Dodaj do ulubionych

Propaganda czyni cuda

28.07.05, 01:29
Pamiętam, jak podczas strajków w 88-ym byłem na wczasach i na stołówce
siedziało towarzystwo z Warszawki - wiecie co gadali przy stolikach?
to co w dzienniku dzień wcześniej:) Ale z jakim oburzeniem...."przecież
większość robotników chce iść do pracy, a te warchoły strajkujące im nie
pozwalają!"
:)
Teraz jest to samo.
Urabianie główek półgłówkom.
Obserwuj wątek
    • Gość: roro68 Re: Propaganda czyni cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 03:26
      Zgadzam się z Tobę w stu procentach. Sposób przedstawienia całej sprawy
      zwłaszcza przez nasze śląskie media uważam za skandaliczny. I nie chodzi o
      jakieś szczególne ujmowanie się za górnikami, tylko o rzetelne wytłumaczenie
      ludziom, o co konkretnie chodzi! Jak by mi ktoś powiedział, że do Warszawy
      przyjechali rybacy i żądają dla siebie jakiegoś nowego przywileju, to by mnie
      też szlag trafił. Gdyby mi jednak powiedziano, że protestujący nie godzą się na
      ODEBRANIE czegoś, co im się od 25 lat należy, to już inna rzecz! Podobnie jest
      z wyliczeniem kosztów ustawy emerytalnej. Że niby teraz nagle zaczniemy
      dopłacać i tylko do górników. Brednie.
      • Gość: m Re: Propaganda czyni cuda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 04:21
        no i skąd to sie bierze?
        Wystarczy przeglądnąć fora i właśnie tak się ludzkość wypowiada, jak im to
        propaganda zapodała - kolejne przywileje, darmozjady dostali. Brak info - o co
        tak naprawdę chodzi.
        inna sprawa, że "popisali się" chopy też przy okazji tej demonstracji i
        propaganda miała zadanie ułatwione.
        a jeszcze z innej beczki - ileż to razy na forach czytałem, że skończy się
        rewoltą i zadymą to co to "państwo" odp...ala, a jednak teraz nikt nie
        klaskał!!!!
        Górnicy to w świadomości społecznej wypieszczone, zwłaszcza przez poprzedni
        system, barany i z nimi nikt nie ma ochoty rzucać tymi kamieniami.
        A mnie to nie dziwi.
        Czy ktoś pracujący w prywatnej firmie ma szanse na... przestrzeganie przez
        szefostwo kodeksu pracy? Czy n.p. ktos taki może zaprotestować gdy musi zapylać
        po 12 godz. dziennie za parę złotych więcej i na lewo? Czy ktoś pracujący w
        firmie prywatnej wykonującej usługi dla górnictwa ma szansę rzucać śrubami i
        protestować, gdy kopalnie nie płacą firmie, w której pracuje od kilku miesięcy
        i od n.p. 3-ech nie dostaje z tego powodu wypłaty?
        A tak na marginesie dodam, może jakiś "śruborzucacz" to przeczyta, że
        dofinansowanie i oddłużanie kopań niestety, ale odbyło się m.in. kosztem
        prywatnych firm i ich pracowników wykonujących dla kopalń usługi, ćzesto
        kosztem również ludzi, którzy mieszkają w tym samym mieście, a może i w tym
        samym bloku lub familoku....
        Pomyślcie o tym, zanim wam się znowu zacznie wydawać, że jestescie
        najważniwejsi i świat na barkach podtrzymujecie...
        • Gość: robi Re: Propaganda czyni cuda IP: *.eranet.pl 28.07.05, 07:11
          Do górników cały czas dopłacano. Dołowi niech maja tą swoją emeryture po 25
          latach pracy, ale faktycznej pracy pod ziemią, a nie oddelegowania do związku,
          lub np. bycia Dyrektorem
          • Gość: roro68 Re: Propaganda czyni cuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:38
            Wszystko prawda, ja też zazdroszczę górnikom lepszego standardu materialnego.
            Mieszkam wśród rodzin górniczych na osiedlu i boleśnie odczuwam, że ich stać na
            coś a mojej rodziny nie. ALE - rzecz nie polega na tym, żeby górnikom się
            pogorszyło. Z tego, że ich rodziny zaczną klepać nędzę, mnie nic, ale to nic
            dobrego nie przybędzie! Po drugie - górnicy nie bronią jakiegoś cudownego
            standardu. Nie opływają w nadzwyczajne dostatki. Bronią ledwie przyzoitego
            poziomu życia. Chyba nam wszystkim o to chodzi prawda? Chyba, że chcemy, żeby
            wszędzie w Polsce panowało bezrobocie, ludzie łazili po śmietnikach a dzieci
            nie miały co jeść. Jeśli takiej Polski chcemy, to odbierzmy jeszcze więcej
            innym grupom i niech się władza nażre!
            • Gość: Pit Re: Propaganda czyni cuda IP: 150.254.85.* 28.07.05, 13:46
              Gość portalu: roro68 napisał(a):

> Wszystko prawda, ja też zazdroszczę górnikom lepszego standardu materialnego.
              > Mieszkam wśród rodzin górniczych na osiedlu i boleśnie odczuwam, że ich stać
              na
              >
              > coś a mojej rodziny nie. ALE - rzecz nie polega na tym, żeby górnikom się
              > pogorszyło. Z tego, że ich rodziny zaczną klepać nędzę, mnie nic, ale to nic
              > dobrego nie przybędzie! Po drugie - górnicy nie bronią jakiegoś cudownego
              > standardu. Nie opływają w nadzwyczajne dostatki. Bronią ledwie przyzoitego
              > poziomu życia. Chyba nam wszystkim o to chodzi prawda? Chyba, że chcemy, żeby
              > wszędzie w Polsce panowało bezrobocie, ludzie łazili po śmietnikach a dzieci
              > nie miały co jeść. Jeśli takiej Polski chcemy, to odbierzmy jeszcze więcej
              > innym grupom i niech się władza nażre!

Strzeliles w dziesiatke, sam nie jestem ze Slaska a wiem jedno, nie chce tych
              pieniedzy i tej roboty z ktorej nie wiesz czy wrocisz. Te pieniadze tym ludziom
              sie za ich charowe naleza.
              • skun2 Re: Propaganda czyni cuda 28.07.05, 15:56
                fakt!
                oni mają po prostu normalny standard życia...
                • Gość: Alfred Do czasu Panowie do czasu IP: *.plusgsm.pl 28.07.05, 16:58
                  Fakt społeczenstwo jeszcze oglupiałe czasami PRL,dynastja PRL panuje i w
                  dalszym ciągu posluguje sie tymi samymi metodami.
                  Prawodactwo tak jak za PRL obywatela uprzedmiotowiła.No konstytucja troche
                  oszukano obywateli ale z tym dokumetem nikt sie nie liczy.
                  Prokuratury,sady,policja na uslugach Państwa Totalitarnego jak za dobrych
                  czasowPRL
                  Dziennikaże na uslugach swoich mocodawców mafijnych,korucyjnych,urzedniczych.
                  Ale powolutku dochodzą glosy co odważniejsze i być może w krutkim czasie
                  nastąpi rozliczenie dynastji komunistycznej-korupcyjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka