Gość: qrek IP: *.telpol.net.pl 27.02.12, 21:12 Trzy największe wrzody na d..ie tego państwa - ZUS, poczta i kolej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... DOKP á walacy sie Bytom ... IP: *.hsi7.kabel-badenwuerttemberg.de 27.02.12, 21:37 ... PKP widocznie uznala, ze skoro w Bytomiu ludzie moga mieszkac w walacych sie budynkach, z odpadajacymi tynkami, to dlaczego maja wyburzac, czy remontowac swoj budynek w centrum Katowic. W aglomeracji katowickiej jest tak duzo "wschodniego burdelu", ze nic sie nie stanie jak budynek zostanie wynajety chocby "bieda firmom". No to bedzie piekny slums przy Miedzynarodowym Centrum Kongresowym - Spodek. (Witamy w Bangladeszu) Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Wieżowiec DOKP jeszcze postoi 27.02.12, 22:13 Może wynająć ze 4 Subaru terenowe w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Wieżowiec DOKP jeszcze postoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 22:25 DOKP jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Burzenie jest bez sensu IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.12, 22:39 Pozwolę sobie skopiować moją wypowiedź z FPW: Ciekawi mnie na ile wykonalne technicznie i opłacalne byłoby wyremontowanie tego wieżowca. Nie kompletna przebudowa, ale wymiana elewacji i remont wnętrz wraz z ewentualnym zamontowaniem klimatyzacji i korektą układu pomieszczeń. Ma jakieś 16-17 tys.m2, rynek spokojnie by to wchłonął. Przy rozsądnych cenach wynajmu biura tam miałyby powodzenie wśród mniejszych firm niepotrzebujących ołpenspejsów, atriumów i tym podobnych ficzerów, ale z drugiej strony szukające czegoś lepszego niż oferuje np. Centrum Biurowe Plac Grunwaldzki. Pytanie na ile to się kalkuluje. PKP w oóle, to wiadomo, oni by nie potrafili dobrze sprzedać wody na pustyni. Szkoda go burzyć, jeśli nie ma realnych planów zastąpienia go innym wieżowcem. W każdym razie ja się zapowiadanego wyburzenia obawiam. Oto całe PKP. Bez pomysłu, wyeksploatować jak Stary Dworzec, a potem wyburzyć albo sprzedać, byle pozbyć się problemu. Gdyby była gwarancja zastąpienia go innym wieżowcem, a tylko wieżowiec w tym miejscu pasuje, to ok. Ale przebąkiwania o jednym lub kilku, w domyśle niższych, budynkach w tym miejscu każą się bać o to, co ewentualnie powstanie. Ten zdekapitalizowany dziś wieżowiec był częścią spójnego założenia, tam po prostu nic niskiego nie będzie pasować, tylko wysoka, smukła wieża. Jeśli PKP nie potrafi zapewnić wybudowania takowej, to powinno zmodernizować obecny budynek. I utrzymywać w należytej kondycji. No, ale czego ja oczekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Burzenie jest bez sensu IP: *.bcs.com.pl 28.02.12, 07:11 przebudowa takiego budynku wiąże się z dostosowaniem obiektu do obowiazującego aktualnie prawa: ewakuacja, sprawy pożarowe, izolacja, wysokości pomieszczeń itp. Poza tym jak chcesz wprowadzić nowe instalacje to musisz ryć w starej konstrukcji moim zdaniem to trudne i kosztowne. a czy rynek by to wchłonął? zależy za ile - ale jak ci zaspawają 12 EURO za miesiąc to klękasz a takie PKP będzie darło ile wlezie a byłą prezes DOKP p. Pierzchałe to sami żeśmy do sejmu popchnęli - tam może niczego nie rozłoży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Wieżowiec DOKP jeszcze postoi IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.12, 00:07 wiezowiec ten jest lepszy od rudery jakim jest hotel katowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Wieżowiec DOKP jeszcze postoi IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.12, 06:55 Ztcw Hotel Katowice ma otrzymać nową elewację. Prezes - a jakże, państwowego - przedsiębiorstwa zapowiedział to kilka miesięcy temu. Niestety na moją prośbę o upowszechnienie projektu nikt nie odpowiedział. Zachodzi obawa, czy nie walną tam styropianu i jogurtowych kolorków, co byłoby kompletną porażką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliniak Wieżowiec DOKP jeszcze postoi IP: *.opera-mini.net 28.02.12, 09:55 Biur(w) ci u nas dostatek, stoją do wyboru i koloru. Nawet bogatych firm nie będzie stać na utrzymywanie powiększającej się armii nieprodukcyjnych etatów, wchodzi raczej informatyzacja i outsourcing. Ratunkiem dla biurokracji mogłyby być instytucje publiczne, które bez wahania wyciągnęłyby kasę z kieszeni obywateli, ale i tam robi się pusto. Nie spodziewałbym się najazdu chętnych do topienia kasy w nowych wieżowcach z katowickich centrofantasmagorii. DOKP postoi, kiedyś może ktoś umyje okna i elewację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxy Wieżowiec DOKP jeszcze postoi IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.12, 10:23 Mogli by już ten budynek wyburzyć, postawić coś nowego, ładniejszego i lepszego. Lub nic nie stawiać po wyburzeniu. Ja osobiście mam dosyć tego budynku strasznie szpeci centrum miasta, zraża aż się nie chce patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś