Dodaj do ulubionych

Papiez a Czesi ???

05.04.05, 00:02
Czy Czesi to w wiekszosci narod ateistow ?

Mieszkam od niedawna w tym regionie, nie znam ich i troche mnie dziwi to , ze
w ich telewizjach doslownie NIC nie mowia o papiezu. Daja jak zwykle jakies
teleturnieje, reklamy, komedie itp itd, normalnie.

Jak to jest z nimi ?

I nie stawiam tego pytania jako zarzut, sam jestem ateista i tez jakos nie
jestem az tak przejety jak polscy katolicy, to zrozumiale.

Tylko chce wiedziec dokladnie, dlaczego oni tak to ignoruja. Bo wlasnie sa
niewierzacym narodem ? Czy moze dlatego ze za Polakami nie przepadaja ?

Jak to jest ?
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Papiez a Czesi ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 06:25
      W Czechach katolicy stanowią zdecydowaną mniejszość. Długo by pisać dlaczego.
      • Gość: madre Re: Papiez a Czesi ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 08:38
        a w jakim to "regionie" Czech mieszkasz "pepesza" hm ?
        • aron2004 Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 09:07
          Czesi to w większości ateiści są ponoć wewnętrzne różnice między Czechami a Morawianami ale nie są one aż tak duże

a o Papieżu pisały największe gazety czeskie np. www.blesk.cz odpowiednik naszego Faktu i to w tonie takim bardziej polskim niż np. francuskim.

• synziemi Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 09:22
        Gość portalu: olo napisał(a):

> W Czechach katolicy stanowią zdecydowaną mniejszość. Długo by pisać dlaczego.

Ponoc wiekszosc z nich to ateisci ale zdecydowanie najwieksza religia jest tam
        katolicyzm.
        • Gość: tru Re: Papiez a Czesi ??? IP: *.pc.tek.pl 05.04.05, 09:27
          uhm... 2-3 %, czyli odwrotnie niż u nas...
          • Gość: madre Re: Papiez a Czesi ??? IP: 213.68.44.* 05.04.05, 17:54
            moze 2-3% ale wierzacy niz 97% na pokaz
          • aron2004 Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 18:20
            ponoć w Czechach 60%-70% to ateiści, 30-40% wierzący w tym katolików może z połowa a do kościoła chodzi co niedzielę 5-10% Czechów, w Święta może 2 razy tyle

nie wiem czy to prawda czy nie bo nigdy nie bylem w Czechach w niedzielę

w każdym razie jest pełno sklepów z sukniami ślubnymi ciekawe czy tam dziewczyny biorą ślub cywilny w białej sukni?

• kalasznikow13 Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 19:34
              Zaskoczony jestem, ale zaczynam inaczej patrzec na Czechow. Bardziej
              przychylnie.

Polsce potrzebny jest taki dystans, bo na razie, sklaniamy sie w strone panstw
              wyznaniowych, jak Iran. I czasem az strach sie u nas przyznac do tego, ze nie
              wierzy sie w boga. Autentycznie : strach.

Nasi politycy przy ksiezach zachowuja sie poddanczo, w urzedach, szkolach,
              sejmie wisza krzyze, w TV jak sie trzeba wypowiedziec na JAKIKOLWIEK temat to
              pytaja ksiedza. W roznych "talk show'ach" ksiadz obowiazkowo niemal.

To niepokojace, co najmniej.
              • aron2004 Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 21:32
                > Polsce potrzebny jest taki dystans, bo na razie, sklaniamy sie w strone panstw
                > wyznaniowych, jak Iran. I czasem az strach sie u nas przyznac do tego, ze nie
                > wierzy sie w boga. Autentycznie : strach.

Kwaśniewski się przyznał i na drugą kadencję go wybrali.

Autentycznie : strach
              • aron2004 Re: Papiez a Czesi ??? 05.04.05, 21:36
                > Nasi politycy przy ksiezach zachowuja sie poddanczo, w urzedach, szkolach,
                > sejmie wisza krzyze, w TV jak sie trzeba wypowiedziec na JAKIKOLWIEK temat to
                > pytaja ksiedza.

A co, ksiądz nie jest obywatelem? NIe może się wypowiadać na różne tematy?

ma być wolność wypowiedzi dla wszystkich oprócz ksieży?

>W roznych "talk show'ach" ksiadz obowiazkowo niemal.

U Drzyzgi nie widziałem księdza. U Wojewódzkiego też nie. W Barze, Big Brotherze, Dwóch Światach też sobie nie przypominam księży

Może byli, bo rzadko oglądam telewizję
                • Gość: marian Re: Papiez a Czesi ??? IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 12:54
                  czesi sa ateistami i jest to zdrowe.
                  U nas n.p. byle kretyn kampanie wyborczą "podkolorowywał" obrazkami z papieżem,
                  a jest to chore.
                  Zresztą i ta cała żałoba po polsku jest chora - n.p. na stronie Polskiej Ligi
                  Siatkówki jest papież i zablokowane komentarze!
                  Brakuje mi tylko tego by nasi politycy ogłosili 1 dzień wolny od przekrętów i
                  się zastosowali.
                  Obłuda to jest i tyle.
    • bartoszcze do kalasznikowa 05.04.05, 20:50
      widzę ten wątek już co najmniej na 3 forach
      czyli ___spamujesz___
      tylko przez wzgląd na to, że tutaj dyskusja się całkiem ładnie rozwinęła (co
      zresztą nie jest twoją zasługą) wątek nie wyleci (a powinien, i to nie z uwag
      na temat)..
      • Gość: kalasznikow Re: do kalasznikowa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.05, 00:53
        Ksiadz jest obywatelem, ale jest tez przedstawicielem konkretnej organizacji
        religijnej. A jak ksiadz wypowiada sie w TV to przeciez nie w swoim imieniu,
        tylko tejze organizacji.

U Drzyzgi ? Ksiadz jest w co drugim programie. W Barze i BiG Brotherze mieli
        sie pokazac ? Przeciez oni tego nie popieraja. Swoja droga jakie to ...
        nieszczere jesli chodzi o TVN i Polsat, pozuja na codzien na katolickie stacje,
        a takie niekatolickie programy zbijajace im kase puszczaja. Dwulicowosc.

Ale zawsze w tych telewizjach jak jest jakis problem omawiany - ksiadz sie
        rowniez wypowiada.

Kwasniewski dopiero teraz wyraznie powiedzial ze jest niewierzacy, wczesniej
        kluczyl i krecil ale wprost nie mowil. Teraz mu wisi bo i tak konczy.

A do "Bartoszcze" : co z tego ze puscilem to pytanie na 3 forach ? Interesuje
        mnie opinia wiekszej ilosci ludzi. I juz chcesz wywalac ten watek ? Nie moge
        sie wypowiadac i tu ?

W Czechach pewnie bym mogl. I nie mow ze nie na temat jest. Zapytalem tu o to,
        jak ta sytuacja wyglada u nich, gdzie mialem zapytac ? Na forum Gdanska ???

Dzieki za informacje o Czechach. Uwazam ze wlasnie tak powinno wygladac panstwo
        swieckie, a Polska chyba jeszcze taka jest, przynajmniej na papierze. Nie raz
        slysze, ze skoro z 90% Polakow przyznaje sie oficjalnie do wiary katolickiej,
        to taka obecnosc kosciola jest zrozumiala. Ale to juz wtedy wlasnie nie jest
        panstwo swieckie. Katolicy tego nie rozumieja. Te krzyze w szkolach, urzedach
        i sejmie, msze transmitowane przez glosniki na pol miasta, wywieranie wplywu na
        politykow, media. To nie jest normalne zachowanie w panstwie swieckim. Moze w
        Iranie czy Afganistanie.

Religia powinna byc sprawa PRYWATNA ludzi, a w Polsce staje sie sprawa
        panstwowa. I dlatego Czesi w ciagu ostatnich dni tak mi zaimponowali. Nie
        sadzilem, ze sa az tak dojrzalym narodem.
        • Gość: sdh Re: do kalasznikowa IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.04.05, 07:37
          U Drzyzgi ksiądz jest w co drugim programie?

aż tak często Drzyzgi nie oglądam ale nigdy tam księdza nie widziałem

u WOjewódzkiego i Najsztuba też nie

w Europa da się lubić było chyba 2 księży na kilkadziesiąt programów

to co, należy zabronić wypowiadania się księżom w TVP bo sie wypowiadają w imieniu jakiejś organizacji?

to może też trzeba zabronić wypowiadania się członkom SLD, bo SLD to też organizacja

czy TVN i Polsat pozują na katolickie stacje?
          czy tam program zaczyna się i kończy modlitwą na przykład?

czy wg Ciebie ksiądz powinien mieć ZAKAZ WYPOWIADANIA SIĘ NA TEMATY PUBLICZNE?

czy to jest demokracja i wolność słowa?

czy do wypowiedzi ma prawo każdy, tylko nie ksiądz?

a co z rabinem? też powinien mieć zakaz występów w telewizji?
          a przecież występują - np. rabin Schudrich - jak już dobrze mówi po polsku a przecież jak przyjechał parę lat temu to tylko po angielsku

Kwaśniewski mówił że jest niewierzący już z 10 lat temu.

To Oleksy kluczył i kręcił- np. klęczał w Częstochowie.

• Gość: dot Re: do kalasznikowa IP: *.pc.tek.pl 06.04.05, 08:29
            Mam nadzieję , że teraz w TV i radio zamiast reklam będą modlitwy. Przecież
            blisko sto procent obywateli jest wyznania katolickiego. Reszta może w tym
            czasie poczytać prasę , też katolicką.
            W każdym mieście powinien stanąć pomnik J.P.II , a w całym kraju każde
            wydarzenie publiczne powinno rozpoczynać się już jeśli nie mszą , to modlitwą.
            A Czechom gratulujemy zbiorowego ateizmu i wiecznego ognia piekielnego ! ; )
            • Gość: sdh Re: do kalasznikowa IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.04.05, 12:21
              to co, nie możesz sobie wyobrazić życia jak będzie katolicka TV?
              Wypożyczalnie kaset i DVD chyba nie będą zamknięte?
              • kalasznikow13 Re: do kalasznikowa 06.04.05, 15:54

Jesli juz chodzi o te nieszczesna Drzyzge, tak, tam naprawde bardzo czesto sa
                ksieza. A nawet jak ich akurat nie ma, to sama Drzyzga trabi o wartosciach
                katolickich. U Najsztuba ksiadz ? Raczej go ksieza unikaja - znasz stosunek
                kosciola do Zydow ? Ten prawdziwy, ukrywany ? On zna. Wojewodzki ? To idiota i
                woli generalnie zapraszac Dode Elektrode niz ksiedza. Obejrzyj sobie "show"
                Pospieszalskiego, ten to juz naprawde fanatyk religijny, w pelnym tego slowa
                znaczeniu.

Czy zabronic ksiezom wypowiadania sie w TV ? Alez nie, ale niech w tym pytaniu
                ich o wszystko, bedzie jakis umiar ! O to tylko prosze.

Kwasniewski ? Juz nie pamietasz jak spedzil ostatnie pare lat ? Na mszach i
                swieceniu roznych budynkow. Co chwile go widzialem jak sie plaszczyl przed
                jakims purpuratem, to samo jego koledzy, Miller i spolka. Stare komuchy.

Dot, ja mam nadzieje ze to sarkazm :)

sdh : telewizje JUZ sa katolickie czlowieku ! Z TV nie dowiesz sie NICZEGO o
                innych religiach, o innych swiatopogladach, nie dowiesz sie absolutnie niczego
                jesli chodzi o np: historie kosciola, te negatywna historie, a jest co
                opowiadac. Wszsytkie stacje w Polsce - bez wyjatku - promuja jeden model zycia
                i jedne wartosci. Naprawde chcesz zyc w kraju ktory za jakis czas naprawde
                zacznie budzic smiech na swiecie ?

Kulminacja byla proba wpakowania do konstytucji europejskiej odnosni do boga i
                religii chrzescijanskiej, hanba i wstyd ze Polacy tak o to zabiegali ? Wiesz
                dlaczego ? Bo to HANBA ze Polscy politycy nie zauwazaja skromnego faktu, ze w
                Europie zyja dziesiatki MILIONOW ateistow, muzulmanow, judaistow i
                przedstawicieli innych religii ! Oni nie sa Europejczykami ? Nie maja prawa do
                wyboru wiary i kosciola ? Maja, i na szczescie prawdziwi europejscy politycy
                zdaja sobie z tego sprawe. Tak jak Czesi, od ktorych zaczelismy te dyskusje.

Ja nie mam nic do katolikow, o ile katolicy nie pakuja sie w moje zycie z
                butami. A dzieje sie tak. Wplywajac na media, edukacje, politykow.

Religia, to PRYWATNA sprawa ludzi, jesli przestaje tak byc - robi sie
                nieciekawie.
                • Gość: dot Re: do kalasznikowa IP: *.pc.tek.pl 06.04.05, 16:22
                  Nadzieja jest jak dupa , trzeba ją mieć ! ; )
                  • Gość: olo Re: do kalasznikowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:57
                    Czesi to przedewszystkim naród kolaborantów - to nie moje słowa. Mam
                    powtórzyć, czy dotarło? Piszesz, że państwo takie jak Polska to państwo
                    wyznaniowe, bo w dniach smutnych przestrzega układu 90 % przyznających się do
                    katolicyzmu - 90 % czasu antenowego papieżowi i obchodom smutnych chwil, nie
                    tylko dla katolików. A cóż to za państewko Czechy, gdzie nawet w procencie nie
                    zauważa się tych, którzy chcieliby by Państwo informowalo ich o rzeczach dla
                    nich ważnych. Przejechałem Czechy wzdłuż i wszerz, poznałem Czechów i ośmielę
                    się powtórzyć jesze raz - to narod kolaborantów, ludzi zamkniętych, nieufnych
                    czasem podłych gdzie chlubnymi wyjątkami byli Kryl, Havel i Josef majitel
                    kempingu z wielbłądami, o pani Agnieszce i Pepiku z Trojskiej w Pradze nie
                    wspomnę na Nohavicy kończąc. Nie pojmuj świata przez media, pojmuj je przez
                    ludzi, którzy w wioskach mają pretensje, że ksiądz do nich raz na trzy tygodnie
                    zagląda. Ty tego nie zrozumiesz, patrzysz na Czechy przez pryzmat popsutej RP.
                    Ech co ja Ci będę...
                    • Gość: do ola Re: do kalasznikowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.04.05, 19:29
                      Brawo Olo , dales piekny przyklad polskiego szowinizmu " w tych ciezkich
                      dniach " ... Bog Zaplac !
                      • Gość: olo Re: do kalasznikowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 06:40
                        Nie mieszaj w to Pana Boga, chcesz pogadać to uzywaj argumentów, a nastepnie
                        podpisz się pod tym co napiszesz gościu z *.de
                        pl.wikipedia.org/wiki/Szowinizm
                        nie dokonuję oceny czeskiej historii przez porównanie z historią RP. To
                        wyłącznie moja ocena i mam do niej prawo.
    • Gość: Laka CZESI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:16
      Czesi to w większości ateisci nie kolaboranci jak tu piszą nie którzy ich ateizm
      wziął się od tego że od Jana Husa Katolicy byli zawsze związani z wrogiem
      zewnętrznym czyli Niemcami (austyjakami). Pewnie również bylbyśmy w większości
      ateistami gdyby w czasie zaborów kościół mocno integrowałby się z rządami w
      moskwie i w berlinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka