limonia.pl 14.02.12, 10:54 Moim zdaniem obciach, ale z gustami, podobno, się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karlus Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 11:13 Mamma mia, jestem Ślązakiem, znam wiele piosenek śląskich. A tu chyba zebraliście (celowo?) największe g... jakie sobie można wyobrazić. No ale to jest tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki Wstyd 14.02.12, 11:26 Nasze babcie w grobach się przewracają, kiedy widzą te "stroje śląskie". W latach 80 na Śląsku popularne były niemieckie szlagry, więc aranżacja muzyki (trąbki) nie dziwi. Niestety jakość wykonania to disco polo w najgorszym wydaniu. Kto był w Tyrolu ten potrafi odróżnić dobrej klasy muzykę ludową (muzycy po akademiach muzycznych) od podróbki. Zresztą głośno było jakiś czas temu kiedy okazało się, że te szlagiery śląskie w telewizji zapowiadał aktor z Kielc, który nauczył się całkiem sprawnie "godać". Jestem ciekaw ile zarabiają ci "muzycy", bo jestem w stanie napisać taki "przebój" w 20 minut. Może to nie jest głupi pomysł na biznes? Odpowiedz Link Zgłoś
ez-ia Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... 14.02.12, 11:39 Te "szlagry" to flagowe produkty telewizji TVS. Na pewno ktoś tego słucha i ogląda, skoro funkcjonują. Ja nie słucham, nie lubię, odrzuca mnie prostactwo i kicz, ale jak komuś to się podoba - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etol Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.12, 11:44 Nie nie jak to widza i slysza to mom zaroz sraka!!! Taki prymityw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloncenadnami więcej dystansu IP: *.static.sitel.net.pl 14.02.12, 12:06 moi drodzy:) ostatnio przypadkiem trafiłam na śląską listę przebojów prowadzoną przez charyzmatycznego Geno i naprawdę się szczerze uśmiałam;) uważam, że ma to swój urok i dlatego ludzie tego słuchają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfd Ja widze to g . to - Nie Dla autonomii IP: *.bcs.com.pl 14.02.12, 12:47 jeezu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokel Re: Ja widze to g . to - Nie Dla autonomii IP: *.plastcom.pl 14.02.12, 13:17 Fajne, wesołe, skoczne i z sensem, a "małoszanownepolactwo" proszone własnym dziadostwem się zająć a nie krytykować innych. Ale czyż oni co innego potrafią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobby61 Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.ngm.net.pl 14.02.12, 13:19 Obciach totalny, ale widać sa tacy, którzy chca to sluchać. A to już jest poza naszą oceną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hghjgh Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 13:26 Mnie tam one znakomicie humor poprawiają:) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z 14.02.12, 13:34 Obciach jes, jak ftoś z dobrym muzycznym słuchym polske dziadostwo słuchać musi, bo musi. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z 15.02.12, 17:50 cirano napisał: > Obciach jes, jak ftoś z dobrym muzycznym słuchym polske dziadostwo słuchać musi > , bo musi. Zirankiewitz. Tu możesz posłuchać śląskiego oryginału, który nie będzie drażnił twojego zniemczonego słuchu. Dohtor miód-smród z ciula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabinek Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.12, 13:31 przeciez to wszystko jest po polsku, tylko w jakiejs gwarze! komu sie uroilo, ze slaski jest odrebnym jezykiem, niemajacym z polskim nic wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milky Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z IP: *.syrion.pl 14.02.12, 14:09 No właśnie. Problem ze "śląskimi" szlagrami jest taki, że one wcale nie są śląskie, a już na pewno nie są po śląsku. To jest polski stylizowany na śląski (gdzieniegdzie wrzucą o zamiast a albo a zamiast e), żeby całe pospólstwo mogło zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x śląsk zawsze kojarzył się z prymitywizmem IP: *.play-internet.pl 14.02.12, 13:33 familiokami, bieda szybkami i chamsko brzmiącą gwarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: śląsk zawsze kojarzył się z prymitywizmem IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.12, 13:42 twoja stara za to zawsze kojarzyla sie z dawaniem rzici. Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki pieprzysz 14.02.12, 15:55 Widzisz, jeszcze w latach 70 kiedy na Śląsk przyjeżdżali ludzie z Mazowsza pytali się widząc prysznic po co telefon w łazience. Dziwne, że Śląsk nie kojarzył się z prymitywizmem kiedy tymi ziemiami rządzili Habsburgowie i Hochbergowie - bogactwo było porównywalne do Bawarii i Tyrolu. Widocznie takie Polactwo jak ty potrafi wszystko zepsuć. Poza tym Śląsk to również północne Czechy, niemieccy Ślązacy zostali wypędzeni z Dolnego Śląska do RFN, natomiast na Górnym Śląsku rodowitych Ślązaków jest kilka procent. Gwarantuje ci, że zanim przyjechali pozostali "Ślązacy" z twoich rejonów było czysto, był ordung, szacunek dla tradycji. Zresztą wystarczy obejrzeć film Rodzina Kanderów. Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki Re: pieprzysz 14.02.12, 15:57 Aha, zapomniałem dopisać. Pokaż mi ten syf, brud i biedę np. w śląskiej Pszczynie, Tychach, Bojszowach, Mikołowie, czy nawet w Beskidach. Pewnie jesteś dziecko po reformie i myślisz, że te miejscowości leżą na Mazurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junk Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z IP: *.jarsat.pl 14.02.12, 13:34 Więc po co dyskutujesz?Każdy nie słucha tego co lubi a nam nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Radio Käszebe 100% lepsze IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 14.02.12, 13:40 Sa normalne sagi a nie jakies disco polo. Ale i tak pozdr dla Autonomi Slaskiej, mam nadzieje ze na Kaszubach tez uda sie odlaczyc od PRL'u 2. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu.wisniak Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... 14.02.12, 13:52 Estetyka i poetyka jak w znanych utworach z serii "Bawarskie przypadki". Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki Nie ma niczego gorszego niż ślunskie pijawy 14.02.12, 13:59 udające, że swym czarnym złotem zbawiają kraj i trzeba do nich dopłacać. ŻÓŁTE FIRANECZKI SIĘ SKOŃCZYŁY!! Odpowiedz Link Zgłoś
zebedo Walentynkowa lista śląskich szlagrów 14.02.12, 14:11 Paskudna, ordynarna gwara. Pozwólmy Ślązakom oderwać się od macierzy, skoro to wyraźnie naród o innej mentalności i jak widać, zupełnie obcej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów 15.02.12, 09:12 zebedo napisał: > Paskudna, ordynarna gwara. =================================== Podła, mendo. To moje odczucie w stosunku do polskiego (twierdzą Rosjanie - ich gwary), języka. Tak jak w polskim nie klnie się w żadnym innym, a i słuchać tego "ą, ę" bełkotu, naprowda hadko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.12, 09:40 Ale namotlane! O co chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów 17.02.12, 17:30 Polskie panisko łaskawie zgodę daje. Widać postęp w pomyślunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milky Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.syrion.pl 14.02.12, 14:17 O Jezu. Jestem rodowitym Ślązakiem, ale jak widzę te "śląskie" szlagry to aż mną wstrząsa. To nie jest po śląsku! To, że ktoś od czasu do czasu zamieni a na o i e na y nie znaczy, że od razu śpiewa po śląsku. Przecież te piosenki to jest dokładna kalka z polskiego, a śląska gramatyka jednak się od polskiej nieco różni. Odpowiedz Link Zgłoś
augenthaler Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z 14.02.12, 16:00 Tak jak bawarska gramatyka i skladnia roznia sie od ogolnoniemieckiej. Co nie znaczy, ze austriacki czy bawarski nie sa dialektami niemieckiego. Zreszta w niemieckim jezyku istnieja dialekty DUZO bardziej rozniace sie od literackiego jezyka niemieckiego niz slaski od literackiego polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.toya.net.pl 14.02.12, 16:00 Ino Slask!!! Jezeli do wos to jest wstyd to powiedzcie co wy mocie gryfnego w tyj warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... 14.02.12, 16:01 koszmarki i czasami trudno zrozumiec wyrazy,nie dopatrzylam sie zadnych ladnych utworow takie wulgarne i prostackie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 16:03 Jo tam lubia slaskie kapele: Myslowitz, Dzem, SBB, abo Stasia Soyki. A to pieronstwo niech sie wsadzom do rzyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asparanoix Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.12, 16:11 Szlagrów?!? Doprawdy??? A nie szlagIErów? Trudno mi sobie wyobrazić zeby nawet w gwarze wystepowało słowo "szlagr". Korektorki zwolnili i teraz parkingowy sczytuje teksty przed wlaniem na strone? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Testy żenujące i niesmaczne IP: 213.216.95.* 14.02.12, 16:16 Często oglądam TVS,bo choć nie mieszkam na śląsku to korzenie rodzinne tam sięgają.Nieraz w ucho mi wpadnie ta czy druga piosenka ze śląskiej listy szlagierów.Teksty są prymitywne ,nastawione na tzw "lumpenproletariat".U przeciętnego odbiorcy wywołujący niesmak i zażenowanie i to nie nawet seksistowskimi tekstami ,ale prymitywizmem wykonania,rymami rodem z karczmy czy tzw więziennej grypsery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlik Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 18:54 Kochani! Ratujcie śląską kulturę i tradycję, przecież to niebotyczny "kicz" co ci ludzie wyprawiają! Gdzie śląska wrażliwość, kultura muzyczna, przywiązanie do obyczajów?! Nasze starziki i starki jak to słyszą to się w grobach przewracają. Przecież jest tyle pięknych i wspaniałych wzorców kulturowych i muzycznych, poczytać przynajmniej trochę prac Profesora Dygacza, czy chociażby współcześnie Pani Profesor Turek.... Kochani ani to nasza gwara, ani to nasza tradycja, ani to nasz strój śląski (np. leciwe damy z wiankami) a potem się z nas wszyscy śmieją. Przykro mi ale tzw.lista śląskich przebojów itp. jest obrazą dla Ślązaków. Kochani "Prawdziwi Ślązacy" nie pozwólmy niszczyć naszej tradycji i kultury. proponuję pójść na chociażby koncert Śląskiego Śpiewania ileż tam od dzieci, młodzieży i prawdziwych animatorów śląskiej kultury mogliby się "szlagierowcy" nauczyć. Ale cóż, dla kasy zrobi się wszystko. Naprawdę jest mi bardzo przykro z tego powodu, trzeba sie naprawdę opamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edeltraude Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.12, 19:28 Tragedia, masakra, bezguście! A jeszcze nakręcone i zmontowane byle jak! Jak zwykli ludzie mają czuć, co jest profesjonalne a co zwykły szajs?! Myślą, że właśnie tak jest super i to jest dopiero porażka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra z IP: *.pool.mediaWays.net 14.02.12, 23:50 tego gorolsktwa nie idzie juz sluchac, moze dla ludzi mieszkajacych na Slasku, co nie maja dostepu do prawdziwej godki moze to i jest dobre ale dla prawdziwych Slazakow jak i tych co siedza w Niemcach to jest proba gorolizowania tego co jeszcze zostalo na Slasku. Tak juz nikt nie godo na Slasku - tylko gorole z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. 16.02.12, 09:04 Polske krytykanty. Skoncyntrujcie wasza uwaga na muzyce ludowyj, wschodnij polskij wsi. To jedyne co wos bawi i przi humorze trzimie ale i tysz wiynkszego dziadostwa w całyj Europie niyma! Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. 17.02.12, 13:15 cirano napisał: > Polske krytykanty. Skoncyntrujcie wasza uwaga na muzyce ludowyj, wschodnij pol > skij wsi. To jedyne co wos bawi i przi humorze trzimie ale i tysz wiynkszego dz > iadostwa w całyj Europie niyma! Zirankiewitz. Umyśliłeś sobie, że największą na świecie sztuką są śpiewy z ustami pełnymi golonki i piwska. Posłuchaj sobie, ale musisz stać na baczność i nie ślinić się przy tym. Cabaret - Tomorrow Belongs to Me Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipta Re: Walentynkowa lista śląskich szlagrów. IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.12, 10:08 Już idol Ślązaków pan Senator Kutz powiedział że są dupowaci . Więc nie wciskaj jeszcze Ty Ślązakom przebrzmiałej filmowej Propagandy której sam nie rozumiesz. A jak Ci tęskno za Wołyniem ,Ukrainą to tam na Panów Polaczków nadal z utęsknieniem czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heino ! Walentynkowa lista śląskich szlagrów. Dobra zab... IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.12, 23:50 opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11161060,Jak_MN_cieszy_sie_z_wystepu_megagwiazdy_muzyki_szlagierowej.html Odpowiedz Link Zgłoś