Dodaj do ulubionych

Do zajadlych przeciwnikow Uszotka

04.09.06, 12:37
Postanowilam zalozyc ten watek bo ten o sygnalizacji na Grundamanna
przerodzil sie w polityczna dyspute.

Czy tak trudno jest Wam zrozumiec, ze jesli ktos nie wylewa wiadra pomyj na
USzotka to nie jest wcale rownoznaczne z tym, ze go pochwala, popiera albo
dla niego pracuje???Typowe polactwo z Was wylazi, ze wszyscy musimy miec
takie samo zdanie a jak ktos ma inne to co ?Od razu spisek?Od razu dla niego
pracuje, cos z tego ma?To jest zalosne i smieszne zarazem.
Rozumiem, ze ktos ma pretensje do Uszotka, czy do innych wlodarzy ok-ale wez
napisz konkrety a nie, ze bla bla cos tam cos tam i ze to wina prezydenta.Bo
to nie jest dyskusja doroslych ludzi tylko przedszkolakow.

Czy tak trudno podyskutowac bez osobistych wycieczek?
Oswiadczam po raz ostatni:ani ja ani nikt z moich bliskich nie pracuje w UM
(kto mnie czasem czyta doskonale wie, ze pracuje w bardzo specyficznej branzy
o ktorej malo kto ma pojecie, ze wogole istnieje) mam w nosie czy na stolku
siedzi Uszatek czy inny Xksinski , grunt, zeby w miescie bylo coraz lepiej.
I drazni mnie przypisywanie calego zla miasta tego prezydentowi, ktos go w
koncu wybral...za chwile wybory wiec sie wykazmy/wykazcie i zaglosujcie tak,
zeby byl ktos inny , inny i od razu lepszy o niebo-zycze powodzenia.
Moze wtedy z dnia na dzien beda u nas drogi lepsze, rynek i dworzec jaki by
sie nam marzyl...

Obserwuj wątek
    • Gość: Alfred Ani zajadły ale stwierdzam fakty IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.09.06, 18:24
      Pan Prezydent Miasta Ka6towic wydal bezprawną decyzje na podstawie której Jego
      pracownicy mnie okradli a następnie szantażując żadali odemnie podpisu.
      Od pieciu lat upominam się o zwrot mojego majątku chodze po
      prokuraturach,urzedach ,instytucjach ,sądach,policji całośc jest do tego
      stopnia skorumpowana ,że nic ich niemoże ruszyć a ja obrabowany doszczetnie i z
      mojego i mojej rodziny majatku i dorobku korzystają zlodzieje z ukladów
      mafijnych,Gdybym chcial dokladnie opisać całą sprawe to bylaby ksiązka o
      działalności mafi pod kierownictwem Pana Uszoka,
      • Gość: erwin Re: Ani zajadły ale stwierdzam fakty IP: *.forcenet.com.pl 04.09.06, 19:03
        a jakich przeciwnikow ma pan Uszok w nadchodzacych wyborach??
      • iberia30 do Alfreda 04.09.06, 20:19
        choc jedna sensowna wypowiedz.
        Szczerze mowiac to czekam na wypowiedz zajadlej kitki niejakiej, ktora cale zlo
        miasta jak i swiata tego upatruje w Panu U, i przy kazdej okazji na Niego
        najezdza, no coz mozna i tak, najlatwiej jest kogos krytykowac, ciekawe czy
        prywatnie sama jest taka idealna.
        • Gość: Alfred Aby zrozumieć to bagno należy być nim dotkniety IP: *.gprspla.plusgsm.pl 05.09.06, 11:42
          Jak to draństwo dziala to po zapoznaniu się z dzialalnością tej mafi człowiek
          zastanawia się w jakim świecie my żyjemy,poprostu przeżyłem ponad 70 lat
          widziałem więcej jak przeciętny obywatel egzekucje faszystowskie,szalęnstwo UB
          komunistyczne ale to wszystko robili zgodnie ze swoim prawem które sobie
          postanowili.
          Dziś zgodnie z prawem konstytucją prawdopodobnie mamy Państwo Prawa człowiek
          jest podmiotem tylko Pan Uszok żyje jeszcze prawem faszystowskim lub
          komunistycznym poprostu bezprawnie obrabował mnie a po obrabowaniu zażądał mej
          zgody i podpisu dokumętów to mi 0obiecał ,że czesc mojego dorobku osobistego mi
          zwruci.Prokurotorzy,sądy,instytucje odwoławcze to są dla "maluczkich" Pan Uszok
          jest nie do ruszenia otoczony zbrojną mafia dzialająca nie beziteresownie.
    • iberia30 no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 08:32
      niemozliwe, Kitus wypowiedz sie bo to Twoj ulubiony temat....
      • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 10:31
        ja bym sie wypowiedzial, ale nawet nie napisaliscie z kim pan U bedzie konkurowal w walce o fotel.
        wniosek z tego taki, ze przez nastepne cztery lata bedziemy zdani na nieudolna wladze pana U, chwalenie sie DTS (w koncu to inzynier drog) i zielone ekrany w centrum miasta. Oraz wielkie obietnice zwiazane z dworcem, budowa biurowca na Mlynkiej, ktory mialby zamknac ta nieszczesna pierzeje, a dodam ze plany juz byly, i byl to bardzo ciekawy projekt. W miedzy czasie wybuduja nam jakas Biedronke vide Kino Kosmos. Natomiast nie zrobi sie nic w celu promocji miasta na jaka zasluguje (vide Wroclaw) ani nie przyciagnie sie zadnych inwestorow.
        Dlatego ja panu Uszokowi serdecznie dziekuje.
        • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 10:41
          roquentin napisał:

> ja bym sie wypowiedzial, ale nawet nie napisaliscie z kim pan U bedzie
          konkurowal w walce o fotel.

moze poszukaj w necie, ja nie wiem i na razie mnei to srednio interesuje...

> wniosek z tego taki, ze przez nastepne cztery lata bedziemy zdani na
          nieudolna wladze pana U,

pozyjemy zobaczymy

> chwalenie sie DTS (w koncu to inzynier drog) i zielone ekrany w
          > centrum miasta. Oraz wielkie obietnice zwiazane z dworcem, budowa biurowca na
          Mlynkiej, ktory mialby zamknac ta nieszczesna pierzeje, a dodam ze plany juz
          byly, i byl to bardzo ciekawy projekt.

nie da sie wszystkiego zrobic jednoczesnie, tak trudno to zrozumiec?

> W miedzy czasie wybuduja nam jakas Biedronke vide Kino Kosmos. Natomiast nie
          zrobi sie nic w celu promocji miasta na jaka zasluguje (vide Wroclaw) ani nie
          przyciagnie sie zadnych inwestorow.

jakich inwestorów miales na mysli, bo nasze okoliczne SSE kwitna.

> Dlatego ja panu Uszokowi serdecznie dziekuje.
          • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 12:19
            iberia30 napisała:

> moze poszukaj w necie, ja nie wiem i na razie mnei to srednio interesuje...

widzisz, moze warto by sie bylo tym zainteresowac, bo za niedlugo przyjdzie nam spelnic swoj obywatelski obowiazekk, isc do urn i zaglosowac i nie bedziemy wiedzieli na kogo ;)

> nie da sie wszystkiego zrobic jednoczesnie, tak trudno to zrozumiec?

a przypomnij mi ile lat pan U. juz grzeje fotel?? <rotfl>

> jakich inwestorów miales na mysli, bo nasze okoliczne SSE kwitna.

KSSE maja sie swietnie dlatego, ze sa zarzadzane przez czlowieka ktory ma leb na karku. Ale centrum miasta umiera! Mam nadzieje, ze teraz gdy, Chorzowska 50 i Altus weszly do strefy cos sie zmieni.
            • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 12:44
              roquentin napisał:

>> widzisz, moze warto by sie bylo tym zainteresowac, bo za niedlugo przyjdzie
              nam spelnic swoj obywatelski obowiazekk, isc do urn i zaglosowac i nie bedziemy
              wiedzieli na kogo ;)

to sie zainteresuj....

> a przypomnij mi ile lat pan U. juz grzeje fotel?? <rotfl>

nie wiem i nie bede tego szukac, w kazdym razie widac na kazdym kroku, ze w
              miescie sa robione rozne rzeczy-zapytaj moze osoby, ktore sa 2-3 razy w roku w
              Katowicach na goscinnych wystepach jakie widza roznice.
              Poza ty chyba zapomniales o pewnym aspekcie:z pustego i salomon nie naleje,
              kazda inwestycja to finanse, a nie tylko czy jedna osoba siedzi na stolku czy
              nie.

> KSSE maja sie swietnie dlatego, ze sa zarzadzane przez czlowieka ktory ma leb
              na karku.

racja

>Ale centrum miasta umiera! Mam nadzieje, ze teraz gdy, Chorzowska 50 i
              Altus weszly do strefy cos sie zmieni.

Chorzowska jest juz jakis czas i co?
              Skoro masz tyle pomyslow i inwencji tworczej to sie nia podziel.
              • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 12:50
                iberia30 napisała:

> to sie zainteresuj....

no wlasnie sie interesuje :D

> nie wiem i nie bede tego szukac, w kazdym razie widac na kazdym kroku, ze w
                > miescie sa robione rozne rzeczy-zapytaj moze osoby, ktore sa 2-3 razy w roku w
                > Katowicach na goscinnych wystepach jakie widza roznice.
                > Poza ty chyba zapomniales o pewnym aspekcie:z pustego i salomon nie naleje,
                > kazda inwestycja to finanse, a nie tylko czy jedna osoba siedzi na stolku czy
                > nie.

no to ja ci powiem - 8 lat. i przez te 8 lat nie wiele sie w tym miescie zmienilo na lepsze. Pan U. duzo naobiecywal, ponoc rynek mial byc przebudowany, acha zapomnialem, ze rynek bedzie zrobiony jak skonczymy kanalizacje <rotfl>
                itd itp...
                to, ze osoby ktore tu przyjezdzaja co 2 - 3 lata to przeciez nie powinno dziwic! ale to nie jest zaden argument.

> Chorzowska jest juz jakis czas i co?
                > Skoro masz tyle pomyslow i inwencji tworczej to sie nia podziel.

chetnie bym sie podzielil ale gkw.katowice.pl chwilo nie dziala ;)
                • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 13:24
                  roquentin napisał:

> no to ja ci powiem - 8 lat. i przez te 8 lat nie wiele sie w tym miescie
                  zmienilo na lepsze.

??? oj chyba przesadzasz i to bardzo.Jakos moi znajomi, rodzina, ktora bywa tu
                  kilka razy w roku za kazdym razem widza co sie zmienilo i sami twierdza, ze
                  gdyby przyjezdzali rzadziej to byliby w jeszcze wiekszym szoku...

>Pan U. duzo naobiecywal, ponoc rynek mial byc przebudowany, acha
                  zapomnialem, ze rynek bedzie zrobiony jak skonczymy kanalizacje <rotfl>

nie badz smieszny, naprawde uwazasz, ze najpierw powinno sie przebudowac rynek
                  a potem dopiero wymieniac kanalizacje?Czlowieku!!!!!
                  Poza tym pamietaj, ze kazda inwestycja, renowacja, wymiana instalacji
                  jakiejkolwiek wymaga KASY , czy wlodarze maja z prywatnych kont na to dac?Ile
                  da panstwo, ile miasto zarobi -to nie zawsze wystarcza na wszystko.

>ale to nie jest zaden argument.

jak dla kogo, mimo, ze tu mieszkam to widze zmiany, TY widocznie ejstes pokroju
                  kitki-wiecznej malkontentki...mozna i tak.

> chetnie bym sie podzielil ale gkw.katowice.pl chwilo nie dziala ;)

zatem czekam z utesknieniem.
                  • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 15:39
                    iberia30 napisała:

> ??? oj chyba przesadzasz i to bardzo.Jakos moi znajomi, rodzina, ktora bywa tu
                    > kilka razy w roku za kazdym razem widza co sie zmienilo i sami twierdza, ze
                    > gdyby przyjezdzali rzadziej to byliby w jeszcze wiekszym szoku...

widcznie mam klapki na oczach i nie potrafie dostrzec zadnych pozytywnych zmian wywolanych przez pana U. :crazy:
                    ale z checia poczytam

> nie badz smieszny, naprawde uwazasz, ze najpierw powinno sie przebudowac rynek
                    > a potem dopiero wymieniac kanalizacje?Czlowieku!!!!!
                    > Poza tym pamietaj, ze kazda inwestycja, renowacja, wymiana instalacji
                    > jakiejkolwiek wymaga KASY , czy wlodarze maja z prywatnych kont na to dac?Ile
                    > da panstwo, ile miasto zarobi -to nie zawsze wystarcza na wszystko.

nie, ale od kiedy juz trwa ta przebudowa tej kanazlizacji?? cale miasto rozkopane i konca nie widac

> jak dla kogo, mimo, ze tu mieszkam to widze zmiany, TY widocznie ejstes pokroju
                    >
                    > kitki-wiecznej malkontentki...mozna i tak.

nie znam zadnej kitki, malkontentem tez nie jestem. po prostu opisuje co widze. ale na tym moja dzialalnosc sie nie konczy, bo proboje jak moge ratowac wizerunek tego miasta przez rozne akcje. w przeciwienstwie do niektorych, ktorzy swoje frustracje wylewaja na roznych forach ;)

> zatem czekam z utesknieniem.

ja tez :D mam nadzieje, ze juz niedlugo ruszy :D
                    • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 16:54
                      roquentin napisał:

> widcznie mam klapki na oczach i nie potrafie dostrzec zadnych pozytywnych
                      zmian wywolanych przez pana U. :crazy ale z checia poczytam

nie przesadzaj, ze przez 8 lat NIC sie dzialo... bzdura wierutna.
                      • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 17:06
                        w takim razie co sie dzialo??
                        • arnold7 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 17:28
                          Chyba na rozkaz Uszoka wlasnie dzis wzmacniali polskosc Slaska w Katowicach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=733&w=48093416
                          • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 17:33
                            lol. btw renowacja pomnika powstancow trwa juz od jakiegos czasu ;)
                        • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 18:47
                          roquentin napisał:

> w takim razie co sie dzialo??

naprawde jestes taki niemadry czy tylko udajesz?Idz do okulisty.
                          • roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 19:34
                            iberia30 napisała:

> naprawde jestes taki niemadry czy tylko udajesz?Idz do okulisty.

grzecznie zapytalem ale widac tutaj sie grzecznie i normalnie dyskutowac nie da wiec nie bede juz nawet probowal.
                            a ze dziala juz gkw.katowice.pl to dlugo mnie tu znowu nie zobaczycie ;)
                            • arnold7 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 05.09.06, 21:08
                              roquentin napisał:

> iberia30 napisała:
                              >
                              >
                              > > naprawde jestes taki niemadry czy tylko udajesz?Idz do okulisty.
                              >
                              > grzecznie zapytalem ale widac tutaj sie grzecznie i normalnie dyskutowac nie da
                              > wiec nie bede juz nawet probowal.
                              > a ze dziala juz gkw.katowice.pl to dlugo mnie tu znowu nie zobaczycie ;)

Wpadnij czasem do mnie na forum, tam jest pelna kultura dyskusji.
                              • Gość: kitka Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: *.orange.pl 06.09.06, 21:43
                                Iberia 30: przestań obrażać forumowiczów, w ten sposób nie przysporzysz głosów
                                swojemu idolowi.
                                • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 06.09.06, 23:20
                                  Gość portalu: kitka napisał(a):

> Iberia 30: przestań obrażać forumowiczów,

gdzie?

> w ten sposób nie przysporzysz głosów swojemu idolowi.

kitus badz laskawa nie wmawiac mi dziecka w brzuch albo zacytuj gdzie ja
                                  wyrazam swoje uwielbienie dla wiadomej osoby?
                                  Moze zacznij sie w koncu merytorycznie wypowiadac albo zamilcz bo twoja
                                  dziecinada jest naprawde zenujaca.
                            • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 06.09.06, 23:20
                              roquentin napisał:

> grzecznie zapytalem ale widac tutaj sie grzecznie i normalnie dyskutowac nie
                              da wiec nie bede juz nawet probowal.
                              > a ze dziala juz gkw.katowice.pl to dlugo mnie tu znowu nie zobaczycie ;)

a ja Ci odpowiedzialam adekwatnie do twojego pytania, EOT.
                              • Gość: rquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: *.forcenet.com.pl 07.09.06, 10:20
                                skoro pan prezydent U. przez 8 lat swojej dotychczasowej kadencji zrobil dla miasta tak wiele jak mowisz, mniemam, ze nie powinno byc dla ciebie problemem wymienienie tych "dobr", ktorymi nas uraczyl??
                                • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 07.09.06, 11:30
                                  przeciez NIC nie zrobil co mam Ci napisac?
                                  • Gość: roquentin Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: *.forcenet.com.pl 07.09.06, 11:49
                                    coz, az tak zle nie jest. moglbym tu cos wymienic, ale po co, skoro dyskusja z toba nie opiera sie na zdanych argumentach.
                                    • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 07.09.06, 12:41
                                      wzajemnie.
                                      • Gość: kitka Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: 217.116.110.* 07.09.06, 15:45
                                        Podaj Iberio 30 jakieś przykłady
                                        • iberia30 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? 07.09.06, 15:53
                                          Gość portalu: kitka napisał(a):

> Podaj Iberio 30 jakieś przykłady

jakie skoro siedzi 8 lat i p.ierdzi w stolek, prawda?
                  • Gość: w szoku Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: 217.153.131.* 11.09.06, 12:59
                    Poza tym pamietaj, ze kazda inwestycja, renowacja, wymiana instalacji
                    > jakiejkolwiek wymaga KASY , czy wlodarze maja z prywatnych kont na to dac?Ile
                    > da panstwo, ile miasto zarobi -to nie zawsze wystarcza na wszystko;

Więc rozpoczyna się jakieś inwestycje w Katowicach bez dokładnej
                    kalkulacji???????????????????
                  • Gość: Neo1113 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: 62.233.185.* 14.10.06, 22:47
                    Fakt, ja w centrum bywam rzadko ( chyba, że przejazdem, samochodem ) i cały
                    czas jestem w szoku. Jak nożna tolerować coś takiego.
                    • Gość: katowiczanka Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: 217.116.110.* 14.10.06, 23:12
                      jedynym wyjściem byłoby nie wybranie Uszotka na nastepną kadencję, ale zbyt
                      wielu powiązanych z nim ludzi będzie na niego głosować, tak więc wiadomo co
                      bedzie dalej. Korupcja,nepotyzm i erobienie z ludzi głupków.
              • Gość: Neo1113 Re: no i co cisza?nic nie macie do powiedzenia? IP: 62.233.185.* 14.10.06, 22:45
                Może jakieś przykłady.
    • erwin_kce Moje zdanie: 05.09.06, 12:39
      Prezydent Uszok (plus ekipa) nie jest ani jakiś super dobry ani bardzo zły. W skali 1-10 to daję mu 6.

Na pewno jego zaletą jest to, że w moim przekonaniu rządzi uczciwie, jest ogólnie nastawiony na rozwój, a nie na socjal, chce być w dobrych stosunkach z mieszkańcami, pyta się o ich opinie i zależy mu na niej.
      Ma wiele planów i realizuje też gro z nich. Storni też od partii szczebla krajowego za co mu chwała.

Minusami są zasadniczo takie kwestie jak mała aktywność wobec inwestorów, choć podobno już coś zaczyna ruszać. Słaba promocja miasta (to też podobno rusza).
      Katowice nei przyciągają tylu inwestycji high-tech co Kraków czy Wrocław. Pamiętajmy że potrzeba, by były miejsca pacy nie tylko dla robotników w zmotoryzowanej ksse ale także licznych miejsc pracy dla pracowników umysłowych.
      Ponadto mam jeszcze zarzut wobec niektórych realizowanych inwestycji. Może chciałbym zbyt idealnie, ale uważam, że np tramwaj który kiedyś przebiegał pod Sokolską teraz ją przecina i po drodze ma wiele punktów w których się zatrzymuje (tramwaj powienien być maksymalnie bezkolizyjny). Podobnie tunel DTŚ mógłby być dłuższy (zjazdy przy Chorzowskiej 50 mogły by być do tunelu) wtedy nie trzeba by stawiać tych paskudnych ekranów.
      Wreszcie wiele nowych rzeczy jest zapowiadanych ale terminy są przesuwane (przebudowa Dworcowej). Jeśli się wie że nie ma pieniędzy to się nei powinno mówić, że coś będzie wcześniej.

Aha jeszcze jest zarzut wobec SCC - inwestycja potrzebna ale mogła równie dobrze powstać w ścisłym centrum (np 6 piętrowa galeria na placu Szewczyka) i być zrobiona ze smakiem (nie takie blasznae pudło jakie powstało) z drugiej strony pozostają niewykorzystane brownfieldy wtedy.

Myślę, że Uszok wygra w nadchodzących wyborach, bo wszelcy jego konkurenci mogą być tylko gorsi (socjaliści z lewa i prawa, lub zbyt słabi liberałowie).
      • Gość: gosc66 Re: Moje zdanie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 08:25
        chyba wszyscy jezdzicie samochodami....
        przejdzcie sie....zobaczycie te chodniki..ulice
        prosze wsiac w atobus PKS
        co widzi jak przjezdza ktos
        wlasnie mnie to spotkalo
        pewna pani ktora jechala dalej ,gdy sie przysiadlam
        powiedziala,ale te Katowice sa brudne
        coz mialam odpowiedziec patrzac na wprost z wysokosci autobusu
        i na ten caly dworzec autobusowy
        nie mowiac o dworcu PKP i dla autobusow podmiejskich przy dworcu

duzo sie mowi o supermarketach
        tak one sa dla ludzi srednio zamoznych z samochodami
        mieszkam w starej Ligocie
        oprocz malych sklepikow
        nie mozna sie doprosic malego taniego supermaketu
        jest tutaj sporo starych schorowanych ludzi o laskach itd
        oni sa zdani na te sklepiki kupuja wiec np margaryne
        bo maslo ma cene ponad 3zl
        wedlina tez droga
        nie mowiac o jarzynach
        miesie ,mleku
        ktos powie ,ze moze pojechac autobusem
        no to sprubujcie z laska ,z spuchnietymi nogami
        pojechac
        i jeszcze niesc zakupy
        nie mowic o bilecie
        jakos w innych dzielnicach mozna bylo
        a w naszej np na ul Hetmanskiej
        jedno pomieszczenie to rzeczy uzywane a w drugim kuchnie hihihi
        nie jestem wlascicielka
        mysle starych ludziach

nie mozna bylo sie dogadac..i podpisac wspolna umowe
        mysle o dworcach i supermakiecie

• Gość: bibi Re: Moje zdanie: IP: 213.227.87.* 07.09.06, 12:05
          teren przy Załęskiej jest na sprzedaż, może jakiś Lidl to kupi, nie jestem
          zwolennikiem takich sklepów ale w tym co piszesz o Ligocie jest dużo prawdy

to chyba najbardziej zaniedbana przez Uszoka dzielnica
          • holtze Re: Moje zdanie: 10.09.06, 19:35
            ostatnie 10 lat historii katowic to zupelna stagnacja gospodarcza i spadek
            bylej metropolii do ligi malych polskich miasteczek. ludzie uciekaja z katowic.
            nie pomoze tu budowa dts (jakosc wybudowanej trasy to temat na osobny watek)
            ktora nawiasem mowiac nie byla finansowana z budzetu katowic wiec zaslugi
            uszoka sa tu i tak watpliwe.

1.rynek i centrum wciaz strasza swa komunistyczna przeszloscia, sa brudne i
            smierdzace jak nigdy przedtem a na dodatek nie ma nawet planu przebudowy.
            piszesz iberio ze na wszystko trzeba czasu: to bzdura. rozumiem 2-3 lata ale
            10!!! to msci sie malomiasteczkowe podejscie uszoka w rzadzeniu wielkim miastem
            jakim sa katowice. w chinach projekt i budowa 800.000 ultranowoczesnego miasta
            zajmuje okolo 2-3 lat...
            2. komunikacja - nie trzeba pisac kazdy widzi jak jest. warszawa zbudowala
            metro w bialymstoku na nowoczesny autobus czeka sie gora 10 minut a w
            katowicach smierdzace strupy jezdza co godzine...
            3. promocja miasta - nie istnieje wiec nie ma o czym mowic. tak samo jak
            ochrona katowickiego dziedzictwa: moderna, nikiszowiec i zabytki poprzemyslowe
            sa w stanie rozkladu...
            plany przeniesienia zycia akademickiego i studenckiego do centrum miasta aby
            ozywic srodmiescie tez nie powinny zabierac 10 lat...
            4. fundusze. katowice to najmniej zadluzone miasto w polsce. uszok boi sie brac
            kredytow dzieki czemu zyskuje pochwaly z warszawy. katowice nie potrafia
            wykorzystywac funduszy unijnych (ostatnie miejsce w kraju). rok temu podczas
            dyskusji na tym forum rzecznik katowic obiecywal iz dzieki temu dostaniemy
            wiecej pieniedzy po wejsciu do unii. nic z tego. slask i katowice dostaly
            mniej niz taki np rzeszow...
            5. cala reszta typu sluzba zdrowia, szkolnictwo itd niczym szczegolnym na tle
            kraju sie nie wyroznia...

uszok moze nie jest moze postacia jednoznacznie negatywna. pewnie kiedys bedzie
            swietnym radnym badz soltysem kostuchny.
            na dzien dzisiejszy pewnie wygra tez wybory bo jak na razie nie ma ani jednego
            wiarygodnego kontrkandydata...

przez ostatnie dziesiec lat pan uszok drzemal i budzil sie na chwile jedynie
            kiedy ktos powiedzial glosno kostuchna...

mam nadzieje, ze tym razem (jasli wygra ) dotrze do niego jak wazna postacia
            jest PREZYDENT KATOWIC i jak wiele moglby na gornym slasku zmienic!

niemniej osobiscie bylbym szczesliwy oddajac glos na regionalna partie czy
            osobe majaca konkretne plany wzgledem katowic a nie na piotra uszoka...
            • Gość: Obserwator I wygra niemam najmniejszej watpliwości IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.09.06, 02:58
              Wystarczy mieć układy z prezesami spóldzielni mieszkaniowych.
              Prezesi dają polecenie swoim służbą aby solidnie 'sprzątali" budynki z reklam i
              zakaz wywieszania a na szień przed wyborami prezesi dają polecenie oblepienia
              budynków spółdzielczych plakatami Pana Uszoka i jego kumpli
              Mafia pracuje bardzo skutecznie.
    • iberia30 nie pamietam w ktorym watku jakis forumowicz 18.09.06, 11:59
      pytal o konkurentow w wyborach :

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3624867.html
      Samorządowy sondaż "Gazety"
      Przemysław Jedlecki2006-09-17, ostatnia aktualizacja 2006-09-18 08:55
      Dotychczasowi prezydenci największych miast regionu mają szansę na kolejną
      kadencję - wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie "Gazety" przez PBS
      DGA. Platforma Obywatelska może zdobyć większość w radach miejskich. W Sosnowcu
      partia Donalda Tuska ma większe poparcie niż lewica .
      Sondaż na zlecenie "Gazety" przeprowadziła telefonicznie 13-16 września PBS
      DGA. To pierwsze tak profesjonalne badania w regionie przed tegorocznymi
      wyborami samorządowymi. Ankieterzy pytali wyborców nie tylko o wybory
      prezydenckie, ale również o to, na jakie ugrupowanie będą głosować w wyborach
      do rad miejskich. Listę kandydatów na prezydentów największych miast
      województwa ułożyli dziennikarze "Gazety" na podstawie rozmów z
      przedstawicielami największych ugrupowań i partii politycznych. W każdym z
      miast mogą się pojawić kolejni kandydaci, ale wzięliśmy pod uwagę tylko tych,
      których start w momencie przeprowadzania sondażu był najbardziej prawdopodobny
      bądź już przesądzony.

Kto może zostać prezydentem?

Piotr Uszok cztery lata temu wygrał wybory prezydenckie już w pierwszej turze i
      z sondażu dla "Gazety" wynika, że ta sztuka może mu się udać ponownie 12
      listopada. Chce głosować na niego aż 56 proc. mieszkańców. Na drugą turę liczy
      co prawda Tomasz Szpyrka (PO), ale póki co popiera go jedynie 16 proc.
      respondentów. Może się więc okazać, że rację mieli ci działacze PO, którzy
      woleli, by ich partia poparła Uszoka. Tuż za Szpyrką jest cieszący się zaledwie
      10-proc. poparciem Michał Luty z PiS-u oraz Michał Urban z SLD (9 proc.).
      Swojego faworyta nie ma jeszcze 9 proc. wyborców. W Katowicach udział w
      wyborach deklaruje 59 proc. mieszkańców.

- Do wyborów jeszcze dwa miesiące i do wyników sondażu należy podejść z pokorą.
      Nadal trzeba się przygotowywać do wyborów - mówi Uszok.

Ze swoich notowań zadowolony jest Szpyrka. - Kampania się jeszcze nie
      rozpoczęła, a przewaga obecnego prezydenta nie jest aż tak duża. Jest na razie
      bardziej rozpoznawalny, ale wierzę, że przekonam mieszkańców do siebie. Tym
      bardziej że jestem kandydatem PO, która cieszy się największym poparciem w
      Katowicach - mówi Szpyrka.

Nasz sondaż komentuje również Piotr Pietrasz, rzecznik śląskich struktur PiS-
      u: - Widać z niego, że wszędzie duże poparcie mają urzędujący prezydenci.
      Ludzie przed samą kampanią wyborczą często popierają aktualną władzę - ocenia.
      Wierzy jednak, że Luty dostanie się do drugiej tury wyborów prezydenckich.

Gdyby wybory odbyły się dzisiaj, to w Bielsku-Białej najpewniej byłaby
      konieczna druga tura. Co prawda największe poparcie ma obecny prezydent Jacek
      Krywult, ale 48 proc. to za mało. Tym bardziej że własnego kandydata wystawia
      tym razem PO. Na senator Mirosławę Nykiel chce głosować 15 proc. osób. Co
      ciekawe, popiera ją aż 40 proc. osób w wieku 18-24 lat, a tylko 10 proc. w
      średnim wieku (40-59 lat).

Niemal identyczny wynik jak Nykiel ma poseł Stanisław Pięta z PiS-u (14 proc.).
      Szans na drugą turę nie mają raczej Jerzy Balon z SLD (7 proc.) i Zofia
      Skrzypek-Mrowiec z LPR-u (2 proc.). 13 proc. wyborców nie wie jeszcze, na kogo
      zagłosuje. Frekwencja w Bielsku może wynieść 59 proc.

- Wynik przyjmuję z zadowoleniem, ale go nie przeceniam. Nie wiadomo przecież,
      kto jeszcze wystartuje. Myślę jednak, że ludzie doceniają to, co się dzieje w
      mieście - mówi Krywult.

Wyjątkowo zacięta batalia prezydencka może się rozegrać w stolicy Zagłębia.
      Żaden z kandydatów nie może być pewien zwycięstwa, łącznie z obecnym
      prezydentem Kazimierzem Górskim z SLD. Na razie chce głosować na niego 34 proc.
      wyborców. Razem z nim do drugiej tury może przejść kandydat PO Jarosław Pięta,
      którego popiera 22 proc. osób. - W Sosnowcu będzie druga tura, w której spotkam
      się z Górskim. Startuję po to, żeby wygrać. To jest realne - mówi twardo Pięta.

Goni go jednak Karol Winiarski, który jest niezależnym kandydatem, popiera go
      jednak sosnowiecka Partia Demokratyczna - demokraci.pl. Na Winiarskiego chce
      głosować 15 proc. wyborców. Z kolei kandydat Samoobrony Damian Grzegorzewski ma
      na razie 5-proc. poparcie. Innego kandydata niż ta czwórka chce 2 proc.
      mieszkańców, a swojego faworyta nie ma jeszcze aż 21 proc. wyborców. Frekwencja
      w Sosnowcu może wynieść 54 proc.

W Gliwicach, podobnie jak w Katowicach, wybory prezydenckie mogą się
      rozstrzygnąć już 12 listopada. Faworytem jest bowiem Zygmunt Frankiewicz z PO,
      na którego chce głosować 57 proc. wyborców. Największe poparcie ma wśród ludzi
      młodych (18-24 lata). Oddanie swego głosu na Frankiewicza deklaruje aż 86 proc.
      z nich.

Frankiewicz ma póki co dwóch konkurentów. Poseł Aleksander Chłopek z PiS-u ma
      16-proc. poparcie, a miejski radny Janusz Łapiński z SLD - 12-proc. To między
      nimi rozstrzygnie się, kto zdobędzie drugie miejsce w wyborach. Walka o głosy
      powinna być zacięta, ponieważ jeszcze 15 proc. wyborców nie wie, na kogo
      postawi w listopadzie. Do urn wybiera się 64 proc. wyborców.

- Podchodzę do tego spokojnie. Takie poparcie może tylko wzmóc wściekłość moich
      konkurentów, bo wynik jest dobry. Ja jednak będę robił swoje, mamy się czym
      pochwalić - mówi Frankiewicz.

Kto wygra w radach miast?

Nawet jeśli Uszok wygra wybory prezydenckie w Katowicach, to nie będzie już
      miał tak komfortowej sytuacji jak w tej kadencji, gdy nie musiał zawierać
      sojuszu z żadną z partii. Większość w obecnej radzie miasta ma bowiem
      wspierające go ugrupowanie "Forum Samorządowe i Piotr Uszok". Jednak z naszego
      pierwszego przedwyborczego sondażu wynika, że Forum może utracić większość w
      radzie na rzecz Platformy Obywatelskiej. Na miejsca w katowickiej radzie może
      liczyć również PiS i SLD-SdPl. Dla Uszoka taki rozkład sił będzie oznaczał
      najpewniej konieczność porozumienia się z PO bądź z PiS-em, a być może nawet z
      obydwoma ugrupowaniami. Ceną dla partii za koalicję powyborczą mogą być
      stanowiska wiceprezydentów. - Tak się z reguły dzieje. Rozmowy z partiami
      nastąpią jednak dopiero po wyborach, gdy poznamy ich ostateczne wyniki -
      zastrzega Uszok.

Z kolei w Sosnowcu władzę w radzie miejskiej może utracić lewica. Znacznie
      większym poparciem w sondażu cieszy się PO. W radzie znajdą się również zapewne
      PiS oraz Samoobrona i radni z komitetu wyborczego Karola Winiarskiego. Jeżeli
      PO porozumie się z Winiarskim, to może stworzyć stabilną większość. -
      Programowo nam bliżej do PO niż do PiS-u. Głównym moim celem jest odsunięcie
      lewicy od władzy i zbudowanie szerokiej centroprawicowej koalicji. Jest w niej
      również miejsce dla PiS-u - mówi Winiarski.

W Gliwicach na zwycięstwo może liczyć PO, ale niewykluczone, że w wyborach
      działacze partii nie wystartują pod partyjnym szyldem, tylko utworzą komitet
      wyborczy Koalicja dla Gliwic. To wbrew partyjnemu nakazowi, ale gdy zlecaliśmy
      sondaż, nie było jeszcze ostatecznej decyzji w tej sprawie. Zapadła ona dopiero
      w piątek, gdy już trwały badania. Póki co na PO chce w Gliwicach głosować
      większość mieszkańców. Drugi jest PiS, swoich radnych mogą mieć też SLD i
      Samoobrona.

- Duże miasta nie są naszym bastionem. Ale na ostateczny wynik PiS-u w radach
      miejskich może mieć jeszcze wpływ możliwość blokowania list - mówi Pietrasz.

Problem ze zdobyciem większości w radzie może mieć też komitet obecnego
      prezydenta Bielska-Białej Jacka Krywulta. Tu również pierwsza jest PO, a tuż za
      nią plasuje się PiS. Do rady miejskiej może również dostać się SLD.

Badanie zrealizowała PBS DGA przy współpracy z Call Center Poland i TP Internet
      na 400-osobowej, losowej próbie mieszkańców miasta zdecydowanie deklarujących
      udział w wyborach samorządowych (struktura demograficzna reprezenta
      • Gość: Neo1113 Re: nie pamietam w ktorym watku jakis forumowicz IP: 62.233.185.* 14.10.06, 23:06
        Cóż, jesli mieszkańcy tego miasta uważają, że jest dobrze i nie potrzeba nam
        zmian, to już chyba nie ma dla niego nadziei. Bo miasto to przecież jego
        mieszkańcy.
        Tak więc przyzwyczajajmy się do pseudo rynku, dworca koszmaru, brudu, syfu i
        braku jakiegokolwiek charakteru miasta.
        Chociaż jak piszę miasta to chyba przesadzam. Katowice to tylko duża wieś i
        zastanawiam się nad wyprowadzką, albo do prawdziwego miasta, albo na prawdziwą
        wieś.
        Ludzie będą dalej stąd uciekać, aż miasto będzie tylko skrzyżowaniem kilku
        szlaków komunikacyjnych, siedzibą kilku urzędów i nic poza tym.
        Po rozrywkę i kulturę będzie się jeździć do Chorzowa, Sosnowca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka