Dodaj do ulubionych

Zagłębiak, czyli inny

• Gość: chłopak z Sosnowca Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dz.com.pl / *.dz.com.pl 05.10.04, 15:15
      "Czyści, pracowici, jedzą smaczne obiady w rodzinnym gronie - mówią o Ślązakach
      Zagłębiacy. I dodają: - My jesteśmy inni. "
      ***** Inni to znaczy jacy? Brudni, leniwi i jedzący niesmaczne obiady samotnie?
      Wywalcie tego dziennikarzynę za pisanie takich paszkwili.
      • woj25 Re: Zagłębiak, czyli inny 05.10.04, 15:22
        zgadzom sie s Tobom goroliku- fandzoli jak pieron.... szkoda godoc!
    • Gość: tata Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 16:56
      to dlaczego się mówi że jadąc do zagłębia trzeba mieć paszport?całkiem inni
      ludzie,inne podejście do życia i rodziny.
      • Gość: Ala Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.syscomp.pl / *.crowley.pl 05.10.04, 19:06
        nie mów mi, że na serio podchodzisz do tego paszportu bo tu zaraz fiknę!!sami
        Ślazacy wytworzyli sobie takie granice i jestem w ogóle ciekawa jak rozumiesz
        to inne podejście do życia i rodziny....
      • wasniewski Re: Brynica granica 05.10.04, 20:33
        Różnice w społecznościach po obu stronach Brynicy datują się, od czasu gdy nad
        Brynicą spotkały się Prusy i Rosja. W obu krajach prowadzono typową antypolską
        politykę i zarazem stworzono szczelną granicę, forsowaną jedynie przez
        przemytników. Wcześniej gdy Śląsk był w monarchii Habsburgów, a po drugiej
        stronie Brynicy była Rzeczpospolita i Księstwo Siewierskie, granice były tylko
        umowne. Parafia mysłowicka sięgała drugiego brzegu Brynicy i należały do niej
        Zagórze, Klimontów, Sielec (o Sosnowcu jeszcze nikt nie słyszał). Majątek
        Mieroszewskich rozciągał się od Mysłowic, Siemianowic do Będzina i był położony
        właściwie w trzech państwach.
        Przeczytałem tu że język śląski jest bardziej zbliżony do czeskiego, nie jestem
        językoznawcą i nie mam zamiaru na ten temat dyskutować. Aktualnie język
        Ślązaków, którzy nie ulegali pruskiej germanizacji, na Śląsku Cieszyńskim,
        nawet po stronie czeskiej jest zupełnie zrozumiały dla Polaków, ale nie dla
        Czechów. Podobnie mało znane powstanie na Zaolziu zdławione przez Czechów,
        miało na celu przyłączenie się tego regionu do Polski. W interesie Prus i Rosji
        było podsycanie wzajemnych animozji między społecznościami po obu stronach
        Brynicy. Po uzyskaniu niepodległości był okres bratania się obu społeczności
        (powstania śląskie), ale lata trzydzieste to okres w, którym endecja nie miała
        zbyt miłego stosunku do Śląska.
        Okres II Wojny Światowej to zupełnie inne traktowanie ludności po obu stronach
        Brynicy, mimo że formalnie teren Zagłębia był włączony do III Rzeszy. Ślązacy
        na terenie Zagłębia pełnili różne funkcje, majstrowie, strażnicy i inne, co
        było związane z nieuniknionymi konfliktami. Po 45 roku role się obróciły,
        Zagłębiacy to utrwalacze władzy ludowej na Śląsku i nie byli to ludzie o zbyt
        wysokiej moralności, a raczej rekrutowani z wszelkich mętów. Stąd do dzisiaj
        żywe opinie na Śląsku o mieszkańcach Sosnowca, Czeladzi jako o ludziach o nie
        najwyższej moralności.
        Dzisiaj powinniśmy jak najbardziej mówić o historii, ale przez podejmowanie
        wspólnych działań zacierać różnice miedzy tymi regionami.
        Mieszkaniec Sosnowca Andrzej Waśniewski
        • amoremio Re: Brynica granica 05.10.04, 22:23
          Jak juz tak obszernie, to uzupelnijmy :
          polowa wczesniejszej ludnosci Zaglymbia,
          to byli Zydzi (ani lepsi ani gorsi ludzie),
          ale nie tylko dlatygo wczesniej na Slonsku
          mowilo sie o nich "ciymne" (nomen est omen, hehe):
          populacja carskoruskiej prowincji skladala sie
          w bardzo duzej czesci z wiezniow roznej masci
          zeslanych do Zaglymbia, tak ze etnicznie
          i kulturalnie/kulturowo sie juz wtedy
          bardzo 'roznili'......

Staro historia, ja ja,
          ale info skuli kompletnosci.
          • Gość: tia Re: Brynica granica IP: 213.17.236.* 06.10.04, 01:36
            Co do Żydów - oczywiście prawda. Np w Będzinie Żydzi stanowili prawie 80%
            populacji miasta. W Czeladzi było ich 1200 liczna grupa w Sosnowcu.
            Górny Śląsk, gwoli ścisłośći zamieszkiwali w duzej części Ślązacy którzy po
            wojnie zadeklarowali narodowość niemiecką. Dlatego też , jak wiadomo po wojnie,
            gdy obie te grupy etniczne zniknęły stąd. Zarówno do Zagłębia jak i Górnego
            Śląska (które przeżywały olbrzymi rozwój przemysłowy) przybywały olbrzymie masy
            ludności napływowej z całej Polski - za pracą i nie tylko. Stąd dziś zarówno
            Ślązacy w np. Katowicach jak i rdzenni Zagłębiacy w Sosnowcu stanowią mniejszość.
            Co do więźniow carskich to kolega amoremio pomylił chyba Zagłębie z Syberią...
            Zsyłać więźniów w zachodnie, rozwijające się przemysłowo, ważne strategicznie i
            politycznie(ze wzgl. na położenie - trójkąt 3 cesarzy), zapalne ze wzg. na ruchy
            robotnicze i socjalistyczne rejony?? To chyba jakiś absurd: to Zagłębiacy byli
            masowo zsylani na wschód po aktywnym udziale w powstaniu styczniowym (Czeladzi
            np. odebrano prawa miejskie)oraz po rewolucji 1905r. Tak czy inaczej różniliśmy
            się zawsze... ale czy to źle?
            • amoremio Re: Brynica granica 06.10.04, 23:15
              > Co do więźniow carskich
              > to kolega amoremio pomylił chyba Zagłębie z Syberią...

Sprzeciw - nie pomylilem sie.
              Potwierdzenie w wielu rozmowach ze starzkami (slonskimi).

Prosze kolegow-historykow na tym forum
              o "podmurowanie" tego twierdzenia
              materialami/danymi naukowymi.
              • kc.kpzr Re: Brynica granica 06.10.04, 23:25
                amoremio napisał:

> > Co do więźniow carskich
                > > to kolega amoremio pomylił chyba Zagłębie z Syberią...
                >
                > Sprzeciw - nie pomylilem sie.
                > Potwierdzenie w wielu rozmowach ze starzkami (slonskimi).
                >
                > Prosze kolegow-historykow na tym forum
                > o "podmurowanie" tego twierdzenia
                > materialami/danymi naukowymi.

Historię znam, ale regionalną ciut mniej. Ciekaw jestem czy są historycy!?!??
                Bo politolodzy, socjologowie i inni "humanistycznie zboczeni" to gros, co mnie
                cieszy dwakroć niezmiernie ...
                POZDRAWIAM.
          • wasniewski Re: Brynica granica 06.10.04, 20:44
            Nikt nigdy nie negował, że w Zagłębiu w dużej ilości zamieszkiwali Żydzi, ale
            co to ma akurat do dzisiejszego Zagłębia trudno mi zrozumieć. Nie wiem czy
            wszyscy, ale znakomita większość noblistów Ślązaków byli narodowości żydowskiej
            i też z tego nic nie wynika. Jeśli chodzi o więźniów, to chyba chodzi o
            niedoszłych więźniów caratu. Sosnowiec to było ulubione miejsce ze względu
            bliskość granic, uczestników Powstania Styczniowego w większości rekrutowali
            się z polskiej szlachty.
    • Gość: andy setny wpis - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 17:51
      czy ktoś wie, gdzie się staciła nagle internetowa bojówka RAŚlaska?
      • slezan Re: setny wpis - pytanie 05.10.04, 20:38
        Rozumiem, że po wymianie zdań czujesz się nieco sponiewierany, ale to uczucie
        minie. Pamiętaj - co Cię ni niszczy, powinno Cię wzmacniać.
        • Gość: andy Re: setny wpis - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:54
          zaproszenie na imprezę:
          w MDK Południe
          8 października 2004 Dom Kultury w Piotrowicach ul Jankego
          Otwarcie wystawy oraz
          pokaz multimedialny:
          "Górny Śląsk i Katowice w dawnej
          kartografii” - m. in. “O chmielu”
          autorzy:
          Dr Piotr Greiner i Andrzej Złoty

Możliwość kupna map i książek z ostatniej konferencji Bractwa
          • slezan Re: setny wpis - pytanie 05.10.04, 21:02
            Ten Piotr Greiner?

www.raslaska.org/ras/pol/oslasku/09/09granice.htm

• walgierz był kiedyś taki watek;-) A gdyby tak było na Śląsk 05.10.04, 21:49
              Re: A gdyby tak było na Śląsku...

slezan napisał:
              > Niemcy jakoś nie rozstrzelali w 1918/1919 działaczy Związku Górnoślązaków,
              > optującego za niezależnością Górnego Śląska. Mieliby pewien kłopot, bo było ich
              > co najmniej 150 tysięcy, no ale w końcu co to dla Niemców rozstrzelać tyle
              > ludzi.
              Niemcy w 1918/1919 przegrali wojnę, za Ślązakami stała Polska, która miała już kilkaset tysięcy wojska, no i wtedy za Polską stała jeszcze Francja, pozatym jak Poznianiacy wygrali powstanie wielkopolskie to sytuacja strategiczna Niemców na Śląsku nie wyglądła za dobrze.

ps. W Butomiu gadają ''neg bedze'', jak w reszcie małopolski;-) oczywiście chyba ci nieskażeni polskim literackim;-)

www.wielkascytia.republika.pl/malopolski.jpg
              Imperium oplskowielkopolskie;-)
              www.wielkascytia.republika.pl/opolskowielkopolski.jpg
              Jak ten jenzok slooonski bardzo się różni od innych gwar Polski;-)))
              Od dzisioj nie jom żuru bo wezmom mnie za hanysa;-))
              • Gość: st Re: był kiedyś taki watek;-) A gdyby tak było na IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.04, 23:38
                > Niemcy w 1918/1919 przegrali wojnę, za Ślązakami stała Polska, która miała już
                > kilkaset tysięcy wojska, no i wtedy za Polską stała jeszcze Francja

Ty to sie lepiej historii doucz, proponuje zaczac od genezy powstan slaskich i
                kto tak naprawde na ziemiach slaskich na rzecz powstan dzialal (komunistow
                przypadkiem nie pomin). I jak dobrze wszystkiego doczytasz, to wbij sobie przede
                wszystkim do glowy wyniki plebiscytu, podburzanie ludzi przez komunistow,
                wczesniejszy Kulturkampf Bismarcka i jego wplyw na postawe slazakow, zreszta nie
                tylko ich, bo postawa separatystyczna bawarczykow rowniez jest przynajmniej w
                czesci jej wynikiem. A na koniec sobie odpowiedz, czy rzad polski za kimkolwiek
                na slasku solidnie stal, poza pomoca propagandowa. Francja nie tyle stala za
                Polska, co byla przeciwko pokonanym niemcom i za wszelka cene starala sie ich
                oslabic, czego nie podzielali wlosi i brytyjczycy, ktorzy chcieli od niemcow
                kasy a odlaczenie slaska moglo za bardzo pokonanego oslabic i moglby nie
                zaplacic trybutow - chodzilo tylko o wplywy i kase a w przypadku Francji
                dochodzil strach.

Nie pomin tez Korfantego i tego, jak byl potraktowany przez Pilsudskiego i jego
                ludzi - tego Pilsudskiego, ktorego uwaza sie dzis za wielkiego Polaka i patriote
                i ktoremu sie pomnik prawie w centrum Katowic postawilo.

I nie mieszaj historii ziem, ktore nie nalezaly do zadnej panstwowosci Polskiej
                przed 20-tym wiekiem 600 lat a jesli nalezaly wczesniej to bardzo krotko
                (przewaznie sto z kawalkiem).
            • Gość: j23 Re: setny wpis - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:41
              nic nowego! w warszawskiej ksiegarni mozna to kupić od dwóch lat. ta praca jest
              w trzech publikacjach z 2002 2003 roku i ma tytuł Pojęcie Górnego Ślaska w
              aspekcie historyczno-przestrzennym. nie ma tam tych podtytułów. pochodzą od
              autora, czy właściciela strony?
    • owzszdizm OWzSZDiZM 05.10.04, 19:02
      :-D
      • Gość: z Lublina co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: 62.233.188.* 05.10.04, 20:38
        piszę z miasta Lublin( koło granicy z Ukrainą0; mam pytanie, bo nie jestem
        zorientowany:

1. co to jest to Zagłębie
        2. dlaczego jest kilka Śląsków? tzn na mapie Polski, jest dolny, górny Sląsk
        3. o co chodzi z tymi Niemcami w Opolu? Czy w Polsce wogóle sa jeszcze jacyś
        Niemcy?
        4. dlaczego niektórzy mieszkańcy tej części Polski mówią z akcentem niemieckim?
        trudno mi okreslic dokładnie o kogo chodzi, ale widziałem w telewizji kilka
        reportaży i często ludność właśnie okreslana mianem "ze Śląska" mówiła z
        niemieckim akcentem

dziękuję z góry za odpowiedzi

ps
        aż dziw bierze jak Polska jest wielkim i zróżnicowanym krajem, po co jeździć za
        granicę zwiedzać skoro własnej ojczyzny dobrze nie znamy [chyba że to ja jestem
        parszywym ignorantem; jeśli tak to przepraszam]
        • Gość: antycenzor Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.anonymizationservice.com 05.10.04, 20:53
          cenzura się rozszalała na forum katowice sprawdzam
        • Gość: Esiu Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:07
          1.Zagłębie niewielki region leżący koło Śląska który podczas rozbiorów Polski
          znalazł się po stronie Kongresówki (zabór rosyjski) i częśiowo po stronie
          Galicji (zabór austryjacki) w przeciwieństwie do Górnego Śląska (zabór pruski,
          niemiecki)Składa się głownie z Sosnowca, Jaworzna, Będzina, Czeladzi, Dąbrowy
          Gór, oddzielony jest od Śląska rzeką Brynicą
          2.Śląsk można podzielić w sumie na kilka mini-regionów geograficzno-
          politycznych -Górny Śląsk (Wyżyna Śląska) czyli tzw. Śląsk właściwy (bez obrazy
          ale statystyczny Polak włąśnie wyobraża sobie tą część Śląska najczęściej)-
          Dolny Śląsk- okolice Wrocławia ludzie jednak tam żyjący to nie Ślązacy tylko
          tzw Zaburzanie gdyż wcześniej tereny te zamieszkiwali Niemcy -Śląsk Opolski jak
          sama nazwa wskazuje okolice Opola ludnośc mieszana Niemiecko-Polska tam właśnie
          znajdyje się najwięcej Niemców ok 50.000-100.000 ludzi którzy nie zostali
          wysiedlenie dlatego iż w 1945 zdeklarowali się jako Polacy jak widać dość
          szybko zmieniają narodowości, -Śląsk Cieszyński okolice Cieszyna znaczna jego
          część po stronie Czeskiej
          3.Jak wyżej
          4. Dlatego bo Śląsk przez wiekszą część histori należał do Niemiec do Polski
          wrócił w CAŁOŚCI dopiero w 1945 roku (na wschodzi Polski w tym w Lublinie idzie
          zauważyć wymowe j. polskiego z akcentem rosyjskim- podobna analogia)

Polska jest bardzo zróżnicowanym krajem i mimo iż mieszkam na Śląsku to jak
          słysze bzdety o jakiś tam Autonomiach, narodowością Śląska to aż śmieć mi się
          chce
          pozdrowienia dla wszystkich inteligentnych ludzi ze Śląska Zagłebia, Warszawy,
          Krakowa i całej Polski (kolejnośc wymienianych miejsc bez znaczenia)
          • Gość: z Lublina dzięki za odpowiedzi i jeszcze zapytam IP: 62.233.188.* 05.10.04, 21:32
            1. ale dlaczego ci Niemcy nie wyjechali z Opolskiego? czy nie lepiej było by im
            w Niemczech??? Czy oni się asymilują czy chcą pozostać Niemcami/ew. wyjechać?

2. jak ułożyło się współżycie ludzi przesiedlonych z ziemi utraconych na ziemie
            odzyskane? były jakies konflikty Wilnian, Lwowian z miejscowymi Polakami?

3. no nie wiem... akcent rosyjski to ma Władek z "Klanu", wle on to właśnie
            zabużanem jest o ilę pamiętam;

4. cieszmy się różnorodnością!!! ja kocham Polskę całą i żałuję że znam tylko 1
            miasto Lublin; ciekaw jestem jak jest w Poznaniu, we Wrocławiu, w Gdańsku i
            innych miastach; pozatym chciałbym poznać polskie góry, tyle ich jest...
            Bieszczady, Beskidy, Sądeckie, Sudety, Tatry...

ach! szkoda że tylko jedno życie, za krótkie na to wszystko...

• Gość: Nie-ekspert Re: dzięki za odpowiedzi i jeszcze zapytam IP: 213.17.236.* 06.10.04, 01:16
              1. Nie wyjechali bo nie wiedzieli do konca kim sa, czesc czula sie Polakami,
              czesc troche tym troche tym i zostali po prostu w domu. Oni są zasymilowani od
              dlugiego czasu rozmawiają po polsku, co nie przeszkadza częsci z nich czuc sie
              Niemcami, dzialac w organizacjach mniejszości itd. Wyjechać raczej na stale nie
              chcą, bo Opolszczyzna to dziś jeden z najpiękniejszych, najschludniejszych
              regionów w Kraju. Jeżdzą natomiast częstokrość na saksy korzystając z
              niemieckich paszportów albo nawet do rodziny. Przywożą bardzo ladne sumki w
              Euro, remontują domy, inwestują. Dlatego jadąc przez Ślask Opolski czujemy się
              jak na zachodzie wszędzie luksusik :)

2. Trudno powiedziec, na pewno nie bylo im latwo tysiące kilometrow od domu
              rodzinnego. Natomiast rdzennych wroclawian-Polaków bylo na prawde bardzo
              niewielu, troszke wiecej na dolnoslaskich wsiach.

3. Tak na prawdę Górnoślązacy nie mają niemieckiego akcentu, tylko mówią po
              prostu gwarą śląską lub śląskim akcentem. Ślązacy , którzy po wojnie wyjechali
              do Niemiec też mówili niemieckim ze śląskim akcentem (tak jak inni Niemcy mówią
              Bawarskim Saskim Czy Nadreńskim). A tylko Polakom spoza Śląska akcent ten
              przypomina niemiecki. Tak jak Polakom z zachodu akcent Białostocczan czy
              lublinian przypomina rosyjski. To są niuanse. Moim zdaniem nie powinniśmy używać
              obcych skojarzeń , tylko nasze regionalne, Polacy przecież od dawna mówią w ten
              sposób zróżnicowany ze wzgl. na miejsce zamieszkania. Po co więc mówić
              niemiecki, rosyjski akcent skoro można - Śląski , wschodni, czy kresowy...

4. Polska kiedyś niezmiernie zróżnicowana, dziś coraz bardziej się unifikuje
              (zwłaszcza od czasu II wojny) , cieszmy się więc tym co mamy. Co ci mogę tylko
              doradzić: Człowieku bierz namiot wsiadaj w pociąg i jedź w Polskę!!Uskładaj na
              bilety , życie jest , jak mówisz krótkie, ale nie moze byc zbyt krótkie żeby nie
              zobaczyć Gdańska Krakowa Poznania i Wrocławia !
              Pozdrawiam
              • Gość: z Lublina dzięki IP: 62.233.188.* 06.10.04, 10:44
                1. mi nie przeszkadzają w Polsce ci Niemcy, skoro tu mają ojczyznę to dobrze;
                budując bogactwo i potęgę Śląska Opolskiego, buduja potęgę Polski

2. rozumiem

3. OK; nie mówiłem tego w pejoratywneym znaczeniu; myślę że różnoroodność jest
                naszym bogactwem, które i tak jest zagrożone przez telewizję;

4. dzięki za radę! napewno zdąże pozwiedzać nasz kraj ale nie pociągiem... to
                jednak zbyt niebezpieczna zabawa, przynajmniej na razie; jestem młody, załatwię
                sobie jakiegoś rupiecia na gaz i pojeżdżę na własną rękę

pozdrawiam

ps
                do uczestników dyskusji: nie warto sie kłucić o takie bzdury, wszyscy
                ostatecznie jesteśmy Polakami bo wzrusza nas Mazurek Dąbrowskiego i nokturny
                Szopena; kochajmy się i szanujmy nawzajem bo jeśli my tego nie będziemy robić
                to nikt inny nas nie będzie szanować

• Gość: hanys Re: dzięki IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 06.10.04, 12:35
                  ty tego niy zrozumisz bo sam niy miyszkosz od bajtla....
                • arnold7 Re: dzięki 06.10.04, 17:13
                  Gość portalu: z Lublina napisał(a):

>> ps
                  > do uczestników dyskusji: nie warto sie kłucić o takie bzdury, wszyscy
                  > ostatecznie jesteśmy Polakami

Na Gornym Slasku (czesci bedacej pod polska administracja) ponad 300 tysiecy
                  osob zadeklarowalo narodowosc niepolska, prosze z tych ludzi Polakow nie
                  robic.
                  bo wzrusza nas Mazurek Dąbrowskiego i nokturny
                  > Szopena;

Mnie to nie rusza, kultura slaska jest tak bogata, a Mickiewicz tak obcy i
                  odlegly....

kochajmy się i szanujmy nawzajem bo jeśli my tego nie będziemy robić
                  > to nikt inny nas nie będzie szanować

Szanujmy sie wzajemnie, ale niech Polacy nie wymagaja od Slazakow wiekszego
                  szacunku, niz ten, ktorym darzymy Niemcow, Czechow i innych. Jestescie po
                  prostu sasiadami, momentami mocno uciazliwymi, jak ci zza Brynicy.

Pyrsk!
                  • Gość: z Lublina to pozwól na jeszcze jedno pytanie: IP: 62.233.188.* 07.10.04, 03:22
                    skoro mówisz że część Śląska jest pod polską administracją to jak to się ma do
                    tej części Śląska która jest "pod administracją" Czech i Niemiec???

czy w tych krajach też jest mniejszość śląska która uważa się za odrębny naród
                    a nie za Niemców i Czechów???

bo jeśli nie to twoja teza upada a jeśli tak to w takiej sytuacji rzeczywiście
                    powinna istnieć narodowość śląska
          • Gość: Peter Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 22:06
            Gość portalu: Esiu napisał(a):

> 1.Zagłębie niewielki region leżący koło Śląska który podczas rozbiorów Polski
            > znalazł się po stronie Kongresówki (zabór rosyjski) i częśiowo po stronie
            > Galicji (zabór austryjacki) w przeciwieństwie do Górnego Śląska (zabór
            pruski,
            > niemiecki)Składa się głownie z Sosnowca, Jaworzna, Będzina, Czeladzi, Dąbrowy
            > Gór, oddzielony jest od Śląska rzeką Brynicą
            od kiedy Śląsk był pod zaborami?????????????

> 2.Śląsk można podzielić w sumie na kilka mini-regionów geograficzno-
            > politycznych -Górny Śląsk (Wyżyna Śląska) czyli tzw. Śląsk właściwy (bez
            obrazy
            >
            > ale statystyczny Polak włąśnie wyobraża sobie tą część Śląska najczęściej)-
            > Dolny Śląsk- okolice Wrocławia ludzie jednak tam żyjący to nie Ślązacy tylko
            > tzw Zaburzanie gdyż wcześniej tereny te zamieszkiwali Niemcy -Śląsk Opolski
            jak
            >
            > sama nazwa wskazuje okolice Opola ludnośc mieszana Niemiecko-Polska tam
            właśnie
            >
            > znajdyje się najwięcej Niemców
            Nazwa Śląsk Opolski wskazuje na ludność mieszaną?pierwsze słyszę. Śląsk Opolski
            jest sztucznym tworem utworzonym z części ziem Górnego i Dolnego Śląska

ok 50.000-100.000 ludzi którzy nie zostali
            > wysiedlenie dlatego iż w 1945 zdeklarowali się jako Polacy jak widać dość
            > szybko zmieniają narodowości, -Śląsk Cieszyński okolice Cieszyna znaczna jego
            > część po stronie Czeskiej
            > 3.Jak wyżej
            piszesz bzdury o tej ludności mieszanej.Ludność Górnego Śląska była 2 czy 3
            języczna i do końca nikt nie był w stanie określić granicy pomiędzy Niemcem a
            Polakiem. Trzeciej możliwości czyli Ślązk nie przewidziano.Dlatego w każdej
            śląskiej rodzinie są zarówno osoby mieszkające w Polsce rzekomo jako Polacy a
            także osoby mieszkające w Niemczech wysiedlone po wojnie jako Niemcy.

> 4. Dlatego bo Śląsk przez wiekszą część histori należał do Niemiec do Polski
            > wrócił w CAŁOŚCI dopiero w 1945 roku
            kolejna bzdura!Część Śląska znajduje się po czeskiej stronie oraz po
            niemieckiej."Wrocić" to Śląsk może do Czech.

(na wschodzi Polski w tym w Lublinie idzie
            >
            > zauważyć wymowe j. polskiego z akcentem rosyjskim- podobna analogia)
            >
            > Polska jest bardzo zróżnicowanym krajem i mimo iż mieszkam na Śląsku to jak
            > słysze bzdety o jakiś tam Autonomiach, narodowością Śląska to aż śmieć mi się
            > chce
            > pozdrowienia dla wszystkich inteligentnych ludzi ze Śląska Zagłebia,
            Warszawy,
            > Krakowa i całej Polski (kolejnośc wymienianych miejsc bez znaczenia)
            a z pewnością mieszkańcom Moskwy chciało się śmiać że jakieś głąby z
            przywiślanego regionu wymyślili sobie jakąs tam narodowość polską i jeszcze
            domagali się niepodległości.Facet mieszkasz na Śląsku ale Śląska nie
            znasz.WStyd!
            • Gość: trevik Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 00:01
              > od kiedy Śląsk był pod zaborami?????????????

To chyba efekt nauczania historii w szkolach, chyba zreszta do tej pory.
              Najpierw walcuje sie zabory, potem mowi sie o powrocie slaska do macierzy,
              przemilczajac na ogol niewygodne fakty i tak sie wyrabia zbiorowe poczucie
              historii, ktore z historia faktyczna niewiele ma wspolnego.

> Nazwa Śląsk Opolski wskazuje na ludność mieszaną?pierwsze słyszę. Śląsk Opolski
              >
              > jest sztucznym tworem utworzonym z części ziem Górnego i Dolnego Śląska

Chyba nawet w wiekszosci gornego. Historyczna stolica gornego slaska wlasnie
              jest Opole.

> kolejna bzdura!Część Śląska znajduje się po czeskiej stronie oraz po
              > niemieckiej."Wrocić" to Śląsk może do Czech.

Dodac warto, ze slask jako region pobyt w rozmaitych panstowowosciach to zaczal
              od Wielkich Moraw, potem przyszla cala reszta. W obrebie panstw czeskich slask
              byl najdluzej - na dlugie wieki wszedl w ich posiadanie na skutek zrzeczenia sie
              tych ziem przez Kazimierza Wielkiego.
            • Gość: Esiu Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.sycomp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 00:08
              1 Po pierwsze to mówie o rozbiorach Polski nie Śląska fakt iż w tym okresie
              Śląska prawie w cale w Polsce nie było fakt ale mówie o sytuacji po rozbiorowej
              Polski i podziałe ziem Śląskich jakie zastniał wejrzy se do Atlasu
              historycznego gdzie znajdowały sie w XIX W Katowice.gdzie sosnowiec
              2 "Nazwa Śląsk Opolski wskazuje na ludność mieszaną?pierwsze słyszę. Śląsk
              Opolski
              >
              > jest sztucznym tworem utworzonym z części ziem Górnego i Dolnego Śląska"
              Skoro tak twierdziś to wytłumacz mi dlaczego istbieje województwo Opolskie a
              nie należy do Śląskiego tak jak początkowo zakładano, dlatego iż ludzie tam
              mieszkający tego chcieli
              "piszesz bzdury o tej ludności mieszanej.Ludność Górnego Śląska była 2 czy 3
              > języczna i do końca nikt nie był w stanie określić granicy pomiędzy Niemcem a
              > Polakiem. Trzeciej możliwości czyli Ślązk nie przewidziano.Dlatego w każdej
              > śląskiej rodzinie są zarówno osoby mieszkające w Polsce rzekomo jako Polacy a
              > także osoby mieszkające w Niemczech wysiedlone po wojnie jako Niemcy"

Sam piszesz bzdury weź se jakieś opracowania historyczne lub atlas ukazujący
              zróznicowanie etniczne Śląska i dopiero zaczni gadać skoro był trzy jeżt=yczna
              to dlaczego gwara Śląska był tylko na górnym, w okolicach Wrocławia istniał
              wyłacznie j. Niemiecki a ludzie tam żyjący byli zdeklarowanymi Niemcami
              natomiast ludnośc mieszana był na Górnym Śląsku i częściowo Opolskim zresztą
              skąd powstania na Śląsku mądralo, zresztą Hitlerowi udało się jakoś podzielić
              ludnośc Śląska
              "kolejna bzdura!Część Śląska znajduje się po czeskiej stronie oraz po
              > niemieckiej."Wrocić" to Śląsk może do Czech" tu cie wogóle nie jarze
              napisałem iż część Śl Cieszyńskiego tzw Zaolzie jest po stronie Czech po
              stronie Niemiec Śląska nie ma bo Śl sąsiaduje od strony Niemiec z Saksonią
              pozatym czemu Śląsk to może wrócić do Czech
              "z pewnością mieszkańcom Moskwy chciało się śmiać że jakieś głąby z
              > przywiślanego regionu wymyślili sobie jakąs tam narodowość polską i jeszcze
              > domagali się niepodległości.Facet mieszkasz na Śląsku ale Śląska nie
              > znasz.WStyd!"
              no coment po pierwsze nie wiem o co ci chodzi po drugie co ma z tematem
              wspólnego po trzecie to sam się wstydź póki co nie podałeś ani jednego
              argumentu na zaprzeczenie moich (nie moich powszechnie uznanych tez) radziłbym
              spędzić troche czasu przy książkach i więcej pokory
              pozdrowienia

• Gość: Peter Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 01:21
                Gość portalu: Esiu napisał(a):

> 1 Po pierwsze to mówie o rozbiorach Polski nie Śląska fakt iż w tym okresie
                > Śląska prawie w cale w Polsce nie było fakt ale mówie o sytuacji po
                rozbiorowej
                >
                > Polski i podziałe ziem Śląskich jakie zastniał wejrzy se do Atlasu
                > historycznego gdzie znajdowały sie w XIX W Katowice.gdzie sosnowiec
                co to ma do rzeczy atlas i wiek XIX?Pisałeś cyt. "Górnego Śląska (zabór pruski,
                niemiecki)" Kłamałeś bo Śląsk nie był pod zaborami!!!

> 2 "Nazwa Śląsk Opolski wskazuje na ludność mieszaną?pierwsze słyszę. Śląsk
                > Opolski
                > >
                > > jest sztucznym tworem utworzonym z części ziem Górnego i Dolnego Śląska"
                > Skoro tak twierdziś to wytłumacz mi dlaczego istbieje województwo Opolskie a
                > nie należy do Śląskiego tak jak początkowo zakładano, dlatego iż ludzie tam
                > mieszkający tego chcieli
                najczęstszym powodem są pieniądze a właściwie perspektywa ich braku.A swoją
                drogą to dla potrzeb politycznych można utworzyć też wojwództwo helskie.

> "piszesz bzdury o tej ludności mieszanej.Ludność Górnego Śląska była 2 czy 3
                > > języczna i do końca nikt nie był w stanie określić granicy pomiędzy Niemc
                > em a
                > > Polakiem. Trzeciej możliwości czyli Ślązk nie przewidziano.Dlatego w każd
                > ej
                > > śląskiej rodzinie są zarówno osoby mieszkające w Polsce rzekomo jako Pola
                > cy a
                > > także osoby mieszkające w Niemczech wysiedlone po wojnie jako Niemcy"
                >
                > Sam piszesz bzdury weź se jakieś opracowania historyczne lub atlas ukazujący
                > zróznicowanie etniczne Śląska i dopiero zaczni gadać skoro był trzy
                jeżt=yczna
                > to dlaczego gwara Śląska był tylko na górnym, w okolicach Wrocławia istniał
                > wyłacznie j. Niemiecki a ludzie tam żyjący byli zdeklarowanymi Niemcami
                > natomiast ludnośc mieszana był na Górnym Śląsku i częściowo Opolskim zresztą
                > skąd powstania na Śląsku mądralo, zresztą Hitlerowi udało się jakoś podzielić
                > ludnośc Śląska
                proszę abyś czytał uważniej. Była mowa o Górnym Śląsku cyt.:"Ludność Górnego
                Śląska była 2 czy 3 języczna " więc po co mi piszesz o okolicach Wrocławia?A
                pisząc Górny Śląsk mam też na myśli tą górnośląską część z dzisiejszego
                Opolskiego.Ta "ludność mieszana" o której piszesz była 2 czy 3 języczna.
                Deklaracje narodowościowe były różne nawet w 1 rodzinie dlatego nie można było
                ustalić jakieś konkretnej granicy pomiędzy Polakiem a Niemcem.

> "kolejna bzdura!Część Śląska znajduje się po czeskiej stronie oraz po
                > > niemieckiej."Wrocić" to Śląsk może do Czech"

tu cie wogóle nie jarze
                bo napisałeś o "CAŁOŚCI dopiero w 1945 "

> napisałem iż część Śl Cieszyńskiego tzw Zaolzie jest po stronie Czech po
                > stronie Niemiec Śląska nie ma bo Śl sąsiaduje od strony Niemiec z Saksonią
                > pozatym czemu Śląsk to może wrócić do Czech
                a czemu nie?skoro tam są początki Śląska i z Czechami był chyba najdłużej
                związany

> "z pewnością mieszkańcom Moskwy chciało się śmiać że jakieś głąby z
                > > przywiślanego regionu wymyślili sobie jakąs tam narodowość polską i jeszc
                > ze
                > > domagali się niepodległości.Facet mieszkasz na Śląsku ale Śląska nie
                > > znasz.WStyd!"
                > no coment po pierwsze nie wiem o co ci chodzi po drugie co ma z tematem
                > wspólnego po trzecie to sam się wstydź póki co nie podałeś ani jednego
                > argumentu na zaprzeczenie moich (nie moich powszechnie uznanych tez)
                radziłbym
                > spędzić troche czasu przy książkach i więcej pokory
                > pozdrowienia
                może zanim zaczniesz mi pisać o książkach i o pokorze to sam najpierw
                skorzystasz ze swojej rady?Pisałeś że śmiać ci się chce jak
                slyszysz "narodowość śląska" czy autonomia używając przy tym słów "bzdety" a
                trochę później "inteligentny". czy wiesz ile przykrości zrobiłeś?To że Polacy
                mogą dziś żyć w wolnym kraju i nikt nie próbuje wymazać ich istnienia nie
                oznacza że można obrażać i poniżać inny naród tylko dlatego że jest słabszy i
                mniejszy bo to właśnie Polacy od dziesięcioleci odmawiają Ślązakom prawa do
                istnienia a ich ojczyznę próbują rozmyć a wszystko pod cynicznym
                płaszczem "patrzenia w przyszłość".A dlaczego "od dziesięcioleci" to
                poczytaj.Więc proszę nie pisz mi tu o pokorze.
                dobranoc!
          • Gość: j Re: co to jest Zagłębie? pytania z Lubelszczyzny IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 23:39
            sprostowanie - Slask przez większość swojej historii należał do Czech a nie do
            Niemiec.
    • Gość: X DROBNE KROCZKI V-KOLUMNY!!!!!! IP: *.crowley.pl 05.10.04, 21:58
      Chcielibyscie powrotu do granic z 39roku? niemniaszki co?
      NIEDOCZEKANIE!!!

A WYBORCZA TRADYCYJNIE NA CZELE JESLI CHODZI O BUDZENIE ROZLAMOW WSROD
      OBYWATELI POLSKI!!!!!
      • slezan Re: DROBNE KROCZKI V-KOLUMNY!!!!!! 05.10.04, 22:02
        Tak, chcielibyśmy pworotu do granicy województwa śląskiego na Przemszy i
        Brynicy. Granicę tę przesunął Adolf Hitler:-).
        • Gość: on Re: DROBNE KROCZKI V-KOLUMNY!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:39
          a jak przyjdzie co do czego to znowy się wszystko zwali że to zagłębiacy
          chcieli.
    • Gość: kadewu1 Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.robbo.pl 05.10.04, 22:39
      Jestem Zagłębianką i zawsze nią będę - nawet mieszkająć tu, na Mazowszu...
      KOcham Grodziec!
      Kasia
    • silesius Dwa rozne narody 05.10.04, 23:22
      Zaglebiacy to Polacy, a Slazacy to.. Slazacy.
      I nawet ci, ktorzy na Slasku glosza sie Polakami, roznia sie w jakiejs czeci od
      sasiadow Zaglebiakow. Kto z kim przestaje ... :-)

• silesius Re: Zagłębiak, czyli inny 06.10.04, 00:10
      Gość portalu: Roxie napisał(a):

> Ani ja Slazak ani Zaglebiak, ale Kutz mnie tez irytuje - jesli ktos nie kocha
      > Slaska bezkrytycznie to moze byc pewien krytyki i zjadliwych (acz gluptawych)
      > ukaszen od strony tego faciolka. Vide jego krytyka G. Staniszewskiej - tylko
      > dlatego ze GS uwaza za swoja mala ojczyzne Podbeskidzie a nie aglomeracje
      > katowicka.

Widac, zes nie Slazak, bo uzywasz okreslenia Podbeskidzie, ktore mnie,
      Slazakowi Cieszynskiemu, zeby w zgrzytanie wprawia.
      Zdaj sobie sprawe, ze to okreslenie wlasnie za Zaglebiaka Gierka wymyslono.

A jesli chcesz znac stosunek Kutza wobec Slaska Cieszynskiego, to wiedz, ze
      wlasnie Cieszyn wybral na niektore sceny "Soli ziemii czarnej".
      Cieszyn lezacy na Slasku Cieszynskim a nie jakims wymyslonym przez
      komune "Podbeskidziu"

• Gość: Roxie Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.putnamlovellnbf.com 06.10.04, 02:28
        Tak na prawde to pewno nalezaloby mowic Beskidy (Bielsko, Brenna, Szczyrk,
        Istebna), a nie Podbeskidzie - masz racje. Ale Slask Cieszynski to
        Katowiczanie chyba uwazaja za "byle bielskie" albo inne gory, nie za Slask.
    • Gość: TypowyZagłębiak A ja dziękuję redacji GAZETY za ten artykuł... IP: 213.17.236.* 06.10.04, 00:27
      Jestem bardzo wdzięczny Gazecie.pl za to ze dała link do tego artykułu na home
      site portalu! Mam nadzieję ze sporo ludzi z całej Polski będzie wreszcie miała
      okazję dowiedzieć się o różnicach i antagonizmach pomiędzy nami. Te na szczęście
      są już faktycznie w zaniku. Cieszy natomiast fakt, że Zagłębiacy odnaleźli i
      czują własną odrębność i tożsamość. Ja sam, Zagłębianin bardzo przyjaźnie
      nastawiony do ludzi zza brynicy (mam tam wielu wspaniałych znajomych i
      przyjaciół, z którymi często żartujemy na temat naszych różnic, wręcz
      "smakujemy" je) nie mogę zdzierżyć , gdy przedstawiając się osobom spoza regionu
      słyszę : "Z Sosnowca? -O, byłem niedawno u was na Śląsku..." albo coś podobnego.
      I mimo że GW promuje wręcz (O zgrozo!) reklamuje się panem Kazimierzem
      "Zagłębiożercą" Kutzem to jestem niezmiernie wdzięczny za ten artykuł - bądź co
      bądź uwzględniający punkt widzenia "Goroli".
      P.S. O ile zgadzam się z puentą artykułu , że z Sosnowca coraz bliżej do Katowic
      ( olbrzymia ilość ludności napływowej po obu stronach, która nie czuje związków
      z Zagłebiem czy Śląskiem), to wielce ciekaw jestem wniosków i badań
      przeprowadzonych w miejscach gdzie zamieszkuje głównie rdzenna ludność (choćby
      Czeladź, Wojkowice - dla Zagłębia czy Radzionków, Świętochłowice - Śląsk)

[Kurcze, dla mnie wszystko się zgadza Mówię w miarę czysto po polsku, Jadam w
      restauracjii, gotuję zalewajkę, mieszkam w brudnym bloku i nie znoszę Kutza!]
      • Gość: harc mistrz G. WYBORCZA podjudza obie strony (socjotechnika) IP: 62.233.241.* 06.10.04, 01:35
        ...a Kutz pieprzy głupoty, bo mu za to płacą.

Dziwię się, że tak marny i prymitywny wywiad ze starym, zdziwaczałym pierdołą,
        wywołuje taki duzy i niezdrowy oddźwięk na Śląsku i w Zagłębiu.
        Czyżby nie było Was stać na wyższy poziom zainteresowań?
        Nie zaskakują mnie egzaltowane wyrazy uwielbienia i obrony tego starego durnia -
        co tylko zrzędzić i szokować potrafi oraz prowokować kontrowersyjnymi i
        obrazoburczymi wypowiedziam - ze strony jego popleczników. (Na bezrybiu i rak
        ryba!)
        Olać go i tyle!!!
        (HKP)
        ...
        CZUWAJCIE, ZACHOWUJĄC TRZEŹWOŚĆ UMYSŁU - JEST PRZECIEŻ WIELU INNYCH, GODNYCH
        ZAINTERESOWANIA PUBLICYSTÓW PRASOWYCH.
        (Kurdupel zawsze będzie kurduplem, choćBY wśród karłów wydaWAŁ się wielkim!)
        Pyrsk!

• slezan Re: G. WYBORCZA podjudza obie strony (socjotechni 06.10.04, 08:12
          Masz rcję. Wszędzie spiski. Trzeba zachować rewolucyjną czujność.
    • Gość: Zyga Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.04, 00:47
      postaram sie sprawe uproscic, slazacy sa jacy sa, umia w miare solidnie
      pracowac, ale do planowania roboty sa ci z Zaglebia, nie spotaklem jakis ludzi
      na Slasku w biznesie, ktorzyby walili gwara, albo moze sie wstydza.
      • Gość: gp Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 212.244.195.* 06.10.04, 09:05
        Wstydzą się i mówią gwarą tylko między sobą, a niektórzy młodzi już nie mówią
        gwarą w ogóle, chociaż ją znają.
    • Gość: aga Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.vpn.uib.no 06.10.04, 01:24
      nie mieszkam w polsce, w zaglebiu od jakiegos czasu i wlasnie sobie
      uswiadomilam, ze polonia tu kojarzy mnie ze slazaczka , a ja zawsze probuje
      wytlumaczyc ze slask to nie zaglebie;
    • Gość: big Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 212.244.173.* 06.10.04, 08:57
      Co to za bzdury ??? Az wlasnym oczom nie wierze... Niby to Zaglebiak ma byc
      lepszy od Slazaka ??? A pod jakim wzgledem - niech oni nawet nie probuja sie
      porownywac !!! Przyjechali za chlebem i sie rozpanoszyli.... mieszkali w
      glodzie, smrodzie i syfie. Skoro tacy lepsi, to mogli zostac tam skad
      przyjechali !!! No i gwara im przeszkadza ??? Tradycja ??? Domowe niedzielne
      obiady ??? Porzadek ??? No Kochani...nie przesadzajmy !!! A blokowiska lepsze
      od familokow ??? Czy ktos kiedys widzial jak piekny jest Nikisz ??? To jest
      klimat, historia i tradycja - ktorej Ci bekarci nie wiadomo skad nigdy nie
      doswiadcza...
      • Gość: anka zagłebi anka Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.10.04, 09:23
        Ty to jesteś BIG ale pajac. Moja rodzina mieszka w Sosnwcu od 4 pokoleń (tyle
        wiem). I w żadnym syfie nikt nie mieszkał, a tradycje w mojej rodzinie są
        polskie. No, może oprócz pieniactwa... Szkoda słów....
      • Gość: Zagłębiak Sc Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:23
        Stek przekleńst ciśnie mi się na usta. Ale powiem Ci tylko jedno jesteś
        największym kretynem i ignorantem jakiego kiedy kolwiek udało mi się spotkać na
        jakimkolwiek forum. Urodziłem się w Sosnowcu. Moja Mama i mój Tata urodzili sie
        w Sosnowcu. Moja Babcia i mój Dziadek urodzili się w Sosnowcu. No wiec pytam
        się Ciebie Wielki Panie Ślązaku. KTO SKĄD PRZYJECHAŁ???!!! Pewnie ty albo twoi
        rodzice za chlebem na Śląsk pzrywędrowali i teraz masz kompleksy. Idz się lecz
        albo idz do diabła tam twoje miejsce bękarcie.
        • Gość: Zagłebiak Sc Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:28
          aha zapomniałem dodać że chyba masz problemy ze wzrokiem bo nigdzie w artykule
          nie jest napisane że: ZAGŁĘBIAK JEST LEPSZY OD ŚLĄZAKA I ŻE KOMUŚ COŚ
          PRZESZKADZA.
          KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY
          ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY
          ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ,KOMPLEKSY ZŻERAJĄ
        • Gość: vitek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 06.10.04, 11:31
          Big rzeczywiście napisał emocjonalne bzdury. Odsyłam do mojego wpisu z
          wczoraj. Uważam, że najważniejsze to czuć (szczerze i dla siebie), że ziemia na
          której się mieszka jest "moją małą ojczyzną". Czy to zagłębie czy śląsk.
          Niestety PRLowska imigracja ze wsi w ZNACZNIE większym stopniu zalała zagłębie
          i efekty ego widać do dziś. Nie adałem sprawy, ale Sosnowiczan w 3,4 pokoleniu
          jest z pewnością mniejszość. Ktoś w końcu zasiedlił tę Środulę i Zagórze.
    • Gość: dora Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.filg.uj.edu.pl 06.10.04, 09:17
      Płytki, kiepski artykuł, z którego nic nie wynika. Gratulacje
      • Gość: polny zapjerdalacz Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:51
        Nic, co by boouo po mys'li Krakusoom?

Bo wylazua wyraz'no granica mjyndzy Nooma i Wooma? We Jejih myntalnos'ci.

Darymne Waszy rahuby na aby mauo tajla ze Naszygo Goornygo Szloonzka, a tym
        barzi na coukos'c' we jakisih NUTS-ah!

Bjercie se do sia polsko bjyda we doombrowskym Zoguymbju!

I zdupjejcie.
        • Gość: hanys Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 06.10.04, 12:38
          Mosz recht, niych wydupiajom
    • Gość: monadina Kazio Kutz - okiem warszawiaka IP: 212.160.138.* 06.10.04, 11:02
      Dosyć ciekawe jest, że wielu Ślązaków na forum pała wyraźną niechęcią o ile nie
      nienawiścią do "warszawki", podczas gdy jednocześnie Kutz urasta w regionie
      niemal do rangi idola ludowego, do tego stopnia, że popierany przez jego
      kandydat ma z góry wybrane wybory (nawet Balcerowicz w 1997, co uważam swoją
      drogą za pozytywne zdarzenie). Ludzie jeżdżą do Kutza, żeby im pomógł załatwić
      byle gówno, tak jakby "warszawka" interesowała się tym, czy przesunąć granice
      jakiejś gminy na Śląsku, wyłączyć jakieś osiedle z Katowic albo coś w tym
      stylu. Bez przesady, przy całym centraliźmie, który nadal jest faktem, aż tak
      radyklane przekonanie, że da się wszystko załatwić przez "chody w stolicy", z
      pogwałceniem jakichkolwiek procedur, dowodzi, że to raczej ludzie, którzy żywią
      takie przekonanie jeszcze bardziej niż sam system prezentują typowo post-
      sowiecką mentalność. Swoją drogą system centralny preferują pośrednio sami
      obywatele-wyborcy (w 96% spoza Warszawy), którzy wybierają partie, posłów i
      pośrednio rząd utrwalający taki a nie inny styl rządzenia. To na marginesie.

Ale wracając do Kutza. Otóż pod wieloma względami określenie "warszawka"
      zwłaszcza w sensie towarzystwa wzajemnej adoracji do mało kogo tak pasuje, jak
      właśnie do śląskiego patrioty Kazia. Zapamiętały bywalec warszawskich salonów,
      zwłaszcza w PRL. Do tego stopnia, że kiedy stołeczna GW robiła bzdurny skądinąd
      reportaż o "warszawce" typu "Gdzie, kto, z kim" oczywisty wybór padł na kk jako
      na jednego z "ekspertów". Dodam, że zdecyowanie lubię Pana Kazia, to dość
      barwna postać, ale warto patrzeć na niego z przymrużeniem oka i do końca nie
      ufać. Podobają mi się jego filmy z lat 70-tych, chociaż koloryt śląski jest tam
      na pewno nomen omen podkoloryzowany.

Ale zwracam uwagę, że K. jak tylko trochę podrósł czmychnął do "stolycy" a
      na "Śląskość" się nawrócił po kilku niedocenionych filmach, kiedy to
      najwyraźniej okazało się, że tematy "ogólnopolskie" już zostały wyczerpane
      (Wajda i inni) i na tym polu już w warszawce nie dało się wyrobić własnej
      marki.
    • Gość: Bercik Dworniok Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:09
      Zarozki skopia wom życi pieronskie gorolskie hahary
      • Gość: Rehtoor Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:46
        Zarozki Woom skopja rzic', pjeroon'ske hahary!

Bercik, zas' `es' uominoon szkoua?
    • Gość: Pytek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:57
      Jak kjery niy pszaje Goornymu Szloonzkowi, to moge byc' Goornoszloonzoukym?
    • Gość: P-77 Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:20
      Po pierwsze - gwara ślaska własciwie już nie istnieje - zniszczyli ją własnie
      zaraz po wojnie ludzie z Zagłębia jak generał Zawadzki. To co uchodzi za gwarę
      śląską w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego skoro każdy w Polsce ją
      rozumie.
      Po drugie - gwara śląska była gwarą polską, bo decydujący jest nie rdzeń
      wyrazów ale końcówki i składnia. A ta zawsze była polska. Adaptacja niemieckich
      i czeskich słów była i dorzucanie polskich końcówek było wielką zasługą
      Ślązaków (ot choćby genialne zdanie - "w antryju na bifyju stoi szolka tyju" -
      czyli " w przedpokoju na kredensie stoi filiżanka herbaty").
      Po trzecie ktoś napisał, że w czasie okupacji Ślązacy służyli w SS i stąd uraz
      mieszkańców Zagłębia. Sądzę raczej, że byli to śląscy Niemcy, na ogół
      dwujęzyczni. A zresztą i tak wielu tych, którzy przyjęli na Śląsku niemeicką
      listę narodowościową (trzeciej i czwartej kategorii) często bardziej zasłużyli
      się Polsce niż gówniarze z GG ginący bez sensu z powodu idiotycznej chęci
      położenia kwiatów pod pomnikiem. Ale to tylko dygresja.
      Po czwarte co by nie mówić Kongresówka była bardziej zacofana niż ziemie
      należące do Prus (bo przypominam, że Górny Śląsk to nie był zabór pruski).
      Dlatego Zagłębie przez lata musiało nadganiać Śląsk i stąd pewne kompleksy.
      Po piąte na Śląsku jest większe poszanowanie dla prawa i porządku niż w reszcie
      Polski i szlachecka buntownicza tradycja jest tu raczej mało rozumiana.
      Po szóste ma prawo wkurzać, że wszystko z czego Zagłębiacy mają prawo być dumni
      (chocby Jan Kiepura) przypisuje się im - i słusznie - a jednocześnie wszystko
      co złe związane z Sosnowcem (ekipa Gierka, pseudokibice) idzie na konto Śląska.
      I wreszcie po siódme różnice między mentalnością Ślazaka a Załębiaka pokazuje
      wymowny przykład z olimpiady w Monachium, ściślej z meczu Polska - ZSRR, kedy
      Andrzej Jarosik z Zagłębia obraził sie na trenera Górskiego i nie chciał wejść
      na ostatnie 15 minut, a Zygfryd Szołtysik z Górnika nie tylko nie odmówił (a
      też był graczem wielkiego formatu) ale nawet strzelił bramkę.
      • Gość: Pytek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 13:31
        Tym uostatniym przikuodym kcejcie pejdziec' co:

- Goornoszloonzouk - je pokorny i robotny,

- a Zoguymbjouk - je niypokorny i pragliwy?
      • Gość: Peter Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 15:59
        Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Po drugie - gwara śląska była gwarą polską, bo decydujący jest nie rdzeń
        > wyrazów ale końcówki i składnia. A ta zawsze była polska. Adaptacja
        niemieckich
        >
        > i czeskich słów była i dorzucanie polskich końcówek było wielką zasługą
        > Ślązaków
        nie jest ważny rdzeń lecz końcówki i składnia?jak widać co specjalista to inne
        zdanie.mniejsza o to. Zadam ci pytanie czy jesteś w stanie odróżnić czy dana
        składnia lub końcówka jest polską lub czeską?
        • Gość: P-77 Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 16:15
          > nie jest ważny rdzeń lecz końcówki i składnia?jak widać co specjalista to
          inne
          > zdanie.mniejsza o to. Zadam ci pytanie czy jesteś w stanie odróżnić czy dana
          > składnia lub końcówka jest polską lub czeską?
          Tak uważa prof. Miodek.
          A co do drugiej kwestii to chciałem zauważyć, że literacki język czeski powstał
          w II połowie XIX wieku a społeczeństwo czeskie było przez ponad 300 lat
          całkowicie zgermanizowane więc wątpliwym jest aby czeski język odcisnął na
          śląskiej gwarze tak silne piętno. Abstrahując od tego, że języki słowiańskie
          mają zbliżoną jeśli nie taka samą gramatykę.
          • Gość: Peter Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 18:12
            Gość portalu: P-77 napisał(a):

> > nie jest ważny rdzeń lecz końcówki i składnia?jak widać co specjalista to
            >
            > inne
            > > zdanie.mniejsza o to. Zadam ci pytanie czy jesteś w stanie odróżnić czy d
            > ana
            > > składnia lub końcówka jest polską lub czeską?
            > Tak uważa prof. Miodek.
            > A co do drugiej kwestii to chciałem zauważyć, że literacki język czeski
            powstał
            >
            > w II połowie XIX wieku a społeczeństwo czeskie było przez ponad 300 lat
            > całkowicie zgermanizowane więc wątpliwym jest aby czeski język odcisnął na
            > śląskiej gwarze tak silne piętno. Abstrahując od tego, że języki słowiańskie
            > mają zbliżoną jeśli nie taka samą gramatykę.

Co do pierwszej kwestii to zauważ że profesorowie lubią tak ustawiać hierarchię
            ważności by "wykazać że...".Ale zostawmy już to w spokoju.
            A co do drugiej kwestii to się zgadzam.Dodam jednak że może nie całe
            społeczeństwo czeskie było zgermanizowane lecz szlachta. I identycznie było na
            Śląsku za przykład podając samych śląskich Piastów.Więc w pewnym sensie jest
            brak rozwoju zarówno czeskiego jak i śląskiego.
            Natomiast jeśli piszesz że cyt. "języki słowiańskie mają zbliżoną jeśli nie
            taka samą gramatykę" to chyba zgodzisz się że trudno w takiej sytuacji określić
            co jest czeską a co polską gramatyką.Jeśli więc wszystkie sąsiadujące języki
            mają identyczną przykładową końcówkę to nadużyciem byłoby określenie "polska
            końcówka" wyłącznie w przypadku śląskiego. Poprostu taka końcówka jest
            charakterystyczna dla (części) języków słowiańskich i to wszystko.Po co
            szukanie ideologi i dopasowywanie do nacjonalistycznych wyobrażeń?
            • Gość: Rehtoor Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:29
              A My se goudali, goudoomy i banymy goudac' - po szloonzku!

A terouzki i zapisowac'.
    • laband Re: Zagłębiak, czyli inny 06.10.04, 20:44
      Jezus Maria!!!
    • Gość: Tomek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.g.pppool.de 07.10.04, 06:47
      No tak, jak sie jedzie na druga strone brynicy to trzeba miec paszport. Tak
      bylo, jest i ..kiedy sie zmieni. Piekary Sl pozdrawiaja
      • Gość: marek Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 10:59
        Mocno ale to mocno...walnij się w głowę czymś ciężkim. Paszporty???
        POco takie brednie wypisujesz. To niczemu nie służy.
        • Gość: coukym inkszy Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 12:32
          Jak to nicymu?

Grackoom ze goroloouma! I kupje s'mjyhu.

Jejih koompleksoom i budowaniu Naszy torzsamos'cie.
    • Gość: Starykoń Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:31
      Narodzie slowianski nie dziel sie!
      W ciagu 90 lat przegnales Niemca z Wielkopolski,Pomorza,Slaska,Prus i Czech!
      Zostaly ci jeszcze do odbicia:Karyntia,Luzyce,Meklemburgia,Wendland i
      Brandenburgia!
      W Meklemburgii 80% nazw jest pochodzenia słowiańskiego!
      To są Słowianie mowiacy po niemiecku!
      • Gość: zas' za Waszo ... Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 23:31
        Stary koon', a gupi jak z'rybek!

Kjery jeszczy drugi gupek do sie uodegoonic' uod Wolnos'ciy i bogajstwa?
    • Gość: miharu_from_DG To nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 12:52
      Mieszkam w Zagłębiu, jem zalewajkę, imienin nie obchodzę, podwórko mam
      posprzątane :))
      Te niby regionalne różnice to jakaś kpina! Nie dość, że takie coś jak ilość
      śmieci koło domu nie świadczy o żadnej tożsamości, to jeszcze wcale się to nie
      zgadza z rzeczywistością! Po śląskich miastach mam okazję często jeździć i
      wszędzie jest dokładnie taki sam bajzel, jak w Zagłębiu czy gdziekolwiek.
      Nieważne, Dąbrowa Górnicza, Zabrze czy Bydgoszcz - wszędzie taki sam polski syf.
      Też mi różnice...
      Nie ma żadnej różnicy wizualnej między Śląskiem a Zagłębiem - to wydumana idea;
      różnice istnieją TYLKO W LUDZKICH MÓZGACH!
      I po co w ogóle pisać takie bzdety w GW? Wiecznie tylko Zagłębie vs Śląsk. Inne
      regiony naszego kraju nie mają takiej potrzeby, żeby się wiecznie żreć między
      sobą. Tylko u nas ciągle pretensje, wytykanie sobie palcami wad, ciągłe
      poszukiwanie różnic. A po co nam one? Więcej nas łączy niż dzieli, lepiej żyć
      ze sobą w zgodzie, w końcu jesteśmy na siebie skazani ;)
      • arnold7 Re: To nie tak 10.10.04, 18:15
        republika.pl/silesia20/kce1.html
      • Gość: tu se kuknijcie! Re: To nie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:53
        To na co Wy prawicie Szloonzek, to je wshodnio tajla Goornygo Szloonzka.

Tak po prowdzie tero Goorny Szloonzek, to "uopolszczyzna".

S Nioom sie trza mjerzyc' i tamtym porzoondkym!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=16346601&a=16462090
        • Gość: Rehtoor To je to - Goorny Szloonzek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 08:38
          Cobys'cie wjejdzieli co to Goorny Szloonzek, podowoom Woom sposobno adresa:

silesia10.w.interia.pl/oberschlesien1.jpg
          Hocia spodek uoberzniynty. :-)
          • reden6 Re: To je to - Goorny Szloonzek! 11.10.04, 10:42
            Fto bou na szpilu Zoguymbie-Ruch to wiy ze roznice miyndzy Slonzokami a
            Zaglymbiokami so wielkie. I ta ich fanka z leksz obrazliwo...

www.fb03.boo.pl/tapety/ober.JPG
            • Gość: hajcoong Re: To je to - Goorny Szloonzek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:54
              Ale widac', irze jurz poradzoom cytac' ze pojyn'ciym suowoow! Pra? :-)

Kajsik, po suownikah, to musieli noon's'.
    • Gość: Waldi Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 22:22
      Nie rozumiem jak można mieć problemy z identyfikacją zagłębiaka i ślązaka.To
      nie chodzi ani o mowę,ani o podejście do życia czy pracy.Chodzi o zasadniczą
      sprawę i nie wiem dlaczego nikt nie chce tego wyrażnie powiedzieć.Ślązacy nie
      uważają się przecież za Polaków.
      • arnold7 Re: Zagłębiak, czyli inny 18.10.04, 06:52
        www.sonda.pl/wyniki.php3?id=295658&uid=179315&msg=1
        • Gość: ??? Re: Zagłębiak, czyli inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 09:52
          Przeca 172.300 s'nih, co jurz galoutooma niy trzynsoom, na gwout ta Prowda
          wcisuo anketeroom przi Norodowym Spisie do rubrykoow.

Pewnikym i we Zoguymbju boouy taky?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka