Dodaj do ulubionych

Apel do Slonzoków - wstyd!!!

IP: 195.136.60.* 03.10.01, 12:05
Dlaczego na tym wątku mieniący się ślązakami piszą i mówią po niemiecku?!!!
Zapomnieliście barany że śląski to nie niemiecki?! Idźcie sobie na kolejną
edycję Slązaka Roku to zobaczycie i usłyszycie jak brzmi prawdziwa gwara
śląska. Z poważaniem
Obserwuj wątek
    • rshasvj-007 Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! 03.10.01, 12:09
      panie ADAŚIU przecież ŚLĄSK byl zawsze niecki ,albo pochodzisz z POLSKI,albo
      nie znasz HISTORII-CO??
      • Gość: adaś Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 195.136.60.* 03.10.01, 12:38
        Niestety nie masz racji. Sląsk nie zawsze był niemiecki, zapomniałeś o okresie
        czeskim na przykład, ale nie ważne. Ważne jest to że oryginalna śląska gwara to
        nie jakiś odszczep niemieckiego ale żywy relikt języka staropolskiego. Mało kto
        o tym CHCE pamiętać bo oczywiście lepiej się przyznać do wujka z Efu niż Piasta
        Kołodzieja.
        • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.proxy.aol.com 03.10.01, 19:29
          Gość portalu: adaś napisał(a):

> Niestety nie masz racji. Sląsk nie zawsze był niemiecki, zapomniałeś o okresie
          > czeskim na przykład, ale nie ważne. Ważne jest to że oryginalna śląska gwara to
          >
          > nie jakiś odszczep niemieckiego ale żywy relikt języka staropolskiego. Mało kto
          >
          > o tym CHCE pamiętać bo oczywiście lepiej się przyznać do wujka z Efu niż Piasta
          >
          > Kołodzieja.

...i do dziadka ktory w 2 tygodnie stal pod Warszawa-zapomniales?
          • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ Do zlotoustego Piotrusia. IP: 136.131.240.* 04.10.01, 12:57
            Gość portalu: Piotrus napisał(a):

> ...i do dziadka ktory w 2 tygodnie stal pod Warszawa-zapomniales?

A twojego zapomniales, ktory planowo spierdalal az do Berlina by potem machac
            biala flaga ?
            • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Janosika IP: *.proxy.aol.com 04.10.01, 18:30
              Ty to jestes prawdziwy Polak ,cos powie a potem i tak nie dotrzyma.
              Nie tak dawno oswiadczyles ze sie tu (tj.Forum Katowice iOpole)wiecej nie
              pokazesz.
              A Janosik to chyba jednak slowacki" bohater ludowy"a nie polski.
              Polski nazywol sie Szabrownik.
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Piotrusia IP: 136.131.240.* 05.10.01, 09:15
                Masz racje kochany Piotrusiu, ale przy takim steku bzdur, ktore prezentujesz na
                tym forum, to trudno wytrzymac. Takze moja cierpliwosc ma swoje granice!
                Jestem tylko czlowiekiem, ale nie w twoich oczach, poniewaz mimo ze sie
                urodzilem na Slasku, mam odwage publicznie sie przyznac, ze jestem Polakiem i
                nie chce dopuscic do tego, aby twoje chorobliwe plucie na wszystko co polskie,
                pozostalo bez odpowiedzi. Zastanow sie, nienawisc jest jak rak, w ukryciu zzera
                mozg a kiedy pierwsze objawy sa widoczne, jest juz za pozno na leczenie.
                • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Piotrusia IP: *.pppool.de 05.10.01, 09:44
                  tolerancja wymaga, by zaakceptowac, ze wielu slazakow czuje sie niemcami. a ze wielu z nich prezentuje na tym
                  forum krytyke w stosunku do polski tez nalezy przyjac do wiadomosci i sie zastanowic, dlaczego tak jest. Juz
                  twoje wyrazenie "plucie na..." swiadczy o twoim bezkrytycznym wrecz szowinistycznym podejsciu do problemu.
                  przez wiele lat slazacy o opcji slaskiej i niemieckiej byli (sa) traktowani przez panstwo polskie jak obywatele
                  drugiej kategorii. Co twoim zdaniem powinni oni teraz zrobic? jednym glosem twierdzic, ze sa polakami?
                  • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Ericha IP: 136.131.240.* 05.10.01, 12:38
                    Tylko dziwne, ze ci niemieccy Slazacy pojawili sie dopiero w latach
                    siedemdziesiatych, kiedy po ukladzie warszawskim z 1970 roku, mozna bylo w
                    ramach "akcji laczenia rodzin" wyjechac do RFN. Dopiero wtedy Slazacy zaczeli
                    masowo bombardowac listami roznych "ujkow i ciotkow w Rajchu" z prosba o
                    przyslanie zaproszenia, przypomnieli sobie, ze "opowi" nalezy sie niemiecka
                    renta, poniewaz byl uczestnikiem wycieczki do Stalingradu, z biurem podrozy im.
                    Adolfa Hitlera.
                • Gość: niy! Re: Gorol cicho siedz !!! IP: 194.180.104.* 05.10.01, 10:25
                  I co z tego, zes sie urodzil na Slonsku ?
                  Skuli tego juz sie uwarzosz za Slonzoka ??
                  A jak Polok, to byc ino GRZECZNY GOSC i zawrzyj gusza (milcz).

Zadyn import / podciep nie bydzie nom zabraniol byc sobom !

Udalo sie wam skolonializowac nasz heimat,
                  do kolonializacji naszej swiadomosci nie dopuscimy !
                  • Gość: Janosik Re: Gorol serdecznie dziekuje! IP: 136.131.240.* 08.10.01, 12:48
                    Kochany Niy,
                    jak bym mogl, to bym Cie usciskal! Cale moje zycie obawialem sie, ze ktos na podstawie mojego
                    miejsca urodzenia, moglby mnie uwazac za Slazaka. Ale dzieki Twej fachowej i kompetentnej
                    informacji dowiedzialem sie, ze nie jestem Slazakiem. Niech Ci beda za to serdeczne dzieki!!!
                    Nareszcie moge sie pokazac ludziom na oczy i nie musze sie wstydzic.
                • Gość: Augustus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Piotrusia IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.10.01, 11:17
                  Piotrusiu dlaczego ty i tobie podobni Polacy, uwazacie kogos kto czuje sie
                  Slazakiemza wroga nr 1 na ktorego mozna pluc, ktorego mozna ponizac itp.
                  Zostawcie nas w spokoju pozwolcie nam zyc w naszej malej ojczyznie (dla
                  niektorych Heimat)i nie probujcie nas wysiedlac. My jestesmy na Slasku u siebie
                  a wy ktorzy sie tutaj osiedlili po wojnie jestescie goscmi i zachowujecie sie
                  czasem jak inkwizytorzy. Troche zrozumienia do ludzi z ktorymi przyszlo wam zyc.
                  Nie kazdy kto mieszka w Polsce musi sie czuc Polakiem. Jest napewno obywateelem
                  Najjasniejszej Rzplitej ale nie koniecznie Polakiem.
                  • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ do Augustus IP: *.proxy.aol.com 06.10.01, 18:07
                    Gość portalu: Augustus napisał(a):

> Piotrusiu dlaczego ty i tobie podobni Polacy, uwazacie kogos kto czuje sie
                    > Slazakiemza wroga nr 1 na ktorego mozna pluc, ktorego mozna ponizac itp.
                    > Zostawcie nas w spokoju pozwolcie nam zyc w naszej malej ojczyznie (dla
                    > niektorych Heimat)i nie probujcie nas wysiedlac. My jestesmy na Slasku u siebi
                    > e
                    > a wy ktorzy sie tutaj osiedlili po wojnie jestescie goscmi i zachowujecie sie
                    > czasem jak inkwizytorzy. Troche zrozumienia do ludzi z ktorymi przyszlo wam zyc
                    > .
                    > Nie kazdy kto mieszka w Polsce musi sie czuc Polakiem. Jest napewno obywateelem
                    >
                    > Najjasniejszej Rzplitej ale nie koniecznie Polakiem.

Ty chyba chcesz mnie obrazic .Zobacz dokladnie co ja pisze i prosze mnie nie
                    nazywac Polakiem .
                • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ Janosik IP: *.proxy.aol.com 07.10.01, 19:15
                  Gość portalu: Janosik napisał(a):

> Masz racje kochany Piotrusiu, ale przy takim steku bzdur, ktore prezentujesz na
                  >
                  > tym forum, to trudno wytrzymac. Takze moja cierpliwosc ma swoje granice!
                  > Jestem tylko czlowiekiem, ale nie w twoich oczach, poniewaz mimo ze sie
                  > urodzilem na Slasku, mam odwage publicznie sie przyznac, ze jestem Polakiem i
                  > nie chce dopuscic do tego, aby twoje chorobliwe plucie na wszystko co polskie,
                  > pozostalo bez odpowiedzi. Zastanow sie, nienawisc jest jak rak, w ukryciu zzera
                  >
                  > mozg a kiedy pierwsze objawy sa widoczne, jest juz za pozno na leczenie.

Nic na to nie poradze ze moje przezycia sa tak bardzo odmienne od twoich,
                  dlatego tez moje poglady sa inne .I odkad pamietam to co mowilem nie podobalo sie
                  wiekszosci Polakow ktorych w zyci spotkalem,wiec i twoje reakcje sa dla mnie nic
                  nowym.
                  Zarzucanie nienawisci komus kto widzi przeszlosc inaczej niz ty do niczego nie
                  prowadzi,zastanow sie lepiej czy twoja wizja Swiata jest jeszcze aktualna!
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ IP: 136.131.240.* 05.10.01, 13:52
                Gość portalu: Piotrus napisał(a):

> Polski nazywol sie Szabrownik.

Ale zawsze to lepiej, "szabrowc" porzucone mienie, niz ludzi zagazowac, aby im z
                geby zrabowac zlote zeby!
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/ Do zlotoustego Piotrusia. IP: 136.131.240.* 08.10.01, 12:42
                A ty jestes typowym slaskim klugszajsrem.
                Große Klappe und nichts dahinter.
                Popros ktoregos z twoich znajomach, zeby ci to przetlumaczyl.
        • Gość: loggy Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 20:57
          > Niestety nie masz racji. Sląsk nie zawsze był niemiecki, zapomniałeś o okresie
          > czeskim na przykład, ale nie ważne. Ważne jest to że oryginalna śląska gwara to
          > nie jakiś odszczep niemieckiego ale żywy relikt języka staropolskiego. Mało kto
          > o tym CHCE pamiętać bo oczywiście lepiej się przyznać do wujka z Efu niż Piasta
          > Kołodzieja.

Jo! Niestety ale nie masz racji. Tzw. "gwara slaska" uwazana jest przez
          jezykoznawcow za samodzielny jezyk gdyz ma wszelkie cechy jezyka a nie gwary.
          Podobnie rzecz sie ma w europie z tyrolskim. Niestety polscy "profesorowie" nie
          moga uznac slaskiego za jezyk i uparcie nazywaja go gwara - np. prof. Miodek (z
          twojego miasta :-) ). Ale to nacjonalizm kaze im tak a nie inaczej mowic. W koncu
          maja tytuly naukowe POLSKICH uczelni.
          A jezyk slaski powstal na styku 3 jezykow: 2 slowianskich polskiego i czeskiego
          oraz tego trzeciego czyli niemieckiego. I wplyw wszystkich tych trzech jezykow
          mozna zaobserwowac zarowno w slownictwie jak i w semantyce zdan j. slaskiego.
          Pozdrawiam
          L.

• Gość: adaś Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 195.136.60.* 05.10.01, 09:33
            Gość portalu: loggy napisał(a):

> > Niestety nie masz racji. Sląsk nie zawsze był niemiecki, zapomniałeś o okr
            > esie
            > > czeskim na przykład, ale nie ważne. Ważne jest to że oryginalna śląska gwa
            > ra to
            > > nie jakiś odszczep niemieckiego ale żywy relikt języka staropolskiego. Mał
            > o kto
            > > o tym CHCE pamiętać bo oczywiście lepiej się przyznać do wujka z Efu niż P
            > iasta
            > > Kołodzieja.
            >
            > Jo! Niestety ale nie masz racji. Tzw. "gwara slaska" uwazana jest przez
            > jezykoznawcow za samodzielny jezyk gdyz ma wszelkie cechy jezyka a nie gwary.
            > Podobnie rzecz sie ma w europie z tyrolskim. Niestety polscy "profesorowie" nie
            >
            > moga uznac slaskiego za jezyk i uparcie nazywaja go gwara - np. prof. Miodek (z
            >
            > twojego miasta :-) ). Ale to nacjonalizm kaze im tak a nie inaczej mowic. W kon
            > cu
            > maja tytuly naukowe POLSKICH uczelni.
            > A jezyk slaski powstal na styku 3 jezykow: 2 slowianskich polskiego i czeskiego
            >
            > oraz tego trzeciego czyli niemieckiego. I wplyw wszystkich tych trzech jezykow
            > mozna zaobserwowac zarowno w slownictwie jak i w semantyce zdan j. slaskiego.
            > Pozdrawiam
            > L.
            >
            Istotą mojego postu było nie nazewnictwo "gwara" "język" "slang". Chodzi o
            korzenie śląskiego - polskie i słowiańskie a nie niemieckie. Zgadzam się
            częściowo że śląski ma swoje cechy wyróżniające go z innych "systemów językowych"
            jak specyficzne słownictwo, rozłożenie akcentów. W większości jednak jest
            zrozumiały dla przeciętnego polaka (nawet mój przyjaciel amerykanin mieszkający w
            Polsce ok 2 lat rozumie dużo). Opiera się na zbliżonych zasadach gramatyki,
            składni, większość słownictwa wywodzi się wprost od Polskiego. Nazywanie go
            odmiennym i odrębnym językiem to nieporozumienie i stawia go w jednym rędzie np z
            suahili.
            • Gość: loggy Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 05.10.01, 11:17
              Nie wiem co masz przeciwko jezykowi suahili? Chyba
              tylko to ze jest egzotyczny... ale porownanie
              slaskeigo i suahili nie jest najtrafniejsze.
              Juz raczej tak jak mowie z tyrolskim.
              Mowisz ze slaski ma slowianskie korzenie. Owszem
              racje, ale czy glownym czynnikiem decydujacym czy mamy
              do czynienia z dwoma jezykami czy z jednym jest
              wzajemne zrozumienie?
              Na podobnej zasadzie mozesz dowodzic iz jezyk slaski
              ma korzenie czeskie go czesi rozumieja co sie "godo" a
              my tez rozumiemy po czesku.
              Albo dlaczego nie uznac j. polskiego za gware jezyka
              rosyjskiego? Przeciez rosjanie moga rozumiec mowienie
              po polsku.
              Mysle ze w kwestii jezyk/gwara powinni wypowiadac sie
              rzeczoznawcy. Rzeczowo a nie stronniczo.
              Wracajac natomiast do istoty calego watku:
              Na Slasku zawsze byla swoista mieszanka
              narodowosciowa: slazacy,polacy,niemcy,czesi,zydzi...
              I niejako w charakter regionu wpisala sie
              wielojezykowosc mieszkancow.
              Moja sp. babcia np. potrafila mowic po polski i
              niemiecku ale w domu mowila zawsze po slasku.
              Takze wypowiedzi po niemiecku, po slasku czy po polsku
              w "Apelu do Slonzokow" oddaja w zupelnosci charakter
              Slaska...
              Naprawde nie widze powodow do oburzenia...
              Pozdrawiam
              L.
              • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.pppool.de 05.10.01, 11:37
                sa jeszcze inne aspekty wchodzoce w gre w przypadku gwary slaskiej - a mianowicie jej spolszczenie w
                przciagu ostatnich 55 lat. W plyw polonizacji spowodowal, ze coraz wiece czystych polskich slow zaczelo byc
                "wbudowywanym" do gwary slaskiej.

inaczi godala moja oma 30 lot tymu a inaczi godol modzi 55 lot po zagarniynciu slonska przez polska
              • Gość: adaś Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 195.136.60.* 05.10.01, 12:57
                Gość portalu: loggy napisał(a):

>
                > Mowisz ze slaski ma slowianskie korzenie. Owszem
                > racje, ale czy glownym czynnikiem decydujacym czy mamy
                > do czynienia z dwoma jezykami czy z jednym jest
                > wzajemne zrozumienie?
                > Na podobnej zasadzie mozesz dowodzic iz jezyk slaski
                > ma korzenie czeskie go czesi rozumieja co sie "godo" a
                > my tez rozumiemy po czesku.
                > Albo dlaczego nie uznac j. polskiego za gware jezyka
                > rosyjskiego? Przeciez rosjanie moga rozumiec mowienie
                > po polsku.

W tym cała rzecz - podobieństwo a nie różnice. Tylko o to mi chodzi (tym razem).
                To powinno nas łączyć a nie dzielić-mam na myśli wszystkie nacje które tu
                wymieniasz. Podobieństwa. Podkreślanie na każdym kroku swojej odmienności i
                deprecjacja tych którzy nie mówią jak ty i tak nie myślą jest bardzo częstym
                gościem na tym forum.
                > Mysle ze w ie się dkwestii jezyk/gwara powinni wypowiadac sie
                > rzeczoznawcy. Rzeczowo a nie stronniczo.

Zgoda.
                > Wracajac natomiast do istoty calego watku:
                > Na Slasku zawsze byla swoista mieszanka
                > narodowosciowa: slazacy,polacy,niemcy,czesi,zydzi...
                > I niejako w charakter regionu wpisala sie
                > wielojezykowosc mieszkancow.
                > Moja sp. babcia np. potrafila mowic po polski i
                > niemiecku ale w domu mowila zawsze po slasku.

O, widzisz moja babcia z Radzionkowa również - i ona podkreśla to samo - Ziętek
                jak wyloz na plac do ludzi (bo był jej sąsiadem) to po slunsku godoł, ni po
                polsku ni po niemiecku, po ślunsku.
                >
                > Naprawde nie widze powodow do oburzenia...

Oburzenie w moim prywatnym odczuciu słuszne bo tak mnie wychowano - w duchu
                wartości śląskich i polskich wzajemnie się przeplatających i równie silnych.

> Pozdrawiam
                > L.

Również pozdrawiam
                • Gość: loggy Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 10.10.01, 08:47
                  Gość portalu: adaś napisał(a):

> Oburzenie w moim prywatnym odczuciu słuszne bo tak
                  mnie wychowano - w duchu
                  > wartości śląskich i polskich wzajemnie się
                  przeplatających i równie silnych.

Uszanuj wiec moze to, iz inni Ślązacy wychowali się w
                  duchu śląkim i niemieckim, inni w duchy śląskim i
                  czeskim a jeszcze inni jedynie w śląskim. Wartości te
                  również się przeplatały i były równie silne.
                  L.
            • Gość: Augustus Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 06.10.01, 11:51
              Prawdziwego jezyka slaskiego, takiego jakim sie poslugiwali nasi dziadkowie
              przez II wojna swiatowa to juz prawie nikt nie zna. Zachowal sie on w bardzo
              szczatkowej postaci na slaskich wsiach. Problem polegal na tym ze zasad
              pisowni, slownictwa i zasad gramatycznych nikt nie spisal - w odroznieniu od
              kaszubskiego. W efekcie mamy tzw "gware slaska' zwana
              rowniez "masztalszczyzna". Odmianie jezyka polskiego, ktora probuje sie uwazac
              za gware slaska. Jest poprostu jezyk polski ze zmienionymi literami w
              wyrazach "u" na "a", "e" an "a" lub "a" na "o" i parę słów o niemieckim
              rodowodzie i kilka slow z jezyka slaskiego. Tego nie można uznac nawet za
              gware, ale zostalo to wypromowane i sie przyjelo. Dlatego nie dziwi mnie ze
              twoj znajomy ze Stanow po 2 latach pobytu w Polsce rozumie gware slaska - on
              poprostu zna polski. Prawdziwy jezyk slaski mozna uznac wiec za jezyk wymarly i
              jako Slazakowi z krwi i kosci przykro mi to stwiedzić. W skutek wielu
              niesprzyjajacych okolicznosci w tym i przymusowej polonizacji Slazakow jezyk
              slaski przestal byc uzywana i powstala zastepujaca go "gwara", ktora jak juz
              wspomnialem z jezykiem slaskim nie ma prawie nic wspolnego. Inna sprawa ze w
              jezyku slaskim istnialo kilka roznic np na Slasku cieszynskim i opawskim
              slychac widac wiekszy wplyw czeskiego. To tyle n atemat jazyka slaskiego.
              Podrawiam A.
      • Gość: mrW Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 04.08.02, 00:08
        kolego to Ty nie znasz histori - Slask (Silesia, nie wiem czy znasz ta nazwe)
        zawse nalezala do Polan i tu sie godo po polsku (mam na mysli alfabet m.in.),
        a gwara powstola z biegiem lot,wiekow i za pomoca naplywow ludnosci,
        bez urazy,kajs ty bol na lekcjach histori!
    • mario2 Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! 03.10.01, 12:46
      a po co chodzic na rozne edycje Slazaka Roku, skoro w rodzinach gwara ta jest
      jeszcze bardzo zywa.
      Tutaj ciekawostka- w wiekszosci przypadkow, niemiecki jest w tych rodzinach
      nieznany- za to polski- i owszem.
      Tym wszystkim, ktorzy zaraz uderza w duze dzwony swojej slasko-niemieckosci,
      pragne przypomniec tylko, jak to po przyjezdzie do Niemiec miesiacami na
      Sprachkurs chodzic musieli, bo dogadac nijak sie nie potrafili, chociaz jak
      nadmieniaja, z pochodzenia sa Niemcami. O efektach tej nauki jezyka najlepiej
      nie wspominac. Wystarczy pojechac na Schlesiertreff, albo Hindenburgertreff-
      jezyk, ktorym posluguja sie ci szowinisci nie zostal jeszcze nigdzie
      skatalogowany. Smutne to ale prawdziwe, gdy przy imprezach organizowanych przez
      tych osobnikow najczesciej spiewana jest piesn: "niy bydzie Niemiec plul nom w
      gamba"
      • Gość: andy Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.stg.tli.de 03.10.01, 18:33
        mario a cymu po45 w szkolach niy bylo niymieckigo?
        moje dziadki znali niymiecki i slonski, ale komus to przeszkodzalo.
        i niy mianowac mie wiyncy ze jo jes Polok bo sie niym niy cuja.
        Myntalnosc niy ta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 03.10.01, 19:37
          z tego co piszesz, mozna wywnioskowac to, ze i rozum nie ten. Doceniam to, ze
          jako Niepolak w miare orientujesz sie w zagadnieniach z Polska zwiazanych, tez
          niezle potrafisz zrozumiec to, jak sie po polsku pisze. Ze zrozumieniem tresci
          jednak, sa juz u Ciebie wyrazne problemy.
          A swoja droga przydalobysie troche wdziecznosci i szacunku dla Polski, chocby
          za wyksztalcenie Ciebie za darmo bylko- niebylo w Polsce.
          • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.pppool.de 03.10.01, 19:42
            opierajac sie o twoja argumentacje mozna by powiedziec, ze kazdy zgermanizowany polak powinien byc dumny,
            ze panstwo pruskie dalo mu mozliwosc ksztalcenia sie - i moim zdaniem ludzie ci byli z tego dumni (na pewno ich
            wiekszosc, ktora w inny sposob szansy tej by nie miala)

ja niestety na skutek polonizacji stracilem iwele czasu...
            • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 04.10.01, 19:39
              ja natomiast, jak znakomita wiekszosc wspolziomkow wyjezdzajacych do Niemiec
              zostalem wyksztalcony w Polsce. Opierajac sie na tym wyksztalceniu, popartym
              niezlym doswiadczeniem zyskalem prace, a ktorej niejeden moglby tylko marzyc.
              Panstwu niemieckiemu, w osobach Assiedlerow dano w prezencie tabun ludzi
              gotowych do pracy, przy czym panstwo niemiecki nie musialo, oprocz
              Sprachkursow, ponosic jakichkolwiek kosztow zwiazanych z edukacja. Te koszta
              poniosla Polska.
            • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: 136.131.240.* 08.10.01, 13:36
              Gość portalu: Erich napisał(a):

> ja niestety na skutek polonizacji stracilem iwele czasu...

O jakiej przymusowej polonizacji zu piszesz? Ze dzieci slaskie uczyly sie w jezyku polskim. Tak jest w
              calej Europie, ze w szkolach uczy sie w jezyku urzedowym danego panstwa. ak jest we Francji, Hiszpanii,
              Wloszech i Niemczech,gdzie mimo kilkudziesieciu dialektow jezyka niemieckiego w szkolach jest
              nauczany Hochdeutsch. Ale jakos nie kwapisz sie z oskarzeniem Niemcow, ze germanizuja dzieci
              bawarskie, nadrenskie, wschodniofryzyjskie czy nawet dzieci polskie, greckie, wloskie i tureckie, uczacych
              sie w jezyku niemieckim. Takze nigdy nie slyszalem, zeby mowiacy alemanskim dialektem jezyka
              niemieckiego Alzatczycy, uskarzali sie, ze w szkole naucza sie w jezyku francuzkim. Tylko Slazacy
              narzekaja, ze im sie uczyc kazano!
              Od tego waszego ustawicznego biadolenia i uzalania sie nad samym soba, to czlowiekowi autentycznie
              chce sie rzygac (i to jak)!!!!
              Was to powinno sie jako Swietych Meczennikow zbiorowo kanonizowac!!!
          • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.proxy.aol.com 03.10.01, 19:45
            mario2 napisał(a):
            > A swoja droga przydalobysie troche wdziecznosci i szacunku dla Polski, chocby
            > za wyksztalcenie Ciebie za darmo bylko- niebylo w Polsce.

Ja mysle ze kazdy Slazak jest wdzieczny Polsce za lata okupacji i polonizacji!!!
            Jeszcze raz serdeczne dzieki.
            • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 04.10.01, 19:43
              Szkoda Ci tych lat? Mnie nie. Urodzilem sie na Slasku, a wiec w Polsce. Nie
              potrafiac zaakceptowac tego faktu stawiasz sie w gronie rewizjonistow. teraz
              znalazles swoja ojczyzne- badz wiec z tego faktu zadowolony. Polonizacja Ci juz
              nie grozi. A przez sam fakt szowinizmu proniemieckiego, zaprzeczasz jakobysbyl
              Slazakiem. Slazacy slyneli zawsze z tolerancji i umiejetnosci wspolzycia,
              dopoki mety nacjonalistyczne nie zaczely im beltac w glowach.
              • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.pppool.de 04.10.01, 19:49
                No i polacy, ktorzy na sile zaczeli ich "uszczesliwiac".... Wiele slaskich rodzin przez to "uszczesliwianie"
                uwstecznila ise. Wszystko to zawdzieczamy "naszemu dobrodziejowi", panstwu polskiemu.
              • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.pppool.de 04.10.01, 19:53
                zanim zacznmiesz sie tutaj rozwodzic, podaj definicje rewizjonisty

czy docieknie srodkami demokracji swoich praw (praw czlowieka) jest rewizjonizmem. Jestem Niemcem
                mieszkajacym w polsce (obecnie czasowo poza granicami) Moim Heimat jest Schlesien, Moj Vaterland to
                Deutschland!
                • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 04.10.01, 23:03
                  To dlaczego ujmujesz praw , czci i godnosci ludziom , ktorzy tez sa rodzonymi
                  Slazakami, a czuja sie PolakamI? Dlaczego twierdzi sie, ze Slask jest
                  niemiecki? Ja nigdy nie twierdzilem, ze Slask przechodzil germanizacje- to byly
                  tylko popier...ne koleje historii. Doprowadza mnie tylko do szalu opluwanie
                  kraju, w ktorym sie urodzilo, w ktorym sie mieszkalo, w ktorym sie wychowalo.
                  Obecnego podzialu juz nigdy nie odwrocisz. Klamka zapadla- wiec nie ma co
                  plakac nad rozlanym mlekiem.
                  • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.pppool.de 05.10.01, 09:33
                    mario2 napisał(a):

> To dlaczego ujmujesz praw , czci i godnosci ludziom , ktorzy tez sa rodzonymi
                    > Slazakami, a czuja sie PolakamI? Dlaczego twierdzi sie, ze Slask jest
                    > niemiecki? Ja nigdy nie twierdzilem, ze Slask przechodzil germanizacje- to byly
                    >
                    > tylko popier...ne koleje historii. Doprowadza mnie tylko do szalu opluwanie
                    > kraju, w ktorym sie urodzilo, w ktorym sie mieszkalo, w ktorym sie wychowalo.
                    > Obecnego podzialu juz nigdy nie odwrocisz. Klamka zapadla- wiec nie ma co
                    > plakac nad rozlanym mlekiem.

pokaz w ktorym miejscu ujmuje komus praw , czci lub godnosci ludziom (lub inni slazacy). ty to robisz caly czas. to
                    co zostalo w wielu watkach napisane jest tylko odzwierciedleniem losow i przezyc slazakow (niezaleznie od opcji)
                    w polsce. a ze okres ten nie nalezal (-y) do pozytywnych jest tobie chyba wiadomym. Najwyzszy czas pogodzic
                    sie
                    z faktem, ze na slasku mieszkaja tez niemcy i bedzie ich w przyszlosci coraz wiecej. Takze wejscie polski do EU
                    bedzie mialo swoje konsekwencje. je jeszcze moc mlyka w blachowce z ktorygo pudzie jescze moc zrobic.
                    • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 05.10.01, 10:15
                      Ja juz dawno pogodzilem sie z wielonarodowoscia na Slasku. Wlasciwie nie mialem
                      sie z czym godzic. W mojej rodzinie dokladnie podzielily sie sympatie i
                      pochodzenia propolskie i proniemieckie. :o))) Mnie tylko wkurza wlasnie
                      szowinizm i nieumiejetnosc zrozumienia skomplikowanych spraw Slaska przez
                      niektorych oszolomow. Przejrzyj watki i zobacz ile w nich nietolerancji, ile
                      zacieklosci i oszolomstwa.
                      Co do ostatniego okresu historii Slaska, pozwalam sobie sie z Toba niezgodzic.
                      Wiesz, gdy pomysle, ze m moim rodzinnym miescie Zabrzu, bezrobocie oficjalne
                      jest prawie 30% , nie liczac tego ukrytego, to chce mi sie spiewac hymny
                      pochwalne na temat przeszlego systemu.
                      Pozdrawiam
              • Gość: Piotrus Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.proxy.aol.com 04.10.01, 20:17
                mario2 napisał(a):

> Szkoda Ci tych lat? Mnie nie. Urodzilem sie na Slasku, a wiec w Polsce. Nie
                > potrafiac zaakceptowac tego faktu stawiasz sie w gronie rewizjonistow.
                Wszystko wedlug zasady "kto nie jest z nami jest przeciwko nam"

> znalazles swoja ojczyzne- badz wiec z tego faktu zadowolony. Polonizacja Ci juz
                >
                > nie grozi. A przez sam fakt szowinizmu proniemieckiego, zaprzeczasz jakobysbyl
                > Slazakiem .
                Ciekawa teoria !

Slazacy slyneli zawsze z tolerancji i umiejetnosci wspolzycia,
                > dopoki mety nacjonalistyczne nie zaczely im beltac w glowach.

To nazwij po imieniu te "mety nacjonalistyczne"!Nie bylo to panstwo polskie
                w 1919,1920 i 1921?No i te slynne przylaczenie do macierzy pelne chrzescijanskiej
                milosci w 1945.
                • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 04.10.01, 23:08
                  Wiesz- temat Powstan byl tutaj juz nieraz walkowany- wiec nie mam zamiaru
                  powtarzac wszystkich argumentow pro i kontra. Tak samo jak nie mam zamiaru
                  powtarzac argumentow za i przeciw plebiscytowych. Prawda absolutna nie
                  istnieje. Istnieje tylko tragizm tegu ludu. Ludu slaskiego, podzialonego
                  szowinistycznymi haslami i nacjonalizmem podsycanym z jednej i drugiej strony.
          • Gość: Edmund Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.pppool.de 03.10.01, 19:55
            myslisz, ze niemcy daly by nam gorsze wyksztalcenie...? wlasciwie masz racje, swiadczy o tym np. sytuacja
            gospodarcza.....
            • mario2 Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? 04.10.01, 19:45
              nie wiem jaki wyksztalcenie dalyby nam Niemcy. Wiem, ze te ktore otrzymalem w
              Polsce pozwala mi na dostatnie zycie. Zreszta patrzac na ogolny poziom
              wyksztalcenia Niemcow, na poziom ich wiedzy ogolnej, ciesze sie, ze nie jestem
              wyuczonym w Niemczech Fachidiota.
          • Gość: andy Re: Apel do S mario IP: *.stg.tli.de 05.10.01, 20:05
            wyksztalcenie za darmo dyc jo sie som na nie zarobiyl a i moi starzy tys
            placiyli podatki
            • mario2 Re: Apel do S mario 06.10.01, 12:40
              Andy- podatki zniesiono w Polsce z poczatkiem lat 70! A wyksztalcenie tylko
              jednego studenta studiow dziennych kosztowalo- w przeliczeniu na obecne
              pieniadze ok. 150 000 PLN
              • Gość: Karl Re: Apel do S mario IP: *.pppool.de 06.10.01, 13:16
                Mario jestes taki glupi czy tylko udajesz?
                W Polsce (socialistycznej) bylo wszystko panstwowe, jak pracowales w
                panstwowym przedsiebiorstwie to nie gralo roli jak tam sie z toba rozliczali.
                Oni sobie juz swoje wzieli!
                Nie wajaj tu ile panstwo kosztowaly studia. Mysmy tego" Panstwa" do nas nie
                prosili!!!
              • Gość: Erich Re: Apel do S mario IP: *.pppool.de 06.10.01, 18:16
                mario, przestan nudzic- ty w kolko to samo z tymi studiami. myslisz, ze jakby poska nie zajela niemiec wschodnich
                panstwo niemieckie by nam studiow nie finansowalo?
                poza tym moze wartoby sie zastanowic nad wysokoscia roznego rodzaju pomocy i piieniedzy, ktore strona
                polska otrzymala od niemcow.
                • mario2 Re: Apel do S mario 06.10.01, 19:40
                  Glupi, facet to ty jestes. Polska nigdy nie zajmowala terenow wschodnich
                  niemiec. Zostaly one Polsce przydzielone w ramach ukladu Jaltanskiego! Moze wam
                  sie to podobac lub nie, ale Slask lezy obecnie na terenach Polski. Wiec lepiej
                  te wasze rewizjonistyczne haselka do torby sobie schowajcie, zarabiajcie DM i
                  jezdzcie na zloty ziomkostw. Tam wasze miejsce, posrod takich samych jak wy
                  opluwaczy Polski.
                  • Gość: Erich Re: Apel do S mario IP: *.pppool.de 07.10.01, 01:48
                    a jak wam odbiora...?
              • Gość: andy Re: Apel do S mario1111111111111 IP: *.stg.tli.de 06.10.01, 22:07
                ty jako intelektalista po AWS, pokazujesz ze ci brakuje rozumu
                w PRL nie bylo podatkow, chyba dla was komuchow i ich potomkow
                twoi dziadkowie wstydza sie ciebie, czlowieku bez kregoslupa
                grunt ze ciebie w d.... cieplo
                na twoim miejscu zrzeklbym sie obywatelstwa niymieckiego i Vertriebeneausweis
                szacunek dla Polski? w d.... mom twoja polska razym s takymi jak ty pseudo
                Slonzokami co sie cieszom ze Polska zniszczyla Slonsk.

richtig osiol s ciebie dom ci dobro rada niy godej nikomu wiyncy do kogo mo
                miec szacunek to nabydzies moze szacunku trocha lod innych
                • mario2 Re: Apel do S mario1111111111111 07.10.01, 02:15
                  Intelektualista po AWS? To w AWS byli intelektualisci? No chyba , ze tacy po
                  Politechnice Slaskiej. ;o))) Twoje rewizjonistychne haselka, Twoj brak
                  szacunku do kogokolwiek i czegokolwiek poza Helmutenland sa tylko i wylacznie
                  odzwierciedleniem plaskosci umyslu, nietolerancji, nieumiejetnosci asymilowania
                  sie i impotencji intelektualnej! Nie bede Ci opowiadal o moich dziadach- nie
                  Twoj interes- a i mozdzek za maly, zebys mogl to pojac. Wiedz tylko, ze gdyby
                  wszyscy Niemcy byli tacy jak Ty, nie byloby wtady Panstwo niemieckie w EG-
                  tylko krajem o ustroju dyktatorsko- fundamentalnym.
                  • Gość: andy Re: Apel do S mario- intelektualista IP: *.stg.tli.de 07.10.01, 09:12
                    braklo ci argumytow?
                    obrazos ludzi skuli tego ze majom inne poglondy na twoja ojczyzna tfu tfu.
                    intelektualista po AWF ha ha ha --------dobre niy!
                    a matura zes kupiyl ty som abo ci tata komuch zalatwiyl?
                    wstydz sie , abo inaccy, twoja rodzina sie ciebie wstydzi.
                    Polak w 1 pokolyniu.
                    cymu na Slonku bylo jest i bydzie take gowno? bo jest w Polsce!!!!!!!!!!!!
                    • mario2 Re: Apel do dupka 07.10.01, 12:15
                      Sluchaj palancie,
                      w Niemczech tez jest gowno, czego przykladem Twoja tu obecnosc! Wara Ci od
                      mojego pochodzenia, rodziny i pogladow. Czytajac Ciebie, zaczynam wierzyc w
                      slowa Darvina, ze czlowiek od malpy pochodzi. Zreszta mowienie o
                      Tobie "czlowiek" jest grubym nieporozumieniem. Lepiej pasuje-indywiduum. I to
                      takie, ktoremu wystarczy odjac jedna szara komorke, by zostalo roslina.

P.S. 2 fakultet robilem na Uniwersytecie w Ulm. Tutaj tata komuch, znajomosci ,
                      ani nic innego nie pomagalo. Nawet Twoje punkty za pochodzenie robotniczo -
                      chlopskie niewiele by sie zdaly. Wiec pozostaje Ci jak reszcie kretynkow praca
                      w Boschu.
                      • Gość: Piotrus Re: Apel do dupka IP: *.proxy.aol.com 07.10.01, 12:33
                        mario2 napisał(a):

> Sluchaj palancie,
                        > w Niemczech tez jest gowno, czego przykladem Twoja tu obecnosc! Wara Ci od
                        > mojego pochodzenia, rodziny i pogladow. Czytajac Ciebie, zaczynam wierzyc w
                        > slowa Darvina, ze czlowiek od malpy pochodzi. Zreszta mowienie o
                        > Tobie "czlowiek" jest grubym nieporozumieniem. Lepiej pasuje-indywiduum. I to
                        > takie, ktoremu wystarczy odjac jedna szara komorke, by zostalo roslina.
                        >
                        > P.S. 2 fakultet robilem na Uniwersytecie w Ulm. Tutaj tata komuch, znajomosci ,
                        >
                        > ani nic innego nie pomagalo. Nawet Twoje punkty za pochodzenie robotniczo -
                        > chlopskie niewiele by sie zdaly. Wiec pozostaje Ci jak reszcie kretynkow praca
                        >
                        > w Boschu.

Czy to jest zaproszenie do wzajemnego ponizania sie?
                      • Gość: Hartmut 2mario2 IP: *.pppool.de 07.10.01, 12:54
                        mario2 napisał(a):

> Wara Ci od mojego pochodzenia, rodziny i pogladow.

i tu trafiles w sedno. dlatego, ze o dziesiecioleci was akceptujemy i tolerujemy wymagamy tego samego od was.
                        Jestesmy kim sie czujemy, a nie kim chcielibyscie nas widziec. Nawyzszy czas przyjac to do wiadomosci
                        • mario2 Re: 2mario2 07.10.01, 14:35
                          nikt z Polakow nie rozpowszechnia rewizjonistycznych pogladow, nikt nie chce
                          powrotu do czasow wzajemnej nienawisci, nikt nie peroruje glupio o autonomii
                          Slaska, oprocz garstki intelektualnie skarlalych indywiduuow, mieniachych sie
                          szumnie Slazakami. Tak naprawde, sa oni wrzudem na dupie Slaska. Przykro mi,
                          jako rodowitemu Slazakowi, ze takie karzelki szkaluja dobre imie Slazaka.

P.S. Piotrus- zaproszenie pojawilo sie wczesniej w poscie Andy`ego- ja je tylko
                          przyjalem- bo uwazam, ze jest to jedyny jezyk, ktory ten palant rozumie!
                          • Gość: Erich Re: 2mario2 IP: *.pppool.de 07.10.01, 18:51
                            dlaczego nikt nie chce? autonomia jest calkiem rozsadnym rozwiazaniem. a poza tym rownouprawnienie,
                            niemieckie szkoly i przedszkola, podwojne nazewnictwo itd. czy to jest tak duzo?
                            kwasniewski sam 3.10 powiedzial ze kamienie w oploulu, wroclawiu, szczecinie mowia po niemiecku. trzeba sie
                            pozbyc balastu z przeszlosci i wzajemnie na rownych prawach ksztaltowac przyszlosc. polska nie byla nigdy
                            krajem jednonarodowym, tak jak probowano to sprzedac w czasach komuny. kownecja praw czlowieka jest
                            standardem miedzynarodowym ktory polska najpozniej w momencie wejscia do EU bedzie musiala respektowac.
                            • mario2 Re: 2mario2 07.10.01, 19:15
                              Zgadza sie, ale autonomia jest czyms strasznie nierealnym. W dobie laczenia sie
                              Europy, glupota sa separatystyczne dazenia garstki ludzi. Jest to nie tylko
                              glupota polityczna, ale tez ekonomiczna. Slask nie potrafilby poradzic sobie
                              sam, jako autonomiczne panstwo. Kto bylby Obywatelem tegoz Slaska, skoro Ci
                              ktorzy najbardziej optuja za autonomia siedza w Niemczech? Sam wiesz, ze
                              autochtonow pozostalo na Slasku niewielu i nawet w przypadku referendum,
                              zostaliby przeglosowani przez ludnosc naplywowa.
                              • Gość: Hartmut Re: 2mario2 IP: *.pppool.de 07.10.01, 19:32
                                mario2 napisał(a):

> Zgadza sie, ale autonomia jest czyms strasznie nierealnym. W dobie laczenia sie
                                >
                                > Europy, glupota sa separatystyczne dazenia garstki ludzi. Jest to nie tylko
                                > glupota polityczna, ale tez ekonomiczna. Slask nie potrafilby poradzic sobie
                                > sam, jako autonomiczne panstwo. Kto bylby Obywatelem tegoz Slaska, skoro Ci
                                > ktorzy najbardziej optuja za autonomia siedza w Niemczech? Sam wiesz, ze
                                > autochtonow pozostalo na Slasku niewielu i nawet w przypadku referendum,
                                > zostaliby przeglosowani przez ludnosc naplywowa.

tak do konca to nie masz racji -przyszloscia jest europa regionow. Panstwa nacjonalne (takie jak polska czy francja)
                                sa przezytkiem. Duzo slazakow z niemiec wroci w przyszlosci do swojego Heimat. Poza tym coraz wiecej z ludzi
                                naplywowych identyfikuje sie ze swoim nowym Heimat i pragnie wiekszego samostanowienia. Tylko strukury
                                porownywalne z niemcami maja na dlusza mete szanse. "Subsidiaritätsprinzip" - wszystko, co mozna zrobic "na dole"
                                bedzie robione w gminach i regionach, reszta delegowana jest do instytucji nadrzednych, wszystko jedno jak one
                                beda sie nazywac
        • Gość: elo Re: Apel do Slonzoków -?????????????????? IP: *.ia.polsl.gliwice.pl 12.10.01, 20:57
          spozniles sie kolego naq 19 wiek
          ze swoim nacjonalizmem
    • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 217.8.188.* 03.10.01, 20:52
      Na szczynście piszom sam też ludzie co wiedzom jak to richtig boło. Na
      Hindenburgertreffie we Essen bołżech yno rołz,ale do dzisiaok sie u mie w doma
      we Zobrzu po niemiecku godo, chociaż we szkole mi bez 8 lot do gowy wbijali, że
      moje rodzice to byli czyste Poloki.
      Poradzi mi ktos z tych Polskich patriotów wyklarować, poczamu trza po wojnie
      boło przimusowo tela "polskich" imion i nazwisk pozmieniać? Poczamu musza na
      mojego ujka Dietra terozki Marian godać? A możno to oni sami chcieli inksze
      imona. Dzieci co miały 2 latka naprzikłod. Musieli być pieronem uświadomieni ;-)
      • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa IP: 136.131.240.* 04.10.01, 09:32
        Chetnie Ci odpowiem, dlaczego twoj "ujek" Dieter sie nazywa.
        Poniewaz urodzil sie w czasach kiedy mozna bylo tylko niemieckie imiona
        nadawac. W tym samym okresie z mojego wujka Laszczyka zrobila sie Herr Lucas, a
        stryj mojej mamy o nazwisku Jedrzejczak, bez jego zgody musial sie przedstawiac
        nagle jako Herr Jürgens. To bylo w tym samym czasie kiedy ludzie kladli sie
        wieczorem spac powiedzmy w Slawiencitz, Sierakowitz czy Ziemiencitz nastepnego
        dnia budzili sie w Ehrenforst, Graumannsdorf czy Ackerfelde.
        • Gość: mesco Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa IP: 134.95.43.* 04.10.01, 11:47
          brawo Janosik! to swieta prawda.
          Ale czlowiek analfabeta nie pojmuje tego ze nazwy zmieniono.
          W jaki sposób utrzymala sie nazwa Hindenburg, tak uparcie uzywana? - Tylko
          dlatego bo jest ona niemiecka od 1915 i tym sposobem mozna sie dystansowac
          od "polskiego" Zabrza!

Zmienione nazwiska na niemieckie ulatwiaja zycie ale w Niemczech (np. Ziólkowski
          na Kräuter).
          Cyle tow ywyzszanie sie slzactwa tu na forum ma tylko jedna ceche wspolna, - sa
          to róznego typu zwiazki z NIemcacmi (Noblisci, nazwiska, dziadek byl w SS) itd.
          O Polsce mówia tylko zle, tak szybko zapomnieli jak wracali w 1945 do polskich
          nazwisk i prosili wladze polskie o mozliwosc pozostania - oczywiscie w gwarze
          slaskiej! Ci co nie umili gwary byli odtranspotowani za granice - jako NIemcy!
          Amnezja jest choroba bardzo rozpowszechniona wsród slazaków, niestety.
          • Gość: Hermann Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.01, 17:20
            Gość portalu: mesco napisał(a):

> Zmienione nazwiska na niemieckie ulatwiaja zycie ale w Niemczech (np. Ziólkowsk
            > i
            > na Kräuter).
            > Cyle tow ywyzszanie sie slzactwa tu na forum ma tylko jedna ceche wspolna, - sa
            >
            > to róznego typu zwiazki z NIemcacmi (Noblisci, nazwiska, dziadek byl w SS) itd.
            >
            > O Polsce mówia tylko zle, tak szybko zapomnieli jak wracali w 1945 do polskich
            >
            > nazwisk i prosili wladze polskie o mozliwosc pozostania - oczywiscie w gwarze
            > slaskiej! Ci co nie umili gwary byli odtranspotowani za granice - jako NIemcy!
            > Amnezja jest choroba bardzo rozpowszechniona wsród slazaków, niestety.
            >

mesco, we moji metryce urodzynio pod: Wzmianki dodatkowe nic niy stoji co jo by
            nalegol na zmiana nazwiska

Zgodnie z § 5 Zarzadzenia Prezesa Rady Ministrów Nr 72 z dnia 7.4.1952 r. w
            sprawie pisowni imion i nazwisk w dowodach osobistych Biuro Ewidencji i DO w
            Raciborzu dnia 17.11.1952 r. 1.dz. 5224/I dokonalo zmiany pisowni obok
            wprowadzonego nazwiska, imienia z "Fischer" i "Schtiler" na "Rybakowski"
            i "Cichowski"
            • Gość: Hermann Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 12:37
              Gość portalu: Hermann napisał(a):

> Gość portalu: mesco napisał(a):
              >
              > > Zmienione nazwiska na niemieckie ulatwiaja zycie ale w Niemczech (np. Ziól
              > kowsk
              > > i
              > > na Kräuter).
              > > Cyle tow ywyzszanie sie slzactwa tu na forum ma tylko jedna ceche wspolna,
              > - sa
              > >
              > > to róznego typu zwiazki z NIemcacmi (Noblisci, nazwiska, dziadek byl w SS)
              > itd.
              > >
              > > O Polsce mówia tylko zle, tak szybko zapomnieli jak wracali w 1945 do pol
              > skich
              > >
              > > nazwisk i prosili wladze polskie o mozliwosc pozostania - oczywiscie w gwa
              > rze
              > > slaskiej! Ci co nie umili gwary byli odtranspotowani za granice - jako NIe
              > mcy!
              > > Amnezja jest choroba bardzo rozpowszechniona wsród slazaków, niestety.

mesco, we moji metryce urodzynio pod: Wzmianki dodatkowe nic niy stoji co jo by
              nalegol na zmiana nazwiska

Zgodnie z § 5 Zarzadzenia Prezesa Rady Ministrów Nr 72 z dnia 7.4.1952 r. w
              sprawie pisowni imion i nazwisk w dowodach osobistych Biuro Ewidencji i DO w
              Raciborzu dnia 17.11.1952 r. 1.dz. 5224/I dokonalo zmiany pisowni obok
              wprowadzonego nazwiska, imienia z "Fischer" i "Schtiler" na "Rybakowski"
              i "Cichowski"

• Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Janosika i mesco IP: 217.8.188.* 05.10.01, 17:01
          Taaa.... Zgadzam sie z tym, że po 1933 w wyniku zniemczania polskobrzmiacych
          nazw miejscowosci np z "Rokittnitz" zrobiło się "Martinau" (notabene mieszkańcy
          tej dzielnicy obecnego Zabrzza śmiali się z tego faktu i przekręcali nazwę
          na "Martinsau"), a z "Wieschowy" się zrobił "Randsdorf". Nie uważam, że było to
          własciwe, nie popieram takiego postępowania, ale nie zapominajmy, ze odbywalo
          się to w okresie rezymu hitlerowskiego.
          Natomiast i mesco i janosik pośrednio porównują to co miało miejsce w okresie
          1933 - 1945 do tego co się działo po wojnie. Terror niemiecki dla Polaków
          zostal zastapiony terrorem polskim dla Ślązakow. To jest dla mnie oczywiste.

A z tymi imionami i nazwiskami bylo dokladnie tak jak napisal Hermann ;-) My
          tyz mieli cos takigo we papiorach, ale piyrszo rzecz co zech zrobioł we 1990 to
          zech sie przepisol na stare nazwisko, co sie od 1769 tak pisalo we koscielnych
          papiorach. A tak na marginesie, imię Dieter podoba mi się dużo bardziej niż
          Marian ;-))

A mesco chyba napisal o tych, co po slonsku prosili o mozliwosc pozostania w
          Polsce. Nie dziw sie, ze ludzie, ktorzy nie chcieli byc wypedzeni chwytali sie
          kazdej mozliwosci. Poilacy podpisywali Volksliste, i to nawet IV stopnia.
          • Gość: Ballest Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Janosika i mesco IP: *.67.152.146.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 05.10.01, 20:50
            Zmiany nazw szly w dwoch kierunkach bo z PETERSDORF zrobili Szobiszowice a
            SCHÖNWALDU Bojkow.

Slaska gwara nie jest staropolska tylko morawskoczeska, a nalecialosci polskie
            przyszly z industrializacja Slonska i naplywem ludnosci polskiej.
            Na wsiach do "teroz dzierza ten nec" albo " Albo ci jeszcze knot twoje batki
            nie spierou"

• Gość: Kasztan Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do pipsa IP: 136.131.240.* 08.10.01, 12:16
            Gość portalu: pips napisał(a):

> Natomiast i mesco i janosik pośrednio porównują to co miało miejsce w okresie
            > 1933 - 1945 do tego co się działo po wojnie. Terror niemiecki dla Polaków
            > zostal zastapiony terrorem polskim dla Ślązakow. To jest dla mnie oczywiste.
            >
            Mnie az zamurowalo jak to przeczytalem! Powiedz mi kiedy to po wojnie Polacy
            lomotal kolbami do drzwi Slazakow, kiedy ich po nocach wyciagano z lozka i
            wsadzano do wiezienia o chlebie i wodzie? Kiedy brano ich za zakladnikow, masowo
            rozstrzeliwano po lasach, wywozono na przymusowe roboty, masowo wcielano jako
            armatnie mieso do wojska i celowo posylano ich na najgorsze odcinki frontu.Kto
            kogo jako pierwszy zaczal wysiedlac, a ich domy dawac niemieckim przesiedlencom z
            krajow baltyckich i Besarabii. Ty chcesz porownywac sporadyczne docinki pod
            adresem Slazakow, pojedyncze zlosliwosci, wysmiewanie sie z gwary slaskiej przez
            niedouczonych, byc moze i sporadyczne wypadki dyskryminacji zawodowej Slazakow,
            przez czesc (podkreslam znikoma czesc) Polakow w latach powojnnych, z planowa i
            systematyczna eksterminacja ze strony hitlerowcow?????????????????!!!!!!!!!!!!!!
            Czy ty pips Boga sie nie boisz?
            • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Kasztana IP: 217.8.188.* 08.10.01, 17:32
              Kasztan, trocha faktów:
              Nie boło gorszych i lepszych odcinkow frontu. Kozdy szoł tam kaj go ciepli. Niy
              boło tyż typowo ślonskich oddziałow we Wehrmachcie, to niy możesz pedziec, ze
              takie oddziały ciepali na nojgorsze odcinki.

A w sprawie wywożenio.....Powiedz mi jak nazwać gromadzenie slonskich górników
              po to, zeby potym ich przimusowo na syberja wywieźć. Powiydz mi, wiela z nich
              nie prziszło nazot? Czy Łambinowice albo Jaworzno to niy boła eksterminacja?
              Może niy na tako skala jak to Niymcy robiyly, ale eksterminacja to boła.

A na koniec napisza, ze 80 mln niemców niy bola odpowiedzialno za 2 wojna
              światowa. Tych odpowiedzialnych tyż boła yno garstka, dokładnie tak jak
              Poloków, co Ślonsk gnymbieli. A reszta Poloków ich popiyrała.

Boja sie Boga, Kasztan, ani niy wiysz jak się go boja......
              • Gość: Kasztan Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do pipsa IP: 136.131.240.* 09.10.01, 12:40

> Boja sie Boga, Kasztan, ani niy wiysz jak się go boja......

To poczamu piszesz takie gupoty pips ? Dobrze wiysz,ze w kazdym narodzie som
                ludzie i gupieloki. I tak jest u Polokow jak i u Slonzokow. Albo mi powiysz,zes
                nigdy niy spotkol gupiego Slonzoka??? Dzieki Bogu ludzi je wiyncyj jak
                gupielokow. Skuli tych mondrych Polokow jo ich tak bronia, chocioz mi sie polskie
                gupieloki tak samo niy podobajom. Ale mi sie tyz niy podobo, ze pora slonskich
                gupielokow uosprawiaja duby smolone i sie uostawicznie nad sobom uzalajom i
                swolajom wszysko na Goroli, zamiost szukac najpiyrw felerow u siebie. Dopoki
                Slonzoki ludzi uocyniac bydymy wedlug zasady "lepszy najgorszy Slonzok od
                najlepszego Poloka" to psinco sie osiognie. Bo cos takiego budzi ino odpor
                wszystkich ludzi uczciwych, obojyntnie Slonzokow abo inkszych.

Pyrsk pips i poprow sie.
                • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Kasztana IP: 217.8.188.* 09.10.01, 19:00
                  Gość portalu: Kasztan napisał(a):

> Albo mi powiysz,zes nigdy niy spotkol gupiego Slonzoka???

Kasztan wiysz ze mosz recht? Łostatnio żech sie som dziwowoł, ale niy moga
                  pedzieć nic złego ło zodnym prawdzimym Ślonzoku. Jak Ty mosz jakiś bajszpil to
                  jestzech gotowy zmiynić opinia.

> Pyrsk pips i poprow sie.

cheba juz sie niy poprawia, ale niy byda Ci nic nawciepywać, bowidać, zes jest
                  swoj karlus. Do Ciebie tako: Pyrsk!
                  • Gość: Kasztan Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa IP: 136.131.240.* 10.10.01, 10:01

> Gość portalu: Kasztan napisał(a):
                    >
                    Kasztan wiysz ze mosz recht? Łostatnio żech sie som dziwowoł, ale niy moga
                    > pedzieć nic złego ło zodnym prawdzimym Ślonzoku. Jak Ty mosz jakiś bajszpil to
                    > jestzech gotowy zmiynić opinia.
                    >
                    Jo Ci dom ino jedyn bajszpl.
                    Moj przijaciel z Dortmundu (karlus ze Myslowic) mo w Dortmundzie warsztat naprawy
                    samochodow. Do niego przichodzom tyz Slonzoki auta naprawiac. Jak chodzi o
                    zaplata, to wiynkszosc godo, ze mu na pewno, ale na pewno piyrwszego zaplacom,
                    jak geltag przidzie. Jak mi w tamtyn tydzien godol, z tych dlugow co Slonzoki u
                    niego majom, to by sie teraz srogiego mercedesa mogl kupic.
                    Jak widzis pips, wszyndzie som ludziska i gupieloki. I lo tym caly czos sam
                    prejdiguja.

Dziynki piyknie za pozdrowiynia i pozdrawiom serdecznie spowrotym.
                    Trzimej sie wiatru pips.
                    >
                    > > Pyrsk pips i poprow sie.
                    >
                    > cheba juz sie niy poprawia, ale niy byda Ci nic nawciepywać, bowidać, zes jest
                    > swoj karlus. Do Ciebie tako: Pyrsk!

• Gość: Kasztan Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Pipsa P.S. IP: 136.131.240.* 10.10.01, 17:20
                      Pardon, ale mialo byc karlus ze Miechowic (a niy ze Myslowic)
      • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 136.131.240.* 08.10.01, 13:03

do dzisiaok sie u mie w doma we Zobrzu po niemiecku godo

Ale mnie facet rozsmieszyles.
        Ty myslisz, ze jak powiesz "w antryju na byfyju stoji szklonka tyju" to to juz
        jest niemiecki. Wystarczy dac Slazakowi do przeczytania Grundbuch der
        Landwirtschaftskammer, to przeczyta Gruch buch lampy strzaskane.
        Tak to wyglada z tym waszym (hahaha) jezykiem ojczystym.
        > )

• Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - janosik IP: 217.8.188.* 08.10.01, 17:37

Gruch buch lampy strzaskane.
          > Tak to wyglada z tym waszym (hahaha) jezykiem ojczystym.

Ich fürchte, solltest Du die deutsche Sprache lernen, hättest du große Probleme
          gehabt.

Und nur yu deinem wissen, meine Oma kann heute kein Polnisch, aber Deutsch
          spricht Sie ausgezeichnet. Ich und meine Schwester kommen auch zurecht, obwohl
          wir sind lange nach dem Krieg geboren.

• Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - pips IP: 136.131.240.* 08.10.01, 18:11

> Ich fürchte, solltest Du die deutsche Sprache lernen, hättest du große Probleme
            >
            > gehabt.
            >
            Es tut mir leid lieber pips, aber ich habe keine Probleme mit der deutschen
            Sprache, obwohl ich ein Pole bin. Wie Du siehst, ist das ein Märchen, daß man in
            Polen nicht die deutsche Sprache hat erlernen können. Deshalb verstehst Du auch,
            weshalb ich so ärgerlich darauf reagiere, wenn jemand über die Unterdrückung der
            deutschen Sprache in Schlesien schreibt.

Viele Grüße
            • Gość: andy Re: Apel do Slonzoków - pips IP: *.stg.tli.de 08.10.01, 20:13
              a w jaki szkole na Slonsku szlo sie ucyc niymieckigo po 45, a za Brynicom szlo
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - andy IP: 136.131.240.* 09.10.01, 09:48
                Gość portalu: andy napisał(a):

> a w jaki szkole na Slonsku szlo sie ucyc niymieckigo po 45, a za Brynicom szlo

Andy, jezyka ojczystego nie uczy sie w szkole lecz wynosi sie go z domu. A co do
                nauki jezyka niemieckiego, to pamietasz ten dowcip:
                -Dlaczego sie nie ma jezyka niemieckiego jako obcego w szkolach na Gornym Slasku?
                -No wlasnie, bo to ma byc jezyk obcy.

• Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - andy, janosik IP: 217.8.188.* 09.10.01, 18:47
                Gość portalu: andy napisał(a):

> a w jaki szkole na Slonsku szlo sie ucyc niymieckigo po 45, a za Brynicom szlo

Andy, na cołki Górny Ślonsk i Ślonsk Opolski boła jedna tako szkoła: Liceum im.
                A. Mickiewicza w Katowicach. Yno że tam Ślonzoków niy chcieli przijmować.
            • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków - pips IP: *.pppool.de 08.10.01, 22:20
              in welchem Ford-Werk arbeitest du? und was hat dich dazu veranlaßt, deine Heimat polen zu verlassen
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - Erich IP: 136.131.240.* 09.10.01, 09:22
                Komunistyczne pieklo. Ale w przeciwienstwie do Was, przyznaje sie otwarcie do
                tego, ze w 1980 roku bylem gotow nawet diabelski cyrograf podpisac, aby sie
                tylko wyrwac z tego komunistycznego piekla.
              • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - Erich IP: 217.8.188.* 09.10.01, 18:52
                Gość portalu: Erich napisał(a):

> in welchem Ford-Werk arbeitest du? und was hat dich dazu veranlaßt, deine Heima
                > t polen zu verlassen

Sorry Erich, aber Du hast wohl gar nicht meine früheren Aussagen verstanden. Ich
                wohne nach wie vor in Schlesien, an der Stelle, wo meine Familie seit 1796 lebt.
            • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - pips IP: 217.8.188.* 09.10.01, 18:44

, daß man in Polen nicht die deutsche Sprache hat erlernen können.

Doch, in Polen konnte man ohne weiterem die deutsche Sprache lernen. In Warschau
              und in Wrocław sogar, bloß nich dort, wo die Deutschstämmiger gewohnt haben.

> wenn jemand über die Unterdrückung der deutschen Sprache in Schlesien schreibt.

Tja ..... Du scheinst clever zu sein..... Kannst du vielleicht mir eine Antwort
              geben? und zwar frage ich mich die ganze Zeit, warum hat man die Germanistik an
              der Schlesischen Universität, in Sosnowiec fundiert (also nicht Schlesien) und
              nicht in Katowice....... wie die restlichen Fakultäte....

Zu Deiner Information.... als ich in die Grundschule in den Jahren 1980- 1988
              gegangen bin, durfte ich nicht sagen, daß ich deutstämmig bin. Das kam erst mit
              der Wende, 1989... In diesem Jahr sind auch die ersten Klassen in Ober- und
              Grundschulen Schlesiens (Oberschlesien und Oppelner Schlesien) entstanden, wo man
              Deutsch unterrichtet hat.
              Wenn Du es nicht glaubst, prüfe mal die Tatsachen.

> Viele Grüße
              Ich grüße Dich ebenfalls.
              • Gość: mesco Re: Apel do Slonzoków - pips IP: 62.16.172.* 09.10.01, 19:18
                DDR Radio zu hören war nie verboten!
                Als ich Germanistik in unserem piastischen Wroclaw studierte, kaufte ich
                regelmäßig deutschsprachige Presse und Bücher aus der DDR.
                Ich hörte jeden Tag deutsche Radiosender, sowohl aus der DDR, wie auch aus dem
                Westen!
                So lernte ich Deutsch, die Sprache von Schiller und Goethe, die Sprache die ich
                sehr gerne mag und bewundere.
                • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - mesco IP: 217.8.188.* 09.10.01, 21:07
                  mesco...... ich bin schon fast machtlos.... bist du blind od. verstehst du die
                  einfachsten Sätze nicht.... Ich habe doch geschrieben, in Warszawa, Sosnowiec od.
                  Wroclaw konnte man ohne weiteres Deutsch lernen, sogar studieren.

DDRßPropaganda konnte man auch hören, aber wir haben bevoryugt, zu Hause Deutsch
                  zu sprechen und unsere schlesische Kultur zu pflegen. Die deutsprachige Kultur...
                  und daher meine Deutschkenntnisse.

Jeder Mensch hat das Recht sich zu beliebegen Partei zu bekennen, und deshalb bin
                  ich ein deutschstämmiger Schlesier, der in seiner Heimat lebt!

mesco, ty tego nigdy niy zrozumiysz. Niy jest wazne, czy ftoś jest polski czy
                  njymiecki Slonzok. Granice boły i som yno sztucznym podziałym naszyj małyj
                  ojczyzny, wprowadzajom mjyndzy Ślonzoków yno sztrajty i haje. Nojważniyjsze jest
                  to, co nos wszystkich łonczy: MIŁOŚĆ DO ŚLONSKA! A tego to Ty nigdy niy spokopisz.
              • Gość: Janosik Re: Apel do Slonzoków - pips IP: 136.131.240.* 10.10.01, 09:44

> Tja ..... Du scheinst clever zu sein..... Kannst du vielleicht mir eine Antwort
                >
                > geben? und zwar frage ich mich die ganze Zeit, warum hat man die Germanistik an
                >
                > der Schlesischen Universität, in Sosnowiec fundiert (also nicht Schlesien) und
                > nicht in Katowice....... wie die restlichen Fakultäte....
                >
                Pips, ty sobie sam odpowiedziales na to pytanie. Zobacz ponizej.

>das kam erst mit der Wende, 1989
                >
                Teraz rozumiesz, ze to nie Polacy jako tacy prowadzili tego rodzaju polityke,
                tylko komunisci, poniewaz potrzebowali oni do usprawiedliwienia swego rezymu,
                wewnetrznego wroga. Swoimi uwagami na tym forum walcze tylko o wlasciwa optyke!!!

Pozdrowienia

• Gość: GS Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.datacomm.ch 09.10.01, 19:22
      Tak sobie was czytam, tak sobie wos czytom,kan ich auch Deutsch,France e
      Italiano ale se odpuszcza i powiym ino co bez te wszyjstkie roki niczegoscie
      niy spokopiyli. A przikladow na "zmondrzynie" niybrakowalo i niy brakuje do
      dzisioj i kozdy mo takosamo szansa z nich skorzystac.
      Jo tam niysca nikogo lobrozac ale tak se mysla co problymem(jednym z wielu)je
      to co kozdy by sciol byc lepszy lod drugiygo i niy popusci. Ale niy byda sie
      rozpisywol bo czy to warto....
      Gorolslonski
    • Gość: Erwin Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 22:14
      Moom pytaniy do poloukoow !
      Camu "Wy" chcecie na siua nous S'loonzoukoow ' spolonizowac' i udowoudniac' nom
      ( na siua )ze My soom Poloukooma ftorzi sie posługujoom gwaroom ?
      Przecam my nigdy poloukooma nie byli ani niymi niechciejli byc'.
      Zrozumcie wres'cie ze MY soom inksym narodym ,i opcou noom je wasa kultura .
      A jakou uoona je, to mozymy sie na tym forum i na inksych przekoonac'cytajoonc
      wpisy takich "Chorych ludzi" jak "mesco" i jymu podobnych, ftorym jus ani
      douchtoor nie umiy poomooc.
      Wiync jak moucie pisac' gupoty ,to lepij sie dejcie do roboty , bo we waszej
      spankroucooej uojcyznie je dojs' roboty ftorej zoudyn zawous nie zrobi.
      Na nous S'loonzoukoow nie lic'cie bo my moomy NAS S'loonsk ftory musiymy
      wycioongnonc' ze ruiny we wtorou Wy zejs'cie doprowadziyli .
      Chowcie sie i niegors'cie sie na prouwda wtorou moze wous bolejc'.

Alex
      • Gość: GS Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.datacomm.ch 09.10.01, 22:35
        Narodym? Hopie ty sie doinformuj.
        W przeszlosci to slonsk zostol w karty po pijoku przegrany a to je trocha
        wiynkszo ganba jako slonsk spotkala nizli to co jymu poloki wyrzondzili.
        Som jeszcze inksze prziklady ale to niy je miejsce na lekcja historii.
        Narodym? Slonzoki som napewno ale wejrzij sie na mapa slonska a zoboczysz
        co slonzok nolezy do narodu kiery godo po
        polsku,slonsku,niymiecku,czesku,slowacku. Mysla co tela dlo prziklodu styknie.
        Mozno mi dlo przikladu powiysz jeszcze do jaki rasy Slonzok nalezy a potym sie
        spraw taki bioly, niy, slonzok powinien miyc czorny, mantel i na leb sie loblycz
        kapuca na wzor tego " kukuks klanu" (moze byc tak po slonsku?) i lotej i pier
        po pyskach wszystkich kierzy niy som slonzokami. zycza powodzynio
        Gorolslonski
      • mario2 Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! 10.10.01, 09:31
        Erwin,
        a na forum Opole nie laska pisac?? To czym sie poslugujesz, to nawet nie jest
        gwara. Tego sie nie da wymowic, to sie da tylko wypierdziec!
        • Gość: Erich Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.pppool.de 10.10.01, 12:38
          i znowu dales probke twojej tolerancji. jezeli nie masz pojecia to sie nie odzywaj, wzglednie odpisz na zadane
          tobie pytania.
          • Gość: Hanys Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.lit.hamburg.de 10.10.01, 13:33
            Bron nas Panie Boze przed czyms takim jak narod slaski...
            • Gość: Zbigniew Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 19:44
              Jeżeli jakaś grupa ludzi sądzi że są innym narodem ,to pozwólmy im być tym czy
              oni chcą!
              Nam na ślązakach nie zależy.Oni i tak są nacją niewykształconą i prostacką .
              Udowadnia nam to Alex ,który nawet pisać nie potrafi,a chce zabierać głos na
              forum.
              Napewno dostał od wójka z niemiec komputer i chce zaszaleć, ale jak widać to mu
              jeszcze słoma z butów wystaje.
              Pozdrawiam wszystkich polskich ślązaków.
              Zbigniew H.

• Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - Zbigniew IP: 217.8.188.* 11.10.01, 16:43
                Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Jeżeli jakaś grupa ludzi sądzi że są innym narodem ,to pozwólmy im być tym czym
                ni chcą!

Zbigniew, jesteś wspaniały i tolerancyjny, gratuluję.

> Nam na ślązakach nie zależy.Oni i tak są nacją niewykształconą i prostacką .
                > Udowadnia nam to Alex ,który nawet pisać nie potrafi,a chce zabierać głos na
                > forum.

Zbigniewie, Alex potrafi pisać wyobraź sobie, pisze odmiana opolską gwary, czyta
                sie to bardzo dobrze, zwłaszcza ze czytając słyszę w wyobraźni specyficzną i
                piękną melodię tego dialektu.
                A to, ze Ślazacy są niewykształceni, to są przesądy. Ja jestem wykształcony,
                posługuję się gwarą, gdzie tylko mogę. Natomiast wszyscy inni wykształceni
                Ślazacy co mieli trochę oleju w głowie dawno wyjechali ze Ślaska na Zachód, do
                stanów czy Australii, bo komuniści nas zawsze gnębili.
                Dlatego własnie nie ma teraz wykształconych Ślazaków na Śląsku.

> Napewno dostał od wójka z niemiec komputer i chce zaszaleć, ale jak widać to mu
                >
                > jeszcze słoma z butów wystaje.
                > Pozdrawiam wszystkich polskich ślązaków.
                > Zbigniew H.
                >

• Gość: dodo Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:46
                Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Jeżeli jakaś grupa ludzi sądzi że są innym narodem ,to pozwólmy im być tym czy
                > oni chcą!
                > Nam na ślązakach nie zależy.Oni i tak są nacją niewykształconą i prostacką .
                > Udowadnia nam to Alex ,który nawet pisać nie potrafi,a chce zabierać głos na
                > forum.
                > Napewno dostał od wójka z niemiec komputer i chce zaszaleć, ale jak widać to mu
                >
                > jeszcze słoma z butów wystaje.
                > Pozdrawiam wszystkich polskich ślązaków.
                > Zbigniew H.

Człowieku zastanów sie co piszesz!
                Początek masz dobry ,ale pózniej Ci znowy rozum pomieszało.
                dodo
        • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! mario IP: 217.8.188.* 11.10.01, 16:33
          Śląsk jest Górny i Opolski. My tworzymy razem jedno społeczeństwo. Mamy takie
          same tradycje, wspólne obyczaje, podobne korzenie.

A jak niy scesz po ślonsku czytac, to sie ić na forum do Warszawki.
          • Gość: Hanys Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! mario IP: *.arcor-ip.de 11.10.01, 20:15
            Pips! Niy napadej tak na mario - on je nojwiynkszy ze szlonskich szowinistof,
            ino bestosz, ze sie lapnol tyj frelki ze Warszawy proboje jom sam punkty walic
            i sie robi za wielkigo Poloka.... Ale to je szysko pic na woda a fotomontaz...
          • mario2 Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! pips 16.10.01, 09:17
            Wiesz co? Smutno mi, ze mam do czynienia z takimi jak Ty indolentami, ktorzy
            pojecia nie maja o czym pisza. Dodaj do tego jeszcze Dolny Slask- wszak
            Wroclawianie to tez Slazacy! Nie znasz roznic kulturowych, historycznych, czy
            nawet gwarowych?- trudno- odsylam Cie do lektur. Czasem przed napisaniem
            glupstwa warto tez cos przeczytac.
            • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! do mario IP: 217.8.188.* 16.10.01, 17:16
              mario2 napisał(a):

> Wiesz co? Smutno mi, ze mam do czynienia z takimi jak Ty indolentami, ktorzy
              > pojecia nie maja o czym pisza. Dodaj do tego jeszcze Dolny Slask- wszak
              > Wroclawianie to tez Slazacy! Nie znasz roznic kulturowych, historycznych, czy
              > nawet gwarowych?- trudno- odsylam Cie do lektur. Czasem przed napisaniem
              > glupstwa warto tez cos przeczytac.

Witaj mario, jesli Twoje uwagi są do mojejego posta, to są chybione.
              Nie wymieniłem Dolnego Ślaska w jednym rzędzie z Górnym i Opolskim Śląskiem, z
              jednej przyczyny: na Dolnym Śląsku nie mieszkają Dolnoślązacy tylko przybysze z
              polskich ziem wschodnich. Tutaj nie istnieje coś takiego jak gwara, co najwyżej
              czasem jeszcze wschodni "zaśpiew" Świadomośc lokalana dopiero się tutaj buduje.

Wiem o czym piszę, bo mam teraz przyjmenośc mieszkać we Wrocławiu.
        • Gość: alex Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 21:10
          mario2 napisał(a):

> Erwin,
          > a na forum Opole nie laska pisac?? To czym sie poslugujesz, to nawet nie jest
          > gwara. Tego sie nie da wymowic, to sie da tylko wypierdziec!
          Witam !
          Przemogłę się i napiszę w języku zrozumiałym dla takich jak TY,żebyś niemusiał
          tego co piszę cyt. "wypierdzić " bo by się napewno rozszedł smród.
          Piszesz :"Tego sie nie da wymowic,"Masz rację !My Ślązacy nie mówimy , MY
          GOUDOOMY!I jesteśmy z tego dumni !

Alex
      • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - Alex IP: 217.8.188.* 11.10.01, 16:28
        Alex, ani niy wiysz, jak mie sie podobo, jak sie pod Opooooulym po ślonsku
        godo. Zgadzom sie z tym, co żeś napisoł. Jo mysla genau tak samo ;-)
        pyrsk
        • Gość: Jerzy Re: Apel do Slonzoków - Alex IP: *.digi.pl 11.10.01, 20:28
          Przeczytałem całą tą dyskusję i myślę że wszyscy Polacy I Ślązacy mają jedno we
          krwi chęć kłócenia się że wszystkie dyskusje toczone na różnych forach to nic
          innego jak jeda kłótnia wyzwiska itp. Z tych dyskusji zieje tylko nienawiścią
          jednych do drugich a oni nam to a wy nam to zrobiliście. Czy nie można by
          porozmawiać wspólnie, również z tymi którzy z takich czy innych powodów
          wyjechali do niemiec i jak deklarują chcą tu wrócić, o tym jaki ten Śląsk ma
          być co zrobić, aby nasze dzieci nie mówiły a ty to jesteś gorol bo twoi rodzice
          przyjechali na Śląsk po 45 r. aby nam się wspólnie dobrze żyło. Kasztan zdaje
          się napisał że głupieloki są tu i tam i to jest racja. Zacznijmy może nie
          pamiętać tego co ktoś komuś zrobił. Przecież tu mieszkamy wszyscy razem. Ja
          pochodzę z Wielkopolski moja rodzina po części wywodzi się również ze śląska
          mieszkam tu od 30 lat i zaczynam się zastanawiać kim właściwie jestem? Mam 50
          lat z tego 14 mieszkałem w Wielkopolsce, 5 w Krakowie a resztę na śląsku. Teraz
          tu jest mój haimat a niektórzy dyskutanci chętnie by mi powiedzieli wy.....laj.
          Trzeba było wyjechać do Niemiec w 1980 r. Papiery mam i to lepsze od niektórych
          którzy dziś mienią się niemcami, ale w polsce się urodziłem i tu umrę.
          Pozdrw
          • Gość: Karl Re: Polskie aksjomaty IP: *.pppool.de 12.10.01, 01:16
            Owszem z Polakami mozna tylko tak dlugo normalnie rozmawiac, jezeli sie nie
            porusza tematow zwiazanych ze stosunkami polsko-niemieckimi albo o II WS,
            poniewaz przy jakiejkolwiek roznicy zdan konczy sie wszelaka dyskusja.
            Tu Polacy maja swoje aksjomaty, ktore sa niepodwazalne.

Kilka pol. aksjomatow, jako informacji dla wszystkich wstretnych Hanysow i
            innych Niemcow:

1. Polacy byli zawsze tylko ofiarami
            2. Niemcy zawsze byli zbrodniarzami
            3. Niemcy(wszyscy) sa winni za II WS
            4. Polacy (wszyscy) sa dobrzy z natury
            5. Polacy (wszyscy) sa niewinni
            6. Jezli Polacy sa winni patrz punkt 5.
            itd.

Panie Jerzy ciekaw jestem, jak by sie z Panem dyskutowalo na "wrazliwe" tematy.!!!
            Ciekaw jestem jak szybko by sie nazywalo a Oswiecim, a 1939, a Bismarck, a rugi
            pruskie, a rozbiory, a Grunwald itd. Oj naprawde jestem ciekaw!!!!!!!!!!!

Szanowny Panie, jak sie chce budowac przyszlosc to trzeba znac cala
            przeszlosci ja akceptowac, bo tak to jak mieszkac w domu, w ktorym w piwnic
            trupy smierdza. Ale jak widze to wam (prawie wszystkim) najbardziej odpowiada,
            ja macie kilka skrzetnie schowanych trupkow w piwnicy!

• Gość: Jerzy Re: Polskie aksjomaty IP: *.digi.pl 18.10.01, 16:08
              Przepraszam długo nie zaglądałem w to miejsce dlatego teraz odpisuję.
              Zgadzam się z pana opiniami. Nie każdy Polak to święty, nie każdy Niemiec czy
              ślązak to zbrodniarz. Zapytał mnie któryś z dyskutantów to dlaczego tu znaczy
              na Śląsk przyjechałem odpowiadam bo ojciec mój twierdził że Ślązacy to dobrzy
              ludzie i nie bał się 14 letniego chłopaka posłać do szkoły na Śląsk. Skąd to
              przekonanie bo siedząc w obozie spotkał Ślązaka pana Klausa z Katowic (był
              strażnikiem w obozie), który ojcu w bardzo wielu sprawach w obozie pomógł.
              Dobrze że po wojnie ojciec mógł mu się odwdzięczyć i wydać o tym człowieku
              pozytywną opinię. Po co tu przyjechałem ? za chlebem za nauką. Nie życzę nikomu
              aby musiał opuszczać swoją małą ojczyznę (co w dzisiejszych czasach jest bardzo
              możliwe), ale jeśi by musiał to życzył bym mu aby trafił na takich ludzi jakich
              ja spotkałem na Śląsku nie tylko prywatnie ale i służbowo pracując na
              kopalni.Pyta Pan jak dyskutowało by się ze mną na drażliwe tematy ano nie
              podyskutowalibyśmy a dlaczego bo to już historia na której się nie znam nie
              jestem historykiem. Przyjmuję do wiadomości zawirowania historyczne jakie
              przetoczyły się przez nasz kraj ale to wszystko Bismarka rugi plądrowanie
              naszego keaju przez amię radziecką itd. Stan obecny jest taki a nie inny .
              Zmierzamy do Europy regionów i teraz o tym należy dyskutować. Jak ten region ma
              wyglądać a nie spierać się o to co było. Skoro Ślązacy uważają że Polska tylko
              zniszczyła ten region to dlaczego nie biorą spraw w swoje ręce dlaczego tak
              mało Ślązaków jest we władzach samorządowych, dlaczego ich nie widać, gdzie są
              ich programy, jakie to programy. Już nie ma czasu wybory samorządowe niedługo.
              Naprawdę nie dyskutujmy o tym co było zacznijmy myśleć o dniu dzisiejszym i
              przyszłości.

Pozdrowienia
        • Gość: alex Re: Apel do Slonzoków - Alex IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:52

> Alex, ani niy wiysz, jak mie sie podobo, jak sie pod Opooooulym po ślonsku
          > godo. Zgadzom sie z tym, co żeś napisoł. Jo mysla genau tak samo ;-)
          > pyrsk

VIVAT Silesia!
          Alex
          • patton Re: Apel do Slonzoków - Alex 11.10.01, 22:51
            Alez oczywiscie panie Jerzy - nikt nie podwaza panskich papierow, ktore sa
            lepsze od innych. Chcialbym wiedziec tylko jedno - w jakim celu pan tutaj
            przyjechal? O tak sobie? Taka dyskusja jest calkiem bez sensu. Bo kto zrozumie
            to, ze moi dziadkowie za to, ze byli niemcami zostali wyrzuceni z wlasnego domu
            i przez miesiac mieszkali w polu? Kto wytlumaczy to, ze nie potrafili znalezc
            pracy? Dla mnie liczy sie tylko Gorny Slask. Polsce nie zawdzieczam niczego.
            Rozwoj Slaska byl za czasow pruskich oraz niemieckich. Upadek byl za czasow
            polskich. Kazdy Slazak wie, dlaczego tak sie stalo. Tego tylko nie zrozumie
            polak. Nie potrafie sie czuc polakiem tylko dlatego, ze tu mieszkam, albo
            chodzilem do szkoly. To o niczym nie swiadczy! To co jest w srodku, we mnie,
            milosc do Malej Ojczyzny jest najwazniejsza. A to, ze komus to przeszkadza jest
            tylko i wylacznie jego problemem. Jezeli chcesz byc polakiem - kein problem,
            tylko nie nazywaj mnie goebbelsem, pier... hanysem etc. Pozdrowienia dla
            wszystkich czujacych sie slazakami ( nawet z Dolnego Slaska )
            • Gość: Hanys Do "naszych" ! IP: *.lit.hamburg.de 12.10.01, 08:27
              Jestem przeciwny nawolywaniu do wzajemnego zrozumienia i tolerancji, do
              uznawania wlasnych bledow i racji innych... Jestem przeciwny wyciaganiu na
              swiatlo dzienne spraw, za ktore Slazacy, Polacy albo Niemcy musieliby sie
              wstydzic uznajac, ze nie sa tacy krysztalowo czysci... Jestem przeciw dyskusji
              na argumenty, gdy tak dobrze potrafimy obrzucac sie kalumniami i uznawac innych
              za winnych grzechu pierworodnego... Jestem przeciw temu, aby inni glosno
              wyrazali, ze sa dumni z tego czego dokonali ich przodkowie jednoczesnie nie
              starajac sie umniejszac zaslug innych... Jestem przeciw wyciaganiu reki do
              ludzi, ktorzy osmielaja sie miec inne przekonania, ktore sa niezgodne z
              moimi... Jestem przeciw temu, aby sie zastanowic nad tym, ze ktos oprocz mnie
              moze miec racje... Jestem przeciw temu, aby myslec, ze Polak, Slazak albo
              Niemiec moze byc przyzwoitym czlowiekiem, kiedy sposob jego samookreslania jest
              niezgodny z moim... Jestem wresczie przeciw temu, abysmy ze soba postepowali
              jak cywilizowani ludzie... Najlepiej wezmy w dlonie maczuge i spuscmy ja ze
              swistem na glowe tego, ktory osmiela sie z nami nie zgadzac!!! I wtedy zycie
              bedzie znowu takie proste...
            • Gość: pips Re: Kocham Ślask IP: 217.8.188.* 12.10.01, 20:46
              Dokładnie to samo czuja. Moj Opa zginal we Rusach. Cało podstawowaka njy mog
              zech ło tym godać. JAk żech boł we sanatorjum za bajtla, to mje Szkop
              przezywali.

Jestżech dumny z tego, ze żech jest Ślonzokiym!
              Terozki mjyszkom czasowo na Dolnym ślonsku. Sam niestety njy ma richtig
              autochtonów, bo ich wszyjstkich wygnali po wojnie. Pocieszajonce jest to, że
              budzi sie sam pomału świadomośc przynalezności do D. ślonska, u tych ludzi, co
              po wojnie sam osiedli.

Panie Jerzy, żeby zrozumieć Ślask, trzeba go pokochać! Nie wystarczy samo
              mieszkanie na Ślasku, chocby i 100 lat.
          • Gość: pips Re: ViVAAAAAT!!!!!!! IP: 217.8.188.* 12.10.01, 20:39
            Gość portalu: alex napisał(a):

> VIVAT Silesia!

Vivaaaaaat!
            pips
    • Gość: GS Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.datacomm.ch 12.10.01, 19:41
      PIERDOLY!
      (zeby tak publicznie sie onanizowac? tfuj!)
      • Gość: Tadeusz Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 20:21
        Gość portalu: GS napisał(a):

> PIERDOLY!
        > (zeby tak publicznie sie onanizowac? tfuj!)
        Nie rozumię o co tu chodzi ?
        I kto tu się ośmiesza ?
        Musiemy się nauczyć europejskiej tolerancji ,a nie postępować jak nasi ojcowie
        ,którzy przegrali juz "swoją" polskę.
        Jeżeli chcemy wejść do zjednoczonej europy i być równoprawnym jej członkiem , to
        tacy obywatele jak pan Mesko ,który publicznie obraża "inną grópę społeczną"
        nie zasługuje na miano mojego rodaka .
        Panie Mesco!
        Jestem ciekawy z racji mojego zawodu , jakież musiał mieć Pan dziecinstwo
        ,które pozastawiło na Pana psychice tak okrutne piętno .
        Życzę powodzenia !
        Tadeusz Nowicki
        • Gość: mesco Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 62.16.172.* 14.10.01, 18:03
          Szanowni Panstwo,
          Drodzy uczestnicy forum,

post pana Nowickiego jest najlepszym przykladem zeslazaczenia sie Polaka, z krwi
          slowianskiej.
          Slazak omówil tutaj na forum mozliwosc publicznego onanizowania sie, czynnosci
          fizjologicznej, praktykowanej prawdopodobnie na Slasku w miejscach publicznych.
          Stalo sie to jednak dopiero mozliwe po przylaczeniu prastarych ziem piastowskich
          do macierzy. Nie sadze by Slazacy miedzy 1933 a 1945 rokiem mieli mozliwosc
          publicznego onanizowania sie.
          Pan Nowicki pisze o uczeniu sie europejskiej tolerancji i o nie postępowaniu jak
          nasi ojcowie. Nie sadze by mozna by bylo dojrzewajacemu chlopakowi wyperswadowac
          onanizowanie sie.

Panie Nowicki,

naucz sie Pan poprawnej ortografii polskiej.
          1. Polska pisze sie z duzej litery.
          2. mesco pisze sie z malej litery i przez "c", a nie Mesko.
          3. "grópę" - ????

Nowicki ty tez nie zaslugujesz na miano mojego rodaka.
          Nowicki jaki masz zawód. Chyba nie uczysz w szkole polskiego.
          Nowicki, dziecinstwo mialem dobre i dobrze je wspominam.
          Chodzilem do polskiego przedszkola, z polskimi dziecmi.

Dziekuje za uwage.

• Gość: Rudi Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.01, 23:42
            Mesco ty schwuliku, szkoda ze te pedaly jak ty sie chowia w netcie zamiaz onanizowac sie publicznie....by sie publisznoszc wasymi kutasami zajela juz odpowiednio.

Wtedy by juz byl spokuj bo bysc cie spulnie mrankali na brak kutasa a nie ino muzgu, tak jak teraz....

Wydz na ulica, spotkej mnie i juz tukaj nie wrucisz...

Freierze!

• Gość: Tadeusz Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 17.10.01, 19:05
            Panie Mesco!
            Tak jak przepuszczałem ,dal się Pan złapać w pułapkę!
            Pisze Pan że ja nie jestem Pana rodakiem .Ma Pan rację gdyż moi rodacy nie
            postępują w ten typowo perfidny dla Pańskiej osoby sposób.
            Czytając Pana wpisy , oraz wpisy innych uczestników tego forum, dochodzę do
            takiego ,a nie innego określenia Pańskiej osoby .
            Określone zachowanie Pana daje mi przypuszczenie, że w dzieciństwie był Pan
            wykorzystywany seksualnie, co z upływem czasu spowodowało zaburzenia osobowości
            , oraz możliwe dalsze dewiacje.
            Jako Pana przyjaciel radzę zgłosić się do dobrego psychologa ,a może i
            jednocześnie do psychiatry .
            Z przyjacielskim pozdrowieniem .
            Tadeusz
            • Gość: pips Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! - do Pana Tadeusza IP: 217.8.188.* 17.10.01, 22:19
              dla uzupełnienia: mesco to gej, otwarcie się do tego przyznaje. Pozdrawiam
              • Gość: Obrzida Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! - do Pana Tadeusza IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.01, 20:40

> dla uzupełnienia: mesco to gej, otwarcie się do tego przyznaje. Pozdrawiam

Jaki tam z niego gej, mesco to normalny pedal!
    • Gość: Rafał Mackowiak Apel do Slonzoków - wstyd!!! śmIERĆ wOJTYŁA jP2 IP: *.uninet.gliwice.pl 03.08.02, 14:55
      Jako szef muzułmańskiej Al-Qaida szykuję w Krakowie fetę na cześć papieża
      Wojtyły! Feta będzie rozsztrelaniem tego jebanego pedofila katolickiego
      igwałciciela tysięcy Polskich i nie tylko dzieci. Dość rozrywania naszych
      otworów odbytowych przez sekte pierdolonych pedofilów katolickich czyli
      watykańskich okupantów w naszej kochanej Ojczyźnie. Dość wymuszania na nas
      opłat na rzecz króle pedofilów paetzowatych z watykanu.
      Czas to chodzące stare próchno odstzrelic. Mam w domu wszystko co potrzeba,
      broń i amunicję i już kilku chętnych aby zrobić małe polowanko na tyłek
      Wojtyły. Ali Agca kocha Naród Polski!

Rafał Mackowiak
      rafal_mackowiak@pf.pl
      0600-299101
      032-2472098

Zapraszam chętnych do likwidacji Wojtyły i katolstwa!
    • Gość: yasny Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 00:13
      zapomnijcie barany o urojonej slaskiej solidnosci i uczciwosci, jedyne co
      zasranym "rodowitym slazakom" zostalo z niemieckiego mitu to paszporty po
      dziadkach z wermachtu, marzenie i wysokie mniemanie o sobie - a to jak widac
      jedna wielka bzdura
      jacy sa slazacy widac chocby po wypowiedziach na forum
      • Gość: mrW Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 04.08.02, 00:57
        Gość portalu: yasny napisał(a):

> zapomnijcie barany o urojonej slaskiej solidnosci i uczciwosci, jedyne co
        > zasranym "rodowitym slazakom" zostalo z niemieckiego mitu to paszporty po
        > dziadkach z wermachtu, marzenie i wysokie mniemanie o sobie - a to jak widac
        > jedna wielka bzdura
        > jacy sa slazacy widac chocby po wypowiedziach na forum

powtazasz sie.....
        dales czadu w zylki czy co?
        • Gość: yasny Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 04.08.02, 11:36
          oczywiscie, ze sie powtarzam, ale to niekoniecznie musi miec przyczyne w
          narkotykach, coz ... nie mozesz tlumaczyc zachowan innych na podstawie siebie i
          swoich upodoban
          a powtarzam sie, bo takie jest moje zdanie na temat tych watkow...
        • Gość: aga Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!! IP: 62.233.152.* 06.08.02, 10:35
          Ja tylko jestem ciekawa jednego - dlaczego Ślązacy, kiedy brakuje im argumentów
          w dyskusji mówią "Nie odzywaj się, bo nie jesteś stąd", "Mogę to robić, bo
          jestem U SIEBIE"... Nawet na tym Forum widziałam coś takiego... O życiu nie
          wspomnę...To nie jest miłe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka