisz ?
          Zawartość alkoholu we krwi jest idioto zależna od masy ciała i procentowej zawartości w wypijanym napoju, a przypominam ze rozmawiamy w kontekscie Irlandii, gdzie głównie pije się Guinnessa i inne piwa ktore nie mają jak u nas po 10%.
    • Gość: faketadojapy panie pder de burca - w skrucie IP: *.kiga.pl 23.10.11, 21:31
      otoż jadąc 60 km/h na swoim liczniku jedziesz tak naprawdę max 54 km/h - tak wlasnie przeklamuje licznik...tak wiec jadac ta swoja 50tka jestes cholernym mułem ktory sprawia ze musze stawac na kazdych swiatlach i zamiast 15 po 15stej jest o wpoldo. niby nic ale tak jak ty lubisz meczyc kierownice jak lubie zjesc obiad i walnąć drzemke.
      • Gość: ta "zamiast 15 po 15stej jest o wpoldo." Hahaha... IP: *.sun-net.pl 23.10.11, 23:27
        pajac jakich niestety na pęczki w kraju.
        Żebyś kiedyś w pory nie popuścił jadąc 54km/h zamiast 60km/h.
    • Gość: ŁowcaKretynów Peadar de Burca: Gwałt na samochodzie IP: *.static.sitel.net.pl 23.10.11, 22:05
      To, skąd pochodzi prawda, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Panie PdeB : ma pan rację ! Mam aż dwa haki na <ogonie> i zawsze długowłose blondi w BMW-erach od piątki w górę, albo skrzywione na obojczyk łebki w .....VW.....i Seicento, ze 110 na obowiązkowej 70-tce i zakazie wyprzedzania.
    • Gość: bve Peadar de Burca: Gwałt na samochodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.11, 08:14
      coż za odkrywczy artykuł

-ja widzialem kilka paskudnych wypadków na Niemieckich autostradach a nie bywam na zachodzie czesto
      - w moim miescie praktycznie wszyscy jeżdżą w okolicach 50-60, bo wiecej sie nie da
      - proponuje sie bardziej skupic na drodze niz na laskach bo kiedyś Pan przydzwoni w zadek kierowcy który wlaśnei sie zatrzymał przed przejsciem
      - Polska to fajny kraj proponuje opisywac jego pozytywna stronę a nie ciagle narzekać
      - Żeby pełniej zrozumieć mentalność Polaków trzeba bylo tutaj przyjechac za PRL'u
    • kelderek Kolejny idiota... 24.10.11, 11:21
      ...co kupuje 6 osobowe auto i wozi nim swoją samotną dupę do pracy i do sklepiku 200 metrów od domu - a potem ludzie dziwią się skąd takie korki i gdzie tu zaparkować ...
    • firiduri Peadar de Burca: Gwałt na samochodzie 25.10.11, 01:22
      Nie wiem dlaczego te felietony spotykają się z takimi wrogimi komentarzami? Peadar de Burca pisze zabawnie, ciekawie i wnosi zawsze wiele nowych obserwacji. Może jest to przypadłość pokolenia, które komunikuje się tylko przy pomocy znaków graficznych przesyłanych telefonem komórkowym i z tego powodu ma przytępione poczucie humoru?
      Jeżeli chodzi o zachowanie kierowców na drodze, to wszystko się zgadza. W Polsce umiejętność prowadzenia samochodu ogranicza się tylko do bezmyślnego rozpędzania pojazdu i przeskakiwania ruchem konika szachowego z pasa na pas. Statystyki mówią, że główną przyczyną wypadków w Polsce jest brawurowa jazda i alkohol. Nigdzie chyba nie ma tylu krzyżyków przy drogach, a jak się uda posłowi Palikotowi zalegalizować marihuanę, to obowiązkowo (prócz gaśnicy, prawa jazdy i ubezpieczenia) trzeba będzie wozić taki krzyżyk ze sobą.
    • Gość: hans Wiecie, dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 17:30
      ... te felietony sa tak krytykowane? Bo Polak uwielbia jak obcokrajowcy, zwłaszcza z Zachodu, mówią czy piszą o jego kraju i narodzie, ale tylko wtedy gdy chwalą. Jeśli Polak zauważy jakikolwiek cień krytyki, to od razu szuka spisku lub zamachu na suwerenność Ojczyzny ( koniecznie słowo to musi być pisane z dużej litery). Kompleks niższości maskowany kompleksem wyższości. Bo to wiecie Rodacy: Polska Chrystusem narodów etc.etc.etc.
      • Gość: korek Re: Wiecie, dlaczego? IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 20:43
        Przyjechał chłop ze wsi (Galway) do metropolii która ma większą liczbę mieszkańców niż cały jego kraj łącznie z imigrantami i się żali na korki, siląc się na nierozumiany u nas brytyjski humor. Ot cała filozofia...
        • firiduri Re: Wiecie, dlaczego? 25.10.11, 21:57
          Gość portalu: korek napisał(a):

> Przyjechał chłop ze wsi (Galway) do metropolii która ma większą liczbę mieszkań
          > ców niż cały jego kraj łącznie z imigrantami i się żali na korki, siląc się na
          > nierozumiany u nas brytyjski humor. Ot cała filozofia...

No a ty z metropolii? Możesz nam czymś zaimponować?
          • Gość: korek Re: Wiecie, dlaczego? IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 16:40
            Nie jestem tu (wbrew twoim oczekiwaniom) by komukolwiek imponować, ale też do porządku dziennego przechodzę nad pewnymi oczywistymi sprawami.
            Rozumiem ze dla mieszkańca kraju który jeszcze kilkadziesiąt lat temu w 90% nie miał dostępu do elektryczności takie widoki są "szokiem kulturowym" ale to nie jest powód żeby te marne wypociny upubliczniać jeszcze płacąc za te "felietony".
            • firiduri Re: Wiecie, dlaczego? 26.10.11, 20:51
              Gość portalu: korek napisał(a):

"Nie jestem tu (wbrew twoim oczekiwaniom) by komukolwiek imponować, ale też do porządku dziennego przechodzę nad pewnymi oczywistymi sprawami. Rozumiem ze dla mieszkańca kraju który jeszcze kilkadziesiąt lat temu w 90% nie miał dostępu do elektryczności takie widoki są "szokiem kulturowym" ale to nie jest powód żeby te marne wypociny upubliczniać jeszcze płacąc za te 'felietony'."

No!? Podziwiamy europejczyka!? Pokazałeś nam, że jesteś z miasta i musiałeś (może nawet za często) mieć dostęp do prądu. To widać, słychać i czuć... Jednym słowem szok (kulturowy). Ale jednak nie przekonałeś mnie, dlaczego ktoś, kto nie miał dostępu do elektryczności, nie ma prawa upubliczniać swoich "marnych wypocin", a tobie takie marne wypociny wolno upubliczniać?
    • Gość: gość bełkot pajaca ciąg dalszy, takie rzeczy tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.11, 13:48
      w Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka