Dodaj do ulubionych

Stereotyp Śązaczki.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 11:36
Ostatnio kilka razy słyszałam, ze Ślązaczki są... i tu niezbyt pochlebnie.
Rozmowa prowadzona była przy mnie. Wysłuchałam do końca, po czym zapytałam czy
ja te cechy posiadam. -Ty????? Nie, absolutnie. -Dziwne, bo Ślązaczką jestem
od zawsze. I tu panom wytrzeszcz dokuczył. No więc jak to jest?
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Stereotyp Śązaczki. 23.09.06, 11:43
      czy ci panowie to byli ....gorole???
      • Gość: Katarzyna Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:50
        Ci panowie z różnych stron, Ślązaka ani pół.
        • iberia30 Re: Stereotyp Ślązaczki. 23.09.06, 13:52
          Gość portalu: Katarzyna napisał(a):

> Ci panowie z różnych stron, Ślązaka ani pół.

a zatem to tlumaczy wiele :-).
          • Gość: . Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:00
            Dziwne, 90% Ślązaków których poznałem to prostacy.
            • Gość: Ada Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:24
              A gdzie szukałeś? Pod budką z piwem?
              • Gość: . Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 16:56
                A niby gdzie indziej można spotkać Ślązaka?
                • Gość: Ada Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 17:57
                  To zależy gdzie Ty bywasz. Zazwyczaj w tych miejscach spotykamy ludzi sobie
                  podobnych. A może jesteś osobą mało spostrzegawczą i nie zauważasz Ślązaków,
                  lub uprzedzoną do nich, i nie dopuszczasz możliwości przebywania w ich
                  towarzystwie.
                • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.speed.planet.nl 29.09.06, 10:41
                  Pewnie masz niezle kompleksiory, co, ze tak Slazakow nie lubisz. Wlasciwie to
                  dlaczego na Slask przyjechales. Paranoja, z takimi kolesiami
            • Gość: do goscia Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.sti.net.pl 23.09.06, 23:03
              a ty warszawiok?my tu goroli nie lubimy
              • Gość: . Re: Stereotyp Ślązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 16:57
                Warszawiak jeżeli już!
                • jimmyjazz To się przynajmniej podpisuj 25.09.06, 09:43

• fyrlok Re: Stereotyp Ślązaczki. 25.09.06, 13:35
                  wszawjok i jusz!
            • katowicem Re: Stereotyp Ślązaczki. 30.09.06, 15:50
              Gość portalu: . napisał(a):

> Dziwne, 90% Ślązaków których poznałem to prostacy.
              Z pewnoscia jestes wielkim inteligentem ze Skalbmierza uwazajacym sie za
              patriote polskiego mieszkancem Sosnowca albo innego grodu bylego wojewodztwa
              kieleckiego.
        • Gość: Adam Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:30
          Ciebie uznali za wyjątek potwierdzający regułę. Znam osoby, które czasem
          mowią "Ślązaczka, ale dobra kobieta".
          • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:37
            U mje godajom: gorol, ale tyn akurat idzie, bo nie smierdzi tak fest :)
    • Gość: Ada Ślązak nieznany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:54
      Ogólnie Śląsk i jego mieszkańcy są widziani w reszcie kraju jako coś gorszego.
      W pewnym sensie sami na ten wizerunek pracujemy. W mediach o Śląsku pisze się
      jedynie w konteksie afer lub pijanych rodziców. No i Bercik, najbardziej znany
      Ślązak, wpływa na obraz mieszkańców naszego regionu.
      Na dodatek nie lubimy ziomków, którym udało się przebić poza Śląskiem. Nawet na
      tym forum wieszalimy psy np. na Durczoku. Jak nas nie widzą to nas nie znają, a
      jak nas widzą, tak nas opisują
      • Gość: hanys Re: Ślązak nieznany IP: *.m.pppool.de 23.09.06, 15:41
        Adziu mosz racja Bercik mie tyz idzie na sack , no jak by miol trocha ambicji to
        by to lostawil i przestol grac takiego debila , a nom przinosic wstyd- no ale
        coz , z pierdoly zrobil sie aktor .
        • Gość: jacek Re: Ślązak nieznany IP: *.pools.arcor-ip.net 23.09.06, 16:05
          Kazdy Polak uwaza sie za cos lepszego,Polacy wszystko potrafia lepiej,szybciej
          no i z fantazja.
          Patrzac z boku na to wszystko zadaje sobie pytanie, dlaczego takie
          niezadowolenie w Polsce, kazdy rzad jest do d..., kazdy sie krytykuje, a
          przeciez to Polacy dzis rzadza Polska, jak mozna wiec samemu do wlasnego gniazda
          s....
          Uwazanie Slazakow za cos nizszego juz nie wystarcza, z Zydami tez sie juz
          przejadlo, znudzilo, teraz Polak dokopuje Polakowi i to mi sie bardzo podoba,
          niech sie kopia i niech sie na smierc zakopia.
          Do dziela POLACY.
        • fyrlok Re: Ślązak nieznany 25.09.06, 13:38
          "Bercik" to produkt poznanski.
          • Gość: Ada Re: Ślązak nieznany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:13
            Ale w serialu nie gra pyry tylko Ślązaka-głupka.
            • amoremio Re: Ślązak nieznany 25.09.06, 18:29
              > Slazaka-glupka

no bo TV Poznan
              • Gość: Ada Re: Ślązak nieznany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 20:35
                Dla mnie to słaba pociecha. Może jest to sygnał, że w Katowicach powinniśmy
                nakręcić serial o Ślązakach, ich problemach, a nie liczyć, że ktoś to zrobi za
                nas. Z aktorami , może amatorami, mówiącymi po śląsku nie powinno być
                problemów, a życie mamy tak bogate, że na scenariusz wystarczy.
                • rico-chorzow Re: Ślązak nieznany 29.09.06, 07:54
                  Gość portalu: Ada napisał(a):

> Dla mnie to słaba pociecha. Może jest to sygnał, że w Katowicach powinniśmy
                  > nakręcić serial o Ślązakach, ich problemach, a nie liczyć, że ktoś to zrobi za
                  > nas. Z aktorami , może amatorami, mówiącymi po śląsku nie powinno być
                  > problemów, a życie mamy tak bogate, że na scenariusz wystarczy.

A fto omie godać ze - aktorof - po ślonsku?:)
                  • gryfny Re: Ślązak nieznany 29.09.06, 09:23
                    rico-chorzow napisał:

>
                    > A fto omie godać ze - aktorof - po ślonsku?:)
                    o synek slepia bys robil wiela!
                    • rico-chorzow Re: Ślązak nieznany 29.09.06, 23:22
                      gryfny napisał:

> rico-chorzow napisał:
                      > > A fto omie godać ze - aktorof - po ślonsku?:)
                      > o synek slepia bys robil wiela!

????????
                  • Gość: Ada Re: Ślązak nieznany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:58
                    A kto grał w filmach ukazujących życie na Śląsku? Nie martw się tym. Niech
                    ogłoszą casting, a aktorzy się znajdą.
    • franzin1 Re: Stereotyp Śązaczki. 23.09.06, 17:35
      Moja mama w zamierzchłym okresie początku lat siedemdziesiątych miała wątpliwą
      przyjemność wysłuchać tyrady Pana Jopka ( zespół Mazowsze) na temat Ślązaczek.
      Był głęboko zdegustowany tym jakiego języka używają na codzień. Naszo godka
      odbierana jest jako wyraz naszego śląskiego prostactwa.
      W jakimś stopniu lub wyłącznie sami jesteśmy odpowiedzialni za obraz
      Ślązaka/Ślązaczki osoby słabo wykształconej, zachowawczej.
      • Gość: Jan Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 83.135.244.* 23.09.06, 18:00
        Niemcy tez sa odbierani w Polsce jako niedouczeni prostacy.Müller jest niemieckim idiota,poziom nauczania w Niemczech jest nizszy niz w Polsce itd,itd.Muzyka niemiecka typu Schlager czy Volkstümlich z Geschwister Hoffmann czy Marianne und Michael albo Flippers to wsiorstwo,Mercedes czy BMW to wsiorskie auta a wlasciwie czemu Swiat tyle od Niemcow kupuje??Toz to wszystko wsiorstwo.Polki sa wyksztalcone,piekne,modnie ubrane i przepadaja za..niemieckimi chlopami...
        • Gość: alojzik Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.m.pppool.de 23.09.06, 18:09
          Bo majom geld -inakszyj by ich obsikaly!!!
          a same Niymce pierdoly niy poradzom nic znolyzc, bo miyszkajac w hotelu
          "MAMA"przyzwyczajone som do lobslugiwania ich, to sie muszom sprowadzac z
          Tajlandii, abo z Afryki , abo z Polski , a ze niykierym babom pasuje niywolnictwo
          to jest alles klar !!!
          • madzialenka82 Re: Stereotyp Śązaczki. 23.09.06, 18:24
            Głupoty piszecie!! Stereotypy i tyle. Wszędzie ludzie są tacy sami. Gorsi i lepsi. Ja wszedzie jestem dobrze przyjmowana, tak samo jak moja rodzina. Jedynie Warszawy nie trafie, ale nie napisze, że każdy warszawiak to....bo to nie prawda:P
            • Gość: van deer Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.icm.edu.pl 23.09.06, 23:53
              Gdybym mial w reku aparat administratorski, oznaczylbym nik przedmowczyni
              kolorem niebieskim. Obawialbym sie tylko, ze "niebieski ptok" kogos by zabolal:)
          • caesar_pl Re: Stereotyp Śązaczki. 23.09.06, 20:21
            ale pierdo..Slazak robi zakupy,pomywa,dziecko przewija,zdazy do roboty,potem ugotuje obiad,wieczorem przeleci zonke i jej za piekny dzien podziekuje!!!Glupis jak cap! Niemiec tak wlasnie robi , wezmie nawet urlop macierzynski bo nie jest pasza turckim jak Polak!!WPolsce chlop bezrobotny siedzi w doma i czeka az baba przyjdzie z roboty i obiad uwarzy!!No moze oszkrobie ziymioki ale to wszystko na co go stac.
            • Gość: XxX Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.06, 00:52
              Kasia z gupolami(binder czy bez)nie wygrosz!Jo ci przoja.
              • Gość: Franzin Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 213.227.103.* 24.09.06, 00:56
                A tak na serio ty jej przajesz czy przojosz
                • Gość: XxX Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.06, 01:29
                  synek glodu nie mom!
                  • Gość: Katarzyna Śląska kobieta jaka jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 08:12
                    Cóż, zastanawaiałam się, czy o ślaskich kobietach mozna powiedzieć, ze mają
                    jakieś cechy wspólne. Okna zawsze wyczyszczona na błysk (to w mojej dzielnicy)
                    kiedy mieszkałam w centrum tak nie było. Zaś co do panów z innych części Polski
                    w krawacie czy bez wygrywać nie zamierzam bo często nie ma z kim. Kolega kiedyś
                    stwierdził, ze jesteśmy okrutnie zawzięte ;)
                    • fyrlok Re: Śląska kobieta jaka jest. 25.09.06, 13:42
                      Na dugo meta
                      zodno para slonsko-gorolsko
                      niy dzialo, niy funkcjonuje.
                      Ino stres i haja.
                      Abo niyporozumienio,
                      "niydorozumjynjo".
                      • Gość: Kaśka Re: Śląska kobieta jaka jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:17
                        Nie wszystkim życie się układa tak jak tobie. Ale to już inny temat.
                      • amoremio Re: Śląska kobieta jaka jest. 25.09.06, 18:31
                        potwierdzam

zakladajac, ze swiadomi
                        swojego pochodzenia,
                        a nie zagubione owce
    • Gość: alojzik Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.m.pppool.de 24.09.06, 08:40
      Ja , ja weznie urlop macierzynski bo sie lojowi niy chce robic.
      Wiynkszo ilosc Niymcow niy weznie sie Niymki bo to som same emance i musiol by w
      doma co zrobic , a z tym je kiepsko .Same Niymki szukajom sniadych bo im sie
      marzy ,a jak potym muszom kole niego lotac to sie wszystko wali .
      Jo tam wola moja Slonzoczka co mi w doma ordnung trzimie , a i zuru uwazy ,jak
      mom chyc to swoje dostana .
      • Gość: Tyszanin Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 83.142.122.* 24.09.06, 13:15
        stereotyp Śązaczek to pracowita uległa swojemy panu kobieta ,słabo
        wykształcona kura domowa .
        i jeszcze ta gwara kiedyś zobaczyłem dwie naprawde śliczne dziewczyny ale jak
        sie odezwały do siebie to czar prysł , okropnie brzmi gwara śląska w wykonaniu
        młodych kobiet , pewnie dlatego coraz więcej młodych ludzi unika takiej gwary .

• Gość: gorol Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.chello.pl 24.09.06, 17:42
          Ślązaczka pracowita jest owszem, ale żeby uległa to już na pewno nie. Na Śląsku
          przez pokolenia panował matriarchat i to kobiety rządziły i trzymały facetów że
          się tak wyrażę za pysk. Teraz różnie z tym jest. Tradycyjna śląska rodzina jest
          już w rozsypce, tak samo jak stereotyp Ślązaka, zwłaszcza dlatego, że w wielu
          miejscach na Śląsku Ślązacy są już mniejszością.
          • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:47
            takje: matriarchat, jawoll: miynszos
            - ale jesze my zyjymy i sie niy domy, ano!
        • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:45
          A mje sie ibl robi, mje sie hepje,
          jak slysza te gorolskie melodje. :)

np. "tempo" wymawjajom "tepo"(z hokjym) - brrrrr!
        • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:49
          > jeszcze ta gwara kiedyś zobaczyłem dwie naprawde śliczne dziewczyny
          > ale jak sie odezwały do siebie to....

...to poczules sie nagle obco,
          OBCYM na Slonsku, przypomniales sobie,
          "tyszaninie"......
          • Gość: hmm Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.rudanet.pl 25.09.06, 19:29
            ja mam podobne odczucia jak słysze młodych ludzi mówiących po śląsku -
            to "psuje" ich, że tak powiem pozytywny odbiór. I nie czuje sie obco,
            bynajmniej, raczej czuje się kimś na ciut wyższym szczebelku drabiny
            społecznej. co innego stare omy albo chopy typu bercik - do nich gwara pasuje
            jak najbardziej i mi sie podoba jak ze sobą "godajom"
            • Gość: MondroSlonsko Ojla Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.06, 21:05
              Jestes, zastanów sie, jedna z wielu "ofiar" realnego komunizmu-socjalizmu,
              który zwalczal, oprócz kilku wybranych, pielegnowanych, stylizowanych,
              wszystkie dialekty i gwary, a w szczególnosci górnoslaski jezyk.

Wszystko to bylo czescia calego pakietu polityki
              centralistycznej i homogenizujacej "kraj, ojczyzne, naród".

Gwary byly systematycznie zwalczane, jedna forma walki bylo osmieszanie.
              Zreszta to stare jak swiat, czego nie potrafisz pokonac - to osmiszasz.
              Porównaj rosyjska albo amerykanska (np. filmy o Vietnamie) propagande.
            • Gość: Ada Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 20:51
              Na Twój odbiór gwary śląskiej niewątpliwie mają wpływ media. W TV gdy ktos mówi
              po śląsku, to musi być niedouczony, niedomyty, gburowaty. Trzeba tu trochę
              pomieszkać aby dostrzec, że ma to niewiele wspólnego z prawdą. Gsy osłuchasz
              się z tą mową nie będzie Cię razić w ustach lekarza, nauczyciela i innych ludzi
              uważanych za inteligentnych.
            • europa130 Re: Stereotyp Śązaczki. 07.10.06, 12:33
              Gość portalu: hmm napisał(a):

> ja mam podobne odczucia jak słysze młodych ludzi mówiących po śląsku -
              > to "psuje" ich, że tak powiem pozytywny odbiór. I nie czuje sie obco,
              > bynajmniej, raczej czuje się kimś na ciut wyższym szczebelku drabiny
              > społecznej. co innego stare omy albo chopy typu bercik - do nich gwara pasuje
              > jak najbardziej i mi sie podoba jak ze sobą "godajom"
              >sluchej no hmm czy maly pies inaczy szczeko jak wielki,?no to nie chrzan glupot
        • europa130 Re: Stereotyp Śązaczki. 07.10.06, 12:29
          Gość portalu: Tyszanin napisał(a):

> stereotyp Śązaczek to pracowita uległa swojemy panu kobieta ,słabo
          > wykształcona kura domowa .
          > i jeszcze ta gwara kiedyś zobaczyłem dwie naprawde śliczne dziewczyny ale
          jak
          >
          > sie odezwały do siebie to czar prysł , okropnie brzmi gwara śląska w
          wykonaniu
          > młodych kobiet , pewnie dlatego coraz więcej młodych ludzi unika takiej
          gwary .
          > Tyszanin jak ci niy pasuje slasko gwara to wyjezdzaj ale to juz do
          swoich,moze Kaszeb abo jakis inny w slomiance urodzony glupek.
          >
          >
      • europa130 Re: Stereotyp Śązaczki. 07.10.06, 12:27
        Gość portalu: alojzik napisał(a):

> Ja , ja weznie urlop macierzynski bo sie lojowi niy chce robic.
        > Wiynkszo ilosc Niymcow niy weznie sie Niymki bo to som same emance i musiol
        by
        > w
        > doma co zrobic , a z tym je kiepsko .Same Niymki szukajom sniadych bo im sie
        > marzy ,a jak potym muszom kole niego lotac to sie wszystko wali .
        > Jo tam wola moja Slonzoczka co mi w doma ordnung trzimie , a i zuru uwazy ,jak
        > mom chyc to swoje dostana .>czytajac twoje slowa alojzik to zes taki maly
        chopek jak twoj nick ino plakac abo rzigac sie chce jestes zalosny.
    • przedszkolak2 Re: Stereotyp Śązaczki. 24.09.06, 14:48
      Postrzegamy innych tak, jak nam rozumu wystarcza.
      W mniemaniu moich znajomych, wykształconych nie Ślązaków, Ślązaczka jest
      kobietą ciepłą,pracowitą, dbającą o rodzinę i dom, w pracy rzetelna i uczciwa.
      Odnośnie wykształcenia- to już moja osobista refleksja- jeśli decyduje się na
      kształcenie, zdobywa wiedzę gruntowną, rzadko studiuje po to,
      by zdobyć "papierek".
    • Gość: oberschlesier najwiency witaminy - majom slonskie dziolszki IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.06, 17:49
      frelki z oberschlesien som najlepsze.
      urodliwe, robotne, wierne, goronce, gospodarne, etc. etc.

gruß
    • Gość: misia Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 07:48
      W swoich wypowiedziach dotyczących wykształcenia ślązaczek ( ja jestem Polką ,
      ale od urodzenia mieszkam na śląsku), mijacie się z prawdą . Sama ukończyłam
      studia licencjackie, potem magisterskie, potem podyplomowe , a teraz studiuję
      MBA na SGH.
      Jak trzeba to i na śląsku znależć można mądrych ludzi , ja znam ich wielu.
      • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:52
        Te "P-olka":
        S-lonsk szkryflomy z duzyj !
        >>Mieszkanko<< Slonska......

(A ta SGH, to mitologia, legendomania.
        Posnolech kupa idiocików-absolwentów z SGH.
        Smiych!)
        • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:55
          Wiynkszos profów i "docyntów" na SGH,
          to prowincjalne cwane wyzeracze i showmeny.
          Np. niyjaki Czerny(?), Bogus(?)
          = fachowy mikrob, a prywatnie
          nadmuchany baran i niezla swinka.
        • pit-zeolit Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 14:04
          fyrlok napisał:

> Te "P-olka":
          > S-lonsk szkryflomy z duzyj !
          > >>Mieszkanko<< Slonska......
          >
          > (A ta SGH, to mitologia, legendomania.
          > Posnolech kupa idiocików-absolwentów z SGH.
          > Smiych!)

Tej "Sz-lyzjer" tyś jako prawdziwy Schloooonzok ino hilwe jesteś w stanie
          skończyć. Tam same mooooondre szlyzjery "studiuują". I to jest prawda a nie
          mitologia czy legendomania. Posnolech kupa geniuszy-absolwentów ze schloonckich
          hilw. som tak mooooondre, że nikt na świecie ich nie rozumie. Przerastają
          swoim "intelektem" wszystkie nacje. No może Niemcy im dorównują choć nie
          wszyscy.

• amoremio Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 18:46
            gospodarka,ekonom(ik)a,informatyka

dzisiej miedzynarodowy job w dziedzinie ERP (project team leader)
            w renomowanej firmie consultingowej = srednio 22.000,- (miesiecznie)
            plus wydatki i dodatki i "zabawki"(np.auto) oraz spore miles Lufthansy
            Europa i USA (glównie Niemcy, Szwajcaria i Benenelux, czasami Polska/Czechy)
            5 jezyków, lacina i górnoslaski :)

dodatkowo prywatna firma typu home office (oficjalnie na zone),
            niezle wieczorowe&weekendowe fuchy (sporo kontaktów i zlecen,
            glównie programowanie, z pracy u klienta opisanej powyzej)
            mocno oscyluje, ale te 10.000,- (miesiecznie) raczej zawsze jest
            kilka adresów/nieruchomosci w kraju i zagranica

i niy fulej zakompleksiony wszechgorolu antyslonski! :)))
          • Gość: Ślonzocka Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.interpc.pl 26.09.06, 16:06
            Żygać mi się chce- jo lepszy ty gorszy. Pogarda dla drugich - to przyczyna wszelkich wojen i tych na polach bitew i tych na boiskach. To co piszecie Ślązacy to wyraz kompleksu zrozumiałego ale w tej chwili bezzasadnego. Każdy może dzisiaj dzałać na rzecz Śląska i naszego wizerunku. Obrażajac sie na resztę Polski zachowujecie sie jak dzieci w piaskownicy. A co do małżeństw Warszawiak- Ślązaczka 25 lat zgodnego życia w szacunku dla Śląska i Warszawy ( ze świadomością wad i zalet każdego z tych środowisk) to duzo czy mało Panie Fyrlok
            i przestuń fyrlać ludziom w mózgach. Jo żech jest z pokolyń Ślonzocka ale niy zakompleksiono. Widziałach trocha świata jest zech z wykształcynio politologiym i rozróżniom ludzi niy wedug tego skond pochodzom ino wedug tego cy som mondrzy cy gupi, cy som dobrzy cy źli. Ino tak !!!! Czego sobie, moim dzieciom i wszystkim z serca życzę. Pozdrawiam
            • Gość: w Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 10:48
              Prowda. Dobrześ mu pedziała.
              • Gość: sonar odpowiedż dla cirano.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 16:34
                cirano...!!! a wiesz,ze musielibyście ten mur przeskakiwac chyba każdy dzień
                jak Wałęsa, bo wystarczy,ze na Sląsku już nie ma zadnej roboty i wszyscy
                walicie jak jeden do "Polski"..bo tam robota czeko !!! na wos !! taki mocie
                Slonsk, zarzigany brudny, biedny..widzę ile Was na tej "granicy" wsiada w
                autobus..bo macie tam parcę !!!! nic nie trybicie zakute łby nic !
                • Gość: sonar temat jakikolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 16:57
                  a co się działo kiedy ..zwalniali was z kopalń? dostawaliście odprawy,
                  pieniądze..i co po nich zostało? ruszyliście jak te durne pały na zakupy,
                  video, auto...itepe, przeżarliście przepili i zrobili wielką kupę ! zamiast
                  zainwestowac w coś, zeby procentowało.Ale na to zabrakło niestety IQ co?.ale
                  najlepiej narzekać, ,że rząd Was wyd....,że polityka nie taka, zwalic na gorola
                  hahaha, a sami co umiecie, pieprzyć bez sensu głodne kwałki i wyjeżdzac do
                  Ustronia pieprzyc przy piwie to samo !!
                  • rico-chorzow Re: temat jakikolwiek 30.09.06, 18:42
                    Gość portalu: sonar napisał(a):

> a co się działo kiedy ..zwalniali was z kopalń? dostawaliście odprawy,
                    > pieniądze..i co po nich zostało? ruszyliście jak te durne pały na zakupy,
                    > video, auto...itepe, przeżarliście przepili i zrobili wielką kupę ! zamiast
                    > zainwestowac w coś, zeby procentowało.Ale na to zabrakło niestety IQ co?.ale
                    > najlepiej narzekać, ,że rząd Was wyd....,że polityka nie taka, zwalic na gorola
                    >
                    > hahaha, a sami co umiecie, pieprzyć bez sensu głodne kwałki i wyjeżdzac do
                    > Ustronia pieprzyc przy piwie to samo !!

A gdzie Wy zaiwestowaliści pieniądze z ponad 40-letniej grabieży Sląska?,gdzie
                    są te odsetki?
                    • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:03
                      zapytaj ich...w takim razie, podkreślam ICH , też jestem stąd, dlatego tak mnie
                      to wszystko wkurza, bo mam to pod nosem,dzień po dniu.
                      • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:14
                        oraz dodam,ze nie jestem zwolennikiem skostniałych i "sztandarowych" wręcz
                        ortodoksyjnych pogladów jakie reprezentujesz.Ortodoksyjność kojarzy mi się z
                        sekciarstwem.A Twoje wypowiedzi potwierdzaja następująca regułę :osmieszam to
                        czego nie potrafie pojąc,ani pokonać"..
                      • rico-chorzow Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów 30.09.06, 21:46

> zapytaj ich...w takim razie, podkreślam ICH , też jestem stąd, dlatego tak mnie
                        >
                        > to wszystko wkurza, bo mam to pod nosem,dzień po dniu.

Autor: Gość: sonar IP: *.internetdsl.tpnet.pl
                        Data: 30.09.06, 20:14

oraz dodam,ze nie jestem zwolennikiem skostniałych i "sztandarowych" wręcz
                        ortodoksyjnych pogladów jakie reprezentujesz.Ortodoksyjność kojarzy mi się z
                        sekciarstwem.A Twoje wypowiedzi potwierdzaja następująca regułę :osmieszam to
                        czego nie potrafie pojąc,ani pokonać"..

Hm?,więc jest sekciarstwem wyeksploatowanie Sląska przez Polskę,i tego ktoś nie
                        potrafi pojąć,albo lepiej powiedzieć - nie chce dopuścić - do tego tematu na
                        łamach cołokrajowego - teatru medialnego i historii Polski -,też nie wiem kto
                        kogo ma tutaj pokonać,ale od 60-80 lat - bo tak długo znamy się z Polakami
                        -,żaden z nich NIC nie dokonał,i to obojętnie w jakiej formie politycznej,może
                        taka jest polska ortodoksyjność?,co 4-5 złotówka budżetu państwa polskiego,przez
                        dziesiątki lat była ze Sląska,i Pan pyta - co ja reprezentuję -,reprezentuję
                        Slązaków okradanych przez dziesiątki lat przez polskie rządy,też Polaków
                        zamieszkałych na Sląsku - także okradzionych - przez polskie rządy.
                        • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:07
                          ...piszesz cyt" 60-80 lat bo tak długo znamy sie z Polakami..."...naprawdę bez
                          komentarza..............................
                          • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:18
                            aaa i wyjasniam jestem kobietą....:)))
                          • rico-chorzow Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów 01.10.06, 10:25

> ...piszesz cyt" 60-80 lat bo tak długo znamy sie z Polakami..."...naprawdę bez
                            > komentarza..............................

A jest zawarta w tym cytacie - nieprawda -?
                            • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:32
                              jest zawarta ...ale co? drogi rico?
                              • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:40
                                skoro Twoje poczucie odrebności jest tak ogromne,ze nie czujesz sie Polakiem
                                bedąc jednocześnie Ślązakiem to kim jesteś tak naprawde sam dla siebie? albo w
                                świetle poczucia narodowej przynaleznosci?Rosjaninem Niemcem a moze
                                Francuzem.?..Mowisz,że wszyscy Was załatwili, pytanie brzmi dlaczego daliście
                                sie tak załatwić.Czemu ten wielki Śląsk dał sie tak załatwić...moze jednak
                                zabrakło jakiejś spojność,albo mądrych ludzi, albo stowarzyszeń, gdzie ta Wasza
                                spójność narodowa?..
                                • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:42
                                  skoro nie wychodzi Wam z Polakami i tak ich nie znosicie,drwicie z nich
                                  spróbujcie sie dogadać z innymi moze Ruscy was przygarną? albo Węgrzy np...?:))
                              • rico-chorzow Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów 01.10.06, 11:06

> jest zawarta ...ale co? drogi rico?

A niby gdzie,droga Sonar?,chyba dostatecznie wiele ludzi - w dość wspaniale
                                przedziwnych warunkach polskiego spisu powszechnego - wypowiedziało się - kim są
                                -.Napisałem jakąś - nieprawdę -?,w obliczu tych tysiący wypowiedzi trudno jest
                                mówić o czymś - jednoczesnym -,co jest niewłaściwe;wykreowane i lansowane
                                tylko,wyłącznie przez Was,droga Sonar.
                                • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:17
                                  eee...rico,jest niedziela idziemy na kawę?i zero gadania o polityce i
                                  przynaleznościach..:))
                                  • rico-chorzow Re: temat jakikolwiek odpowiedz dla rico-chorzów 01.10.06, 11:23
                                    :)))
                  • Gość: Ada Re: temat jakikolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:54

> a co się działo kiedy ..zwalniali was z kopalń? dostawaliście odprawy,
                    > pieniądze...

Znam osoby, które odeszły z kopalń, aby założyć firmę. Przez dwa lata czekali
                    na wypłatę odprawy, zadłużając się u rodziny i znajomych, aby przeżyć. Mieli
                    przecież na utrzymaniu rodziny. Gdy dostali pieniądze, oddali długi i z tym, co
                    im zostało nie mieli szans na rozruch firmy.

Sonar, Ty to jesteś ona czy on. Widzę niekonsekwencję w Twoich wypowiedziach.
                    Niby nieistotne, ale człowiek chciałby wiedzieć kogo natura szczodrze obdarzyła
                    IQ.
                    • Gość: sonar dla Ady Re: temat jakikolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 09:39
                      gdzie zatem leży moja niekonsekwencja? pewnie przeczytałas"zapytaj ICH"..bo jak
                      można wygadywac takie dyrdymały jak ja kiedy jest się stąd? to nieprzyzwoite
                      prawda?jak można mowić żle o Sląsku,ludziach,tradycjach prawda?Tymczasem mowię
                      o faktach niestety,zawsze mozna powiedzieć znam Ślązaków wykształconych mądrych
                      (ale oni już w wawce dawno temu)inny powie znam samych debili zapitych na umór,
                      każdy czerpie wiedzę z własnych obserwacj, wiedzy, zycia.Nie wiem czy warto tu
                      nadal przychodzić, wypowiedzi co niektórych "atochtonow" mowią same za siebie
                      nic dodać nic ująć, najlepiej poprostu to czytac a stereotyp jak nic namalowany.
                      • Gość: sonar Re: temat jakikolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 09:41
                        ...autochtonów"...errata do poprzedniego wpisu*
                      • Gość: Ada Re: temat jakikolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:11
                        Gość portalu: sonar dla Ady napisał(a):
                        > gdzie zatem leży moja niekonsekwencja?

Raz pisałaś jak kobieta, a innym razem końcówki czasowników świadczyły, że
                        wypowiada się mężczyzna. I to budziło moje wątpliwości.
                        • Gość: dla Ady Re: temat jakikolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:32
                          ooo przepraszam...nie czytasz uwaznie,nie napisałam nic z końcówkami "męskimi"
                          oraz stwierdzam u Ciebie brak poczucia humoru ,a szkoda, oraz nie opisywałam
                          swojego zycia, oraz posiadam cycki ładne :)) to w kwestii wyjasnienia....:))
                    • Gość: sonar dla Ady Re: temat jakikolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:01
                      Droga Ado! mam nadzieje,ze chociaz Ty wyrwiesz sie ze szponów tych stereo-
                      typków, nie zostaniesz niewolnikiem swojego domu ze ścierką i wiadrem,ze nie
                      bedziesz o 6 rano czyścić szyb, zeby potem wystawać na parapecie all day, a nie
                      daj Boże nosisz miseczke D..albo zaawansowane B( z sympatią ) bo dla mnie to
                      nie jest śląska tradycja.To przykry upadek świadomości kobiet, ten stereotym
                      dla mnie umarł.Dzisiaj kobieta musi być światła,znajaca swoje wartości i
                      pozycję nie tylko w rodzinie.Wtłoczyliście te biedne baby do kuchni i
                      wmówiliście im posłannictwo?winkelrydyzm?a one bidulki w to uwierzyły i
                      wygaduja takie bzdury do dziś. A tak naprawdę potrzebuja czegoś więcej..moze ta
                      debata pozwoli na jakiekolwiek zmiany w mysleniu, moze teraz jest czas na
                      przewartosciowanie i zderzenie "tradycji" z rzeczywistością.Pozdrawiam.
                      • rico-chorzow Kto tworzy 01.10.06, 10:06
                        stereotypy?
                      • Gość: Ada Re: temat jakikolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 19:28
                        Gość portalu: sonar dla Ady napisał(a):

> Droga Ado! mam nadzieje,ze chociaz Ty wyrwiesz sie ze szponów tych stereo-
                        > typków, nie zostaniesz niewolnikiem swojego domu ze ścierką i wiadrem,ze nie
                        > bedziesz o 6 rano czyścić szyb, zeby potem wystawać na parapecie all day, a
                        nie
                        >
                        > daj Boże nosisz miseczke D..albo zaawansowane B( z sympatią ) bo dla mnie to
                        > nie jest śląska tradycja.To przykry upadek świadomości kobiet, ten stereotym
                        > dla mnie umarł.Dzisiaj kobieta musi być światła,znajaca swoje wartości i
                        > pozycję nie tylko w rodzinie.Wtłoczyliście te biedne baby do kuchni i
                        > wmówiliście im posłannictwo?winkelrydyzm?a one bidulki w to uwierzyły i
                        > wygaduja takie bzdury do dziś. A tak naprawdę potrzebuja czegoś więcej..moze
                        ta
                        >
                        > debata pozwoli na jakiekolwiek zmiany w mysleniu, moze teraz jest czas na
                        > przewartosciowanie i zderzenie "tradycji" z rzeczywistością.Pozdrawiam.

Nie znam nikogo, kto by prowadził taki tryb życia jaki opisałaś. Jeżeli
                        przedstawiłaś swoje życie, to Ci współczuję. Jeśli Cię ono uwiera, to je
                        zmień.Ja nie muszę się z niczego wyrywać.

Co do kompleksów związanych z biustem, to zawsze możesz poprawić niedostatki-
                        chirurgia działa cuda.

• karlik62 Re: Stereotyp Śązaczki. 26.09.06, 14:25
          fyrlok ty napewno jestesbratem brcika
    • Gość: normals Stereotyp Polki w Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 08:47
      Tak dla kontrastu. Polki w Europie to tania siła robocza, opiekunkami dla
      dzieci, zbieraczkami owoców, sprzątaczkami, barmankami, sprzedawczyniami w
      tureckich butikach, prostytutkami. Kolejny żenujący stereotyp. Rozmowa o
      stereotypach ma sens wyłącznie akademicki, a wyciąganie na ich podstawie
      wniosków co do indywidualnych sytuacji, świadczy o ubóstwie intelektualnym
      rozmówcy. Jestem Ślązakiem, co podkreślam przy każdej okazji, podkreślam tym
      samym mój dystans do polskiej polityki, aparatu państwowego. Niech osoby, które
      z satysfakcją mówią o stereotypie Śląska i jego mieszkańców, poświęcą nieco
      czasu na refleksję o znajomości języka polskiego prezydenta czy premiera
      (profesora i doktora!- to świadczy o poziomie polskich szkół wyższych),
      wykształceniu byłego wicepremiera Endrju Warchoła von Leppiej/Andy Warhol'a i
      innych jelit yntelektualnych, które sobie wybierają na przedstawicieli w
      parlamencie. Żenującym jest, że ktoś śmie naigrywać się z osób mówiących po
      śląsku, a po chwili głosować na kolesi z wykształceniem podstawowym, kaleczących
      polska ortografię (obiat i mnóstwo innych kwiatków).
      • Gość: Byno Re: Stereotyp Polki w Europie IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.06, 09:49
        oj kolego strzal w dyche,podejrzewam jadowite kontrataki.
        • mallard Hej Ślązoki! 25.09.06, 10:20
          A jo Wos po prostu lubia! :)

gorol (autentyczny!)
          • felinecaline Re: Hej Ślązoki! 25.09.06, 11:52
            a jo wom przaja chociazech gorolskiygo pochodzynio, ale wychowano w Hajdukach a
            terozki we Francyi, zowdy fajnie je przijechac na Slunsk i posuchac se ze
            jeszcze som takie, co po slunsku lozprawiac potrafiom.
            A Bercik to dupek jest.
      • iberia30 Re: Stereotyp Polki w Europie 26.09.06, 21:30
        synek, nie chce byc inaczej- ale mosz recht :-).
    • fyrlok Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:34
      hamskie ryje

Zapominajom, ze som u nos goscmi i majom sie odpowiednio zachowywac.

Przeca to schizophrenia: siedzom na Slonsku i plujom na Slonsk.....

gorolskie podciepy-mutanty!
      • cirano Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 13:59
        3 tydnie tymu bawiłech we Szczawnicy. Nic prostszego jak wzionsć dowód i
        przespacerować przez granica do Słowoków na dobrego bażanta abo knedliki. Tak i
        my zrobiyli i to pora razy, roz pojechalimy kołami na Czerwony Klasztor bo nom
        ftoś pedzioł, że tam "Bażant jeszcze lepij smakuje"
        Ludzi boło niymało, prawie same Poloki. W pewnyj chwili, w kolyjce, słysza
        Słowoków jak krytykujom Poloków. Wziyli mie cheba za swego i walyli bez pardonu.
        Niy byda powtarzoł coch usłyszoł, z tego nojleksze okryslynie boło "prymitywy".
        Poloki zachowywali sie tam jak u siebie. Głośno, miynso lotało w lufcie jak
        uoszkubane już gołombki, wstyd nom boło, nic ino sie wynosić
        • Gość: jacek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.pools.arcor-ip.net 25.09.06, 15:19
          Cirano co ty piszesz,Polacy sa wszedzie,serdecznie witani, no a Polki
          szczegolnie(wymalowane jak papugi),Polki to kobitki pracujace, zadnej pracy sie
          nie wstydza,zreszta Polacy tez, lubia bardzo cos zachachmecic.
          • cirano Re: Stereotyp Polki... 25.09.06, 16:29
            ...i do twarzy jim z tym, Jacek
          • Gość: obserwator za chlebem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:30
            Jacek, rozejrzyj się wkoło, a zobaczysz, że słowa Polacy i Polki możesz
            spokojnie zamienić na Ślązacy i Ślązaczki. Oni też za chlebem jadą w świat i
            różnymi pracami się zajmują, a że jest to poważny problem społeczny najlepiej
            widać na Opolszczyźnie.
        • Gość: van deer Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.icm.edu.pl 25.09.06, 18:15
          cirano napisał:

> 3 tydnie tymu bawiłech we Szczawnicy. Nic prostszego jak wzionsć dowód i
          > przespacerować przez granica do Słowoków na dobrego bażanta abo knedliki. Tak
          i
          > my zrobiyli i to pora razy, roz pojechalimy kołami na Czerwony Klasztor bo nom
          > ftoś pedzioł, że tam "Bażant jeszcze lepij smakuje"
          > Ludzi boło niymało, prawie same Poloki. W pewnyj chwili, w kolyjce, słysza
          > Słowoków jak krytykujom Poloków. Wziyli mie cheba za swego i walyli bez
          pardonu
          > .
          > Niy byda powtarzoł coch usłyszoł, z tego nojleksze okryslynie
          boło "prymitywy".
          > Poloki zachowywali sie tam jak u siebie. Głośno, miynso lotało w lufcie jak
          > uoszkubane już gołombki, wstyd nom boło, nic ino sie wynosić

Tak jakbys w podlym wypelnionym po brzegi lumpami szynku nigdy nie byl. Tam
          nigdy kultura nie byla mocna strona, za to lby i owszem.

Na potege chlali tam wszyscy, Hanysy i Gorole. Udowac panisko kozdy poradzi:)
          • cirano Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 18:29
            Pod Czerwonym Klasztorym niy ma piwiarni. Piwa można sie tam napić, nad
            Dunajcem, na dworze z kulturką. Pijanych, nawet Polakow, nie widziałem
      • Gość: hmmm Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.rudanet.pl 25.09.06, 19:38
        kurde czytam tak sobie i jak mnie jakiś post wnerwi to autor jeden - fyrlok,
        czy jak tam sie zwał. Synu, masz ogromne kompleksy ślązaka co wyłazi z twoich
        wypowiedzi. Gorole tutaj mieszkają od co najmniej 50 lat i czują się u siebie a
        nie w gościach. Już tu nie będzie tak jak przed wojną.
        • Gość: spoko Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 19:55
          Gość portalu: hmmm napisał(a):

> kurde czytam tak sobie i jak mnie jakiś post wnerwi to autor jeden - fyrlok,
          > czy jak tam sie zwał. Synu, masz ogromne kompleksy ślązaka co wyłazi z twoich
          > wypowiedzi. Gorole tutaj mieszkają od co najmniej 50 lat i czują się u siebie a
          >
          > nie w gościach. Już tu nie będzie tak jak przed wojną.

Jeżeli cię wnerwia, to obydwaj jesteście zakompleksieni. Jeden za bardzo sląski,
          drugi za mało.
          • Gość: Jan Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.09.06, 20:32
            Cirano mos recht z tymi gorolami to kas bys nie wejzol to sie ganby nazeres:
            najnowszo afera to ci pisa: jadom te kapusniaki do Paris meldujom sie u penorow
            i dostowajom 380€ hilfy to teraz widzis jako to inteligencja posrano!
            Glückauf! A co do Bercika, vto ztego ryla aktora zrobiol to chyba bol z
            Toszka ! Pyrsk!!!
        • amoremio Re: Stereotyp Śązaczki. 25.09.06, 21:13
          > Gorole tutaj mieszkają od co najmniej 50 lat i czują się u siebie a
          > nie w gościach. Już tu nie będzie tak jak przed wojną.

Tukej byl, jest i zowdy bydzie SLONSK !!!!!!!!!!

A ty poptrz do lustra i zapytaj sie sam siebie,
          czamu ty, po "50 latach" na Górnym Slasku,
          nie wiesz (tak przypuszczam), co to jest kfyrlok abo fyrlok ?

I sie wstydz !
          Bo taka schiza, to choroba psychiczna.
          I niegrzecznosc wobec gospodarza tej Ziemi.
          • Gość: nie-slazak-umyty [...] IP: *.tvtom.pl 25.09.06, 21:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • wilhelm4 Re: Hanyski sheiss 25.09.06, 21:51
              "Godka", to rozumia.

Ale "plugawa" - to po rusku abo ukrainsku ? sinti ? roma ?
          • Gość: sonar Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 20:57
            Chciałam zauważyć,że żaden gorol nie powie Ślązakowi ty taki owaki Hanysie
            np...ale kazdy Ślązak powie ..od razu natychmiast ty gorolu! prawda??czy nie
            dziwi państwa taka własnie nieprzypadkowa kolejność?Skąd to się bierze, ano
            stąd ,że zamiast oleju macie ołów szanowni Ślązacy, szanowna kontrabando
            funkcjonująca sprawnie tylko na swoim terenie.Niech żyje zatem patriotyzm
            lokalny ! wasza nietolerancja na pozostałych Polaków!.Chociaż co ja mowię, Wy
            nimi nie jesteście prawda ..tylko Ślązakami!.Tylko,że ta Wasza inność jakoś
            mało oryginalna...i chamsko spauperyzowana.
            • Gość: Hanys Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 217.153.131.* 02.10.06, 16:10
              Cóż...klasyczna postawa zagrożonych. To przybyssze z Polski zajmowali
              mieszkania po Ślązakach-Niemcach, to oni, często gorzej kwalifikowani,
              zajmowali lepsze stanowiska, to nauczycieliki Polki biły za używanie gwary w
              szkole (jak mnie), to Czerwone Zagłębie nawracało "ogniem i mieczem" na religie
              komunistyczną, przywiazanych do wiary ojców Ślązaków, to Polska dawała nam
              wybór: albo całkowita polonizacja albo wynocha do Rajchu...(nie wspominam tu o
              wywózkach, obozach, gwałtach, kradzieżach - bandyci są wszędzie). Myślę, że
              Ślazacy i tak w miarę łągodnie "odreagowywują". Dziś jesteśmy miejszością we
              własnym kraju, tu gdzie od stuleci nasze nazwiska są w księgach parafialnych od
              stuleci. Nie należę, do żadnego RAŚu, ale uczę moją córkę: "pamiętaj najpierw
              jesteś Ślązaczką a dopiero potem Polką" i, proszę, nie wypędzaj mnie znów za to
              z rodzinnego domu ani nie zamykaj w obozie jak to Twoi rodacy zrobili moim
              bliskim...
          • Gość: hmmm Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.rudanet.pl 01.10.06, 19:29
            nie wiem i nie chce wiedzieć - po co mi taka wiedza?
    • gryfny Re: gorolski syf (intelektualny) 25.09.06, 21:58
      a taki gryfny temat bol:frelki
      • rodowiczmaryla Re: gorolski syf (intelektualny) 26.09.06, 15:56
        ja, slonskie dziouszki :)

Espania, Italia, Mexico, Hawaje som OK,
        ale tam tysz lepszych frelek
        niy znodziesz, Hopie.
        • rico-chorzow Re: gorolski syf (intelektualny) 26.09.06, 16:00
          rodowiczmaryla napisała:

> ja, slonskie dziouszki :)
          >
          > Espania, Italia, Mexico, Hawaje som OK,
          > ale tam tysz lepszych frelek
          > niy znodziesz, Hopie.

Nojgryfniyjsze som we Wiyrchnym Slonsku:)))
          • sas12 Re: gorolski syf (intelektualny) 03.10.06, 20:29
            mosz recht,geno nojgryfniyjsze a nojhrubsze,umiom dobrze ważyc
            slounskie jadło -hrubo rzyć.
        • Gość: Andzioszek Niedouczony Warszawiaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:26
          ja nie douczona slązaczka jak twierdzisz chciałam Ci powiedziec żee za ksztę
          nie znasz historii i tej starej i tej nowej. To my na twoją Warszawę
          zapiepszaliśmy jak dzikie woły To my do dzisiaj robimy żeby w twojej dzielnicy
          było ładnie. jestesmy głupcy że sie od was nie odłączyliśmy jak była na to
          pora. teraz jak nas zniszczyliście to wieszacie na nas psy. jak nas "doiliście"
          to było dobrze. poczytaj stare kroniki Dobrze Ci to zrobi.I kto tu jest
          niedouczony?? Oddejciee to coście nam zabrali! i wtedy wam pokarzemy co
          jesteśmy warci i kto do kogo pierwszy przyjdzie
          • Gość: Andzioszek Niedouczony Warszawiaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:28
            A wy Ślązacy macie za swoje żeście przez tyle pokoleń o tą Polskę się bili
            Teraz was takie szmaciarze od dziadów wyzywają I było warto ??
            • cirano Re: Niedouczony Warszawiaku 28.09.06, 11:54
              Żeby tak szło tyn czas cofnońć... mur na Brynicy pewny
              • Gość: altreich Re: Niedouczony Warszawiaku IP: 217.153.83.* 28.09.06, 12:07
                Ciulej się hasiokowa kreaturo.
    • Gość: Obi-Wan-Kenobi Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.speed.planet.nl 29.09.06, 10:34
      Ja jestem rasowa Slazaczka! Jestem szczupla, mloda, madra, potrafie swietnie
      gotowac, a mezowi daje spokoj, kiedy tego potrzebuje. Tez slyszalam
      niepochlebne opinie, ale sie tym nie przejmuje. Jak ktos ma kompleksy, brzydka
      zone, badz tesciowa z piekla rodem, to znajdue sobie kozla ofiarnego. I tyle.
      • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 29.09.06, 23:24
        Gość portalu: Obi-Wan-Kenobi napisał(a):

> Ja jestem rasowa Slazaczka! Jestem szczupla, mloda, madra, potrafie swietnie
        > gotowac, a mezowi daje spokoj, kiedy tego potrzebuje. Tez slyszalam
        > niepochlebne opinie, ale sie tym nie przejmuje. Jak ktos ma kompleksy, brzydka
        > zone, badz tesciowa z piekla rodem, to znajdue sobie kozla ofiarnego. I tyle.

Jeronie,dzioucha,jak Ciy zność?:)
      • Gość: hmmm Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.rudanet.pl 01.10.06, 19:31
        i jeszcze skromna jestem niesłychanie!!! ;) Zapomniałaś dodać.
        • rico-chorzow Więc wapno:) 01.10.06, 19:33
          we kalfasie:)
    • Gość: anita Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 13:38
      A ja też jestem ze Śląska,i bardzo lubię mówić gwarom,co prawda
      jestem "krojcok",ale mój mąż czysty ślązok z dziada pradziada,i bardzo
      żałuję,że w moim domu rodzinnym mówiono po polsku i nie kultywowano zwyczajów
      śląskich.Szacunek dla ojca i matki,pracowitość,a przedewszystkim szacunek dla
      pracy,czystość-z tym kojarzy mi się Śląsk i naprawde nie wiem dlaczego ktoś
      miałby mówić inaczej.Poprostu nie ma pomysłu na "ślązaków"nowoczesnych-po
      p.K.Kutz i jego "Perle w koronie" ciężko coś nowego wymyślić.Myślę,że trzeba
      chronić to co zostało ze Śląska;gware,kopalnie,familoki,bo gdy to zginie ciężko
      będzie podtrzymać etos Ślązaka
      • Gość: kolejna ślązaczka Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.rybnet.pl 29.09.06, 19:14
        jak was czytam to nic tylko płakac,jestesmy juz tak wymieszani na tym terenie
        że naprawde trudno rozgraniczyc kto jest kto -poprostu uczmy tylko i wyłacznie
        tolerancji to podstawa naszych wzajemnych relacji
        • Gość: amo_ Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 89.25.132.* 29.09.06, 19:44
          23 lata mieszkam na śląsku
          Uwielbiam sluchać gwary ślaskiej- ma niesamowity urok- o ile nie jest wydaniu bardzo chamskim :((
          Ślazaczki w znakomitej większości są OK!!! harde, strasznie rodzinne, pracowite. Nie mieszkając na śląsku - nie zrozumie się codziennego pucowania okien i mieszkania.
          Nie rażą mnie już odwieczne cyce na parapecie i mycie okien o 6 rano - taki urok Śląska

• rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 30.09.06, 12:38
            Gość portalu: amo_ napisał(a):

> 23 lata mieszkam na śląsku
            > Uwielbiam sluchać gwary ślaskiej- ma niesamowity urok- o ile nie jest wydaniu b
            > ardzo chamskim :((
            > Ślazaczki w znakomitej większości są OK!!! harde, strasznie rodzinne, pracowi
            > te. Nie mieszkając na śląsku - nie zrozumie się codziennego pucowania okien i m
            > ieszkania.
            > Nie rażą mnie już odwieczne cyce na parapecie i mycie okien o 6 rano - taki ur
            > ok Śląska

Jak się ich nie ma,no....to i na parapecie nie ma co położyć:)),też pewien urok:))
            • Gość: jacek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 12:47
              Jak się ich nie ma,no....to i na parapecie nie ma co położyć:)),też pewien urok:))

U nas gadaja na takie BMW (Brett mit Warzen).
              • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 30.09.06, 13:10
                U nos godajom -ze przodku i zatku deska,cera stolorza Tereska- :)
        • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 29.09.06, 23:26
          Gość portalu: kolejna ślązaczka napisał(a):

> jak was czytam to nic tylko płakac,jestesmy juz tak wymieszani na tym terenie
          > że naprawde trudno rozgraniczyc kto jest kto -poprostu uczmy tylko i wyłacznie
          > tolerancji to podstawa naszych wzajemnych relacji

Dobrze,a jak Pani jest wymieszana?
    • Gość: Anetta Re: Stereotyp Śązaczki. IP: 85.195.119.* 30.09.06, 16:31
      bigmusicfree.blogspot.com/ zobacz czy tu znajdziesz coś o
      ślązakach :):) Anetka
      • Gość: sonar odpowiedź dla gościa Aneta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 17:18
        Bardzo dobra strona :))
        • Gość: slezan Re: odpowiedź dla gościa Aneta IP: *.tvtom.pl 30.09.06, 18:15
          Slazaczki som fajne - duze cyce jak miednice, pusto we lbie, na szafie krysztaly. Ino (_)_) musi taka dac, jak mąż ślunzok przyjdzie z szychty, to jeszcze domowy fedrunek.
          • rico-chorzow Re: odpowiedź dla gościa Aneta 30.09.06, 18:42
            Gość portalu: slezan napisał(a):

> Slazaczki som fajne - duze cyce jak miednice, pusto we lbie, na szafie krysztal
            > y. Ino (_)_) musi taka dac, jak mąż ślunzok przyjdzie z szychty, to jeszcze dom
            > owy fedrunek.

A Pan przedstawia właśnie TO,dosłownie TO,czego o normalnej Polce,Polaku nie
            powiem,nawet nie pomyślę.
            • Gość: jacek Re: odpowiedź dla gościa Aneta IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 20:10
              > Slazaczki som fajne - duze cyce jak miednice, pusto we lbie, na szafie krysztal
              > y. Ino (_)_) musi taka dac, jak mąż ślunzok przyjdzie z szychty, to jeszcze dom
              > owy fedrunek.
              Polak pracuje w nocy jak wszyscy spia.
              • Gość: jacek Re: stereotyp Polki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 22:40
                Rozne tu byly na tym forum opinie o Polkach, a to k...ato niechluje a to
                wymalowane papugi, pijaczki,jest tylko jedno pytanie:czy to wszystko ma sens.
                Trzeba by wrocic do czasow kiedy to te piszace i "wysoko" (nie wiem na ktorym
                pietrze)wyksztalcone dzieci owczesnych przybyszow, jakze zalosnie wygladajacych
                wtedy i z jak niska kultura osobista, a o wyksztalceniu juz nie bedziemy mowic,
                duzo juz na tym forum o tym napisano.Teraz po latach, latach nierownych
                szans,latach skrytych przesladowan Slazakow, smia takie papugo podobne
                stworzenie pisac o Slazaczkach, papugo podobne uzylem tego slowa celowo, bo
                papugi pewnego gatunku tez powtarzaja slowa nie wiedzac co one znacza.Zalosnym
                jest ze ludzie uwazajacy sie za inteligentnych po latach spedzonych na Slasku
                tak malo o Slasku wiedza i tak malo rozumieja Slask i Slazakow, no coz rodzi sie
                pytanie, czy te istoty czlekopodobne ktore zasiedlily opuszczony czesciowo Slask
                naprawde naprawde przyczynily sie do jego ubogacenia kulturowego.
                Po latach "swietlanej dzialalnosci" tych istot czlekopodobnyh obraz Slaska jest
                jaki jest.Czy jest powod do chwaly? Napewno nie,co na to istoty czlekopodobne ?
                Dobrze jest miec temat zastepczy; Slazaczki.
                • rico-chorzow Re: stereotyp Polki 30.09.06, 22:47
                  Ci,te człekopodoni/ne właśnie ze sobą przynieśli - kaganek wiedzy - z 50-70%
                  wego analfabetyzmu.
                  • Gość: jacek Re: stereotyp Polki IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 22:53
                    Ci,te człekopodoni/ne właśnie ze sobą przynieśli - kaganek wiedzy - z 50-70%
                    wego analfabetyzmu.

A teraz po latach swojej papuzo inteligentnej dzialalnosci zostawili 50 -70%
                    zdewastowane srodowisko naturalne Slaska.
                    • rico-chorzow Re: stereotyp Polki 30.09.06, 23:05
                      Moge bes tyn - kaganek wiedzy -?
                      • rico-chorzow Re: stereotyp Polki 30.09.06, 23:11
                        Moge i besto lepszi,jak niyftore sam wiydzom,jaki je sztereotyp -Slonsocki i
                        Slonsoka -.
    • Gość: jacek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 23:09
      Sam widzisz ten kaganek juz sie wypalil,jedna nawet sie pyta co to logistyka,
      nie zdarzyla biedaczka i kaganek zgasl.
      • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 30.09.06, 23:23
        Gość portalu: jacek napisał(a):

> Sam widzisz ten kaganek juz sie wypalil,jedna nawet sie pyta co to logistyka,
        > nie zdarzyla biedaczka i kaganek zgasl.

Jo by pedziou,jak to wszycko kajś wciś,pukuodać a przewiyś,coby po przywiyziyniu
        s tygo porzytek bou i coby do kupy cuzamyn pasowauo,to je do mje - logistyka -.
        • Gość: jacek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.pools.arcor-ip.net 30.09.06, 23:27
          Skad oni maja to wiedziec , porzadek to ich slaba strona.
          • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 30.09.06, 23:41
            A jaka jest ich dobrą?
            • Gość: Pyno Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.06, 23:45
              pysk
              • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 30.09.06, 23:51
                To dej -nom- Ponbocek tys go miyć.
                • Gość: Byno Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.06, 00:06
                  Tja gorola cienszko przegodac a ze do rzyci wlazic bez mydla to ich
                  specjalitet,to pieronym cienszko haharstwo tepic,na nauka tyz odporny co chcez
                  zrobic jak to juz jedyn pedziol Lufa w krzokach.
    • Gość: enia Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.telpol.net.pl 01.10.06, 12:30
      ślązacy bronicie się zajadle,ale co to da? Dlaczego, gdy był na to czas nie
      poparliście Ruchu Autonomi Śląska? Widzieliście jak reszta Polski się
      przeraziła?
      • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 01.10.06, 13:36
        Czego przeraziła się reszta Polski,własnego ustawodawstwa,czy łamania i
        niedotrzymywania własnego ustawodawstwa?,pewnie są jej,obecnej Polsce,ważniejsze
        dekrety komunistów polskich,skoro są jeszcze w mocy prawnej-obecnej Polski-.
      • cirano Re: Stereotyp Śązaczki. 01.10.06, 13:47
        Dużo Ślonzokow do dzisioj loto uogupiono po tym świecie. Wtedy, jak RAS powstoł
        i pozkozoł co żondo, myśleli nasi ludzie, że to anarchia i...niy mieli serca do
        walki. Dużo do dziś wieży w to, że som Polokami..."bo przeca tak Polok pedzioł"
        Jes jeszcze dużo do zrobiynio w czyszczyniu świadomości naszyj nacyje,
      • Gość: jacek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.pools.arcor-ip.net 01.10.06, 13:56
        ślązacy bronicie się zajadle,ale co to da? Dlaczego, gdy był na to czas nie
        poparliście Ruchu Autonomi Śląska? Widzieliście jak reszta Polski się
        przeraziła?

Polska sie nie tylko przerazila ,ale lezy w totalnym chaosie.
        Dziwi mnie jedno,ze tzw.polscy patrioci tak klapia tym papuzim dziobem,podczas
        gdy ich ojczyzna staje sie coraz bardziej posmiewiskiem Europy i to nie za
        sprawa braci Kaczynskich.Niestety Polacy bardziej lubia ludzi chwiejacych sie na
        nogach, robiacych przekrety , zlodzieji i inne patologie, mysle ze takie
        postacie sa im o wiele blizsze, sa poprostu (te postacie)jedne z nich, a to juz
        pozbawia wielu kompleksow.
      • Gość: enia Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.telpol.net.pl 01.10.06, 16:01
        A wiecie coś o autonomi z przed 1939? Własny skarb itd. (pomimo likwidacji
        kopalń i hut trochę tego zostało)Kto ma kasę jest inaczj widziany n.p. ŚLĄZACZKA
        • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 01.10.06, 16:23
          Np.to,że 60% wypracowanych pieniędzy zostaje w regionie,jeżeli mogę to
          zapytam,ile obecnie wypracowanych pieniędzy zostaje w regionie?,z pewnością
          obecne sumy wypracowanych pieniędzy Sląska nie są tak wysokie,jak w czasie węgla
          i stali,gdzie co 4-5 złotówka - całego skarbu Państwa Polskiego - pochodziła z
          Sląska,w zamian otrzymywał 6-7%,więc nawet nie dziesiątą złotówkę państwa
          polskiego,jeszcze raz - i to przez dziesiątki lat -,zadowolę się tym co obecnie
          wypracowywuje Sląsk i tymi 60%,a resztą niech Polska Polskę buduje,tak żeby
          Slązaczki z wielkimi cycami nie musiały cały dzień siedzieć,tylko zająć się
          garkami i coś do nich włożyć,może znowu przyjadą cycate Polki z wypowiedzią - a
          wy to macie,a nam nie dają,jesteście i byliście zawsze lepiej zaoptrywani -.
          • Gość: enia Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.telpol.net.pl 01.10.06, 17:29
            Przed wojną odprowadzano 10%.Czyli 30% do przodu to mnie jako Ślązaczkę z
            dziada pradziada by mi odpowiadało.
            • rico-chorzow Re: Stereotyp Śązaczki. 01.10.06, 18:17
              Gość portalu: enia napisał(a):

> Przed wojną odprowadzano 10%.Czyli 30% do przodu to mnie jako Ślązaczkę z
              > dziada pradziada by mi odpowiadało.

A co mają odchody dziadów wspólnego z procentami?
          • Gość: Bolek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.m.pppool.de 01.10.06, 18:00
            Richtig chopie . mosz recht za moich czasow tak tyn geld tam szol , a jak
            zajecholech na wczasy nad morze to mie Warszawka za G - ksiazka pobic chciala bo
            wy mocie same prziwileja , ale jak my soboty niedziele bakali to oni bykiem
            lezeli Dyc one jeszcze za tyn most-" Slonsko gorolski" niy zaplacili co my im po
            wojnie
            wybudowali .
            A propos naszych frelek to som najgryfniejsze i mogom godac co chcom jo ich
            godka s...om
            • Gość: mow Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.net 02.10.06, 09:15
              Wymiotowac mi sie chce jak czytam ten belkot.

• Gość: sonar dla mow Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 21:35
                mnie tez już się dźwiga, moze razem rzygniemy.???....padaja tu kiepskie
                argumenty,bełkot bełkot bełkot, i na domiar ludzie obrażają sie na każde słowo
                krytyki :))...
                • pytong1 Ślązaczki czyli kto? 03.10.06, 19:58
                  Może od tego należałoby zacząć? Czy Ślązaczka to każda dziewczyna mieszkająca
                  na Śląsku? Czy też tylko taka która tu mieszka i uważa się za Ślązaczkę? A może
                  powinna dodatkowo znać i używać gwary? I czy Ślązaczką jest kobieta, kóra
                  przyjechała na Śląsk paręnaście lat temu i usiłuje "godać", czy raczej mówiąca
                  czystą polszczyzną dziewczyna, kórej rodzina mieszka tu od 80 lat a dziadkowie
                  walczyli w powstaniach? Odpowiedź chyba nie jest prosta... Niezależnie jednak
                  od definicji śląskości, dla mnie stereotypowe i wydaje mi się dość trafne cechy
                  jakie przypisuje się Ślązaczkom to: pracowitość, pobożność, uczciwość i
                  schludność...
                  • Gość: sonar Re: Ślązaczki czyli kto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:24
                    o matko takie cechy ? !!! fuuu...strasznie nudne te baby musza byc..:)))
                    • fajna_myszkowianka Re: Ślązaczki czyli proste laski! 03.10.06, 21:01
                      Byłam z takim barachłem na koloniach jako wychowawczyni musze powiedziec , że
                      to najbardziej otwarte , godające dziewczyny dla chłopaków(na ślunsku chopców)
                      znaczy sie otwarte w kroczu dla mniej domyślnych )))
                      • Gość: Ada Re: Ślązaczki czyli proste laski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:34
                        Ciekawe, czy na pedagogice znasz się równie dobrze, jak na anatomi. Faktycznie
                        musiałaś spędzać lato z jakimś "barachłem" skoro miało to "otwarte krocze".
                        Gramatyka też nie jest Twoją mocną stroną. Prawdę pisali w GW, przypadkowe
                        osoby zostają wychowawcami na koloniach.
                      • Gość: czterdziestka technikum z murzynami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:48
                        W Myszkowie była szkoła słynąca z czarnych chłopaków, po których trochę
                        bękartów pozostało. Nie wierzę, że dziewczyny, z którymi byłaś na koloniach,
                        były bardziej otwarte od twoich krajanek. Przyganiał kocioł garnkowi.
                        • Gość: sonar Re: technikum z murzynami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:38
                          no zaraz rzygnę, co Wy tu ludzie wypisujecie??? temat Ślazaczek
                          zakonczony ,faceci o Was juz napisali wszystko i wystarczy !!! no Rany Boskie
                          ile mozna bic pianę?Ada napij się, albo moze seksik jakiś, albo idź potańczyć,
                          niegłupia baba a gooopoty pisze...jak tamta mowi ,że barachło to pewnie tak
                          było jak tak mowi, jak Ty mowisz,ze nie to tez pewnie tak jest ...i po co te
                          podsrywanki, nie szkoda energii????
                          • Gość: Ada Dla Sonar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 17:17
                            Sonar, idź sobie ulżyj do kibelka i sama zastosuj się do rad, których mi
                            udzielasz. Jeżeli temat uważasz za wyczerpany, to omijaj go. Jak będziesz tak
                            często rzygać, jak to deklarujesz, to popadniesz w anoreksję.
    • Gość: enia Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.telpol.net.pl 02.10.06, 19:03
      mnie też
      • Gość: bronek Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.net 04.10.06, 06:54
        Pracuję ze ślązarami - baby to nieobyte, plotkujące, jątrzące, puste i wytapetowane. Szef (też ślązok) nie pozwala im odbierać telefonów, one nie potrafią przemówić po ludzku.

• Gość: Olo Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.06, 09:14
          skont do pierona narozki tyla chamskich goroli i gorolic tukej?
          • Gość: markus_ruhl Ślązaczki się nie myją. IP: *.net 04.10.06, 10:07
            Podobnie jak ślązacy. Z ich izb wali smrodem końsko - bydlęcym z delikatnym aromatem bimbru samogonnego.
            • cirano Re: Ślązaczki się nie myją. 04.10.06, 10:54
              Widać niy znosz Polski markus. Na Ślonsku wonio w porownaniu ze ścianom wschodniom
            • Gość: alojzik do markus Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.m.pppool.de 04.10.06, 20:14
              Mosz taki typowo poslki nick Markus_ruhl- a powiedz no pie.. kaj tys na
              slonsku terozki konia abo bydle widziol - niy pomylalo ci sie wsioku z domowo
              rodzinnymi zapachami - powiydz nastympnym rozym mamulce coby ci te pranie lepij
              wyprala zanim ci walizka spakuje , a fater niych sie na pozegnanie do ciebie niy
              przitulo jak wypil , bo ci to potym na stancji tak dugo smierdzi , ze som niy
              wiysz czy to u ciebie czy kaj indzij.
              Dobra rada - uzywaj zamiast slomy do butow , skarpetek i pier je dziennie to
              bydziesz zas miol jedyn smrod mynij .
              • Gość: adaś Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.net 05.10.06, 07:07
                Bydło jest wszędzie - głównie w familokach. Natomiast kopytne w niezurbanizowanych terenach pomiędzy Gliwicami a Opolem np., między Katowicami a Raciborzem etc.

• Gość: Alojzik Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.m.pppool.de 05.10.06, 15:35
                  No adasiu jestes dobrze zorientowany - no to powiedz nom jeszcie kaj cie pasom,
                  na keryj lonce-to mozno tam przidymy pooglondac .
                  • Gość: jerzy urban ssie Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.tvtom.pl 05.10.06, 19:37
                    Przeginacie prysłowiową pałę. Kiedyś Polakom się przebierze i dostaniecie ultimatum na waszą modłę: albo sie ucywilizujecie, albo konzentrationlager. Zdejmijcie wreszcie portrety Adolfa ze ścian i zacznijcie myśleć jak ludzie. Szlezjerzy.
                    • Gość: Alojzik Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.m.pppool.de 05.10.06, 20:09
                      Muzykalne to som te gorole -od wojny grajom durch na ta samo nuta- Adolf -
                      germany itd -powiydzcie nom jeszcze na jako nuta to momy spiywac -oj da dyna dana
                      • Gość: wolfschranze Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.tvtom.pl 05.10.06, 22:39
                        Sami chętnie na tą nutę sobie cichcem nucicie: "a za niemca to było..." - każda popijawa to dyskusja w tym tonie. Dlatego z wami nie pijam. Choć między wami jestem, częściej niż ja i wy byście sobie życzyli.

• Gość: szlałf Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.range81-129.btcentralplus.com 06.10.06, 01:13
                          Myjom ,nie myjom -pewnie podmyjom jak trza,kiedy som gotowe.
                        • Gość: alojzik Re: Ślązaczki się nie myją. IP: *.m.pppool.de 07.10.06, 08:47
                          Wilczysrancu - co dobre to sie mile wspomina
                          • rico-chorzow Stereotyp Polaka,polski opis 07.10.06, 10:10
                            portalwiedzy.onet.pl/4869,12799,1354559,4,czasopisma.html
    • anglistkaa Re: Stereotyp Śązaczki. 01.01.07, 14:55
      Ja bym sie nie zgodziła z tym stwierdzeniem,bardzo podoba mi się gościnność
      Ślązaków.Tylko dlaczego dzielicie ludzi na Hanysów i Goroli?
      • Gość: 245 Re: Stereotyp Śązaczki. IP: *.telpol.net.pl 02.01.07, 22:30
        Są płytcy. Nie Ślązacy. Ci, których posty tu czytasz, deklarujący "śląskość" - to prawdziwy kwiat yntelygenyji szlyzjerskiej. Ich modus operandi to wściekła neinawiść do "gorola", a gorol, to ty i ja... Uważaj, bo mogą cię pobić, poturbowac... Gdyż jako gorolka "bezcześcisz" ich ziemię! Zmień szkołę, dobrze radzę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka