Dodaj do ulubionych

Patologia Kolei Śląskich

14.06.14, 19:30
Dzisiaj wybrałem się z dzieciakami na wycieczkę pociągiem Gliwice-Katowice. Do Katowic pospiesznym poszło ok.
Powrót zaplanowany KŚ na trasie Katowice->Gliwice 13.30
Bilety kupione o 13.25 jestem na peronie na tablicy Odjazdów pojawia się informacja Opóźnienie 15 minut. Jedno z dzieci chce do toalety więc skoro mam 15 minut zapasu udaję się z peronu 1 do toalety. Z toalety wychodzę 13.32 i słyszę, że pociąg KŚ do Gliwic odjeżdża z peronu pierwszego. Wpadając na peron nie widzę już ani świateł pociągu ani samego pociągu niestety pociąg z tablicy odjazdów również zniknął co oznacza, że odjechał (o czasie...).
Wkurzony biorę 2 dzieci i idę do biura obsługi klientów KŚ. Tam słyszę od jednej z pracownic, że pociąg na 100% odjechał bo właśnie tym pociągiem ona przyjechała z Częstochowy. Pytam więc po co na tablicy była informacja, że odjazd pociągu będzie opóźniony 15 minut i to co słyszę lekko mnie powala: "Proszę Pana informacja dotyczy przyjazdu pociągu a nie odjazdu a oprócz tego powinien pan czekać na peronie na opóźniony pociąg bo przecież opóźnienie może ulec zmianie..." Tłumaczę, że informacja o 15 minutowym opóźnieniu pojawiła się nie na tablicy przyjazdów z Częstochowy (zresztą tej tablicy nie obserwowałem) lecz na tablicy Odjazdów na co słyszę, że KŚ nie odpowiadają za to co pojawia się na tablicach Przyjazdów i Odjazdów ponieważ tablice obsługuje niezależna spółka PKP... ręce mi opadły poczekałem na pociąg o 14.23 i mimo informacji o opóźnieniu 15 minut stałem z małymi dziećmi na dworcu obawiając się powtórki z rozrywki.

Zaczynam się zastanawiać czy komukolwiek na dworcu można teraz ufać skoro obsługę biletów prowadzi spółka PKP Bilety, informację PKP Informacja, Megafony (swoją drogą na peronie nr 1 w ogóle niesłyszalne) pewnie firma PKP Megafon a tablice informacyjne PKP Tablice, szkoda tylko że nikt nie wpadł na to żeby przy tym całym burdelu jeszcze założyć spółkę PKP koordynacja która potrafiłaby ten cały bałagan jakoś połączyć dla dobra pasażera...
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka