Gość: Obcy44 IP: *.ists.pl / *.ists.pl 14.02.05, 00:18 Ale fajny ustroj solidaruchy wymyslily. czy w UE jest wszedzie tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terminal_slawkow Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dostal... 14.02.05, 00:18 Z tego artykułu widać jak wygląda zapowiedziane 3 lata temu ujednolicenie w służbie zdrowia. Stało się to, co było do przewidzenia. Zrównaliśmy się poziomem z innymi regionami. Myślę, że budżet miasta nie jest w stanie naprawić błędów polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus3 nie lamentowac IP: *.wma.east.verizon.net 14.02.05, 00:19 Do kogo teraz te lamenty i placze? Chcieliscie kapitalizmu i "Solidarnosci" no to macie! Teraz Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z zachodu wstyd i zal IP: *.ipt.aol.com 14.02.05, 00:58 Nie obwiniaj glupku kapitalizmu i Solidarnosci> Zyje na zachodzie Europy, gdzie panuje kapitalizm i sluzba zdrowia funkcjonuje bez problemow, nie do pomyslenia sa sytuacje jak te z Polski - za duzo jest zlodziei i oszustow. Zal mi narodu i dziekuej Bogu, ze wyjechalem w odpowiednim czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent z kolejki A mialo byc tak pieknie.... IP: 65.217.59.* 14.02.05, 01:11 Ci co głosowali na SLD - przypomnijcie sobie (i pacjentom) o zapewnieniach Millera, o jego szufladach pełnych profesjonalnych rozwiązań dla dobra narodu itd.. Cynizm!!! Banda złodzieji! Mafia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A mialo byc tak pieknie.... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.02.05, 02:32 Reformatołstwo służby zdrowia zaczął Buzek, o ile pamiętasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sep_plowy Re: A mialo byc tak pieknie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 05:38 za buzka wprowadzono regionalne kasy chorych, które działały! (o ile pamietasz) sld wymysliło sobie nfz które przestały przesyłać pieniądze między oddziałami (forsa "nie szła" za pacjentem). a że ze śląskich szp[itali korzysta wiele osób z poza województwa musiało się to skończyc finansowa klapą. chwała nam i naszym kolesiom, ch**e precz - bardzo piekne motto złodziejskiej, nepotycznej, aferalnej pseudolewicy Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: A mialo byc tak pieknie.... 14.02.05, 19:50 Gość portalu: sep_plowy napisał(a): > za buzka wprowadzono regionalne kasy chorych, które działały! (o ile pamietasz) ******************************** Nie, tylko sprawiały wrażenie, że działają. A tak naprawdę, to był początek agonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benni Re: nie lamentowac IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 22.02.05, 21:25 nie jest nigdzie powiedziane, ze w kapitalizmie tak musi byc i w wielu na cale szczescie tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent w kolejce Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 07:27 jaki problem? niech w końcu pójdą na "wolne" osoby dobrze zarabiające, a nie robiące kompletnie nic (tu patrz najpierw dyrekcja szpitala), jak oni przestaną kraść, to może w końcu coś się zmieni? Chociaż, tak naprawdę nic się nie zmieni, bo odejdą jedni, wejdą drudzy i dalej będą chapać ile tylko się da, i tu nie ma znaczenia, czy to postkomuniści, postsolidarnościowcy czy post...., znaczenie ma tylko, jak działają przepisy uniemożliwiające kradzież, bądź karzące złodzieja. Przepisów dopóki rządzi SLD, PO, Samoobrona raczej nic nie zmieni, ew. odrobinę się polepszą, jak będzie rządzić PiS, tylko jest problem, w Polsce jest za dużo złodziei, i PiS nigdy nie będzie rządzić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: 213.238.86.* 14.02.05, 09:35 Jestem pielęgniarką w tym szpitalu i znam sprawę od podszewki. Obecny dyrektor robi, co może(a może niewiele...). W czasach świetności szpital miał cztery interny, chirurgię, ginekologię, położnictwo, oddziały noworodkowy i dziecięcy, laryngologię. Po sprywatyzowniu się laryngologii i chirurgii, zlikwidowaniu interny, położnictwa, ginekologii i oddz. dziecięcych, pozostał twór, przypominający kikut, a nie szpital. Została interna, zakład opiek.-lecz. i oddz. dla przewlekle chorych, czyli oddziały potrzebne w dobie starzejącego się społeczeństwa. Piszesz, miły internauto, o dyrekcji (były dyrektor jest, jak na razie nietykalny...), zapominając o tym, kto jest organem założycielskim szpitala i kto tak naprawdę podejmował decyzje, które doprowadziły do jego agonii. Odnoszę wrażenie, że władze miasta, rada społeczna (a są to ludzie z imienia i nazwiska) CELOWO działały na szkodę szpitala, pozbawiając go jakiejkolwiek pomocy. Opłacanie przez kilka lat nieużywanych budynków po szpitalu przy ul. Pośpiecha obciążało budżet szpitala w Janowie. Były dyrektor nazywał to wtedy "umową dżentelmeńską". Kto i z kim taką umowę podpisywał i w imię czego nasz szpital za to płacił, pozostanie tajemnicą. Druga sprawa: niesławna ustawa 203. Dementuję pogłoski, jakoby to pielęgniarki doprowadziły szpitale do upadku. Ustawa dotyczy WSZYSTKICH pracowników szpitali, nie tylko pielęgniarki i położne. Jeżeli chodzi o wysokość "wywalczonych" w Sądzie Pracy należności, to chętnie służę informacją od komornika: za okres od 2001 do 2004 r. Sąd przyznał mi....niespełna 500 zł wraz z odsetkami. Koszty komornicze: blisko 200 pln. Piszę o tym tylko dlatego, aby nikomu nie wydawało się, że szpital pada przez naszą pazerność ;-) Wracając do meritum: nieprawdą jest, że miasto zrobiło cokolwiek, by szpital ratować. Prawdą jest natomiast, że likwidując i prywatyzując oddziały miasto pozwoliło (?), aby długi tych oddziałów obciążyły rachunek pozostałych. Niemożliwością więc było wyjście z długów swoich i "cudzych". Likwidacja tego szpitala, a na to się zanosi, jest wg mnie nieprzemyślana. Jeśli chodzi o wypłaty, mam jednak nadzieję, że coś uda się w tej kwestii zdziałać: nie wyobrażam sobie pozostać bez pensji, która do tej pory otrzymywałam w ratach, mniej lub bardziej reularnie, ale zawsze. Pan Uszok niech jednak nie myśli, że będę mu wdzięczna za interwencję. Zawdzięczamy jemu i jego pracownikom obecny stan szpitala! I tej wersji będę się trzymać ;-) Przepraszm za przydługość mojego postu, ale katharsis czasem się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 13:57 Ja też pracuje w tym szpitalu,to co napisała zorientowana to prawda. Szpitalowi [Dyrekcji] nigdy nie zależalo na pracownikach .Został zlikwidowany Oddział Noworodków i Wczesniaków ,mimo iż miał ,bardzo niską śmiertelnośc noworodków,w stosunku do innych oddziałow tego profilu w Katowicach.Fundusze ,które szpital ponosił w zwiazku z wykształceniem kadry medycznej tego oddzialu poszły na marne."Miasto"zawsze bylo w opozycji co do istnienia "mojego "szpitala.z oczekiwaniem na zaleglą pensję....! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost 14.02.05, 20:08 Gość portalu: pielęgniarka napisał(a): > Ja też pracuje w tym szpitalu,to co napisała zorientowana to prawda. ******************************** W pewnym sensie macie rację. Ale nie do końca. Sytuacja w szpitalach jest konsekwencją komunistycznego gospodarowania w polskiej służbie zdrowia. I dyrekcja, i personel wciąż kultywowały starą socjalistyczną zasadę: państwowe - nie moje. Nikt nigdy nie brał pod uwagę sytuacji, w której długi nie zostaną zrestrukturyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: 213.238.89.* 16.02.05, 22:37 Przepraszam, marudo, ale powielasz wyświechtane frazesy, których dosyć naczytałam się na onecie. Od dość dawna nie mamy już czym źle gospodarować, bo brakuje nam do pracy nie tylko leków, ale nawet środków opatr. Naprawdę nie pielęgniarki narobiły długów. Odpowiedzialni za to ludzie są, jak widać, nietykalni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobbit Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 08:42 Pytanie: KTO RZADZI W POLSCE ??? Zlodziej, k...a i .... komornik !! Dwoch ministrow stanowczo zapewnia w TV , ze komornicy nie maja prawa zabierac pieniedzy na wyplaty dla pracownikow szpitali, a komornicy maja to w d...e i - olewajac ministrow - robia to, co uwazaja za sluszne !! Pamietajmy , ze minimum 15 % skoniskowanej sumy idzie na konto komornika . To usankcjonowani naszym lichym prawem zlodzieje !! Sa nietykalni, nie interesuje ich prawo, ktore interpretuja na swoj sposob. Co na to minister finansow ,, minister - pozal sie Boze - sprawiedliwosci (HI !!HI!! HI!!!) i tzw. niezalezna wladza sadownicza ,ktorym - posrednio - komornicy podlegaja ?? A nasi p .. oslowie ,i niewydarzeni politycy, zamiast zajac sie w ekspresowym tempie lamaniem prawa pzez komornikow epatuja sie lista Wildsteina i lustracja, okladajac sie teczkami po pustych glowach .I stad taki halas !!!! Oto polska rzeczywistosc !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbulwersowana Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:09 W ciagu kilku ubiegłych lat jak również obecnie, podczas spotkań dyrekcji z załogą padały rózne sposoby rozwiązań(chodzi o propozycje dyrekcji oraz załogi) trudnej, patowej sytuacji,jednak nigdy nie zostały zatwierdzone przez organ zalożycielski,ktory miał zawsze inną wizję. Zgadazam się że Rady Społeczne szpitali to czysta fikcja-często ludzie ci nie znają problemu szpitala,ale uwząją się za wszystkowiedzących - już wiem jak będę głosowć w przyszłych wyborach. Chcę jeszcze nadmienić,że juz w na przelomie 1999/2000 załoga szpitala zarzucała ówczwesnemu wiceprezydentowi ds. sluzby zdrowia,że polityka Miasta doprowadzi do upadku szpitala,zapewenienia były inne.Nasuwa się pytanie -komu tu wierzyć???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: 213.238.86.* 14.02.05, 10:28 To, co pisze "zbulwersowana" jest całą prawdą i tylko prawdą. Pomysły na działalność szpitala były, poczyniono nawet kroki do szybkiego ich realizowania. Niestety, zainteresowanie ze strony organu założycielskiego, tudzież rady społ. było żadne, a wręcz wrogie. Zatem pytanie: komu i dlaczego zależało na upadku szpitala, kto miał w tym interes, żeby ukręcać łeb KAŻDEJ inicjatywie, wychodzącej od załogi? - nadal pozostaje otwarte. Liczę na Wasz odzew... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara 1 Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.welnowiec.net 14.02.05, 10:12 Proponuję zablokować wypłaty wojewodzie,prezydentowi miasta za zdefraudowanie 18.mln złotych i postawiś przed prokuratorem.To nie służba zdrowia jest winna 18 mln. złotych ale władza. Zgodnie z konstytucją służba zdrowia w tym kraju jest bezpłatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:38 To wymyślił Kubuś Puchatek pacanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzona Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 13:08 To nie są zarty pacanie ,w szpitalu pracuje wiele osob z nizszego personelu jak rownież średeniego za grosze.bez tych groszy nie mają za co zaplacić za mieszkanie ,na chleb.Kołko zamknięte,czrna wizja ,eksmisja ,znowu komornik.Od dawna nie wiemy co to premia,w przeciwieństwie do pracownikow wydzialu zdrowia UM. To nie jest śmieszne, to jest straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 13:15 Moja wypowiedź dotyczy Obcego44.W pełni podzielam Pani racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dostali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:52 A kilka dni temu Minister Zdrowia zapewniał, że tak nie jest. Panie ministrzepan się mylił czy komornik nie nadaje się do tego zawodu. Jeśli pozwolimy na takie działanie komorników i niektórych urzędników z Urzędów Skarbowych to zacznie nam padac gospodarka. Chyba że to jest działanie przemyślane. Nadal wierzę Ministrowi Zdrowia. Niech pan coś zrobi w tej sprawie w myśl Pana oświadczenia w radiu w Pr. 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Likwidacja tylko interny ??? IP: 81.219.249.* 14.02.05, 22:46 Nie znam dokładnie sprawy, ale w jakiejś gazecie przeczytałem, że likwidacja dotyczy tylko oddziału internistycznego, zostaje natomiast cała reszta, tzn. laryngologia, chirurgia i oddział dla przewlekle chorych. A w zasadzie nie jest to likwidacja, tylko przekształcenie w drugi oddział dla przewlekle chorych. No więc to troszkę zmienia obraz sytuacji. Pytanie tylko : czy ta gazeta pisała prawdę??? Czy potrafi to ktoś tutaj wyjaśnić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Likwidacja tylko interny ??? IP: 213.238.85.* 15.02.05, 09:41 Dwie sprawy. Pierwsza: laryngologia i chirurgia to oddziały sprywatyzowane już parę lat temu, więc informacje masz błędne. Druga: po spotkaniu z Uszokiem doszło do mnie (miałam wolne), że faktycznie na pierwszy ogień idzie interna. Jeśli chodzi o przekształcenie interny w ZOL, to doszły mnie plotki, że podobno ma to być w szpitalu Elżbietanek (podkreślam, że to plotki). Gdyby zlikwidowano internę, to oddziały dla przewlekle chorych nie utrzymają raczej bazy laboratoryjnej i rtg, mammografii, usg. To uderzy również bezpośrednio w prywatne oddziały. W dzisiejszym Dzienniku Zachodnim dziennikarka podaje jakieś "zaczarowane" informacje. Myślę, że ktoś tu się myli lub celowo zaciemnia sprawę. Faktem jest, że wypłat nadal niet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RBG Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:41 Zrozum mały móżdzku,że przepisy zmieniła Ustawa i jako taka może także zmienic tylko i wyłącznie U S T A W A a nie przy najbardziej Pobożnych życzeniach Minister.Ale chyba ten wywód przekracza Twoje możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: 81.219.249.* 16.02.05, 12:28 Czy w takim razie na tych sprywatyzowanych oddziałach laryngologii i chirurgii też nie wypłaca się pensji ??? Jeśli się wypłaca, to może warto także sprywatyzować resztę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: Pracownicy szpitala im. Śniadeckiego nie dost IP: 213.238.89.* 16.02.05, 22:32 Oczywiście, że warto! Jak już wyżej pisałam, załoga i dyrekcja miała pewne pomysły. Niestety, przeszły one bez echa i zainteresowania ze strony miasta. Stąd nasze, uzasadnione moim zdaniem, pretensje do władz miasta. Jeżeli prawdą jest to, co mówił nam pan Uszok, to byłoby nieźle,ale, jak pisałam, bez interny trudno będzie nam utrzymać bazę diagnostyczną. Chyba, że wejdą tu przychodnie. Odpowiedz Link Zgłoś