Dodaj do ulubionych

Otwarcie boiska piłkarskiego "RAPID"

15.09.06, 10:28
Za um.katowice.pl :

12.09.2006, 09:36
W najbliższą sobotę (tj. 16 września 2006 r.) odbędzie się uroczyste otwarcie
nowego boiska piłkarskiego "RAPID" w Katowicach - Koszutce. Serdecznie
zapraszamy wszystkich mieszkańców!
OTWARCIE BOISKA PIŁKARSKIEGO "RAPID"
W KATOWICACH-KOSZUTCE PRZY UL. GRAŻYŃSKIEGO 51
16 WRZEŚNIA 2006 R.

9.00 - 13.00 - Turniej piłkarski dziecięcych i młodzieżowych drużyn
piłkarskich z Katowic
12.30 - 13.00 - koncert orkiestry dętej KWK "Katowice-Kleofas"
13.00 - 13.15
* Uroczyste otwarcie boiska przez Prezydenta Miasta Katowice Piotra Uszoka
* Poświęcenie boiska przez Proboszcza Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa
przy ul. Misjonarzy Oblatów MN
* Wręczenie nagród dla osób biorących udział w konkursie na nazwę boiska
* Wręczenie pucharów dla zwycięskich drużyn Turnieju
13.15 - 15.30 - Trójmecz piłkarski pomiędzy reprezentacjami: Urzędu Miasta
Katowice, Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa, Zarządu i działaczy
GKS "Katowice".
15.30 - Wręczenie pucharów dla zwycięzców trójmeczu oraz wystąpienie
Prezydenta Miasta Katowice Piotra Uszoka
15.45 - 16.30 - Występ zespołów artystycznych z MDK "Południe"
16.30 - 17.15 - "Czaruj z nami" - pokaz iluzji w wykonaniu Andrzeja Janeczka
z Krakowa
17.15 - 17.30 - Występ zespołu tanecznego "Reflex" z MDK "Koszutka" 17.16 -
19.00 - Występ Kabaretu "ANTYKI"

W razie niepogody część artystyczna imprezy przeniesiona zostanie do
MDK "Koszutka" przy ul. Grażyńskiego 47.

Obiekt boiska dostępny do zabawy i rekreacji
po zakończeniu rozgrywek od godz. 15.30
Obserwuj wątek
    • support.agent Re: Otwarcie boiska piłkarskiego "RAPID" 15.09.06, 13:09
      Drodzy Forumowicze!

Moze maly meeting? Jestesmy po wakacjach (w większości pewnie), nadarzyla się
      okazja..co Wy na to?

12.00?

Pozdrawiam,
      SA
      • settembrini Re: Otwarcie boiska piłkarskiego "RAPID" 15.09.06, 15:10
        ja moge wpasc dla rozprostowania kosci na godzinke, moze dwie. ktos jeszcze chetny?
        • support.agent Re: Otwarcie boiska piłkarskiego "RAPID" 15.09.06, 15:42
          Ja najbardziej na tak jak juz pisalem, jesli pora nie pasuje moge sie
          dostoswoac, ale raczej w zakresie 11-17..

Pzdr,
          SA
          • support.agent "RAPID" Zdjęcia!!! 16.09.06, 18:14
            Aloha!

Otóż dzisiejszym slonecznym południem wybraliśmy się z dopiero co poznanym
            "live" Settembrinim na omawianą imprezę, dokumentacja fotograficzna pod nowym
            adresem:

koszutka.spaces.live.com/ Zaprazam!

Uprzejmie donosimy że powstal obiekt z prawidziwego zdarzenia, wygląda na
            trwały, użyteczny, dobrze oświetlony i z niezłym drenażem murawy a jak
            będzie...to się okaże.

Jak widać na załączonych obrazkach uroczystość uświetnili swoją obecnością
            przedstawiciele włady kościelnej i państwowej, młodzież, kobiety i dzieci.
            Jako że nie dotrwaliśmy do meczów "VIP'ów" licze że ktoś podzieli się wynikami.

Zdjęcia robione telefonem więc prosze bez komentarzy ;)

Jedyne co martwi to kwestia dostępności do korzystania boiska, ale poczekajmy na
            rozwój wypadków.
            Jako że dzień toczy się szybko kończe relacje, chętnie odpowiem na pytania, ale
            rano :)))

Udanego wieczoru :))

SA
            • herrflic Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 17.09.06, 13:02
              Co do biska to cóż, faktycznie dobry obiekt jednakże masz też troszkę wad ( Jako
              kierownik juniorskiej drużyny GieKSy i nie tylko podam wady z organizacyjnego
              punktu widzenia)

- za mała jest odległość od końcowych liń boiska dużego do siatek a co za tym
              idzie prowizoryczne ławki rezerwowych które przy takim obiekcie powinny byc
              zadaszane ( skoro był robiony porządny obiekt )

- siatka boczna jest mimo wszystko ciut za niska, mogą się zdarzać sytuacje, że
              piłki będą lądować na dachach przejeżdżających samochodów.

- Nie widziałem żadnych mniejszych bramek ( 5 metrowych ) ani miejsca na boisku
              gdzie można by je przymocować w poprzek boiska ( dlaczego to jest takie wązne
              opisze kilka linijek dalej )

- najważniejszą rzeczą jest to, że boisko nie ma jeszcze weryfikacji do
              rozgrywania meczów trampkarskich i juniorskich.

Ogólnie boisko prezentuje się naprawdę ładnie, szczególnie podoba mi się droga z
              ławkami na koronie. Nie mogę narazie nic powiedzieć o szatniach bo tylko
              'rzuciłem' okiem na jedną jednakże nie widziałem, żadnego kącika czy
              pomieszczenia w którym można by spokojnie wypisać protokół meczowy ( dla
              niektórych pewnie to dziwne ale uwierzcie mi, że ciężko się wypisuje na kolanie
              dane w małe krateczki ), powinno byc takie malutkie pomieszczenie wspólne gdzie
              kierownicy obu drużyn mogą spokojnie usiąść i w spokoju to wypisać ( jednak
              mówię, możliwe że takie cuś jest jednak ja tego nie widziałem).

Co do otwarcia boiska to za dużo nie moge powiedzieć gdyż w tym czasie byłem z
              drużyną w Rudzie na swoim meczu. Byłem tam koło 15 jak juz praktycznie było po
              wszystkim ( wręczenie medali ) i muszę stwierdzić, że niestety poraz kolejny
              Katowice dały 'ciała'. Jest otwarcie jedynego porządnego boiska w Katowicach (
              Nie będę się tu rozpisywał o tym, że taki obiekt powinien byc conajmniej na
              każdej dzielnicy ) a tu jakaś marna scena kilka rzędów ławek itd. Śpiewały
              jakieś 3 młode dziewczyny i ot cała impreza ( mówię oczywiście o tym co było w
              okolicach godz. 15 ) Czemu nie można było połączyć tego z jakimś koncertem typu
              Myslovitz czy coś podobnego? Ogólnie była by lepsza promocja dla aktualnych
              władz UM, otwarcie boiska, koncert kogoś tam znanego a co za tym idzie znacznie
              więcej ludzi a nie babcie z dziećmi...

Co do kwesti dostępności boiska to muszę niektórych zmartwić gdyż w tygodniu od
              rana do wieczora boisko jest zapełnione ( trenuja m.in. GKS KATOWICE, Rozwój
              Katowice, HKS Szopienice, ŚTS Katowice i jeszcze ktoś - w każdej drużynie jest
              po kilka roczników w samej GieKSie jest ich około 6-7. Do tego dochodzą szkoły
              najbliższe tj 36 i 57 które też mają chyba jakieś godziny na boisku. Dopiero
              koło 20 boisko jest wolne ( z tego co mi wiadomo, widziałem starą rozpiskę
              treningów która się zmieniła ale podobno nie za dużo ) I tu własnie wracam do
              problemu mniejszych bramek które by można ustawić w poprzek - jest tak dużo
              treningów tam, że przydałyby się, szczególnie dla młodszych roczników do
              treningów ( pozatym do któregoś tam roku gra się własnie na 5 metrowych bramkach
              więc nie ma za dużego sensu trenować na '7demkach' )

W weekendy będa się odbywać mecze drużyn młdzieżowych.

Tak to się mniej więcej przedstawia... niestety otwarcie tego boiska praktycznie
              w żaden sposób nie będzie w stanie zwiększyc zainteresowania sportem w
              Katowicach które i tak jest bardzo małe. Jest to tylko bardzo dobre dla
              dzieciaków które trenują, w szczególności dla GKSu który trenowac musiał na
              bocznym boisku przy ul. Bukowej popularnie nazywanego 'hasiokiem'. Kto był - ten
              wie, raj dla poszukiwaczy skarbów - jakieś buty stare czy inne metalowe
              badziewia można było wygrzebać :). Jednakże niestety praktycznie mało kto spoza
              drużyn będzie mógł sobie pokopac piłkę ( mówię tu głównie o dzieciach czy
              młodzieży którzy nie mogą sobie pozwolić na granie od 21 do 22 ). Tak jak
              mówiłem, takie boisko powinno być na każdej dzielnicy. Jakiś czas temu ktoś z UM
              powiedział, że Katowice mają 100ileś tam boisk, i owszem, jednak czy beton o
              wymiarach 50 na 40 metrów z trzepakami zamiast bramek można nazwac boiskiem?
              • support.agent Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 18.09.06, 15:45
                herrflic dzięki za merytoryczny post od osoby najbardziej zorientowanej w temacie!

Wiadomym jest że w Polsce brakuje nacisku i zainteresowania sportem masowym,
                który winien być priorytetem zarówno dla państwa jak i mediów (a nie np. skoki
                narciarskie;)

Pisząc o dostępności nie wyrazilem się dość jasno: mi nie zależy na graniu w
                pilke ale na bieganiu po boisku za liniami bocznymi :)
                Idzie zima, mialem nadzieje że może uda się pobiegac w kulturalnych warunkach.
                Po kilkunastu godzinach w biurze czy na uczelni cięzko o uwage na wystające
                korzenie i inne krawężniki że o niedostatecznym oświetleniu Rowu Welnowieckiego
                nie wspomne...

herrflic wiesz może co będzie zaraz przy ogrodzeniu boiska? Jest tam
                niezagospodarowany kawalek ziemi... wiadomo że nie samą pilka (stety czy
                niestety naród żyje) więc może jakiś kosz czy cóś?

Faktycznie, rozmawialem o tym z Settembrinim i imprezka byla średnio promowana,
                średnio atrakcyjna, ale za to dostarczala wiele uśmiechu za sprawą prowadzącego,
                który prowadzil konferasjerke w sposób dość swobodny choć niekoniecznie
                merytoryczny :D

Reasumując fajnie że coś się dzieje, że dzieciaki będą mialy co robić po szkole
                itp. itd.
                Dziś jest fajny artykul w GW o kondycji polskiej pilki mającej geneze w ilości
                boisk..jesteśmy na tym samym etapie co Albania nie urągając niczego temu
                dzielnemu narodowi ;)

Jak myślisz, czy pozwolą mi biegac w zimie czy musze mieć parafke prezydenta? ;)

Biega się zdecydowanie inaczej niż po szutrowych ściezkach czy kostce, niby
                żadne odkyrcie ale nie spodziewalem się że mniejsze obciążenie stawów pójdzie w
                parze z tak znaczym zwiększeniem wysilku..po 1h średnim tempem chcialem być już
                w domu, ech ;)

herrflic zapraszam do obserwowania forum i naturalnie do wypowiedzi, może
                zareklamujesz jakieś zajęcia dla dzieciaków na Rapidzie?
                Myśle że im większe zainteresowanie tym lepiej!

dzieki i pozdrawiam,

SA
                • herrflic Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 18.09.06, 18:58
                  Zacznę od końca - forum napewno będę śledziłi i napewno będę zabierał głos :)
                  Cieszę się, że na nie trafiłem. Notabene myslałem, żeby zrobić stronkę
                  internetową coś na zasadzie "przechadzka po Koszutce" zrobić zdjęcie w któryms
                  miejscu i na końcu drogi drugie i odnośniki czy w prawo czy prsto czy w lewo i
                  tam po wybraniu odpowiedniego kierunku kolejne zdjęcia i tak w koło macieju :)
                  Ale to nie ten temat i trochę zboczyłem z toru :)

Co do pozostawionego miejsca między ulica a boiskiem to niestety nie wiem,
                  napewno ma to związek z samym ułożeniem płyty głównej bo jak spojrzysz to ten
                  kawałek nie jest idealnym prostokątem. Plusy tego są takie, że jest szansa, że
                  piłka, która po odbiciu się od przeciwnika czy czegoś podobnego, przeleci przez
                  siatke ochraniającą to może zostanie na terenie obiektu a nie na samochodach.
                  Jednak jeżeli nic tam nie będzie to kolejny błąd tych co projektowali bo mogli
                  zrobić większe odległości od lini końcowej do ogrodzenia.

Dzisiaj troszkę dłużej przebywałem na obiekcie gdyż moja drużyna miała tam
                  pierwszy trening i cóż, myslałem, że bramki na tym malutki boisku są 5metrowe
                  jednak są one normalne pełnowymiarowe co poraz kolejny sprowadza mnie do
                  niezadowolenie z powodu braku miejsca ani braku bramek 5metrowych które dla
                  młodszych roczników sa potrzebne.

Kolejny problem to taki, że podobno ( informacja od znajomego który tam zna
                  kogoś w UM ), że nie będzie trybun na obiekcie. Czyli zostanie tak jak jest,
                  spad który pewnie będzie trawiasty oraz te kilka ławek u góry. Jeżeli tak będzie
                  to już wogóle jest to do przyszłowiowej d... . Bo skoro ja wraz z UKSem Żaczek
                  czy ktokolwiek inny będzie chciał zrobić turniej piłkarski dla np. 16 drużyn to
                  gdzie oni wszyscy bedą mogli usiąść itd. ?? A niechwaląc sie jestem jednym z
                  kilku ludzi którzy zrobili kilka turnieji ogólnopolskich ( 2 dla 'mojego
                  rocznika' 91 oraz 1 turniej dla rocznika 94 ). Wprawdzie były to turnieje halowe
                  ale wynikało to tylko z tego, że nie było miejsca w Katowicach na zrobienie
                  turnieju na otwartym boisku, teraz nadażyła się taka okazja ale gdzie ich
                  wszystkich upchnąć?

Miałem możliwość równiez dzisiaj wejść do jednej z szatni. Fakt, ładne,
                  prysznice podzielone na kabiny, kafelki itd. jednakże jest 'tylko' 15 szafeczek
                  a co za tym idzie ławki przy szafeczkach nie są za duże. Normalnie drużyna na
                  mecz ma 18 zawodników ( Nie zawsze, czasami jest mniej ) ale maxymalnie może być
                  18, plus trener, kierownik.. za mało miejsca w szatni, wizualnie nie wyobrażam
                  sobie jak 18 zawodników będzie mogło razem siedzieć na tych ławach nie mówiąc
                  już nic o przebraniu się.

Co do twojego pytania o bieganie.. cóż, ciężko mi udzielić konkretnej odpowiedzi
                  gdyż póki co panuje jeszcze mały haos. Napewno jeżeli będa treningi to jest mała
                  szansa, gdyż jak pisałem odległości od liń końcowych sa niewielkie a pozatym
                  wiesz chyba żaden z trenerów niechciałby, żeby postronna osoba mu biegała w
                  czasie jego treningu. Z tego co słyszałem podobno płyta jest podgrzewana ( A
                  chce zaznaczyć, że taka sama jest również na bocznym Stadionu Śl. i tam w zimie
                  cieżko było znaleźć wolny termin - przyjeżdżały na treningi nawet drużyny z Odry
                  Wodzisław które chciały przygotować się do sezonu na dużym boisku a nie w hali.)
                  Także naprawde nie wiem czy będziesz mógł pobiegać, jest to obiekt strikte
                  piłkarski, nie ma tam bieżni więc raczej będzie ciężko jeżeli boisko będzie
                  zajęte ( a jeżeli płyta jest podgrzewana to pewnie i będzie często zajmowane
                  nawet w zimie ). W innym przypadku możliwe, że będzie taka możliwość ale
                  niestety nie znam przepisów ani regulamiu. Chodzą słuchy, że kierownikiem
                  obiektu ma zostać mój inny przyjaciel i jeżeli takby się stało to odrazu go
                  wypytam o interesującą Cię kwestię i umieszcze informację w tym temacie.

Pozdrawiam
                  • bronkiewa Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 19.09.06, 10:39
                    Herrflicu przywracasz mi wiarę w to, że w juniorskim sporcie są też ludzie
                    wielkiej kumatości i rozsądku a nie tylko sfrustrowani, pokrzykujacy i do sportu
                    zrażający malkontenci...

Pytanie prywatno - koszutkowskie - nie wiesz,czy Rapid Koszutka będzie miał
                    swoje szkolenie i grupy młodzieżowo - dziecięce ????
                    I drugie pytanie - czy dla 4-letniego "mundialeiro" (mojego pierworodnego,
                    rocznik 2002) istnieją już grupy młodzieżowe np. GKSu, łączące trenining z
                    zabawą i rozrywką bez śmiertelnej powagi i "parcia na wynik"

Pozdrawiam
                    • herrflic Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 19.09.06, 17:40
                      Rapid Koszutka nie istnieje :) Jest to tylko nazwa która została wybrana z
                      konkursu a która oczywiście nawiązuje do przeszłości co było bardzo dobrym
                      posunięciem.

Póki co chyba nigdzie w Polsce nie ma grup wiekowych w klubach sportowych dla
                      rocznika 2002. W GieKSie jest ostatnio utworzony rocznik 2000 i jest to
                      najmłodszy rocznik trenujący w Polsce ( Oczywiście mogę się mylić ale nigdzie
                      nie spotkałem się z z młodszym ). Treningi te są póki co tylko i wyłącznie
                      zabawą, nie ma żadnej powagi ani nic. Powodów jest kilka - młody wiek chłopaków
                      ( nie można ich zrazić do piłki ) , jak równiez brak rozgrywek w tej kategorii
                      wiekowej.

Myslę, że powinnaś poczekać właśnie ze 2 lata jeszcze póki poślesz syna na takie
                      właśnie 'treningi'. 6 latkowie to jest tak właśnie optymalnie jak na polskie
                      warunki.
                      • bronkiewa Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 19.09.06, 18:45

Wielkie, wielkie dzięki...
                        Poczekam, dwa lata zlecą jak z bicza trzasł..

Ps.. mimo żeńsko brzmiącego nicka jestem facetem..
                        • herrflic Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 21.09.06, 10:49
                          Oj to bardzo przepraszam :):)

Z takich małych ciekawostek to już podczas 2 dnia użytkowania tj we wtorek
                          zdarzył się pierwszy incydent. Podczas treningu piłkarzy GKS, jeden z zawodników
                          a konkretnie Marcel O. wpadł na siatkę zabezpieczająca i wylądował na pogotowiu.
                          Aktualnie ma 4 szwy na ręce na której ma dosyć głęboką ranę. To żywy przykład na
                          to, że siatki są za blisko liń końcowych
                          • herrflic Re: "RAPID" Zdjęcia!!! 21.09.06, 19:28
                            Z całkowicie najnowszych informacji - boisko nie ma jeszcze weryfikacji i na 99%
                            nie będzie jej na ten weekend a co za tym idzie kilka meczy zaplanowanych na ten
                            weekend właśnie tam musi odbyć się gdzieś indziej ( w tym mojej drużyny ). a
                            teraz należy powiadomić przeciwników, sędziów i OZPn, że inne miejsce... żenada
              • erwin_kce podziel się też tu: gkw.katowice.pl 22.09.06, 13:59
                strona dziala aktualnie pod adresem
                gkw.home.pl/gkw/forum/phpbb2/index.php
    • dziad_borowy GKS Katowice - nabór do sekcji 28.09.06, 13:59
      Wklejam tutaj, bo komuz wygodniej byloby posylac swoje dzieci na treningi jak
      nie Koszutkowianom?:-)

G.K.S. KATOWICE
      Ogłasza nabór do sekcji piłki nożnej dla chłopców urodzonych w latach 1996 -
      1997-1998-1999.

Zajęcia odbywają się na Boisku "Rapid" w Katowicach przy ul. Grażyńskiego
      (Koszutka)

Treningi są prowadzone w:
      we wtorki w godz. 16.30-18.00
      w piątki w godz. 17.00-18.30

Bliższe informacje pod numerem tel. 0507199304
      lub e-mail: ogledzinski1@interia.pl
      G.K.S. Katowice
      Ogłasza nabór do sekcji piłki nożnej dla dziewczyn uczęszczających do Szkół
      Podstawowych

Zajęcia odbywają się na Boisku "Rapid"w Katowicach przy ul. Grażyńskiego
      (Koszutka)

Treningi są prowadzone w:
      w poniedziałki w godz. 16.30-18.00 oraz w piątki w godz. 18.30-20.00

W razie pytań: telefon do trenerki : 0 600 43 22 61 lub e-mail :
      biuro@gkskatowice.com.pl

www.um.katowice.pl/pl/index.php?option=content&task=view&id=1956&Itemid=
      Dzierżżż!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka