Dodaj do ulubionych

Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę

IP: *.altec.pl 14.05.06, 22:07
Wyciąć drzewa, wylać asfalt postawic hipermarket i stacje benzynową
Obserwuj wątek
    • Gość: a.p. Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:26
      w 100% zgadzam się z opinią autora. bylo juz kilka pomyslow na modernizację
      parku i wesolego miasteczka (jako entuzjastę coasterów przemierzającego
      europęw poszukiwaniu najlepszych kolejek, ta czesc parku najbardziej mnie
      interesuje).Pare lat temu byl projekt: kolejka gorksa mknaca z predkoscia
      80km/h, mnostwo innych atrakcji. atrakcje staly juz na granicy w ciezarowkach!!!
      i co?i nic. WPKiW chce miec wszystko w swoim
      parku:zoo,stadion,kolejkę,lunapark. mamy wszystko ale w jakim stanie? stadion
      jest w rozbudowie, super:), zoo bankrutuje, elka się sypie, o wesolym
      miasteczku po prostu nie wspomnę. koszt wybudowania porządnej kolejki gorskiej
      na miarę europejskich (takich jak expedition ge force w holiday park czy silver
      star w europa park) to koszt rzędu 10 mln euro. ale takiej kolejki nie ma w
      polsce, nie ma w czechach, nie ma w austrii. pociagniecie kolejki nizinnej do
      silesii to moim zdaniem swietny pomysl. sam jako uczen liceum czesto po szkole
      czekajac na inne zajecia jade do silesii, od tak dla zabicia czasu, pochodzic,
      zjesc, poczytac gazete. stacja kolejki przy silesii to swietny pomysl na
      sciagniecie ludzi do parku. co robia ludzie w wolnym czasie?niektorzy ida
      pospacerowac, niektorzy na rower, rolki czy do kina. sa tez tacy ktorzy z braku
      atrakcji ida poszlajac sie po centrach handlowych. stworzmy im atrakcje!
      stworzmy atrakcje nam, mieszkancom slaska!
      • Gość: lalka Re: Pomysły tak realne jak step w główce Autorki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:46
        Fakt, takiego bełkotu już dawno nie czytałam, czy tam przed drukowaniem nie ma
        komu czytać takich "dzieł", że o honorariach (chyba in minus) nie wspomnę?
        Oddaję szacunek Pani Semik, która w DZ też sporo już na ten temat naskrobała,
        ale jednak do takiego poziomu dna nie dotarła. Tutaj Pani Redaktor, która ma
        ewidentne kłopoty z językiem polskim, snuje wizje chorego pijarowca, który
        wierzy, że po pomalowaniu żyta na zielono żaby je zeżrą. Można się tak
        bawić,chcąc do czegoś sprowokować, tyle, że pewne gatunki dziennikarskie
        wymagają sprawności, aby dowcip stał się czytelny. Radziłabym mierzyć siły na
        zamiary przy kolejnym tekście, aby nie wzbudzał litości.
    • Gość: niebieskiiiii Pani autorka to geografii chyba nie liznela... IP: *.piast.ds.uj.edu.pl / *.nat.dsuj.pl 14.05.06, 22:28
      od kiedy to chorzow jest na nizinie?!?!!?
    • Gość: obywatel Chyba cię kobieto pogięło z tą antylopiarnią!!! IP: *.forcenet.com.pl 14.05.06, 22:29
      A podobizny niedźwiedzi i innych zwierząt porozwieszać na plakatach, będzie
      taniej. A jak ktos będzie chciał dziecku pokazać żywego słonia, to się myknie z
      rodziną ekspresem do Warszawy za 200 pln, będzie taniej. Byłem tydzień temu, za
      parking na terenie parku zapłaciłem 10 pln, dostałem za to kwitek, który ciężko
      nazwac drukiem ścisłego zarachowania, ciekawe ile kasy z tego idzie bokiem.
    • Gość: PS Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:30
      Hmm, co do słynnych gondoli to chyba wystarczająco dużo ludzi wypowiedziało się
      juz na ten temat - to głupota !!
      Nie dam sie zamknąć w jakiejś gondoli (pewnie jeszcze na stojąco !!) żeby
      jechać kilka metrów nad ziemią i nic nie widziec (bo nawet w alpach czy w
      wyciagu na Łomnice okna gondoli bywają pomalowane czy porysowane).
      Co do ZOO - można sie zgodzić co do redukcji ilości gatunków zwierzaków, ale
      wybieg dla antylop to mrzonka - rozumiem że Pani marzy sie safari po WPKIW :-)
      Największa wpadka to chyba jednak pomysł na maksymalna komercjalizację parku -
      prosze sobie wyobrazic ze park funkcjonuje CAŁY tydzien i spora grupa ludzi
      przychodzi tam zeby odpocząc, pojść na spacer, a nie po to zeby miec złudzenie
      pobytu w hipermarkecie...
    • Gość: er7y roller caster musi byc to podstawa IP: *.kapelusz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 23:10
      a park nigdy nieopustoszeje! moze i dobrze ze niema tam takwielu atrakcji bo
      mozna odpocząć od zgiełku miasta. wesołe miasteczko wcaleniesjt wesołe wrocław
      juz robi pozadny park rozrywki wienc wesole upadnie w ciągu 2 lat
      • Gość: roro68 Przepowiednie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 23:28
        Ja bardzo przepraszam, czy to jest jeszcze gazeta czy już może jakieś
        Przepowiednie Królwej Saby w odcinkach? Autorka krytykuje wizje i plany a sama
        co produkuje? Wizję! W dodatku rozmazaną jak g... antylopy. Porąbało was z tym
        zmienianiem oblicza regionu? To jakiś nowy trynd?
        • ollo2005 Re: Przepowiednie? 15.05.06, 10:16
          Roro, Goślińska wciąż sie kompromituje. Pisze, że od 6 lat zajmuje sie "tematem
          WPKiW". Jakos nie pamiętam jej tekstów o tym, ze pomysł wprowadzenia
          wschodniazjatyckiej spółki rozrywkowej z oddziałem w Holandii przez kolesiów
          Marka Kempskiego śmierdział na milę przewałem finansowym. Na szczęście
          oprócz "łże-gazety" jest jeszcze niezależna prasa, która o tym napisała i
          pomysł spalił na panewce (nie mam tu na mysli Dziennika Zachidniego, of
          course). Do tego dodaj jeszcze nachalna promocje na łamach GW (przez Goślińska
          i a potem nieświadoma, głupiutką Górną) poronionego pomysłu delfinarium, który
          był prywatna inicjatywą dziennikarki SuperExpressu, i masz problem rozwiązany.

Moim zdaniem katowicka wyborcza nie ma moralnego prawa (nie mylic z oralnym ;-
          )) do zajmowania sie tematem WPKiW, bo jest niewiarygodna. W tych pomysłach
          widze nachalny sposób na promocję tytułu, a nie dążenie do rozwiązania
          problemu. Inaczej - chodzi o wierszówkę.
          Aż dziwne, że nie zaproponowali wybudowania w parku muzeum pamięci GW i
          Wielkiego Adama. Najlpeiej przed wejściem do ZOO.
          • Gość: roro68 Re: Przepowiednie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:45
            Pamiętam jak lata temu zrobili taką dupną wizualizację na pierwszej i ostatniej
            stronie, jak będzie wyglądało Wesołe Miasteczko. Wlepili tam te wszystkie
            karuzele, które oczywiście nigdy nie dojechały. Biorąc pod uwagę ich
            nieograniczoną podatność na sugestie przypuszczam, że pomysł z wybiegiem dla
            antylop też nie jest autorski, tylko podszepnięty. Masz rację, to takie jałowe
            ubijanie piany. Kosztem tekstów informacyjnych oczywiście. Ankiety, duperele,
            quizy, konkursy, wizje, programy... Za rok zrobią podsumowanie, jak wiele
            problemów udało im się poruszyć i jak aktywnie uczestniczą w życiu regionu.
            Żenada.
        • Gość: rrr Re: Przepowiednie? IP: *.chello.pl 15.05.06, 16:59
          Tak trend. Staliśmy zadup....Polski, a za chwilę staniemy sie najbiedniejszym
          regionem Unii Europejskiej.
    • Gość: jarr0 Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.crowley.pl 15.05.06, 07:19
      Park to jeden z największych skarbów tego regionu wypracowany przez jego
      mieszkańców. A autorka daje nam receptę jak rozmienić ten skarb na drobne. Kto
      będzie chciał oglądać tylko antylopy ? Kto pojedzie w słoneczny letni dzień
      zamkniętą Elką by oglądać park zza szyb ? Miejmy nadzieję, że w niebie nie ma
      prenumeraty "Wyborczej". Bo jeśli tak to Jorg będzie Panią straszył po nocach
      do końca życia.
    • Gość: ttt Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: 195.245.213.* 15.05.06, 08:36
      a potem i tak zrobią, jak zechcą, wywalą asfalt, położą beznadziejną kostkę
      brukową, no i koniec dla rolkarzy. Postawią rampy dla małolatów-samobójców, ale
      żeby pojeździć, to trzeba będzie wyskoczyć na autostradę...
    • Gość: ewelina kretynizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 08:55
      Sory nie mam sily juz do konca czytac tego artykulu bo w polowe mnie juz szlag
      trafil. Sorry ale autor tego listu to chyba nie jest ze slaska...
      Mamy cos pieknego bo park to naprawde piekna i niepowtarzalna rzecz i co mamy
      to wszystko zaprzepascic dla tylko jednej gondolki czy jakiej tam karuzelki
      gorskiej!!!??? Sorry ale ja w to niewchodze.
      Mysle ze kasa powinna sie znalezc.U gory sa ludzie który biorą kupe kasy za
      pierdzenie w stołki to niech kazdy zuci ze stówke i juz. i tak nakradna miliony.
      a co do Zietka, to mysle ze nie postail by Centrum handlowego tylko powtórzył
      by i stworzyl by park. W centrum sie nie wypotrzywa, nie ma zieleni, nie ma
      ptaszków a my tu na slasku wlasnie tego potrzebujemy...a nie centra handlwe
      bleee
    • Gość: postępowa Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.chello.pl 15.05.06, 09:43
      moim zdaniem dobry pomysl z rollcasterem a nie z modernizacją starocii
      przywożenie wysłuzonych karuzeli a podsumowując uważam że trzeba wymienić
      nieudolne kierownictwo i Prezesa którzy nic nie potrafia zrobić aby pozyskać
      inwestorownie mają zadnych pomysłów
    • Gość: AAAAAAAAAAAAAAAAAA Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:48
      LUDZIE LUDZIE KRYTYKUJECIE, I CO Z TEGO? SKOŃCZY SIE NA TYM ŻE ZAMKNĄ WSZYSTKO
      BO NA NIC NIE BEDZIE PIENIĘDZY I CO BĘDZIE Z TEGO MIEJSCA. NIC PO PROSTU
      ZNISZCZEJE. POZDRAWIAM
    • Gość: spacerowicz Przeczytaj i oceń IP: *.telpol.net.pl 15.05.06, 10:15
      Jeśli autor tego artykułu twierdzi że można zlikwidować ZOO bo są w innych
      miastach Polski to może zlikwidujemy portal GAZETY przecież też są inne portale
      w naszym kraju poco prawie ma być GAZETA ???!!! Zlikwidować coś jest w naszym
      kraju szybko gorzej odbudować !!!
      • walesa4 Ja bym powiedzial zlikwidowac gazete a zostawic 15.05.06, 10:18
        forum
    • Gość: miki Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.96.25.132.rev.deltatrans.pl 15.05.06, 10:19
      Pani Małgorzato, z całym szacunkiem, proszę juz więcej nie pisać na ten temat.
      Wiem, że praca w gazecie to ciężki kawałek chleba, ale pani brak samokrytyki
      przeraża.
      • Gość: m Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:39
        Jeśli chodzi o wesołe miasteczko to trzeba raczej poczytać jakież to pomysły
        mają we Wrocławiu, gdzie chcą zbudować park rozrywki z kolejką górską i paroma
        innymi rzeczami.
        Wesołe miasteczko powinno zostać zmienione w park rozrywki, ale na to trzeba
        ogromnej kasy, chociaż przy tylu dużych gopowskich miastach kasa nie powinna
        być problemem gdyby tylko te miasta mogły się ze sobą dogadać.
        W tym jest chyba największy problem - w prozrozumieniu się gmin.
        • Gość: m Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:40
          może właśnie rozpalcelować ten park pomiędzy gminy i niech każda utrzymuje
          kawałek?
        • Gość: rrr Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.chello.pl 15.05.06, 17:05
          Gopowskie miasta nigdy się nie porozumieją. To stanowi o słabości Śląska. WPKiW
          jest parkiem, który służy wszystkim mieszkańcom Śląska. Ale żadne miasto w
          pojedynkę nie jest w stanie tego parku utrzymać i nawet żadne z nich nie ma
          takiego zamiaru.
          • Gość: m Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:21
            Jeżeli nie da się połączyć GOP to trzeba podzielić Park, w końcu nie może być
            tak, zeby województwo finansowało kąpieliska, z którego korzystają tylko
            mieszkańcy pobliskich miast - inne miasta budują na swoim terenie takie obiekty
            jak kąpieliska, korty i same je utrzymują.
            Tak samo spacerujący po alejkach parkowych ogólnodostępnych to przecież
            mieszkańcy okoliczni, nikt z Bielska czy Rybnika nie przyjeżdża do parku na
            spacer, bo mają parki u siebie, niech tę część spacerową finansują
            Świętochłowice, Katowice i Chorzów.
            Ewentualnie niech dostaną dofinansowanie z województwa, bo same mogą nie dać
            rady, ale sensownie byłoby jednak przeznaczyć z głową jakieś tereny pod
            inwestycje prywatne typu kręgielnie, restauracje, domy weselne, hotele, może i
            Park Wodny i z podatków i opłat za to utrzymywać część zieloną.
            Ale o tym to juz decydowałyby miasta, do których te rejony parku by należały.
            Miasta mogłyby tam organizować też festyny czy jakieś pokazy, na części tego
            parku, wtedy szybciej znaleźliby się chętni do postawienia nowych, komercyjnych
            obiektów.
            Ktoś w końcu powinien też wziąść odpowiedzialność za ZOO - jeżeli Chorzowowi
            zależy na prestiżu i nazwie miasta na biletach niech płaci Chorzów, województwo
            może częściowo dofinansować.
            Ewentualnie niech finansuje to województwo, jak i część innych obiektów
            nie mających szans na przyniesienie zysków, a więc i na znalezienie inwestora.
            Niech te obiekty utrzymują się jednak z podatków od firm prywatnych
            prowadzących działąlność na terenie Parku.
            Stadion powinien w odpowiednim czasie znaleść inwestora albo dzierżawcę, ale
            najpierw powinien zostać wybudowany porządnie i od podstaw, żeby było co
            dzierżawić poza boiskiem i trybunami (na wzór zachodni powinien posiadać
            dookoła i pod trybunami pomieszczenia przenaczone na hotel, market itp. wtedy
            może sam by się utrzymał).
            Sprzedać trzeba Wesołe Miasteczko, albo zrobić tak jak planują we Wrocławiu -
            wybudować nowy Park Rozrywki i wydzierżawić, ew. powołać jakąś nową spółkę.
      • terminal_slawkow Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę 15.05.06, 11:56
        Też uważam, że pomysły pani Goślińskiej są wyjątkowo szkodliwe.
        Nie uważam by był to artykuł na pierwszą stronę dodatku regionalnego, jak
        również nie na miejscu jest w pierwszym zdaniu krytykowanie twórcy parku. Po co
        przedstawiając wizję praktycznej likwidacji parku (tzn. pisząc o jego
        przyszłości) wylewa się pomyje na jego założyciela – ale to na marginesie)
        Pani Gosiewska proponuje likwidację parku, i ma pomysły np. na połączenie ognia
        z wodą. Mianowicie – głośnych kolejek górskich z cichym safari.
        Ja nie będę tu tak całkiem krytykował, bo pewne pomysły mi się podobają, tylko
        nie akurat w Parku.
        Jednak, jeżeli Gazeta wydrukowała artykuł pani Goślińskiej, to ja się
        zmobilizuję i napiszę swój, podobny do tego ( nie na temat Parku, bo ten bym
        tylko udoskonalał, a nie robił w nim rewolucyjnych zmian), a pod tytułem „Nowy
        pomysł na zmianę wizerunku Katowic” w ciągu miesiąca wyślę go do prezydenta
        Uszoka i na adres redakcji. Ciekawe czy GW uzna go za również interesujący i go
        opublikuje.
    • Gość: kika Siła parku z biedy, brudu, hałasu...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:58
      Cóż za wstęp!!! Dla mnie ten park to jedna z największych atrakcji na Śląsku, a
      inne regiony Polski mogą nam tylko pozazdrościć. Takie np. Łazienki to przeciez
      przy WPKiW zwyczajny kurdupel. Jeśli chodzi o tanią rozrywkę (jak napisała
      autorka) to jeśli mogę odpoczywać wśród drzew i zieleni, jeździć na rowerze czy
      na rolkach, itd. a potem skoczyć np. na piwko...to dla mnie bomba, a jeśli pani
      Goślińska uważa, że to miejsce tylko dla ludzi, których nie stać na inne
      rozrywki, to znaczy, że albo nigdy nie była w WPKiW albo, że straciła zmysł
      dziennikarski i powinna zmienić pracę, może np. w Disneylandzie w Paryżu jako
      Myszka Miki...
    • Gość: buldi Re: kapitalny pomysł wreszcie widzę, ze ktoś myśli IP: *.devs.futuro.pl 15.05.06, 12:22
      kapitalny pomysł wreszcie widzę, ze ktoś myśli, pozdrawiam i czekam a moze
      wreszcie turysci nie beda omijac slaska szerokim łukiem pozdrawiam
    • Gość: ewa Re: ŻYRAFY? IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 15.05.06, 12:24
      Wyrzucic żyrafy a zostawic antylopy? To prawda, że z wyżyn kolejki najlepiej
      prezentują się stadka antylop, ale z poziomu pieszego już nie. A ZOO jest
      najlepszą i najciekawszą atrakcją Parku. Latwiej zrezygnować mi z basenów niż z
      ZOO, Planetarium i części różanej parku. Jezdziłam tam jako dziecko, ze swoimi
      dziećmi, a teraz jako pani po 50 jesli wpadam do parku do zawsze do ZOO i
      sprawdzam co przybylo, ile jest żyraf (to naprawdę wizytówka naszego ZOO) i żal
      mi, że już nie ma białych niedzwiedzi. To ZOO ma swietne warunki by stac się
      placówką na wysokim poziomie. Ma zwierzęta,tereny i świetne ukształtowanie
      terenu. Tylko pieniądze... Dla mnie wesołego miasteczka mogło by nie być. To
      miejsce wyrzucania przez dzieci ciężko zarobionych pieniędzy rodziców, a
      edukacji żadnej.
      • Gość: m Re: ŻYRAFY? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:06
        antylopy są faktycznie nudne, kto by chciał oglądać antylopy?
        Dzieciaki przychodzą oglądać słonie, żyrafy, antylopy i osły je nudzą.
      • Gość: a tak Re: ŻYRAFY? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:09
        i tu sie w pelni zgadzam, na co komu drogie w utrzymaniu karuzele itp ?
        drogie to i ile mozna sie tym cieszyc ? dzieci juz i tak sa dosc sozpieszczane -
        ja bym poszedl w naturalnosc parku. inwestycja w zoo i tereny to jest to czego
        nam trzeba.

aqa park ? to glupota najwieksza, na cholere to komu? malo to basenow jest w
        okolicach ? LUDZIE - tak malo zieleni, naturalnosci mamy - ten teren to naprawde
        super miejsce aby zrobic z niego miejsce odpoczynku - jak chcesz wydac kase to
        marsz do SC - widac w artykule ze jedyne co brane bylo pod uwage to komercjalizm
        i kasa. A wystarczy ze za wejscie na teren parku byla by brana kasa + kilka
        punktow gastronomicznych i jest jak trzeba.

Tam gdzie teraz jest park rozrywki trzeba zrobic fajne tereny wodne ale nie do
        kapania,...

Koleja powinna zostac krzeselkowa i miec wiecej tras.
        Moze jazda konno, jakies ranczo itp... takie rozwiazania, precz z maszynami z PARKU!
    • polly Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę 15.05.06, 14:55
      Ja uwazam ze swietny pomysl z tylm roller coasterem!
      Studiuje - mam wielu znajomych studentow i niejednokrotnie slyszalam jak np pare osob organizowalo sobie wycieczki np. do wiednia ze zwiedzaniem owszem, ale ze wskazaniem na roller coastery w tamtejszym Praterze.
      Jeśli w Chorzowie by taki powstał przyjeżdżaliby ludzie nie tylko z całej polski ale i np. z czech.
      SWIETNY POMYSŁ!
      Jeśli to by wyszło to napewno bedzie to najlepsza inwestycja dla całego Chorzowskiego parku (a i nie zdziwiłabym sie, gdyby w okolicy powstał jakiś niewielki hotelik dla przyjezdnych...)
    • Gość: oberschlesier postawic w parku pomnik powstancow polskich IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.06, 15:00
      ten z centrum katowic, na jego zewnetrznch scianach przymocowac kolki do
      spinaczki taternickiej, a wewnatrz urzadzic 4 pietrowy palac strachow.

schlesien glück auf!
    • Gość: ania Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:05
      To co się zdieje z Wesołym Miasteczkiem przechodzi wszelkie pojęcie!! Piękny
      teren, staw itp. a dookoła ruina, same budki gastronomiczne. Pzrestarzałe
      karuzele i mnóstwo dmuchanców. Kto tym zarządza, pytam się?! Przecież ten park
      mógłby przynosić pieniądze!! Tylko komuś brakuje wyobraźni i mam wrażenie, że
      celowo prowadzi się taką politykę.Komuś bardzo zależy żeby Wesołe upadło.Na
      jego miejscu powstanie kolejny supermarket. czy Wesołe ma wogóle kogoś od
      marketingu? Jeśli tak to najwyższy czas zwolnić tę osobę!!!!!!!!!
    • Gość: giles najlepszy park rozrywki wschodniej europy!!!! IP: 160.44.72.* 15.05.06, 15:27
      prowadzenie parku rozrywki to jest biznes, na ktorym panstwo sie nie zna. sa na
      swiecie profesjonalni operatorzy takich parkow (patrz nizej), ktorzy z tego
      zyja od lat, i to niezle. dlatego zamiast topic publiczne pieniadze w jakies
      panstwowe "byle co", ktore moim zdaniem wogole nie powinno byc finansowane z
      podatkow wplywajacych do budzetu wojewodztwa, nalezy przeprowadzic uczciwy
      przetarg na dzierzawe calego WPKiW na conajmniej 25-30 lat - co laczy sie z
      oczywiscie poborem oplat za wstep przez dzierzawce na terenie calego parku - a
      potem skoncentrowac sie na egzekwowaniu zapisow umowy koncesyjnej. oczywiscie
      urzad wojewodzki nie jest w stanie bez pomocy z zewnatrz przygotowac i
      przeprowadzic przetargu. do tego konieczny jest fachowy doradca, ktorego tez
      nalezaloby wybrac w (rowniez uczciwym) przetargu. dobrze by bylo tez, zeby
      urzad wczesniej przeprowadzil na wlasny koszt feasibility study, miedzy innymi
      i po to, aby orientacyjnie ustalic, ile ludzie sa wogole gotowi placic za
      wstep, kto ma przejac dotychczasowych pracownikow wpkiw (inwestor, wojewodztwo,
      chorzow i katowic??). konieczne tez sa konsultacje z wladzami katowic i
      chorzowa, z ktorymi jeczcze przed przetargiem nalezy uzgodnic orientacyjna
      wysokosc ewentualnych doplat tych gmin do biletow wstepu dla mieszkancow z
      niskimi dochodami(seniorzy, uczniowie, odbiorcy pomocy spolecznej, itp).

oto 10 najlepszych parkow wypoczynku na swiecie wedlug magazynu "forbes":

Alton Towers, Staffordshire, England

Busch Gardens, Tampa Bay, Floryda, USA

Disneyland Park, Anaheim, Kalifornia, USA

Europa-Park, Rust, Niemcy

Gardaland, Castelnuovo, Wlochy

Liseberg, Gothenburg, Szwecja

Lotte World, Seoul, Poludniowa Korea
      Port Aventura, Salou, Hiszpania

Six Flags Great Adventure, Jackson, New Jersey, USA

Tivoli Gardens, Copenhagen, Dania

gdyby uw udalo sie pozyskac ktoregos z operatorow wymienionych parkow i
      zrealizowac projekt na miare "najlepszego parku rozrywki na wschod od laby",
      skorzystaliby niemal wszyscy:
      - politycy, bo mieliby sie czym pochwalic. dzis musza sluchac slusznych
      narzekan, ze park od lat chyli sie ku upadkowi a oni nic nie robia
      - drobny i sredni biznes: inwestor bedzie potrzebowal sporej liczby dostawcow,
      firm uslugowych, restauratorow etc.
      - bezrobotni: dzisiaj park pracuje na "pol gwizdka", kiedy prywatny inwestor
      stworzy z wpwik park rozrywki z prawdziwego zdarzenia powstana conajmniej
      kilkaset nowych miejsc pracy. to nie beda moze jakies wysokoplatne stanowiska,
      ale zawsze lepsze takie niz zadne.
      - zwykli zjadacze chleba. nie ma co sie ludzic - kiedy prywatny inwestor
      zainwestuje przejmie wpwik bedzie prawdopodobnie duzo drozej niz dzis. zeby np.
      piecioosobowa rodzina spedzic dzien w "europapark" trzeba zaplacic za wstep ok.
      EUR 150,-. do tego dochodza wydatki na napoje, jedzenie, itp. w polskich
      warunkach bedzie to zapewne podobna cena, tyle ze w PLN. tyle, ze w zamian beda
      (oby:-)))) ) autentyczne atrakcje, pieknie utrzymany park. bedzie mozna z duma
      zaprosic gosci, bez obawy, ze mlodociani bandyci zaczepia nas w ciemnej
      alejce... :-)))

• Gość: giles a co do zoo... IP: 160.44.72.* 15.05.06, 15:36
        ...to jego finansowanie powinny przejac urzedy miast katowice i chorzow!
        • Gość: m Park Rozrywki IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:09
          jak zwykle u nas brak pomysłów i działania, a we Wrocławiu już planują zbudować
          Park Rozrywki i jeszcze na tym zarobić:
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3335126.html
          • Gość: m Re: Park Rozrywki IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:14
            Trzy cytaty:
            "Władze miasta ostrożnie liczą, że park przyciągnie co najmniej pół miliona
            turystów, z których co czwarty miałby przyjeżdżać z zagranicy, głównie z
            Niemiec i Czech, ale również z Wielkiej Brytanii."
            "Prawdopodobnie projekt zostanie częściowo dotowany z funduszy unijnych, nawet
            do 50 proc. jego wartości."
            "Miasto rozmawia z pięcioma operatorami największych parków w Europie - m.in.
            Eurodisneylandem i Legoparkiem. Podpisanie odpowiedniej umowy jest kwestią
            miesięcy."

Tracimy kolejną okazję na turystów, inwestorów, pieniądze, przez ten śląski
            marazm.

• Gość: m Re: Park Rozrywki IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:35
              no i właśnie coś takiego mogłoby rozruszać cały WPKiW - gdyby zjechali się
              turyści z całej Polski i z zagranicy to część zamiast do Parku Rozrywki
              pójdzie do ZOO, część do restauracji na terenie całego WPKiW, inni może
              pojeżdżą na wyciągu i cały WPKiW zarobi na siebie.
              Ale do powstania takiego Parku Rozreywki w WPKiW trzeba zaangażować poważną
              firmę z zachodu, tak jak to planują we Wrocłąwiu, znaleść lub wygospodarować
              poważne pieniądze, zmienić stanu własności itd.
              Na dzień dzisiejszy Park jest wszystkich i niczyj. Gdyby chociaż był podzielony
              na 3 części pomiędzy sąsiadujące miasta to może w końcu i ten stadion śląski
              byłby gotowy i być może Katowice doczekałyby się w końcu stadionu miejskiego i
              moze ZOO zostałoby wyremontowane i przestałoby mieć problemy finansowe.
              ZOO poznańskie należy do miasta i stale się rozwija, może lepiej by było gdyby
              ZOO z WPKiW znalazło się granicach Katowic, albo Katowic i Chorzowa i przez te
              miasta było finansowane tak jak to jest z innymi ogrodami zoologicznymi?
            • Gość: giles bajki dla grzecznych dzieci IP: 160.44.72.* 16.05.06, 17:19
              1. zamiast "rozmawiac" miasto powinno rozpisac przetarg, tak jak to sie robi w
              cywilizowanym swiecie i wybrac nasjlepszego inwestora, ktorem u wydzierzawi
              grunt na conajmniej 30 lat.
              2. zalozenie, ze co czwarty klient przyjedzie z niemiec, czech czy uk jest moim
              zdaniem malo realne. generalnie parki rozrywkowe sa bardzo ryzykownymi
              przedseiwzieciami i dlatego prawdopodobienstwo niepowodzenia jest spore (vide
              eurodisneyland pod paryzem czy niedawno zamkniety space center w bremie)
              3. nawet jesli bylaby mozliwosc sifnansowania 50 % takego parku z funduszy
              unijnych to co z tego???? czy te fundusze nie lepiej przeznaczyc na inwestycje
              w infrastrukture, ktora sie sypie. w szpitale, szkoly i wyzsze uczelnie. czy
              jestesmy juz tak bogatym narodem aby te srodki prezznaczyc na lunapark, ktory
              byc moze i tak okaze sie nierentowny i trzba go bedzie zamknac?
    • sebastian64 idiotyczne pomysły 15.05.06, 15:44
      1. Gondole - 90% osób z którymi rozmawiałem uznało pomysł zastapienia krzesełek
      gondolami za kretynizm. Przecież największą frajdą "elki" jest właśnie siedzenie
      na krzesełku na świeżym powietrzu. Kogo będzie rajcować jazda zamkniętą gondolą
      z ograniczoną widocznością ? Jeszcze nie daj Boże jak się trafi jakieś podpite
      towarzystwo w gondoli. Również argument, że gondole moga jezdzic cały rok jest
      chybiony - zimą do parku (a szczególnie w dni powszednie) nie uczęszcza zbyt
      wiele osób - więc koszta utrzymania kolejki w ruchu znacznie przewyższały wpływy.

2. Antyloparnia. Zdaję sobie sprawę, że wszystkiego w parku mieć nie możemy bo
      po pierwsze parku na to nie stać a po drugie teren zoo pomimo, iż niemały to
      jednak jest ograniczony terytorialnie. Ale na litość Boską postawienie na same
      antylopy stworzy jakąś nudnawą, parodię zoo. Ludzie lubią oglądać lwy, słonie,
      zyrafy, niedzwiedzie a szczególnie małpy (zawsze tłum pod klatkami); my mamy się
      tego pozbyć i postawić na kilkanascie gatunków antylop i bawołów? Przecież takie
      ZOO będzie najnudniejsze w całej Europie? O ile do obecnego chodzę minimum dwa
      razy do roku do do takiego raczej mnie nie ciągnie.

3.Zgadzam się, żę z Wesołym Mistaeczkiem trzeba coś zrobić; obecnie jest to
      mieszanina zardzewiałych "kecioków", budek z hamburgerami i dmuchanych atrakcji.
      Można postawić na kilka bardzo fajnych atrakcji a resztą powierzchni zagospodarować.

4.Wydaję mi się, że osoby takie jak autorka tekstu nie zdają sobie sprawy, że
      park jest wartością samą w sobie. Ją boli, że drzewa w parku nie zarabiają na
      siebie a ludzie dla tych własnie drzew tłumnie odwiedzają ten park. Boję się, że
      wszelkie próby zrobienia z parku dochodowego przedsiębiorstwa nieodwracalnie
      zmienią rekreacyjny charakter tego parku.
    • Gość: maks Re: ABSURD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:59
      opisany plan odnowy parku w GW jest delikatnie opisując niepoważny, naprawdę
      już kiedyś słyszalem o przebudowie Elki na gondolową który jest totalnym
      absurdem ale o zamienienu zoo w antylopiarnie to pani dziennikarz przeszła samą
      siebie. co do opisanego kosztu remontu elki to wlasnie idotyczny pomysł
      zbudowania gondoli pochłonąby 30 mln, budowa nowej krzeselkowej tylko 10 mln, a
      co do tekstu tłustym drukiem "że nie da sie ocalic wszyskich atrakcji wiec
      postawmy na jedną" wniosek nasuwa sie jeden "autorka pisze o wpkiw o 6 lat za
      długo" jedyne sensowne pomysły co do odnowy wesolego miasteczka i budowy
      aquaparku autorka nie popiera, ten artykuł jest po prostu niedorzeczny
    • Gość: Żaba Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.chello.pl 15.05.06, 18:23
      Zacznijmy od wyboru kompetentnego Prezesa.
      • krzykliwa Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę 16.05.06, 09:56
        Właśnie, trzeba postawić nie na kolejkę, ale na Tolka Banana, ktoś równie
        zaradny powinien kierować parkiem. Potrzebni są ludzie z wizją, bo park jest
        samograjem
        • Gość: Minos Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: 193.193.181.* 16.05.06, 12:12
          To trzeba by bardzo długo szukać. Obecni włodarze naszych miast w modelowym
          stylu przepierdzielili szansę Chorzowa w rankingu stadionów na ME, mimo że jest
          to najlepszy w tej chwili stadion w Polsce. Dopóki ci państwo będą dbali tylko
          o wygodne posadki dla siebie, dopóty WPKiW będzie zaniedbany.
    • Gość: fotograf Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:11
      Autorka tego artykułu chyba wcześniej spadła na głowe z wielkiego młyna w
      Wesołym Misteczku.
    • Gość: M Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:28
      AUTORA W SMOłę I PIERZE...
      • Gość: katowiczanin Re: Pomysł na WPKiW: stawiam na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:52
        wtedy wyjdzie kaczka, nie za dużo ich już?!!!:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka