Dodaj do ulubionych

EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest!

09.04.06, 21:16
Według prasowych doniesień z listy polskich miast, które będą ubiegać się o
organizację spotkań w ramach Mistrzostw Europy 2012 roku, decyzją władz ma
zniknąć Chorzów. Decyzja taka byłaby nieracjonalna i oburzająca. Trudno
wyobrazić sobie bowiem, by w przypadku powodzenia polsko-ukraińskich starań o
goszczenie prestiżowej piłkarskiej imprezy, żadne ze spotkań nie było
rozgrywane na największym stadionie w najludniejszej aglomeracji
Rzeczypospolitej, w dodatku w regionie o najbogatszych futbolowych
tradycjach. Pominięcie historycznego Stadionu Śląskiego przez kibiców z
Górnego Śląska odebrane zostałoby jako przejaw lekceważenia i złej woli. MAM
NADZIEJĘ, ŻE STADION ŚLĄŚKI WRÓCI NA LISTĘ OBIEKTÓW UWZGLĘDNIONYCH W
PROGRAMIE ME2012 i nie dojdzie do bulwersującej sytuacji nagłośnionej przez
media.

Aby podpisać mail powyższej treści i wyślać go do PZPN oraz Ministerstwa
Sportu wystarczy wejść na link:

raslaska.aremedia.net/pol/aktualnosci/2006/o4/04_protest.html
lub:
www.rozbark.net.pl/~smuggler/b_temat40_stadion_slaski.htm
Obserwuj wątek
    • stefan_ems Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 09.04.06, 21:49
      No dobrze, ale ME mają być w Polsce i na Ukrainie, więc co jest nie tak?
      ;-)
    • arnold7 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 09.04.06, 21:51
      Chorzow nie jest polskim miastem.
      • z2006 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 12.04.06, 10:36
        Znowu majaczysz.
    • Gość: slonzak Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.elsat.net.pl 10.04.06, 01:52
      Najdziwniejsze by było, gdyby podczas tych mistrzostw pominięto Stadion Narodowy
      - Śląski w Chorzowie. Cóż to za naród, który nie docenia swojego stadionu
      narodowego...
      • eichendorff Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 10.04.06, 11:14
        Gość portalu: slonzak napisał(a):

> Stadion Narodowy - Śląski w Chorzowie.
        > Cóż to za naród, który nie docenia swojego stadionu narodowego...

Sama nazwa wskazuje, że NIE jest to POLSKI stadion narodowy. Z punktu widzenia
        geografii i historii wszystko jest więc w porządku. Jedynie z punktu widzenia
        ekonomii można mieć pretensje do władz o wykreślenie Stadionu Śląskiego z ME.
        Ponieważ jednak Rzeczypospolita to nie USA czy Szwajcaria i nie stać jej na
        budowę nowych stadionów w momencie, gdy inne są już niemal gotowe, uważam, że
        argument ekonomiczny jest NAJWAŻNIEJSZY. Dlatego też popieram ten protest.
        • Gość: slonzak Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.elsat.net.pl 10.04.06, 17:35
          > Sama nazwa wskazuje, że NIE jest to POLSKI stadion narodowy. Z punktu widzenia
          > geografii i historii wszystko jest więc w porządku.

Hę? Przecież "Śląski" to tylko nazwa jak "X-lecia" czy "Wembley" - de facto
          nazwa oficjalna brzmi Stadion Śląski - Narodowy - drugi człon wskazuje, że jest
          to nasz polski narodowy stadion i nic tego nie zmieni.
          Mam nadzieję, że podczas meczu Polska-Kolumbia 30 maja na "Śląskim" powróci
          dyskusja nt.kandydatury stadionu.
          • Gość: salutuj <a href="http://gkw.katowice.pl/euro2012/formularz.php" target="_b IP: 212.106.147.* 11.04.06, 17:27
            30 maja to juz po ptokach.

dobrze że jest Śląski narodowy bo podkreśla że Ślązacy to naród :)

zapraszam do wyslania petycji podnej w temacie postu mojego
    • Gość: bendek Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:29
      Bez paniki... przecież i tak nas nie wybiorą... nie wiem czym się w mediach tak
      podniecają...
      • Gość: edgar Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 13:04
        Jak dla każdego Ślązaka "Śląski" jest dla mnie symbolem. Ale spójżcie prawdzie
        w oczy. Nawet jak go zadaszymy, to on dalej będzie obiektem z tamtej epoki. W
        Portugali mieli nowecześniejsze stadiony, a i tak je gruntownie przebudowywali
        lub budowali nowe. Rozegrać jakikolwiek mecz ME na stadionie z wału ziemnego to
        tak jakby rozgrywać dzisiaj hokeja pod gołym niebem. Nietety taka jest prawda.
        I jeśli jakimś cudem dostaniemy te mistrzostwa, to organizację dostaną miasta
        które będą mieć gwarancje finansowe na NOWE stadiony lub takie które są
        gruntownie modernizowane.
        • Gość: ol Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:14
          o co chodzi z tym wałem ziemnym? robaki z niego wychodzą i włażą kibicom do
          skarpet?
          Bo jeśli chodzi tylko o płaskie trybuny, a ten zarzut najczęściej słychać i
          jeszcze dodatkowo bieżnia, a co za tym idzie duze odległosci trybun od boiska,
          to proponuje zerknąć na stadion(z lat 30'tych) najbliższego finału MŚ w
          Niemczech.
          www.olympiastadion-berlin.de/uploads/pics/februar1_01.jpg
          www.olympiastadion-berlin.de/uploads/pics/juni1_01.jpg
          www.olympiastadion-berlin.de/uploads/pics/stadiondunkel_01.jpg
          • Gość: edgar Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 12:42
            Akurat "Olympiastadion" był przed wojną dużo bardziej nowoczesny od powojennego
            Śląskiego, (www.olympiastadion-berlin.de/index.php?id=87) a i tak był
            przebudowany. Możesz myśleć co chcesz, ale uważam że trybuny na wale ziemnym i
            koszmarne stoiska z napojami to szczyt wiochy. Dzisiaj stadiony pod widownią
            posiadają sklepy, muzea i restauracje, a nie ziemię z "robakami"
            • Gość: xyx Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.zabrze.net.pl 14.04.06, 19:27
              A co jest na Śląskim pod trybunami od strony parku? ;)
              • skun2 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 14.04.06, 21:11
                generalnie jestem za - komuś się porąbało w główce - ten stadion miał być
                przecież remontowany, a skończyło się na jednej trybunie, teraz na szybko ktoś
                chce tam postawić daszek jakiś - taką prowizorkę.
                Wydawało mi się, że to nienormalne, żeby taki stadion nie był brany pod uwagę,
                ale po namysle i ocenie modernizacji z ostatnich 5-ciu lat - czyli braku
                jakichkowiek dokonań, uważam, że wojewodowie z ostatniej dekady i ci sekmikowcy
                powinien sobie to wsadzić w d..pę.
                .
                • skun2 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 14.04.06, 21:12
                  Śląski powinno się przenieść tam koło pomnika Piłsudskiego i go na jakimś
                  cokole postawić, a obok pomnik Ziętka i Gierka i jeszcze jakiegoś gościa z UB
                  symbolicznego, to by było chyba najlepsze rozwiązanie - odpowiednie dla
                  Czerwonych Katowic.
                  • europa130 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 16.04.06, 16:36
                    Cos ci powiem ty zasrana malpo, niedlugo ten twoj kapitalizm odbije ci sie
                    goracym gownem i obys sie nie udlawil,ale jestes RASISTOWSKA K......wa.
                • Gość: lili Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.orange.pl 16.04.06, 08:57
                  ale najpierw niech sie rozliczą z tych milionów wpakowanych w Stadion.
    • Gość: UWAŻNY Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 11:33
      Wrocław stara się o EXPO 2012! To, zgodnie z przepisami UEFA wyklucza starania
      o EURO 2012. Ktoś we Wrocawiu chyba o czymś zapomniał, albo celowo czegoś nie
      zauważył. Jak nie tu, to tu. Sprytne, ale niezgodne z przepisami.
      Jako, że głównym atutem Chorzowa jest Kraków i stadion, który wykorzystywany
      jest kilka razy w roku, szkoda podejmować jakąkolwiek polemikę.
      • Gość: chorzowianin Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.wifi / *.wifi-networks.pl 15.04.06, 15:14
        a ja czy EURO 2012 BĘDZIE CZY NIE ZWISA MI I TO DOKŁADNIE !!!!!!!!
        interesuję się piłką pod karzdą "postacią" naszą i zagraniczną - jeżeli tylko
        mgę to idę na stadion jak nie tyle ile mogę oglądam w TV ale naszą kadrę mam
        gdzieś od czasu kiedy trenerem był wójcik - OBRZYDZIŁ MI JĄ DOKŁADNIE RAZEM ZE
        szpakowskim !!!!!!!!
        • Gość: kibic Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 05:46
          "karzdą" gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: jakse Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 10:23
            Jest jeszcze duzo czasu ,wybudowaćnowy stadion i po problemie
        • europa130 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 16.04.06, 16:38
          Pisac to to nie potrafi ale ME to ja my chcymy,kup sobie piwo i lyknij na
          zdrowie.
    • Gość: bodo Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 12:03
      Oczywiście, że bez Chorzowa! Ten "wielki atut", czyli stadion nie nadaje się! Ma
      bieżnię i odległość widzów od boiska jest zbyt duża. Poczytajcie przepisy UEFA.
      Ale mina!!!
      • Gość: Olo Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 13:49
        a Twoim zdaniem stadion przyszłego finału MŚ 2006r w Berlinie, to nie ma bieżni
        i płaskich trybun, a co za tym idzie dużych odległości od płyty boiska? Bo ja
        widzę, ze ma!
        • Gość: Rene Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:16
          Interesuje mnie kto ma w interesie wycofanie Chorzowa z grupy stadionów ME.
          • Gość: d.... Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 07:09
            Kraków jest kontrkandydatem.
    • europa130 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 16.04.06, 16:30
      A moze by tak rozegrac jeden mecz w Szombierkach?Tylko trzeba by postarac sie o
      duzo pilek bo kazda za boiskiem nie wraca z powrotem,alez maja ludziska
      marzenia ,no jeden Hotel jest a reszta turystow i kiboli ulokujemy w
      namiotach ,hihihihi ale durnie.
    • Gość: slonzak Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.elsat.net.pl 18.04.06, 21:12
      A jak skończy się jak zwykle. Obiecanych stadionów w pozostałych miastach nie
      wybudują, Warszawa Stadionu Narodowego nr 2 nie wybuduje, a nr1 nadal będzie
      wielkim targowiskiem - taki scenariusz będzie gdy nie wygramy batalii razem z
      Ukrainą o ME 2012. I Śląski będzie nadal, czy ktoś chce czy niechce, Stadionem
      Narodowym nr 1 w Polsce.
      • skun2 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 19.04.06, 03:13
        muszę Cię zmartwić, bo na pewno powstanie stadion w Poznaniu na 40-ci parę
        tysiaków, już budowa jest zaawansowana, prawdopodobnie też w Kraku - rusza
        budowa drugiej trybuny i być może w Gdańsku, gdzie mają dobry projekt i termin -
        po uruchomieniu hali sportowej, większej od Spodka, której budowa właśnie
        ruszyła.
        Możliwe, ze w Warszawie nic nie drgnie, zapewne we Wrocławiu, Kraków trochę się
        zmobilizował skuli sukcesów Wisły i szansy na to Euro, myślę, skoro zaczął to
        i skończy, choć....
        MOZĘ być tak jak ze Śląskim we wszystkich tych miastach - wielka budowa
        zostanie zakończona w połowie.
        Śląsk to jakoś nie potrafi spraw w swoje ręce wziąść, ciekawe czemu...
        tutaj linki z projektami - śląski n ędznie wypada z tą szmatą na górze:
        stadiony.net/project.php?p=51
        stadiony.net/project.php?p=8
        stadiony.net/project.php?p=57
        stadiony.net/project.php?p=58
        • skun2 Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! 19.04.06, 03:17
          Śląski na tym projekcie to takie jakby targowisko wiejskie,

czy tego przypadkiem nie projektuje jakś weteran architektury z lat 70-tych?
          • Gość: slonzak Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.elsat.net.pl 20.04.06, 17:46
            Ale Śląski jest największym stadionem i takim pozostanie. Mam nadzieję, że
            najbliższe mecze na Śląskim udowodnią, że jednak warto postawić na ten obiekt.
    • Gość: wert Re: EURO 2012 bez Chorzowa??? -Protest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 04:31
      czestochowa.toplista.pl/?we=jaskier
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka