Dodaj do ulubionych

Przecz ze śląskiem!!!

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 00:13
Ślązacy to naziści, nienawidzą Polski i sprzedali by
ją za parę marek lub koron czeskich
Obserwuj wątek
    • mario2 Re: Przecz ze śląskiem!!! 27.05.01, 11:50
      o mamy nasepnego oszoloma!!!. Bracie to Ty dajesz przyklad "prawdziwego" Polaka
      tymi paszkwilanckimi wypowiedziami. Nie podoba Ci sie Slask i Slazacy- nie
      zagladaj tu. I nie krzycz tak glosno. Zbyt czeste otwieranie ust doprowadzilo
      juz u Ciebie do wyschniecia kory mozgowej
      Bez pozdrowien i wyrazow szacunku
      Mario
      P.S. Marka i Korona kiepsko stija - wiec sie sprzedawac nie oplaca
    • Gość: Albin Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.01, 14:37
      Antek bula wloz na rura!
      Rura czeszczy Antek wrzeszczy!
      • Gość: Albin Re: Przecz ze rurom!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.01, 14:40
        Antek bula wloz na rura!
        Rura czeszczy Antek wrzeszczy!
    • Gość: anzelm Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 18:37
      Ślązacy zawsze byli inni. Więc albo zaakceptują polskie obywatelstwo albo niech
      wyjadą precz do niemiec lub czech(ha ha ha...). A jeżeli nie to wywieziemy ich
      sami w kierunku wschodnim jak to robił Józef Stalin.
      • Gość: Albin Re: Przecz ze śląska wy GOROLE!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.01, 19:15
        GOROLE zawsze byli inni. Więc albo zaakceptują Slonskie obywatelstwo albo niech
        wyjadą ze SLONSKA precz do Rusow lub na Kuba(ha ha ha...). A jeżeli nie to
        wywieziemy ich sami w kierunku wschodnim jak to juz nam anzelm sugierowal w swoim
        wpisie!!!!!!!!!
      • mario2 Re: Przecz ze śląskiem!!!- do Anzelma 27.05.01, 19:29
        Innosc i to od wszelkich stereotypow kultury reprezentujesz tutaj TY. Slazacy
        byli inni- i mam nadzieje takimi pozostana. Nie potrzebuja nigdzie wyjezdzac-
        chociaz moga! Gdyby takim typkom jak Ty odebrac tylko jedna szara komorke -
        zostaliby roslinami. Czytajac takie i podobne wpisy naprawde zaczynam wierzyc ,
        ze czlowiek pochodzi od malpy. Zastanow sie czlowieku- potomku malpy- zanim
        wydasz podobne piedniecia Twojego przepoconego mozgu.
        Mario
        • Gość: małpa Re: Przecz ze śląskiem!!!- do Anzelma IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 19:44
          Proszę mnie nie obrażać ! Nie życzę sobie tego! Osobiście lubie ślązaków gdy
          odwiedzają mnie w ZOO w Chorzowie.
    • Gość: ziomek Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 19:38
      Śląsk jest brudny, zacofany wobec tego "ni momy szons" na doścignięciu reszty
      kraju a co dopiero europy. Dajemy dobry pretekst ( mniejszość narodowości
      śląskiej ":-)" ) dla takich jak Rura by wzniecić kampanię nienawiści do
      naszego regionu. Zajmijmy się bezrobociem, edukacją, ochroną środowiska
      DROGI!!!!, A NIE TAKIMI "PIERDOŁAMI JAK "NARODOWOŚĆ ŚLĄSKA której po prostu
      nie ma!
      • Gość: Peter Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.01, 00:12
        Piyknie Cie witom Ziomek,
        jak tak myslisz to mousz recht, ale yno za siebie.
        Kozdi czuowiek mou recht padac "JOU JE TIM KIM SIE CZUJAM,A NIA KIM MIE DRUGI DEFINIUJE".
        Jou godom za siebie ize nacja slonskou istnieje, bo zech tygo doswiadczou we mojim zyciu. Eli Ti abo
        twojy otoczyniy to uznalo to se umiysz som siebie padac.
        Jeszcze jedno pytaniy: Jak es nie je slonsoukym to czamu Cie drudzy nazywajom nim, chyba ze oficjalnie,
        bo wtedy es je do kozdygo poloka poloukym. Nie je tak?

Bis zas

Peter

Gość portalu: ziomek napisał(a):

&#62 Śląsk jest brudny, zacofany wobec tego "ni momy szons" na doścignięciu reszty
        &#62 kraju a co dopiero europy. Dajemy dobry pretekst ( mniejszość narodowości
        &#62 śląskiej ":-)" ) dla takich jak Rura by wzniecić kampanię nienawiści do
        &#62 naszego regionu. Zajmijmy się bezrobociem, edukacją, ochroną środowiska
        &#62 DROGI!!!!, A NIE TAKIMI "PIERDOŁAMI JAK "NARODOWOŚĆ ŚLĄSKA której po prostu
        &#62 nie ma!

• Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!! niych zyjom Gorole , ale jak dlugo bez Slask IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 28.05.01, 07:25
          nie dejcie sie zmylic to pisze tyn som debilz baranim lbym chorym na BSE adres
          go zdrodzo: bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl
          za duzo zzrarl baranow i sie zarazil.

• Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 28.05.01, 07:43
          w Bielsku mieszkajom madrzy ludzie, co nasuwo wniosek
          ze ten idiota co to pisol, pisol tu juz kiedys pod
          pseudo "emi", on nie lubi Slonzokow bo mieli "kartki
          G", a to swiadczy ze stopien zgabczenia jego mozgu
          jest juz b. duzy i nienaprawialny!!!
          • Gość: emi Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: 192.160.110.* 28.05.01, 11:46
            widzę, że kolejnych ludzi poraża wasza głupota, ale mnie w to nie mieszajcie.
            Ja już o was mam zdanie wyrobione i obiecałem sobie nie polemizować z nicością.
            • Gość: raptus Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.tds.de 28.05.01, 12:23
              Zaprzestalas pogawedek z lustrem?
              • Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.stg.tli.de 29.05.01, 20:51
                ludzie wiecie czemu ja ostatnio tak duzo tutaj pisze? chociaz komputer mam
                dawno, bo mi moja stara nareszcie klawiature kupila!!!!!!
            • Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: 10.4.4.* / 194.39.218.* 28.05.01, 12:23
              a widzicie miolech racjo, ino walnochech piensciom w stol to sie .....on
              lodezwol..................., on nie beydzie polemizowac z nami bo sie z faktami
              ciynzko polemizuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!!.....do raptusa IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 28.05.01, 12:25
                moje uznanie byles o 14 sekund szybszy!!!!!!!
    • Gość: rura Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 19:28
      BIELSZCZALNIE !!! Powstańmy przeciwko ciemiężycielom ze śląska. Oderwijmy się
      od tego zacofanego i brudnego regionu. Nie chcemy mieć nic z nimi wspólnego.
      Przyłączmy się do małopolski do KRAKOWA. Nie pozwólmy na dalszą degradację
      naszego miasta!!!
      • Gość: ICE Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.gwiazdy.net.pl 28.05.01, 23:09
        Wy z Bielska to lepiej dziekujcie , ze taki Slask jest bo z podatkow oplacanych
        ze Slaska to Twoi górale zasilki dostaja.
      • Gość: andy Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 29.05.01, 07:17
        jestem za ,
        tylko idioto czy zadales sobie pytanie, dlaczego Slask jest brudny i zacofany,
        skoro do 1945r. byl czysty, bogaty i zadbany?
        • Gość: krzewik Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.gwiazdy.net.pl 30.05.01, 20:54
          Do dziś słyszę słowa posłanki z Bielska "My was nie chcemy. Przyjeżdżajcie jako
          turyści, ale zrozumcie MY WAS NIE CHCEMY" Działo się to w okresie gorących dni,
          kiedy formowano nowe województwa.
          Mówi samo za siebie? Ano mówi. Tylko że teraz to już czas na współpracę a nie
          na kłótnie. Rura zastanów się kto w Krakowie będzie dbał o Bielsko? To sprawa
          Gierka podział na województwa, które były żenująco małe i nigdy niczego nie
          wnosiły, a tylko wyciągały ręce po kasę. Teraz to mamy wspólną spawę. Cały kraj
          darł ze Śląska przez 50 lat. Teraz mają nas w dupie. A my się kłócimy kto
          lepszy. Czas zewrzeć szeregi i powalczyć z takimi co traktują nas - czy ze
          Śląska czy z Zagłębia czy Częstochowy lub Bielska per noga. To oni wygrywają i
          podtrzymują nasze waśnie, to woda na ich młyn. Dopóki nie będziemy mówić jednym
          głosem - niczego nie wywalczymy.
        • Gość: TYP Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.we.mediaone.net 31.05.01, 11:16
          Gość portalu: andy napisał(a):

&#62 jestem za ,
          &#62 tylko idioto czy zadales sobie pytanie, dlaczego Slask jest brudny i zacofany,
          &#62 skoro do 1945r. byl czysty, bogaty i zadbany?

Bo nie rozumiesz h**u szwabski ze Polska byla przez 50 lat pod zaborem
          komunistycznym a szwabskie mordy dostawaly pieniadze caly czas od Amerykanskiego
          podatnika ? Jakby Polska miala plan Marshalla to bys dzisial nie byl
          folksdojczem, twoja pseudo slaska morda (prawdziwi Slazacy sa super !) by zostala
          kupiona za ZLOTE a nie za MARKI.

• Gość: andy Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 31.05.01, 12:21
            ty debilu, ty osli TYP-ie gdybys nie byl taki glupi to bys byl madry, ale
            poniewaz jestes glupi, nie bedziesz madry.
            Slask jest brudny zacofany i biedny dlatego ze jest w Polsce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: rura Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 20:02
              Górny Śląsk po Warszawie obok jest najatrakcyjniejszym
              miejscem do inwestowania w Polsce (inwestycje W
              Katowicach i Specjalnej Strefie Ekonomicznej-
              najlepszej w Polsce). Jest jednym z najbogatszych
              regionów w Polsce a w porównaniu z tzw. Scianą
              wschodnią i północną to przepaść. Oczywiście z
              perspektywy Niemiec (miliony robotników przemysłowych
              + amerykańska pomoc ) jest to region biedny. Gdyby w
              śląskich kopalniach i zakładach przemysłowych
              pracowało setki tysięcy robotników przymusowych z
              Niemiec sytuacja zupełnie byłaby zupełnie odmienna.
              • Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.01, 20:34
                Slask jest zacofany bo ludzie na Slasku=Slazacy sa zacofani
                popatrz sie andy na wioski zamieszkale prez Slazakow i ich zacofanie.
                Ruhrgebiet nie wygladal wiele lepiej - popatrz sobie na Gelsenkirchen, Bottrop
                itd. wyobraz sobie te miasta 30 czy tez 70 lat temu?
                pozostal Polska nie wyglada lepiej jak Slask , ale to jest problem calego kraju
                a nie jakiegos wyimaginowanego przesladowania Slazaków.

• Gość: andy Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 01.06.01, 09:24
                  masz racje wszystko jest wyimagowane, tylko nie wiem kto zamordowal mojego
                  dziadka jesienia w 1945 w obozie w Myslowicach?
                  • Gość: mesco Re: POLSKA ojczyzna wszystkich Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.01, 12:10
                    nie mozna tego sprawdzic?

po za tym nie zapominaj o milionach innych zamordowanych, takze z mojej rodziny

Gość portalu: andy napisał(a):

&#62 masz racje wszystko jest wyimagowane, tylko nie wiem kto zamordowal mojego
                    &#62 dziadka jesienia w 1945 w obozie w Myslowicach?

• Gość: andy Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. ....precz.....! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 01.06.01, 09:19
                b. przepraszam za moja glupote , ale nic z tego nie zrozumialem, chce tylko
                powiedziec ze Slask do 1945 nie byl brudny zacofany biedny, a reszta nasuwa sie
                sama
      • Gość: BS Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.waw.cdp.pl 04.06.01, 14:46
        Czlowieku co ty bredzisz? Bielsko to JEST Slask. Chyba, ze mieszkasz w Bialej.
        • Gość: Rura Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 21:16
          Jestem z BIELSKA-BIAŁAJ !!! Proponuję skończyć z idiotycznym podziałem na
          Bielsko i Białą! Dawne Bielsko należało do śląska ale do Śląska Cieszyńskiego a
          nie do górnego! I my nigdy nie będziemy się utożsamiać z górnoślązakami bo dla
          nas to była i jest obca kultura.
          • Gość: Blondas Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.06.01, 13:26
            Sorry Rura ale do wojen slaskich slask cieszynski wraz
            ze slazkiem opwaskim nalezal do Gornego Slazka i do
            piero w wyniku tych wojen nastapil podzial na Slazk
            Pruski i Slazk Austryjacki. Gdybys troche poczytal
            historie to bys wiedzialo zwiazkach pomiedzy Slazkiem
            Ciseszynskim a Gornym Slaskiem (pruskim). Poza tym po
            I wojnie Swiatowej Slazk Cieszynski byl Czescia woj.
            slazkiego(byly to wszystko ziemie gornoslazkie).
            Jednyma roznica miedzy "ciesznyiokami" a slaazakami z
            okic Katowic, Bytomia czy Gliwic to byla gwara . Na
            slazku cieszynsim bylo iwecej wplywow czeskich niz
            gdzie indziej.
      • Gość: sebo Re: Przecz z okupacją BIELSKA przez sląsk. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 12:28
        Tylko wspolczuc takim mieszkancom BB. Czytaliscie w GW o roznicach
        cywilizacyjnych miedzy Slaskiem a innymi regionami kraju? Niejedna slaska wies
        wyglada lepiej od wielu miast na Mazowszu czy Podlasiu, nie wspominajac o
        Kielecczyznie. A brud? Proponuje obejrzec klodzkie uzdrowiska, pszczynskie lasy
        i zrodla Wisly - tak to wszystko Slask. I chyba zbyt czesto niektorzy
        ograniczaja go do gornoslaskiej konurbacji, a szkoda.
    • Gość: Reden Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 09:41
      JO CIE BŁAGOM! SYNEK DEJ SIE POKÓJ! WIJA SAM ROBISZ
      BOŚ DUPNY POLOK. Z KULI TAKICH JAK WY KRAWACIORZY
      STOŁECZNYCH MOMY SAM TAKE NIENAWIŚCI. DUPNIE SAM
      AFISZUJESZ "PRECZ ZE ŚLĄSKIEM" BOŚ GUPI CIUL JES I
      TYLA. MY SAM TO WSTRZYMIYMY BO WOZ W ŻICI MOMY. WEPIO
      CIE MOŻE TO ŻE SAM ŻYJOM LUDZIE KERYCH JEDEN OŁPA BOŁ
      POWSTAŃCEM A DRUGI W WERMACHCIE W DRUGI WOJNIE. ALE
      NIKOMU SAM TO NIE PRZESZKADZO I LUDZIE Z TYM SIE
      SPOKOJNIE ŻYJOM, INO WOM GOROLOM TO WADZI, PRA?
      • Gość: rura Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 18:32
        Jeżeli ktoś przyjedzie z innej części kraju tzw. gorol , to będzie zawsze
        inny , nie zaakceptowany przez Ślązaków? Czy potomkowie tych co tutaj
        przyjechali z całej Polski są Ślązakami czy też nie? Czy Ślazacy to tylko tacy
        co mieszkają tutaj z dziada pradziada?
        • Gość: Ramirezz Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: 217.96.4.* 01.06.01, 19:29
          Przykro mi ,ale gorol zawsze pozostanie gorolem.Zawsze bedzie sie opierdalal w
          robocie,kombinowal itp. Smutne ale prawdziwe.Pracujac wsrod goroli widac ze
          nigdy sie nie zrozumiemy na tyle zeby razem zyc.
          • Gość: rura Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 21:02
            Proszę o wyjąśnienie nazwy "GOROL". Czy każdy człowiek nie ze Śląska
            jest "gorolem"?
            • Gość: ober Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: 193.194.145.* 05.06.01, 07:41
              genau tak jesz rura, kozdy bez wyjontku jest gorolem
    • Gość: Tomek Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 19:26
      Śląsk i Ślązacy dali wyraz przywiązania do Polski nie tylko w trzech
      Powstaniach lecz także podczas ponad 600 letniego panowania Czechów i Niemców.
      Jeżeli Polsce Śląsk stoi kołkiem w gardle niech się Śląska pozbędzie (Górnego,
      Dolnego całego Śląska, a pieniądze dla Polski niech inni zarabiają, bo te
      zarobione na Śląsku niech na miejscu lepiej zostaną.

Tomek
      • Gość: JOSTOND Re: Przecz ze śląskiem!!! - precz z bredniami ! IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.01, 23:05
        &#62 Śląsk i Ślązacy dali wyraz przywiązania do Polski nie tylko w trzech
        &#62 Powstaniach
        Co to za bajka, kolego towarzrzrzyszu ?!
        1) W trzecim powstaniu bralo udzial glownie reg. wojsko z Polski
        przekraczajac oficjalna granice (infiltracja, inwazja, napad) - glownie
        z Poznania, ale tez ze Lwowa (groby kadetow lwowskich na gorze sw.Anny) !
        2) Tak naprawde to polska strona plebiscyt liczbowo przegrala, no nie ?
        3) A Korfanty (przeca nieglupi czowiek) pozniej zalowal ...... i to jak !

&#62 lecz także podczas ponad 600 letniego panowania Czechów i Niemców.
        A to, co to zajsik za bajka ?! Masz na mysli polskich krzyzakow, Gierka albo 4
        pancernych ? A tak, pamietam, wtedy, na jesieni 1317 roku, Janko muzykant (albo
        byl to Rejtan, a moze Lubanski ?) podlozyl Bismarkowi polska skorke po polskim
        bananie, rozesmial sie potem glosno i szyderczo (po polsku) i zaspiewal
        najbardziej polsko jak tylko umiol "Boze cos Polske..."

Mam tylko takie male pytanie: co to ma wspolnego ze Slaskiem ??????
        (A Piastow Slaskich tez juz przerobiliscie na Piastow Polskich itd.)
        • Gość: andy Re: Przecz ze śląskiem!!! - precz z bredniami ! IP: *.stg.tli.de 02.06.01, 08:10
          Gorol zawsze zostanie Gorol, ale jezeli sie okaze ze jest normalny czyli OK,
          to zodyn Slazok go niy bydzie ino za samo pochodzynie tympic, ale bydzie
          zaakceptowany, bo tak na Slasku od 700 lot bylo.
          • Gość: mesco Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 17:50
            600 lat walki z germanizacja i niewascia szwabsak do wszystkiego co polskie.
            A jedank przezyla ta polskosc Slask i Slask powr´cil do macierzy w 1945 roku.
            Zwyrodnialcy teraz pisza posty z NIemiec bo na kontach marki dostaja
            Zapomnieli jak maszerowali z czerwonymi flagami na 1-maja.
            • Gość: andy Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.stg.tli.de 04.06.01, 20:18
              to ze wrocil nalezy zawdzieczac tylko Hitlerowi i stalinowi inaczej by nie
              wrocil, Slazacy sa zadowoleni ze wrocil do macierzy i dlatego jada do rajchu )-;
              • Gość: mesco Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 21:46
                tak powinno byc. Ci co sie opowiadja za Niemcami wyjechali do Niemiec. Ci co
                zostali w Polsce sa Polakami. A tak to sie powinno dla nich wprowadzic wizy
                wjazdowe i wyjazdowe.
                • Gość: rura Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 22:58
                  Ślązacy niemieckiego pochodzenia zawsze nienawidzili Polaków i Ślązaków
                  polskiego pochodzenia. Zawsze widzieli Śląsk w granicach niemiec. Dzisiaj
                  mniejszość niemiecka uważa podobnie, chociaż oficjalnie głosi o pojednaniu
                  polsko-niemieckim.
                • Gość: francek Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.pppool.de 04.06.01, 23:40
                  a co z gorolami co siedzom w reichu?
                  • Gość: rura Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 00:16
                    Siedzą w niemczech i USA bo muszą. Gdyby zarobki w Polsce były porównywalne z
                    tymi na zachodzie nie mówiąc już o USA pracowali by tutaj.
                    • Gość: francek Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.pppool.de 05.06.01, 00:24
                      moze powinni dbac o swoja ojczyzna. jak jom wszyjscy opuszczom, to ...........

w tym miyjscu maly powtorzyniy mojygo beitragu z innygo wontku:
                      mysl " trzymumy slonsoki momy byc bardzi loyalni polskymu panstwu, jak sami goroly niymi nie som.....?"

Sienkiewicz w Potopie:

[?] Tymczasem pogawedzimy przed wieczerza. Co tu slychac? Slyszalem, ze
                      malopolskie województwa poddaly sie jego szwedzkiej milosci.
                      ? Tak jest, ekscelencjo. Jego krolewska mosc czeka tylko jeszcze na
                      poddanie sie reszty wojsk, po czym zaraz do Warszawy i do Prus wyruszy.
                      ? Zali to pewna, ze oni sie poddadza?
                      ? Deputaci wojskowi juz sa w Krakowie. Zreszta, nie moga inaczej uczynic,
                      bo nie maja wyboru. Jesli do nas nie przejda, Chmielnicki ich do nogi wytepi.
                      Lisola pochylil swa rozumna glowe na piersi.
                      ? Straszne, nieslychane rzeczy! ? rzekl.
                      Rozmowa byla prowadzona w niemieckim jezyku. Kmicic nie tracil z niej ani
                      jednego slowa. (!)
                      ? Ekscelencjo ? odpowiedzial Wrzeszczowicz ? co sie stalo, to sie stac
                      musialo.
                      ? Moze byc; trudno jednak nie miec kompasji dla tej potegi, która w
                      oczach naszych upadla, i kto nie jest Szwedem, bolec nad tym musi.
                      ? Ja nie jestem Szwedem, ale gdy sami Polacy nie boleja, nie poczuwam sie
                      i ja do tego - odparl Wrzeszczowicz.
                      Lisola spojrzal na niego uwaznie.
                      ? Prawda, ze nazwisko waszmosci nieszwedzkie. Z jakiego narodu, prosze?
                      ? Jestem Czech.
                      ? Prosze! Zatem cesarza niemieckiego poddany?... Wiec spod jednego pana
                      jestesmy.
                      ? Jestem w sluzbie najjasniejszego króla szwedzkiego - odrzekl z uklonem
                      Wrzeszczowicz.
                      ? Nie chce ja bynajmniej tej sluzbie ublizyc - odparl Lisola ? ale takie
                      sluzby bywaja przemijajace, bedac zas poddanym naszego milosciwego pana,
                      gdziekolwiek waszmosc by byl, komukolwiek by sluzyl, nie mozesz kogo innego za
                      przyrodzonego zwierzchnika uwazac.
                      ? Tego nie neguje.
                      ? Wiec tez powiem szczerze waszmosci, ze pan nasz boleje nad ta
                      przeswietna Rzeczpospolita, nad losem wspanialego jej monarchy i nie moze
                      laskawym ani chetnym okiem spoglqdac na tych swoich poddanych, którzy sie do
                      ostatecznej ruiny przyjaznego panstwa przykladaja. Co waszmosci uczynili
                      Polacy, ze im taka niezyczliwosc okazujesz?...
                      ? Ekscelencjo! sila móglbym na to odpowiedziec, ale obawiam sie naduzyc
                      cierpliwosci waszej ekscelencji.
                      ? Waszmosc wydajesz mi sie byc nie tylko znamienitym oficerem, ale i
                      rozumnym czlowiekiem, a mnie mój urzad nakazuje patrzec, sluchac, o racje
                      wypytywac; mów wiec waszmosc choc najobszerniej i nie obawiaj sie znuzyc mej
                      cierpliwosci. Owszem, jesli zglosisz sie kiedy do sluzby cesarskiej, czego ci
                      najmocniej zycze, znajdziesz wasza mosc we mnie przyjaciela, który cie
                      wytlomaczy i racje twoje powtórzy, jesliby ci za zle twoja dzisiejsza sluzbe
                      poczytac chciano.
                      ? Tedy wypowiem wszystko, co mam na mysli. Jako wielu szlachty, mlodszych
                      synów, tak i ja musialem fortuny poza granicami kraju szukac, przybylem wiec
                      tutaj, gdzie i naród jest mojemu pokrewny, i cudzoziemców chetnie do sluzby
                      zazywaja.
                      ? Zle wasza mosc przyjeto?
                      ? Dano mi zupy solne w zawiadywanie. Znalazlem przystap do chleba, do
                      ludzi i do samego króla. Obecnie sluze Szwedom, a jednak, gdyby mnie kto za
                      niewdziecznika chcial poczytac, wrecz bym mu musial zanegowac.
                      ? A to z jakich racyj?
                      ? A z jakich racyj mozna wiecej ode mnie wymagac niz od Polakow samych?
                      Gdzie sa dzis Polacy? Gdzie senatorowie tego królestwa, ksiazeta, magnaci,
                      szlachta, rycerstwo, jesli nie w obozie szwedzkim? A przecie to oni pierwsi
                      powinni wiedziec, co im czynic nalezy, gdzie zbawienie, a gdzie zguba dla ich
                      ojczyzny. Ja ide za nimi, wiec który z nich ma mnie prawo nazwac
                      niewdziecznikiem? Czemu to ja
                    • Gość: andy Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 05.06.01, 12:36
                      i tu jest problem rzadko ktory Polak potrafi dobrze pracowac,
                      dyskusja jest OK ale po co ciagle te "GDYBY", jest jak jest i dlatego jest tak
                      jak jest.
                      • Gość: mesco Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.01, 14:38
                        jezeli ten debil czerpie swoje wiedze z powiesci historycznych to dyskusja
                        dalej bedzie sie toczyc na poziomie powiesci.
                        Czemu kutasie nie cytujesz ksiazek o Polakach wydanych np. w 1940 roku, tylko
                        ksaizki dotyczace przeszlosci w ktorej nie bylo jeszcze swiadomosci narodowej?

• Gość: Rura Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 21:07
                        Polacy potrafią dobrze pracować. Kilkaset tysięy
                        polaków pracuje w Niemczech (legalnie i nielegalnie) i
                        niemcy ich chętnie zatrudniają. Dlaczego ? Bo są po
                        prostu tańsi od niemców i wykonują tą pracę którą
                        żaden niemiec by się nie podjął.
            • Gość: ober Re: Precz z niemieckim Schlesien! Niecz zyje Polska! IP: 193.194.145.* 05.06.01, 14:41
              Gość portalu: mesco napisał(a):

&#62 600 lat walki z germanizacja i niewascia szwabsak do wszystkiego co polskie.
              &#62 A jedank przezyla ta polskosc Slask i Slask powr´cil do macierzy w 1945 roku.
              &#62 Zwyrodnialcy teraz pisza posty z NIemiec bo na kontach marki dostaja
              &#62 Zapomnieli jak maszerowali z czerwonymi flagami na 1-maja.

a co to jest 1-maja?
              • Gość: Hermann Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.01, 19:00
                Gość portalu: ober napisał(a):

&#62 Gość portalu: mesco napisał(a):
                &#62
                &#62 &#62 600 lat walki z germanizacja i niewascia szwabsak do
                wszystkiego co polski
                &#62 e.
                &#62 &#62 A jedank przezyla ta polskosc Slask i Slask powr´cil
                do macierzy w 1945 ro
                &#62 ku.
                &#62 &#62 Zwyrodnialcy teraz pisza posty z NIemiec bo na
                kontach marki dostaja
                &#62 &#62 Zapomnieli jak maszerowali z czerwonymi flagami na 1-
                maja.
                &#62
                &#62 a co to jest 1-maja?

"13-maja w piontek" to zech jusz kajs slyszou.
                A 1-maja piyrsze slysza??????????????
                Niy bydzie to czasym tako jedna rusko huta?
                • Gość: Hermann Re: Przeciez niemiecki Schlesien!!! A czyja Polska??? IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.01, 19:03
                  Gość portalu: Hermann napisał(a):

&#62 Gość portalu: ober napisał(a):
                  &#62
                  &#62 &#62 Gość portalu: mesco napisał(a):
                  &#62 &#62
                  &#62 &#62 &#62 600 lat walki z germanizacja i niewascia szwabsak do
                  &#62 wszystkiego co polski
                  &#62 &#62 e.
                  &#62 &#62 &#62 A jedank przezyla ta polskosc Slask i Slask powr´cil
                  &#62 do macierzy w 1945 ro
                  &#62 &#62 ku.
                  &#62 &#62 &#62 Zwyrodnialcy teraz pisza posty z NIemiec bo na
                  &#62 kontach marki dostaja
                  &#62 &#62 &#62 Zapomnieli jak maszerowali z czerwonymi flagami na 1-
                  &#62 maja.
                  &#62 &#62
                  &#62 &#62 a co to jest 1-maja?
                  &#62
                  "13-maja w piontek" to zech jusz kajs slyszou.
                  A 1-maja piyrsze slysza??????????????
                  Niy bydzie to czasym tako jedna rusko huta?

• Gość: Reden Re: Przeciez niemiecki Schlesien!!! A czyja Polska??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 19:49
                    Ja Herman. Fajnie godosz. Ale chyba som dobrze wiysz co to za świynto pra?
                    Ino sie sam tak wygupiosz. Mieszkosz w Polsce?
                • Gość: ober Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: *.arcor-ip.net 05.06.01, 20:34
                  kule na mole Hermann jak jo ci dziynkuja za ta lodpowiydz. Pierona A 1 to je ta
                  nowo autobana co mo ze polnocy na poludnie leciec....zas fajnie skasuja ciacikow
                  ojeje pokupiylech se kupa lacek i lasow kole woznik :-) tera bydom sprzedowane co
                  prowda za zlotowki ale i tak sie loplaci :-)
                  • Gość: andy Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: *.stg.tli.de 05.06.01, 21:14
                    jo jus ros pedziol ober ty mos ministerialno gowa, oho )-:
                    cymus mi tys niy dol cynku?
                    • Gość: francek Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: *.pppool.de 05.06.01, 21:37
                      hi andy,

je zes spod Lopola i sycys?
                      miol jol kedys freundin z tich terenow - wiysz: w sysisowie na bahnhofie psejehalo scula, zasgsitalo, zapiscalo...
                      Glück auf
                      • Gość: andy Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: 10.4.4.* / *.fe.bosch.de 06.06.01, 07:41
                        jo niy jes s Opola ino s tego cornego i niy syca ino seplynia )-;
                        , locy jus niy te, to tys casym zle trefia w tasta i skuli tego te felery

no to "dzist" kamracie ))))-:
                        • Gość: francek Re: Przeciez niemiecki Schlesien! Niczyja Polska! IP: 62.132.9.* 06.06.01, 13:58
                          :-)))))))))
    • Gość: szwager Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 11:31
      Pomysl co godosz . To cos sam szkryknol to som ino pierdoly . Prowda je tako
      Slonzoki pszajom Slonskowi a Polska Slonsk sama przegrala .

Pyrsk !
      • Gość: Lake Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.dab.katowice.pl 06.06.01, 12:22
        O niemcach zdanie mam takie: Na pochybel!!!
        A kto ich tak bardzo lubi to niech bierze rzeczy bo za granicę nie daleko!
        A w matce Polsce będzie więcej miejsca dla polaków!
        • Gość: Szwager Re: Przecz ze śląskiem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 12:54
          A slyszols o slonskim narodzie ? Abo mosz take same zdanie jak wiynkszosc
          Polokow ? Chyba ze do ciebie Slonsk to Niymcy . Wtedy niywiym co tam Poloki
          szukajom .

Pyrsk !
        • Gość: Perry A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.umirm.gov.pl 06.06.01, 13:16
          Witam!

C.V.: Łodzianin (prababcia była rdzenną Niemką, czy też Saksonką) mieszkający w
          Warszawie (antagonizm również bardzo silny, ale również pozbawiony sensu),
          jedne z najprzyjemniejszych chwil życia spędzone w kilku pubach w Katowicach a
          następnie w hotelu w Mysłowicach z super-laską z Sosnowca :-)

Uwielbiam Śląsk za jego pracowitych mieszkańców, za ich jezyk (NB, czy istnieje
          jakiś wydany słownik? - chętnie bym kupił!). Pozdrawiam miasta tak na Śląsku
          jak i w Zagłębiu przypominające mi rodzinną Łódź (z którą zawsze będę związany
          emocjonalnie) i życzę wszystkim takiego rozwoju jakiego doświadcza teraz
          Warszawa (w której zamieszkałem i polubiłem)! - A szanse macie duże!

Perry

• Gość: Szwager Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 13:38
            Slownik gwary slaskiej .
            Columb
            Katowice 1996

Pyrsk !
            • Gość: Perry Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.umirm.gov.pl 06.06.01, 13:49
              Dzieki za info, jak tylko znajdę to zamówię.

Gość portalu: Szwager napisał(a):

&#62 Slownik gwary slaskiej .
              &#62 Columb
              &#62 Katowice 1996
              &#62
              &#62Pyrsk !

• Gość: GRZEGORZ Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 13:55
            I BARDZO DOBRZE JESTES W GRONIE NIELICZNYCH ''MYŚLĄCYCH'' POGARDA NIENAWIŚĆ
            DYLETANCTWO U WIELU TWOICH PRZEDMÓWCÓW JEST PORAŻAJĄCA.JA JESTEM POLAKIEM Z
            SOSNOWCA ROBIŁEM W ZYCIU DOBRE I ZLE RZECZY .MOŻESZ MIEĆ PEWNOŚC ,ŻE TACY SAMI
            SĄ PO TEJ I TAMTEJ STRONIE BRYNICY OGÓLNIE W CAŁEJ EUROPIE.a TE RÓZNICE TO NIC
            INNEGO JAK FOLKLOR LOKALNE KOLORYTY.
            • Gość: mesco Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 15:33
              zapraszam wszystkich na
              www.oberschlesien.de
              nacisnac ta durna mape
              i wejsc na forum pierony - piesze po lewej stronie na dole
              i tam powiedziec to slazakom co oni o nas wypisuja.
              • Gość: francek Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: 62.132.9.* 06.06.01, 15:39
                mesco, pojdz z ta twoja flaga na Annaberg id daj sie zastrzelic (albo zgwalcic)
                • Gość: Perry Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 16:53
                  Grzegorz, dzięki za reakcję!

To oczywiste, że są ludzie i kołki, niezależnie od narodowości, języka,
                  religii, rasy, itp.

Mnie osobiście sprawy tak przykre, że aż je zapamiętałem, zdarzyły się w:

a) Kopenhaga (Dania), b) Kielce (Polska).

Ale z tego powodu wcale nie uważam wszystkich Duńczyków ani wszystkich ze
                  Świętokrzyskiego za chamów - miałem pecha trafić na pojedynczych kretynów,
                  którzy w różnych odmianach byli, są i będą wszędzie, niestety.

A propos antagonizmów regionalnych - tuż po wojnie z łódzkiego hotelu "Grand"
                  zniknęła połowa mebli i zastawy stołowej - poszło to do odbudowywanego hotelu
                  Bristol w Warszawie. Podobnie telefon u moich dziadków: zamilkł 2 razy - po raz
                  pierwszy tuż po rozpoczęciu wojny w 1939, po raz drugi po zakończeniu wojny w
                  1945 bo jedna z central też była bardziej potrzebna w W-wie (trzeci raz w
                  stanie wojennym...). Czy z takich powodów mam nienawidzieć Warszawiaków???
                  TERAZ, po tylu latach??? Wyszedłbym na dresiarza albo szalikowca...

Natomiast zdrowa rywalizacja może wyjść jak najbardziej na dobre jeżeli
                  zostanie spożytkowana w postaci np. konkurencji gospodarczej, korzystnej dla
                  rozwoju. Pod tym względem zresztą Wasz region, tj. Śląsk i Zagłębie, ma ogromny
                  potencjał, który w najbliższych latach się obudzi, a wtedy zaszłości
                  historyczne staną się jakby mniej ważne.

Ślązakom życżę też trochę cierpliwości - UE kładzie duży nacisk na politykę
                  regionalną, czego pośrednim efektem jest wspieranie tradycji regionalnych jako
                  dorobku narodowego, czy nawet europejskiego. Jeszcze trochę... :-)

Poza tym - przecież większe zróżnicowanie tradycji, gwar, itp. to większe
                  bogactwo kulturowe kraju. Niestety, wielu (w tym "Goroli") tego nie pojmuje.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich z obu stron Brynicy czy też Przemszy -

Perry
            • Gość: andy Re: A ja lubię Śląsk i już! :-) IP: *.stg.tli.de 06.06.01, 20:18
              to chyba fajnie ze wszyscy ludzie nie sa jednakowi to
              by dopiero bylo nudno!
        • Gość: rura mniejszość niemiecka musi odejść IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 18:57
          To mniejszość niemiecka jest największym problemem na Śląsku i w całej Polsce.
          To był wielki błąd że w 1945 nie wyrzucono wszystkich! Teraz zaczynają się
          upominać o swoje(narodowość śląska), niby deklarują wolę pojednania a tak
          naprawdę to chętnie przyłączyli by Śląsk do niemiec a wszystkich Polaków by
          przepędzili.
          • Gość: mesco Re: mniejszość niemiecka musi odejść na Antarktyde IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 19:11
            tak to jest. W Niemczech tez juz nikt nie moze sluchac tego pieprzenia o Slasku.
            • Gość: Erich Re: mniejszość niemiecka musi odejść na Antarktyde IP: 62.132.9.* 06.06.01, 19:12
              a przyszly kandydat na kanclerza Stoiber tez nie... ?
            • Gość: Konrad Re: mniejszość niemiecka musi odejść na Antarktyde IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 19:18
              chyba tylko taki fałszywy nacjonalista jak ty ........
          • Gość: Erich Re: mniejszość niemiecka musi odejść IP: 62.132.9.* 06.06.01, 19:13
            chcesz miec wylacznosc na prawo wypedzania kogos?
          • Gość: Erich Re: mniejszość niemiecka musi odejść IP: 62.132.9.* 06.06.01, 19:19
            to po co chcieliscie ten slask?
            ale prosze rzeczowo - bez propagandy i bez wiadomosci z podrecznikow z podstawowki ;-)
          • Gość: andy Re: mniejszość niemiecka musi odejść IP: *.stg.tli.de 06.06.01, 20:22
            moze lepiej byloby wymordowac? nie byloby ziomkostw i Slazakow
            tylko kto by zapier.... na Polske? Nalezaloby nawiezdz niewolnikow z Niemiec
            zeby pracowali na kopalniach? Gorale sie do tego nie kwapili za bardzo chociaz
            mieli blisko.
            • Gość: Szwager O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 21:58
              Pyrsk chopcy !
              Ani sie niy marascie z tym mesco . On skoko ino na kozde forum kaj je cos o
              slonsku i ino prowokuje a jeszcze nikaj nic z synsym niy pedziol . Niynawisc
              kero majom take jak on nigdy sie niy spotko po naszyj slonskyj stronie . Niych
              mu i jymu podobnym ajnfach ganba bydzie . A niych ino powiy jak nawolywol do
              roznych niycnych rzeczy . Niy mesco . Kaj to sie take jak ty rodzom ?
              • Gość: mesco Re: O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 00:08
                poczytaj sobie te Witze o Polakach to wtedy pogadamy.

A Stoiber nie jest jeszcze kandydatem - miales slaby sprachkurs.

Ja jak przyjechalem do Niemiec to nie chodzilem na Sprachkursy - ja znalem juz
                jezyk !
                • Gość: Szwager Re: O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 00:21
                  Suchej mesco co Ci powiym . Zastanow sie co robisz i co godosz . Jo spotkol juz
                  roztomaitych ludzi i niy wierza ze w zyciu je zes inkszy niz w Inecie . Mie by
                  bolo gonba na Twoim miejscu . Pomysl se co twoj synek by na to pedziol .
                  Niynawisc sioc to je najgorsze co moze byc . Ale podejrzywom ze ci ktos za to
                  placi .

Pyrsk !
                  • Gość: GRZEGORZ Re: O mesco . IP: 213.76.231.* 07.06.01, 09:19
                    Ja bym was szowinistów zamkną na półroku na bezludnej wyspie i albo byście sie
                    ze sobę dogadali albo wszyscy zgineli .A tak to wasze jadowite jęzory truja
                    powietrze w Polsce ,Niemczech ,Śląsku i Zagłębiu.
                    • Gość: Szwager Re: O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 10:57
                      Prosza take teksty kerowac do krajana mesco .

Pyrsk !
                      • Gość: gRZEGORZ Re: O mesco . IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 07.06.01, 13:08
                        TY JESTES NIEREFORMOWALNY JAK SOCJALIZM ZRESZTĄ TWOJA POSTAWA JEST TYPOWA DLA
                        KOMUNISTY - NACJONALISTY.FOBIE STRACH UPRZEDZENIA ŻAL MI CIEBI CHYBA CIE
                        NAPRAWDĘ W ŻYCIU NIKT NIE KOCHAL.
                        • Gość: Szwager Re: O mesco . IP: 217.0.71.* 07.06.01, 13:32
                          Chyba myslisz o Tobie .

Pyrsk !
                          • Gość: Grzegorz Re: O mesco . IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 07.06.01, 13:40
                            TAK DOBRZE NAPISAŁEŚ TOBIE HAHA HA HA HA HA
                            • Gość: mesco Re: O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 14:53
                              w 1945 wyrzucono na szczescie dla Polski wszystkich NIemców, Polacy zostali -
                              zostali ci co sie deklarowali byc Polakami - zrozumiale - bo w Niemczech byla
                              jeszcze wieksza bieda niz w Polsce. Po 1956 tez malo kto mial chec wyjechac, bo w
                              Niemczech jeszcze nie nastapil boom. Te wyjazdy zaczely sie po 1970 roku, wtedy
                              tez ziomkostwa w RFN zaczely lansowac teorie o 800 tys. Niemców w Polsce.
                              MOzna to bylo bo granice byly zamkniete.
                              Po 1990 zaczeto lansowac teorie "narodu slaskiego" bo sie okazalo ze na Slasku
                              nikt nie mówil po niemiecku (w domu nie bylo zabronione!!!!!!!!!!) no i tez jest
                              wieksza chec uczenia sie angielskiego.
                              A slazak idzie za ziomkowstwem, bo mysla ze im pieniadze za to na konta wejda.
                              Ludzie typu Kroll -Król byli po 30 lat w PZPR i nigdy nie mówili o mniejszosci
                              niemieckiej. To po prostu bydlo. Ale ziomkostwom tez juz w Niemczech przykrócono
                              pieniadze - na szczescie.
                              Ziomkstwa byly zawsze instrumentem politycznym -i mozna bylo kraje mniejsze jak
                              Polska i CSSR straszyc wypedzonymi.
                              Dlaczego nie bylo ziomkostw z Königsbergu?
                              Dlaczego nikt nie chce zaczac konfliktu z Rosja?
                              Czy Slazacy popieracie wypedzonych z Königsbergu?
                              Zróbcie to na zjedzie w Essen teraz w czerwcu, to wtedy pogadamy!
                              Pokazcie swoja odwage!

• Gość: Erich Re: O mesco . IP: 62.132.9.* 07.06.01, 16:51
                                najpierw sie zastanow, a potem pisz...
                                • Gość: mesco Re: O mesco . IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 19:30
                                  Gość portalu: Erich napisał(a):

&#62 najpierw sie zastanow, a potem pisz...
                                  a zastanowilem sie. Prawda boli.......

• Gość: Erich Re: O mesco . IP: *.pppool.de 07.06.01, 19:34
                                    no widzisz... daj sobie w zyle, albo w ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka