elver.b 13.09.04, 20:07 Zamiast dac sie podpuszczac jakiemus palantowi pod nowa ksywa napiszcie czy cos ostatnio ciekawego ukazalo sie o Slasku. Z gory uprasza sie o odpuszczenie tematu ksiazki niejakiego D.J. bo poswiecono jej juz dosc watkow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:10 prziuonczom sie do prosby - moge byc wydane we Polsce abo we Nuiymcach, egal. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:14 Warto zapoznać się z książeczką Arkadiusza Farugi "Czy Ślązacy są narodem – Przemilczana historia Górnego Śląska" 19 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:35 > Warto zapoznać się z książeczką Arkadiusza Farugi "Czy Ślązacy są narodem ̵ > 1; > Przemilczana historia Górnego Śląska" 19 zł. > potwierdzam naprawde warto, chocby dla tych mapek:) Odpowiedz Link Zgłoś
bierun1 Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:15 Slezan, nie ukazalo sie nic, co potwierdzaloby, ze Slask jest niemiecki :DDD PS; Pajat(z), to brzmi dumnie, kontrabasisto :D Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:23 O, awansowalem! Teraz jestem glownym madrala tego forum. Moge zajac to opuszczone miejsce choc trudno bedzie mi zdobyc sie na taki mentorski ton. PS. To napisz czy ukazalo sie cos co potwierdzaloby ze Slask jest polski. Odpowiedz Link Zgłoś
bierun1 Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:26 elver.b napisał: > O, awansowalem! Teraz jestem glownym madrala tego forum. Moge zajac to > opuszczone miejsce choc trudno bedzie mi zdobyc sie na taki mentorski ton. > PS. To napisz czy ukazalo sie cos co potwierdzaloby ze Slask jest polski. Zaraz tam awansowales, raczej degradacja :D Odpowiedz Link Zgłoś
sellab Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:35 Nie wiem czy ktos wspomnial, ale "Gnoj" Kuczoka jest chetnie czytany. czytelnia.onet.pl/0,1122212,3,do_czytania.html -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:49 Tytul sugeruje ze ksiazka faktycznie dowodzi polskosci Slaska ale tresc jest podobno zupelnie apolityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sellab Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:54 elver.b napisał: > Tytul sugeruje ze ksiazka faktycznie dowodzi polskosci Slaska ale tresc jest > podobno zupelnie apolityczna. ;-))))' pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 13.09.04, 20:55 > Tytul sugeruje ze ksiazka faktycznie dowodzi polskosci Slaska ale tresc jest > podobno zupelnie apolityczna. hehehe dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznupac Re: Ciekawe ksiazki o Slasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:00 PODRĘCZNY ATLAS POLSKI POLSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO WYDAWNICTW KARTOGRAFICZNYCH im. Eugeniusza Romera S.A. HORYZONT Kaj na stroonie 77 "Śląsk" soom pokozane uos'rodki - Kultury mniejszości narodowych i grup etnicznych, kaj niymjeckymi fankami uoznaczoone uostauy Leśnica i Głogówek, a rzooutymi fankami ze szloonzkym czornym uoruym uoznaczoone uostauy Bytom, Siemianowice Śląskie i Łaziska Górne. Na stroonie 132 "Regiony historyczne" z zaznaczoonym Dolnym i Górnym Śląskiem. Na stronie 133 "Dialekty i gwary" m. inkszymi - Granice śląskiego zespołu dialektalnego. Na stroonie 136 i 137 "Przesiedlenia ludności po II wojnie światowej" A na stroonie 138 "Mniejszości narodowe" - pokozane uostauy teryny rozproszoonego wystympowanio Szloonzoukoow, teryny zwartego i rozproszoonego wystympowanio Niymcoow. Te same uos'rodki szloonzke i niymjecke, a dodatkowo z tyh uostatnih uoznaczoony niymjeckoom fankoom Dobrodzień. Ksioonrzeczka za jedyne 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 14.09.04, 16:47 tak przy okazji co sie dzieje ze slezanem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Ciekawe ksiazki o Slasku IP: *.arcor-ip.net 14.09.04, 17:03 Mi kiedys wpadla w rece ksiazka bodajze Wantuly tytul o ile dobrze pamietam "Poczatki walki" (byl to rok 1969).Ksiazka w zartobliwy sposob opisywala "przygody przybylych na Slask goroli. Ksiazka ta miala maly naklad i krazyla od rak do rak.Czytali ja rowniez gorole.Fajny jezyk, zartobliwa forma no i co najwazniejsze nie ublizajace stwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Ciekawe ksiazki o Slasku IP: *.insight-bs.co.uk 14.09.04, 17:08 hierowski napisał: > tak przy okazji co sie dzieje ze slezanem? Podobno siedzi u rodziny w Reichu... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ciekawe ksiazki o Slasku 14.09.04, 18:48 sam znondziecie cosik o jednyj jeszcze mauo znanyj ksionzce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=15676767&a=15769026 Odpowiedz Link Zgłoś