Dodaj do ulubionych

Jak widzicie Opole?

IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 21:53
Witam wszystkich w woj. śląskim i nie tylko. Mam takie pytanie? Co myślicie o
mieście Opolu i woj. opolskim? Jakie macie zdanie, z czym się Wam kojarzy,
może jakieś doświadczenia? Interesuje mnie Wasze zdanie bo w końcu jesteśmy
sąsiadami. Dzięki za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Jak widzicie Opole? IP: *.kat.3s.pl 08.07.06, 21:55
      we wspólnym województwie/regionie.
      • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.06, 23:15
        Jako wielki niewypał.
        Egoistyczne wezwanie do utworzenia odrębnego regionu opolskiego, skończyło się
        dla niego zakwalifikowaniem do najbiedniejszego regionu UE 2006...
        Gratulacje!
        • Gość: paranoja Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:56

Raczej należy współczuć autochtonicznym mieszkańcom Śląska opolskiego!

Bo teraz nawet środki europejskie, pochodzące głównie z Niemiec, ominą
          opolskich Niemców i powędrują na "ścianę wschodnią"!

Do pociotków tych, którzy górnośląskim Niemcom odbierali tu po wojnie
          gospodarstwa i pomagali w ich wypędzeniu z Górnego Śląska.
          • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 10:35
            Gość portalu: paranoja napisał(a):

>
            > Raczej należy współczuć autochtonicznym mieszkańcom Śląska opolskiego!
            >
            > Bo teraz nawet środki europejskie, pochodzące głównie z Niemiec, ominą
            > opolskich Niemców i powędrują na "ścianę wschodnią"!
            >
            > Do pociotków tych, którzy górnośląskim Niemcom odbierali tu po wojnie
            > gospodarstwa i pomagali w ich wypędzeniu z Górnego Śląska.

Ależ dlaczego?
            O ile dobrze pamiętam to było referendum. Jesli się jednak mylę, bo pamięć bywa
            zawodna, to niech podziękują tym, którzy zbili na tym krótkotrwałe poparcie
            polityczne. Niebywałe jak ludzie dają sobą manipulować. Wszyscy trąbili, że
            tylko duże regiony mają szansę w UE ale nie, oni coś gadali o kulturze i
            odrębności opolskiego. Teraz mają odrębność kulturową, społeczną i majątkową...

Teraz niech to odkręcą. Ciekawe jak? Czyżby pozostawała już tylko emigracja?

Podobny scenariusz widzę dla autonomii całego Górnego Śląska ale niechcę
            wzbudzać tu niepotrzebnej pyskówki bo jest małe, zdeterminowane lobby, które
            chce dorobić się politycznie na wspomnianym wątku. Górny Śląsk to powinien być
            region, olbrzymi, a nie autonomia.
    • Gość: Aborygyn Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:55
      Jake Soomsiody?

Przeca My Rodzina, Przijoucielstwo!

Górnoszlónzouki.

A Wasza tajla O/S dziylnicoom Siynioralnoom ze s'wjyntym przed Nous wszyskih
      Annabergym.
      • cirano Re: Jak widzicie Opole? 10.07.06, 21:15
        Widze Opole jako przyszlosciowa stolice Slaskiego szlagra
      • oskar44 Re: Jak widzicie Opole? 10.07.06, 23:57
        Aborygyn, uświadomiłeś mi smutną rzecz. Mianowice to, jak bardzo żeśmy się na
        tym Śląsku od siebie oddalili. jak bardzo pozwoliliśmy się poróżnić, rozwodnić
        i wyobcować. A my rzeczywiście som Przijouciele. Jedna Rodzina. I czas chyba
        wrócić do starych porządków. Czas przypomnieć sobie o wspólnej historii,
        wspólnym dziedzictwie i wpólnej przyszłości.

Howejcie sie :)

Związek Opolanki (jej rodziny) ze Śląskiem datuje się zapewne od czasów
        powojennych, dlatgo dla niej jesteście tylko sąsiadami. Ale wątek założyła na
        pewno w dobrej wierze i za to jej dziękuję.
        • kattowitzer_gieksa Re: Jak widzicie Opole? 11.07.06, 00:10
          Opole razem z nami w jednym prawdziwym regionie Górnego Ślaska moze nawet
          stolica bo to historyczne miasto , a goroli z Zgłebia i Czestochowy do Kielc
          albo Krakowa!!!
          • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.06, 00:32
            dżizas..., ludzie latają w kosmos, nanotechnologia a ten dalej hanysy kontra
            gorole hahaha
            ale ciasny jesteś
            • Gość: silesian Re: Jak widzicie Opole? IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.06, 00:51
              polaczyc woj. opolskie z woj. slaskim i utworzyc wkoncu woj. Gornoslaskie !!!

a jak nie to JEDEN SLASK !!! Z Stolica w WROCLAWIU !!!
          • Gość: st. Re: Jak widzicie Opole? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 22:43
            Tak jest! Częstochowę od początku powinna być razem z Kielcami. Co to za
            województwo śląskie z małopolskim regionem częstochowskim??? Parodia
    • iberia30 Re: Jak widzicie Opole? 12.07.06, 09:47
      jak czytam pytanie:"Jak widzicie Opole" to od razu mi sie kojarzy z
      niemieckim :"was finden Sie.....", polska jezyk trudna jezyk.
      Co do Opola-nie mam zdania-ni ziebi ni parzy.
      • Gość: Rehtoor Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 10:54
        Przeca couko skuadnio szloonkigo jynzyka je tako!

A Wy przeca Go uznowouciy i zwjeciy "swojoom" ... "gwarą śląską", noo niy?
        • ballina79 Re: Jak widzicie Opole? 12.07.06, 11:11
          Ja osobiscie mam nadzieje, ze jeszcze bedziemy kiedys razem w jednym,
          historycznym wojewodztwie gornoslaskim. Pozdrowienia dla Opola.
      • Gość: Opolanka odp IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 16:04
        Ja nie pytam, z czym Ci się kojarzy moje pytanie czy moja wypowiedź. Po co więc
        pierwsze dwie linijki Twojego komentarza?
        Wystarczyłaby ostatnia, która treściowo jest pusta!
        Więc co się w ogóle odzywasz?!
        Pozdrawiam
        • Gość: Opolanka Re: odp IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 16:06
          powyższy post jest odpowiedzią do komentarza osoby z nickiem "iberia30"
    • Gość: rudyraf Re: Jak widzicie Opole? IP: 217.153.131.* 13.07.06, 09:16
      Ja znam bardzo dobrze wschodnią część woj. opolskiego (specjalnie nie
      piszę "opolszczyzny" bo to taka komunistyczna nowomowa) i wiem, że Strzelce
      Opolskie, Kędzierzyn Koźle to takie "ładne miasteczka pod Gliwicami". W głowie
      mi się nie mieści ja tamtejsze rejony tak mocn związane z Gliwicami są poza
      woj. śląskim
      • Gość: bibi Re: Jak widzicie Opole? IP: 213.227.87.* 13.07.06, 13:39
        w końcu Strzelce są Opolskie a nie Gliwickie ;)
    • Gość: Bert Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:29
      Niektórzy piszą, że powinno być wspólne woj. opolskie ze śląskim. Opolanie
      (tzn. mieszkańcy Opola, bo z tego co wiem, większości reszty mieszkańców
      województwa wcale tak bardzo nie zależało na osobnym regionie) od razu by
      mówili ile to stracili na utracie województwa. A wystarczy spojrzeć na to, co
      dzieje się po przetyłączeniu woj. częstochowskiego i bielskiego do naszego.
      Bielsko i Cz-wa nie mogą przestać biadolić na to, ile stracili, a prawda jest
      dokładnie odwrotna. Przez obsadzanie miejsc kierowniczych w urzędzie
      wojewódzkim i marszałkowskim oraz odaanie proporcjonalnej liczby miejsc w
      sejmiku ludziom stamtąd, wpływ ludzi od nas na decyzje dotyczące regionu
      dramatycznie spadł, i teraz właściwie oni rządzą nami. WYstarczy spojrzeć na to
      skąd po kolei byli wojewodowie i wice oraz ile ludzi dojeżdża do roboty w tych
      urzędach z byłych woj. bielskiego i częstochowskiego.

A nawiasem mówiąc, to kiedy historyczne ziemie górnośląskie, takie jak
      Lubliniec czy Cieszyn i okolice (kto się nie zgadza niech się douczy) były w
      tamtych województwach, to wszystko było wg nich OK, a teraz gdy jest na odwrót
      (i to tylko formalnie - patrz pierwszy paragraf) to wielki lament od wielu lat!
      A we wszytkich działaniach władz i statystykach wciąż obowiązuje stary podział,
      na tzw. subregiony, pokrywające się z poprzednim układem województw.
      • Gość: Bert Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 20:35
        Jeszcze jedno. Serce też mi mówi, że dobrze, by historyczny Górny Śląsk był w
        jednym województwie. Lecz rozum podpowiada: ostrożnie. A stolicą Górnego Śląska
        są Katowice. Opole nią było, ale historia tak się potoczyła, że przesunęła się
        ona na wschód i tu powstała nowa stolica. A, że K-ce mają 140 lat, to tylko
        chwałą im za to, że w takim czasie urosły do swej wielkości. Niestety wiele z
        tego co najwspanialsze było w tym mieście zostało bezpowrotnie zniszczone,
        często umyślnie w czasie PRLu. NIestety. A teraz wszyscy plują na to miasto nie
        chcąc dostrzec jak wiele jeszcze piękna w nim jest, choc często bardzo
        zaniedbanego.
        POzdrawam wszystkich
      • Gość: Olo Re: Jak widzicie Opole? IP: *.kat.3s.pl 13.07.06, 23:24
        biadoli to raczej Częstochowa. Bielsko pracuje na swoją pozycje i efekty widać,
        a biadoli w Bielsku to może radny sejmiku, oszołom Rajmund Pollak, ale taka
        jego natura.
      • Gość: Andi Re: Jak widzicie Opole? IP: *.voyager.pl / *.voyager.pl 14.07.06, 14:30
        Pisz prawde o Lublińcu
        slaskiegazety.strzebin.net/
    • Gość: Marcin Re: Jak widzicie Opole? IP: 80.50.77.* 14.07.06, 13:22
      Pytasz Opolanko, jak oceniamy sąsiednie województwo. Moja odpowiedź powinna dać
      wszystkim do myślenia o sytuacji panującej na opolszczyźnie ;)
      Otóż od marca br. nie jestem mieszkańcem miasta Opole (urodziłem się na granicy
      między ówczesnymi woj. opolskim i wałbrzyskim). Obecnie jestem mieszkańcem
      Piekar, pracuję w Katowicach i w mojej ocenie (i żony), była to bardzo dobra
      decyzja. Opole i całe województwo jest skazane obecnie na powolną agonię. Nie
      ma tam praktycznie żadnych inwestycji, a i o pracę bardzo ciężko. Na Górnym
      Śląsku sytuacja (moim zdaniem) wygląda znacznie lepiej. Przewiduję, że całe
      województwo w pewnym momencie zostanie podzielone i przyłączone do dwóch
      znacznie większych i silniejszych regionów. Mam na myśli Katowice i Wrocław.
      Autostrada biegnąca przez wszystkie trzy regiony sprawia, że zbliżyły się do
      siebie Katowice i Wrocław z pominięciem Opola. Wydaje mi się, że tak będzie już
      zawsze.

Pozdrawiam i nie trzymam kciuków za Opole.
      • Gość: Andi Re: Jak widzicie Opole? IP: *.voyager.pl / *.voyager.pl 14.07.06, 14:39
        W kwestii formalnej.
        Opole leży w centrum górnego śląska, a Piekary na jego obrzeżu.
        Warto to wiedzieć.
        Pozdrawiam
        • Gość: dolmeczer Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:57
          A Piekary Slaskie, jesce do niydowna, zwauy siy Deutsche Piekar! :-)

PS
          Górny Szlónzek szkryflómy ze srogi buchsztaby, Karlusie glacaty.
    • rico-chorzow Re: Jak widzicie Opole? 14.07.06, 16:44
      Gość portalu: Opolanka napisał(a):

> Witam wszystkich w woj. śląskim i nie tylko. Mam takie pytanie? Co myślicie o
      > mieście Opolu i woj. opolskim? Jakie macie zdanie, z czym się Wam kojarzy,
      > może jakieś doświadczenia? Interesuje mnie Wasze zdanie bo w końcu jesteśmy
      > sąsiadami. Dzięki za opinie.

Opole jest stolicą wszystkich Slązaków wiyrchnych.
      • Gość: Samotrzec' Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:44

Kjere na poon'c' uarzoom na Annaberg!
        • fajna_myszkowianka Re: Jak widzicie Opole? 14.07.06, 22:35
          Opole stolicą Górnego Śląska i województwa górnośląskiego wtedy ziemie
          Małopolski wreszcie się zjednoczą Myszków ,Częstochowa, Kłobuck i Zawiercie
          razem do Małoposki!!!
          • Gość: Noo jak? Jak spoziyrouciy na Uopooule? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 22:54

Z couigo hercele Woom tygo winszujam! :-)
          • Gość: częstoch Re: Jak widzicie Opole? IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 16:34
            Masz rację fajna_myszkowianko! Z tym tylko, że wolałbym do Kielc, bo przy
            Krakowie byśmy byli trochę z boku :(

PS: W Myszkowie i Poraju mam rodzinę i znajomych i jestem silnie z tymi
            ziemiami związany. Pozdrawiam z Częstochowy!
    • toni_93 Re: Jak widzicie Opole? 14.07.06, 23:42
      O ile, jak myślicie, można wzbogacić wspólny budżet po likwidacji tego podziału dzielnicowego, czyli wystrzeleniu w kosmos jednego z urzędów wojewódzkich, marszałkowskich, itp podwójnych agencji, etc?
      I co możnaby za to odchudzenie administracji zrobić dla Sląska?
      Odbudować (odremontować) wszystkie zamki, kościoły i inne obiekty dziedzictwa kulturowego, ktore da się jeszcze ocalić?
      • Gość: sztift Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 00:30

Pewnikym!
      • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.06, 11:17
        toni_93 napisał:

> O ile, jak myślicie, można wzbogacić wspólny budżet po likwidacji tego podziału
        > dzielnicowego, czyli wystrzeleniu w kosmos jednego z urzędów wojewódzkich, mar
        > szałkowskich, itp podwójnych agencji, etc?
        > I co możnaby za to odchudzenie administracji zrobić dla Sląska?
        > Odbudować (odremontować) wszystkie zamki, kościoły i inne obiekty dziedzictwa k
        > ulturowego, ktore da się jeszcze ocalić?

taaa, jasne, trochę na pewno zaoszczedzisz ale ile będziesz musiał wydać?! po co
        nam teraz zaniedbany region opolski, w imię czego? się odłączyli? niech sobie
        radzą, nie czują ślązakami to teraz niech sami wychodzą z tego dołka, po co ja
        mam dokładać z własnej kieszeni do czyjegoś egoizmu i braku umiejętności
        perspektywicznego myślenia?
        nie dziękuję...
        • rico-chorzow Re: Jak widzicie Opole? 16.07.06, 11:51
          Gość portalu: alex napisał(a):

> taaa, jasne, trochę na pewno zaoszczedzisz ale ile będziesz musiał wydać?! po c
          > o
          > nam teraz zaniedbany region opolski, w imię czego? się odłączyli? niech sobie
          > radzą, nie czują ślązakami to teraz niech sami wychodzą z tego dołka, po co ja
          > mam dokładać z własnej kieszeni do czyjegoś egoizmu i braku umiejętności
          > perspektywicznego myślenia?
          > nie dziękuję...

Dlaczego patrzeć tylko okiem - mamony -?,sądzę,lepszą i najlepszą
          perspektywą,tak też mamony,jest - jedność -,i to wszystkich Slązaków,obojętnie
          jakiego deseniu są,i w punkcie - jedność - złożyć swój egoizm;jak przed,tak i
          teraz jest i zostanie dla mnie Chorzowianina stolicą - i to jedyną,podkreślam
          jedyną - tylko Opole.
          • settembrini Re: Jak widzicie Opole? 16.07.06, 11:57
            a co to jest opole? ;p
            jako slazak nigdy w tym miescie nie bylem i nie poczuwam sie do zadnych
            zwiazkow. owszem, historyczne zaszlosci znam i akceptuje, ale nie maja one dla
            mnie zadnego przelozenia na wspolczesnosc.
            • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.06, 11:59
              settembrini napisał:

> a co to jest opole? ;p
              > jako slazak nigdy w tym miescie nie bylem i nie poczuwam sie do zadnych
              > zwiazkow. owszem, historyczne zaszlosci znam i akceptuje, ale nie maja one dla
              > mnie zadnego przelozenia na wspolczesnosc.

ale co zrobisz, znowu ma nami rządzić historia a nie racjonalność
            • stefan_ems Re: Jak widzicie Opole? 16.07.06, 19:31
              settembrini napisał:

> a co to jest opole? ;p
              > jako slazak nigdy w tym miescie nie bylem i nie poczuwam sie do zadnych
              > zwiazkow. owszem, historyczne zaszlosci znam i akceptuje, ale nie maja one dla
              > mnie zadnego przelozenia na wspolczesnosc.

A gdzie byłeś Sett jako Ślązak? Niech zgadnę... w Częstochowie, w Sosnowcu,
              Warszawie? I jakie przełożenia na współczesność mają dla Ciebie te miasta?
              • settembrini Re: Jak widzicie Opole? 17.07.06, 17:18
                masz racje, moj post nie byl przemyslany, kajam sie :) opole jest dla mnie takim
                samym miastem jak wszystkie inne na slasku, ktorych nie mialem okazji blizej
                poznac. natomiast zadnej supremacji opola ze wzgledow historycznych nie
                odczuwam. to mialem na mysli piszac o "przelozeniu". wspomniane przez ciebie
                miasta z wyjatkiem sosnowca sa mi kompletnie obojetne. ja oceniam przez pryzmat
                lokalnosci, ale nie lokalnosci w sensie bliskosci kultury etc., ale codziennych
                kontaktow wszelkiej masci.
          • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.06, 11:58
            rico-chorzow napisał:

> Dlaczego patrzeć tylko okiem - mamony -?,sądzę,lepszą i najlepszą
            > perspektywą,tak też mamony,jest - jedność -,i to wszystkich Slązaków,obojętnie
            > jakiego deseniu są,i w punkcie - jedność - złożyć swój egoizm;jak przed,tak i
            > teraz jest i zostanie dla mnie Chorzowianina stolicą - i to jedyną,podkreślam
            > jedyną - tylko Opole.

Ano dlatego, że właśnie w przypadku Opola nikt nie patrzył z perspektywy
            "mamony". I to powinna być nauczka na przyszłość. Weź sobie statystyki
            charakteryzujące nasze województwo i opolskie. Zbilansuj sobie i zobaczysz co
            wyjdzie na tle pozostałych regionów.
            Ja bym zostawił tak jak jest, a stolicą niech będzie sobie Opole, ale rządzić
            się będzie na własny rachunek.
            • Gość: obywatelskie prawa Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 12:38

We szloonzku uopolskym "rzoondzoom" wszyske tamtejsze Szloonzouki, bo tak siy
              tam prawi na ... Naszo Godka!

Ale i se rzoondzoom tam wszyske bez Poloukoow, co uoznaczo co je tam nojwyrszy
              sztok autoonoomije i svobody Uobywatelski, cego tak Noom brahuje we reszcie
              Goornygo Szloonzka.

Bo Polouki niy mogoom siy wtyrkac' we sprawa Myn'szos'cie, bo uoona je
              hroonioono ojropyjskymi Prawiduooma.

I tygo Noom trza we coukym Goornym Szloonzku!
              • Gość: alex Re: Jak widzicie Opole? IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.06, 13:30
                co Ty za głupoty wypisujesz??
                poczytaj sobie co Opolanie sami piszą, z czym mają problemy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=45296245&v=2&s=0
                • Gość: czuwaj Re: Jak widzicie Opole? IP: 85.195.123.* 16.07.06, 16:45
                  Alex boroku, i w niedziela musicie robic ? mocie tam choc klima ?

• Gość: >?< Re: Jak widzicie Opole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:48

Szuo by pejdziyc': " Mota, ... co kceta"!
            • rico-chorzow Re: Jak widzicie Opole? 17.07.06, 07:26
              Gość portalu: alex napisał(a):

> Ano dlatego, że właśnie w przypadku Opola nikt nie patrzył z perspektywy
              > "mamony". I to powinna być nauczka na przyszłość. Weź sobie statystyki
              > charakteryzujące nasze województwo i opolskie. Zbilansuj sobie i zobaczysz co
              > wyjdzie na tle pozostałych regionów.
              > Ja bym zostawił tak jak jest, a stolicą niech będzie sobie Opole, ale rządzić
              > się będzie na własny rachunek.

Ja pisałem o jedności Górnego Sląska,i w tym momencie nie intresują mnie inne
              regiony,zaś inną sprawą jest - stolica,rządzenie i rozrachunki -,osobiście
              zdecentralizowałbym władzę,administrację i resorty przemysłowe czy rolne,rozsiał
              po wszystkich większych miastach takiego połączonego województwa.
    • sss9 Re: Jak widzicie Opole? 17.07.06, 08:30
      prowincjonalne miasteczko z rangą stolicy województwa, ze słynną tylko w Opolu
      naleśnikarnią i fajnym ścisłym centrum. miasteczko, o którym byłoby zupełnie
      cicho gdyby nie festiwal piosenki i afery polityczno-gospodarcze.
      • Gość: Jan Re: Jak widzicie Opole? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.06, 16:21
        Jak wiadomo z histori to po podziale OS Kattowitz przypadlo do Polski a
        wojewodom zostal gorol Grazynski a Dyktatora powstan sl.Korfantego Pilsudski
        zamknol w Berezie Kartuskiej. I dlatego ze Oppeln zostalo w Reichu dlatego
        zostalo stolica OS. A Breslau byl stolica Schleisien.
      • rico-chorzow Re: Jak widzicie Opole? 17.07.06, 21:38
        sss9 napisał:

> prowincjonalne miasteczko z rangą stolicy województwa,

Przykładów prowincjalnych "miasteczek",jako stolice regionów,województw jest na
        świeci mnóstwo,i funkcjonują.

ze słynną tylko w Opolu
        > naleśnikarnią i fajnym ścisłym centrum. miasteczko, o którym byłoby zupełnie
        > cicho gdyby nie festiwal piosenki i afery polityczno-gospodarcze.
    • Gość: PAT Re: Jak widzicie Opole? IP: *.akk.net.pl 17.07.06, 23:03
      O Opolu nie myślę, jeszcze tam nie byłem, jak będę to może będę miał jakieś
      przemyślenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka