Dodaj do ulubionych

Festiwal kultur

10.09.04, 07:46
W Łodzi na Festiwalu Czterech Kultur wystąpiła z recitalem Hanna Schygulla.
Czy taki festiwal jest możliwy na Śląsku?
Ile kultur reprezentowałby?
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:10
      grba napisał:

> W Łodzi na Festiwalu Czterech Kultur wystąpiła z recitalem Hanna Schygulla.
      > Czy taki festiwal jest możliwy na Śląsku?
      > Ile kultur reprezentowałby?
      Pewnie palnę głupotę, ale sądzę że tez 4 !
      • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:16
        A wliczyłeś morawian?

carrramba napisał:

> grba napisał:
        >
        > > W Łodzi na Festiwalu Czterech Kultur wystąpiła z recitalem Hanna Schygull
        > a.
        > > Czy taki festiwal jest możliwy na Śląsku?
        > > Ile kultur reprezentowałby?
        > Pewnie palnę głupotę, ale sądzę że tez 4 !
        • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:18
          aqua napisał:

> A wliczyłeś morawian?
          >
          > carrramba napisał:
          >
          > > grba napisał:
          > >
          > > > W Łodzi na Festiwalu Czterech Kultur wystąpiła z recitalem Hanna Sc
          > hygull
          > > a.
          > > > Czy taki festiwal jest możliwy na Śląsku?
          > > > Ile kultur reprezentowałby?
          > > Pewnie palnę głupotę, ale sądzę że tez 4 !
          Nie. To licz Aqua, Ty to lepiej zrobisz.
          • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:24
            Ślązacy, szloonzacy, schloonzacy, schlesjery, dojczschlesjery, wvschlesjery,
            ślónzacy, nie licząc wszystkich pomniejszych nacji:))

Wystarczy?
            • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:29
              Polaki, poljaki, kargule, pawljaki, weszpolaki, patologiczne polaki, polacken,
              polacke, polakowcy, itp.
              • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:34
                misja, umysł ci zniszczyła, zostało tylko trochę śmierdzącego białka.
                • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:36
                  Aaaaaa, panie Kali, boli co?
                  • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:42
                    Lecz, elwer, to co zostało, można nazwać rozumem?
            • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:31
              aqua napisał:

> Ślązacy, szloonzacy, schloonzacy, schlesjery, dojczschlesjery, wvschlesjery,
              > ślónzacy, nie licząc wszystkich pomniejszych nacji:))
              >
              > Wystarczy?
              Ja poważnie Aqua ....
              • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:32
                Na powaznie to akurat Morawian bym nie liczyl.
                Rodacy aquy w przyplywie patriotyzmu wysiedlili wiekszosc raciborskich Morawcow
                do Reichu, ci co sie ostali gremialnie zasilili szerego mniejszosci niemieckiej
                i dzis paraduja w dirndlach jako rasowi Niemcy.
                • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:39
                  na poważnie, to mnie się wydawało, że nie padnie w tak neutralnym temacie nic,
                  co mogłoby wywołac jakąś niezdrową dyskusję. Tak przynajmniej odbieram intencję
                  Grby. Widocznie jestem totalnym matołem.
                  • Gość: BRO Re: Festiwal kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 10:45
                    carrramba napisał:
                    > na poważnie, to mnie się wydawało, że nie padnie w tak neutralnym temacie
                    nic,
                    > co mogłoby wywołac jakąś niezdrową dyskusję. Tak przynajmniej odbieram
                    intencję
                    > Grby. Widocznie jestem totalnym matołem.

Postep zalezy wlasnie od matolow, czyli od tych, co nie wiedza, ze czegos nie
                    mozna. :)
                    Jest wiec nadzieja, ze cos sie jednak moze kiedys zmienic.
                    Pozdrawiam
                    BRO
                  • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 10:58
                    Podbijasz ten watek na powaznie, czy nie?
                    Bo jak nie to nie ma sensu bic piany, co robisz tu na forum od dluzszego czasu.
                    Moj post o Morawianach byl jak najbardziej powazny.
                    • Gość: BRO Re: Festiwal kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:16
                      elver.b napisał:
                      > Podbijasz ten watek na powaznie, czy nie?
                      > Bo jak nie to nie ma sensu bic piany, co robisz tu na forum od dluzszego
                      czasu.
                      > Moj post o Morawianach byl jak najbardziej powazny.

Nie zajmuje sie imprezami medialnymi ale chetnie popatrzylbym na cos takiego.
                      Nie mieszkam teraz na Slasku ale sie tam urodzilem wiec Slask jest mi bliski.
                      Jest festiwal kultury kresowej, sa slaskie imprezy kulturalne ale festiwalu
                      mieszanego slasko, niemiesko, kresowo, morawsko, jeszcze-jakiego-tam jeszcze
                      nie bylo. Wiec...
                      Moze ludzie zajmujacy sie kultura pomysleliby o czyms takim?
                      Pozdrawiam
                      BRO
              • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:16
                Na poważnie, Carrramba, taki festiwal nie mógłby się odbyć na Śląsku, np w
                Katowicach. Jak sam widzisz, aninozje, nawet wśród samych Ślazaków, jak i
                niekterych Ślónzaków do Polaków, są zbyt duże.
                • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:22
                  festwial kultur juz z nazwy wyklucza uczestnictwo w nim, nawet w charakterze
                  publiki, osobnikow pokroju aquy, fiodorusa, grby i tym podobnych.
                  A swoja droga to pomysl wart rozpatrzenia:
                  napewno Polacy
                  napewno Slazacy
                  napewno Niemcy
                  (obawiam sie, ze te dwie kategorie nie w smak osobnikom, ktorych wymienilem
                  wczesniej)
                  potem nalezaloby rozpatrzyc:
                  Romow,
                  Ormian
                  Morawian, Slowakow i Czechow z Opawskiego
                  no i wszystkie nowe narodowosci naplywowe: Ukraincow, Rosjan, Wietnamczykow,
                  Mongolow???
                  • Gość: BRO Re: Festiwal kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:30
                    elver.b napisał:
                    > pomysl wart rozpatrzenia:
                    > napewno Polacy
                    > napewno Slazacy
                    > napewno Niemcy
                    > potem nalezaloby rozpatrzyc:
                    > Romow,
                    > Ormian
                    > Morawian, Slowakow i Czechow z Opawskiego
                    > no i wszystkie nowe narodowosci naplywowe: Ukraincow, Rosjan, Wietnamczykow,
                    > Mongolow???

Male poczatki sa pewniejsze i rokuja na pzryszlosc.
                    Zaczac od czegos malego ale udanego a w miare istnienia ci co beda mieli cos do
                    zaproponowania dolacza.
                    Ktos jednak musialby to zorganizowac? Samo sie nic nie zrobi?

Masz pomysl na instytucje, ktora stanelaby za tym organizacyjnie?
                    Moze regionalan telewizja?

Pozdrawiam
                    BRO
                • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:27
                  Dodam tylko, że taki festiwal byłby możliwy np. w Cieszynie i byłby on zapewne
                  również festiwalem czterech narodów.
                  • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:32
                    Brrrrr, TV Katowice jest ostatnia instytucja jakiej powierzylbym
                    zorganizaowanie takiej imprezy. Byc moze faktycznie: zaczac od trzech (Niemcy,
                    Polacy, Slazacy) a potem rozwijac dalej.
                    Ja stawialbym na samorzady.
                    • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:35
                      elver.b napisał:

> Brrrrr, TV Katowice jest ostatnia instytucja jakiej powierzylbym
                      > zorganizaowanie takiej imprezy. Byc moze faktycznie: zaczac od trzech
                      (Niemcy,
                      > Polacy, Slazacy) a potem rozwijac dalej.
                      > Ja stawialbym na samorzady.
                      Z tych imprez na których bywam, najlepszym oragnizatorem jest radio anie TV.
                      • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:50
                        Najlepsze do zorganizaowania takiego festiwalu, są rzeczywiście samorządy. Jest
                        tylko pewne ale, musiały by się dogadać ze sobą, co na Śląsku nie jest tak
                        oczywiste;)

carrramba napisał:

> elver.b napisał:
                        >
                        > > Brrrrr, TV Katowice jest ostatnia instytucja jakiej powierzylbym
                        > > zorganizaowanie takiej imprezy. Byc moze faktycznie: zaczac od trzech
                        > (Niemcy,
                        > > Polacy, Slazacy) a potem rozwijac dalej.
                        > > Ja stawialbym na samorzady.
                        > Z tych imprez na których bywam, najlepszym oragnizatorem jest radio anie TV.
                • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:33
                  aqua napisał:

> Na poważnie, Carrramba, taki festiwal nie mógłby się odbyć na Śląsku, np w
                  > Katowicach. Jak sam widzisz, aninozje, nawet wśród samych Ślazaków, jak i
                  > niekterych Ślónzaków do Polaków, są zbyt duże.

Aa mnie się wydaje, ze wszędzie moga się takie festiwale odbywać i animozje nie
                  powinny mieć nic do rzeczy. Nawet uważm, że takie imprezy łączą ludzi.
                  Dlaczego nie na Śląsku ? Sorry, nie rozumiem.

• elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:40
                    A kto powiedzial, ze nie na Slasku?
                    • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:42
                      elver.b napisał:

> A kto powiedzial, ze nie na Slasku?
                      Aqua.
                  • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:42
                    carrramba napisał:

> aqua napisał:
                    >
                    > > Na poważnie, Carrramba, taki festiwal nie mógłby się odbyć na Śląsku, np
                    > w
                    > > Katowicach. Jak sam widzisz, aninozje, nawet wśród samych Ślazaków, jak i
                    >
                    > > niekterych Ślónzaków do Polaków, są zbyt duże.
                    >
                    > Aa mnie się wydaje, ze wszędzie moga się takie festiwale odbywać i animozje
                    nie
                    >
                    > powinny mieć nic do rzeczy. Nawet uważm, że takie imprezy łączą ludzi.
                    > Dlaczego nie na Śląsku ? Sorry, nie rozumiem.

Mają dużo do rzeczy, znaczy animozje. Uważam, że tu, w Katowicach taki festiwal
                    raczej dzieliłby, niż łączył. Nikt nie mógłby być pewny, czy jakaś hałastra nie
                    wykorzysta go dla rozróby. Może mylę się, ta hałastra jest w końcu nieliczna,
                    ale przecież nikt nie próbował zrobić czegoś takiego tutaj, więc chyba miał
                    podobne do moich obawy.
                    • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:47
                      aqua napisał:

> carrramba napisał:
                      >
                      > > aqua napisał:
                      > >
                      > > > Na poważnie, Carrramba, taki festiwal nie mógłby się odbyć na Śląsk
                      > u, np
                      > > w
                      > > > Katowicach. Jak sam widzisz, aninozje, nawet wśród samych Ślazaków,
                      > jak i
                      > >
                      > > > niekterych Ślónzaków do Polaków, są zbyt duże.
                      > >
                      > > Aa mnie się wydaje, ze wszędzie moga się takie festiwale odbywać i animoz
                      > je
                      > nie
                      > >
                      > > powinny mieć nic do rzeczy. Nawet uważm, że takie imprezy łączą ludzi.
                      > > Dlaczego nie na Śląsku ? Sorry, nie rozumiem.
                      >
                      > Mają dużo do rzeczy, znaczy animozje. Uważam, że tu, w Katowicach taki
                      festiwal
                      >
                      > raczej dzieliłby, niż łączył. Nikt nie mógłby być pewny, czy jakaś hałastra
                      nie
                      >
                      > wykorzysta go dla rozróby. Może mylę się, ta hałastra jest w końcu nieliczna,
                      > ale przecież nikt nie próbował zrobić czegoś takiego tutaj, więc chyba miał
                      > podobne do moich obawy.
                      Przyznam, że nie rozumiem tego. Zawsze mnie interesowały takie imrezy i zawsze
                      chętnie w nich uczestnicze. Jesli tylko czas mi pozwala, melduję się na
                      imprezie i dobrze się bawię. Dlaczego miałmy być rozróba ? Jaki byłby powód ?
                      Nie rozumiem Aqua, sorry.
                      • aqua Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:57
                        Ja też tego za bardzo nie rozumiem, ja stwierdzam tylko fakt, że nikt nie
                        próbował zorganizować tutaj czegoś takiego. Musiały być jakieś przyczyny, może
                        ktoś obawiał się skutków.
                        Ja prywatnie byłem na kilku imprezach organizowanych przez firmy w WPKiW i
                        bawiłem się nieźle, można było zamienić cocę na piwo:) jak alchemicy:). Pewno
                        też pójdę tamże 18.

carrramba napisał:

> Przyznam, że nie rozumiem tego. Zawsze mnie interesowały takie imrezy i
                        zawsze
                        > chętnie w nich uczestnicze. Jesli tylko czas mi pozwala, melduję się na
                        > imprezie i dobrze się bawię. Dlaczego miałmy być rozróba ? Jaki byłby powód ?
                        > Nie rozumiem Aqua, sorry.
                    • elver.b Re: Festiwal kultur 10.09.04, 11:48
                      No i kto mowi o dzieleniu? Hehehehe
                      Od lat organizowana jest pielgrzymka narodow do sanktuarium Matki Boskiej
                      Pomocnej w Zlatych Horach: razem jezdza tam obywatele Niemeic, Polski i Czech -
                      dominuje atmosfera modlitwy i braterstwa.
                      Od lat na Gorze Sw. Anny organizowana jest msza mniejszosci narodowych, poza
                      kilkoma oszolomami z MWszechp. nikt tych obchodow nie zakloca.
                      To dlaczego mialby sie nie udac koncert? No chyba, ze przyjdzie aqua z
                      kolegami, to wtedy rozumiem...
                      • carrramba Re: Festiwal kultur 10.09.04, 12:00
                        elver.b napisał:

> No i kto mowi o dzieleniu? Hehehehe
                        > Od lat organizowana jest pielgrzymka narodow do sanktuarium Matki Boskiej
                        > Pomocnej w Zlatych Horach: razem jezdza tam obywatele Niemeic, Polski i
                        Czech -
                        >
                        > dominuje atmosfera modlitwy i braterstwa.
                        > Od lat na Gorze Sw. Anny organizowana jest msza mniejszosci narodowych, poza
                        > kilkoma oszolomami z MWszechp. nikt tych obchodow nie zakloca.
                        > To dlaczego mialby sie nie udac koncert? No chyba, ze przyjdzie aqua z
                        > kolegami, to wtedy rozumiem...
                        Zznów Cię nie rozumiem Elver. Nigdy nie byłem na Górze Św. Anny. Dlaczego niby
                        Aqua miałby robić taam dym ? Rozumiem, że modlą się tam katolicy. Mniejszości
                        narodowe- katolickie. Jaki tu jest powód do dokopywania.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka