Gość: Wawrzyn Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 21:35 Ja polecam Konope, super szkoła, nauczyciele nawet spox i atmosfera zaje.... Tak przy okazji pozdrawiam IF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukujący Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.02, 09:07 Gdzie jesteś BeAto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrekcja Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 13:16 Nu, zajec, pagadi... Padażdi na kaniec szkol'nowo goda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.bs.katowice.pl 06.11.02, 15:19 Ja skończyłam Konopę i uważam, że jest to najlepsza szkoła w Katowicach!!! Jest trudno, ale potem dobre studia i praca!!!Pozdrawiam wszystkich absolwentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. strony internetowe liceow? IP: *.csv.warwick.ac.uk 06.11.02, 18:36 :)) a znacie moze adresy internetowe katowickich liceow,one tez (takze ich brak) duzo mowia o tych szkolach.ja jakos nie moge znalezc tych stron, a przeciez istnija, prawda? konopa nie byla zla.... :)))ale w koperniku tez byli fanstaaastyczni ludzie, ci z mickeiwicza tez sie sprawdzili na imprezach wszelakich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: strony internetowe liceow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.02, 10:44 Gość portalu: a. napisał(a): > :)) a znacie moze adresy internetowe katowickich liceow,one tez (takze ich > brak) duzo mowia o tych szkolach.ja jakos nie moge znalezc tych stron, a > przeciez istnija, prawda? > > np:www.kopernik.w3.com.pl/ users.nethit.pl/forum/forum/konopa/ katowice.naszemiasto.pl/nauka/lista/170.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: strony internetowe liceow? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 13:21 ostatnio powstaly takze niezalezne fora dyskusyjne konopu i mickiewicza www.e-mickiewicz.prv.pl www.ekonopa.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: strony internetowe liceow? IP: *.csv.warwick.ac.uk 09.11.02, 15:48 Dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczen Re: strony internetowe liceow? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 17:34 no problem:) tylko teraz te stronki cos nie chca dzialas, chyba serwer nethit jest przeciazony... aha, zapomnialem, jest tez strona www.konopaonline.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan mickola Re: strony internetowe liceow? IP: *.elsat.net.pl / 10.2.0.* 06.12.02, 15:10 To je niezaprzeczalny fakt, co napisol a. Jo zech skonczyla Mickola, wprawdzie wieki temu, ale milo wspominom te 4 lata, ino cza przyznac, ze bylo trudno, szczegolnie z fizy - uwaga na Brode !!! - i z maty - moc uwagi na Brombe!!!. Podobno kadra, ktora mnie szkolila, juz sie wykrusza, nie bydzie wiec stresu. Gwarantuje, ze ludzie z Micka, jak trafisz do fajnej klasy 9wiadomo bubki tez sie zdarzaja), czymaja sie razem, nawet po studiach. Pieck vel sklo-Curie, tez niezly i Kopernicus owszem tez. Konopy wszak nie polecom, na impach zapisali sie, ale w roli snobow i nagminnie jarajacych, potem tez nagminnie rzygajacych:))) Pzdr. dla wszystkich mickolologow:) T.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickololog Re: strony internetowe liceow? IP: *.elsat.net.pl / 10.2.0.* 06.12.02, 15:26 Zapomnialażech napisac, że jest jeszcze jeden plus uczeszczania do Mickolola: Jest to stojący naprzeciw zabytkowego, wspomnianego powyzej, budynku malowniczy przybytek swobodnej wymiany myśli i dyskusji o sztuce, literaturze i polityce (tfuu), nazwany niedawno Bobem, ale swego czasu funkcjonujacy jako Marcello. Najlepiej przychodzic tam z rana, gdyz po skonczeniu lekcji np. o 15 miejsca przewaznie nie bylo. Jeszcze roz narka, mickololodzy! Odpowiedz Link Zgłoś
lubieslask Re: Które LO w Katowicach wybrać??? 05.12.02, 21:36 II Liceum Ogólnokształcące im. M. Konopnickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: 195.116.198.* 09.12.02, 03:23 Mickiewicz ma podobno "prestiz" i w ogole, ale mam wrazenie ze sie opiera tylko na ladnym budynku.Jedyne plusy tej szkoly to byla bliskosc Marcello,McKwacza i wszelkich bram do popalania,we wszystkich tych trzech miejscach spedzalismy chyba wiecej czasu niz na lekcjach.Zdalem tam mature piec lat temu i wychodzilem stamtad PO PROSTU SZCZESLIWY ze juz nigdy nie zobacze na oczy calej szkoly i np. p.dyrektor,obludnej,sztywnej,zalatwiajacej dobrze sponsorow,ale niemajacej zadnego kontaktu z nami,ktora zabila atmosfere tej szkoly,zabila tworcze podejscie do nauki,chec robienia czegos "poza",po prostu wszystkim sie odechiewalo w tej szkole,najwazniejsze byly oceny,obecnosci i niewychylanie sie.a przychodzilismy do Mickiewicza pelni zapalu,swiezosci,energii i nadziei.Strzec sie przede wszystkim Bromby!!!Spotkanie z nia to moja trauma na cale zycie,oczywiscie teraz to sie smieje z tego i tesknie do takich traum,bo w porownaniu do tych na studiach to zadna trauma,no ale w pewnym wieku odczuwa sie wszystko glebiej. W sumie-odradzam jak najgorecej.Inna sprawa ze oczywiscie po latach(nie tak znowu wielu) generalnie okres liceum wspominam oczywiscie z rozrzewnieniem i chce do tego okresu wrocic!!To byly imprezy!!To byly czasy!! I w sumie to w porownaniu z zyciem po Mickiewiczu, to w Mickiewiczu byl raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znow mickololog Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.elsat.net.pl / 10.2.0.* 09.12.02, 15:07 Miki, z Twojej wypowiedzi przebija jeden wielki smutek:(. Co do Ms. Pani Dyrektor: w pelni sie z Toba zgadzam (idealnie wpisala sie w trendy epoki szczurow wyscigowych, czy zdola pogodzic stanowisko dyr. tak prestizowego liceum:) ze stanowiskiem politycznym??:). Niestety, nie bylo nam dane uczyc sie za kadencji wczesniejszego dyrektora, o ktorym krazyly superlatywne legendy. Nie chodzilam do McKwacza - gdzie to bylo??? Jestesmy rowiesnikami i chyba sie znamy: byc moze z klasy, przerwy, a nawet tej czy owej impy:)))Mnie psychicznie wykanczala Broda: nie kapuje ani jednego slowa z fizy, wiec podrecznik i encyklopedie znalam na pamiec:), ale mam satysfakcje: nie siuplam! i jest teraz co wspominac:) A Bromba rowno dala w kosc, niektorzy mieli paznokcie krotsze niz ich plytki, he, he:( Jeszcze jedno: po skonczeniu studiow (choc pracuje, to nadal garnuszek rodzicow, co juz z leksza doprowadza mnie do nerwicy:), stwierdzam: idealy (tez licealne) sie zje... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.inmedia.pl 13.12.02, 19:19 słuchaj może to nie jest w K-cach ale w Sosnowcu polecam Tobie 2 lo im E.Plater jest to szkoła z tradycjami super ludzie cool nauczyciele sama chodze do tej szkoły I rok i wiem ze dokonałam słusznego wyboru Pozdarwiam i życze szcześcia na egzamininie koncowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emwu Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: WMNET:* / 192.168.0.* 20.12.02, 00:26 Polecam X LO. Jestem absolwentem i teraz studiuje na dziennych prawo. Z egzaminem nie miałem problemów. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi-romanka IV LO IP: 195.252.210.* 20.12.02, 11:54 Pozdrawiam serdecznie wszystkich absolwentow IV LO! Jedno co jest pewne: w czfurce, kazdy znajdzie cos dla siebie. Oczywiscie ludzie sa przerozni - zawsze pseudo-elyytarna pozostanie klasa Aaaa (ale to tez tworzy klimat tej szkoly i bron boze nie chce tu nikomu ublizac; sami przyznajcie, ze zawsze ludzie z a byli inni), zawsze bardzo meska i calkiem zgrana klasa mat-fizu, bezplciowy biol-chem i takie zrzutki w klasie ogolnej (calkiem ciekawa mieszanka zusammen do kupy!) Najlepsze wspomnienia mam z 4ki, najlepszych przyjaciol tez (nie z wszystkimi spotkalam sie tam w czasie mojego 4letniego tam pobytu). W sumie te 4 lata, sa chyba bardzo wazne i mysle, ze 4ka mnie uksztaltowala, nadala pewien kierunek mojemu zyciu (brzmi gornolotnie, ale chodzi generalnie o to, ze z kim kto przestaje...) Nauczyciele sa bardzo sprawiedliwi, ludzcy i kompetentni! Oczywiscie sa wyjatki, ale jakiegos tepienia chyba nikt tu nie zaznal. Za moich jeszcze czasow byl jedynie problem z doborem historyka (luka po p. Kowalskiej). Geografia tez kulala... Matematyka i fizyka na poziomie dobrym, kto chcial wiecej sie nauczyc tez mial szanse rozwoju. Jezyki na przyzwoitym poziomie i cudowne lekcje ZYCIA p. Kotulskiej... No i chemia z Lyszczyna... coz wiedza o klimacie tej szkoly ci, ktorzy choc na krotko nie mieli tej przyjemnosci( moj rocznik mial przez niecaly rok) To jest taka szkola, do ktorej sie chetnie wraca, zapomina sie o tym co bylo nie tak, a na nauczycieli nie patrzy sie jak na wrogow nawet jak mialo sie u nich slabe stopnie... Niestresowo.... Polecam wszystkim (menelom tez ;)) Mam nadzieje, ze na moje 5 lat po maturze (V 2003) znowu zobacze wszystkich, ktorych tam spotykalam. A propos czy ktos z mojego rocznika tu zaglada i wie czy cos jest na te okolicznosc w planach, czy bedzie ogolnie jakas feta, czy ewentualnie klasami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hido www.hido.prv.pl - forum szkol katowickich IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 17:52 mysle, ze najlepiej wyrobic sobie zdanie o atmosferze w szkole czytajac dyskusje na ich forach dyskusyjnych. jedno z nich jest na www.hido.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataly Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: 217.96.53.* 09.01.03, 13:46 Jeżeli szukasz liceum w ten sposób, to życzę powodzenia. a i oszołomy są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: 63.95.26.* 13.01.03, 16:21 Gość portalu: BeAta napisał(a): > Kończę naukę w gimnazjum. Poszukuję dobrego liceum w Katowicach. Jak najmniej > oszołomów pedagogicznych. Najchętniej dobry poziom matmy i innych ścisłych, > atmosfera cool, turystyka (góry!). CO WYBRAĆ? POMÓŻCIE! > Na forum "Kujon Polski" niestety odzew na moje pytanie słaby. Może tu się uda! Pod tym wzgledem zdecydowanie najlepsze jest VIII Liceum m. Marii Skodowskiej- Curie. (Rog 3-go Maja i Slowackiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barka Re: VIII - pralnia mozgow IP: *.speed.planet.nl 16.01.03, 16:40 Chodzilam do VIII, kiedy jeszcze uczyla tam Frau Malocco. Koszmarna baba, szkoly nie polecam, o wiekszosci nauczycieli nie wspomne. Klub wzajemnej adoracji. Dopiero na studiach uwierzylam w siebie ponownie po tym praniu mozgu, wmawianiu, ze jestes do niczego i niszczeniu twojej indywidualnosci. Po prostu koszmar.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: VIII - pralnia mozgow IP: 63.95.26.* 17.01.03, 00:46 Gość portalu: Barka napisał(a): > Chodzilam do VIII, kiedy jeszcze uczyla tam Frau Malocco. Koszmarna baba, > szkoly nie polecam, o wiekszosci nauczycieli nie wspomne. Klub wzajemnej > adoracji. > Dopiero na studiach uwierzylam w siebie ponownie po tym praniu mozgu, > wmawianiu, ze jestes do niczego i niszczeniu twojej indywidualnosci. Po prostu > koszmar.............. Ja zdalem mature w Piecku o wiele czesniej i Frau Malocco nie pamietam. Ale to forum rozpoczel sie pytaniem o nauki scisle. A pod tym wzgledem VIII liczy sie nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieck anty-fan Re: VIII - pralnia mozgow i nie tylko. IP: 213.216.83.* 17.01.03, 10:40 Gość portalu: DonJose napisał(a): > Ja zdalem mature w Piecku o wiele czesniej i Frau Malocco nie pamietam. Ale to > forum rozpoczel sie pytaniem o nauki scisle. A pod tym wzgledem VIII liczy sie > nie tylko w Polsce. Malocco (i jej ekscesy) trwa do dziś. Na szczęście tylko w niektórych klasach. VIII LO "pod tym względem" (nauki ścisłe) LICZYŁO (!!!) się. Teraz pozostał tylko (nadal wspaniały!) Teodor P., z którym nawet nie wszystkie klasy "mat kwadrat" maja zajęcia. Reszta to mity byłych absolwentów. A paranoje biologii, geografii, WOS, obronnego czy informatyki maja się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO DonJose Re: VIII - pralnia mozgow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 13:18 Gość portalu: DonJose napisał(a): > Gość portalu: Barka napisał(a): > > > Chodzilam do VIII, kiedy jeszcze uczyla tam Frau Malocco. Koszmarna baba, > > szkoly nie polecam, o wiekszosci nauczycieli nie wspomne. Klub wzajemnej > > adoracji. > > Dopiero na studiach uwierzylam w siebie ponownie po tym praniu mozgu, > > wmawianiu, ze jestes do niczego i niszczeniu twojej indywidualnosci. Po > prostu > > koszmar.............. > DonJose!!! Spójrz na datę postu BeAty. Ona już dawno szkołę wybrała. > Ja zdalem mature w Piecku o wiele czesniej i Frau Malocco nie pamietam. Ale to > forum rozpoczel sie pytaniem o nauki scisle. A pod tym wzgledem VIII liczy sie > nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofijaaa Re: VIII - pralnia mozgow IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 20:30 hehe :P owszem Violetta Malocco największa paranoja szkoły " Ciapciaki ", ale mam u niej piąteczke (mój wielki sukces:P ).ale szkola się pogarsza (dzięki nowym ) , najlepsi profesorkowie odchodzą :( ... mata do bani liczyłam na więcej !!! 1 2 klasa - luzik ale potem zaczyna się mały dramatyczny koszmar , trzeba mieć mocny charakter (dziś na korytarzu widzialam 2 beczące koty z powodu ocen semestalnych) cóż pieck okazał się nie takim laicikiem ... a geografia ... biola ... zaczyna być już tylko mitem w przeciwieństwie do Violi Malocco ten mit płynie i żyje wraz z pokoleniami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gali Pieck - the best IP: *.ipt.aol.com 22.02.03, 17:04 Mimo szalonej Violi, ktora uprzykrzala zycie na kazdym kroku - patrzac z perspektywy lat jestem w stanie stwierdzic, ze naprawde nauczyla nas mowic i pisac, co sie w tej chwili bardzo przydaje. Poza tym tez bardzo duzo zalezy od klasy i atmosfery, ktora w niej panuje. Jezeli chodzi o nauki scisle jest najlepszym liceum z matmatfiz(czy jest?) przynajmniej za moich czasow bylo. Dodam, ze z mojej klasy 100% dostalo sie na studia(wtedy jeszcze nie bylo prywatnych) i je skonczylo z dobrymi wynikami(z wyjatkiem jednej osoby, ktora studiowala na KUL-u i stwierdzila, ze po co ma konczyc(sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 22:01 Nie wiem czy polecać Kopernika czyli ILO. Najlepsza jest klasa dwujęzyczna, ale żeby się do niej dostać trzeba skończyć dwujęzyczne gimnazjum, więc odpada. Pza tym nie ma w "Koperbudzie" nic ciekawego... choć może klasa matematyczno- przyrodnicza by Cię zainteresowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: 195.114.160.* 20.02.03, 18:57 Tak naprawdę wiele zależy nie od szkoły, ale od Ciebie samej. Ja skończyłem Skłodowską (wtedy Pieck'a) i muszę powiedzieć że szkoła była OK (mat-fiz zwykły, nie poszerzony). Wady: 1) Beznadziejna biologia (z "Kobrą") 2) Kiepska geografia, polski, angielski 3) Slaba historia Zalety: 1) Fizyka na najwyższym poziomie (J.Greupner, choć pewnie już nie uczy) 2) Matma bardzo dobra (J.Kasica, pewnie też już nie uczy) 3) Solidna chemia (Z.Tabor) Efekt: Ukończona z b.dobrym dyplomem "Polibuda" w Gliwicach i bardzo dobra praca w międzynarodowej firmie. Ale tak jak pisałem - wydaje mi się że niezależnie czy będzie to Kopernik, Mickiewicz, czy cokolwiek innego, to Ty decydujesz kim będziesz. Na egzaminie na studia nikt nie premiuje za nazwę szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: *.efbud.com.pl 14.03.03, 16:03 Cóz, oczywiście ale wiele jeszcze zalezy ile wiedzy w szkole nauczycielie przekazywać, matematyczka w Koperniku stawała przed problemem nie do przejścia jeżelu uczeń rozwiązał zadanie innym sposobem niż ona.... Informatyk to nieporozumienie.... sam jestem obecnie informatykiem i śmieję w rozpuk z tego błazna.. Matura ? - to była fikcja (uff co za szczęście) prawdę człowiek odkrył na studiach.. Ale polecam tą szkołe dla ludzi którzy wybierają dwujęzyczną lub chcą iść na biol-chem - nie jest źle wtedy przynajmnie to był niezły poziom, z historią różnie aaaa mateamtyka z Panią T. to pozwolicie ,że nie wypowiem się bo bym regulamin złamał.... Polecam zdecydowania Nowotke (czy tam Maczka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funki Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: phoenix:* / 192.168.5.* 22.03.03, 23:37 nie uważam sie za nieudacznika, wręcz przeciwnie. a w koperniku mam średnią 5,2 w klasie francuskiej. mówiąc szczerze - jeśli nie idziesz do klasy dwujęzycznej to olej kopernika. zabawne w tej szkole jest to, że nauczyciele roją sobie, że to taka super szkoła, podczas gdy w rzeczywistości wszyscy są w niej ze względu na język. zgadzam się z opiniami na temat historyków - naprawdę dziwne, że do tej pory nie wylądowali na dworcu. nyc zresztą też, ale ona przynajmniej dla tych, których lubi jesr miła. dziwne, że nikt nie napisał o polonistkach, przeciez one są po prostu zajebiste! kochana pani popiel o mentalności dwunastoletniej dziewczynki, maisak, która dłubie sobie w uszach podczas odpowiedzi uczniów. szlenk - z biblioteki, uczy tylko nas i bardzo jej się to podoba, szkoda tylko, że nam nie. a ramus, za przeproszeniem nienormalny hitler. grudzień? dzięki bogu z nim nie mam, jedyne co mogę o nim powiedzieć to to, że śmierdzi. albo kubiak i tej jej super sweterki. kto jeszcze super sie ubiera? pani różowy dresik! ominęła mnie przyjemność lekcji z czech i wierzbicką, jakoś specjalnie mi nie żal. ciekawe czemu? kuśnierz - przegrana sprawa, ona nienawidzi uczniów, zwłaszcza po śmierci męża. szydło, kominowski, bochenek, paluch - okej. za to koral... boże ty widzisz i nie grzmisz! albo ksiądz i wiadoma sprawa. szczerze mówiąc wiekszośc nauczycieli z tej szkoł jest nie tyle niewykształcona co niewychowana. ujmując to mniej uprzejmie - to po prostu chamy, z goszczyńskim i kulą na czele. uważają, że są zabawni - jak bardzo sie mylą... jedno mogę ci poradzić - nie wybieraj najlepszego (teoretycznie) liceum w województwie - staszica w sosnowcu. mam tam znajomych - towarzystwo wzajemnej adoracji, jeszcze gorzej niż w koperbudzie. PS ale i tak nie żałuję, że tam poszłam - jako humanistka moge olewać wiekszość przedmiotów, ale jak komus zależy to nie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Które LO w Katowicach wybrać??? IP: 195.245.224.* 27.03.03, 04:28 A moze cos wiecej powiecie o Mickiewiczu? bo niewiem czy warto się tam wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś