Dodaj do ulubionych

"Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n...

13.08.12, 17:47
Co za pieprzenie... To przez takich ci... ludzie nie chcą tu mieszkać.
Obserwuj wątek
    • tlalok "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 13.08.12, 18:55
      Korki na Slasku?? Chyba autor artykułu nigdy nie wyjechał poza swoją rodzinną wieś.
      • mirafas Re: "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania 13.08.12, 19:29
        Autorzy piszący dl gazet centralnych z zasady nie wyjeżdżają dalej niż do Janek czy innych Marek, bo po co? Wierszówkę dostaną niezależnie od faktów. Jest prawda czasu i prawda ekranu, prawda :P
        • Gość: gość Re: "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 13.08.12, 21:44
          no takie słowa mogła napisać tylko ........ . kochani !!! kolejna firma z krakowa przeniosła się na sląsk - dlaczego? bo kupno w grodzie kraka 4 śrubek zajmuje pół szychty!!! korki? na śląsku nie ma korków - są tylko malutkie zatory i to tylko w godzinach kiedy biurwy wracają do domu.
          prawda leży gdzie indziej - na dwanaście mieszkań w mojej klatce , w bloku - wszystkie są zamieszkałe , ale 8 rodzin ma adresy z obreży śląska!!!! włącznie ze mną - dlaczego? bo w górach mam dom i tam jestem zameldowany - niesamowicie mi się to opłaca!!! podobnie jest z moimi sąsiadami.....kalety , strzybnica za tarn. górami , strzeleczki na opolszczyźnie , milówka....takie adresy mają moi sąsiedzi mieszkający koło mnie od lat i nie mający zamiaru się wyprowadzać!!! kolejna grupa to górniczy gastarbeiterzy wracający po pracy na kopalni w swoje rodzinne strony.
          • jazmig Szkody górnicze wymuszają częste remonty dróg 14.08.12, 07:22
            Dopóki nie zamkniemy kopalń głębinowych, dopóty będą szkody górniczy, a z nimi zapadające się drogi i niszczona infrastruktura. Bytom, Ruda Śląska, Świętochłowice i mniejsze miasteczka i wsie to wszystko są ofiary górnictwa.
    • Gość: katowiczanin Co za burak to pisał? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.12, 18:55
      Gazeto, nie macie na prawdę już czego publikować tylko takie bzdury?
      • tanebo Re: Co za burak to pisał? 13.08.12, 19:39
        A czy coś z tego co jest napisane jest nieprawdą?
        • Gość: jorge Re: Co za burak to pisał? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.12, 20:41
          Bzdura dotycząca korków. Farmazony na temat wyższych uczelni. Zanieczyszczenie powietrza? No proszę Was. Jedźcie do Krakowa.
          • moim_skromnym_zdaniem Re: Co za burak to pisał? 13.08.12, 22:40
            Gość portalu: jorge napisał(a):

> Bzdura dotycząca korków. Farmazony na temat wyższych uczelni. Zanieczyszczenie
            > powietrza? No proszę Was. Jedźcie do Krakowa.

Po co? żeby popaść w jeszcze większe kompleksy?
          • republique Re: ???????? 14.08.12, 12:27
            Roździeń nabity rano i wieczorem ! nie daj bóg do tego wypadek jaki na 3 stawach ( jak z tym tirem co ostatnio ) i całe miasto STOI! Uczelni brak w katowicach jedynie w Gliwicach ogólnopolska i ogólnoeuropoejska na poziomie , powietrze i klimat ... tu chyba nie trzeba nic mówić . Ja z mojego Tauzena jade 20- 30 minut tramwajem do centrum - to niby metropolia, grajdół i biedota intelektualna zatrzymana w epoce gierka
            • tanebo Re: ???????? 15.08.12, 08:36
              Dodałbym do tego nędzę kulturalną. W porównaniu z Krakowem czy Warszawą to jesteśmy kulturalnym zadup... A w końcu mieszka tu podobno ponad 2 miliony ludzi. A co miasto proponuje ludziom? Picie na Mariackiej?
            • Gość: Katowiczanin Re: ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.12, 14:37
              (...)"to niby metropolia, grajdół i biedota intelektualna z
              > atrzymana w epoce gierka"(...)

Dodałbym jeszcze do pełnego obrazu Katowic i okolic: zapijaczone lumpiarstwo, dresiarstwo, kibole, dno intelektualne wylewające się z każdej bramy, małomiasteczkowość zacofanie, brak kultury osobistej i wszędobylski brud, smród szczyn i wódy.

Brak poczucia bezpieczeństwa na ulicach. Ot tak wyglądają Katowice i okolice :-) W skrócie.
              W Katowicach w centrum mieszkam od ponad 50lat :-) Za PRL-u można było wyjść o każdej porze dnia i nocy w dowolne misce Katowic o centrum nie wspomnę i nie dostało się po ryju, no chyba że patrol milicji (MO) zbutował od czasu do czasu jak się stawiało ;-) Pijaka, ryków i takiego syfu na ulicach nie było. Teraz strach po Katowicach chodzić bo można zarobić kosę nawet w biały dzień. Syf.
            • bartoszcze Re: ???????? 12.09.12, 14:45
              republique napisał:

> Roździeń nabity rano i wieczorem ! nie daj bóg do tego wypadek jaki na 3 stawac
              > h ( jak z tym tirem co ostatnio ) i całe miasto STOI!

Najwyraźniej w życiu nie widziałeś jak się stoi w innych miastach, we wszystkich porównaniach Kato i miasta śląskie są najbardziej drożne.

> Uczelni brak w katowicach
              > jedynie w Gliwicach ogólnopolska i ogólnoeuropoejska na poziomie

OGÓLNOKOSMICZNA!!! A w ogóle to jak przecież wiadomo, żeby stworzyć dobrą uczelnię, to się bierze cement, cegły, i za dwa lata Charward!

>, powietrze i klimat ... tu chyba nie trzeba nic mówić .

Nie trzeba. Poprawiło się na tyle w ciągu 20 lat, że może nie sanatorium, ale metropolie mogą nam zazdrościć.

Ale trzeba było widzieć cokolwiek poza Tauzenem, oczywiśćie.
      • Gość: michnik Re: Co za burak to pisał? IP: *.acn.waw.pl 13.08.12, 19:51
        Stek bzdur:
        Rzetelność dziennikarskiej prawdy została w Gazecie Wyborczej udowodniona przez niejakiego Michała Tuska, którego warsztat pracy polegał na zadawaniu sobie pytań i na odpowiadaniu na zadane sobie pytania ;-) W Katowicach zapewne jest identycznie.

Jednak wracając do tematu:

plusy

Korki na Śląsku są symboliczne, a infrastruktura drogowa najlepsza w kraju.
        Położenie geograficzne, jedno z najlepszych w kraju, bliskość gór, południa i zachodu europy,zbiorników wody.
        Ceny mieszkań - najniższe w kraju.
        Dostęp do infrastruktury technicznej, kulturalnej - najlepsza w kraju
        Standard jakości życia - jeden z lepszych w kraju.

niestety teraz minusy i gorzka prawda, jestem bielszczaninem mieszkam w Warszawie i z tej perspektywy bardzo łatwo jak na dłoni widać wasze problemy, choć ja jestem fanem Śląska.

Nie jesteście cool, jak mówi się o Śląsku zawsze pokutuje obraz czarnego górnika, zanieczyszczeń, hałdy, familoki i ogólnie przygnębiający obraz. Ludzie nawet nie wyobrażają sobie, że na Śląsku rośnie las i drzewa. Jak im mówię , że to nie prawda, nie wierzą.

next Nie macie centrum aglomeracji, szczerze mówiąc Katowice to małe miasto, a inne miasta każde gra tylko na siebie. Pomysł Silesia to jedyne rozwiązanie, uważam jednak, że koniecznie z Cieszynem i Bielskiem ;-))) No i z równomiernym rozmieszczeniem urzędów wspólnych.

Ruch Autonomii Śląska dla ludzi w Warszawie to coś zupełnie niezrozumiałego, ogólnie w Polsce lubi się Ślązaków i ich mowę, ale jak zaczyna się gadka o gorolach i haziajach i tekstach "za Brynicę gorolu" to nie robi się przyjemnie. Takie zachowanie powoduje, że część ludzi, która spędziła życie zawodowe na Śląsku szybciej decyduje się na wyjazd w rodzinne strony.

No i ostatnie kompletny brak jakiegokolwiek pomysłu i lobby na rzecz swojego regionu zanim cokolwiek ustalicie wcześniej się pokłócicie kto Podbeskidzianin kto Zagłębiak, Kielcoń z Cz-wy i Ślązak to chyba jest ta dupowatość po śląsku bo zanim się obejrzycie tort budżetowy podzielony jest na Gdańsk, Wrocław i Lublin.
        • marcotto Re: Co za burak to pisał? 13.08.12, 21:18
          Zgadzam się z przedmówcą, rówież jako mieszkaniec stolicy od 2001 roku, wychowany i wykształcony na Śląsku.Skończyłem liceum w Siemianowicach Śląskich i zdobyłem dyplom na Uniwersytecie Śląskim. Jako bajtek tyż żem fikoł na gelendże w familoku, a tamkej, od mojej omy, poznołch cym jest Ślunsk.
          Stasznie mnie mierzi, że dupowatość pisamków gazety po raz kolejny psuje wizerunek jednego z najciekawszych zakątków naszego kraju. Czy kiedykolwiek, którykolwiek z pismaków Michnika, napisze coś prawdziwego o Śląsku??? Jasne, rynek w Katowicach jest w przebudowie, ale każdy wie, że ostatni poważny remont był w czasch pruskich, więc potrzeba na to czasu. Oczywiście, głupota Gorzelika, ignoranta i karierowicza ogarniętego chorobliwą megalomanią jest znamienna i męcząca dla oglądająch go rodaków, kochających Śląsk. Śląsk zawsze chcący być częścią Rzeczpospolitej, zawsze budujący Polskę i jak górnicy z Wujka, składający ofiarę swojego życia, dla wolnej Polski. Zawsze z wielką radością wracam na Śląsk, cieszą mnie nowi sądziedzi z całej Polski, w bloku w którym się wychowałem. Świetne drogi, odnowione już w wielu miejscach miasta, to perełki architektury, które budzą emocję nie tylko moje, ale także moich przyjaciół z Włoch, z Anglii, których zawsze chętnie zabieram do Chorzowa, Gliwic, Tarnowskich Gór. Proponuję hejterom, malkontentom, którzy piszą na tym forum by wyszli ze swoich bloków na świeże powietrze, wytrzeźwieli i wyjechali na zawsze ze Śląska.
          • Gość: olo Re: Co za burak to pisał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.12, 22:21
            Zgadzam się z przedmówcą, rówież jako mieszkaniec stolicy od 2001 roku, wychowany i wykształcony na Śląsku.Skończyłem liceum w Siemianowicach Śląskich i zdobyłem dyplom na Uniwersytecie Śląskim. Jako bajtek tyż żem fikoł na gelendże w familoku, a tamkej, od mojej omy, poznołch cym jest Ślunsk.<<<ja synek ino szkoda ze ta oma cie nie nuczyla gpodac po naszemu!!! Nie kalecz naszego pieknego Slazliego jezyka i jo cie prosza zoston w WArszawie!:)
          • fyrlok Re: Co za burak to pisał? 14.08.12, 04:04
            Teee, tam nad Wislom Cie juz totalnie przeprogramowali na polonusa, bo smolisz tak durne i dupne rejtanowskie fleki, ze az....sie chce litosciwie smiac.
        • Gość: tutejszy Re: Co za burak to pisał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 01:04
          Twoja wypowiedź jest o niebo rzetelniejsza i bardziej wartościowa niż ten artykuł pod którym ją napisałeś.
          Tak faktycznie jest.

• fyrlok Re: Co za burak to pisał? 14.08.12, 04:01
          Dzieki za dlugi, mily, ciekawy tekscik.
          Ale co do tego, co warszawiaki lubia, kapuja i mysla nt. Slaska i Slazaków: NOM TO WISI.

My rozumimy Europe, Europa rozumi nas.
          A mazowsze, to chlodny oddech/podmuch azjatyckiego kontynentu.
          I bazarowo-betonowa romantyka, no powiedzmy: stacji benzynowej o pólnocy.
        • polsz Re: Co za burak to pisał? 14.08.12, 08:24
          w sumie prawda ale tych zbiorników wodnych to akurat brak
        • pr51 Re: Co za burak to pisał? 15.08.12, 08:36
          > zanim cokolwiek ustalicie wcześniej się pokłócicie kto Podbeskidzianin kto
          > Zagłębiak, Kielcoń z Cz-wy i Ślązak to chyba jest ta dupowatość po śląsku

Powtarzasz jakieś stare zasłyszane plotki. Od wielu lat mam do czynienia z ludźmi z całego województwa i praktycznie nikt nie porusza takich "problemów". Zanim sam zejdziesz na ziemię powinieneś zajrzeć na strony Ruchu Autonomii Śląska, gdzie jak byk pisze na wstępie, że rdzenny Śląsk to tylko 48 % terenu województwa.
          Różnice, o których piszesz, to raczej różnice w mentalności ludzi i hierarchii wartości. Jeżeli swoi ciągną do swoich, to z tego powodu, że każdy chce być w otoczeniu ludzi, którzy go dobrze rozumieją, a nie dlatego, że ktoś ma jakś etykietkę na czole.
        • Gość: Katowiczanin Re: Co za burak to pisał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.12, 14:41
          (...)"jestem bielszczaninem mieszkam w Warszawie"(...)

To gó... wiesz o mieszkaniu w Katowicach i na śląsku.
    • pedro-ss Zoston w altreichu 13.08.12, 19:45
      Kej ci sie niy podobo, zoston we altreichu baranie. Zaglebie to niy Slunsk i bahnom na zaglymbie niy polepszy sie zycia Slonzokow. Co za belkot! GZ chyba zaczyno siegac dna tak jak DZ, kiery mo calo rubryka podobnych bzdur.
    • laguardia "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 13.08.12, 20:02
      Ależ się wysilił ów Czytelnik, fiu, fiu.

Ale skoro wie - zapraszamy do samorządu, albo do dyrekcji Parku Śląskiego. Niech przedstawi swoje propozycje.
    • grzegorz0046 "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 13.08.12, 20:28
      A ja cieszę się że tu mieszkam, infrastruktura drogowa bardzo dobra, łatwo przemieszczać się wewnątrz a także dojechać do sąsiednich miast, do Krakowa niecała godzina, do Wrocławia dwie godziny, do Łodzi nieco ponad dwie godziny, blisko też do wielu innych miast, wiele terenów zielonych, miejsc pracy, niższe niż w innych miastach ceny mieszkań, wiele wyższych uczelni itp, itd. niższe niż w innych regionach bezrobocie oraz wyższe średnie zarobki. Pozdrawiam autora artykułu i zyczę wiekszej staranności i obiektywnosci w formułowaniu wniosków
      • Gość: . Dobry optymistyczny komentarz IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.12, 22:52
        ...
    • fyrlok "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 14.08.12, 03:55
      Ten osobnik wonio mi fest zaglymjowsko, fe.
      • Gość: Jagger Re: "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania IP: *.silesia-region.pl 14.08.12, 11:21
        A ty mi woniosz fest nieświerzym fuzeklem hehehe
    • izomorfia3 "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 14.08.12, 06:44
      Kazde misto ma podobne problemy ,nie dotyczy to tylko slaska !
      Bieda -dlatego wiekszosc miejsc swieci pustkami.
    • borg83 Wyjazd gorolu 14.08.12, 07:11
      Serrgio jak ci się nie podoba do wypie... do sosnolandu albo warszsrawki.
    • pandzik "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 14.08.12, 09:03
      Brednie.

Korków nie ma prawie wcale.

Powietrze zanieczyszczone nie bardziej niż w takim Krakowie.

Reszta to pierdety.
    • Gość: Amok Re: "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania IP: 157.25.137.* 14.08.12, 09:37
      No właśnie dokładnie PRZEZ TAKICH, JAK TY ...
      • bzyk_origo Po prostu gorole wracaja do siebie ! 14.08.12, 11:04
        I bardzo dobrze ze gorole wracaja skad przyszly (przyjechaly na spier...dolonym kole), rdzenni mieszkancy i tak tu pozostana (czasami musza jednakze wyjechacdo roboty)
        • republique Re: Po prostu gorole wracaja do siebie ! 14.08.12, 12:33
          niemieckim weteranom pupy podierać
    • ruban Kiedy wreszcie zrozumiecie. 14.08.12, 11:39
      1.Powstanie Silesii.
      2.Zakończenie waśni wewnątrz-regionalnych
      3.Wywalczenie "Autonomii ekonomicznej", ale nie w wersji "Rasistowskiej" opartej na tożsamości tylko na ekonomii (bez podziału na Hanysów i Goroli".
      4.Zrozumienie przez decydentów, że o rozwoju decyduje ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA tak regionu jak i miasta.

Powstanie silnego Regionu Śląskiego (mniejsza o nazwę) w Polsce jest zagrożeniem dla
      największych regionów (głównie: Wrocław, Kraków, Warszawa).
      Wynika to z pojawienia się "na rynku" b. silnego podmiotu będącego w stanie konkurować o największe inwestycje i to jest powodem całego tego kociokwiku.
      Za fasadą ochrony języka, tożsamości, itd. itp. kryje się zwykły, chamski - SZMAL !! oraz partykularne interesy różnych grup i grupek społecznych.

Teraz ABC ekonomii.
      O popycie na dany produkt decyduje:
      a) marka produktu (znajomość na rynku - np: efekt reklamy)
      b) jakość produktu
      c) cena produktu

W naszym przypadku "produktem" jest atrakcyjność inwestycyjna regionu

Ad. a - Podwyższenie marki można uzyskać przez organizację prestiżowych imprez sportowych, gospodarczych, kulturalnych itd. itp. Problem w tym żeby wygrać konkurencję o takie imprezy miasto czy region muszą być na tyle duże i bogate, by je móc sfinansować i obsłużyć (i tu kółko się zamyka).
      Ad. b - Wielkość regionu - określa wielkość rynku wewnętrznego, możliwości rozwoju usług, innowacyjność - nauka itd.
      Ad. c - Koszty inwestycji w regionie (np:specjalne strefy ekonomiczne), jakość siły roboczej itd.

Dla Krakowa i Wrocławia "zagrożeniem" jest powstanie silnego konkurenta pod samym bokiem.
      Dla Warszawy i Mazowsza „zagrożeniem” jest powstanie regionu, które mogłoby zagrozić ich pozycji lidera w tej części Europy.

Reasumując:
      W zjednoczonej Europie samorządnych regionów (efekt globalizacji) o poziomie życia mieszkańca decydować będą, ATRAKCYJNOŚĆ INWESTYCYJNA danego regionu, oraz w bardzo niewielkim stopniu fundusze „wyrównawcze” (dotyczy to najsłabszych regionów).
      To dlatego w tym regionie (i na tym forum) tylu ludzi starających się podsycać antagonizmy wewnątrz regionalne, napuszczać jednych na drugich.
      Cel tych zabiegów jest oczywisty – ZA WSZELKA CENĘ NIE DOPUŚCIĆ DO POWSTANIA SILNEGO GRACZA mogącego przechwycić większość inwestycji w tej części Europy.

1.Wszyscy wiedzą (ale niewielu o tym mówi) U.E. dąży do państwa federalnego z samorządnymi regionami.
      2. Poziom życia mieszkańców zależy głównie od poziomu rozwoju regionu.
      3. Poziom rozwoju (samorządnego!!!) regionu zależy od atrakcyjności inwestycyjnej tegoż.

W naszym przypadku:
      a. Czewa - w zasięgu oddziaływania Pyrzowic + naturalna współpraca ekonomiczna z Silesią.
      b. B.B. - wsp. z Silesią (bliskość) + turystyka (sob-niedzielna) z regionu.
      c. Opole - ??? możliwość wsp. z Wrocławiem jak i z Silesią (zapewne wybierze lepszą ofertę)
      d. Ostrawa ?????

I tu jest "pies pogrzebany". Region Śląski (nie mylić ze Śląskiem) czyli: Silesia(ok 3 mln), Czewa, B.B. być może Opole i Ostrawa byłby w przyszłości jednym z najsilniejszych ekonomicznie regionem Europy - ściągający jak odkurzacz inwestycje (niestety kosztem słabszych regionów -
      ale taka jest ekonomia.

Reszta zależy od Was.
      • mirafas Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie. 15.08.12, 11:49
        Sensowne, co mówisz. Niestety, zbyt mało osób to rozumie a polityków to nie obchodzi.
        • ruban Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie. 16.08.12, 16:59
          Niestety masz rację.
      • bartoszcze Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie. 12.09.12, 14:48
        ruban napisał:

> 3.Wywalczenie "Autonomii ekonomicznej", ale nie w wersji "Rasistowskiej" oparte
        > j na tożsamości tylko na ekonomii (bez podziału na Hanysów i Goroli".

Jak na rasistę przystało, wypowiadasz się o sprawach, o których nie masz pojęcia. Nie pierwszy raz.
        • ruban Re: Kiedy wreszcie zrozumiecie. 14.09.12, 11:46
          Jak na durnego erystę przystało, wypowiadasz się byle paplać ozorem (klawiaturą).
          Czy to ma sens czy nie.
    • republique najśmieszniejsze jest to zaprzeczanie ... ze tak 14.08.12, 12:24
      nie jest - bo jest jeszcze gorzej !! do teg odochodzi brak bezpieczeńśtwa i co blok to inny śmieszny klub. Syf kiła i mogiła
    • republique Re: uczelni i rynku brak :( klimatu tez 14.08.12, 12:32
      10000% poparcia- po co na sile udawadniamy innym to czego nie ma :(
    • politol59 "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania n... 14.08.12, 23:06
      Nie róbmy z siebie ostatnich dziadów, nie obniżajmy rangi i obrzydzajmy własnych uczelni, bądźmy dumni z naszego Śląska.
    • gastroll Redaktorku Sergio,jakiż z ciebie debil 15.08.12, 00:58
      Zatrute powietrze?Kiepskie uczelnie?Ty zalosny matole z GW
      • Gość: Człowiek Re: Redaktorku Sergio,jakiż z ciebie debil IP: *.opera-mini.net 15.08.12, 07:52
        Ludzie chcą spokoju, a nie głośnych pociągów i tramwajów. W centrum nie ma gdzie zaparkować i trzeba płacić tak samo jak w smutnym miasteczku więc ludzie wolą galerie, ich właściciele dawno to zrozumieli i czerpią z tego duże zyski zamiast trwonić kasę na kolej czy tramwaj.
    • pr51 Re: "Wiem, dlaczego ludzie rezygnują z mieszkania 15.08.12, 08:28
      > Co za pieprzenie... To przez takich ci... ludzie nie chcą tu mieszkać.

Trafiłeś w sedno. Bełkot dziennikarski na takim samym "poziomie" co rozumowanie włodarzy miast.
      • Gość: gość ale w czym ten artykuł kłamie? IP: *.ngm.net.pl 15.08.12, 18:14
        jakie uczelnie, jakie miasto, jakie powietrze, jaka kultura. Zejdzie na ziemie to miasto to mega syf nic nie oferujący ( poza dziecmi notabli cwaniaczkow złodzieji i co najgorsze szerokiej rzeszy zausznikow oszuka)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka