Dodaj do ulubionych

Albrecht1!kropla drąży kamień?

IP: *.garinet.pl 28.02.03, 15:08
No wiec od kilku dni jestem zewszad bombardowany pronunijna
propaganda.Przegladzajac cala liste dobrodziejstw czekajacych na Polakow w UE
uzmyslowilem sobie ,ze tak naprawde to Niderlandczyki.... nie sa w Unii!!!
Biedaki w polowie tego nie doswiadczja ,co bedzie dane Polakom,hi,hi.
Teraz widze pod jaka presja sie tutaj znajdujecie.Najlepszy byl wywiad w
radiu z 5-tka studentow .Trzech z nich bylo entuzjastami, pozostali
sceptykami na finalne pytanie ,jak beda glosowac odpowiedzieli zgodnie ,ze
na "tak" !pal szesc optymistow ,ale sceptycy oswiadczyli rezolutnie,ze....nie
ma innej alternatywy!!???Rece odpadaja.Jechalem przez Slask,widzialem tylko
czern i szarosc .Jest tam naprawde duzo do zrobienia ,a nie do bredzenia o
autonomii,wierz mi.
Gdybym jeszcze zostal w Polsce kilka dni to pewnie stal bym sie goracym
zwolennikiem akcesji,wiec chyba bede sie zbieral.
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Albrecht1!kropla drąży kamień? 02.03.03, 16:01
      Gość portalu: Dejavu napisał(a):

>Jechalem przez Slask,widzialem tylko
      > czern i szarosc .Jest tam naprawde duzo do zrobienia ,a nie do bredzenia o
      > autonomii,wierz mi.

Trzeba było zatem bardziej uważnie się rozgladać. Śląsk ma niejedno oblicze.
      Pisanie o czerni i szarości jest właśnie szare i nijakie.
      Z jednym zgadzam się całkowicie: jest bardzo wiele do zrobienia i to na
      pokolenia. Sposobem na to jest właśnie autonomia. To ona może zagwarantować
      pełnię dekoncentracji i decentralizacji ośrodków decyzyjnych w adminstracji. A
      to od niej zależy sprawne zarządzanie regionem. Przykładem poczynań centrum
      może być wprowadzenie kuchennymi drzwiami sposobu finansowania policji oraz
      mianowania powiatowych komendantów policji, czy nowelizacja z końca ub. r.
      ustawy o podatkach lokalnych. "Dzięki" temu spadły dochody gmin z racji
      podatków od nieruchomości o ok. 50%. Jeśli zatem dodamy brak ustawy o
      finansowaniu samorządów, to pozostaje pytanie czy nie należałoby zmienić
      nazwę "Samorząd" na tą z lat osiemdziesiątych Gminne i Powiatowe Rady Narodowe.
      PS. I jak się udał urlop?
      • Gość: Dejavu szary odcien szarosci jak..Procol Harum. IP: *.kennisnet.nl 03.03.03, 16:22
        albrecht1 napisał:

>> Trzeba było zatem bardziej uważnie się rozgladać. Śląsk ma niejedno oblicze.
        > Pisanie o czerni i szarości jest właśnie szare i nijakie.

To tez kolory,wiec zadna tam nijakosc.Zreszta sam mieszkasz w kurorcie,wiec nie
        doswiadczasz tego na codzien.Widzialem wiec nieruchome kola szybow
        wyciagowych,blade swiatla( zbyt slabe zarowki?)w oknach domow z odpadnietym
        tynkiem i sciagniete twarze na przejsciach dla pieszych.Ale podziwialem tez
        gigantyczne centra handlowe z zaparkowanymi setkami samochodow.Imponujace
        zwlaszcza bylo to miedzy Katowicami a Gliwicami przy trasie na
        Wroclaw.Pokazalem Niderlandczykom przywiezione foldery Geanta i
        Carrefour'ea.Cmokali ze zdumienia.Wiec sa i jasne strony.

> Z jednym zgadzam się całkowicie: jest bardzo wiele do zrobienia i to na
        > pokolenia. Sposobem na to jest właśnie autonomia.....

Pamietam,podalem kiedys dla zartow-chcac wykpic idee autonomii Slaska- przyklad
        autonomii Podhala.Tymczasem przebywajacc kilka dni w Zakopanem spotkalem sie
        tam z opiniami postulujacymi...wolna Galicje!Od Warszawy, naturalnie.Czy tam
        rzeczywiscie grasuje jakas epidemia?A od kogo uniezalezni sie Warszawa,od Lodzi?

> to od niej zależy sprawne zarządzanie regionem. Przykładem poczynań centrum
        > może być wprowadzenie kuchennymi drzwiami sposobu finansowania policji oraz
        > mianowania powiatowych komendantów policji, czy nowelizacja z końca ub. r.
        > ustawy o podatkach lokalnych. "Dzięki" temu spadły dochody gmin z racji
        > podatków od nieruchomości o ok. 50%. Jeśli zatem dodamy brak ustawy o
        > finansowaniu samorządów, to pozostaje pytanie czy nie należałoby zmienić
        > nazwę "Samorząd" na tą z lat osiemdziesiątych Gminne i Powiatowe Rady
        Narodowe.

To sa wszystko tylko techniczne detale ,ktore mozna zmienic za jednym
        pociagnieciem piora.Stan ten jest wynikiem preferowania partyjnych interesow
        rzadzacej w danym momencie grupy.I wcale nie trzeba do tego autonomii.

> PS. I jak się udał urlop?

Dziekuje,doskonale.Nie zepsul mi go nawet fakt,ze ukradziono mi radio z
        samochodu.Jezeli zrobil to jakis biedak,to niech mu tam na dobre
        wyjdzie.Ostatecznie moje towarzystwo ubezpieczeniowe miesci sie w wiezowcu o
        kubaturze dorownujacej PKiN-owi,wiec nie zbiednieja.Bedzie to niejako na razie
        jedyny "in plus" wklad Unii,jako ze Polska ma byc platnikiem netto.Trzeba
        przyznac,ze zrobil to fachowo nie uszkadzajac deski rozdzielczej.Ogladalem tez
        w TV sabat jednej czarownicy,nazywala sie chyba Olejnik.Ten babsztyl o
        wygladzie Horpyny pomiatal, bylo nie bylo poslami na Sejm w programie
        typu "talk show",cos takiego na Zachodzie bylo by nie do pomyslenia!.
        Mialem zabawny incydent.W Slubicach placilem za benzyne i stojacy obok mnie
        Niemiec obrzucil mnie wyraznie zdumionym spojrzeniem widzac karte Visa i
        slyszac polskie slowa padajace z moich ust.Czyzby Ossi sadzili,ze Polak nie
        moze dysponowac karta kredytowa?Specjalnie zwlekalem z podejsciem do
        samochodu,zeby nie widzial zoltych numerow.
        • albrecht1 Re: szary odcien szarosci jak..Procol Harum. 03.03.03, 20:25

>>Przykładem poczynań centru
          > m
          > > może być wprowadzenie kuchennymi drzwiami sposobu finansowania policji ora
          > z
          > > mianowania powiatowych komendantów policji, czy nowelizacja z końca ub. r.
          >
          > > ustawy o podatkach lokalnych. "Dzięki" temu spadły dochody gmin z racji
          > > podatków od nieruchomości o ok. 50%. Jeśli zatem dodamy brak ustawy o
          > > finansowaniu samorządów, to pozostaje pytanie czy nie należałoby zmienić
          > > nazwę "Samorząd" na tą z lat osiemdziesiątych Gminne i Powiatowe Rady
          > Narodowe.
          >
          > To sa wszystko tylko techniczne detale ,ktore mozna zmienic za jednym
          > pociagnieciem piora.Stan ten jest wynikiem preferowania partyjnych interesow
          > rzadzacej w danym momencie grupy.I wcale nie trzeba do tego autonomii.

Ano własnie, jedno pociągniecie pióra 5 lat temu, teraz inne pociągnięcia,
          pomysły etc. Raz wybiera się dyrektora Kasy Chorych, za 2 lata karze się go
          za... dobre wyniki finansowe, zabiera nadwyżkę wypracowaną tutaj w regionie do
          centrum. Za bardzo to wszystko zależne od centrum.
          A "epidemia" o jakiej piszesz to nic innego jak pragnienie ludzi, by mogli
          decydować o swoich małych ojczyznach, o swoim heimacie. Bo są bliżej swoich
          problemów, tego co jest dla ich reginu wazne i potrzebne. I chca byc u siebie.
          Tak przecież jest zarówno w angielskich parafiach jak i szweckich regionach
          państwowo-samorządowych. I tak jest np. na Kaszubach, gdzie są dwujęzyczne
          nazwy miejscowosci, nalepki "Jestem Kaszeba" na samochodach, flagi czarnego
          Gryfa, czy też na Podhalu.
          Arbitralne decyzje podejmowane przez jedno techniczne pociągnięcie piórem
          przerabialiśmy za PRL. I ten przykład wystarczy. Dzięki niemu np. moje Bielsko
          pozbyło się zabytkowych budowli i linii tramwajowych z końca XIX w.
          • Gość: Dejavu a samorzad tworza ludzie... IP: *.kennisnet.nl 04.03.03, 15:56
            albrecht1 napisał:

>> A "epidemia" o jakiej piszesz to nic innego jak pragnienie ludzi, by mogli
            > decydować o swoich małych ojczyznach, o swoim heimacie. Bo są bliżej swoich
            > problemów, tego co jest dla ich reginu wazne i potrzebne. I chca byc u siebie.

Ze koszula cialu blizsza byc nie musi swiadcza moje peregrynacje z gmina
            znacznego miasta,ktorego to gmina od lata ub.roku slimaczy sie ze sprzedaza
            mieszkania komunalnego.Kiedy zapytalem wysoko postawionego urzednika ,czy gmina
            cierpi na nadmiar pieniedzy popatrzyl na mnie jak na wariata.Znajomi
            uswiadomili mnie pozniej,ze oczywiscie rzeczony biurokrata pensje otrzymuje
            regularnie i reszta(miasto) go nie obchodzi.Miasto,jak inne w Polsce oczywiscie
            ledwo wiaze koniec z koncem i zdawaloby sie takie mieszkanie powinno uplynnic
            na pniu,a jednak nie.Malo tego podobno nowo wybrany samorzad 2 dni(sic!)
            debatowal nad wysokoscia swoich diet pozostawiajac naglace sprawy na drugim
            planie.Tak wiec element ludzki jest tu kluczem,a tego brakuje w calym kraju i
            Slask nie jest wyjatkiem.Jedynym ratunkiem bylaby swojego rodzaju "Blekitna
            Armia" powracajaca do Kraju,ale kto zwolni raz zajete stolki,ktore sa tam
            traktowane jak lup,a nie jak srodek spelniajacy sluzebna role wobec
            spoleczenstwa.Odnosze wrazenie,ze autonomia w Twoim zrozumieniu bylaby
            egoistyczna w swojej percepcji ,ograniczona li tylko do wlasnego
            podworka.Zjawisko heimatyzacji jest obce polskiej tradycji panstwowej i nie
            bedziemy wracac do czasow rozbicia dzielnicowego.Caly swiat odprowadza do tzw.
            centrali swoje wplywy ,ktore sa pozniej redystrybuowane: vide USA.Kalifornia ze
            swoja Sillicon Valley moglaby schowac w kieszeni takie Oregony,Arkansasy czy
            Omahy na kupe razem wziete,a jednak odprowadza zyski,czy nadwyzki do
            centrali.Inne kraje maja prowincjonalne zarzady funkcjonujace
            podobnie,dlaczego wiec Polska mialaby byc inna.Istotny jest tu tylko czynnik
            ludzki.

Kaszubach, gdzie są dwujęzyczne nazwy miejscowosci, nalepki "Jestem Kaszeba"
            na samochodach, flagi czarnego Gryfa, czy też na Podhalu.

Pierwsze slysze o dwujezycznosci Kaszub.Jaki mialby byc ten drugi
            jezyk?.Zreszta Niemcy na Opolszczyznie od lat bezskutecznie to postuluja i na
            pewno podpierali by sie precedensem kaszubskim.A nalepki to zwykla komercja
            widocznie jeszcze w Polsce nikt nie odkryl tego byznesu.Tu wladza nie ma nic do
            powiedzenia.

... Bielsko pozbyło się zabytkowych budowli i linii tramwajowych z końca XIX w.

Linia tramwajowa z XIX wieku? Nie pamietam takowej w czasach mojego bywania w
            Bielsku.Moze ja przeniesli do Lodygowic...

• albrecht1 Specjalista centralista 07.03.03, 19:00

>Odnosze wrazenie,ze autonomia w Twoim zrozumieniu bylaby
              > egoistyczna w swojej percepcji ,ograniczona li tylko do wlasnego
              > podworka.

Jak powiedział kiedyś Robert Makłowicz, jego serce jest zbyt małe by kochać
              cały kraj, dlatego on kocha swoją małą ojczyznę Małopolskę.
              Mnie bardzo zależy na moim heimacie Śląsku. W ostatnim wywiadzie autor
              książki "Finis silesiae" Henryk Waniek odpowiada na pytanie: Czyj jest Śląsk?-
              "Śląski. Niezależnie od jego przynależności państwowej. Myślę, że Śląsk
              samorządny- podobnie jak Pomorze, Wielkopolska, Podlasie- to byłoby coś na co
              ta ziemia zasługuje. Myślę, że nawet byłoby do udowodnienia jakieś, chociażby
              ograniczone, prawo Śląska do samostanowienia."
              Nie oznacza to jednak, iz w sytuacji kiedy w innych regionach zorganizuja się
              ludzie na rzecz swoich regionów nie wspierałbym ich działań. Jednak nie będę na
              siłę uszczęśliwiał innych.

>Caly swiat odprowadza do tzw.
              > centrali swoje wplywy ,ktore sa pozniej redystrybuowane: vide USA.

Ależ naturalnie, że tak. Pytanie, bardzo ważne, dotyczy stosunku kwoty, którą
              odprowadzamy do centralnego budżetu, a kwoty która pozostaje na miejscu.
              O tym mówi między innymi program Ruchu Autonomii Śląska
              www.raslaska.org.pl
              95 % drenaż środków z regionu do kasy państwa to jednak mówiąc delikatnie
              przesada. A tak wygląda to w Polsce. Za taki model ustrojowy ja serdecznie
              dziękuję.

> Pierwsze slysze o dwujezycznosci Kaszub.Jaki mialby byc ten drugi
              > jezyk
              > Linia tramwajowa z XIX wieku? Nie pamietam takowej w czasach mojego bywania w
              > Bielsku.Moze ja przeniesli do Lodygowic...

Bravo Deja Vu, dałeś dowód ignorancji tematu. Jest takie mądre powiedzenie -
              W Polsce nawet spirytus nie jest 100 procentowy, tym bardziej naród-
              Jeździsz na urlopy do Polski, a na Śląsku widzisz jedynie szarość, choć region
              ten jest bardzo zróżnicowany. Ale, cóż lepiej posługiwać się stereotypami, iż
              Śląsk to tylko GOP.
              Pracując w zamoznej Holandii nie stać Cię by pojechać na Hel, Kartuz, Karwi czy
              Wdzydz Kiszewskich. Szkoda, będąc tam usłyszysz nie tylko kaszubski język, ale
              i urzędowe tablice napisane w tym języku. Pogadaj z Kaszebami zobaczysz kim są
              i co uważają na temat podobnych uwag jak Twoja.
              Co do Bielska mój Panie, to linia tramwajowa istniała tam od 1895 r. i od
              początku była linią elektryczną. Zlikwidowały ją dopiero komunistyczne,
              centralistyczne władze PRL w 1971 r.
              W myśl ustawy o zabytkach , wszystko co zostało wytworzone przed 1945 r. jest
              zabytkiem, w tym również owa linia tramwajowa.
              Radzę Deja Vu podróżować z oczami i umysłem otwartym na otaczający świat, bo za
              chwilę bedziesz twierdził, iż kopalnia soli w Wielczce jest jedynie
              niepotrzebnym dołem, który należy zasypać, bo sól szkodzi zdrowiu, a do dziury
              jeszcze jakieś dziecko wpadnie i nieszczęście gotowe.
              • Gość: Terminator Re: Specjalista centralista IP: *.gen.twtelecom.net 08.03.03, 18:57
                szowinizm, ignorancja, zadufanie to cechy nowego polaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka