Dodaj do ulubionych

Odbudujmy Katowicki Rynek

IP: gate:* / 192.168.1.* 04.02.03, 17:51

Szanowni Państwo , a w szczególności Katowiczanie

O D B U D U J M Y Rynek w Katowicach.

Gdy widzę , czytam te chore projekty przebudowy Rynku to dostaję "migreny" .

Rynek nalezy odbudować a nie budować czy przebudować.

Apeluje do powrotu koncepcji Grundmana z ewentualnymi kilkoma zmianami w
funkcjonalnym oczywiście historycznym (secesyjnym) stylu.

Dlaczego ludzie !!! nie odbudować tego co było najlepsze w historii Rynku ( z
drobnymi zmianami wynikającymi z doświadczeń upływu lat).!!!

Co o tym myślicie?

Sędzia
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Zbudujmy nowy katowicki rynek! IP: *.normanet.pl 04.02.03, 18:15
      Odbudowa rynku jest bardzo złym pomysłem.
      Katowice mają możliwość posiadania najładniejszego i największego rynku w
      Polsce. Musi się on rozciągać aż do Spodka.
      Rynek powinien wyglądać tak:

Rynek w Katowicach – stolicy województwa, powinien być niepowtarzalny w swej
      oryginalności i oddawać ducha regionu. Regionu, który ma swoją tradycję ale i
      nie boi się nowoczesności
      Uważam, że jako rynek należy traktować całą przestrzeń od obecnego
      rynku aż po Spodek. Tak więc do zaplanowania byłby bardzo duży teren (co już
      samo w sobie jest niespotykane nigdzie indziej) i powinno to stanowić wyzwanie
      dla najlepszych projektantów i architektów (nawet na świecie).
      W zaplanowanie i przebudowę rynku powinny się finansowo zaangażować
      władze województwa, a nie tylko miasta. Rynek powinien być po prostu wizytówką
      regionu.
      Uważam jednocześnie, że można przebudowę w bardzo łatwy sposób połączyć z
      inwestycjami komercyjnymi. Wystarczy jedynie zainwestować w bardzo dobry
      projekt zagospodarowania całego terenu wykonany przez jakiegoś genialnego
      architekta i urbanistę.
      Przedstawienie oryginalnego projektu, w którym byłaby dalekowzroczna wizja i
      założenia przebudowy przyciągnęłoby z pewnością bogatych inwestorów, którzy
      musieliby się dostosować do projektu i którzy by dodawali jednocześnie swoje
      uwagi do realizowanych inwestycji.
      Nie zapominajmy, że budowa będzie w okolicach Spodka i pomnika Powstańców
      Śląskich, które to już obiekty są symbolami Śląska. Myślę, że wiele koncernów
      będzie chciało zainwestować obok tych symboli, w miejscu , które w założeniach
      stanie się sercem regionu.
      Co do wyglądu samego rynku, to moja wizja jest następująca: powinno to
      być połączenie starych kamienic z nowoczesnymi podświetlonymi budynkami.
      Wszystko to powinno być uzupełnione grą świateł w połączeniu z wodą i
      zielenią. Odsłonięta powinna być Rawa i powinna być wykonana w jej pobliżu (pod
      separatorem) podświetlana fontanna (może być w stylu fontanny w Barcelonie).
      Brzeg Rawy powinien być wyprofilowany, uzupełniony zielenią, tak by można było
      zejść nad wodę (nie może to być koryto, jak w okolicach ul Sokolskiej).
      Części rynku, od muzeum poprzez teatr, UM do ul 3 maja powinien zostać
      przywrócony stary wygląd. Należy wyburzyć Zenit i Dom Prasy. Skarbek powinien
      pozostać. Stanowiłby on połączenie pomiędzy historyczną, a nowoczesną częścią
      rynku.
      Uważam, że stając w oknie w obecnym Urzędzie Miejskim na rynku powinna przed
      nami rozpościerać się następująca panorama: po prawej stronie teatr, obok stare
      kamienice, a nad nimi wysoki budynek Unii Centrum (Bardzo mi się to połączenie
      podoba). Następnie park, pomnik Powstańców Śląskich, a potem Spodek i szklana
      kopuła projektowanego pawilonu, który ma stanąć w środku obecnego ronda.
      Następnie aż do Skarbka jest pole do popisu dla nowoczesnych budowli w stylu
      podświetlanego hotelu przy Alei Górnośląskiej, czy banków przy ul Damrota.
      Powinny to być budynki w większości przeznaczone do rekreacji i rozrywki,
      wyposażone w parkingi podziemne. Budynki z tej strony powinny być budowane od
      niskich do coraz wyższych. Zapewni to poczucie bezpieczeństwa przebywającym na
      rynku ludziom, a jednocześnie odda siłę miasta i regionu.
      Wszystko to powinno być przy tym, jak pisałem na wstępie uzupełnione w gustowny
      sposób światłem, wodą i dużą ilością zieleni.
      Patrząc natomiast z dachu obecnego urzędu stanu cywilnego powinno się widzieć
      starą historyczną zabudowę uzupełnioną elementem śląskim. Np. można w pobliżu
      teatru zrobić hologram (coś w stylu projektu Sawki) herbu województwa
      śląskiego. W dali powinna być widoczna podwyższona o 30 metrów kopuła bazyliki
      w Katowicach ( proponuję na nią zorganizować społeczną zbiórkę).
      Przestrzegam jednocześnie przed mechanicznym łączeniem elementów starej
      zabudowy z nowoczesną. Musi to być zrobione w sposób mistrzowski i z dużym
      wyczuciem. Negatywnym przykładem jest np. Sosnowiec, gdzie na skrzyżowaniu ul
      Modrzejowskiej z Kościelną wybudowano nowoczesny budynek wśród starej zabudowy.
      Przypomina to postawienie mercedesa obok syrenki i budzi mój niesmak, za każdym
      razem kiedy tamtędy przechodzę.
      Sprawę tramwajów proponuję rozwiązać w następujący sposób:
      1.Podczas budowy DTŚ linię tramwajową należy puścić dołem, przy czym przystanek
      na rondzie powinien być wyprowadzony na powierzchnię. Następnie linia powinna
      biegnąć pod ziemią do ul Nowogranicznej. Potem dalej w tunelu ul
      Nowograniczną, wychodzić na powierzchnię przed Rawą, przecinać ul 1 Maja i
      dochodzić do torów kolejowych.
      2. Następnie wzdłuż torów kolejowych (można to zrobić podczas przebudowy dworca
      PKP) linia tramwajowa mogła by biec aż do nowo budowanej ul Stęślickiego ( z
      odbiciem do projektowanego dworca autobusowego)
      3. Potem tramwaje ulicą Stęślickiego jeździłyby do DTŚ
      Linia tramwajowa utworzyłaby w ten sposób pierścień wokół ścisłego centrum.
      Mógłby nią stale ( obok innych linii) jeździć jeden tramwaj. Byłoby to nie
      tylko wygodne dla mieszkańców, ale tworzyłoby atrakcyjną trasę turystyczną.
      Bardzo dobrym pomysłem, zaproponowanym przez prezydenta miasta - Piotra Uszoka
      jest połączenie ul Warszawskiej tunelem pod rynkiem z ulicą Mickiewicza.
      Tak więc moją wizją jest utworzenie rynku w postaci jednego placu z dużą
      ilością kawiarni zieleni, wody i światła. Rynku niespotykanego gdzie indziej.
      Rynku dwudziestego pierwszego wieku.
      • Gość: Sędzia Re: Obudujmy nowy katowicki rynek! IP: gate:* / 192.168.1.* 05.02.03, 10:39

Ciekawa propozycja !

Z jednym tylko pozostanę przy swoim - odbudujmy Rynek w starym kształcie ( z
        podziemnymi tramwajami)a od Muzeum i Separatora można wprowadzać w zycie
        proponowane rozwiązania w Twojej propozycji- OK.

Sędzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka