Dodaj do ulubionych

Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojnie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 22:29
"Muzycy szacują, że z powodu piractwa co roku tracą setki tysięcy euro."

Jak można stracić coś, czego się nie ma? Nie tracą, tylko nie zyskują, a to
ogromna różnica.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.06.06, 22:37
      a jak geniusze z PIS-u odróżnią internautów ściągających muzykę od
      nieściągających? Założą chipy śledcze na serwery?
      • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 01:51
        > a jak geniusze z PIS-u odróżnią internautów ściągających muzykę od
        > nieściągających? Założą chipy śledcze na serwery?

zaloza rzadowy serwer bittorrenta w cenie 5zl/mies.
        • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 01:55
          ... za co USA nalozy embargo, hehe.
          Widac ten Pan z budki suflera ma pojecie o rynku muzycznym jak babcia
          klozetowa. Mozg mu przezarlo do konca.
          • Gość: gość Re: Płyta za 5 zł - to jest rozwiązanie ! IP: *.magma-net.pl 19.06.06, 09:12
            Albo zarobki ludzi pracujących w Polsce do podnieść do
            przyzwoitego europejskiego poziomu.
            • Gość: ja Re: Płyta za 5 zł - to jest rozwiązanie ! IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 19.06.06, 09:20
              > Albo zarobki ludzi pracujących w Polsce do podnieść do
              > przyzwoitego europejskiego poziomu.
              Kto ma ci podniesc?
              • Gość: gość Re: Płyta za 5 zł - to jest rozwiązanie ! IP: *.magma-net.pl 19.06.06, 09:28
                Jak to kto? Rewolucja, która dobierze się do tych wygodnie
                posadowionych dup.
                Przyjdź REWOLUCJO ! Nie mogę się już na ciebie doczekać.
                A róże, atłasy i aksamity niech Rewolucja zostawi za drzwiami
                przed wejściem.
                Doświadczenie pokazuje, że aksamitna rewolucja to rodzaj oszustwa.

• Gość: ząbki forever Re: Płyta za 5 zł - to jest rozwiązanie ! IP: *.mothercare.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:30
                  chcesz krwi i dymiących trzewi rewolucjonisto w klawiaturkę uzbrojony ?
                • Gość: mukroko imbecyl!!! IP: *.chello.pl 19.06.06, 18:36
                  JW.

> Jak to kto? Rewolucja, która dobierze się do tych wygodnie
                  > posadowionych dup.

np miler(ten z nfz) nie widzie zeby byl wugodnie posadowiony ;]
          • zapytaniaznak Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 09:56
            Gość portalu: :) napisał(a):

> ... za co USA nalozy embargo, hehe.
            > Widac ten Pan z budki suflera ma pojecie o rynku muzycznym jak babcia
            > klozetowa. Mozg mu przezarlo do konca.

'Ten pan' akurat siedzi w rynku muzycznym od ponad 40 lat. W Polsce i w USA.
            Nie tylko jako wykonawca, albowiem współtworzył własną firmę producencką, jedną
            z pierwszych w Polsce (tego typu).
            Naprawdę się zna.
            Komu więc przeżarło mózg ???

BTW: Pomysł 'tego pana' w kwestii 5zł za piratowanie uważam za nietrafiony.
            Posądzam 'tego pana', że po prostu próbuje wyciągnąć kasę od ludzi. To tak jakby
            nałożyć na kupujących samochody podatek od złodziejstwa, bo przecież i tak i tak
            auta będą kradzione. Czyli płacąc 5zł 'podatku' wolno mi kupować kradzione części.
            • Gość: Luki Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 18:25
              CZyli się nie zna sam(a) to tu piszwsz że niby się zna ale pomysł jest nie trafny buhahahaha Ja się świetnie znam na naprawianiu samochodów tylko ich nie potrafie naprawiać :) no masło maślane
    • Gość: Marcin Tylko do kogo kasa pójdzie !!!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 19.06.06, 00:04
      Ja widze jeden problem , ze kasa pójdzie do takich cugowskich i innych > A
      największe wziecie ma hip hop i muzyka alternatywna .
      • pe1 Re: Tylko do kogo kasa pójdzie !!!! 19.06.06, 00:49
        a skąd to wiesz, cwaniaczku? po zainteresowaniach swoich oraz ziomków?

jedno ci powiem - bzdury pleciesz. jak świat światem, największe wzięcie ma
        zawsze największy chłam, bez względu na gatunek.
        • badjuk Prostytucja 19.06.06, 01:11
          "...Zalegalizowanie piractwa będzie oznaczać, że tworzenie muzyki nie będzie
          już miało sensu..."
          No tak - skoro na muzyce nie będzie się dało zarobic to po co grać?
          Komercyjne kurestwo!
          • stevills Re: Prostytucja 19.06.06, 07:30
            badjuk napisał:

> "...Zalegalizowanie piractwa będzie oznaczać, że tworzenie muzyki nie będzie
            > już miało sensu..."
            > No tak - skoro na muzyce nie będzie się dało zarobic to po co grać?
            > Komercyjne kurestwo!
            >

No Ty oczywiście zawsze wykładasz z własnej kieszeni na studio nagrań z
            realizatorem dźwięku, tłoczenie płyt, robienie okładek i kampanię reklamową?

K.
            • Gość: erg_samowzbudnik Re: Prostytucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:49
              stevills napisał:

> badjuk napisał:
              >
              > > "...Zalegalizowanie piractwa będzie oznaczać, że tworzenie muzyki nie będ
              > zie
              > > już miało sensu..."
              > > No tak - skoro na muzyce nie będzie się dało zarobic to po co grać?
              > > Komercyjne kurestwo!
              > >
              >
              > No Ty oczywiście zawsze wykładasz z własnej kieszeni na studio nagrań z
              > realizatorem dźwięku, tłoczenie płyt, robienie okładek i kampanię reklamową?
              >
              > K.
              Przecież każdy zespół może założyć sobie stronkę i udostępniać swoje utwory np.
              za 2zł/szt lub najnowsze za 3zł /szt. wówczas pieniażki nie rozmyja sie po
              jakichś ZAIKSAcH i innych hienach . Ale jak sie chce na jednym utworze ustawić
              na całe życie to niestety du..pa blada. Lepiej zarabiać jakieś pieniadze niż
              dopłacać do interesu i płakać .
              • stevills Re: Prostytucja 19.06.06, 07:55
                Zgodzę się, że za dużo jest jakichś dziwnych organizacji typu ZAIKS, STOART
                itp. ale ZAIKS ma jedną zaletę.
                Co jeśli jakiś utwór jest później przerabiany, wykorzystywany itp. przez inny
                zespół w późniejszym czasie?
                Zresztą ZAIKS nic do zespołów nie ma- oni dbają o interesy autorów tekstu i
                muzyki. A tu nie zawsze musi być zespół.

Pozdrawiam
                Kamil

> Przecież każdy zespół może założyć sobie stronkę i udostępniać swoje utwory
                np.
                > za 2zł/szt lub najnowsze za 3zł /szt. wówczas pieniażki nie rozmyja sie po
                > jakichś ZAIKSAcH i innych hienach . Ale jak sie chce na jednym utworze
                ustawić
                > na całe życie to niestety du..pa blada. Lepiej zarabiać jakieś pieniadze niż
                > dopłacać do interesu i płakać .
          • zapytaniaznak Re: Prostytucja 19.06.06, 10:00
            badjuk napisał:

> "...Zalegalizowanie piractwa będzie oznaczać, że tworzenie muzyki nie będzie
            > już miało sensu..."
            > No tak - skoro na muzyce nie będzie się dało zarobic to po co grać?
            > Komercyjne kurestwo!

To nie wiedziałeś, że 'oni' to robią z niskiej chęci ZYSKU ???
            Oj naiwny...
            BTW: A może to tak, że łączą przyjemne z dochodowym - grają bo lubią, a zyski
            pozwalają im grać dalej, utrzymywać siebie i rodziny, kupować instrumenty i
            wzmacniacze. W przeciwnym razie mogliby grać dużo rzadzeij, bo w międzyczasie
            oddawali by się pasjonującym zajęciom, np. sprzedaży warzyw, lub produkcji śrub.
            Czujesz ? To dopiero jest kurestwo! Robić śruby dla pieniędzy!
            Albo być ekspedientem w sklepie z rowerami. Albo księgową.
            A co robi twoja mama ? Mam na myśli czynności wykonywane dla pieniędzy ?
            ;-)))
        • Gość: rel123 Re: Tylko do kogo kasa pójdzie !!!! IP: *.man.torun.pl 19.06.06, 08:43
          We Francji już na to wpadli.
          A generalnie najlepiej unikać WSZELKICH opłat związanych z internetem - zacznie
          się od 5 zł, potem będzie podatek od internetu, abonament za internet itd.
          Juz teraz w UE pracują nad podatkiem od e-maili - część centa, ale zawsze
          podatek. Potem wymyślą podatek od odwiedzania stron WWW, ułamek centa, od
          korzystania z USENETu itp.
          • Gość: Herman Re: nawet wysrac się nie będzie !!!! IP: *.crowley.pl 19.06.06, 08:57
            mozna jak podatku się nie zaplaci od muzyki w kiblu?
      • plaszcz Kasa pojdzie do Kaczorów i Giertychów 19.06.06, 00:59
        to będzie kacza kasa :)
      • Gość: Ktoś Re: Tylko do kogo kasa pójdzie !!!! IP: 82.139.26.* 19.06.06, 09:07
        Proszę pisać prawdę - hip-hopolo.
        Muzyka alternatywna wcale nie lepsza.

Obie tworzą inwalidzi muzyczni, na komentowanie, których szkoda słów.
        Najgorsi są hip-hopolowcy, co to tylko mówią - bo to przecież nie jest śpiew - o "trawie" w łapie i o tym, że "pod blokiem ciężko jest".
        Jak ma być im lekko, skoro nie potrafią - bo są głupi - znaleźć sobie porządnej roboty lub przynajmniej nauczyć się grać na jakimś instrumencie, a nie tylko kraść utwory innych i przerabiać je na komputerze.
        Mówią jeszcze o przestępczości, a przecież to właśnie oni są niebezpieczni - tylko w grupie.
    • Gość: dolby2 Pitera, ekspert od wszystkiego IP: *.eranet.pl 19.06.06, 00:14
      W radio - Pitera. W TV - Pitera. W gazetach - Pitera. W necie - Pitera.
      Niedługo człowiek będzie się bał otworzy lodówkę. Kobita Michnika, czy cóś?
      • Gość: roro68 Re: Pitera, ekspert od wszystkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:36
        Pitera musi się dużo pokazywać, żeby było ją widać, bo jest transparentna.
    • Gość: bobrek ja jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:23
      Jakby tak skonstruowali prawo, ze za 5-15 zlotych miesiecznie moglbym legalnie
      sciagac muzyke, filmy i ksiazki (moglyby byc rozne opcje do wyboru), zarowno
      polskie, jak i zagraniczne, to byloby genialnie. Nikt normalny nie chce byc na
      bakier z prawem, ale z drugiej strony malo kto nie ulega pokusie posiadana
      dowolnego albumu czy filmu w pare minut/godzin bez ruszania sie z krzesla.
      Obawiam sie tylko, ze skonstruowanie takiego prawa jest niemozliwe. Autorzy i
      producenci zrzeszaja sie w roznych organizacjach (ZAiKS nie jest jedyny), sa tez
      tacy, ktorzy sie nie zrzeszaja. Juz teraz jest problem z platnosciami tym
      organizacjom np. przy okazji urzadzania imprez masowych. Lapy po pieniaze
      wyciaga ZAiKS, SPAV, STOART i czasem mimo dobrych checi zostaje sie przestepca,
      bo komus tam sie z niewiedzy nie zaplacilo. Niestety w praktyce pewnie w ramach
      abonamentu mazna by sciagac utwory ze scislej listy (np. zrzeszonych w ZAiKSie),
      wiec problem piractwa rozwiazany bylby tylko mocno czesciowo...
      • Gość: :) Re: ja jestem za IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:02
        Legalizacja marysi wydaje sie byc bardziej realna.
        Podroz na marsa tez bardziej realna.
        Ostatnia faza delirium taki pomysl.
      • Gość: R Bezsens! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:06
        Tylko, ze jak cos takiego wprowadzą to muzycy przestaną nagrywać płyty i nic nie
        sciągniesz..
    • Gość: ja Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.06, 00:33
      Ciekawe jak beda dzielic te piec zybli? Powinni umiescic ranking - ta lubi
      Miecia Foga, tamten Ich Troje. Bzdura.
      • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 00:50
        a po co mają dzielić?

artyści i tak guzik dostają ze sprzedaży płyt, to wydawcy biją pianę.
        a kasa niech najlepiej trafia na cele charytatywne.
        • badjuk Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:16
          Pomysł może chybiony, ale w przyszłości może się coś z tego narodzić całkiem
          nie głupiego.
          Koleś dał pomysł powinni nad tym popracować (byle tylko nie nasz "rząd").
          • Gość: Lolek Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.aster.pl 19.06.06, 08:25
            w przyszłości to z tego narodzi się podatek od internetu - i nic więcej, kolejna
            bzdura.
            Dlaczego artyści nie rozpowszechniają swoich utworów przez internet? Bez
            pośredników, taniej niż w sklepie muzycznym, bez żadnych idiotycznych DRM'ów
          • Gość: TELFIX Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:21
            Ja Wam coś powiem. Uśmiałem sie jak czytam te komentarze.Ale tak na serio. Kto
            z nie muzyków zgadza się na wykonywanie swojej pracy w zasadzie za frycowe? Hm?
            To samo jest z muzą. Muzyka jest pewnym dobrem bez którego człowiekowi jest
            trudno iść przez te cieżkie życie. W dzisiejszych czasach łatowśc powielania
            kopii utworu i sprzedaz każdemu, kto tylko zapragnie za nie duże pieniądze nie
            jest złe. Problem w tym, że mieszkamy "na wschodzie" gdzie trudno jest wydać
            pieniądze za krążek. Ale powiem jedno. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i znam
            maaasę ludzi którzy zaraziają średnią krajową i stać go kupić choćby 2-3 krązki
            na miesiąc nie poczując nawet tego, ale przyzwyczajony do darmowego ściągnięcia
            z neu nie decyduje się na zakup. W Polsce źle (w ogóle) nie działa policja BSA
            i wszyscy czują sie bezkarni i ściąganie jest TAKIE OCZYWISTE. Gdy tak człowiek
            ściąga TONY muzyki to aż chce się mu żygać od przesytu terści i cały czar nutek
            i scen traci sęs. Staje się wszystko bez sensu.
            Ja nie mam sumienia już ściąganie utowrów. Jak chcecie to kradnijcie cudzą
            pracę. Życzę wam by Waszej pray nikt nie ukradł a powoli już do tego dojdzie,
            gdyż informatyka jest łatwą dystrybucja z niskimi kosztami własnymi wykonywanie
            własnej pracy.
            A łatwo powielana ma te zalety, ale ... łatwo ją ukraść......
            hehe chyba zamotałem tym ostatnim stwierdzeniem gydz nie portafię ująć tego co
            chciałem przekazać. Zreszta nieważne. Druga strona medalu to fakt, iż potentaci
            wydawniczy śpią na pieniadzach i dopiero teraz czują, iż pieniądze przestały
            płynąć rzeką.
            A wracając do tematu:
            Legalizacja za piątaka wydaje mi się absurdem do potęgi. Już samo płacenie za
            piractwo pozostawia ślad źródła kto płaci i jest łatwym kąskiem dla Policji.
            Dwa: Jak będę dzielone pieniądze, gdy ZAIKS za każdy utwór czy płytę sprzedaną
            lub ściągniętą chce konkretne pieniądze. Wydawcy chcą zarabiać. Muzycy pragną
            by coś dla nich zostało, a i jak by miały być dzielone pieniądzepomiędzy
            wykonawcami. Poza tym jak chce przekonac świat bo ustawa ma sęs gdy jest
            globalna.
      • Gość: ggross Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.e-wro.net.pl 19.06.06, 05:37
        12 groszy dla artystów (do podziału) + 1 zł dla Sutki Buflera+1,94 zł dla Zaiksu + 1,94 zł dla Ojca Dyrektora - moze byc taki sprawiedliwy podział?
    • Gość: m416 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:35
      płacę kroci za kożystanie z internetu i mam jeszcze dopłacać do "interesu", to
      po co powstał internet?! nie musieli stwarzać rzeczy, której nie mogą
      kontrolować...
    • scofield Dobry pomysł 19.06.06, 00:35
      To jest bardzo dobry pomysł tylko wymaga dopracowania. Sam mam wielu znajomych
      (właściwie to nie mam żadnego, który by przez emule'a, albo inne p2p, nie
      ściągał z neta filmów, muzyki czy innych rzeczy. Nie da się przed tym uchronić,
      zacytuje tutaj może Jacka Skubikowskiego z zarządu ZAiKS "Instytucja
      dozwolonego użytku, znana wszystkim współczesnym prawodawstwom wywodzi się
      genetycznie z dwóch podstaw. Pierwsza a nich to władcza funkcja ustawodawcy,
      który uznaje, iż ze względów społecznych (dostęp do informacji, kultury,
      wyrównywanie różnic edukacyjnych między członkami społeczeństwa) ochrona prawna
      i materialna pewnych dóbr (praw autorskich) ulega obniżeniu. Druga podstawa
      wynika z zasady racjonalizmu ustawodawcy, tj. z chęci uniknięcia sytuacji w
      których sankcje wynikające z norm prawnych w oczywisty sposób nie mogą być
      skutecznie egzekwowane".
      Wydaje mi się, że po prostu trzeba się pogodzić z rzeczywistością, też z
      tęsknotą wspominam czasy gdy nuciłem tygodniami raz usłyszaną piosenkę i
      czekałem aż zostanie powtórzona w radio, aby usłyszeć jak nazywa się wykonawca,
      a później kupić płytę. Dzisiaj ze znalezienie autora utworu (każdy kto wie, jak
      działa interentowa wyszukiwarka znajdzie utwór nawet znając dwa słowa tekstu) i
      ściągnięcie pliku zajmuje max. kilkanaście minut. Trzeba po prostu jakoś to
      usankcjonować i nie obrażać się, że się legalizuje coś nielegalnego, ludzie
      sciągają pliki z internetu w całym cywilizowanym świecie.
      Walnąć 5-15 zł abonamentu miesięcznie (to i tak więcej niż pewnie 3/4 ludzi w
      Polsce wydaje na kulturę). Ci którzy lubią mieć oryginalne płyty, muzykę i tak
      nie będą ściągać tego z neta, a ci, którzy chcą (uważam, że abonament powinien
      być dobrowolny), niech sobie ściągają do woli. Ja osobiście nie wyobrażam
      sobie, że mógłbym zrobić Ericowi Claptonowi takie świństwo jak oglądanie jego
      koncertów z pirackiego DVD. Ale myślę, że facet rozumie ten problem i pomysł
      nie wydałby mu się głupi.
      • scofield Re: Dobry pomysł 19.06.06, 00:37
        powiedziałem, że się ściąga pliki z internetu w całym cywilizowanym świecie
        (miałem na myśli nielegalne ściąganie) powiedziałem tak choc nie jestem tego
        pewien i jestem ciekawy czy ktoś wie jak jest to uregulowane za granicą.
      • Gość: :) Re: Dobry pomysł IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:09
        > To jest bardzo dobry pomysł tylko wymaga dopracowania

patrz google -> "Online music store".
        Potrzebna technologia jest masowo dostepna od 2001 roku.
        Czyli nasi sie wstrzela ok. 2021r. do tego czasu beda bredzic ze nie maja za co
        pic a my z narazaniem zycia i zdrowia bedziemy sciagac za free.
    • Gość: kid Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 00:39
      "Zalegalizowanie piractwa będzie oznaczać, że tworzenie muzyki nie będzie już
      miało sensu - ocenia."

owszem, będzie miało. muzykę wciąż będą tworzyć artyści, którzy robią to z samej
      chęci tworzenia i możliwości podzielenia się nią z innymi, a nie z chęci zarobku.

proste, prawda?
      • Gość: ja Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.06, 00:41
        Oczywiscie, ze proste. Rozumiec zatem nalezy, ze i Ty pracujesz dla czystej
        satysfakcji?
        • Gość: kid Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 00:49
          "Oczywiscie, ze proste. Rozumiec zatem nalezy, ze i Ty pracujesz dla czystej
          satysfakcji?"

nie. nie dla czystej satysfakcji. ale jak nie jestem zadowolony z zarobków to
          zmieniam pracę. muzyk może zrobić to samo, czyż nie?
          • Gość: ja Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.06, 00:57
            Zawod tez? Czy uczysz sie go od nowa?
            • Gość: kid Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 01:04
              "Zawod tez? Czy uczysz sie go od nowa?"

czy jak ktoś nie ma pracy to siedzi z założonymi rękoma? nie, szuka innej,
              niekoniecznie w swoim zawodzie. czy muzyk to święta krowa? jak nie potrafi
              utrzymać się z muzyki to w supermarketach zawsze potrzebują rąk do pracy.
              • Gość: ja Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.06, 01:15
                "jak nie potrafi
                > utrzymać się z muzyki to w supermarketach zawsze potrzebują rąk do pracy."

A jak ma potrafic skoro "tak go lubia", ze jego muze sciagaja za darmo? I co tu
                zalatwia piec zeta? Na ile, na kogo? Komu? Echh, nietypowy punkt widzenia.
                • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:30
                  artyści nie utrzymują się ze sprzedaży płyt,
                  skumaj to wreszcie i przestań bełkotać o "lubieniu"
      • Gość: Mati Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:48
        Np. na mp3.wp jest pełno darmowej muzyki robionej przez pasjonatów. To po co
        ściągacie muzykę jakichś przebrzydłych komercjonalistów, zamiast pasjonatów ;) ?

A pomysł ściśle komunistyczny, tzn. wyższa instancja pt. zaiks będzie
        decydować, kto pieniądze dostanie, a kto nie.
        • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:32
          Nikt nie dostanie, tak jak nie dostaje jej teraz.

Artyści guzik dostają od firm płytowych za sprzedaż swoich nagrań.
          • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:38
            Przestan chrzanic, ze artysci nic nie dostaja jak dostaja, tyle, ile
            wynegocjuja. Jak go... wynegocjuja to go... dostana.
            Ale wlasnie zaiks od tego jest, zeby sciagac tantiemy.
            • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 07:57
              Sam chrzanisz. Nie masz ZIELONEGO pojęcia jak wyglądają takie "negocjacje".
              Artyści są dymani przez labele i nie mają nic do gadania, bo nie ma ŻADNEJ
              kontroli nad wielkością sprzedaży. Topowa polska gwiazda dostaje rocznie tysiąc
              złotych, o ile jej płyta jest hiper-popularna, jednak normalnie jest to
              kilkaset złotych rocznie. A czasami po prostu nic.
              • Gość: KOPACZ Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: 213.155.174.* 19.06.06, 08:26
                gdyby Doda dostawała klikaset złotych rocznie to za co by sobie cycyki
                zoperowało, co ?? stary, Tobie się nie śni, jakimi pieniędzmi nasze "gwiazdy"
                obracają...
                • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 08:39
                  Doda ze sprzedaży płyt dostaje nawet mniej. Wiem z pierwszej ręki.
        • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:25
          Zaiks to nie komunistyczny twor tylko polski oddzial jednej z najpotezniejszych
          mafii swiata.
      • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:21
        > owszem, będzie miało. muzykę wciąż będą tworzyć artyści, którzy robią to z >
        > samej chęci tworzenia i możliwości podzielenia się nią z innymi, a nie z
        > chęci zarobku.

A jesc beda trawe a pic deszczowke. Przy pierwszej suszy wszyscy pozdychaja,
        chyba, ze fani beda dokarmiac.
    • Gość: delobbe No nie, chodzą na te koncerty i jeszcze śpiewają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:43
      Jeżeli na rynek wchodzi nowa płyta, a ludzie na koncertach śpiewają piosenki od
      początku do końca, to dowód na to, że znają je z internetu. Zamiast kupować,
      ściągają piosenki z sieci za darmo - mówi Leszek Martinek, menedżer Dżemu.

to nie są prawdziwi fani:/
      • pe1 Re: No nie, chodzą na te koncerty i jeszcze śpiew 19.06.06, 00:54
        fani czego - grubych facetów z firmy wydawniczej?

kasa ze sprzedaży płyt trafia głównie do ich kieszeni, a nie do kieszeni
        artystów. artyści w tym kraju żyją WYŁĄCZNIE z koncertów, a skoro ludzie na
        koncerty przychodzą, to nie jest z tymi fanami tak źle.
        • Gość: :) Re: No nie, chodzą na te koncerty i jeszcze śpiew IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 02:35
          To po co wydaja plyty?
          Skoro nic za nie nie dostaja to moga za darmo rozdawac w internecie.
          • pe1 Re: No nie, chodzą na te koncerty i jeszcze śpiew 19.06.06, 08:00
            Wydanie płyty jest jedynym sposobem, żeby zaistnieć na rynku. To układ
            obustronnych korzyści - label zarabia na sprzedaży płyty, jednocześnie prowadząc
            kampanię promocyjną, artysta zyskuje słuchaczy i fanów, którzy potem przychodzą
            na koncert. Koncerty są głównym źródłem utrzymania muzyków.
    • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 00:51
      > Jak można stracić coś, czego się nie ma? Nie tracą, tylko nie zyskują, a to
      > ogromna różnica.

WIĘCEJ - oni i tak nie dostają kasy za sprzedaż płyt, więc co ich to obchodzi?
      • stevills Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 07:57
        WIĘCEJ - oni i tak nie dostają kasy za sprzedaż płyt, więc co ich to obchodzi?

A skąd Ty masz takie rewelacje?
        Jakies tam dostają- mniej lub więcej (zależy od kontraktu) ale dostają zawsze,
        więc nie wiem skąd te bzdury.

Pozdrawiam
        Kamil
        • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 08:06
          Otóż mój kolega prowadzi studio nagraniowe i niejedną dyskusję z muzykami na
          temat kasy słyszałem. Pieniądze ze sprzedaży płyt wypłacane przez wydawców to są
          takie grosze, że śmiech na sali - typowo kilkaset złotych w skali rocznej. A
          najgorsze, że na rynku praktycznie nie ma konkurencji - to jest po prostu mafia.
          • stevills Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 09:01
            Też rozmawiam z wieloma wykonawcami z racji tego co robię i jak sami mówią
            różnie jest.
            Zależy od tego co tam w kontrakcie masz, czy doczytasz dokładnie, czy umiesz
            walczyć o swoje i w jakiej wytwórni wydajesz płytę.
            Jak ktos chce koniecznie wydawać w Sonym, Warnerze, Universalu czy Pomatonie to
            możę (nie musi) być tak jak mówisz.
            Ale poza tzw. "wielką czwórką" jest też cała masa mniejszych, bardziej
            przyjaznych firm fonograficznych:)

A tak swoją drogą- jak już jedna z wytwórni wymienionych wyżej sama wysyła do
            rozgłośni albumy na CDR'ach to daje do myślenia :DD

Pozdrawiam
            Kamil
    • Gość: xxx Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: 81.219.57.* 19.06.06, 00:56
      Śmiech na sali... Po co ktoś ma płacić 5zł. za coś co ma teraz za darmo?... I gdzie to rozsądek?
      • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:02
        po święty spokój?
        • scofield Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:20
          Naprawdę sytuacja jest schizofreniczna, bo z jednej strony nikt nie chce
          piracić, z wyjątkiem piratów komputrowych, a z drugiej wszyscy (prawie) to
          robią. Sytuacja wygląda tak, że z legalnego oprogramowania korzystają Ci,
          którzy je dostali z nowym kompem, ludzie z silnym moralnym kręgosłupem;), i
          firmy. A z legalnej muzyki pasjonaci i nie mający internetu (choć nie zawsze
          przecież). Problem jest poważny, bo wyobraźmy sobie, że państwo zacznie działać
          sprawnie i każdy będzie miał przynajmniej jednego krewnego i paru kumpli
          przestępców (nie znam statystyk ale myślę, że milion albo pół miliona Polaków
          codziennie ściąga nielegalne pliki, a już napewno jakieś dwa - trzy robiły to
          od początku roku), choć na razie faktycznie nie ma nawet prawnej możliwości
          skutecznego ścigania. Niech mądre głowy myślą, a Pitera niech sie nie oburza,
          bo na przykład we Francji i w Kanadzie korzystanie z p2p czyli pobieranie na
          własny użytek i udostępnianie plików jest legalne!!! Jakoś nie słychać, żeby
          Celine Dion, czy Garou wyli z nędzy.
    • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 01:31
      Muzycy juz tacy sa, ze zyja zludzeniami. Taki muzyk liczy ze jesli 1000 osob
      sciagnie z neta to bez neta by 1000 osob kupilo. A prawda jest taka, ze z neta
      sciagnie 1000 osob i z nich 10 kupi plyte, a do tego 5 tradycjonalistow rowniez
      kupi plyte w sklepie. W scenariuszu bez neta moze 7 ludzi by kupilo. Bo net to
      darmowa reklama. A czy u nich na stronie da sie kupic plyte i do tego w
      rozsadnej cenie? Albo sciagnac MP3 wysokiej jakosci za rozsadna cene? Otóż
      NIE :) Wystarczylo by zuploadowac MP3 niskiej jakosci do sieci P2P i BT z
      odnosnikiem do sklepu internetowego gdzie mozna za SMSy czy przelew pobrać MP3.
      Niestety oni sa ubezwlasnowolnieni przez wytwornie i tak na prawde to nawet
      wlasnej muzy sprzedawac nie moga. Oni sa jeszcze w poprzedniej epoce, gdzie
      rzadzi RIAA. I temu im tak przykro. Ich oszukaly wytwornie a my sciagamy za
      free a oni sa w d.... ale bynajmniej nie przez "kryminalistow" sciagajacych
      darmowa muze tylko wytwornie, ktore nie wejda do internetu aby nie stracic
      kontroli.
      • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 01:39
        > Muzycy juz tacy sa, ze zyja zludzeniami. Taki muzyk liczy ze jesli 1000 osob
        > sciagnie z neta to bez neta by 1000 osob kupilo.

Bzdury pleciesz.

Przeciętnemu muzykowi to dynda, ilu ściągnie, a ten co ma olej w głowie to się
        nawet cieszy, bo dzięki temu jego muzyka zyskuje na popularności i więcej ludzi
        przyjdzie na koncert. Muzycy żyją z koncertów a nie ze sprzedaży płyt.
        • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 01:47
          > muzykowi to dynda, ilu ściągnie

no chyba nie dynda ilu sciagnie, chyba nie zrozumiales.

> Muzycy żyją z koncertów a nie ze sprzedaży płyt.

No i wlasnie o to chodzi, zeby mieli dochody ze sprzedazy plyt.
          O tym jest artykul.
        • Gość: :) Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.06.06, 01:48
          > Bzdury pleciesz.

Doczytaj ze zrozumieniem, zanim sie wypowiesz.
          • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 08:07
            sam doczytaj, bo twoje głupkowate komentarze nic nie wnoszą do dyskusji
    • Gość: sosna Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.acn.waw.pl 19.06.06, 01:53
      to chyba proste: tworcy sa okradani z ich dziel, czyli de facto z mozliwosci zarobienia pieniedzy. ot i co.
      • Gość: sosna Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.acn.waw.pl 19.06.06, 02:07
        a fakt, ze z x osob, ktore sciagna konkretny utwor z sieci 1/20x kupi plyte jest wg mnie jedynie efektem reklamy/marketingu za pomoca netu, a nie zlodziejstwa. prawdopodobnie gdyby nie owa reklama byloby mniej kupujacych plyty(wiem, ze to ryzykowna teza, tymniemniej ja postawie). sam nierzadko sciagne jakies promo/kawalki z plyty i dopiero potem ja kupie/nie kupie, wiec nie ma co tragizowac, ze siec zabija/wykancza wykonawcow. a jesli ktos zadowala sie sciagnieciem mp3 "ulubionego", jak twierdzi, artysty, to znaczy ze nie chce wynagrodzic jego pracy i trudu wlozonego w nagranie materialu, ergo nie szanuje swojego 'ulubionego' artysty. czyli okrada go. jesli chociaz 50% tych, ktorzy twierdza, ze sa fanami jakies zespolu/wykonawcy, kupiloby plyty, to sprzedaz bilaby rekordy.
    • Gość: kysz 5 plus "zwyczajowe opłaty" ??? IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 19.06.06, 02:00
      "internauci, którzy chcą ściągać z sieci piracką muzykę, oprócz zwyczajowych
      opłat mieliby płacić dodatkowy abonament. Opłaty nie będą zbyt wysokie. -
      Chodzi raptem o 5 zł miesięcznie ..."

5PLN plus zwyczajowe opłaty? A co to są zwyczajowe opłaty?
      • Gość: kid Re: 5 plus "zwyczajowe opłaty" ??? IP: *.icpnet.pl 19.06.06, 02:24
        "5PLN plus zwyczajowe opłaty? A co to są zwyczajowe opłaty?"

to jest abonament za dostęp do internetu, który płacisz swojemu providerowi.
        • Gość: pirat Re: 5 plus "zwyczajowe opłaty" ??? IP: *.e-wro.net.pl 19.06.06, 05:28
          a jak mam piracki internet i nic nie płacę, to gdy zapłacę jeszcze dodatkowo 5 zł to już będę miał legalny? I za prund też? No nie - za 15 zł - to się opłaca!!
    • Gość: Krazen Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 04:56
      Brawo! W końcu polska ma szansę być pionierem w jakiejś dziedzinie. Wystarczy
      kilka racjonalnie myślących osóbi już mamy pomysł zadowalający zarówno artystów,
      jak i internautów.

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - kupowanie pojedynczych utworów w Polsce nie
      przyjmie się na większą skale, bo tym, którzy ściągają z internetu setki, a
      nawet tysiące plików, przyszło nagle zapłacić za każdy nawet 0,5 PLN kupując go
      w sklepie by się nie opłacało, bo przeciętny Polak nadal nie może sobie na taki
      wydatek pozwolić, więc ściągałby dalej. A abonament o wysokości 5 zł jest na
      tyle niski, że nie odczują go portfele internautów i na tyle wysoki, że
      wprowadzony na masową skalę będzie miał wpływ na kieszenie artystów. Zresztą
      alternatywne rozwiązanie w postaci próby całkowitego zwalczenia piractwa i tak
      nie przyniesie wymiernych skutków. Nawet przy zaangażowaniu dużych środków
      zlikwidowany zostanie znikomy odsetek tego procederu.

Biję więc brawo panu Cugowskiemu, myślałem że nie osiągnie nic znaczącego jako
      polityk, a tak, ma szansę zapisać się pozytywnie w pamięci wielu osób nie tylko
      jako artysta, jak i jeden z niewielu polityków myślących racjonalnie.
    • Gość: ggross A potem do każdego, kto zapłacił (się przyznał) IP: *.e-wro.net.pl 19.06.06, 05:32
      zapukają smutni panowie dwaj i pod pozorem sprawdzenia legalności pirackiego ściagania sprawdzą legalność oprogramowania i opłacenia abonamentu RTV - hahaha
    • Gość: user Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.kom / *.os1.kn.pl 19.06.06, 06:55
      Ano widzisz, okazuje się że można. W prawie cywilnym pod pojęciem szkody
      rozumie się nie tylko rzeczywistą stratę ale i utracone korzyści, czyli jak to
      określasz "coś czego się (jeszcze) nie ma".
      Natomiast inna sprawa to to, że ceny za filmy i muzykę (nie mówię o pseudo-
      promocjach staroci) w odniesieniu do wynagrodzenia przeciętnego Kowalskiego są
      bardzo wysokie. Tak więc muzycy i całe stadko piranii które przy nich "żerują"
      (menedzerowie, wytwornie fonograficzne, etc.) sami sobie są winni. Na pewno o
      wiele więcej osób zdectdowałoby siękupić oryginały gdyby zamiast 70-80 zł ich
      cena wynosiła 20-30 zł. Jak widać niektórzy nie chcą tego zrozumiec, zrzucając
      całą winę na "piractwo"
    • Gość: Piotr Sobolewski Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.3.pl / *.gts.3.pl 19.06.06, 07:10
      Ale - o ile orientuję się - ściąganie jest w Polsce legalne? Tylko udostępnianie nie?
      • pe1 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 07:52
        ściąganie jest w Polsce nielegalne
        • stevills Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni 19.06.06, 09:24
          Znowu kolega ze swoim studiem Ci powiedział?
          Ściąganie nielegalne? No to 99% serwisów internetowych działa niezgodnie z
          prawem. Jakąś podstawę prawną masz?

K.
    • Gość: kris 5 zł. powinna kosztować płyta a nie 70 zł IP: 83.16.100.* 19.06.06, 07:18
      • frant3 Re: 5 zł. powinna kosztować płyta a nie 70 zł 19.06.06, 07:59
        Raczej Polacy powinni zarabiać 7000 zł, a nie 850 zł.

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
    • Gość: Vanad Sciaganie muzyki jest legalne. Dlaczego placic? IP: 212.182.120.* 19.06.06, 07:31
      • frant3 Re: Sciaganie muzyki jest legalne. Dlaczego placi 19.06.06, 08:01
        Ściąganie pirackiej muzyki, filmów i gier to kradzież. A siódme przykazanie mówi nie kradnij.

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
        • Gość: ylemai Re: Sciaganie muzyki jest legalne. Dlaczego placi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 08:24
          nie. to ściąganie pirackiej muzyki, filmów i gier.
          nic ponadto. znikąd nie są one wykradane - uczestnicy sieci p2p sami pomnażają
          te dobra.

• Gość: Filip54 Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:38
      To nie jest dobry pomysł z abonamentem. Czym będzie kierował się ZAiKS przy
      wypłacanmiu tantiem.est prostszy sposób tańsze płyty, i nie oszukujmy się jest
      to do zrobienia. Paranoją jest płacić za krażek p[onad 50zł. Produkcja jest
      bardzo tania. Niestetu niektórzy wykonawcy za wydanie jednej płyty chcieliby
      kupić dom samochód i do końca życia z tegp żyć. To jest bzdura i pazerność
      niektórych artystów.Nie może także kosztować płyta jednej ceny tylko różnioce
      powinny być znaczne.Artysta a artysta to wielka różnica.
    • Gość: coolbabe Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:45
      A ja mam pytanie, co robi tam jeszcze Pan Cugowski?????Przecięż ,zapowiadał że
      jak Leper wejdzie do rządu to on z niego odejdzie.He?Czyżby demencja, dopadła
      naszego posła .Oj jak ludzie wypluwają słowa z siebie nie ponosząc żadnych
      konsekwencji.
    • Gość: szczep Mój ulubiony film IP: 213.134.183.* 19.06.06, 07:46
      nakręcił Sergio Leone. Jak go kupię (a pojęcia nie mam, gdzie, chyba, że na
      Amazonie), to wynagrodzę trud mojego ulubionego reżysera. Niestety, on już nie
      żyje:)
      • Gość: OSFP Re: Mój ulubiony film IP: *.otenet.gr 19.06.06, 09:43
        żyje Clint Eastwood...
    • Gość: pobre diablo Re: Internetowi piraci za 5 zł mogą spać spokojni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 08:04
      skeezy napisał(a):

> "Muzycy szacują, że z powodu piractwa co roku tracą setki tysięcy euro."
      >
      > Jak można stracić coś, czego się nie ma? Nie tracą, tylko nie zyskują, a to
      > ogromna różnica.

j.w.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka