Gość: Sall IP: *.altec.pl 03.12.06, 23:06 Rzeczywiscie - paskuda architektoniczna w centrum Rudy Śląskiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roro68 Re: Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 01:30 Powolający to on może nie jest, ale czy aż tak drastycznie odbiega estetyką od kamienic i budynków przy Niedurnego? Na pewno nie. Ze szlachetnymi tyłami kamienic nie przesadzajmy, są to często obsikane podwórka. Ornament wzięty z historycznych kamienic to raczej plus, mógł być sam klinkier. Upiększeń nie tak znów wiele, by od razu mianować toto gargamelem (gdzie tu wieżyczki, spady, wykusze, okienka a la Disney?) Domów "jak na Dzikim Zachodzie" z dopracowanym frontonem i sztampową budą mamy całe zatrzęsienie, całe pierzeje. Po prostu budynek uszyty na miarę parkingu. Mógł być byle jaki, miał być ładny, jest w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowobytomianin Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: 91.90.88.* 04.12.06, 07:33 A mnie się podoba i uważam, że autor tego tekstu jest nawiedzony i oczywiście przesadza w każdym punkcie. Życzę więcej takich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
leeo2 Re: Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląsk 04.12.06, 09:13 Gość portalu: nowobytomianin napisał(a): > A mnie się podoba i uważam, że autor tego tekstu jest nawiedzony i oczywiście p > rzesadza w każdym punkcie. Życzę więcej takich inwestycji. Są miasta, w których takich kiczowatych budynków jest od liku i jakoś nikt z tego powodu nie krzyczy. Może inwestora nie było stać na porządnego architekta:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.96.25.132.rev.deltatrans.pl 04.12.06, 09:28 Panie Tomaszu, z całym szacunkiem: porypało Pana. Pisanie o paskudzie w centrum Nowego Bytomia, ktora rzuca się w oczy dopiero po dokładnym przyjrzeniu, jest zdecydowanie nie na miejscu. Akurat Ruda Śląska to chlubny przyklad JEDYNEGO w aglomeracji miasta gdzie KONSERWATOR ZABYTKÓW jest człowiekiem z krwi i kosci, a nie kupą trzęsącej się, bezradnej galarety. Zabierzcie się za piętnowanie wszechogarniającego syfu we wszystkich innych miastach, gdzie w którą strone sie nie spojrzeć, jest jedna wielka architektoniczna tragedia i badziewie. Jak Katowice, Gliwice, Zabrze, Bytom i Sosnowiec zaczną wreszcie dorastać do pięt Rudzie, to może będzie jakiś tego efekt - inaczej pańskie wypociny są zupełnie czcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowobytomianin Re: Wysadzić w powietrze IP: 62.233.185.* 04.12.06, 11:15 jestem z Rudy, codzieni idę do pracy koło tego paszkwila. Autor ma rację - ochydny budynek. Owszem jest w normie - ale gdyby stał na jakimś zadupiu, ale w pieknie odremontowanym centrum - to wrzód na d... Nasz konserwator jest spoko - zgadzam się - ale to nie znaczy że może wszystko - przykładem jest ten GARGAMEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.06, 12:16 Mnie sie podoba - Krytykujesz a sam nic nie potrafisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franc z Fryny [...] IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.06, 12:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazg Guzik wam do tego IP: *.bmj.net.pl 04.12.06, 13:31 Nie płaciliście za budowę, to nie wtykajcie do tego swojego brudnego nosa. Tu nie są Prusy kajzera Wilhelma, zróżnicowana zabudowa ma wiele zalet, a pruski prdnung róbcie u siebie, nie narzucajcie go innym. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Guzik wam do tego 05.12.06, 16:35 nie widzialem na zywo, ale ze zdjecia wynika, ze budynek to swoista 'plomba' i jako taka jest paskudna, rażąco niska w porownaniu do sasiednich obiektow, jest wrzodem w pierzei ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:07 Najbardziej w artykule rozbawił mnie zwrot "To przykład skrajnie fałszywej architektury.... " i o zbrodni w postaci ornamentów .... Chodze codziennie obok tej budowy do pracy i podziwiam duży wkład i staraność wykończenia detali tego budynku , a następnie dochodze do budynku "PZU ' i tam własnie widze szczyt osiągnięc chyba tej architektury do której tęskni autor tego artykułu - szara skrzynka ( i jaka wysoka - więc też punkt!!! ) i ani jednego ornamentu ( no chyba utworzone przez zacieki ).. więc jeśli to nam autor chce propagować to ja mu osobiście dziekuje .... To chyba dalszy ciąg polskiego piekiełka ... tego co coś tworzy najlepiej zatakować a takie brzydactwa stoja i nikomu nie wadza ... Pozdrawiam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowy czytel Re: Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:10 a ja mysłe że Panu chyba się użaliło że właścicel tak trafił w zapotrzebowanie na lokale w tym miejscu i już na etapie budowy je wynajął.... Może zamiast obrzucać błotem też rusz główką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślepa kaszka Re: Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląsk IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.06, 08:59 (Nie)porozumienie bez barier... Dobrze, że w końcu ktoś o tym napisał - nie nazwałabym tego obrzucaniem błotem. Budynek to stojąca porażka z Rudy rodem. Jedyne co mnie martwi to fakt, że Ruda kojarzy się naprawdę ze świetną architekturą, Kto więc pozwolił na tandetną tekturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bux Re: Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 09:41 autor pewnie by wolal jakies paskudztwo jak na os. bażancim w katowicach z "medusa", niestety na slasku mamy problem z dobra architektura, w Gliwicach jes Wydz. Architektury, a po miescie tego nie widac, wszystkie nowe budynki ktore powstaja, to tylko ladnie wygladaja na wizualizacjach, a jak przychodzi co do czego, to budynek ociepla sie styropianem, tynkuje i maluje (np. Teatr Muzyczny, lub budynki TBS-ow) www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=118264&page=37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 15:50 Autora tego artykułu odsyłam przede wszystkim do szkoły podstawowej...tam uczono formułować poprawnie zdania..W porównaniu z "pasujacymi do otoczenia" budynkiem szkoły muzycznej i PZU oraz z 10 piętrowym molochem "gargamel" BARDZO NIE PASUJE w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt przekupny dziennikarzyna??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:02 Szamowni Państwo! myślę,że przedewszystkim należy się zastanowić nad decyzjami od stony miasta. To nie wina inwestora, że architektura przedstawia obraz naszego "bogactwa kulturowego". pracując w zawodzie architekta doskonale znam gusta klientów-tj totalne bezguście-ale to od nas wymaga się naciągnięcia klienta na dobrą architekturę, NATOMIAST OD URZĘDÓW WYMAGA SIĘ NADZOROWANIA POCZYNAŃ INWESTORÓW I NIEUDACZNYCH TZW. PROJEKTANTÓW. gdzie byli urzędnicy wydający decyzję o warunkach zabudowy lub pozwolenia na budowę? co zrobił Miejski konserwator zabytków w tym kierunku? jakie były decyzję Urzędu Maista-w pierwszej kolejności należałoby właśnie to skontrolować!!! jestem zdania, że obiekt nie jest I-ligowym ale jak widać (bądź nie wszyscy zauważają) dał z siebie wszystko (?) a resztę pozostawił w gesti inwestora. zauważyć tu można gimnastykę projektową a gusta-przecież każdy z nas ma je inne więc trudno się czepiać formy. przynajmniej wyróżnia się z sąsiedniej zabudowy i nie razi powtarzalnością. autorowi wybitnego felietonu należy się pokłon za sponsorowany reportarz-czyż nie jest inaczej??? ciekawi mnie kto za tym stoi? czy wystawiony do wiatru architekt-który być może nie umiał zadowolić wymagającego inwestora czy może właścicel konkurencyjnej kamienicy? Panie Malkowski-może trochę samokrytyki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie lubiący GW Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.chello.pl 06.12.06, 10:44 a jakie to prawo ma pan do określania co jest kiczem a co nie... ...czy to iż pracuje pan w "gazecie" uprawnia pana do takich osądów??? czy pan był na miejscu??? ...czy jakiś inny inteligent z GW dał panu takie wytyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AOA Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:57 Nie jest to cudo arcjitektury współczesnej ani historyzującej - tak bywa, Ale musicie uwieżyć mi z mojego doświadczenia prjektanta iż przy naszych konserwatorach zabytków piramida w Luwrze nigdy by nie powstała. Styk starego z nowym niestety u nas zawsze wychodzi na niekożyść tego nowego. Nasi konserwatorzy i ludzie tworzący plany chcieli by zawsze projhektowac tak jak w wieku XIX i do tyłu, tak jak te kanienice obok - a czas poszedł do przodu i ciągle pędzi i architektura w centrach starych miast nie może się rozwijać. Boli mnie gdy patrzę na zabudowę miast europejskich, jak oni świetnie budują szanując "stare" budynki ale ich nie kopiują tylko budują po sojemu: w szkle, betonie, stali. Więc może zanim zacziemy wieszać psy na tym co stoi, pomyślimy nad tym kto i co nas do tego zmusza. Uzgodnienia projektów z urzędnikami - to droga bardzo wyboista na której ciągle trzeba się potykać o niezrealizowanych ambicjonalnie projektantów, którzy piastują posdy urzędnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidel Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 18:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fidel Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 18:34 Architekci tworzą architekturę. Każdy zaprojektowany i zbudowany obiekt powonien być podpisany wmurowaną niewielką tabliczką z informacją, że ten budynek zaprojektował ixiński w roku... . Ludzie mogą mieć różne kryteria oceny ale niech wiedzą, że to co im się podoba wymyślił i zaprojektował konkretny człowiek a to co nie to też ma swojego autora z imienia i nazwiska. Tak rodzi się opinia publiczna i edukacja w społeczeństwie które jest coraz bardziej traktowane instrumentalnie. Architekci nie bócie się swoich nazwisk, a władza lokalna niech nie boi się podejrzeń o lansowanie lub tępienie. Trzeba wreszcie mieć trochę odwagi cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: 62.231.40.* 07.12.06, 10:52 Panie Malkowski ten budynek to i tak kawal swietnej "architektury" w porownaniu do tego co sie stalo z katowickim kinem" Kosmos".To co ostatnio zobaczylem jest obraza dla przecietnego mieszkanca!!! Niepokojace jest jednak to, ze swietny budynek ktory co najwyzej potrzebowal uwaznych interwencji architektonicznych zostal totalnie zniszczony pseudoartystycznymi gestami "ARCHITEKTA" ktore moze by i pasowaly do jakiejs wiejskiej remizy strazackiej ale nie do stolicy slaskiego regionu!!!! Pod oknami preznie dzialajacego katowickiego SARPu,powstal gniot ktorego autorom powinno sie odebrac uprawnienia do projektowania!! Dobrym pomyslem bylo by zawieszenie zdjec autorow tego projektu w Archibarze katowickiej Galerii Architektury z dopiskiem-TYCH KLIENTOW NIE OBSLUGUJEMY!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega z roku Dom jak z Dzikiego Zachodu w sercu Rudy Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 22:47 Chłopcze z tego co kojarze jeste dopiero co upieczonym absolwentem WA, pochwal sie swoimi realizacjami, ciekawy jestem czy juz kiedykolwiek zaprojektowales cos na wlasna reke, czy chociaz spróbowałes podjąć rozmowę inwestorską z fachowcami o których piszesz. Twoje artykuły są merytoryczną porażką. Gdybyś sobie zadał trud poprojektowania w realu zmienilbys zdanie. Mam wrażenie że twoje doświadczenia z projektowania zakonczyły sie na etapie konsultacji pod bacznym okiem profesorów WA ktorzy wymyslali za ciebie koncepcje na studiach. Nie zdziwilbym sie nawet gdyby sie okazalo ze twoj dyplom to byla rozprawka o architekturze a nie projekt. Jak bedziesz kiedys mial okazje to zapytaj kogos z doswiadczeniem jakie sa standardy i kolorystyka projektowania PKO BP - wtedy zrozumiesz skad sie wzięła niebieska slusarka slusarka kolego a nie stolarka - to nie okna drewniane - krotka praktyka zawodowa by cie tego nauczyla. Popracuj wiec moze troche najpierw a potem pisz o projektowaniu- bo tak na prawde to obca ci dziedzina. Odpowiedz Link Zgłoś