Dodaj do ulubionych

Sprzątanie po psach

25.04.05, 18:28

--To skandal, żeby ludzie nie sprzątali po psach! W Unii wprowadzono za to kary.
W niektórych państwach Unii są specjalne kosze na psie kupy.
    • Gość: harc mistrz Re: Sprzątanie po psach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 22:28
      Dzisiaj byłem świadkiem scenki rodzajowej na katowickim osiedlu, jak
      właścicielka dużego i przekarmionego buldoga, z miłością w oczach, patrzała na
      mozolne wypróżnianie się swego czworonożnego pupila na przyblokowym zieleńcu.
      Trwało to dosyć długo i dla biednej psiny oraz jego pani było sporym wysiłkiem.
      (HKP)
      ...
      CZUJ, CZUJ, CZUWAJ!!!
      A zwłaszcza CZUJ!
      • wielandf Re:Re: Sprzątanie po psach 26.04.05, 08:44

• Gość: olo Re:Re: Sprzątanie po psach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 11:37
          Zauważyłeś co napisałeś w ostatnim zdaniu ( o koszach )? No to teraz ich
          poszukaj.Nie ma sprawy, będę sprzątał po psie, ale nie mam zamiaru z gównem w
          kieszeni chodzić.
          • yasmin_ch Re:Re: Sprzątanie po psach 26.04.05, 14:22
            no to wrzuc do innego kosza, jakis to problem doa ciebie?
            skoro nie ma specjalnych koszy to moze troche wlasnej inicjatywy?
            teraz wiosna wiec zas sie zacznie - zasrane chodniki, czasem to nawet obejsc sie
            tych kup nie da bo mozna przy tym wdepnac w kolejna..
            • bartoszcze Re:Re: Sprzątanie po psach 29.04.05, 00:31
              yasmin, to nie jest takie wcale łatwe, bo kosz na "zwykłe" śmieci nie powinien
              jednak zawierać - mówiąc wprost - gówna. Nawet zapakowanego. I dlatego zgadzam
              się, że potrzebne są specjalne pojemniki.
    • Gość: amator Re: Sprzątanie po psach IP: *.polvision.com 26.04.05, 11:55
      niestety na zbierajacych kupki inni wlasciciele pieskow patrza jak na idiotow
      tak wiec dopoki nie zmieni sie mentalnosc tych ostatnich czarno to widze
      • Gość: harc mistrz Mały suplement do opisanego wczoraj zdarzenia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 15:49
        To oczywiste, że owej właścicielce buldoga, nawet przez myśl nie przeszło, żeby
        sprzatnąć gówn...o po swoim pupilu(!).
        Na nielicznych (odpowiedzialnych) psiarzy, którzy łopatką przykopują pod
        trawnik odchody po swoich psach, ta znakomita większość miłośników czworonogów
        patrzy zazwyczaj z rozbawieniem, jak na jakich dziwaków i odmieńców.
        No cóż - taka to jest mentalność w tym naszym społeczeństwie i na żadną tej
        sytacji zmianę, bądź pod wpływem refleksji, czy obywatelskiego poczucia -
        ABSOLUTNIE LICZYĆ NIE MOŻNA! Inne myślenie lub wnioskowanie byłoby zwykłą
        naiwnością.

Rozwiązać ten, powtarzający się co roku problem, można tylko przez ZDECYDOWANE
        KARANIE WŁAŚCICIELI PSÓW NIE SPRZĄTAJĄCYCH G... PO NICH, ODPOWIEDNIO WYSOKIMI
        MANDATAMI WYMIERZANYMI NATYCHMIAST.(!!!)
        I nie załatwi się tego, powierzając karanie mandatami, Straży Miejskiej, czy
        nawet Policji.
        Jedynym rozsądnym wyjściem jest powierzyć to zadanie okresowo zatrudnionym w
        tym celu bezrobotnym, w taki sposób, aby połowa kwoty mandatowej trafiała
        bezpośrednio do ich kieszeni.
        WTEDY PROBLEM BARDZO SZYBKO ZNIKNIE!!!
        G w a r a n t o w a n e !
        (HKP)
        ...
        CZUWAJCIE, UWAŻAJĄC, ABY W COŚ NIE WDEPNĄĆ!!!
      • wielandf Re:Re: Sprzątanie po psach 26.04.05, 16:53
        Gość portalu: amator napisał(a):

> niestety na zbierajacych kupki inni wlasciciele pieskow patrza jak na idiotow
        > tak wiec dopoki nie zmieni sie mentalnosc tych ostatnich czarno to widze
    • Gość: maja2005 Re: Sprzątanie po psach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 16:48
      Na dzień dobry wystarczy na obrzeżach osiedli wyznaczyć miejsca wybiegowe dla
      czworonogów. A tym samym zakazać całkowicie wypróżniania psów na osiedlowych
      trawnikach i ścieżkach. Mamy przecież gospodarzy domów a oni dokładnie znają i
      pieski i ich właścicieli. Jeśli ktoś z mieszkańców się nie dostosuje zapłaci
      wewnętrzną karę. Jeśli będzie to robić nagminnie, może utracić prawo
      członkostwa w spółdzielni.
      Kilka spółdzielni w Polsce to wprowadziło i jak na razie ten system się
      całkowicie sprawdza.

Narzucenie ustawą przymusu sprzątania odchodów po swoich czworonogach
      spowoduje, że nie będziemy sobie w stanie poradzić z plagą bezpańskich psów.
      Ponieważ właściciele zaczną się ich nagminnie pozbywac. I to nie zawsze w
      humanitarny sposób. A to grozi jeszcze gorszymi w skutkach problemami
      sanitarnymi aniżeli pozostawiane na ulicach kupy.

Największy problem jest w centrach miast, gdzie psów jest tyle samo co na
      obrzeżach. Tu jednak nie tylko należy przymuszać włąścicieli do sprzatania po
      swoich czworonogach, ale także pilnować zezwoleniami liczebność czworonogów.
      Tak jest np. na zachodzie.
      Tam też, w dużych aglomeracjach poza obowiązkiem sprzątania trzeba jeszcze
      wykupić dzierżawę miejsca spacerowego. Jest ona stosunkowo droga (uzależniona
      od wielkości psa i rasy)i trudna do zdobycia, ponieważ w wiekszości wykupiona
      przez firmy zajmujące się wyprowadzaniem czworonogów. Ponoć wynajęcie takiej
      firmy kosztuje tyle samo co dzierżawa gruntu od miasta. W tym jest już wliczona
      wartość ubezpieczenia OC, także obowiązkowego. Jednym słowem, posiadanie psa
      jest wyznacznikiem zamożności jego właściciela.
    • Gość: naiwna Re: Sprzątanie po psach IP: *.chello.pl 28.04.05, 21:56
      zgadzam się że powinniśmy sprzątać po swoich psach !!! Mam całe oprzyrządowanie
      tzn woreczki , plastikowe łopatki ....ale bez przesady kosza z sobą nosic nie
      będę!!! NIE MAM GDZIE TEGO WYRZUCIĆ ! I zbuntowałam się ! Interweniowałam w
      spółdzielni by postawiono ze 3 -4 kosze . I co??? Usłyszałam cytuję " że
      próbowano ale dla wyjątków im się nie popłaca" No i wyszłam na głupca a
      normalna ze mnie kobieta.
    • Gość: Tyszanin Re: Sprzątanie po psach IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 23:09
      Słyszałem że w innych miastach ze środków publicznych są kupowane specjalne
      odkurzacze do zbierania zanieczyszczeń, do uprzątnięcia bardziej newralgicznych
      miejsc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka