arcykr 16.06.04, 10:45 polityka.onet.pl/162,1170269,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carrramba Re: Co sie stanie 16.06.04, 11:22 Jak będziesz wklejał coś, co się nie otwiera, to to się stanie, że ktoś Cię udusi wirtualnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborygen Re: Co sie stanie IP: 81.210.102.* 16.06.04, 15:22 podawanie linków do fragmentów artykułu rzeczywiście są bez sensu. Zresztą takich artykułów, w ostatnim okresie nie brakuje. A na pytanie co się stanie: - dziennikarze wezmą za "wierszówkę", - adwokaci wezmą za reprezentowanie spraw w sądach (które to sprawy sądy odrzucą), - oszołomy będą mieli nad czym się wytrząsać. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Co sie stanie 16.06.04, 17:55 carrramba napisała: > Jak będziesz wklejał coś, co się nie otwiera, to to się stanie, że ktoś Cię > udusi wirtualnie:) U mnie sie otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Co sie stanie????????????????????????????????? IP: 62.233.241.* 16.06.04, 18:53 Mnie się też otworzyło... A Polakom-euroentuzjastom i wszelkiej maści naiwniakom - apologetom "pojednywania" się za wszelką cenę z niedawnymi wrogami i najeżdżcami - napewno otworzą się trochę szerzej oczy. Europa bez granic może być naprawdę piękna, tylko żeby Niemcy to zrozumieli. ... CZUWAJ, EUROPO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 20:42 Ale Wy biedni, nikt Was nie rozumie... Tak bardzo potrzebujesz wroga? Może Ty z HSPS? Brak poszanowania takich wartości jak własność prywtana mógłby na to wskazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 21:20 Witam! slezan napisał: > Ale Wy biedni, nikt Was nie rozumie... Tak bardzo potrzebujesz wroga? Może Ty z > > HSPS? Brak poszanowania takich wartości jak własność prywtana mógłby na to > wskazywać. Proponuję rozpocząć paneuropejską fetę na cześć niezbywalnej własności prywatnej od restytuowania majątków zakonnych wywłaszczanych przez Prusaków w latach 40-tych XVIII wieku. A może od oddawania własności spadkobiercom ofiar habsburskich represji po Białej Górze? (po prawdzie na Śląsku nie było ich wielu) A może jeszcze wcześniej? Są jacyś spadkobiercy Włosta wywłaszczonego przez Władysława Wygnańca? Przepraszam za głupie żarty. Kupcie "Politykę" i doczytajcie ten artykuł do końca. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 21:47 Blek, sądzę, że wiesz o co chodzi. Dyskutowaliśmy na tentemat już parę razy. Ludzie, którzy utracili mienie mają prawo się o nie upominać, a sądy orzekną czy ich roszczenia są w sensie prawnym uzasadnione. I tyle. Zupełnie naturalną sprawą jest to, że ktoś, kto ma cień szansy na odzyskanie mienia, podejmuje taką próbę. Nasi drodzy "patrioci" uważają jednak, że roszczenia takie są niedopuszczalne w sensie moralnym, bowiem każdy Niemiec ma przyjąć na siebie winę za wywołanie wojny i zbrodnie nazistów, zapomnieć o własnych krzywdach (bo czym one są w porównaniu z krzywdami Polaków) i siedzieć cicho. Co ciekawe, ci sami "patrioci" w większości uważają się za katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:07 Witam! slezan napisał: > Blek, sądzę, że wiesz o co chodzi. Dyskutowaliśmy na tentemat już parę razy. > Ludzie, którzy utracili mienie mają prawo się o nie upominać, a sądy orzekną > czy ich roszczenia są w sensie prawnym uzasadnione. I tyle. OK. Istnieje różnica pomiędzy powodem zaistnienia konfliktu a podstawą jego rozstrzygnięcia. Przed sądem nawet najgorszy drań powinien zostać wysłuchany i nawet najbardziej zatwardziały kwerulant powinien mieć możliwość przedstawienia swoich racji. To rozumiem. Odezwałem się ponieważ odniosłem wrażenie, że z własności prywatnej czynisz wartość autonomiczną, mogącą sama przez się stanowić podstawę rozstrzygnięcia sporów z powództwa wypędzonych. To byłaby propozycja absurdalna, co starałem się wykazać powoływanymi przykładami. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:09 przidzie czas a tych najwiynkszych drani bydom sondy obiektywnie osondzac Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:14 Witam! laband napisał: > przidzie czas a tych najwiynkszych drani bydom sondy obiektywnie osondzac Jak to powiedział Pan Bóg w znanym dowcipie: "To już nie za mojej kadencji" ;) Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:23 tys niyma Ponboczek a czasami cosik prziuazi wczesniyj jak sie niyjednymu zdowo - wazne w twojyj wypowiedzi je to izes przeznia dou znac ize wiysz kogo miouech na mysli i to sie tysz liczy Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:51 Witam! laband napisał: > tys niyma Ponboczek a czasami cosik prziuazi wczesniyj jak sie niyjednymu > zdowo - wazne w twojyj wypowiedzi je to izes przeznia dou znac ize wiysz kogo > miouech na mysli > > i to sie tysz liczy Sorki Laband, ale chyba nie do końca zrozumiałem Twoją "godkę" i nie jestem całkowicie pewien czy nawzajem się zrozumieliśmy. Nie do konca wiem kogo miałeś na myśli. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 17.06.04, 09:46 no tych drani Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:19 Do sporu prawnego w ogóle się nie mieszam, bo się na tym nie znam. Sam jestem ciekaw, jakie będa decyzje trybunału europejskiego - bo jak zareagują nasi "patrioci" łatwo przewidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:47 Witam! slezan napisał: > Sam jestem > ciekaw, jakie będa decyzje trybunału europejskiego No więc ten artykuł w zasadzie odpowiada na to pytanie. Według korzystnego dla Niemców scenariusza sprawy wywłaszczeń będą się dzieliły na te sprzed 3 września 1953 r. (data wejścia w życie Europejskiej Konwencji Praw Człowieka) i te po tej dacie. Wywłaszczenia dokonane przed tą datą w całości podlegają prawu polskiemu. Rewindykacji mogą spodziewać się tylko ci, którzy zostali wywłaszczeni z naruszeniem obowiązującego wówczas polskiego prawa. Biorąc pod uwagę fakt, że wskutek niemiecko-rosyjskiego polowania na polską inteligencję w czasie wojny, nie dysponowaliśmy w okresie bezpośrednio powojennym wykwalifikowaną kadrą urzędniczą - może się okazać, że liczba wywłaszczonych z naruszeniem prawa będzie dość duża. Co do wywłaszczeń dokonanych po 1953 r. możliwy jest również scenariusz niekorzystny dla Niemców, polegający na uznaniu, że Polska byłą związana Konwencją dopiero od momentu jej ratyfikowania. To byłby bodaj przełom lat 70 i 80. Generalnie powiem tak: gdybym był szefem Pruskiego Powiernictwa, to dałbym sobie spokój z procesami sądowymi, których wynik zawsze jest niepewny a w sprawach tego rodzaju - wyjątkowo wątpliwy. Te zgromadzone tysiące euro wydałbym na lobbowanie za ustawą reprywatyzacyjną w Polsce. Od 1 maja 2004 każda reprywatyzacja w Polsce musi na równych prawach obejmować wszystkich obywateli Unii. To jest jedyna nadzieja dla wypędzonych "en bloc". Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 22:53 Tyle, że Powiernictwo to w moim przekonaniu gra Pawelki i paru innych polityków, żerujących na krzywdzie wypędzonych. Im nie zależy na deklarowanym celu. Tak mi się wydaje. Osobiście uważam, że w tej sprawie najważniejsze jest moralne zadośćuczynienie - nazwanie rzeczy po imieniu. Ale to mój punkt widzenia, a wypędzeni mogą mieć inny. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:04 Tym samym dotknąliście Panowie sedna sprawy. Po obu stronach problemu stoją w awangardzie politycy, co w efekcie może skutkować doraźną grą polityczną, gdzie najbardziej zainteresowani z obu stron pozostaną na przysłowiowym lodzie. Kwestię rozstrzygnięcia, w sensie moralnym, nazwania wszystkich niegodziwości jakie miały miejsce w tej sprawie pozostawiam rzetelnym pracom historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:09 Witam! slezan napisał: > Tyle, że Powiernictwo to w moim przekonaniu gra Pawelki i paru innych > polityków, żerujących na krzywdzie wypędzonych. Im nie zależy na deklarowanym > celu. Tak mi się wydaje. Mam identyczne wrażenie. Osobiście uważam, że w tej sprawie najważniejsze jest > moralne zadośćuczynienie - nazwanie rzeczy po imieniu. Ale to mój punkt > widzenia, a wypędzeni mogą mieć inny. No właśnie. Spójrz na historię zamku rodziny von Waldow. Czy to, co zrobili polscy właściciele nie jest moralnym zadośćuczynieniem? Nabyli ruinę, którą mogli odrestaurować np. w kolejny "piastowski" zamek. Zamiast tego dokonali pieczołowitej rekonstrukcji pod dyktando poprzednich właścicieli. Wywalili miliony by podtrzymać pamięć ludzi władających tym zamkiem przed nimi i co im się proponuje w zamian? Dzierżawę na dziesięć lat. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:12 Utrata domu (w rozumieniu Heim, a nie Haus) to doświadczenie, nad którym trudno przejść do porządku dziennego. Wejdź w skórę tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:18 Witam! slezan napisał: > Utrata domu (w rozumieniu Heim, a nie Haus) to doświadczenie, nad którym trudno > > przejść do porządku dziennego. Wejdź w skórę tych ludzi. Odzyskanie go w niepogorszonym stanie po latach dewastacji - to również byłoby niezapomniane doświadczenie ;) Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:18 To fakt. I kto by się nie skusił? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 16.06.04, 23:25 Witam! slezan napisał: > To fakt. I kto by się nie skusił? W analogicznej sytuacji historycznej? Może ja? Ale to oczywiście tylko spekulacje ;) Pozdrawiam i idę spać Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Co sie stanie???????????????????????????????? 17.06.04, 08:01 slezan napisał: Brak poszanowania takich wartości jak własność prywtana mógłby na to > wskazywać. Wyszlo szydlo z worka. Odpowiedz Link Zgłoś