Dodaj do ulubionych

Z Beskidów widać Tatry

IP: *.mpss.osi.pl 24.01.06, 22:10
No nie tylko o tej porze roku bo i wiosną a szczególnie jesienia mozna z
wielu miejsc w Beskidach oglądać Tatry - wcale nie trzeba być tak wysoko jak
Skrzyczne. Dla przykłady w tym roku w listopadzie piękny widok na Tatry z
okolic Równicy, oraz spod Magurki Wilkowickiej.
Za to naprawde bajkowa jest panorama Tatr ze szczytu Wlk Rycerzowej.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portali Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 11:11
      z Muńcoła (B.Zywiecki)przy czystym niebie zawsze widać Tatry.
      • monalajza Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 16:51
        phi tez mi nowosc ze z beskidow widac tatry! bardzo ladnie widac i zapraszam
        wszystkich niech sobie poogladaja...;)Żywczanka
        • piotr.ny ciekawe, a czy z Tatr widac Beskidy ??? 25.01.06, 17:03
          • dami7 Re: ciekawe, a czy z Tatr widac Beskidy ??? 25.01.06, 19:48
            Widać Beskidy i nie tylko.
            Kiedyś siedziałem sobie gdzieś pod Adamicą, była kapitalna inwersja i z morza
            chmur wystawały tylko najwyższe wierzchołki różnych pasm, wśród których górowały
            Babia i Pilsko. Niezapomniany widok...
            A Tatry widziałem z Olkusza, z osiedla Słowiki (nazywanego Smerfami z racji
            niebieskich dachów). Tyz piknie beło!
            • Gość: jack.flash I z Krywania widac wieze kosciolow Wiednia ;-)) IP: 69.156.76.* 25.01.06, 22:40
      • Gość: cloclo80 Tatry widac przy odlocie z lotniska Pyrzowice IP: *.user.ono.com 25.01.06, 23:59
        Ostatnio jak lecialem (9.01.2006) bylo widac elegancko
        • Gość: bruner Re: Tatry widac przy odlocie z lotniska Pyrzowice IP: *.att.com 26.01.06, 15:25
          jaja se chyba robisz.Z lotniska w Pyrzowicach to widac jedynie kominy w
          Lagiszy. Ktore zreszta moga przypominac Tatry ;o).

Pzdr. Bruner
      • Gość: cloclo80 Czy to prawda ze z wiezy Eiffla widac swiatla UK IP: *.user.ono.com 26.01.06, 00:00
        Noca. W jednej fracuskiej piosence pojawila sie taka sugestia, ale czy ktos
        potrafi to potwierdzic lub zaprzeczyc?
    • maciejrozmus Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 11:13
      Potwierdzam!
      Tydzień temu pofatygowałem sie na Hrobaczą Łąkę (Międzybrodzie Bialskie) - widać
      było wspaniale Babią, Pilsko i bardzo wyraźnie Tatry. Bajkowo to wygladało w
      promieniach zachodzacego słońca.
    • Gość: kiwi Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:16
      Z Babiej Góry czasem widać Kraków - na może nie sam rynek i sukiennice, ale
      zawsze cos tam przebija ;)
      • Gość: s Re: Z Beskidów widać Tatry IP: 193.201.167.* 25.01.06, 11:26
        Chuck Norris widzi Tatry nawet z Trójmiasta.
      • tymon99 Staszic pisał: 25.01.06, 21:39
        "Spośród całych Karpatów ościennych Babia Góra jest naiwysszą. Spoyrzawszy z
        niei przez lunetę na północ, widzieć Kraków, widzieć liczne miasta i wsie, aż ku
        Sandomierzowi"
    • Gość: jajaajajajaja Re: Z Beskidów widać Tatry (w czym podnieta ?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:54
      z bacowki nad wierchomla (beskid sadecki) tez widac tatry...
      • Gość: gosc Re: Z Beskidów widać Tatry (w czym podnieta ?) IP: *.inteligo.com.pl 25.01.06, 11:57
        Też tego nie rozumiem, dlaczego taka wiadomość zasługuje na newsa? - pewnym
        wydarzeniem jest zobaczenie Tatr z Bieszczadów (nie Bieszczad!), ale i to zdarza
        się kilka razy w roku :)
      • Gość: Misiek Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.ch.uj.edu.pl 25.01.06, 11:57
        Ciekawe czy z Wlk Rawki w Bieszczadach bylo widac Tatry? Wie ktos?
        • Gość: Janus Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:21
          Było widać np. we Wszystkich Świętych; także Wetlinskiej, Caryńskiej, czy Tarnicy
    • Gość: Stachu Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:19
      A zktórego miejsca pod Magurką konkretnie, tzn na którym szlaku?
      Może dałoby się zrobić spis miejsc w Beskidzie Śląskim z których widac Tatry. A
      tak w ogóle to Tatry widac czasem z Katowic !!!
    • Gość: Rolmops Re: Z Beskidów widać Tatry IP: 212.160.172.* 25.01.06, 12:42
      Tatry widać z wielu miejsc ale najbardziej zaskakujące panoramy tych gór, co
      potwierdzają moje doświadczenia, można podziwiać z: Beskidu Niskiego (z drogi
      do bacówki w Bartnem), z Wielkiej Rawki (200 km!!!), czasem widać je z Krakowa.
      Niektórzy twierdzą, ze widać Tatry z zamku w Chęcinach....
      • onioni Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 16:06
        w Chęcinach koło Kielc? Wolne żarty, chyba że widział jest Chuck Norris

skocz.pl/chuck_n
        • Gość: maam Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.netia.pl 25.01.06, 16:12
          Nie wiem czy z Chęcin widać (nie słyszałem o tym), ale widać czasem z Łyśca
          (Łysogóry) i przełęczy Huckiej pod Łyścem. Mam nawet gdzieś zdjęcie.
      • Gość: lampa Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.aster.pl 25.01.06, 21:30
        W zeszlym roku w lutym widzialam Tatry z Polanskiej nad Polanami Surowicznymi.
        Inwersja pomaga...
    • Gość: Adam_Lut Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.mz.pl / *.mz.pl 25.01.06, 12:43
      Z Kopy Biskupiej (Góry Opawskie, na południe od Nysy), w sprzyjających
      warunkach można zobaczyć i Tatry i Śnieżkę.
      • Gość: Rolmops Re: Z Beskidów widać Tatry IP: 212.160.172.* 25.01.06, 12:45
        Śnieżki to trudno byłoby z opisanego przez Ciebie miejsca nie zauważyć. Jeśłi
        chodzi o Tatry to jaka to odległość? 300 km?
    • Gość: amator Też mi sensacja! IP: *.zchpolice.com 25.01.06, 13:30
      Ja, po kilku browarakach to nie tylko Tatry ale i Himalaje nieraz zobaczę
    • mcgoo Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 13:38
      No i czasami widac tez z Jaworzyny obok Krynicy - ale to zdaje sie z drugiej
      strony :)
    • Gość: Yanusch A Z WTELIŃSKIEJ WIDAĆ?? IP: *.krak.tke.pl 25.01.06, 13:41
      Niech ktos napisze, proszę.
      • Gość: Komancza Re: A Z WTELIŃSKIEJ WIDAĆ?? IP: *.era.pl 26.01.06, 10:29
        Z wetlinskiej nie wiem, ale z Tarnicy udało mi się zobaczyć Tatry bez lornetki.
    • Gość: barbarella Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 14:06
      15 STYCZNIA 2006 R. PODZIWIALIŚMY PIĘKNĄ PANORAMKĘ TATR W DRODZE NA Lackową (w
      BESKIDZIE NISKIM) niesamowite wrażenie!!!
      • Gość: gogus Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.wieszowa.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:13
        Beskidy i Tatry bardzo często śą widoczne z rejonów Zabrza, Wieszowej, może nie jest to tak rewelacyjny widok jak na zdjęciu z GW, ale góry widać :)
        • Gość: m Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:38
          za to z Baraniej widać Małą Fatrę, a z Czantorii Jezioro Goczałkowickie,
          Pszczynę, Żory, Jastrzębie i elektrownię Łaziska.
    • Gość: Magdalenka OCHODZITA JEST W KONIAKOWIE!!! IP: *.ks.se 25.01.06, 14:15
      A nie w Istebnej, dziennikarzyny...
      • Gość: tolek Jakbyś była z Warszawy, też nie wiedziałabyś :-))) IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:38
        Dla nich to wszystko jedno. I tak dobrze, że wiedzą gdzie Istebna :-))))))))))

• Gość: Magdalenka Re: Jakbyś była z Warszawy, też nie wiedziałabyś IP: *.ks.se 25.01.06, 14:49
          Dla mnie to nie wszystko jedno. Piszesz, że "dobrze że wiedzą gdzie Istebna" -
          z powyższego tekstu wynika, że najwyraźniej NIE wiedzą. Niestety nic nie
          tłumaczy niekomptenecji.
    • Gość: Riomen Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:39
      Ochodzita jest w Koniakowie a nie w Istebnej!!!!
    • artnow Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 15:00
      Ech...
      Musi byc tam pięknie...

_________
      Poczytaj mnie
      Albo
      Politykuj ze mną
      • Gość: bruner Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.att.com 25.01.06, 16:36
        ja jak wypije to z Tatr widze Baltyk, a z Warszawy Czestochowe, czasami Poznan.
        pozdr. bruner
    • Gość: maam Z G. Swietokrzyskich tez czasem widać Tatry IP: *.netia.pl 25.01.06, 15:24
      a to troche dalej, no nie?
    • Gość: Cassius Re: Z Beskidów widać Tatry IP: 193.129.19.* 25.01.06, 18:00
      Z Wielkie Raczy czesto widac Tatry i nawet Tatry Bialeckie. W styczniu bylem
      piekny widok. No ale Skrzyczne jest dalej i troche zasloniete wiec to
      faktycznie sensacja. A jeszcze kiedys w Krakowie jak jeechalem autobusem 501
      droga miedzy DH Wanda a Geantem - to tez bylo je widac jak na dloni. A z
      Muncowa to nie widac bo to tako brzidko gora jes ;)
    • settembrini Re: Z Beskidów widać Tatry 25.01.06, 18:43
      pewnie nikt mi nie uwierzy, ale przed kilkoma laty z baraniej gory widzialem
      sudety (bo ze tatry i mala fatre to oczywiste i wcale nie rzadkie). ale przy
      inwersji najlepiej sie oglada 'morze chmur', po wielokroc wieksze wrazenie.
      • Gość: marek z Gliwic Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.orange.pl 25.01.06, 21:10
        Tatry ze Skrzycznego (i również Małego Skrzycznego) widać doskonale, byleby było
        słoneczko. Tatry widać też bardzo często z A4 przed Krakowem (Balice). Jakiś rok
        temu czy dwa Gazeta W. publikowała zdjęcia panoramy Tatr z Katowic. A z moich
        Gliwic (lotnisko) widać czasami Beskid Śląski, a z Góry Świętej Anny widać
        wcześnie rano i Karpaty (Beskid Śląski) i Sudety (Jesioniki). A Sudety z
        Baraniej owszem zdarza się. Żartując na koniec, z Tatr widać Piramidę Cheopsa
        (Egipt, Afryka) "Nie takie rzeczy widziałem ze szwagrem po pijanemu"
        • Gość: Stachu Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:56
          "Jakiś rok
          temu czy dwa Gazeta W. publikowała zdjęcia panoramy Tatr z Katowic."

Jeżeli gazeta publikowała takie zdjęcie to może ktoś wie gdzie je znależć. Będę
          baaaaaaaaaaaaardzo wdzięczny.
    • Gość: Arek Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.altec.pl / *.altec.pl 25.01.06, 20:03
      A ja widzę Beskidy z Katowic jak jest fajna pogoda, hehe. :)
    • Gość: leming Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.aster.pl 25.01.06, 21:28
      Z takich na przyklad Gorcow, tez w Beskidach, Tatry widac dosc regularnie... ;-)
      • Gość: baranek Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.orange.pl 25.01.06, 23:27
        czasami to widac z Jeseników, to takie góry w Czechach
    • Gość: czarli Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:29
      Widzę je codziennie z kilkunastu km.Można nabawić się klaustrofobii-ściana skał
      przed oczami.Gdyby nie one-można by zobaczyć pół Europy.Hehe.
    • Gość: a czasami z KRAKOW Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.aster.pl 25.01.06, 23:52
      Też mi wielka rzecz... Czasami (rzadko) widać Tatry z Krakowa... to jest
      110km... i to jest wyjątkowe...
    • Gość: MiW Re: Z Beskidów widać Tatry IP: *.junisoftex.pl / *.junisoftex.pl 26.01.06, 00:09
      Coz za odkrycie... Tatry z Babiej Gory - lezacej przeciez w Beskidach - nie
      widac we mgle ew. w chmurach ;-)
    • igf2r nic ciekawego 26.01.06, 00:26
      Przy dobrej pogodzie widziałem Tatry z Babiej Góry, Krakowa a i z Tarnicy itp.
      A przez googleearth nawet z kosmosu.
      Wielkie rzeczy...
      • Gość: m Re: nic ciekawego IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 02:24
        a poza tym bełty maja ponoć zdrożeć.
      • kukulat Tatry 26.01.06, 05:01
        Tatry z Krakowa widać bardzo dobrze przy przejrzystej pogodzie - takiej jak np.
        teraz przy -20 st.C lub zawsze wiosną. Jest kilka super miejsc widokowych, nie
        mówiąc już o wieżowcach i "Straszydle" przy rondzie mogilskim.. Można nawet
        rozróżnić szczyty!
        • vitmik Tatry widać z 8-go piętra wieżowac w Chorzowie 26.01.06, 08:00
          Wprawdzie ledwie kilka razy w roku, wczesnym rankiem, najcześciej wiosną i
          jesienią, co ciekawe tylko w niedzielę. Aha, bez lornetki, widać nawet leżący
          śnieg.
          Z tego samego punktu widokowego widać jak na łoni Pilsko i Skrzyczne. Z
          lornetką mozna zobaczyć nawet pojedyńcze drzewa.
          • vitmik Re: Tatry widać z 8-go piętra wieżowac w Chorzowi 26.01.06, 08:02
            Nie wierzyłem w to, póki kumpel u którego byłem na imprezie nie obudził mnie i
            mi tego nie pokazał. Muszę sie go spytać, może ma jakieś zdjecia tego zjawiska.
            Przecież to 180 km do Tatr i 80 do Beskidów
            • Gość: bruner Re: Tatry widać z 8-go piętra wieżowac w Chorzowi IP: *.att.com 26.01.06, 15:28
              Dlatego lepiej widac w Niedziele bo po sobotniej imprezce.
    • Gość: MAREK Z Zakopanego też widać Tatry - Potwierdzam ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka