Dodaj do ulubionych

KOCHAM KATOWICE!!!!!!

IP: *.radom.pilicka.pl 22.11.05, 16:24
Cudowne miasto, czuję się tutaj lepiej niż w domu. Nikt tego nie może
zrozumieć, ale tak jest. Ślązacy to najfajniejsi ludzie na świecie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:47
      o boszszeee, ludzi z Radomia trzeba zamknąć w Lublińcu.
      • Gość: dorcia Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:22
        Nie przejmuj sie wypowiedzia Olki :D
        No to skoro tak Ci sie podoba, to witamy w stolicy gornego slaska :) i moze
        napisz,bo jest to az zastanawiajace CO tak bardzo Ci sie tutaj podoba i z czego
        jestes zadowolony? bo my rodowici mieszkancy wielu "dobrych" rzeczy nie
        dostrzegamy.
        • Gość: Andi Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.voyager.pl / 217.8.174.* 28.11.05, 12:54
          W kwestii formalnej.
          Stolicą Górnego Śląska jest Opole.
          Katowice są stolicą Województwa Śląskiego- dziwnego tworu, który powstał na
          terenie wschodniej części Górnego Śląska i zachodniej Małopolski.
          • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 28.11.05, 15:38
            chciales powiedziec historyczna stolica gornego slaska, bo obecnie to tylko
            miasto mogace konkurowac z rybnikiem.
    • Gość: Ola Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 06:53
      przejmuj sie, przejmuj.
    • Gość: a Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.petrus.com.pl 23.11.05, 07:57
      Katowice są ok.
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 23.11.05, 10:44
        Do Oli. Lubliniec też znam i bardzo mi się podoba. Szczególnie, że jest tam
        moim zdaniem najlepsza jednostka wojskowa w Polsce, a Ci żołnierze...mmm. Z
        tego co wiem, to ludzie z Lublińca ich nie lubią i traktują jak kosmitów, ale
        jak w Radomiu pojawi się bordowy beret to nie ma dziewczyny, która by się nie
        obejżała. A faceci mówią, że robi wrażenie, bo robi. Jeśli chodzi o Katowice,
        to sama nie wiem co w nich takiego jest, ale zawsze jak tam jestem, to czuję
        się jakoś tak dobrze. Nie umiem tego wytłumaczyć. Poza tym ludzie są inni.
        Mili, uśmiechnięci, życzliwi itd. Uwielbiam yeż Tychy i Gliwice, zresztą cału
        Górny Śląsk. Od dzieciństwa spędzam na Śląsku wakacje i bardzo mi to odpowiada.
        Wiem, wiem pukacie się w czoło, jak większość, ale ja uwielbiam Śląsk i
        Ślązaków. Zawsze to mówię i będę mówić.
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 23.11.05, 10:46
        I zawsze dementuje pogłoski, że katowice to smród, bród i ubóstwo. Ja tak wcale
        nie myślę. Macie fajne cluby i oczywiście tramwaje, a Tychy trolejbusy. Dla was
        to nic nadzwyczajnego, ale dla mnie tak.
    • Gość: Ola Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:55
      Bo w Lublińcu jest najwazniejsza jednostka w Polsce no i największy zakład
      psychiatryczny w Polsce.
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 23.11.05, 15:15
        To co, że jest zakład psychitryczny w Polsce? Takie też muszą być.
        I jest jeszcze jedna różnica, jednostkę znają wszyscy, a o zakładzie nikt nie
        słyszał.
    • Gość: Ola Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:27
      o zakładzie nikt nie słyszał? No nie wiem, bo lubliniecki zakłąd psychiatryczny
      jest najwięsyzm zakłądem w Polsce, i Lc kojarzą z zakładem, dlatego mówią na
      Lubliniec Palantów.
      • Gość: harc mistrz A więc... KOCHAJ, KOCHAJ, KOCHAJ, A JAK NIE, TO... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 20:11
        ... w y n o c h a !!!
        Z moich ukochanych Katowic.
        (HKP)
        ...
        CZUWAĆ I KOCHAĆ!!!
        I vice wersa.
        • Gość: Radom Re: A więc... KOCHAJ, KOCHAJ, KOCHAJ, A JAK NIE, IP: *.radom.pilicka.pl 24.11.05, 10:35
          A ja Ci Olu mówię jak jest. Nikt nie kojaży Lublińca z psychitrykiem, tylko JW.
          Mamy swój i tylko o nim wiemy, no i jeszcze o warszawskim.
        • Gość: OBERSCHLESIER cze harzmeister IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.05, 16:09
          majsterkujesz czy harzujesz?

czuwaj druchu,

p.s.
          co tam porabia wieza spadochronowa?
          pomalowana (zakonserwowana) na zime?
      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 00:34
        Ola, czyżbyś była pensjonariuszką tego zakładu?
        Twoja wrogość każe przypuszczać, że Śląsk jest Ci obcy.
        Chociaż nie jestem rodowitym ślązakiem to się nim czuje i uważam Śląsk za mój
        dom.
        Porównując z innym regionami uważam, że pod wieloma względami się wyróżnia.
    • Gość: Ola Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 11:12
      co o warszawskim i swoim?> Bo tutaj to Lubliniec to wariatkowo.
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 24.11.05, 14:55
        W Radomiu jest "krychnówek"
    • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 11:08
      Ja też kocham Katowice - tą brudną dziurę, żerującą jak tylko sie da na
      Częstochowie i Bielsku.
      Wojwództwo Śląskie to najgorszy region administracyjny w Polsce. Wstyd mi, gdy
      muszę w różnego typu dokumentach wpisywać zamieszkanie "województwo śląskie".

Kiedyś lubiłem Śląski i Ślązaków. Od kiedy wcielono nas do woj. śląskiego,
      Katowic i Śląska nie nawidzę!
      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 12:21
        Nie musisz wcale w dokumentach wpisywać miejsce zamieszkania "województwo
        śląskie". Ja zostawiam wolne miejsce. Przez długopis by mi to nie przeszło by
        wpisywać nazwę okupanta.
        Brzydzę się tej nazwy i faktu istnienia tego potworka administracyjnego. A
        Katowice są jego stolicą. Więc siłą rzeczy...
        Ja bojkotuje "tak zwane" województwo "tak zwane" "śląskie".
        • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 12:27
          czefan napisał:

> Nie musisz wcale w dokumentach wpisywać miejsce zamieszkania "województwo
          > śląskie". Ja zostawiam wolne miejsce. Przez długopis by mi to nie przeszło by
          > wpisywać nazwę okupanta.

To niby kto jest w woj. śląskim okupantem?
          :)))
          • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 12:43
            Okupantem jest Śląsk, ponieważ połowa tego "tzw.woj.śląskiego" to Małopolska
            Zachodnia. Prawidłowa nazwa powinna więc
            brzmieć "wschodniogórnośląskozachodniomałopolskie". (może nijakie).

Była propozycja herbu tego "województwa": lewa część: obecnie przyjęty herb
            piastów śląskich; prawa część: biały orzeł na czerwonym tle, czyli herb
            małopolski. I nawet to w sejmiku nie przeszło! "Ślązacy" olali pół województwa
            nawet w tej kwestii. Precz ze śląskim okupantem. Co było do okazania.
            • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 12:51
              Był tu taki wątek Arnolda "Zoguymbie do kjeleckigo!"
              Widzę, że mógłbyś się pod nim podpisać wszystkimi członkami:)
              • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:03
                Po pierwsze nie jestem mieszkańcem Zagłębia. Tylko północnej części zachodniej
                Małopolski, konkretnie Częstochowy.

Po drugie 100% lepiej w kieleckim, bo też Małopolska, niż pod śląską okupacją.
                Historie znam więc wiem jaki był podział administracyjny przed wojną. Na pewno
                zdrowszy.

Po trzecie Ślązacy mają prawo być dumni ze swojej śląskości i "swojego"
                województwa. Jak by się czuł mieszkaniec Rybnika czy Gliwic w woj.
                zachodniomałopolskim? Może zmieniajmy nazwę co osiem lat? Raz
                wschodniogórnośląskie raz zachodniomałopolskie? Ja jastem dumny z tego, że nie
                jestem Ślązakiem tylko Małopolaninem.

Czy teraz rozumiesz tą okupację z którą nigdy się niepogodzimy?
                • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:07
                  A czy ja robię z Ciebie Ślązaka?
                  Tyle, że akurat na tym forum częściej się słyszy o okupacji Śląska przez
                  Polskę, a tu masz - okupacja Małopolski przez .. no właśnie, przez kogo? :)
                  • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:16
                    Napisałem powyżej przez kogo.

Jeszcze raz. Okupacja Zach.Małopolski przez Śląsk. Nazwijmy go przez Śląsk
                    Katowicki. Jeśli pół tego województwa nie jest Śląskiem to dlaczego zmuszają
                    nas oficjalinie do tej nazwy. To jest właśnie okupacja i robienie z nas
                    Małopolan na siłę Ślązaków. Przed całą Polską i Światem. A skąd się
                    wzięła "ślaska" policja, wcześniej "śląska" kasa chorych. Co robią "śląscy"
                    policjanci w Częstochowie. itp, itd.

Czy nie rozumiecie, że te sformułowania jak i sama nazwa województwa nas
                    poniżają?
                    • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:19
                      Miałoby być: Robienie z NAS MAŁOPOLAN na siłę Ślązakami.
                      • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:51
                        Częstochowa NIGDY nie będzie Śląskiem! Zamykanie jej w granicach
                        województwa "śląskiego" jest tragiczną pomyłką. Częstochowianie czują na sobie
                        reżim Katowic. To nie jest sytuacja normalna. Częstochowa jest już na granicy
                        wytrzymałości i w najbliższym czasie można spodziewać się zdecydowanych działań.

Czy Śląsk, nie zauważa tego, że wcielona siłą w jego granice Częstochowa nie
                        tylko nie pasuje to reszty, ale wręcz psuje wizerunek całości. Nie ma
                        częstochowianina, który na forum publicznym pozytywnie wypowiadałby się
                        o "śląskim".
                    • Gość: van deer Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.11.05, 15:15
                      Twoj przesadyzm jest ciekawy, ale wcale nie nowy. Upraszczajac Zaglebie i
                      Zywiecczyzne do rangi Zachodniej Malopolski tez upokarzasz ich mieszkancow, bo
                      bardziej poczuwaja sie do swych mezoregionow, nizli do Malopolski, z ktora na
                      sile chcesz je polaczyc tylko z racji ich niedopasowania do Slaska. (sic!)

Znam paru ludzi z Cz-wy i wiem, ze takie same roszczenia bylyby wobec Lodzi,
                      gdyby przyszlo temu miastu w ich wojewodztwie zaistniec. Po dzialalnosci
                      wojewodztwa opolskiego widac jak mikrowojewodztwo w Czestochowie by wygladalo.

Juz abstrahujac od faktu, ze byloby malenkie, tendencja polityki wewnetrznej
                      kraju dazy do zmniejszenia liczby wojewodztw, a nie rozdrabniania kraju na
                      coraz mniejsze organizmy administracyjne pierwszego stopnia, jakimi wojewodztwa
                      bezsprzecznie sa. Smiem nawet watpic by obecnosc wojewody zmienilaby sytuacje w
                      Waszym zacnym miescie, zreszta juz teraz mieszkancy Opola, Kielc czy Gorzowa
                      woleliby utracic wojewodztwo niz utrzymywac bande urzedasow, ktorzy korzystaja
                      z faktu, ze wojewoda nie jest dzialaczem samorzadowym a mianowanym przez
                      premiera lokalnym gubernatorem, na ktorego wybor wplywu zwykli ludzie nie maja,
                      a ten wraz z wlasna klika kolesiocwaniakow bedzie robic co chce, a jak im cos
                      nie wyjdzie - a jakos zawsze nie wychodzi - to zwali sie na wiecznie zla
                      centrale, i pieknie jest...

Zalozyciel tego watku pochodzi z Radomia. To miasto nie dostalo nawet
                      mozliwosci bycia siedziba marszalka, no ale w swietle Warszawy Radom to
                      prowincja, i jedyne co im sie udalo wywalczyc to pozostawienie siedziby KWP.
                      - Zatem skoro watek radomianina nie dot. Czestochowy apeluje o rozsadek i
                      zalozenie odrebnego tematu, choc jak mysle wiele do powiedzenia juz nie zostalo.

Pozdrawiam, tez Nie-Slazak.
                      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 15:37
                        Ja nie upraszczam, tylko przedstawiam fakty: iż Ziemia Częstochowska, Zagłębie
                        Dąbrowskie i Żywiecczyzna należą do Małopolski Zachodniej nie do Śląska. W
                        niczym w ten sposób mieszkańców tych regionów nie upokarzam. Nie nawołuje też
                        aby przyłączać te regiony do Małopolski. Wskazuje tylko że nazwa tego
                        województwa jest upokarzająca i kojarzy mi się z okupacją. A trudno kochać
                        okupanta. Nic nie piszę też o woj. częstochowskim bo to nie na temat.
                        Generalnie województw spokojnie może być nawet osiem. Chodzi o to by w tym był
                        jakiś sens historyczny i kulturowy. Pozdrawiam
                        • Gość: van deer Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.11.05, 15:56
                          czefan napisał:

> Ja nie upraszczam, tylko przedstawiam fakty: iż Ziemia Częstochowska,
                          Zagłębie
                          > Dąbrowskie i Żywiecczyzna należą do Małopolski Zachodniej nie do Śląska. W
                          > niczym w ten sposób mieszkańców tych regionów nie upokarzam. Nie nawołuje też
                          > aby przyłączać te regiony do Małopolski. Wskazuje tylko że nazwa tego
                          > województwa jest upokarzająca i kojarzy mi się z okupacją. A trudno kochać
                          > okupanta. Nic nie piszę też o woj. częstochowskim bo to nie na temat.
                          > Generalnie województw spokojnie może być nawet osiem. Chodzi o to by w tym
                          > był jakiś sens historyczny i kulturowy. Pozdrawiam

Gdybym przed 1999 r. wiedzial, ze granice na powrot powstalych wielkich
                          wojewodztw sprzed 1975 r. (poza koszalinskim) beda miec nazwy nawiazujace do
                          historii, i ze bedzie z nimi taki problem, to ja juz wolalbym te katowickie.
                        • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:05
                          Skoro województwo nazywa się śląskie to jest Śląsk jest okupantem.
                          Gdyby nazywało się katowickie to już by nie było.
                          To zwykłe za przeproszeniem pieprzenie.
                          Jakoś nie zauważyłem abyście dążyli do zmiany nazwy województwa a raczej do
                          siania nienawiści. Dziwne, że jest to przypadłość tylko Bielska i Częstochowy,
                          jakieś kompleksy? Zgłębie jakoś nie ma nic przeciwko, a Sławków wolał być w
                          śląskim niż w małopolskim.
                          Jeśli w Bielsku i Częstochowie żyje więcej takich ludzi to źle to świadczy o
                          tych miastach.
                          Jednak skoro już jesteśmy w jednym województwie to wciąż mam nadzieję, że
                          zamiast wrogości zaczniemy razem pracować aby żyło nam się w naszym
                          województwie jak najlepiej.
                          A dla przypomnienia wojewoda jest nadawany z Warszawy. Natomiast w ramach jak
                          to nazywacie okupacji komendantem wojewódzkim policji był m.in. cżęstochowianin.
                          • Gość: Olo Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 62.233.185.* 28.11.05, 01:21
                            ale od Bielska to Ty sie..... odseparuj.

To miasto to małopolska Biała i śląskie Bielsko, tak więc nie dziw się, że są
                            tam też głosy nieprzychylne śląsku. Natomiast jak sądzę z autopsji większa
                            część byłaby za śląskiem (pomijając oczywiście bielskie) niż za innym
                            województwem.
                        • Gość: sosna Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 02.12.05, 23:14
                          Facet od....prz się od Zagłębia.Nigdy z "bidą" małopolską nie mieliśmy
                          nic wspólnego i nie chcemy.Przy okazji przez całe stulecia stolicą Śląska
                          od Katowic do Odry był Wrocław.
                          • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 03.12.05, 04:49
                            hue hue :))) cos ci sie myli
                      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 00:52
                        Zgadzam się z Tobą
                    • Gość: ... Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:11
                      ty sam sie ponizasz i to w 'miejscu' publicznym.
                  • Gość: harc mistrz Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:42
                    Wobec potwierdzenia przez aż dwie strony istnienia stanu O K U P A C J I
                    w Województwie Śląskim (czego świadkiem jest moderator Bartoszcze), domagam się
                    stanowczo:
                    - wprowadzenia godziny policyjnej,
                    - zakazu demonstracji i zgromadzeń,
                    - przekształcenia niektórych cz. miast w ghetta,
                    - wprowadzenia doraźnych sądów (najlepiej policyjno-wojskowych),
                    - publicznych egzekucji z udziałem kamer tv,
                    - noszenia specjalnych opasek identyfikacyjnych dla grup mniejszościowych,
                    - wprowadzenia kartkowego systemu przydziału podstawowych artykułów,
                    - wprowadzenia cenzury publikacji i widowisk,
                    - wprowadzenia inwigilacji obywateli, podsłuchów, podgladów itp.,
                    - zaostrzenia kryteriów cenzurowania wpisów na Forum KATOWICE (!!!).
                    ... to tak na początek, potem jeszcze bardziej się zaostrzy.
                    (HKP)
                    ...
                    SIEG HEIL!!!... HE, HE!!!*
                    (ZAMIAST "CZUWEJ!!!")
                    A to sie Arni z fereiną ucieszy...
                    • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:44
                      Gość portalu: harc mistrz napisał(a):

> Wobec potwierdzenia przez aż dwie strony istnienia stanu O K U P A C J I
                      > w Województwie Śląskim (czego świadkiem jest moderator Bartoszcze), domagam
                      się
                      > stanowczo:
                      > - wprowadzenia godziny policyjnej,
                      > - zakazu demonstracji i zgromadzeń,
                      > - przekształcenia niektórych cz. miast w ghetta,
                      > - wprowadzenia doraźnych sądów (najlepiej policyjno-wojskowych),
                      > - publicznych egzekucji z udziałem kamer tv,
                      > - noszenia specjalnych opasek identyfikacyjnych dla grup mniejszościowych,
                      > - wprowadzenia kartkowego systemu przydziału podstawowych artykułów,
                      > - wprowadzenia cenzury publikacji i widowisk,
                      > - wprowadzenia inwigilacji obywateli, podsłuchów, podgladów itp.,
                      > - zaostrzenia kryteriów cenzurowania wpisów na Forum KATOWICE (!!!).

Przyznaj, Druhu, cała koncepcja tylko po to, żeby mnie zmusić do silniejszego
                      cięcia:)))))
                      Wzajemnym okupacjom stanowczo mówimy Nie!
                      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 13:58
                        I z tym się zgadzam. Wszystkim okupacją należy powiedziec NIE!

Wiem, że część Ślązaków uważa, że Śląsk jest okupowany przez Polskę. Ich prawo.

Moje prawo. W skali woj. śląskiego ma miejsce okupacja zachodniej Małopolski.
                        Oczywiście okupacje mogą być różne. Tu chodzi o okupację przede wszystkim
                        psychologiczną. Nazywanie mnie kimś innym kim jestem. I bolesne upraszczanie:
                        woj. śląskie = Śląsk. Ja mieszkam w woj. "śląskim" bo tak go nazwali, ale nie
                        mieszkam na Śląsku. I zapewniam Was, że to nies jest jakiś tam problem
                        zastępczy. Co starałem się Wam wykazać. Dla nas w Cz-wie jest to upakarzające.
                        Jest to coś z czym nie możemy się pogodzić i akceptować.
                        Gdyby to woj.nazywało się katowickie nie było by całego problemu. Bo nikt by
                        nam nie wmawiał, żę jesteśmy Ślązakami. Dlatego jestem na tym forum bo nazywa
                        się śląskie, a nie Śląsk. Uważam, że coś trzeba z tym obecnym województwem
                        zrobić.
                        Macie jakiś pomysł, czy uważacie, że ta nazwa jest OK. Pozdrawiam.
                        • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:04
                          A mnie np. rozbrajają kwiatki typu (ostatnio) "Na Śląsku bandyci zaatakowali
                          autokar". We wszystkich mediach tak było. Na Śląsku, pod Będzinem.
                          • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:21
                            Dziękuje za zrozumienie. Osiągamy porozumienie. Tylko dla Ciebie wątek z
                            Będzinem czy Częstochową na Śląsku jest rozbrajający. Dla mnie też. A dodatkowo
                            poniżający dla nas Małopolan.
                            Sam napisałeś: "we wszystkich mediach tak było". Litości, czyli wolności! NIE
                            JESTEŚMY NA ŚLĄSKU!. Zmuszeni jesteśmy coraz bardziej to krzyczeć!
                            • Gość: eeeeeee Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.05, 20:10
                              ty ziomek psychiczny jestes:)
                              Ja to czytam i sie nie moge przeztac polewac:)) :)
                              ale nie pisz juz nic wiecej! ja Ci wieze ze jestes malopalaninem! uwazaj tylko
                              bo to sie moze przerodzic w jakas konkretna fobie:)
                          • terminal_slawkow Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 02.12.05, 18:03
                            Widzę, że nie jesteś tak otwarty jak ci się wydaje.
                            Gdybym napisał coś o tzw „kulturze gejowskiej”, to byś uznał mnie za
                            zacofanego, pomimo tego ,że ja nie chcę by się odnosili ze swoją odmiennością i
                            tyle. Tymczasem określenia o którym piszesz - typu „Będzin na Śląsku” dalej
                            cię dziwią.
                            I kto tu jest zamknięty w sobie i zacofany. He He
                            • bartoszcze Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 02.12.05, 19:14
                              terminal_slawkow napisał:

> Gdybym napisał coś o tzw „kulturze gejowskiej”, to byś uznał mnie z
                              > a
                              > zacofanego, pomimo tego ,że ja nie chcę by się odnosili ze swoją odmiennością
                              i
                              >
                              > tyle. Tymczasem określenia o którym piszesz - typu „Będzin na Śląsku
                              > 221; dalej
                              > cię dziwią.
                              > I kto tu jest zamknięty w sobie i zacofany. He He

Dziwne rzeczy wypisujesz, doprawdy.
                              Czy uważasz, że od powtarzania "Będzin na Śląsku", "Sławków na Śląsku", nagle
                              nastąpi zmiana i miejscowości te staną się śląskimi?
                              Nie bardzo wiem, co masz na myśli mówiąc o kulturze gejowskiej (twórczość
                              Oscara Wilde i Eltona Johna być może?). Natomiast widzę, że uważasz się za
                              lepszego od innych, obnosząc się ze swoją sławkowską odmiennością, a nie
                              pozwalając na to osobom o innej odmienności.
                              • terminal_slawkow Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 03.12.05, 14:38
                                W opinii Polaków spoza Śląska zarówno Sosnowiec jak i Będzin leża na Śląsku.
                                I tego nie zmienią krzyki zarówno Bartoszcze jak i Karwata lub jeszcze innych.
                                Obecnie tworzy się nowy region – region śląski. Region złożony kulturowo
                                zarówno z Katowic, jak i Jaworzna, Żywca, Gliwic i innych miast regionu. Region
                                najbardziej skomplikowany w Kraju. Region jeszcze nie do końca uformowany.
                                Region do którego zostanie w przyszłości przyłączony Chrzanów i Oświęciem
                                Ciekawe dlaczego ludzie tak otwarci np. na potrzeby gejów akurat tego nie mogą
                                zrozumieć. Myślę, że szczególnie od takich „europejczyków’ należy wymagać by to
                                rozumieli.

• Gość: ... Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:09
                  Jak ci palancie nie pasuje to sie wyprowadz. nikt cie nie zmusza zebys mieszkal
                  pod 'okupacja'.
              • Gość: van deer Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.11.05, 15:27
                bartoszcze napisał:

> Był tu taki wątek Arnolda "Zoguymbie do kjeleckigo!"
                > Widzę, że mógłbyś się pod nim podpisać wszystkimi członkami:)

Z tego co wiem to czestochowianie stereotypowo jakos nie lubia tych z Klobucka.
                O dziwo: slaski juz Lubliniec im az tak nie wadzi, jak te w/w miasteczko:)
      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 00:47
        Ale biedni jesteście.
        Zwłaszcza Bielsko. Ludzie z Bielska powinni najpierw zajrzeć do historii.
        Ziemia na zachód od Białki to Śląsk czy wam się to podoba czy nie.
        Mogliście się połączyć z Krakowem, tylko ciekawe dlaczego nawet miejscowości
        wokół Bielska tego nie chciały.
        W trakcie projektów reformy administracyjnej mieliście szanse (Częstochowa
        stworzyć województwo z Kielcami i Radomiem.
        Teraz świętokrzyskie raczej zalicza się do biednych województw.
        A w ramach okupacji śląski oddział ARR ma siedzibę w Częstochowie.
        Takie jątrzenie, które wprowadzacie świadczy tylko o waszym warcholstwie.
        Bo uczciwi i normalni mieszkańcy obu tych miast zastanowili by się co zrobić
        aby współpraca układała się lepiej i całe nasze województwo szybko się
        rozwijało.
        A poza tym nikt was nie zmusza do mieszkania w województwie śląskim. W każdej
        chwili możecie się przeprowadzić do innego województwa.
      • Gość: z k-c Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 87.207.173.* 29.11.05, 18:49
        co cz-wa powinna byc w kieleckim a b-b w krakowskim i wtedy byłby święty spokój.
        KATOWICE GÓRĄ
      • Gość: ... Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:06
        Może i Śląsk jest brudny, ale gdyby jego zasoby naturalne zostaly w pelni
        wykorzystane a kopalnie nie byly prywatyzowane to byc moze polska dziura
        budzetowa nie byla by taka wielka. Nic dziwnego ze jeszcze nie tak dawno
        niemcom zalezalo na tych terenach.
        Mowie wiec wprost: puknijcie sie w czolo, bo Katowice i Śląsk moga byc
        przyszloscia calej Polski, trzeba tylko to wykorzystac.
    • Gość: kasiaa Re: KOCHAM CZESTOCHOWE IP: *.trustnet.pl 25.11.05, 11:18
      :P
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:05
      Przepraszam was za tych idiotów!
      Niestety niektórzy mieszkańcy Częstochowy są bardzo zakompleksieni.

Powiedz mi czfanie co jest dziurą? 350tysięczne Katowice i niespełna
      250tysięczna Czestochowa?

Im biega o to, że poprostu w Cz-wie sie nic nie robi i ona staje sie dziurą a
      oni was o to winią a u was jest podobnie!

Ja tam nic nie mam do Katowic, nie jestem taka zakompleksiona, żeby za to ze
      częstochowskie władze nic nie robią winić Katowice.
      Chcoiaz bardziej lubnie Cz-we niz K-ce ale to dlatego, że to moje rodzinne
      maisto:)

pzdr dla Katowic od normalnych czestochowian.
      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:12
        Nie wiem ile masz lat, ale kompletnie nic nie zrozumiałaś z całej dyskusji.
        Przepraszam za Ciebie. Naucz się może historii, kultury i spokojnych wypowiedzi.
        Dyskusja nie dotyczy wielkości Cżęstochowy i niewiele większych Katowic. Od
        dłuższego czasu zauważyłem, że masz kompleks i w kółko się rozpisujesz jaka
        Cżęstochowa to dziura. Po co ci to.
        Dyskusja dotyczy tego, iż to województwo ma błędną nazwę. Obejmuje w połowie
        ziemie Małopolskie , a w połowie śląskie. I należałoby to zmienić. Dotarło.
        Wyłożyłem Ci kawę na ławę. To się cieszę. Na przyszłość proszę na temat.
        • Gość: eeeeee Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.05, 20:14
          tak nucz sie histori i kultury ! no juz! naucz sie !!!! naucz szybko! zanim po
          czefan przyjedzie karetka!heheheh

• Gość: Jacek Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:09
          Naukę kultury zacznij od siebie.
      • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:21
        Nie jesteś żadną częstochowianką tylko jakomś oszustem z Katowic!
        Sprytny chwyt, ja też tak potrafię :)
      • Gość: Katowiczanka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:24
        A ja jestem Katowiczanką i nienawidzę Katowic! Ta dziura to zakała Śląska.
        Najpiękniejszym miastem w województwie jest Częstochowa i nazwa naszego
        wojewódzwta powinna być zmieniona na "częstochowskie".

Widzisz "Częstochowianko" z Katowic. Kłamstwo ma krótkie nogi :)
        • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:53
          katowiczanko alias czewa, daj sobie spokoj z tymi daremnymi postami.
          wyladowujesz swoje niezdrowe emocje i budzisz wrogosc wzgledem siebie na forum,
          ktorego uczestnicy w wiekszosci maja na temat przynaleznosci czestochowy do woj.
          slaskiego podobne zdanie. przepiszcie sie do malopolskiego albo lodzkiego a
          tutaj smietnika nie robcie.
      • Gość: Z K-C Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 87.207.173.* 29.11.05, 19:01
        pozdro od katowic dla normalnych ludzi z częstochowy. notabene cz-wa to moje
        drugie ulubione miasto po katowicach. Bardzo podobają mi się wasze aleje w
        centrum. Teraz przed świętami musi tam byc super.
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:07
      aha i jeeszcze wam powiem, że Częstochowa myśli że Katowice są jej wrogiem itp,
      (coś jak Zielona Góra i Gorzówek) ale każdy wie, że Katowice sie tym nie
      przejmują a nawet katowiczanie o tym nie wiedzą.

Katowice mają za wroga Sosnowiec. A nie taką Czestochowę która z roku na rok
      staje sie coraz większą prowincją.
      My to za wroga mamy (wg niektórych) Lubliniec.
      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:13
        Na temat proszę zakompleksiona koleżanko z Częstochowy ?
        • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:46
          Daj spokój. Z niej taka częstochowianka jak z Częstochowy Śląsk :)
          Gdyby się pilniej uczyła, to by wiedziała, że Częstochowa ma prawo winić
          Katowice, gdyż to właśnie w Katowicach podejmowane są najważniejsze decyzje
          dotyczące Częstochowy.
          A swoją drogą bardzo wątpliwe wydaje mi się żeby prawdziwa mieszkanka
          Częstochowy pluła na swoje miasto, wychwalając jednocześnje układ w którym
          Częstochowa skazana jest na pozbawienie tożsamości i powolną zagładę.
          • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:55
            jakiez to "najwazniejsze decyzje dotyczace czestochowy" podejmowane sa w
            katowicach? moglbys wskazac jakies konkretnie?
            • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 15:06
              Katowiczanka z tego postu to "Częstochowianka". Wątek jest "Kocham Katowice".
              Ponieważ od miłości blisko do nienawiści, stąd pewnie te ostatnie posty.
              Sądzę, że właśnie istnienie woj.śląskiego powoduje nienawiść (delkatniej brak
              miłości) do Katowic. Jest to siedziba władz "okupacyjnych" i już. Decyzji
              zapadających w Katowicach, kosztem Częstochowy jest bardzo wiele. Od rozdziałów
              środków unijnych (preferowanie cz.śląskiej woj.) do nawet budowy tych
              wszystkich dróg w stolicy "woj.". Ale to wszystko rzeczywiście tematy na
              zupełnie inny wątek. Pozdrawiam.
              • Gość: eeeeee Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.05, 20:21
                srodki unijne to my wykorzystujemy w 3% jak masz jakis dobry pomysl to
                dostaniesz hajs
            • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:13
              Naprawdę nie wiesz?
              Przede wszystkim budżet: cały rozdział pieniędzy publicznych, a także unijnych
              odbywa się w Katowicach. Katowiccy decydenci odrzucajć wszystkie wnioski o
              dotacje z regionu częstochowskiego (ostatnio kilka dni temu).
              Likwidacja urzędów i ośrodków administracji państwowej w Częstochowie, a
              tworzenie ich w Katowicach.
              Całkowita podlegość w niemal wszystkich dziedzinach życia gospodarczego i
              społecznego: drogi publiczne, kolej, edukacja, kultura, strefa ekonomiczna...
              Prowadzona przez Katowice polityka sprawia, że wszystkie instytucje o
              charakterze niepublicznym lokalizowane są w Katowicach (np banki, hotele,
              centra finansowo-handlowe itp).

To właśnie ta dyskryminacja jest powodem jak licznych głosów sprzeciwu i
              oburzenia płynących z Częstochowy.
              • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 16:57
                zdecyduj sie w koncu czy przeszkadza ci przynaleznosc czestochowy do woj.
                slaskiego a nie malopolskiego, czy tez moze fakt, ze czestochowa nie jest
                stolica regionu. bo juz zaczynam sie gubic.
                zapoznaj sie z www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2001.142.1590.html
                ze szczegolnym uwzglednieniem art. 4 i calego rozdzialu 2,
                znajomosc tego tez nie zawadzi
                www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2001.80.872.html
                polecam tez ten link
                www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?urzad/struktura
                o ile mi wiadomo, zaden z urzedow wojewodzkich nie ma tak wielu oddzialow
                zamiejscowych jak wlasnie slaski.

> Prowadzona przez Katowice polityka sprawia, że wszystkie instytucje o
                > charakterze niepublicznym lokalizowane są w Katowicach

co to za demagogia, jaki wymierny wplyw na ilosc miejsc hotelowych czy ilosc
                oddzialow bankow ma fakt istnienia siedziby samorzadu wojewodzkiego czy organow
                administracji rzadowej w wojewodztwie w tym czy innym miejscu. w polsce laczy
                sie z tym niewatpliwie prestiz (w przeciwienstwie do usa, gdzie stolice
                poszczegolnych krajow federacyjnych lokowane sa w wioskach), ale ten prestiz nie
                przeklada sie bezposrednio na ilosc inwestycji, jak bys chcial to widziec.
                czestochowa ma po prostu nieszczesliwe polozenie, znajdujac sie pomiedzy
                miastami duzo silniejszymi gospodarczo. natomiast z dykryminowaniem czestochory
                zgodzic sie nie moge, wystarczy siegnac na www.silesia-region.pl i
                zajrzec do dowolnego dokumentu zwiazanego z lokacją dotacji (np.
                www.silesia-region.pl/doc/2005/09/23/1127481340.htm ) by zauwazyc, ze
                srodki sa przyznawane wedle okreslonych kryteriow, bynajmniej nie geograficznych.

--
                ['] - ENH Cieszyn (2002 - 2005)
                Forum Katowice
                • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:14
                  Ale o co my się tu wogóle kłócimy? Ja mieszkam w Częstochowie i wiem jak wiele
                  zmieniło się na gorsze, od kiedy utraciliśmy status miasta wojewódzkiego. Ty
                  mieszkasz na Śląsku, więc nie masz szans tego zauważyć. To jasne, że punkt
                  widzenia zależy od punktu siedzienia.
                  Ja literę prawa trochę znam, lecz mogę Cię zapewnić, że teoria, a praktyka to
                  czasem dwie, zupełnie RÓZNE rzeczy.
                  Pytasz o co mi właściwie chodzi? Otóż zauważam niepokojące zmiany na gorsze w
                  moim mieście. Ponieważ, zbiegło się to czasowo z wcieleniem Częstochowy
                  do "śląskiego" śmię twierdzić, że winę za ten stan rzeczy ponosi nieprzemyślana
                  reforma administracyjna kraju. Jestem przekonany, że przywrócenie Częstochowie
                  statusu miasta wojewódzkiego, bądż przynajmniej miasta wydzielonego,
                  rozwiązałoby ten problem. A nawet gdyby się okazało, że jakieś problemy nadal
                  istnieją, nikt z nas Częstochowian nie mógłby wtedy winić rządzących w
                  Katowicach...
              • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:21
                Jakoś nie zauważyłem w Częstochowie braku banków, sklepów, kin, itp.
                Czas wyleczyć się z kompleksów i zacząć pracować. Tylko po co, lepiej siedzieć
                na dupie i siać nienawiść.
                Kwestie dotyczące województwa nie są podejmowane przez władze Katowic, tylko
                urzędu wojewódzkiego.
                Często mam okazję rozmawiać z różnymi ludźmi w Częstochowie.
                Z tego co słyszę, to przestaje się dziwić, że miasto upada.
                Firma, która chciała wynajać biurowiec dostała taką nie dość, że musiała go
                wyremontować na własny koszt, to jescze tyle płacić za wynajem, że za te
                pieniądze wybudowała by dwa takie budynki.
                A poza tym, kto chciałby inwestować w mieście, gdzie tylko wrogość, brak chęci
                współpracy, itp.
            • Gość: van deer Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.11.05, 15:23
              settembrini napisał:

> jakiez to "najwazniejsze decyzje dotyczace czestochowy" podejmowane sa w
              > katowicach? moglbys wskazac jakies konkretnie?

Naiwnie brzmia te pytanie, choc wiem, ze celowo. Im chodzi o to, ze delegatury
              Urzedow Wojewodzkich w 33 miastach likwidowac maja.

PS. Jakos Bawarczykom nie przeszkadza, ze wladze landu sa w oddalonym o setki
              kilometrow Monachium, i jako z tym moga zyc. Amerykanom zas nie wadzi stolica
              stanu umiejscowiona w zapyzialej 20-paro tysiecznej miescinie, choc rownie
              dobrze moglaby ona miescic sie w lezacym nieopodal dwumilionowym miescie... :)
            • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:56
              A oto jeden z ostatnich przykładów dyskryminacji naszego miasta przez władze w
              Katowicach: www.zycie.czest.pl/index.php?show=2511200502
              • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:31
                Przeczytałem tekst zawarty pod podanym przez Ciebie linkiem.
                Nie ma tam słowa o władzach Katowic.
                Jest natomiast mowa o władzach województwa a to nie to samo.
                Ciekawe dlaczego zamiast dogadać się z Katowicami i/lub inymi miastami i razem
                naciskać na urząd wojewódzki to wolicie robić sobie dookoła wrogość?
                Jeśli sądzisz, żę w ten sposób coś osiągniecie to się mylisz. Napewno nic
                dobrego dla Częstochowy.
                Dla Twojej wiadomości Katowice również borykają się z urzędem wojewódzkim, a
                remont dróg w Katowicach jest robiony finansowanych ze środków miasta a nie
                województwa.
          • Gość: eeeeee Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.05, 20:19
            i bardzo dobrze , sie wam od medalikow przewraca w gowach. jak nie chcecie to do
            lodzkiego abo kieleckiego i juz! po sprawie sie wszyscy beda cieszyc
        • Gość: z k-c Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 87.207.173.* 29.11.05, 19:04
          sam jesteś zakompleksiony daj jej spokój. Z tym wrogiem to masz rację
          częstochowianko.
    • crux_lc KOCHAM LUBLINIEC :)))))) 25.11.05, 14:08
      :)))

Czestochowianko, masz racyje, więc ci stawiam kolacyje, ale uważaj bo zaraz sie
      posypią wyzwiska na ciebie od tych zakopleksionych....
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:12
      A co ja sie tam będe przejmowac takimi burakami:)

A jeśli Cz-wa co kolwiek może mieć do Katowic to tylko to, że ejst zazdrosna że
      to one mają woj a nie Cz-wa:P

Cz-wa starciła woj (którego i tak nie powinna mieć) a teraz płakusia bo
      straciła wszystko co miała.
      • czefan Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 25.11.05, 14:15
        Po raz ostatni proszę na temat. To nie jest rozmowa na temat miast wojewódzkich.
        Umiesz czytać?
        • bartoszcze jeżeli wolno mi zauważyć.. 25.11.05, 14:22
          to zasadniczo temat wątku brzmiał: KOCHAM KATOWICE!
          i nie mówił nic o Częstochowie, ani okupacji
          Może założysz nowy wątek na temat, który Cię pasjonuje?
          • czefan Re: jeżeli wolno mi zauważyć.. 25.11.05, 14:28
            Zasadniczo masz całkowitą rację. Ale starałem się w jakiś przkonujący sposób
            wyrazić swoje poglądy. A tu ktoś, konkretnie "Częstochowianka" zaczyna swoją
            obraźliwą grę. Ja nawet w życiu codziennym, a co dopiero w internecie nie
            używam inwektyw. Czy wyzwiska są formą wypowiedzi na temat?
            • Gość: A Re: jeżeli wolno mi zauważyć.. IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:39
              Pragnę zauważyć, że jak to nazywasz grę sam zacząłeś. Natomiast osoba
              podpisująca się jako "częstochowianka" pojawiła się później.
      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:37
        Wiele miast straciło "województwo" utrzymały jedynie te największe w regionie.
        Często jeżdże po naszym województwie. Widzę jak zaczeło rozwijać się Bielsko, a
        bezrobocie na obecną chwilę w Bielsku jest poniżej 10%.
        Swoją drogą ciekawe, że wrogość pojawia się tylko ze strony Częstochowy.
        Razem możemy dużo, osobno bardzo mało.
        Czas odrzucić wszelkie animozje i kompleksy. Podać sobie ręce i zacząć razem
        pracować.
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 14:14
      1. Katowice nie są "niewiele" mniejsze
      2. jak ci coś nie pasi to idź do basi. Tylko my mamy anse do Katowic... A jeśli
      już to niech Cz-wa zostanie w "śląskim" (a i tak zostanie) tylko nie woj.
      nazywa sie katowickie.
      • Gość: milik1954 Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.chello.pl 25.11.05, 14:43
        nazwa katowickie przynajmniej miała jakis sens, chociaz mogła sie nie podobać.
        nazwa sląskie sensu nie ma-powinno być dolnośląskie ze stolicą we Wrocławiu i
        górnośląskie ze stolicą w Katowicach, częściowo w Opolu (jak Zielona Góra i
        Gorzów).zagłębie wraz z Częstochową powinny tworzyć województwo kieleckie- tak
        by było historycznie logiczne. jest to mało prawdopodobne, więc w obecnym
        układzie bardziej sensowne są nazwy: opolskie i katowickie
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:02
      tak, tak jak ZG i GW i skończyło by sie to tak jak u nich.

Ja jestem z Czestochowy (może stety moze niestety), urodziłam sie tam, mieszkam
      tam.... na forum Cz-wa pisze od hohohoh....
      Aha "czwa" musisz sie pogodzić ze nie wszysyc cz-wianie to tacy
      zakomplekssione oszołomy jak ty! Ja nic nie mam do Katowic, co one mi zrobiły?
      Nic! A to ze Cz-wa nie ma woj... to co? Gdyby miała to niewiele by sie
      zmieniło..

I oczywiście ze temat był "koffam katowice" ale częstochowainie muszą wtrącić
      swoje....
      • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:27
        To wcale nie chodzi o "zakompleksienie". Gdyby ciebie wyrzucono z domu i kazano
        mieszkać w kartonie, a do tego zakazano używać własnego nazwiska, tylko
        narzucono inne, to byś się nie oburzała? Przecież my tylko protestujemy
        przeciwko ogromnej niesprawiedliwości i macoszemu traktowaniu naszego miasta
        przez władze wojewódzkie. Gdyby inwestycje wojwódzie obejnowały równomiernie
        cały region, a pieniądze były dzielone uczciwie na wszystkie miasta, kwestia
        przynależności do tego, czy innego województwa nie grałaby aż takiej roli.
        Ponieważ jednak Katowice zawsze będą traktować Częstochowę jak piąte koło,
        istnienie województa w obecnym kształcie jest po porostu pomyłką!
        Przejedż się to Kielc, Opola, Gorzowa, czy Olsztyna - miasta kwitną i sie
        rozwijają, mimo iż są mniejsze od Częstochowy.
        • Gość: Olo Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 62.233.185.* 25.11.05, 20:40
          jakoś Bielsko nie ma z tym problemu i rozwija się bardzo dobrze. No może poza
          paroma oszołomami typu Rajmund Pollak, którzy podczepiają sie pod każdą wrzawę.
          • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:48
            To prawda. Bielsko się rozwija aż miło popatrzeć:)
            Szkoda, że w całym naszym województwie tak nie jest.
        • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:46
          To ciebie z domu wyrzucili, zabronili używać polskiego języka i musiałeś
          zmienić nazwisko.
          Hmmm...
          Wiesz co...
          Katowice dają ci prawo mieszkać w domu lub mieszkaniu, mówić po polsku i
          podpisywać się swoim nazwiskiem.
          • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:21
            ty mnie wcale nie zrozumiałeś.
            To było porównanie, a nie opis dosłownej sytuacji.
            Ale już ci tłumaczę:
            "Wyrzucono z domu" - pozbawiono nasze miasto decydowania o sobie w kwestii
            finansowej, ustanawiając jego podległość pod łaskawy ŚUW w Katowicach.
            "Zabrano nazwisko" - nakazano wpisywać we wszelkiego rodzaju dokumentach (np
            dowód osobisty) miejsce urodzenia/zamieszkania "woj. Śląskie" - czego my,
            częstochowianie się poprostu wstydzimy.
            • settembrini Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 28.11.05, 23:26
              masz legitymacje by mowic "my czestochowianie"? poza tym samorzad wojewodzki
              dysponuje stosunkowo niewielkimi srodkami finansowymi, lepiej sie skup na
              czestochowskim samorzadzie powiatowym/gminnym.
        • Gość: z k-c Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 87.207.173.* 29.11.05, 19:30
          a pieniądze były dzielone uczciwie na wszystkie miasta. A jaki podział pieniędzy
          by cię satysfakcjonował skoro 50 % mieszkańców tego wojwództwa mieszka w GOP-ie,
          a okręg rybnicki ma tyle samo mieszkańców co częstochowski.
    • Gość: Pit A KTO BY NIE KOCHAL ??????!!!!!! IP: 150.254.85.* 25.11.05, 15:03
    • Gość: OBERSCHLESIER Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.05, 16:03
      przepraszam, jaki narkotyk wzioles?
    • Gość: OBERSCHLESIER ja tam wole kobiety! IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.05, 16:11
      przynajmniej idzie "zamoczyc" - buaahhahaaaa!
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:07
      a to niby dlaczego gorzów kwitnie? Oni w gorzowie narzekają że Zielona Góra
      wszystko im zabiera, że kradnie im kase a nawet że ich wykorzystuj i możeliwe
      ze mają racje no ne fiem, wiem tylko że Zielona Góra jest stolicą gdyż oprócz
      wojewody to tam jest wszystko!
      I chyba nie porównujesz "Czestochopwy w śląskim" to wyrzucenia z domu,
      kradzierzy nazwiska itp.

Jeśli ktos zna sie na historii to wie ze Cz-wa to nie śląsk i tyle. Jak byliśmy
      w katowiskim to jakoś nie było czegoś takiego, tylko teraz jak jestesmy w
      śląskim a ja uważam ze to jedno i to samo. Zielona Góra to nie ziemia lubuska a
      jest w lubuskiem (pomimo ze jest jego stolicą) i tez nie ma nic przeciwko
      chociaz to już inna sytuacja....
      • Gość: Zeflik Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.11.05, 18:38
        Mam amerykanska zone i corki. Spedzily kilka dni w Katowicach i zakochaly sie w
        nich. Dlaczego? Tylko z powodu atmosfery, goscinosci i uroku mieszkancow i
        mieszkanek.
        • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:23
          Tak. Ja nie mówię, że zwykli mieszkańcy Katowic, czy Śląska są źli. Znam wielu
          mieszkańców Górnego Śląska i darzę ich jak największą sympatią!
          Mam jednak ogromny uraz do władz wojewódzkich (z siedzibą w Katowicach), które
          w tak poniżający sposób traktują Częstochowę. To dzięki nim, w Częstochowie na
          Katowice mówi się same złe rzeczy, a kilka lat temu zlikwidowano nawet nazwę
          ulicy Katowickiej, bo ludzie nie chcieli przy takiej mieszkać.
          To jest spory problem społeczny, który szybko się nie skończy. Są takich setki
          na świecie...
          • Gość: ślązak Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.chello.pl 26.11.05, 08:31
            To zainteresuj sie kto rzadzi tym województwem. Wojewoda z sosnowca i marszałek
            z sosnowca a to zaraza.
          • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:54
            Gdy Częstochowa była województem też nie darzyliście sympatią Katowic, podobnie
            Bielko.
            Uważam że nie ma znaczenia z jakiego miasta jesteśmy. Ma znaczenie abyśmy się
            razem trzymali.
            Bo okazując sobie sympatię zamiast wrogości będzie nam się żyło lepiej.
            • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 05.12.05, 11:51
              Do Czewa i wszystkich. Mylicie się, że dyskuja miała dotyczyć gdzie, co leży
              itp. Chodziło tylko o to, że Katowice i Ślązacy są lubiani w Radomiu i wcale
              nikt z nich się nie śmieje. Wcale nie chodziło żebyście się kłócili o jakies
              pierdoły. Teraz radomianie powinni się kłócić z kielczanami, czy powinno być
              woj. kieleckie czy radomskie. W konsekwencji Radom leży w mazoweickim, a
              Kielce w Świętokrzyskim. I komu to przeszkadza, co za różnica. Dla mnie żadna.
              To i tak Polska:-)
      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:50
        Słuszna uwaga
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:53
      Nowy wojewoda będzie z Lublińca.

A przy katowickiej jest Auchan no ale nie w Czestochowie tylko w Poczesnej :)

Ja nie znam czestochowian którzy by mówili źle na K-ce, to oprócz Ciebie.
      • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 11:15
        A ja nieznam nikogo, kto tak jak ty pluje na własne miasto i poniża tych którzy
        go bronią. Dlaczego to czynisz?
        Przecież nie od dziś wiadomo, że w Częstochowie panują antykatowickie nastroje
        (podobnie w Toruniu antybydgoskie itd). Poczytaj gazety, pogadaj z ludźmi...
        Przyznaj się, wcale nie mieszkasz w Częstochowie - wyraźnie wynika to z twoich
        opinii. No chyba że kłócisz się tylko dla podtrzymania wątku...
        • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 01:57
          Przed samą reformą administracyjną miałem okazję rozmawiać z kilkoma
          mieszkańcami Częstochowy.
          Jedni narzekali na utratę województwa, inni cieszyli się, że będą w
          województwie z Katowicami a nie z Kielcami z uwagi na rynek pracy.
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:05
      czy Ci sie to podoba czy nie to ja mieszkam w CZĘSTOCHOWIE, ale nie musisz mi
      wierzyć co mnie to.

Nie można porównać kofliktu Bydg-Tor czy ZG-GW z tym czymś co jest między K-
      cami i Cz-wą, oni sie kłócą o województwo, o bycie jego stolicą a my z K-cami
      tak czy siak nie mamy szans gdyż wszystko jest u nich. Poza tym tamte konflikty
      działają również w druga strone a w Katowicach nic do Częstochowy nie mają, no
      może tylko te pysiaki-hanysy, ale to odrzuty więc sie nie liczą - oni (jeśli)
      nie lubią Cz-wy to za to, że ona nie jest śląska. Wszysyc z Katowic wiedzą ze K-
      ce nie lubią sie z Sosnowcem, ale o konflikcie z Częstochową nikt nie słyszał.

I ja nie pluje w swoje miasto, tylko móie to co myśle, mówie prawde, bo jestem
      realistką.
      • Gość: czewa Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:55
        Jesteś taką ambasadorką Katowic w Częstochowie :)
        Bronisz ich zacielke, zasłaniając niemal własnym ciałem. Nie wiem wciąż jakie
        są Twoje cele:
        1. Jesteś zakochana w Katowicach i każdy kto ich nie wielbi jest Twoim wrogiem?
        2. Pragniesz pokoju i uważasz, że każdy konflikt trzeba zdławić, nie bacząc na
        przyczynę?
        3. Nienawidzisz Częstochowy, uważając, że Kielce, Olsztyn, Gorzów, Rzeszów, czy
        Opole są godne województwa, a Częstochowa najwyżej powiatu?
        4. Uważasz, że tylko duże województwa mają rację bytu? (W takim razie czemu
        istnieją Opole, Kielce itd... i świetnie sobie radzą?)

Zakładam, że byłabyś przeciwna przyznaniu Częstochowie odrębności
        administracyjnej i finansowej. Choć wiadomo, że bez tego Częstochowa nie ma
        szans iść do przodu. Jest tylko jedno miasto w Polsce, które kwitnie i rozwija
        się nie mając statusu województwa - to Gdynia. Ale stosunki Gdyni z władzami
        województwa w Gdańsku w żaden sposób nie dadzą się porównać z sytuacją
        Częstochowa - Katowice.

Co jest więc przyczyną Twojego negatywnego stosunku do Częstochowy?
        • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 02:03
          Porównaj ranking województ. Akurat wymieniłeś województwa które są słabsze od
          śląskiego.
          Natomiast Opole pierwotnie miało być w województwie śląskim, ale tam wmieszali
          się Niemcy grożąć odcięciem pieniędzy.
          Dlatego też na opolskie mówi się niemieckie województwo.
          Wątpie aby Gdynia rozwijała się jednocześnie przejawiając wrogość wobec Gdańska
          jak to robisz wobec Katowic.
      • Gość: z k-c Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: 87.207.173.* 29.11.05, 19:19
        jestem z k-c i o żadnym konflikcie z cz-wą nikt tu nie słyszał. Podkreślam że
        mam rodzinę i znajomych w jednym i drugim mieście. Fakt, że w cz-wie było troche
        płaczu że już nie bedą stolicą województwa. My z k-c to mamy konflikt z sosnowcem.
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:44
      już Ci odp:

1. Ja bardziej lubie Częstochowe niz Katowice
      2. Nie mam żadnego celu, móie jak ejst
      3. Olsztyn leży na zadupiu więc musi mieć województwo, natomiast Gorzów nie ma
      województwa gdyż ma je Zielona Góra!
      4. Gdynia jest największym wrogiem Gdańska jeśli o tym nie wiedziałęś to już
      wiesz
      5. Ja nie bronie Katowic, tylko móie, że pretensje Cz-wy są w jakiś sposób
      nieuzasadnione, to nie Katowice chciały aby w śl byłą Cz-wa,

Tworzenie małych województw to nie jest recepta na bolączki - to tylko próba
      łagodzenia urażonych ambicji. Rozwiązaniem jest raczej zmniejszenie liczby
      województw, a przekazanie większych kompetencji powiatom i gminom.

A swoją drogą - urażone ambicje takich miast jak Częstochowa, która przestała
      być miastem wojewódzkim, są śmieszne i wynikają z całkowitego niezrozumienia
      reformy administracyjnej. Nie ma miejsca na województwa, które mają kilkaset
      tysięcy mieszkańców, co najdobitniej pokazują przykłady woj. opolskiego i
      lubuskiego. Paradoksalnie im większe województwo, tym lepiej funkcjonuje
      (mazowieckie, wielkopolskie)

Katowice się na nikogo nie oburzają, co najwyżej mogą, tak jak ja, wyśmiać
      niedorzeczny pomysł. Zmiana podziału administracyjnego wymaga decyzji na
      szczeblu rządowym, a nie wojewódzkim. Prędzej przyłaczą do woj. śląskiego
      opolskie, niż podzielą już istniejące województwa.

A tak na marginesie to i tak wkrótce świętokrzyskie, lubuskie, kuj-pom i
      opolskie przestaną istnieć.
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 26.11.05, 15:44
        A ja powiem jedno. Dziwię się wam wszystkim, tak jak dziwię się radomiakom.
        Dlaczego? Wszyscy albo wrzucaja na siebie, albo na innych. Nie o to chodzi!!! A
        ja lubię Ślązaków, nie za to w jakim województwie są, czy to Śląskie czy
        Katowickie. Ślązak jest Ślązakiem, nawet w Radomiu czy nad morzem. Chodzi o
        serce. A moim zdaniem Ślązacy je mają i są wogóle zajebiści. Chociaż rozmowa
        jaka wywiązała się wyżej, zawiodła mnie. Ale cóż, trudno.
        • miglance Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 27.11.05, 01:17
          Nie przejmuj sie ta dyskusja i tym forum. To jest tragikomedia. Zreszta w tym
          watku jakos nie wiedze zbyt wielu postow Slazakow. Tu na razie dyskutuja
          czestochowianie.
        • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 02:07
          To prawda.
          Za tą "walkę" należą Ci się przeprosiny.
          Mam nadzieję, że mimo tego incydentu dalej będziesz darzyć mieszkańców
          województwa śląskiego sympatią, bez wględu z jakiego jego rejonu pochodzą.
      • kapslarz Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 28.11.05, 10:15
        Gość portalu: Częstochowianka napisał(a):
        > natomiast Gorzów nie ma województwa gdyż ma je Zielona Góra!

Uuuu!! Dwója z geografii!!
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 15:56
      Oj Radom, Radom.... ślązacy nie są tacy fajny - zacznijmy od tego, że oni
      uważaja że nie są Polakami... to jest już maraton uśmiechu na 150( cała Poslka
      sie z nich smieje:)
      • Gość: francik Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.saint / 195.117.38.* 26.11.05, 16:13
        A znasz jakichś Ślązaków osobiście, że się tak o nich wypowiadasz? Jestem
        zaciekłym Ślązakiem, pracuję w Dąbrowie G. no i trudno, takie jest życie. Są
        ludzie dobrzy i źli, i to się tyczy Goroli i Ślązoków.
        • pieprz.kajenski Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 26.11.05, 22:05
          najgorsza dla Śląska byłaby sytuacja gdyby niesnaski tupu Gorol-Hanys wzięły
          górą i realnie zaczął odcinał się od ludzi z zewnątrz, tzn. przyjezdnych
          traktując ich jako zbędnych i nie potrzebnych, a wręcz nieproszonych. Każde
          miasto bez napływu "świeżej krwi" umiera. Już sam fakt drastycznego
          zmniejszania populacji w GOP-ie jest niekorzystny, a podejście do sprawy jak
          wyżej to gwóźdż do trumny. Tak więc w interesie Śląska i Ślązaków jest, aby
          przyjeżdżało tu jak najwiecej ludzi i zostawało, bo bez tego nici z rozwoju.
          Dalatego, widząc Śląsk rozijający sie życzyłbym sobie, aby antagonizmy gorolsko-
          hanyskie itp. istniały jedynie w anegdotach, a ludzie postępujący wg nich
          znikneli w tłumie, niezauważeni.
          • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 02:15
            Zgadzam się.
            • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 28.11.05, 11:14
              Oj częstochowianka, częstochowianka. Jesteś popieprzona i to bardzo. Ślązacy
              nie są Polakami??? BZDURA!!! Znam ich wielu i nie uważam tak. Poza tym to nie
              prawda, że wszyscy się z nich śmieją, jak możesz tak mówić, rozmawiałaś z całą
              Polską??? W Radomiu budzą sympatię i uważani są za spoko ludzi. Otwartych,
              bezpośrednich i w ogóle fajnych. A akcent Ślązaków, jest zajebisty.
          • Gość: Paul Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.voyager.pl / 217.8.174.* 28.11.05, 13:02
            Szkoda tyko, że głównie przyjeżdżają dzikusy ze wschodu.
            • pieprz.kajenski Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! 30.11.05, 01:20
              Gość portalu: Paul napisał(a):

> Szkoda tyko, że głównie przyjeżdżają dzikusy ze wschodu

szkoda, że masz dostęp do internetu, bardzo wielka szkoda.
      • Gość: A Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.siec2000.pl 28.11.05, 02:12
        Mylisz się.
        Ślązacy zawsze uważali się za polaków.
        Zajrzyj do książek do historii i poczytaj o powstaniach śląskich aby Śląsk
        wszedł w obszar pańswa polskiego.
        Napewno słyszałaś o propozycja autonomii.
        Wiele osób myli autonomię z oderwaniem się od Polski. Nic bardziej mylnego.
        Autonomia to samostanowienie.
        Każdy rejon, każde miasto, powiat dąży do większej autonomii.
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 16:40
      jeśli mnie sie pytasz, to tak znam
      • Gość: Szczecinianin Ja tez lubie Katowice!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 19:49
        Przyjezdzalem tutaj przez kilka lat sluzbowo. Odwiedzam tylko dwie strony
        lokalne GW: szczecinska oraz katowicka wlasnie. No coz... moje dwa ukochane
        miasta. Jestem rodowitym szczecinianinem. Kocham Szczecin, ale Katowice sa
        drugim miastem, w ktorym moge powiedziec, ze czuje sie "swojsko". Pozdrawiam
        serdecznie.
        • Gość: harc mistrz Nie upadłem na głowę: K O C H A M CZĘSTOCHOWĘ!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 21:21
          Jako katowiczanin...
          Choćby za tą ilość postów Częstochowian, poświęconych mim ukochanym Katowicom(!).
          (HKP)
          ...
          CZUWAJ, MIŁA CZĘSTOCHOWO!!!
          (-) harc mistrz - pielgrzym
    • Gość: Częstochowianka Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 07:33
      co było a nie jest nie pisze sie w rejestr :))))
      • Gość: Radom Re: KOCHAM KATOWICE!!!!!! IP: *.radom.pilicka.pl 28.11.05, 14:09
        A choćby nawet Ślązacy nie byli Polakami (ale są!!!), to co z tego??? Jak są
        wspaniałymi ludźmi, nie raz się o tym przekonałam, będąc na Śląsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka