Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa!

09.01.13, 18:04
Trudno dodać coś więcej w sprawie marszałka, więc w sprawie dworca:
- nijakość obecnego dworca wynika z tego że ten wyburzony był Dziełem Architektury (pomijając brud i zaniedbanie), a obecny jest tylko sympatyczną architekturą komercyjną. Jeżeli nie zaczniemy odróżniać wartościowej architektury wartej generalnego remontu (lub dobrej przebudowy) od współczesnego przeciętniackiego budownictwa użytkowego (czystego, błyszczącego i nijakiego), będziemy żyć w coraz bardziej nijakim otoczeniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.13, 21:41
      Tu nie chodzi o żadne koleje. Codziennie dojeżdżam na studia i stwierdzam, że Koleje Śląskie są super przy Przewozach Regionalnych. Są nowoczesne i czyste. Każdy, kto jeździ to potwierdzi. Dziękuję Panie Matusiewicz.
      Moim zdaniem to wewnętrzna rozgrywka w PO.
      Czy to prawda, że pan Tomczykiewicz z zawodu jest rzeźnikiem?
      • Gość: ślązak tomek miał rodzinną firmę sklep z mięsem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 01:39
        na starówce w pszczynie koło parku (stoi pusta można wynająć??) ale potem był burmistrzem potem do sejmu czasami miał instynkt załapał sie za PO i bez niego nic sie ponoć nie dzieje w śląskie PO, ale wstawili mu wojewode potem marszałka marszałka wykończył ale wojewody nie ruszy ten namaszczony jest wyżej
        tamek żyje sobie w chwale najelegantszego posła PO (wpis na stronie głównej PO!!!!)
        ma cudowną żonkę która uczy bachory pszczyńskie (czy jeszcze może już na emeryturze??)
        a sam błyszczy wspaniałym uśmiechem (musi fest forsy wydawać na zębola)
        najgorsze, że nic nie robi dla nas (ale lubi właźić......................- sami sobie odpowiedcie gdzie) niby ma dzieci aż dziw bo jest taki bezpłociowy!!!!
      • moro11 Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 20:09
        Tomczykiewicz zrobi kawał dobrej roboty !,wreszcie na AMEN POgrzebie Sekułę .
        • moro11 Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 20:29
          A dla siebie Tomczykiewicz oczyści POlityczne przedPOle.....Walka buldogów POd POlitycznym dywanem ZABRAŁA NAM MICHAŁA SMOLORZA !!!! Serce nie WYTRZYMAŁO POlitycznej głuPOty !!!!! Województwo Śląskie to nie MASARNIA !!!! I Forwalk ORWELLA......
          • moro11 Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 20:39
            Coś z tym GÓRNOŚLĄSKIM FOLWARKIEM trzeba POpełnić, Panie Premierze TUSK !!!!! Sekuły NIE CHCEMY,POniał ????
    • Gość: tomek Redakcja GW faktycznie jest winna. IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 22:03
      Głównie tego, że toleruje faryzeuszostwo p. Smolorza. Dyskusje nt dworca toczyły się w gazecie od 2008r, a nawet wcześniej. Ich prekursorem był sam pan M. Smolorz. Jego postulat zburzenia dworca, "bo brudny", wyprzedził epokę Neinvera. Nie ma dyskusji mądrych, z definicji i z woli redakcji. Dyskusja jest tak mądra, jak mądre są głosy w dyskusji. I głosów mądrych w dyskusji o dworcu nie brakowało. Dla mnie mądre głosy z lat 2009-2010, to były opinie wybitnych architektów z USA Europy i z Polski m. in. p. Koniecznego, wybitnych konstruktorów prof. Starosolskiego i Zybury z Politechniki Śl. wojewódzkiego konserwatora zabytków i paru innych osób. Oni wszyscy przekonywali ,że:
      -dworzec jest wybitnym, orginalnym i prekursorskim dziełem architektoniczno-konstrukcyjnym
      -pozwala na dowolną nowoczesną rearanżację wewnętrzną niewielkim kosztem.
      -wystarczy dbać o pokrycie dachowe, a może postac jeszcze sto lat.
      -wystarczy go umyć, ewentualnie wymienić przeszklenia, dostosować wyposażenie, uruchomić schody, a będzie wewnątrz piękny i funkcjonalny.
      -szpetną i dziadowską estakadę przed dworcem, można rozebrać. A nawet wybudować w jej miejscu galerię handlową stanowiącą dojście do dworca i to bez żadnej szkody dla dworca kolejowego i autobusowego.
      -dworzec autobusów miejskich jest odpowiedniej wielkości.
      -Plac Szewczyka jest idealnym miejscem na węzeł komunikacji miejskiej przy węźle kolejowym. Można przez niego poprowadzić nawet linię tramwajową w stronę ul Kościuszki i uwolnić od tramwajów rynek (jak w normalnych miastach).
      -Szpetne oficyny kamienic przy Słowackiego i 3 maja można zabudować czymś ładnym, nawet o przeznaczeniu handlowym.
      -Kiepsko wyglądające ściany szczytowe budynków od strony ul Młyńskiej, mozna zabudować czymś ładnym, nawet o przeznaczeniu handlowym.

A dla pana Smolorza mądre były jego własne propozycje wyburzenia 35-letniego dworca i budowy od nowa. Mądre były dla niego, opinie p. arch Pomorskiego i pana dyr Elżanowskiego od Inwestora. I prezydenta miasta i wydziałów UM którzy pozatwierdzali nowe projekty. PROJEKTY ZNANE OD 2010r i ZGODNE Z WIZUALIZACJAMI ZNANYMI OD 2009r.
      Znani i niezależni specjaliści architektury, urbanistyki, budownictwa i historii sztuki, stanowiący "sektę kielichową", nie zostawili na nowym projekcie i jego wizualizacjach suchej nitki. Po czym, zajęli się swoimi biznesami.
      Czyżby pan Smolorz, po zminiaturyzowaniu katowickiego dworca kolejowego i autobusowego do 1/4, przestał uważać swoje zdanie za mądre ?
      I od kogo oczekiwał tej "mądrej dyskusji" przed sporządzeniem nowego projektu i przed jego realizacją ? Od pana Madeji, pani Watoły, czy pana Jodlińskiego z macierzystej gazety. Nie po to na świecie kształcą urbanistów, inżynierów, historyków sztuki i architektury czy plastyków, żeby ich mogli zastapić dziennikarze. Dziennikarz Smolorz, który był tego świadomy, nie sprawdził się "na odcinku" pisania o architekturze. Ale jako zasłużony towarzysz , dostał szansę napisania o panu Sekule.
      • Gość: tomek Re: Bardzo mi przykro. IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 16:28
        Przygnębiająca wiadomość. Pan Michał Smolorz nie żyje. A zaledwie wczoraj, "skiś gupiego banhofa" , wysmarzyłem na niego w tym wątku paszkwil i starałem się ,żeby paszkwil był jak najbardziej złośliwy. Mam nadzieję, że on tego nie czytał, choć przecież zdania nt. dworca nie zmieniam. Bardzo smutne. Nie tylko dlatego, że gość z mojej półki ( nawet ciut młodszy).
        Właściwie, jak nie pisał o architekturze, to bardzo lubiłem styl i treśc jego felietonów. Nigdy nie watpiłem w jego szczery reginalny patriotyzm. Pokój jego duszy.
    • Gość: kloud Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 00:29
      Taka służka drużka na marszałka województwa.? Wstyd żenada, człowiek bez czci i charakteru.!!!!!!!!!!!!! Panie Michale, dziękuje za artykuł. Zgadzam się z Panem całkowicie. Tylko co z tego....
    • Gość: ja z Falkenberga Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: 80.50.134.* 10.01.13, 07:49
      cytat z artykułu p. Smolorza:

Po śląsku solidny, odpowiedzialny i pracowity, zawsze punktualny i w wyczyszczonych butach, ale też po śląsku zakompleksiony, zapatrzony w politycznych pryncypałów, którym nigdy nie sprzeciwił się w czymkolwiek.

...czyli to są wady śląskie,ale gdyby pryncypał mieszkał w Berlinie to byłyby zalety.
      Panie Smolorz,coś panu odbija w pańskiej głowie.

• Gość: frelka z Opola Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: 80.50.134.* 10.01.13, 07:57
      cytat z artykułu p. Smolorza:

Po śląsku solidny, odpowiedzialny i pracowity, zawsze punktualny i w wyczyszczonych butach, ale też po śląsku zakompleksiony, zapatrzony w politycznych pryncypałów, którym nigdy nie sprzeciwił się w czymkolwiek.

...czyli to wady Ślązaka są aktualnie,ale gdyby pryncypał mieszkał w Berlinie to byłyby zalety mile widziane.
      • Gość: ślązak popatrz frelka na swego chłopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 12:51
        jesteś albo cię nie ma jeśli jesteś to powtarzasz po swoim chłopie bo po śląsku jesteś mu oddana i czyścisz mu buty a swoje zdanie to tylko w rozmowie z matką albo sąsiadką pokazujesz (twój pryncypał wyjechał rozumiem do niemiec albo takiego udaje - macie wspólne IP)
        • Gość: frelka z Opola Re: popatrz frelka na swego chłopa IP: 80.50.134.* 13.01.13, 12:44
          No tak,dużo wspólnego mamy wzajemnie,zwłaszcza komputer,i poglądy często zbieżne a nawet takie same prawie.
    • vonjakob Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 10:02
      :(
      [`]
      • Gość: Chellka Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 10:15
        www.dziennikzachodni.pl/artykul/736383,michal-smolorz-nie-zyje,id,t.html
        śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą......

To bardzo smutna wiadomość .
        Będzie Go tu bardzo brakowało.
        Wyrazy szacunku - na ten koniec niespodziewany składam.
        • vonjakob Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 10:36
          jestem ta wiadomoscia do glebi poruszony, jest mi niezmiernie przykro i zal.
          Potrafil w swietny sposob przelac na papier mysli i poglady ludzi,slazakow, takich jak ja i wielu innych, byl glosem osob, ktore nie byly tak biegle we wladaniu piorem. Slazak z krwi i kosci, ktorego nasz region byl mala ,ukochana ojczyzna.
          Badzie go nam bardzo brakowalo
          • Gość: Egon Re: Michał Smolorz: IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.13, 10:53
            (')
            • Gość: kloud Re: Michał Smolorz: IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 11:08
              Porażjąca wiadomość że Michała juz nie ma.Kolejny nie wykorzystany Wielki Ślązak. Nie ma ludzi niezastąpinych? A właśnie że są Drugiego takiego Smolorza długo nie będzie na Śląskiej Ziemi.
              • Gość: Post mortem Re: Michał Smolorz: IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 12:08
                Elegia na koniec świata :Michał Smolorz

Dziś staję przed Tobą, szlachetny narodzie
                z pokorą i skruchą wyznając swe winy.
                Bom zgrzeszył okrutnie i drwiłem z was co dzień,
                bez żadnej poważnej przyczyny.
                A Sąd Ostateczny za chwilę nas czeka,
                tych dobrych, tych podłych i tych co zbłądzili.
                Przyjmijcie pokutę słabego człowieka
                co skamle żale w tej chwili.

Nasamprzód miej litość burmistrzu Katowic,
                żem w myślach niegodnych miał Cię za prostaka -
                nie bacząc na dobro świadczone ludowi.

Cóż począć, natura zła taka.
                Z doświadczeń lat wspólnych naukę tę prostą
                weź z sobą w zaświaty, bo z serca ci dając:
                jeszcze nikt na tym świecie mędrcem nie został
                winko z Neinertem pijając.

Przepraszam też ciebie wszechwładna blond dziekan,
                najwyższy moralny nasz autorytecie,
                ostojo mądrości i wzorze człowieka,
                piękności największa na świecie.
                Z rachunku sumienia, z tej grzechów powodzi
                już teraz wiem, z czego wypływa ma wina:
                zawsze gdy Cię widzę, na myśl mi przychodzi
                caryca Jekatierina.

Mam także problem ze śląskim mym ego.
                Ukorzyć się trzeba, choć pewnie zaboli.
                Przyznaję ze skruchą, żem z serca całego
                nie znosił zza Przemszy goroli.
                I teraz mi Stwórca nakaże: wynocha!
                Idź precz w piekła ogień jak ta czarna owca!
                Więc ślubuję na tamtym świecie pokochać
                każdego człowieka z Sosnowca.

Najbardziej mnie dręczy niepokój ów tępy,
                co każdy z nas znajdzie hen, po tamtej stronie...
                Czy będą hurysy, czy wieczne ostępy,
                czy ogień piekielny zapłonie?
                Bo mnie osobiście pragnienie porywa,
                by było tam śmiesznie jak w wierszach u Fredry.
                Dlatego w niebieskiej otchłani chcę bywać
                w solarium z proboszczem katedry.

Jest wszakże pytanie, co stanie się z nami,
                gdy jutro o świcie świat trwać dalej będzie.
                Być może wróżbita nas wszystkich omamił,
                a może po prostu był w błędzie.
                By z tej niepewności nie puchła wam głowa,
                ja cofam te wszystkie pokuty i żale.
                Od jutra zaczynam pisanie od nowa.
                Dopiero wam, k... dowalę!

Michał Smolorz
                publicysta
                • Gość: hi,hi, Re: Michał Smolorz: IP: 80.50.134.* 11.01.13, 14:21
                  Mam także problem ze śląskim mym ego.
                  Ukorzyć się trzeba, choć pewnie zaboli.
                  Przyznaję ze skruchą, żem z serca całego
                  nie znosił zza Przemszy goroli.
                  I teraz mi Stwórca nakaże: wynocha!
                  Idź precz w piekła ogień jak ta czarna owca!
                  Więc ślubuję na tamtym świecie pokochać
                  każdego człowieka z Sosnowca.

- w Niebie to żaden problem,bo tam jedynie uczciwego wpuszczają Człowieka,obojętne po,której stronie żył rzeki Brynicy.
                  • Gość: dreamla Re: Michał Smolorz: IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 14:46
                    Jest wszakże pytanie, co stanie się z Wami,
                    gdy jutro o świcie świat trwać dalej będzie.
                    Być może wróżbita nas wszystkich omamił,
                    a może po prostu był w błędzie.
                    By z tej niepewności nie puchła wam głowa,
                    ja cofam te wszystkie pokuty i żale.
                    Od jutra zaczynijcie pisanie od nowa.
                    Dopiero im, k... dowalcie!

Pogrzeb ś/p Michała Smolorza odbędzie się w poniedziałek 14 stycznia o 12.00 w parafii Matki Boskiej Częstochowskiej w Katowicach-Podlesiu.

• Gość: bim bom Re: Michał Smolorz: IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 10:06
                      Znowu dziś widzę zachód słońca
                      Znowu udało się doczekać końca
                      Mniej szczęścia mieli, ilu ich było
                      Wielu, nawet ich nie liczyłem

Codzienne żniwo swoje zbieram
                      Kres podróży każdego dnia
                      Być czy mieć? - takie dwa pytania
                      Bliżej ku celom posiadania

Nie mam potrzeby zbyt wiele wiedzieć
                      Nie mam potrzeby wiedzieć zbyt wiele
                      Gdy wszystko skończy się jak myślałem
                      Wsyp mnie do ziemi, stąd przyjechałem

Bim-bom, bam-bim-bom
                      Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon
                      Bim-bom, bam-bim-bom
                      Bim-bom, bam-bim-bom
                      Bim-bom, bam-bim-bom

Więc głowa do góry, gdy dzień wstaje rano
                      Od tego są nogi, by łazić na nich
                      We dni, czy gorsze, czy lepsze
                      Ten jest ostatni, który nie pierwszy

Brzdęk, pękła czara pełna goryczy
                      Rozlanych kropel już nie policzę
                      Który dzień będzie ten dzień ostatni
                      Byłem czy miałem? - dwie zagadki

Nie mam potrzeby zbyt wiele wiedzieć
                      Nie mam potrzeby wiedzieć zbyt wiele
                      Gdy wszystko skończy się jak myślałem
                      Wsyp mnie do morza, stąd przyjechałem

Tak, bim-bom, bam-bim-bom
                      Bim-bom, bam-bim-bom
                      Bim-bom, bam-bim-bim-bim-bom
                      Bim-bom, bam-bim-bom
                      Skąd wiedzieć wszystko, komu bije dzwon.

• Gość: bim bom Re: Michał Smolorz: IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 11:36
                        Czemu Cieniu odchodzisz....
      • Gość: szmeterlok Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.feldmann-mg.com 10.01.13, 11:26
        Bedzie mi Ciebie brakowac......
        • Gość: ja z Falkenberga Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: 80.50.134.* 10.01.13, 12:42
          Dla mnie nie bardzo,ale składam wyrazy współczucia,wszak p. Smolorz też człowiekiem był.
    • adamzd Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 11:53
      [*]
    • palec1 z webzajty RAS-iu : 10.01.13, 15:25
      Kondolencje dla Rodziny Michała Smolorza - Ostatnia aktualizacja: 10.01.2013
      Dziś w godzinach porannych dotarła do nas wiadomość o śmierci Michała Smolorza, producenta i publicysty, człowieka głęboko i mądrze oddanego sprawom Górnego Śląska i jego mieszkańców. Bliskim Zmarłego składamy wyrazy współczucia. Będzie nam brakowało Jego głosu. Zarząd Ruchu Autonomii Śląska
    • palec1 Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 15:33
      Przyczyną śmierci był zawał serca. Zmarl o 6.30, mimo reanimacji. Miał 57 lat.
    • moro11 Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 20:06
      Michałku,NAJWYŻSZĄ CENĘ zapłaciłeś....Za swoje oddanie sprawom Górnego Śląska.... I te ostatnie stresy związane z mówcą do pustych krzeseł....
      • Gość: katowiczanka Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.centertel.pl 10.01.13, 20:15
        szkoda człowieka,będzie brakować jego cotygodniowych felietonów
      • Gość: hi,hi, Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: 80.50.134.* 11.01.13, 06:58
        Michałku,NAJWYŻSZĄ CENĘ zapłaciłeś....Za swoje oddanie sprawom Górnego Śląska.... I te ostatnie stresy związane z mówcą do pustych krzeseł....

- tak nie przystoi mówić o człowieku,który umarł śmiercią naturalną,każdy taką cenę kiedyś zapłaci,przyzwoity i szuja także.
        Najwyższą cenę płaci się w walce na wojnie,a czy pan Smolorz walczył,on jedynie pisał,ja także piszę,dziś większość umie pisać,nawet tak,że czytać się nie da.
        Załączam wyrazy współczucia w bólu,bo mimo wszystko pan Michał nie pisał,że Konopnicka to .......,a pan Kutz napisał.
    • moro11 Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 20:44
      Sekuła jako Marszałek Sejmu na GÓRNYM ŚLĄSKU jest jak wrzód na d...e. VON .
      • Gość: AVON Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 20:58
        Nie widzisz wichrzycielu ,że mamy tu żałoba???
        Co za gruboskórny sku...el , sam do siebie napier.ala jak staro oma kiej sama doma.
        A von!
    • r1111111 Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 10.01.13, 21:39
      Kondolencje dla rodziny Pana Michała Smolorza.
      Jeszcze wczoraj czytałem Jego celny artykuł na temat Pana Sekuły.
      Widać z tego artykułu było, że w Panu Smolorzu aż się gotuje.
    • Gość: miki Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 21:51
      Świeć Panie nad jego duszą. Wrażliwy to był człowiek i chyba przygnębiony zbyt głęboko otaczającym go brudem, chamstwem i pazernością władzy. Nie tak miała wyglądać śląska samorządność...
    • amoremio Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! 11.01.13, 10:43
      Pozegnales sie wspanialym tekstem. Michal, nie zapomnimy Cie !

---------------------------------------------------
      "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość,
      to moja religia." Horst Eckert (Janosch)
    • Gość: stbf Re: Michał Smolorz: Szalalalala, zabawa trwa! IP: *.opera-mini.net 14.01.13, 10:35
      Skrytykował Peło.
    • broneknotgeld Re: Michał Smolorz - szpaska 15.01.13, 00:41
      Smolorzowi szpaska

Żol kej pochowali
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/739423,pogrzeb-michala-smolorza-panie-michale-slask-w-potrzebie-a,id,t.html
      Trza lyźć Jego sztrasom
      Trza ciś kara dali
      Ślonzoka wystraszom?
      Toż po darymnicy byś żył, pomar tako
      Kej ślonskość rozkwito nic co ktosik krako

Żol co Cie już niy ma
      Dyć pamiyńć łostanie
      Szymro ślonsko ziymia
      -Lepszy czas nastanie
      Niy ślimtom już prawie - zdo sie co raduja
      Ty "Hexo" w galotach - Ci szpaska zrymuja!
      • Gość: pras k do mas Re: Michał Smolorz - szpaska IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 11:54
        Piękna ta szpaska i wielce obiecująca sobie , typowo i po Śląsku.

> Trza lyźć Jego sztrasom
        > Trza ciś kara dali
        > Ślonzoka wystraszom?
        > Toż po darymnicy byś żył, pomar tako
        > Kej ślonskość rozkwito nic co ktosik krako

Ja, ja kruki i wrony zbierają się i kraczą jakby już czuły padlinę, jakby im ciągle było mało .
        Mało ofiar i krwi bratniej chyba, bo po za tym to mają wszystko.
        Nawet naród zniewolony i prawie pomylony , co chciałby być naraz tu i zaraz tam!
        Jeszcze nie pojęli,że sami nie poradzili i nie poradzą , zresztą w jakim toż celu?
        Paczcie co dzieje sie za ścianą waszej kolorowej izdebki rudzkiej.
        Dziecko rodzą do wiadra z moczem i kupami ze cołkiego szlustydnia ...
        Czy był gdzieś na cywilizowanym świecie całym, podobny przypadek?

I jak tu ciś tako kara dali i po co?
        > Ślonzoka wystraszom?
        Ślonsk straszy ,Śląskiem straszą !!!
        Małe dzieci i wykształcone również tym, że trzeba będzie tu szukać pracy (czytałeś oferty i wymagania pracodawców??) Praca jest , ale te wymagania ...straszą !!

Narody się mieszają po to by ludzkość przetrwała, a nie narodowość,zaścianek,siny dym,roroty i suchoty.
        Nie ma lekko nikomu, ale (mówi mądry ojciec) na wszystko trzeba sobie zasłużyć.
        MS to wiedział, działał non stop na różne sposoby ,bierzcie przykład,róbcie doktoraty,piszcie książki historyczne
        ..................
        karawan jedzie dalej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka