Dodaj do ulubionych

Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia?

23.10.12, 09:18
Jakże to, przecież w TVN i "Wyborczej" widziałem i czytałem, że jesteśmy jedną z najlepszych gospodarek w Europie. Przecież pan premier wielokrotnie powtarzał, że do Polski będą wracać emigranci zarobkowi z Irlandii i UK, takie wypasione warunki tu będą.

Coś przeoczyłem, czy ktoś mnie okłamał?
Obserwuj wątek
    • Gość: Julek Re: Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 09:35
      @laguardia
      Upierdliwy jesteś dziadek do bólu, ale żeby za tym szła jeszcze jakaś refleksja, to nie, zero
      • laguardia Re: Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia 23.10.12, 09:48
        Julku drogi, jeśli dla Ciebie fakt, że rząd i media robią Cię w bambuko to "upierdliwość" no to tylko Ci współczuję :)
        • Gość: Julek Re: Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 11:47
          Przerzuć się na Gazetę Polską, będziesz miał większe poczucie godności. I nie wiem, który rząd i media robią cię w bambuko, bo ten PO i PSL od miesięcy trąbi o kryzysie (o Irlandii było wiele lat temu, więc tu się popisujesz upierdliwością). A że ma on na razie postać łagodniejszą niż w Grecji czy Hiszpanii, to nie powód, byś pierdoły pociskał.

PS Marudzenie pod tekstami o Parku Śląski wychodzi ci nieźle, ale tam masz łatwego przeciwnika:)
          • laguardia Re: Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia 23.10.12, 16:31
            Julek, albo gadamy poważnie albo sprowadzamy dyskusję do poziomu przedszkolaków - "przerzuć się na Gazetę Polską". Zdecyduj się. W każdej prasie - poza tabloidami - znajdziesz coś ciekawego jak dobrze poszukasz, świat nie jest czarno biały ("My" - "Oni"). To tytułem wstępu.

Poza tym, idź pod bramę Opla i Fiata i powiedz facetom wychodzącym z szychty, że "marudzą". To nie tak. PO i PSL od miesięcy trąbili o kryzysie, ale jakoś na czas kampanii wyborczej utrzymywali, że jest wszystko spoko. Posłuchaj wypowiedzi Rostowskiego, facet do dzisiaj uprawia propagandę sukcesu, a rzeczy które nie pasują do obrazka (jak choćby licznik Balcerowicza) nie przyjmuje po prostu do wiadomości.

Z Parkiem Śląskim, jak tak obserwuję komentarze, to jest związana cała masa "marudzących".

Uwierz mi albo nie, ale to żadna osobista vendetta przeciwko PO czy jej konkretnym działaczom w terenie. Gdyby takie numery odstawiał PiS albo SLD, "marudziłbym" tak samo.
            • wmc-33 Sam tu robisz przedszkole 23.10.12, 22:02
              Filozofujesz nie mając pojęcia o temacie. Fiat i Opel (a także PSA) są obecnie firmami na krawędzi. Wykorzystanie mocy produkcyjnych jest w nich tak niskie, że ogromne straty są nieuniknione, zwolnienia i przestoje też. Sukcesem będzie, jeśli te firmy doczekają lepszych czasów, a po drodze nie zamkną zbyt wielu fabryk. Wiązanie tego z tym czy innym rządem w Polsce dowodzi absolutnej ignorancji.
              • laguardia Re: Sam tu robisz przedszkole 23.10.12, 22:15
                A Ty w ogóle zrozumiałeś mój pierwszy wpis, czy jeszcze w słowniku do litery "I" jak "ironia" się nie doczłapałeś?

Bo jakbyśmy tak literalnie wiązali każde niepowodzenie gospodarcze (wynikające z sytuacji na świecie) z polityką rządu, to to dopiero byłaby ignorancja.

Ale spoko, masz prawo do własnego zdania. Tylko pamiętaj, że dzięki polskiemu "cudowi" gospodarczemu fabrykę KIA dostała Żylina, nie Polska. Myślisz, że dziś jest inaczej?
                • wmc-33 Re: Sam tu robisz przedszkole 23.10.12, 22:34
                  Tu nie chodzi o własne zdanie, a o fakty. Stan finansów i dramatyczny spadek sprzedaży Fiata i Opla są właśnie faktami. Słowacy nie dostali zakładów w Žilinie, tylko "kupili" inwestora absurdalnie dużymi ulgami. Fabrykę otwarto w 2005 roku, a wyboru dokonano jeszcze kilka lat wcześniej. Ironii w twoich wpisach jest niestety dużo mniej niż niewiedzy, zresztą to nie ja wzywałem adwersarza do poważnej rozmowy. To też była ironia?
                  • laguardia Re: Sam tu robisz przedszkole 23.10.12, 22:53
                    A Twoim zdaniem my nie mogliśmy "kupić" zamiast teraz żebrać o zainteresowanie Żeraniem na świecie?

Przypomnij sobie jak "kupowano" Indesit - okazuje się, że można, jeśli się chce. Przy czym nie zwracaj uwagi na późniejszą "szemraną" historię tego zakładu, tylko na sam fakt pozyskania takiej inwestycji.

Niewiedzy na jaki temat, możesz mi wskazać? Bo chyba nie kłamałem (ergo: nie popisywałem się niewiedzą) pisząc o tym, że Tusk solennie przyrzekał, że emigranci zarobkowi wrócą do Polski?

Jak to dzisiaj wygląda, chyba sam widzisz. Można dużo rzeczy tłumaczyć kryzysem, ale biurokratyczne absurdy (pamiętasz komisję "przyjazne państwo"? znasz jakieś wymierne rezultaty jej działań?) skutecznie odrzucają ludzi mających swoje biznesy np. w UK od zakładania podobnych biznesów w Polsce. Donald Tusk obiecywał ograniczenie biurokracji i uproszczenie przepisów, tymczasem mamy to co mamy.

Akurat w tym mało dla mnie ironii, więcej smutku.

• wmc-33 Kupić bez względu na cenę? 23.10.12, 23:07
                      Tematem jest sytuacja dwóch montowni samochodów w Polsce, na której tle wytknąłeś Tuskowi niespełnione obietnice. Ja tylko wytknąłem tobie, że nie masz pojęcia o sprawie, bo PO, ani nawet PiS nie ponoszą za tę sytuację żadnej winy. Ściągnięcie inwestycji Hyundaia w pierwszej połowie ubiegłej dekady nie wydawało się grą wartą każdej ceny, gdy Hyundai uchodził nawet wśród fachowców za producenta trzeciego sortu, nie mówiąc już o pogardzanej wtedy Kiance. Sam fakt pozyskania dowolnej inwestycji za dowolną cenę nie powinien być celem samym w sobie. PO nie umiała, bądź nie mogła dotrzymać większości swoich obietnic, ale to już zupełnie inna historia.
                      • laguardia Re: Kupić bez względu na cenę? 24.10.12, 08:25
                        Wiesz, za bezpośrednie kłopoty firm motoryzacyjnych naturalnie winy nie ponoszą, ale zauważ coś innego : większość zwolnionej załogi nie dostanie tak łatwo pracy właśnie z winy rządzących, i czmychnie za granicę, gdzie są jako-takie perspektywy.

A to już jest niespełniona obietnica Tuska, bo solennie przyrzekał wyborcom, że stworzy w Polsce świetny klimat do pracowania i inwestowania, a wszelka migracja zarobkowa nie dość, że nie będzie potrzebna, to jeszcze ludzie będą wracać do kraju. Widzisz gdzieś ten świetny klimat do pracowania i inwestowania? To nie jest sprawa, którą można tłumaczyć kryzysem - co najwyżej lenistwem i indolencją PO. Niestety, taka prawda.

Co do producentów trzeciego sortu, to jednak Daewoo swojego czasu (a wówczas produkowali naprawdę szajs) wzięliśmy z pocałowaniem w rękę, i udało się chociaż trochę przedłużyć agonię Żerania.
    • Gość: Egon Re: Ostre hamowanie Fiata i Opla. Będą zwolnienia IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 12:20
      socjalistyczny rozum cie cygani,junge kapitalizm to nie bajka Kaczynskiego i spolki
      • Gość: Geograf Widać nikt nie pamięta juz roku 2001 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.12, 16:09
        kiedy to w spółkach produkcyjnych na terenie Fiata w Tychach ludzie byli zwalniani setkami, to samo tylko w mniejszej skali było w Oplu w Gliwicach, i minęły dwa lata i w 2003 roku zaczęły się przyjęcia, to normalny cykl w przemyśle motoryzacyjnym, 6 -7 lat dobrych, 2-3 lata złe
        • Gość: tomek Wina Tuska !!! IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 22:44
          Żaden rząd nic nie poradzi na ten głupi naród, który:
          1.) Zawsze wybierze jakiegoś Kaczora i Millera, a przede wszystkim ludowców-koryciarzy typu Pawlak. (Nie ma i nie będzie żadnej możliwości rządzenia, bez współudziału tych, którzy zawsze odstraszali i rujnowali producentów wysokimi podatkami nałożonymi na pracę).
          2.) Zawsze kieruje się blichtrem i snobizmem, a nigdy umiarkowaniem i rozsądkiem.
          3.) Ceni wyłącznie jałowych pyskaczy i róznych celebrytów, a nie ceni producentów, przedsiębiorców ani własnych robotników, ani ich pracy, ani jej wydajności.
          4.) Nie ma pojęcia o nowoczesnym patriotyźmie, bez kompleksów, bez nieustannych podejrzeń o zdradę, bez zadym pod krzyżem, bez plucia na mniejszości narodowe i na inne narody.

Aż dziw bierze , ze ten Fiat i Opel wgóle zdecydowali się na budowę fabryk w Polsce.
          Przecież polskie snoby cenią tylko wyroby zagraniczne. Budowa fabryki w dowolnym innym miejscu, zapewnia znacznie wyższą sprzedaż również w Polsce. Dowód poniżej.
          www.danetechniczne.com.pl/tag/ranking-sprzedazy-nowych-samochodow-w-2011-roku-wedlug-marek/
          Jak widać jedyne dwie marki które od lat inwestowały w Polsce (Fiat i Opel) sprzedały zaledwie 38,9tys spośród 274,5 tys nowych aut osobowych sprzedanych w Polsce. To 14%.
          A modeli tych firm produkowanych w Polsce to będzie może 10% czyli jakieś 27tys.
          I to w sytuacji, kiedy największy udział w sprzedaży miały "małe modele miejskie" czyli własnie takie jakie produkują Opel i Fiat, Opel stracił 13.5 % i spadł za Forda, a Fiat wogóle ma rekordowy spadek ( ponad 26.%). To dla kogo produkować te 800 tys nowych aut, jak klienci wolą marki ,które zainwestowały w sąsiednich państwach, albo sprowadzanie złomu na lawetach. Przy 12% ogólnego spadku to te 9% spadku Skody i Forda oznacza względny wzrost. A firmy ,które wybudowały fabryki w krajach sąsiadujących z Polską ,odnotowały bezwzględny wzrost (Nissan, Suzuki, Hyundai, VW).
          Daewoo jak montowało w Polsce porządne auta, to nie miało zbytu i wyniosło się na Ukrainę.
          Teraz wysyłają stamtąd te same stare modele tylko podpicowane jako Chevrolety i odnotowali 24% wzrostu.
          • Gość: Olo Re: Wina Tuska !!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.12, 23:33
            ale twoje wywody, na marginesie trafne,mozna latwo wytlumaczyc:Przedewszyskim obowiazuje Poloka zasada:
            niemieckie jest beeee
            zaro potym
            amerykanskie panie,amerykanskie najlepszeeeee
            • Gość: tomek Re: Wina Tuska !!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 22:05
              Opel wybudował w Gliwicach wielką fabrykę gdzie produkuje 180 tys aut osobowych rocznie , a sprzedaje w Polsce tylko 21tys aut osobowych (ze wszystkich swoich fabryk).
              Ale Opel w Polsce się kiepsko sprzedaje, nie dlatego ,że to marka niemiecka.
              Włoski Fiat wyprodukował w Polsce około 500 tys , a sprzedał tylko17 tys !!!.
              Te firmy produkują w Polsce modele dostosowane do polskich warunków i zamożności. I te setki tysięcy Opli i Fiatów sprzedały się w krajach zamożniejszych. Jakby były wyprodukowane za granicą, to by się lepiej sprzedawały w Polsce. Suzuki miał podobno świetne warunki inwestowania pod Wrocławiem. Wybrał Węgry i odnotował stały i duży wzrost sprzedaży w Polsce. To po co miał inwestować w kraju z takim "mądrym" klientem? Tak samo słabe notowania miał w Polsce koreański Daewoo zanim się wyniósł na Ukrainę.
              Można łatwo sprawdzić , że pod koniec 2000 roku, nowy Lanos 1.5S (100 KM 16 zaworowy z wielopunktowym wtryskiem) air bagiem itp kosztował ok 32 tys zł .
              A Skoda Felicia 1.4, 65 KM (bazująca na Favoritce), krótsza, węższa, pod każdym względem słabsza, mniej komfortowa i archaiczna w stylistyce i rozwiązaniach technicznych (produkcja zakończona w 2001r), z kołami jak autko z karuzeli, kosztowała w Polsce w 2000r w salonie ok 33 tys - 34 tys zł. Bo produkowana w Czechach. I co poradzi Tusk na taką głupotę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka