Dodaj do ulubionych

W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka

11.08.12, 15:28
Początek tego artykułu mnie zainteresował. Przeczytałam dalej, bo chciałam zobaczyć, jaka jest ta "prawdziwa" wizja Górnego Śląska, w odróżnieniu od tej, jaką wszyscy znamy, tj. tej o biesiadowaniu, sprośnych żartach i robotniczych klimatach. Okazuje się, że ta "prawda o Śląsku" to najzwyklejszy spis pobożnych życzeń megalomana. A już to o potrzebie większej liczby świątyń, w których wszyscy osiągniemy doskonałość, totalnie mnie powaliło swoim dogłębnie naiwnym urokiem.
Obserwuj wątek
    • wydzielina_fizjologiczna W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 15:51
      Szanowny Pan ubrał się w strój śląskiego chłopa i pozuje na tle mieszczańskiego bifyja. Czy to też nie jest orzeł z krupniokiem? Pomieszanie z poplątaniem? Ludziska. Wy chcecie Śląska, a nie wiecie jaki ten Śląsk miałby być. Jedyne co wiecie, że Śląsk nie może być Polski, bo małpa zepsuła zegarek. Na nienawiści jeszcze nikt nic dobrego nie zbudował.
      • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 16:04
        . Jedyne co wiecie, że Śląsk nie może być Polski, bo małpa zepsuła zegarek. Na nienawiści jeszcze nikt nic dobrego nie zbudował.<<<< nie moze byc Polski???:):) a to ci??? to jaki powinien byc ten Slask???
        • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 22:29
          wydzielina_fizjologiczna<<< pytanie cie przeroslo???:)
      • pedro-ss Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 16:21
        ty nom powiydz, tys je swiatlo osoba z Polszy.
        • Gość: ślązak taaa Śląskie ciuliki co ino na Polska narzekają IP: *.mikolow.multimetro.pl 11.08.12, 19:19
          na tym forum. Tojedno z bardzie ksenofobicznych for jakie znam, mam wrażenie że piszą te nienawistne komentarze jacyś opłaceni klakierzy. Ślask to klimat (ale już postinustrialny) gdzie coraz lepiej ma sie muzyka awangardowa i elektroniczna (szerokie pojecie), świetnie sie rozswija streetart, itp. Wyborcza jak już pisze to pisze właśnie o krupniokach i pierdołach o cugach i o złym Uszoku. Napuszcza jednych na drugich. Dajcie se siana z tymi pseudo artykułami
          • Gość: Polski Slazak Re: taaa Śląskie ciuliki co ino na Polska narzeka IP: *.zone2.bethere.co.uk 11.08.12, 22:26
            Tak sie czasami zastanawiam czy na Gornym Slasku jest mozliwe normalne zycie dla wyszytkich tu mieszkajacych, czy juz tak zawsze jedni beda stawiani przeciwko drugim, politycy pokroju Gorzelika i bada kiboli z mniejszosci niemieckiej spod znaku RAS bedzie dzielic ludzi na gorszych i lepszych?
            Nie ma sie co dziwic ze przedsiebircy wola wybierac inne regiony Polski gdzie sytuacja polityczna jest ustabilizowana i ludzie zyja w spokoju.
            Gorzelik ze swoimi kibolami mniejszosci niemieckiej z RASiu chca dazyc po trupie Gornego Slaska do swojego upatrzonego celu politycznego.
            Smutne to
      • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 22:28
        mieszczańskiego bifyja.<<<< bez komentarza! :)
      • Gość: Mikanopa Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 08:58
        To nie jest bifyj,to jest tak zwane Wertiko,przeszklona szafka na szkła i porcelanę i od zawsze stał i stoi w gościnnym, czyli w reprezentacyjnym pokoju.Bifyj to mebel kuchenny na garnki łyżki i inne przedmioty domowego użytku.Jesteś wydzieliną polską.
    • Gość: cykuta Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.centertel.pl 11.08.12, 16:01
      niestety masz racje.
      a do autora: moze nie kazdy z nas jest "mlodym preznym przedsiebiorca", ale prosze nie przmycac zarzutu, ze reszta, czyli rdzenni mieszkancy, to nieuki. "slazaczymy" nie tylko w szkolach ale i w domach czy robiac zakupy. czy to tak razi Szanownego Autora? nie pamietam, zeby w domu pradziadkow czy dziadkow i rodzicow uzywano innego jezyka, niz naszej mowy, co nie sprawilo, ze brak nam wyksztalcenia. i to bez "przedszkoli czynnych popoludniami". Pana "prezni mlodzi przeedsiebiorcy" prowadza dzieci do prywatnych przedszkoli, gdzie nikomu nie wymsknie sie jakies razace slaskie slowo. natomiast jest wiele szkol, ktore oferuja cala game popoludniowych zajec i nie trzeba daleko szukac.
      Slask, Drogi Panie, jest w nas i naszej pamieci. w tym, co przekazujemy swoim dzieciom. to radosc powrotu do podrozy do miejsca, ktore sie zna i kocha. to wspomnienia naszych bliskich. zarowno tych, ktorzy odeszli, jak tychi zyjacych. to przede wszystkim szacunek, a takowego brak w Pana wodolejstwie. wynosze rowniez wrazenie, iz Slazacy maja zapomniec o bialych plamach. w imie czego chce Pan pozbawiac nas prawdy? czy Pan sie wstydzi, ze Pana dziadek zwrocil sie do Pana w jezyku niemieckim? czyz to takie dziwne w naszym regionie?
      • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 16:10
        Jestem Slazakiem i ja ,moja zona nasi znajomi to ludzie wyksztalceni !! Lekarze dr komornicy,profesorowie,sedziny!! Gorole maja dzisiaj wiiieeelki problem....bo my Slazacy mowimy w waszej mowie tak samo jak wy! Problem jest taki ze rozmawiacie ze Slazakiem i nie zdajecie sobie sprawy ze nim JEST! Te pierdy o wyksztalceniu mozecie sobie wsadzic w buty poprawiajac slome:):) Milego dnia.
        • polsz Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 19:57
          chwal się dalej tym komornikiem i nieudacznymi sędziami
          • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 20:36
            chwal się dalej tym komornikiem i nieudacznymi sędziami <<<<hm. polsz " Tak krawiec kraje, jak podszewki staje" one te sedziny uczone na Polskich Uniwersytetach!!!:):):).....co do komornika dlugi sie splaca ,a nas Slazakow uczono od dziecka ze sie nie zaciaga. My nie z tych co "zastaw sie postaw sie i jakos to bedzie":) ....a potem placz!:)
        • moim_skromnym_zdaniem Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 19:59
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Jestem Slazakiem i ja ,moja zona nasi znajomi to ludzie wyksztalceni !! Lekarz
          > e dr komornicy,profesorowie,sedziny!! Gorole maja dzisiaj wiiieeelki problem...
          > .bo my Slazacy mowimy w waszej mowie tak samo jak wy! Problem jest taki ze rozm
          > awiacie ze Slazakiem i nie zdajecie sobie sprawy ze nim JEST! Te pierdy o wyks
          > ztalceniu mozecie sobie wsadzic w buty poprawiajac slome:):) Milego dnia.

Zaiste komentarz ten (forma, oraz pisownia) jest na tak "wysokim" poziomie, iż musiał wyjść spod palców wybitnie uczonej osoby.
          • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 20:25
            Zaiste komentarz ten (forma, oraz pisownia) jest na tak "wysokim" poziomie, iż musiał wyjść spod palców wybitnie uczonej osoby. <<<< dziękuje za komplement!:):)
        • Gość: sioraNie Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 20:03
          > Problem jest taki ze rozm
          > awiacie ze Slazakiem i nie zdajecie sobie sprawy ze nim JEST! T

Rzecz w tym ,że nie mamy takich problemów.
          Mnie interesuje człowiek , a nie jego narodowość czy kolor skóry.
          • Gość: olo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 20:28
            Rzecz w tym ,że nie mamy takich problemów.
            Mnie interesuje człowiek , a nie jego narodowość czy kolor skóry. <<<brawo ! Jestem wzruszony! :)
            • Gość: siorka Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 20:32
              No to super ,że nie masz z tym problemów . Tak 3maj !!
        • Gość: jo Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.mikolow.multimetro.pl 11.08.12, 22:56
          100/100
    • rico-chorzow W godle mamy orła złotego, 11.08.12, 16:58
      też żadnej goląki nie jemy,my jymy te - golonko -,myślę,że polski wieszcz to przeczyta.
      • Gość: hej Re: W godle mamy orła złotego, IP: *.internetia.net.pl 12.08.12, 11:28
        a właściwie co jest złego w golonce i krupnioku? Czy górale z Zakopanego twierdzą, ze mają krzyż w herbie, a nie oscypka?
    • broneknotgeld Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 19:27
      Toż widzicie
      Leci życie
      Tako nom na Ślonsku prawie
      Poczytocie
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/634567,twarog-katem-oka-dz-uczestniczy-w-spisku-pisze-smolorz,id,t.html
      Zdanie mocie
      Czy łostawiom to Warszawie?
      Po namyśle
      -Styknie Wiśle
      Tam prezydynt "forum" zwoło
      W rynce łapnie
      Koncept klapnie
      I zaś bydzie nom wesoło!
    • Gość: sioraniemilosierna Re: W godle możemy mieć krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 20:16
      autor pisze m/in:
      Wybrani przez nas samorządowcy i posłowie mają obowiązek wprowadzić do szkół przedmiot nauczanie regionalne

Szukaj prawdy. Taki to już nasz obowiązek, nie tylko na Górnym Śląsku. Nie mówmy o białych plamach, bo to szara propaganda.
      ???
      Zwyczaje te powinni przyjąć wszyscy nasi nowi współobywatele - jakiego by nie byli wyznania, koloru skóry i pochodzenia społecznego.

Święte prawo, aby żyli w zgodzie z pięknem, prawdą, dobrem i przykazaniem miłości.
      Jeśli jest to dla nich trudne, niech pozostaną w miejscu urodzenia swoich przodków...

Na Górnym Śląsku powinniśmy budować świątynie, aby każdy tu urodzony i każdy przybysz mógł osiągnąć doskonałość za życia

Właśnie do tego potrzebne jest nauczanie regionalne - w myśl: uczcie dzieci, a nie matematyki.
      Szanowni Polacy, Ślązacy i Niemcy, politycy i naukowcy, skupcie się na istocie problemu - dajcie sobie wreszcie spokój ze swarami i próżnością.
      Nie narzucajcie zacietrzewieni swojej prawdy. Istnieją techniki samodzielnego zbliżania się do prawdy.
      Uczmy na lekcjach nauczania regionalnego, jak szukać piękna, dobra i prawdy na Górnym Śląsku, [u]czego jednak bez przedmiotu Górny Śląsk zrobić się nie da.

to o to chodzi?

Przez takich kaznodziejów czas zatrzymałby się w XIX wieku i przez takie metody stałoby się nowe pokolenie klonem poprzedniego a jak niedoskonałego , to widać przecież ...

Moje dzieci to nowe pokolenie i mają prawo znaleźć swoje miejsce w życiu tam gdzie zechcą.
      Niech są obywatelami świata i niech los im sprzyja to mi wystarczy do pełni szczęścia
      tak jak pokój na świecie i spokój w okolicy
      a nie animozje ,wojny i pretensje

Do kogo ta mowa pytam?

Tylko o doopę rozbić!!

Lepiej nie wiedzieć nic, niż wiele wiedzieć połowicznie! Lepiej być głupcem na własną rękę, niż mędrcem według cudzego widzimisię! Nietzsche

p
    • vito3 W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 11.08.12, 20:46
      ni i mozemy sobie pomarzyc o edenie a raz w tygodniu jakis rasman sie wyglupi i obciach,np mlody polok tak sie chcial przebijac na slaskosc ze staszkiem soyka ze nawolywal do palenia plyt,mialem okazje na regionalnej tv uslyszec tego nomen omen poloka zrozumialem dlaczego soyka nie dal sie sprowokowac krzyczacej miernocie
      • Gość: mniam Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 21:02
        poradzymy.pl/p/pawel-polok.poradzymy
        tu mocie linka do tego pana co kandyzuje na senatora RP
        miasto Rybnik oraz powiaty mikołowski i rybnicki .
        Żałuja żech nie z Rybnika bodałabych mu dała krzyż na droga, taki uon uokrąglutki jak rzymloczek fajniutki mniam
        • Gość: harc mistrz =----> Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.1000lecie.pl 11.08.12, 22:20
          Panie Lubina, daj sobie pan spokój z takiego rodzaju podRASowanymi i fałszywymi "kazaniami" (dla naiwnego i prostego luda) na temat śląskiej... r e g i o n a l n o ś c i .
          Jeszcze jeden POzorowany prorok na łamach GW nam się objawił... ;-))))))))))))
          (HKP)
          ...
          PRZYPOMINA MI ON, ZASTOSOWANYMI SPOSOBAMI... TEGO PRZECHERĘ BRODACZA Z AUSTRALII, CO ZARAZ PO KATASTROFIE TU 154M JUŻ... "PROROCZYŁ" JEJ PRZYCZYNY. (Niech no tylko go na YT znajdę - to pokażę!...)
          - Znalazłem go! POsłuchajcie tego filozofa-demagoga (w 3 dni po katastrofie):
          www.youtube.com/watch?v=mK7x6kfWQCg&feature=related
          • Gość: rychu obszczany Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 22:33
            ździchu i rychu

Żdzichu do niego tak powiada albo sam się zamkniesz albo cie perdolne
        • lob1 Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 12.08.12, 10:46
          Chłopie co Ty masz za pismo,w jakim to języku,tego nawet przeczytać nie idzie.Jak my ślązacy mamy taką ortografię śląską to mi wstyd,choć jestem ślązaczką od wieków.Nie umiesz Ty porządnie pisać albo chodziłęś do hilfki. Na śląsku jest spokój,wszyscy się miłują i nie potrzebujemy podżegaczy,którzy chcą zakłócić nasz spokój śląski.
          • Gość: o kule na mole Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.12, 11:30
            @lob1
            >Na śląsku jest s
            > pokój,wszyscy się miłują i nie potrzebujemy podżegaczy,którzy chcą zakłócić nas
            > z spokój śląski.

Wasz spokój śląski i śląskie miłowanie to są marsze żółto niebieskie, malowane mury,hasła antypolskie,palenie płyt,wieczne pretensje i wyzwiska 'gorole raus'?
            Jeżeli próba rozładowania ciężkiej atmosfery ,obrócenia w żart śląskich animozji do przywłaszczenia sobie jedynie słusznych racji dotyczących życia tu i teraz nie wystarczy
            to dojdzie do tego ,że trzeba będzie w gębę dać.
            Chyba nie o to chodzi Tobie Pani Ślązaczko aby się krew polała.
            Ja nie potrafię stać spokojnie , kiedy ktoś kto nie ma żadnego moralnego prawa mnie opluwa i wyzywa od złodziei.
            To forum pokazuje tylko atmosferę jaka narasta.Ta atmosfera jest sterowana kolejnymi artykułami , ale póki ma formę zabawy nie jest groźna.
            Dla mnie i po mnie możecie się miłować durch on durch (non stop) .
            p.s
            > Chłopie co Ty masz za pismo,w jakim to języku,tego nawet przeczytać nie idzie.J
            > ak my ślązacy mamy taką ortografię śląską to mi wstyd,choć jestem ślązaczką od
            > wieków.

Po pierwsze nie mów do mnie chopie
            a po drugie gwara śląska nie jest skodyfikowana i kożdy tu mówi jak potrafi i pisze jak chce.
            Tak to nie dolewaj oliwy do tego ognia jak nie potrafisz się śmiać z tego , że jakiś ślązak pali płyty z dorobkiem drugiego ślązaka.
            To rzeczywiście szczyt miłości i solidarności śląskiej SOMERYJO!
            • Gość: dodatek Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.12, 11:55

ŚLONZOKI I GOROLE

Opowieść trza napoczynać:
              W imię Ojca, Ducha, Syna!
              Bydzie ona o Ślonzoku,
              Co jeszcze łońskiego roku,
              Wszystkim godoł naokoło,
              Że na śląsku nie wesoło
              Narobiyło się od czasu,
              Jak Gorole przIszli z lasu.
              Z cołki Polski sie zjechali
              I nom tu nawyrobiali.
              Chop tyn, kery tak przezywoł,
              August Kula sie nazywoł.
              Kludzioł tyz swe narzykanie
              Na te gorolskie godanie,
              Że po Śląsku sie mądrują,
              Śląski godki niy szanują,
              Że som za inteligentni
              I Ślonzokom fest niychyntni.
              Godoł tyz że tak od niego
              Byłoby coś zależnego,
              To Gorole by jechali
              Tam kaj downi se mieszkali!
              Roz na wiosna, praje w maju,
              Kedy ptoszki juz spiywają,
              Poszoł August w ponć, do Piekor,
              Bo to niy ma fest daleko.
              Bo tradycjo Śląsko koże,
              Do Piekor, do Matki Bożej
              Iść roz na rok i porzykać,
              Za siebie, za fest grzysznika.
              August tam łoprócz rzykania
              Wysuchoł mszo i kozania,
              A potym jak juz do dom szoł
              To przygoda fest szpetno mioł.
              Dwa chachary go chyciyły,
              Po gymbie mu nawaliły
              Potym nowo tasza wziyli
              A zbitego zostowili.
              Przy piekarski leży drodze
              August Kula zbity srodze.
              I ratunku nawołuje.
              Możno kto sie ulituje.
              Łoroz parafiony idą,
              Możno do mie dobrzy bydą?
              Wszyjscy różaniec rzykają
              Do Augusta tak godają:
              Po cos chopie na pielgrzymka,
              Wzion ze soba piwa krzinka
              I naprany teraz leżysz.
              Czy w Ponboczka aby wierzysz?
              August fest był załomany.
              Przeca wcake nie naprany.
              Ale możno mu pomorze,
              Chop co jedzie na motorze?
              Dobry! Jada pograć w szkata
              I po drodze wezna brata.
              Możno inny ci pomoże?
              No to trzimej sie Szczynść Boże.
              Potym chop jechoł na kole.
              Pieronie! Musi cie boleć!
              Pogapioł sie pożałowoł
              I dalij popyndalowoł.
              Aż wreszcie przejeżdzoł Gorol,
              Stanoł swym wolkswagyn polo
              I Augusta pobitego
              Wsadził do auta swojego.
              Potym zawioz do szpitala
              Som na rynkach wniosł na sala
              I doł siostrze dziesięć złotych
              By mu sok kupiła potym.

Morał z tego taki płynie,
              że Ślonzoki i Gorole
              Moga byc czasami święci
              Ale mogą byc tyz świnie!
              Po co więc uogólnienia
              Po co zatem te podziały,
              Skoro to w codziennym życiu,
              Bywa z nich pożytek mały.
          • Gość: dodatek Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.12, 12:47
            @lob1

Na śląsku jest s
            > pokój,wszyscy się miłują i nie potrzebujemy podżegaczy,którzy chcą zakłócić nas
            > z spokój śląski.

Z twojej hilfki chopie to jakiesi kame leony powyłazili ,nawet płeć im sie fyrto i piszą jako to
            >choć jestem ślązaczką od
            > wieków.

forum.gazeta.pl/forum/w,760,136359520,136368692,Re_Marsz_Gornoslaskiej_Tozsamosci_w_Myslowicach.html
    • politol59 W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 12.08.12, 01:27
      Bardzo wyważony tekst, oby tylko poparty działaniami.
      • cirano Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 12.08.12, 09:35
        My, panie L. tysz niy som dzieci, tysz momy swoje pomysły na uzdrowiynie naszyj ślonskij ziymi.
        Z wielu Pana punktami się zgadzam, ale wzmianka o świątyniach, domyślam się katolickich i pysznych, powala mnie na kolana. Świątyń owszem, nam potrzeba, ale świątyń realnej i rzetelnej wiedzy i to takiej, jak najdalej od watykańskiej oddalonej! Przedewszystkim, nasi "robiący dzieci" powinni w końcu zacząć troszczyć się o przyzwoite wychowanie swych potomków.
        To chyba jest najważniejsza sprawa i to tam mamy największe braki.
        Wpływy Polactwa, które zdziczyły doszczętnie naszą młodzież muszą być ograniczone lub całkiem usunięte
        • cirano Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 12.08.12, 09:39
          Golono i krupniok przi fajnyj muzyce naszych szlagrow, wcale mi niy przeszkadzo. To czonsteczka naszyj kultury tworzoncyj jusz zawsze nasza jedność, budujonce wiynzy, robionce nos prawie rodzinom
        • firiduri Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka 12.08.12, 11:22
          Czy tobie Zirankiewitchz przypadkiem się nie wydaje, że przemawiasz w monachijskiej piwiarni Bürgerbräukeller? Jak już wyjechałeś do Bundestanu, to zajmij się raczej wychowaniem tamtej młodzieży zanim zrobi to za ciebie kalifat.
    • Gość: gosc tak IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.12, 09:43
      "Autor: moim_skromnym_zdaniem 11.08.12, 15:28
      Początek tego artykułu mnie zainteresował. Przeczytałam dalej, bo chciałam zobaczyć, jaka jest ta "prawdziwa" wizja Górnego Śląska, w odróżnieniu od tej, jaką wszyscy znamy, tj. tej o biesiadowaniu, sprośnych żartach i robotniczych klimatach. Okazuje się, że ta "prawda o Śląsku" to najzwyklejszy spis pobożnych życzeń megalomana. A już to o potrzebie większej liczby świątyń, w których wszyscy osiągniemy doskonałość, totalnie mnie powaliło swoim dogłębnie naiwnym urokiem.
      "

Dokładnie tak! Czytając początek, myślę sobie, nareszcie szykuje się jakaś ciekawa opinia. Wątpliwości pojawiły się kiedyChrystusa wmieszał w historię, alę myślę sobie, może to ironia. No, ale reszta tekstu pozbawia złudzeń. Facet ma niezły mix pod kopułą. Może niech lepiej jakąś sektę założy, bardziej się nada niż do "uzdrawiania" Śląska. Ciekawi mnie tylko, dlaczego ten idiotyczny artykuł wisi w czołówce gazety tyle dni?
      • Gość: aby żyłosięlepiej Re: tak tak IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.12, 11:51
        Qgość
        Facet ma niezły mix pod kopułą. Może niech lepiej jakąś sektę założy, bardziej się nada niż do "uzdrawiania" Śląska. Ciekawi mnie tylko, dlaczego ten idiotyczny artykuł wisi w czołówce gazety tyle dni?

Ten przystojny men na tle bifyja powiedział co czuje natenczas .
        Odsłonił się w dużym wymiarze, nie jest anonimem (jak tu my wszyscy) przed forum .
        Piękny Ślązak

Do Jego przykazń dołączyć pora TE wcześniej spisane

1. Zawarcie w Traktacie Konstytucyjnym wzmianki o śląskich korzeniach Europy.

2. Wpisanie go w poczet sześciu państw założycielskich Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali, bo gdyby nie polska okupacja na ziemiach śląskich, to Śląsk na pewno pierwszy poleciałby ze swoich wonglem do Krajów Beneluksu.

3. Stworzenie terytoriów zależnych Śląska wszędzie tam, gdzie na obszarze danego państwa występuje jedna osoba deklarująca narodowość śląską.

4. Wprowadzenie gwary do języka kościelnego , a szczególnie zmiana modlitwy Ojcze Nasz na wersję gwarową.

5. Wprowadzenie do Watykanu co najmniej jednego kardynała ze Śląska.

A to wszystko po to aby żyło się lepiej wszystkim!

• Gość: harc mistrz =----> Re: tak - teraz wiadomo o co temu p.Lubinie chodzi IP: *.1000lecie.pl 12.08.12, 21:28
        Przytaczam "prosto z marszu" (w Mysłowicach), z podkreśleniem moim, te wszystkie aspiracje oraz "argumenty", które - jak słowicze śląskie spolegliwe trele - powiela w swoim artykule zamieszczonym w Gazecie Wyborczej p. Aleksander Lubina, przebrany w śląski strój ludowy (pardon: ... r e g i o n a l n y ) :

Ponad sto osób przeszło w sobotę ulicami Mysłowic w drugim Marszu Górnośląskiej Tożsamości. Postulowali m.in. uznanie Ślązaków za mniejszość etniczną, a śląskiej mowy za język regionalny. Domagali się także edukacji regionalnej w szkołach.

Marsz zorganizowało mysłowickie stowarzyszenie Ślunsko Ferajna, które zajmuje się m.in. promocją śląskiej kultury, tradycji i języka. W trakcie marszu postulowano również wprowadzenie śląskich symboli (flagi i godła) - obok polskich - do instytucji administracji publicznej i samorządowej na Górnym Śląsku, a także stosowania dwujęzycznych nazw miejscowości. - Nie mamy nic przeciwko Polsce i Polakom, szanujemy ludzi i władze, ale chcemy, żeby w ten sam sposób szanowano nas, naszą tożsamość i odrębność. Nie jesteśmy trędowaci. Chcemy żyć w Polsce i w myśl polskiego prawa, ale oczekujemy, że to prawo będzie nas uznawało i chroniło - mówił jeden z organizatorów marszu Peter Langer.

Organizatorzy przygotowali petycję do władz, którą odczytano przed siedzibą mysłowickiego magistratu. Poseł PO Marek Plura, który złożył w Sejmie projekt nowelizacji ustawy o języku regionalnym, zaapelował do śląskich samorządowców, by za przykładem Rady Powiatu Pszczyńskiego podejmowali uchwały intencyjne wspierające dążenia do nadania śląskiej mowie statusu języka regionalnego.

Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11851460,Marsz_Gornoslaskiej_Tozsamosci_w_Myslowicach.html#ixzz23MQP0UeZ
        (HKP)
        ...
        "W TYM SZALEŃSTWIE JEST METODA"... (Szekspir und "Hamlet")
    • Gość: SzaraMaść Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.rudcom.pl 12.08.12, 13:50
      a tym polokom żyje się więcej niż..... lepiej.Pyrsk gorole

www.youtube.com/watch?v=G8qnsK0PRmI&feature=related
    • Gość: Mniodek Re: W godle mamy orła, a nie golonko i krupnioka IP: *.play-internet.pl 31.08.12, 17:38
      ta golonka (od: ta goleń), nie: to golonko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka