Gość: Zyga IP: *.altec.pl 28.03.07, 20:41 Wara od Ziętka oszołomy!! Więcej zrobił dla Śląska niż ktokolwiek z was zrobi !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sceptyk IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 20:45 - Nam chodzi o elementarną przyzwoitość. Nie ma żadnego powodu, by patronem ulicy w Będzinie był Marceli Nowotko- No i dobrze. A jaki jest powód by patronem setek szkół, szpitali i ulic był Japa 2? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Zagrzebali się w poesbeckich papierach... 29.03.07, 08:33 I wydaje im się, że wszystko co tam napisano to prawda. A są przecież trzy prawdy: prawda, cała prawda i gó.no prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata 29.03.07, 08:38 Jak widać, największą komunistyczną żarliwość wykazuje obecnie prawicowa, bogojczyźniana władza. Odpowiedz Link Zgłoś
empirio Jeśli przyjmiemy logikę IPN, to.. 29.03.07, 08:46 Jeśli przyjmiemy logikę IPN, to powinniśmy np. nie wpuszczać do Polski niejakiego Josepha Ratzingera, niegdyś członka zbrodniczej organizacji Hitlerjugend. Ale może się mylę, może w IV RP powinniśmy uważać Hitlera za niemieckiego patriotę, a Gierka i Ziętka za prawdziwych zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Sosnowiec ma nie czcić Gierka? 29.03.07, 09:20 Chyba kpią. Widziałem na zdjęciach, jak to miasto wyglądało przed nim a jak po nim. Z resztą Katowice też były z niego zadowolone, za co mieliśmy przesrane na Pomorzu. A z Ziętkiem to ich całkiem popie..ło, bo inaczej tego nie nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Zastępowanie historii przez propagandę PiSu 29.03.07, 09:57 Czy w Polsce każda nowa ekipa rządowa będzie usuwać nazwiska wszystkich poprzednich z miejsc publicznych? Najlepiej byłoby aby ulice numerować zamiast kłócić się o ich nazwy i marnować pieniądze na zmiany tabliczek na nowe koszerne nazwy. Smutne jest gdy życie publiczne jest tak przesycone demagogią i propagandą. Dlaczego pozwala się na taką nazwę jak "Biuro Edukacji Publicznej"? Jest to instytucja propagandy na usługach obecnego rządu nie mająca nic wspólnego z edukacją w sensie uczenia ludzi o faktach historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Wszelkie komentarze sa zbyteczne, juz dawno 29.03.07, 10:16 obecna koalicja obraza inteligencję ludzi myslących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: Wszelkie komentarze sa zbyteczne, juz dawno IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.07, 11:37 "jako wysoki urzędnik komunistycznego państwa i działacz partyjny - brał jednak udział w budowie systemu totalitarnego" Totalne zgiecie. Przeciez cala Polska budowala PRL! Moze pozamykac jeszcze wszystkich, ktorzy po wojnie odbudowywali Warszawe? System byl jaki byl. Mozna bylo nic nie robic i kontestowac wszystko, albo w ramach systemu pracowac nad poprawa zycia spoleczenstwa. Kto chodzil do pracy i rzetelnie pracowal, a nie obijal sie lezac na ceglach, z pewnoscia zrobil wiecej dla ludzi niz dzisiajsza koalicja. Zietek zas moglby co najwyzej pozwolic Kaczynskim, (ktorzy de facto za komuny byli zupelnie bierni) mieszac wapno przy budowie spodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A NIE dla Prywatyzacji i ZAabudowy Al. Korfantego!!! IP: *.imperiumpw.pl 29.03.07, 12:15 Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic... w 1989 roku! jeżeli tego się nie zrobi za 20 lat w katowicach będzie ulica salomona morela - musimy mieć tego śwaidomość! w grupie architektonicznej ps z katowic pracuje mirosław polak, wnuk pana ziętka obecny na zdjęciu jako mirosław. w gliwicach widziałem ostatnio nazwę szkoły też jerzego ziętka - to jakieś fundamentalne nieporozumienie - w którym roku my żyjemy, że stawiamy takie miłe pomniczki tym panom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_tylko_historia! R_o_n_d_o__S_t_a_l_i_n_a__Breżnie wa__Jaruzela_!!!! IP: *.hsd1.pa.comcast.net 29.03.07, 17:37 Gość portalu: hitler_dawal_prace napisał(a): > ....Ziętek, wieloletni .....wojewoda. > Ludzie pamiętają, że dzięki niemu powstał Wojewódzki > Park Kultury i Wypoczynku (nosi jego imię)........... > ......................... > > A Stalin zbudował Pałac Kultury > i Nauki w Warszawie !!!!!!!:)))))) > > Kacapski Car zbudował > Politechnikę Warszawską !!!!!! > > Hitler zbudował szwabskim > kartoflom autostrady !!!! > > Gierek zbudował Hutę Katowice !!!!! > itd. itd. Dzięki wspaniałym komunistom z PZPR i bratnim towarzyszom z ZSRR Polacy mogli łaskawie chodzić do szkoły, mówić, oddychać i podcierać sobie d..y a jakże!, czasami nawet szorstkim papierem toaletowym jak go rzucili na rynek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Cos Ci opiszę, z życia w socjaliźmie. 29.03.07, 12:54 Przed X zjazdem PZPR zbierano podpisy na rzecz czynu społecznego bedące zarazem probierzem posłuchu władzy. Byłem wtedy działaczem podziemnej komórki "S" w jednym z wydziałów fabryki liczacym jakies 150 osób, zbierałem składki, kolportowałem wydawnictwa i znaczki i rózne dziwne rzeczy robiłem, czasem nawet byłem w strachu, mniejsza o moja osobe. Wydawnictwa ode mnie nabywało jakiśś 30% składki płaciło ok. 20 osób, Akcesu na czyn społeczny nie podpisało 3 osoby i co miałem sie na nich gniewac za to ze sie jednak boją, ja ich obronic nie mogłem? Czy teraz w ramach lustracji powinienem to im wytknać i powiedzieć że nie maja moralnego prawa osadzać bo wtedy poparli komuchów? Nie, bo ci ludzi 15 grudnia stali na barykadzie naprzeciw szpaleru ZOMO, patrzac prosto w lufy, a mogli wcześniej uciec, pójśc do domu jak co niektórzy wodzowie PIS, zostali, ja byłem z nimi i uwazam ich za bohaterów, wtedy pokonali własny strach, potem zwatpili, mysl o bezpieczeństwie najblizszych wzieła górę i nie mam do nich pretensji. Nikt z tamtych ludzi na nas nie doniósł, ani bezpartyjni ani członkowie PZPR, nawet niektórzy przynosili wazne informacje. Czy mam wnioskowac o zabranie emerytury esbekowi który robił zdjęcia podczas mszy i pielgrzymek a które potem zobaczyłem w WKU i WUSW. Powiedziałem tym panom ze niedługo będa prosic o autografy tych ludzi na fotkach, był rok 1988, za rok Ci z fotek zostawali ministrami, posłami i radnymi. Nie wszyscy sie sprawdzili w nowej roli ale w mojej pamieci zostana w glorii chwały za tamten okres. Kto za kilka lat bedzie pamietał o miernych politykach PIS, raczej nikt, bo powstanie nowa partia, głupota potrafi długo sie okazywać ale w końcu przegra. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berno Re: Jeśli przyjmiemy logikę IPN, to.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:38 Ani IPN ,ani Kurtyka ,ani nikt inny nie ma prawa ingerować w kompetencje demokratycznie wybranych samorządów lokalnych w sprawie nazewnictwa miejscowego.Co Kurtyka wie o Ziętku?Nie"podrasowujcie"historii.Była jaka była,ale nie wolno jej zaprzeczać.W Wuppertalu ,w dzielnicy Langefeld jest Odoakerstr.Ręce precz od Ziętka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak Re: Jeśli przyjmiemy logikę IPN, to.. IP: 212.14.17.* 29.03.07, 11:14 Ratzingera wpuscic, po czym aresztowac za udzial w zbrodniach hitlerowskich! Mogl preciez emigrowac, jak np. Willy Brandt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol. Re: Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:01 Panie Kurtyka ach co za nazwisko rzygac sie chce,odperd..l sie pan na trzy chu....e w bok od Slaska bos nic dla tego regionu nie zrobil ,a wogole cos dla kraju zrobil szmaciarzu.Jeszcze raz i to dobitnie won od Slaska szujo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tvx Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:30 Jestem z epoki Gierka i Zietka. Ideałami nie byli ale formatu może im pozazdrościć kazdy obecny polityk. Uznajcie ich zasługi, bo skłonni do robienia nikomu krzywdy nie byli.To jedna z kart naszej historii - nie taka znów czarna. A IPN wyrasta na najmądrzejszą firmę w kraju - może ma sposób nie na kasowanie ludzi ale na ich zatrzymanie w kraju i przyzwoite życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juta Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: 195.116.35.* 29.03.07, 12:27 ciekawe kto zaplaci za nowe dowody ludzi mieszkajacch na tych ulicach... ci ludzie czy panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic 29.03.07, 18:58 Ziętek zbudował WPKiW? Guzik prawda. Opodatkował nas wszystkich na ten cel, a park powstał w Katowicach - co z tym miał wspólnego Rybnik albo Gliwice? Nie ma się co tym dziadkiem podniecać, on jest bardziej wyreklamowany, niż naprawdę zasłużony. To był typowy komunistyczny aparatczyk wprowadzający, tak samo jak jego koleś - Gierek, komunistyczny terror i sowieckie zniewolenie. JPII zawdzięczamy wolność o wiele bardziej, niż Wałęsie. Już choćby dlatego zasługuje na pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Slaska malostkowosc rzadzi. 07.04.07, 17:11 Nic to, ze towarzysz Gierek nie tylko wpedzil kraj w takie dlugi jakich nigdy jeszcze wczesnie nie miala, ale zeby bylo jeszcze gorzej - zmarnowal lwia czesc tych kredytow inwestujac pochodzace z nich pieniadze w przedsiewziecia ktore nigdy sie nie zwrocily i nie pozwolily na splate tych kredytow, nic to ze pozwolil zwyczajnie przejesc te pieniadze "zeby Polska rosla w sile, a ludziom zylo sie dostatnio", nic to ze ze wzmocnil SB do poziomu nie istniejacego w Polsce od czasow Bierutowskiego UB, nic to ze aktywnie popieral przekrztalcenie Katowic w Stalinogrod, nic to ze... Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:08 Chyba kogos ostro rypło... wara od Zietka Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Oto przykład na politykierstwo w IPN. Jak wierzyć 29.03.07, 07:29 w ich bezstronność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moje zdanie Dosyć etatów politycznych i brakorobów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:36 Cokolwiek chcecie zmieniać, należy zapytać ludzi o to, bo to oni płacą za wszystkie eksperymenty i takim nierobom, jak zatrudnieni między innymi w IPN- spekulanci polityczni! Dosyć! Uczciwej roboty, i pracy na chlebuś się szukejcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj-taler Re: Dosyć etatów politycznych i brakorobów! IP: 80.51.237.* 29.03.07, 08:56 rozgonić w cholerę tych pierdzistołków z IPNu Odpowiedz Link Zgłoś
dypsoman Re: Dosyć etatów politycznych i brakorobów! 29.03.07, 09:05 Boisz się? To dobry objaw!Prawdy nie należy się bac chyba że jest się winnym! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Jakby nie Gierek to nie mieliby czego spłacać 29.03.07, 08:34 Gierek narobił długów, zanieczyścił środowisko naturalne, wybudował wiele nierentownych rzeczy. Symbolem epoki Gierka jest maszt radiowy w Gąbinie. Odpowiedz Link Zgłoś
sjaw Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 10:33 Tak wszystko co powstało za Gierka zlikwidować,rozwalić 1000 szkół,zaorać "Gierkówkę" Odpowiedz Link Zgłoś
grzem Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 11:10 Zburzyć wszystkie budynki postawione między latami 1945-1989. I najważniejsze zabrać stopnie naukowe i świadectwa maturalne wszystkim co zdobyli je w okresie jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 11:36 Gierkówka została tak wspaniale jakościowo wybudowana (podobno głównie przez wojsko, mające mościć drogi dla sowieckich czołgów) że jest zaorywana w trakcie eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:00 faktycznie - przejechać się gierkówką i nie natknąć na pięć remontów jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 12:05 Gość portalu: :P napisał(a): > faktycznie - przejechać się gierkówką i nie natknąć na pięć remontów jest > niemożliwe. Budowali tak jak to było wtedy możliwe! A dziś nic nie powstaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:23 "nic nie powstaje" buhahaha, a słyszałeś o czymś takim jak A1, zeby juz w temacie śląskim pozostać? Właśnie rusza budowa A1 z Gorzyczek do Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 12:29 Gość portalu: :P napisał(a): > "nic nie powstaje" > buhahaha, > a słyszałeś o czymś takim jak A1, zeby juz w temacie śląskim pozostać? > Właśnie rusza budowa A1 z Gorzyczek do Gliwic. Z tego co mi było wiadomo to jeszcze ten start może być zwykłym falstartem bo jeszcze nie wszystkie kwestie są uregulowane. Ale ta kwestia była już rozpoczęta za poprzedniej ekipy (tej tak chętnie piętnowanej) Z tego co wiem to w wielu miejscach (mowa nie o śląsku) roboty miały ruszyć ale nie ruszą przez nieudolność ministra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:39 rusza, bo już stoją sprzęty: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=224518&page=36 Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 12:52 Stąd pochodzi określenie "budownictwo socjalistyczne". Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 12:08 Gdyby owa "gierkowka" byla wlasciwie konserwowana od swojego powstania do dzis to nie potrzeba by bylo mega-remontow "na gwalt", bo jakis odcinek sie kruszy - wali. Przejedz sie jakakolwiek prawdziwa autostrada na zachodzie Europy - sa wlasnie konserwowane na biezaco. A jaka korzysc mianowicie widzisz dla kogokolwiek w "zaoraniu" jej? Odpowiedz Link Zgłoś
rombillko Re: Z_a_o_r_a_ć ___G_i_e_r_k_ó_w_k_ę 29.03.07, 12:16 ZABRAC WSZYSTKO RORWALIC DOMY SZKOLLY PO GIERKU ZBUDOWANE A NAS ZYJACXH ZA 800 ZL DO OBOZOW PRZY KOSCIELNYCH NA ICH GARNUSZKU "DO ROBOTY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak Re: Jakby nie Gierek to nie mieliby czego spłacać IP: 212.14.17.* 29.03.07, 11:16 Gerek za pozyczki budowal drogi i mieszkania. Balcerowicz pozyczyl znacznie wiecej, a wszystko co pozyczyl zostalo rozkradzione... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Jakby nie Gierek to nie mieliby czego spłacać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 08:13 gdyby nie gierkówka to warszawiacy w beskidy jeździli by furmankami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: 213.227.114.* 29.03.07, 08:58 No, jeżeli mamy tak swiatłych profesorów, to nie dziwi nedza polskiej nauki. Ciekawe kiedy gosć robił mgr, dr i dr.hab? Czy aby nie za reżimu wrednych komuchów? Moze powinien oddać przynajmniej częsć swoich tytułów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanek IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.mtvk.pl 28.03.07, 21:13 co za oszołomy talibowie pieprzeni gdyby było Giertychstrasse to by grało państwo tyle wydało na kształcenie i wyształciło takich impotentów umysłowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wersal Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.proxy.aol.com 28.03.07, 21:48 Niech IPN-nowcy niech ida sie leczy. I to natychmiast. Przeciez ich glupota osiega zenitu. Moze panowie powyrywac z ksiazek historji wiele stron. Za jakich czasow Wy panowie zrobiliscie studia? Za jakie pieniadze wy sk... panoczki studiowali? Jak tak to bedziemy rzadac abyscie wy wlasnie pozbyli wszelkich tytulow naukowych, bo robiliscie za czasow kumuny. Moze nie!Za moje pienadze! Ja osobiscie nienawidze ludzi ktorzy opluwaja swoja przeszlosc, groby swoich dziadkow, pracy jakie pozostaly po ich odejsciu na wieczny spoczynek. To ze zostalo zbudowane w czasie kumuny , to nie znaczy te jest fuj! Fajny dajecie przyklad mlodziezy a potem takie osobniki sie dziwia ze mlodziez jest taka a nie inna! Przepraszam ale takie decyzje nalezy potepiac, brak jakiegokolwiek poszanowania,nawet moze nie wiedza ile Ci wlasnie ludzie zrobili dla slaska, ile ich pomnikow pozostalo na ziemi slaskiej ( Pomnik nie tylko jako postument) chociazby WPKiW, nowoszesnych inwestycji ( na tamte czasy) walka o godnosc slazaka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Masz rację.Ponadto to jedyny sposób aby przypodo- 29.03.07, 07:34 -bać się rządzącym i wypłynąć. Jakby ten (niedomówienie) żył w czasach komuny to towarzyszowi wlazłby bez wazelinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipnnadrzewo Na drzewo z tymi pseudointelektualistami z IPN IP: *.devs.futuro.pl 28.03.07, 21:28 Mysla, ze jak lustracje beda prowadzic to juz im wszystko wolno. Taka nowa wersja idelogicznej bezpieki IV RP. Pamietajcie, ze was tez sie rozliczy jak tylko Kaczory wyleca ze stolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Na drzewo z tymi pseudointelektualistami z IP 29.03.07, 08:38 Zdjęcie "kaczorów" ze stołków będzie bardzo trudne. Elektorat bardzo lubi polityków zapowiadających "uregulowanie", "uporządkowanie", "zajęcie się przez państwo", "walki z wolnoamerykanką" itp. Elektoratowi skutecznie obrzydzono Unię Wolności, teraz skutecznie obrzydza się Platformę Obywatelską. Elektorat chętnie zaakceptuje zamordyzm, fiskalizm, centralizm i biurokrację bo nienawidzi wolności. A za parę lat znowu będzie: "łojcyznem wolnom rac nam wrócić Panie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borowik Re: Na drzewo z tymi pseudointelektualistami z IP IP: *.bakernet.com 29.03.07, 09:12 Taki urok "ludu" - generalnie socjalizm im pasował tak długo jak kiełbacha była. Zamordyzm i cenzura były ok. Zaczęły się problemy to im o "wolności" się przypomniało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.crowley.pl 28.03.07, 21:29 Daj nam Boże więcej takich kontrowersyjnych Ziętków w dzisiejszych czasach. Może coś by ruszyło i to z jakimś planem i ładem. Zachowaj nas Panie od takich jednoznacznych dr Korkuciów. amen Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic 28.03.07, 21:32 Skąd Korkuc o tym wszystkim wie, skoro w tamtych czasach zaczynal lać w majtki ? Chory kraj, ci z IPN mieszkańców Katowic czy Sosnowca maja za idiotów ? Oni sami weiedzą najlepiej kto ma być patronem ulic i wara od tago jakimś Korkuciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:28 sceptyk31 napisał: > Skąd Korkuc o tym wszystkim wie, skoro w tamtych czasach zaczynal lać w > majtki ? Przypuszczam, że z książek n.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:34 I Mickiewicza i Szopena też powinni usunąć, przecież ci zboczeńcy mieli syfilis, toż to przecież niegodne PISowskiej Polski. Kaczyńscy też brali udział w filmie kręconym za komuny, więc też propagowali komunistyczną kulturę i aparat. Dlaczego IPN za nich się nie zabierze najpierw? Wszak ryba psuje się od głowy... A Szopen był jeszcze masonem, i pewnie na rowerze jeździł i nawet koleją żelazną. Kto następny? Pani Jadzia z osiedlowego sklepu, bo za komuny też była sprzedawczynią? Czy te polityczne oszołomy mają świadomość, że za kilka lat ktoś ich za ten debilny radykalizm usunie z życia publicznego, pod hasłem dePISyzacji Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: 141.197.12.* 28.03.07, 22:22 Pani Jadzia? A jakze, tym talibom przeciez "sprzedawca" prosto moze skojarzyc sie ze "sprzedawczykiem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawisza ciemny Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 29.03.07, 09:35 Chopin nie umarl na syfilis, ale na jakas chorobe pluc. zarzut ze byl cyklista tez nie jest prawdziwy, bo przeciez zyl z slynna pisarka George Sand, choc o zgrozo bez slubu. Wczesniej zareczyl sie z 17-letnia panna Maria Wodzinska. Poza tym trudno nie zgodzic sie z duchem twojej wypowiedzi, irytuja tylko szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok koleżko, Ch/Sz-ope/i-n 29.03.07, 12:44 umarł na grużlice. Grużlica to choroba dołów społecznch. Zył z George Sand, kobietą która nie stroniła od innych kobiet.... Przecież to są rzeczy nie do przyjęcia. A taki np. Krasicki - Obrażał mnichów! A taki np. Mickiewcz - zyd i Turkow bronił. Bem - sturczył sie! A taki Iwaszkiewicz - homoseksualista autorem lektur szkolnych! Fredro - no nie!!!!! Na prawde! Wszyscy oni muszą zniknąć z ulic! Miało być prawoi i sprawiedliwość! A co mamy? Orwell by się ucieszył, nie powiem. A i autor Paragrafu 22 też by się ucieszył! Czy nie możno zmienić nazwy z Gierkówka na Giertychówka? to będzie taniej wstawi się w środek pare liter i już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.chello.pl 28.03.07, 21:38 Polska normalnym pańtwem na pewno aktualnie nie jest i prędko nie będzie. Rozumiem, że IPN szuka ulic, które możnaby "ochrzcić" imionami kaczorów i ich miernych popleczników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raaello Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 08:51 brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Kurtyka, to jest Śląsk, a nie Twoja zapadła wieś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:43 Zlustruj lepiej swojego sołtysa, a JORGUSIOWI DAJ SPOKÓJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 IPN ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:58 Mogę łatwo zrozumieć sentyment i wdzięczność Zagłębiaków do Gierka a pewnego pokolenia Ślązaków do Ziętka, jednak to IPN ma rację. Gdyby odpowiednim kryterium obierania ulicom patronów było to, ile który z nich zrobił dla rozwoju jakiegoś miasta, regionu i państwa, to do dzisiaj Niemcy roiłyby się od ulic Adolfa Hitlera a Włochy od Mussoliniego. Podobnie jak w Gruzji wiele lat po śmierci tyrana płakano po Stalinie a w witrynie co drugiego sklepu jeszcze w latach 70. stał jego portret przepasany kirem. To wszystko są zrozumiałe partykularyzmy ale dopóki żyjemy w jednolitym państwie osąd jest prosty: nie wolno czcić osób, które sprawowały władzę w czasach totalitarnych. W czasach Gierka, za jego zgodą, skandalicznie naruszano prawa człowieka a gen. Ziętek nie przypadkiem zrobił karierę w ruskiej armii a po wielu latach osobiście podpisał dekret o stanie wojennym jako członek marionetkowej Rady Państwa. Niestety te fakty przesądzają o niekorzystnej ocenie tych postaci i żadne partykularne zasługi zmienić tego nie mogą z dzisiejszej perspektywy. Mamy wolność i każdemu wolno prywatnie ubóstwiać największego łotra, zbrodniarza i karierowicza, ale nie na cokołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liit walnij się w łeb IP: *.altec.pl 28.03.07, 22:10 "Gdyby odpowiednim kryterium obierania ulicom patronów było to, ile który z nich zrobił dla rozwoju jakiegoś miasta, regionu i państwa, to do dzisiaj Niemcy roiłyby się od ulic Adolfa Hitlera a Włochy od Mussoliniego." Przyrównujesz Ziętka do zbrodniarzy?! Hitler i Mussolini byli odpowiedzialni za śmierć milionów (ten pierwszy) i tysięcy ludzi, więzienia polityczne, tortury, likwidowanie przeciwników politycznych itp..Jakich zbrodni dopuścił się Ziętek?? Jedyny grzech Jorga był taki, że należał do partii i dlatego dla oszołomów należy go wymazać z kart historii; nieważne, że zrobił dla Śląska tyle ile żaden pisior przez całe swoje śmieszne życie nie zrobi nawet w jednej czwartej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SHR Re: walnij się w łeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 00:30 > Jedyny grzech Jorga był taki, że należał do partii i dlatego dla oszołomów > należy go wymazać z kart historii; nieważne, że zrobił dla Śląska tyle ile żaden > pisior przez całe swoje śmieszne życie nie zrobi nawet w jednej czwartej. Święta prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L:P Re: walnij się w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:32 za komuny prześladowano wielu wybitnych obywateli m.in. powstańców śląskich pozbawiano środków do życia, trzymano w więzieniach i na przesłuchaniach, gdzie wtedy był ten, którego jedynym grzechem było należenie do tej partii? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: walnij się w łeb 29.03.07, 09:16 Zgodnie z Twoją logiką wszyscy, którzy żyli w tym czasie i nie byli w opozycji są przestępcami, bo tak się podoba dzisiejszym rządzącym ? W ten sposób można zdeprecjonować każde życie i jak widzisz, naród zaczyna rozumieć, co mu się robi koło pióra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: walnij się w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:06 nie wciskaj taniej demagogii, ci którzy byli u władzy są odpowiedzialni za zbrodnie komunizmu i taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
awoj1 Re: walnij się w łeb 29.03.07, 12:01 Gościu P. - ty masz spaczony umysł - jakie zbrodnie popełnili niby Gierek i ci którzy byli u władzy w jego epoce lat 70-80? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: walnij się w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:09 poczytaj sobie najpierw biografie gierka i ziętka, oni na stanowiskach byli przecież zaraz po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milion. Re: walnij się w łeb IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:30 Gosciu P wez psychotropy bo zaczyna ci lepetyna szwankowac ,a biografie to sobie poczytaj ale obecnych politykow (fuj co za nazwa :polityk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: walnij się w łeb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:33 co ty tam w tym de robisz? Międzynarodówkę zakładasz? pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Gierek pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Zi%C4%99tek 1945-1950 wicewojewoda śląsko-dąbrowski, 1950-1964 zastępca przewodniczącego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slazak Re: walnij się w łeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 01:10 Jako wicewojewoda śląsko-dąbrowski powołał latem 1945 roku komisję, która podjęła się spisu przymusowo wywiezionych do ZSRR przez Armię Czerwoną górników. Spis zawierał 9877 nazwisk. Komisja podjęła również działania zmierzające do zwolnienia deportowanych górników i ich powrót do domu. KATOWICE : Oddział pionu śledczego IPN prowadzi śledztwo w sprawie deportacji w 1945 r. mieszkańców Górnego i Opolskiego Śląska w głąb ZSRR - informuje IPN w swoim sierpniowym biuletynie. Szerzej napisał o tym w tekście "Deportacje 'górników'" pracownik Okręgowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Katowicach Bartłomiej Warzecha. Jak podkreślił, "uprzemysłowiony region Górnego Śląska stanowił cenny rezerwuar fachowej siły roboczej, a sytuacja braku jednoznacznego określenia stosunków narodowościowych na tym terenie okazała się wygodna, ponieważ pozwalała stronie radzieckiej poddać represjom i wykorzystać do pracy również osoby pochodzenia polskiego. W związku z tym, że na jego obszarze dominował przemysł ciężki, osoby deportowane określano mianem 'górników'". 3 lutego 1945 r. radziecki Państwowy Komitet Obrony nakazał wszystkich zdolnych do pracy Niemców - mężczyzn od 17 do 50 lat, którym udowodniono służbę w armii niemieckiej, umieścić w obozach NKWD i traktować jak jeńców, a pozostałych skierować do prac w Związku Radzieckim. Warzecha pisze, że na tej podstawie pierwsze aresztowania i wywózki "górników" zaczęły się już w lutym 1945 r. "Zgłaszający się mężczyźni byli umieszczani w specjalnych obozach i odsyłani do ZSRR... Często nie znających specyfiki Górnego Śląska enkawudzistów wyręczała polska milicja... Kryterium decydującym o przydziale do pracy w ZSRR były warunki fizyczne i kwalifikacje danej osoby" - podkreśla autor publikacji. Według przedstawiciela IPN, nie jest jasne jak wiele osób wywieziono ze Śląska. W październiku 1945 r. polskie władze sporządziły "Spis wywiezionych górników polskich do ZSRR", który zawierał 9877 nazwisk. Natomiast materiały zgromadzone przez ambasadę polską w Moskwie w 1946 r. stwierdzają wywiezienie z Górnego Śląska ok. 15 tys. osób pochodzenia polskiego. W latach 1945-46 władze lokalne na Śląsku prowadziły spisy imienne wywiezionych górników, wedle których deportowano ok. 25 tys. osób (ale spisy te nie wyodrębniały deportowanych narodowości niemieckiej). Do początku grudnia 1949 r., za pośrednictwem Polskiej Misji Repatriacyjnej w Moskwie, potwierdzono powrót 5603 osób. Powroty górników z głębi ZSRR zaczęły się jeszcze w 1945 r. To wlasnie Zietek z Zawadzkim uratowali zycie tych 5000 Polakow, gornikow, ktorych udalo sie wyrwac Stalinow. Pisze zreszta o tym IPN w jednym ze swoich wydawnictw. Uczyc sie mlode durnie, uczyc - ja dzieki Zietkowi istnieje w ogole, bo moj Ojciec z tej Syberii wrocil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: walnij się w łeb IP: *.centertel.pl 29.03.07, 02:57 W 1/100 nie zrobią to co zrobili Ziętek i Gierek dla Śląska. Pisiory potrafią tylko niszczyć Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper wszystkie pisiory nie zrobia nawet 1/10. Oni są 29.03.07, 10:24 tak nieudaczni ze nawet błedów nie umieja popełniać. Wszystko ma być zrobione na siłę, bez dyskusji, inaczej wróg ustroju, czyz to nie uczniowie Jaruzela? Szkoda gadać, Panie i Panowie, mobilizujcie swoich znajomych do wyborów, czas skończyc z prowizorką, my mamy się rozwijac a nie walczyć o to kto ma rację? Racje ma ten co ma efekty a społeczeństwo je odczuwa w portfelu i swoim otoczeniu.I g...o mnie obchodzi czy ulica nazywa się E.Gierka, uważam że jego epoka to radosna twórczośc, do tej pory obiektywnie nie rozliczona, ale pewne regiony mu sporo zawdzięczają. To jest lokalne prawo obyczajowe a nie wszystko w mundurkach na gwizdek i z różańcem w swieta państwowe Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: wszystkie pisiory nie zrobia nawet 1/10. Oni 29.03.07, 10:33 Z góry przepraszam wierzących ale zgodnie z logiką obecnego aparatu (tak tak - aparatu!!!) Wszystko powinno się nazywać im. JP II. Z tym, że chciałabym zadać jedno malutkie pytanie: a cóż takiego ten pan zrobił dla ludzi? Czy wypuścił z rąk bogactwa watykańskie, żeby nakarmić głodne dzieci, czy też jedynie całował je po główkach? A kiedy Polska odzyskała wolność, to czy brał czynny udział w tworzeniu struktur demokratycznych (a ze swoim posłuchem mógł apelować o laickość państwa) czy też pokątnie popierał np ojdyra? Mógł się go spokojnie pozbyć z Torunia, pokazując jakie jest miejsce kapłana, a pozwolił na zbudowanie medialnego imperium, które jawnie kpi sobie z hierarchii kościelnej i miesza się do polityki. Zapewne gen. Ziętek czy też Gierek ma na swoim koncie parę brudów, ale po nich pozostało coś co jest konkretne i namacalne (WPKiW, Sosnowiec etc). A postać pana JPII jest głównie przyczyną rozwarstwienia i wzajemnych niechęci społecznych. ************ Można się ze mną nie zgadzać, ale proszę o wyrażanie opinii w cywilizowanej formie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazaj Ja uważam Ziętka za zbrodniarza IP: *.bmj.net.pl 31.03.07, 16:47 I niech mi nikt nie wciska kitu o dobrym dziadku opiekującym się Śląskiem i jego mieszkańcami. To był komunistyczny aparatczyk jak wielu innych, dbał o komunę. WPKiW zbudował nakładając haracz na mieszkańców, do wielu towarów była doliczana składka na ten park - za cudze pieniądze każdy potrafi budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Ja uważam Ziętka za zbrodniarza IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.04.07, 18:47 a teraz za wszystkie składki, VAT-y i inne dobrowolne i obowiązkowe opłaty wykańczające pracodawców i nie dające nic płacącym je ludziom /patrz-emerytury, służba zdrowia, drogi, szkolnictwo itp./bawi się władza i nie tylko nie będzie za to parku, ale nawet trawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: IPN ma rację IP: *.crowley.pl 28.03.07, 23:12 Szczególnie alianckie naloty dywanowe do których doprowadziła polityka Hitlera były bardzo rozwojwe dla niemieckich miast. Półkule mózgowe ci się przebiegunowały tak jak twoje porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: IPN ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:11 Hitler zbudował zakłady chemiczne w oświęcimiu, które nadal działają, dają miejsca pracy, zatem - jakaś ulica albo rondo temu gospodarzowi się należą w Oświęcimiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak Re: IPN ma rację IP: 212.14.17.* 29.03.07, 11:19 Zaklady Chemiczne w Auschwitz zbudowane zostaly za pieniadze amerykanskich i brytyjskich kapitalistow, stad nie byly one atakowane podczas wojny przez alianckie lotnictwo. Aby nie uszkodzic tych zakladow, zabroniono nawet ataku lotniczego na krematoria w pobliskim obozie zaglady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:12 porównanie za mocne, ale za Ziętka wielu prawdziwych Polaków było prześladowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. 29.03.07, 09:21 Odpowiedzi udziela słynny swego czasu kabaret ;"Czy to nowina na świecie, że ktoś kogoś może gniecie ?" A czy dzisiejsze rozliczenia nie moga być traktowane przez rozliczanych jako prześladowania polityczne ? Czy to, że tak pojmowali patriotyzm dziś ma być uznane przestępstwem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:16 nie porównuj lustracji, czyli sprawiedliwości dziejowej z prześladowaniami, więzieniami i torturami zasłuzonych dla Polaki obywateli. Przytaknie ci TYLKO stado sentymentalnych komuchów, nikt poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. 29.03.07, 11:55 A jak się niby ci zasłużeni zasłużyli ?? Ja nie widzę u mnie w mieście niczego co powstało przy udziale tych zasłużonych. Najpierw Niemcy budowali, później ruscy zniszczyli a przez PRL odbudowywano. Później przyszła pseudo wolność i do władzy doszły środowiska związane z solidarnością. Nagle wszystko zaczęło się sypać. I przyszli poPZPRowscy działacze SLD i się wszystko ruszyło. Później znowu prezydentem został ktoś z ramienia dzisiejszej PO chyba i znowu wszystko padało. I znowu SLD wróciło a teraz ktoś pseudo niezależny jest tyle że rządzi nim ciągle prezes jednej spółdzielni mieszkaniowej. A przepraszam jak się zastanowić to jednak coś jest wybudowane przez tych "zasłużonych". W parku miejskim stoi zrujnowany zamek piastowski :D Po prostu żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:31 o czym gadasz o Sosnowcu? Bo jeśli tak - to to wiele wyjaśnia. A zasłużonymi to byli wg mnie n.p. powstańcy śląscy - też mieli przechlapane bardzo często, żołnierze AK itp. A wtedy w gabinetach w Katowicach Gierek z Zietkiem sobie rezydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. 29.03.07, 12:38 A mówię tu o śląsku i nie uważam by podział śląska był dla niego zbawienny, więc nie uważam by powstańcy śląscy byli szczególnie zasłużeni dla rozwoju regionu. Co do AK to na śląsku miała jakieś szczególne zasługi ?? Co do całego kraju to oczywiście szanuje ich ale teraz spoglądam na to przez pryzmat tylko tego regionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:45 jasne, działała AK - w jej szeregach byli często powstańcy, w ten sposób działali, a jednocześnie unikali aresztowań przez Niemców. To, ze się o to pytasz świadczy o tym jak bardzo przekłamana była historia po 45-tym. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. 29.03.07, 09:26 a co Ziętek miał wspólnego z prześladowaniami? On był wojewodą a nie sekretarzem partyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:36 w norynberdze też tak każdy gadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prazanin Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.171.65.178.crowley.pl 29.03.07, 11:38 Gość portalu: :P napisał(a): > porównanie za mocne, ale za Ziętka wielu prawdziwych Polaków było > prześladowanych. Za Piłsudskiego też wielu Polsków było prześladowanych i więzionych. Głównie za poglądy socjalistyczne i działalność w ruchu robotniczym ( nie mylić z komunistami związanymi z ZSRR ). Można dopisać jeszcze przewrót majowy ( zamach na demokrację ) i rozkaz strzelania do demonstrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molekul. Re: Porównać Gierka z Hiterem może tylko kretyn. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:37 GosciuP gdyby nie Gierek nie bylo by cie na swiecie gdyz twoj stary nie mial by sily dmuchac twoja stara z glodu ,wiec idz do pracy i nie wymadrzaj sie bo nie twoja to rola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: IPN ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:31 chłopie skąd ty się urwałeś z tym porównaniem? z jakiego regionu Polski jesteś? a jak ci nawali kręgosłup lub serce to zapraszamy na rehabilitację do Rept lub Ustronia i może wtedy zrozumiesz co znaczy hasło ZIĘTEK i Gierek który Ziętkowi NIE PRZESZKADZAŁ w robieniu dobra dla robotników górników i hutników ale także dla następnych pokoleń.Pamiętaj ! te ośrodki i te drogi które ONI wybudowali są w dobrym stanie do dzisiaj. ZAPRASZAMY NA śLąSK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: IPN ma rację 29.03.07, 09:32 To lokalne społeczności powinny decydować o nazwach ulic. Nikt nie ma prawa tego zmieniać, to znaczy maże takie działania skutecznie prowadzić, ale to już nie jest liberalna demokracja, tylko autorytaryzm. Duskutanci nawiązują do gospodarki PRL-u. Jak to jest, że budżety III RP zależą od sprzedaży majątku wytworzonego w tamtym czasie (prywatyzacja)? Mimo, to jeszcze rośnie dług publiczny. Długi Gierka były znacznie mniejsze, niż zadłużanie obecne. Przyznam, że mam problem ze zrozumieniem sukcesów naszej gospodarki. Kraj zadłuża się coraz bardziej, mimo że uzyskuje wpływy (okresami bardzo duże)ze sprezdazy majątku utworzonego z pożyczek okresu Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boruc. Re: IPN ma rację IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:26 Zlikwidowac wszystkie pomniki u nazwy ulic JP2-gdyz narobil wiecej szkod niz pozytku,a wiec wiejski pomiocie kurtyko (z malej litery bo nie zaslugoje)do dziela ,tylko na rydza uwazaj bo cie straci z piedestalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kt Re: IPN ma rację IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 21:29 w 68 trzeba było wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.globalconnect.pl 28.03.07, 21:46 Jestem szczecinianinem. Niby nic mi do tego. A przecież jakiś sentyment do Jorga mam. A do Korkucia ? Miałem kiedyś studenta o tym nazwisku. Głupi był jak but. Może to jaka rodzina ? Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic 29.03.07, 11:58 Gość portalu: Lehoo napisał(a): > Jestem szczecinianinem. Niby nic mi do tego. A przecież jakiś sentyment do Jorg > a mam. A do Korkucia ? Miałem kiedyś studenta o tym nazwisku. Głupi był jak but > . Może to jaka rodzina ? Serdecznie zapraszam na Śląsk!!! --- Wolność jest wartością ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:49 do Gierka , że nie wybudował im np. dwupasmówki na E 7 do Warszawy...i nadal jeżdżą jak polną drogą dla furmanek.... gen. Ziętka trzeba dla zasady < skopać> za Katowice, za Ustroń, za Żory, za region ROW...ale w szczególności za to, że był hanysem, co wg goroli już jest ...wyrokiem śmierci..... Pożyjemy, zobaczymy, woda odpłynie...ptactwo i wszy wodne razem z nim....i będzie niedługo znów normalnie.Pamięć zostanie, nawet o ...korkuciowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:35 gen. Ziętka trzeba dla zasady < > skopać> (...) za Żory, za region ROW... Za co? Za te blokowiska w ROWie go wychwalasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 09:25 Trzeba było wtedy wyjść z inicjatywą budowania rezydencji dla setek tysięcy robotników. Cóż Ci przeszkadzało ? A jeśli byłeś na to za młody, to dziś nie masz prawa oceniać takich faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:57 "rezydencje", hehe, raczej koszary. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:04 Gość portalu: :P napisał(a): > "rezydencje", hehe, raczej koszary. Od razu widać militarne zapały Pis-dy, I tak gó.. zrobią <buhaha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:09 bredzisz, komuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:12 Gość portalu: :P napisał(a): > bredzisz, komuszku. Mogę się z tobą założyć że do komuszka mi znacznie dalej niż tobie. Z tą prostą różnicą że ty nie szanujesz pracy innych w przeciwieństwie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio. [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:54 ty mi lepiej powiedz kiedy się znalazłeś w tym de. Spieprzyłeś z raju zwanego PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 10:38 Jako mieszkanka blokowiska od 25 lat bardzo się cieszę, ze one powstały, bo gdyby liczyć na dzisiaj rządzących to mieszkalibyśmy w 3 pokolenia na dwóch pokojach:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:11 nie mam nic przeciwko blokowiskom, ale budowanie ich w szczerym polu - tak było w ROW - bez drogi, kolei, centrów kultury, często bez jakiegokolwiek centrum handlowego, gdzie jedyną rozrywką były knajpy piwne, jedynymi szkołami podstawówki plus zawodówka górnicza i ew. liceum, to skazywanie ludzi na wegetację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:30 przykłady - Żory są dziś ładne dzieki temu, ze odremontowano starówkę i jest wyjściowa, ale za komuny nikt tamtędy nie spacerował, samochody jeździły po rynku, kamienice straszyły wyglądem. Co to miasto zawdzięcza ew. poprzedniej epoce? Blokowiska, kilka pawilonów handlowych pomiedzy nimi i gierkówkę w pobliżu. Wodzisław - to samo co z Zorami - jedno małe kino, blokowiska i szczęście, ze jest stara część miasta ze sklepami. Jastrzębie - do dziś nie ma centrum, urzędy oddalone są od siebie o kilka kilometrów, kolej obecnie nie istnieje, ale jeszcze w latach 80-tych jeździły tam ciuchcie kilka razy dziennie, dworca autobusowego, centrum kultury z prawdziwego zdarzenia itp. za komuny nie było. Jedyne co było to dwa supersamy, bloki i oczywiście kopalnie. Najlepiej na tym wszystkim wyszedł Rybnik, ale też jak w Wodzisławiu i Żorach dzięki temu, że miał stare miasto, które za komuny było co prawda ohydne, ale spełniało rolę centrum zakupowego. W prezencie od komuny dostali też pomnikowy ośrodek kultury. No i posiadają - ale to już dzięki dziewiętnastowiecznym budowniczym, węzeł kolejowy. Niemniej ROW to zapyzaiała część świata w czasie PRL z wegetującymi robotnikami. dziś Rybnik się mocno rozwija, przyciąga inwestycje, wygrywa rankingi ogólnopolskie w wielu dziedzinach, ale już n.p. takie Jastrzębie nie ma przyszłości - bo nadal poza kopalniami nie ma i chyba nie będzie innych miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:20 Gość portalu: :P napisał(a): > [...] > Wodzisław - to samo co z Zorami - jedno małe kino, blokowiska i szczęście, ze > jest stara część miasta ze sklepami. > [...] centrum kultury z prawdziwego zdarzenia itp. za komuny nie było. Jedyne >co było to dwa supersamy, I do kogo masz pretensje ?? Skoro tak Ci na tym zależało to mogłeś wystąpić z odpowiednią inicjatywą. Znam przykłady gdzie ludzie doskonale sobie radzili i sami zakładali takie placówki. I zapewniam Cię że się dało. Sam zresztą z takiej do dzisiaj korzystam. A co do Rybnika to chwała prezydentowi za to że się stara w przeciwieństwie do niektórych prezydentów innych miast. Proszę Cię jednak o to byś nie mylił tego że ktoś twierdzi że w PRLu było lepiej z tym że należy szanować Gierka i Ziętka za rozwój regionu, a to zasadnicza jak dla mnie różnica. Chyba że ty stawiasz tam znak równości? Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:10 Gość portalu: :P napisał(a): > nie mam nic przeciwko blokowiskom, ale budowanie ich w szczerym polu - tak było > > w ROW - bez drogi, kolei, centrów kultury, często bez jakiegokolwiek centrum > handlowego, gdzie jedyną rozrywką były knajpy piwne, jedynymi szkołami > podstawówki plus zawodówka górnicza i ew. liceum, to skazywanie ludzi na > wegetację. Ale jakoś nie wegetowali tak jakby wegetowali Ci, którzy wyjechali z polski w ostatnich latach gdyby nie wyjechali No chyba że twoja rodzina była z pokolenia na pokolenie okaleczana umysłowo przez księży i bez Pani z domu kultury nie dala by sobie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 11:17 Tak po prawdzie to Rybnik jest od lat w ścisłej czołówce rankingów miast o najlepszym poziomie życia. Dość wysokie zarobki i zalety aglomeracji połączone z zielenią i kameralną zabudową. Rzadko tam bywam, ale mogę potwierdzić, że to bardzo sympatyczne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:42 to żałuj, że nie byłeś tam za komuny, było tam obleśnie - jak w całym ROW - sypialnia dla roboli, stare miasto zaniedbane, obleśny dworzec autobusowy i parę autobusów nawet, ZUS i parę innych urzędów o znaczeniu ponadmiejskim no i nawet centrum kultury i dodatkowe kino - dwa kina to za komuny już tylko największe miasta posiadały, a centrum kultury to był rarytas. Niemniej syfiato tyam było, to jak Rybnik wygląda tyeraz i jakie miejsca w rankingu zajmuje to chyba w żadnym stopniu komunie nie zawdzięcza. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:23 Gość portalu: :P napisał(a): > to żałuj, że nie byłeś tam za komuny, było tam obleśnie - jak w całym ROW - > sypialnia dla roboli, stare miasto zaniedbane, obleśny dworzec autobusowy i > parę autobusów nawet, ZUS i parę innych urzędów o znaczeniu ponadmiejskim no i > nawet centrum kultury i dodatkowe kino - dwa kina to za komuny już tylko > największe miasta posiadały, a centrum kultury to był rarytas. Niemniej syfiato > > tyam było, to jak Rybnik wygląda teraz i jakie miejsca w rankingu zajmuje to > chyba w żadnym stopniu komunie nie zawdzięcza. A właśnie że zawdzięcza i to w znacznym!!! Ponieważ komuna dała mu podstawy do tego by mógł się rozwijać, czyli właśnie duże zasoby mieszkaniowe. A dom kultury to w ciągu roku można założyć bez żadnego problemu (zakładając budowę nowego budynku, bo w starym szybciej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:27 może i zawdzięcza też komunie te bloki, oczywiście elektrownię też, ale nie jest to więcej niż budowniczym z XIX wieku, mało tego - wydaje się, ze mniej niż rządzącym Rybnikiem przez ost. 15 lat, bo to właśnie teraz ściągają inwestycję, które - bez nakazaów partyjnych, same z siebie, ściągną też inwestycje mieszkaniowe, jeśli będzie taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Krakusy mają pretennsje ... 29.03.07, 12:33 Gość portalu: :P napisał(a): > może i zawdzięcza też komunie te bloki, oczywiście elektrownię też, ale nie > jest to więcej niż budowniczym z XIX wieku, mało tego - wydaje się, ze mniej > niż rządzącym Rybnikiem przez ost. 15 lat, bo to właśnie teraz ściągają > inwestycję, które - bez nakazaów partyjnych, same z siebie, ściągną też > inwestycje mieszkaniowe, jeśli będzie taka potrzeba. I bardzo dobrze uważam że tak chyba powinno być i to nie jest nic szczególnego (oczywiści gdyby przyjąć za standard że władze miasta powinny zabiegać z całych sił o nowe inwestycje) a to że Rybnik jest wychwalany pod niebiosa za to że funkcjonuje tak jak powinno każde miasto to świadczy o tym że z pozostałymi jest coś nie tak chyba ?? I dopóki tak pozostanie przyłączam się do tego chóru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johannes Re: Krakusy mają pretennsje ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.07, 18:56 Dajcie spoköj tym dwom bochaterom Görnego Slaska, robili co mogli zeby cos tym ludziom postawic w ramach mozliwosci bo Moskwa i W-ka czekaly na swoja danine! I gdyby nie oni to by tam nic niebylo,taka jest niestety prawda. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Deb*lu 29.03.07, 12:01 Gość portalu: :P napisał(a): > gen. Ziętka trzeba dla zasady < > > skopać> (...) za Żory, za region ROW... > > Za co? Za te blokowiska w ROWie go wychwalasz? Przynajmniej ludzie mają gdzie mieszkać. Gdyby nie te blokowiska to dzisiaj w lepiankach jak w afryce byśmy żyli :/ Złośliwość ludzka nie zna granic! Dobrze że Pis-da nigdy na śląsku nie uzyska odpowiedniego poparcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Deb*lu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:22 ależ tu komuchów na tym forum. PS akurac ci co wyjechali to z powodzeniem realizowaliby się w Polsce, bo wyjechali ci najzaradniejsi, kwasniewskiemu sniło się co prawda gdy bełkotał bushowi swym łamanym angielskim o zniesieniu wiz, że wyjadą bezrobotni, ale to były sny oderwanego od rzeczywistosci magistra. Odpowiedz Link Zgłoś
matemax Re: Deb*lu 29.03.07, 12:26 A teraz skrucha: Muszę Cię przeprosić że tak ostro pojechałem :P Ale mnie zdenerwowałeś. A czy by się realizowali to nie jestem pewien bo jednak spora część z nich na 100% nie dała by rady bez kapitału początkowego który mam nadzieję przywiozą z zagranicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio. Re: Deb*lu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 12:53 Wiec juz ci napisalem wiejski pomiocie ktorego na Slask przywiezli ze sloma w butach ,WYJDZ z tego forum jak ci nie pasuje bo to tylko dla nas KOMUCHOW jest to jasne dla ciebie albo za ciezkie zeby pojac a wiec jazda .!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Deb*lu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:56 mnie nigdzie nie przywieźli, bo moi starzy tu sie urodzili, hehe. I maam wieksze prawa się wypowiadać niż jakiś parobek niemiecki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chorzowianin IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:51 Pomnika Korkucia nikt nigdy nie usunie. Bo też nikt o takich jak on nie będzie chciał pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:54 Tą jedną wypowiedzią przesraliście sobie na Śląsku wszystkie głosy. No i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reOptymista Re: Mylisz się, roro68 będzie głosował.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:11 no jak... jak ...przypuszczasz,na których będzie głosował roro68 ? Z jego deklaracji o manifestów ideowych wynika , że albo właśnie za zerwaniem niesłusznego asfaltu na DK1 od Ustronia aż do <stolycy>, za zburzeniem Centrów Medycznych w Ligocie,Ochojcu, piramid w Ustroniu...za zburzeniem blokowisk w Żorach, Tychach, Jastrzębiu..Bielski, za zasypaniem wszystkich kopalń wybudowanych po II WŚ...albo za ...korkuciami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Mylisz się, roro68 będzie głosował.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:38 za zburzeniem blokowisk w > Żorach, Tychach, Jastrzębiu.. Nie trzeba burzyć - za 20 lat sama się zawalą te pustynie betonowe dla górników. No, może w Tychach z uwagi na to, że są inwestorzy i jest to skomunikowane z GOP nie, ale gdzie indziej - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :"P Re: Mylisz się, roro68 będzie głosował.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:45 w tym jastrzębiu dla prZykładu liczba mieszkańców spadła o około 6 000 głów w ciągu ost. 10-ciu lat i to pomimo większej liczby urodzin niż zgonów - o czym to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Mylisz się, roro68 będzie głosował.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:50 O tym, że to wina Ziętka. Zgadłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Mylisz się, roro68 będzie głosował.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:52 na pewno zaszczyty za zbudowanie gett w polu to mu się nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berciq IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.07, 22:03 mam wielka nadzieję że Historia zmiecie z pamięci takich chistoryków z IPN , i jeszcze na dodatek krakowiak chce nam dyktować kogo mamy jako patrona. Do jakiego upodlenia nas przez kołków tzw. polski jeszcze dojdzie w naszej podobno 4rp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: takich kurkuciów i kurtyków IP: 217.153.82.* 28.03.07, 22:14 należałoby kryką ziętkową pogonić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT [...] IP: *.chello.pl 28.03.07, 22:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: No i co "roro68" !? Zostałeś sam... IP: 217.153.82.* 28.03.07, 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reAndy Re: .."roro68" nie został sam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:46 lecz z rekwizytami modernizatora : ze ścierą i drapakiem ....oraz obiektami do pucowania, remontowania ....wybudowanymi i czynnymi za komuny: dworzec PKP,budynki Śródmieścia Katowic, ulice, haźle do ponownego uruchomienia na Dworcowej, Placu Miarki, Wolności,Andrzeja....perony w Szopiennicach...bo na więcej jego ani jemu podobnych nie stać.... No chyba,że na obsługę haźli, urynałów albo ... zmywaków w Irlandii. No...ma od cholery i ciut roboty,problemów, nie tylko z ...miłością czerwonego bliźniego, jak typowy czarny...ale sam ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xvid ciekawe jaki bedzie kolejny krok? IP: *.siec2000.pl 28.03.07, 22:38 moze jeszcze centralnie kaza zbuzyc spodek, stadion slaski? zazdrosc im dupe sciska bo nigdy nie dorownaja Zietkowi i nigdy nie dorobia sie zadnej nazwy ulicy. Mam nadzieje ze nikt wiecej na Slasku na PiS de nie zaglosuje Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? 29.03.07, 07:04 Po nich zostanie Kaczy Dół i Szambo Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:42 Gość portalu: Xvid napisał(a): > moze jeszcze centralnie kaza zbuzyc spodek, stadion slaski? Spodek nie, ale Ślaski należaqło zburzyć wiele lat temu, bo jest kiepski i postawić nowy w jego miejsce stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? 29.03.07, 10:46 No może i standardów światowych nie spełnia, ale widzisz w tym kraiku jakąś alternatywę, i to jeszcze zbudowaną przez obecnie rządzących????? HAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:54 w miastach różne partie są rządzące, a to miasta powinny odpowiadać za infrastrukturę sportową. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? 29.03.07, 12:04 Nie no ty chyba jesteś lekko nie na czasie!!! W miastach rządzą samorządy od 17 lat i niewiele w większości się dzieje. Natomiast za komuny wszystko było państwowe, więc odpowiadało państwo - proste jak budowa cepoa. A i jeszcze jedna sprawa - te straszne krzyki o tym jak to powinno się rozliczać tych co komunizm budowali budzą mój uśmiech pełen politowania - a kto nas w te uściski Wielkiego Brata wepchnął?? Czy nie przypadkiem nasi "przyjaciele" Amerykanie i Brytyjczycy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 12:16 gulcia77 napisała: > Nie no ty chyba jesteś lekko nie na czasie!!! W miastach rządzą samorządy od 17 > lat Co? Przecież to sie kupy nie trzyma. >i niewiele w większości się dzieje Zależy gdzie. Takich hal jak Spodek to powstaje kilka w Polsce. Natomiast za komuny wszystko było > państwowe, więc odpowiadało państwo - proste jak budowa cepoa. pisałaś, ze teraz to nic rządzący nie budują w kontekscie stadionu, a tymczasem takie obiekty jak stadiony to powinny powstawać dzięki lokalnym władzom (mam nadzieję, że wyjaśniłem to dość jasno, jesli nie, to postaram się jakieś obraZki przygotować następnym razem). > budowali budzą mój uśmiech pełen politowania - a kto nas w te uściski Wielkiego > Brata wepchnął?? Czy nie przypadkiem nasi "przyjaciele" Amerykanie i Brytyjczyc > y??? znowu nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: ciekawe jaki bedzie kolejny krok? 29.03.07, 10:06 > zazdrosc im dupe > sciska bo nigdy nie dorownaja Zietkowi i nigdy nie dorobia sie zadnej nazwy > ulicy. przeca ulica "Kaczki-Dziwaczki" zawsze jeszcze może być :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.iinf.polsl.gliwice.pl 28.03.07, 22:47 panie Korkuć ja to może głupi jestem ale ludzi jak mi sie zawsze wydawało poznaje sie po czynach a nie barwach partyjnych. No ale to już logika inżyniera a nie aparatczyka PiSowskiego z nacjonal-klerykalnego Krakówka rodem. Ta własnie pańska wypowiedz wystarczyła mi żeby zakwalifikować pana do złobów rzadkiego sortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Gierek i Ziętek powinni wyp IP: *.cpe.cableone.net 29.03.07, 03:58 > panie Korkuć ja to może głupi jestem ale ludzi jak mi sie zawsze wydawało > poznaje sie po czynach a nie barwach partyjnych. No wlasnie - za te czyny powinni byc po chinsku wymazani ze wszystkich ksiag. Krotka pamiec jakos wsrod piszacych - choc wlasciwie to nie pamiec, pamietac nie moga bo to smarkacze ktorzy komune znaja z TV. jak byli tacy fajni to po co bylo te 10 mln strajkujacych w 1980? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyziętek Nazwać akurat rondo im. Ziętka to totalna głupota IP: *.chello.pl 28.03.07, 22:50 Prawda jest taka że w latach 70-tych na miejscu dzisiajszego ronda miał być najzwyklejszy ślimak (taki jak teraz na skrzyżowaniu Bagienna-Murckowska), był już nawet projekt. Niestety jakiś idiota zaprojektował rondo i jak Ziętek zobaczył kilka kawierenek w podziemiach tak się napalił że kazał to badziewie wybudować. Skazał przez to Katowice na gigantyczne korki przez następne 30 kilka lat, a co gorsza dzisiaj zamiast wyremontować ślimak za kilka milionów, miasto musiało wtopić kupę kasy na tunel nadając temu wszytkiemu imię sprawcy tej ogromnej niegospodarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xvid Re: Nazwać akurat rondo im. Ziętka to totalna głu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:13 rzeczywiscie slimak w centrum miasta to super sprawa prawda? ile w tym nowoczesnosci, puknij sie w leb czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Nazwać akurat rondo im. Ziętka to totalna głu 29.03.07, 11:26 Na tamte czasy rondo wystarczało. Rozwój indywidualnej motoryzacji anstąpił dopiero po 89 roku. Fakt, powinien od poczatku być tunel, ale wiadomo jak to za komuny - wiecznie kasy brakowało i robili prowizorki (choćby estakada przy dworcu). Ślimak w tym miejscu to byłby koszmar architektoniczny idobrze, że nie powstał. Ja do Ziętka mam pretensje o ine rzeczy - na jego polecenie zburzono wiele ciekawych obiektów przedwojennych, czasem zeby zrobić miejsce pod socreal, czasem, żeby nic nie zrobić (nieodżałowany pałac w Świerklańcu). Bezspornie jest postacią kontrowersyjną, ale wg. mnie jednak zasługi przeważają. Za sam WPKiW należy Mu się jakiś patronat. Gdyby nie On miałbym za oknem jakieś blokowisko albo hałdy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamir IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 28.03.07, 22:51 Z ogromnym niesmakiem przeczytalem ten artykul, podobnie zawiedziony jestem komunikatem IPN-u w tej sprawie. Takie ekstremalne podejscie do naszej niedawnej przeszlosci, rzeczywiscie nienajbardziej demokratycznej, ale przeciez tez nie za bardzo totalitarnej, nie uzyska akceptacji duzej, myslacej czesci naszego spoleczenstwa. To co obserwujemy teraz to rozwijajace sie zjawisko podobne do maccarthyzmu, inkwizycji, hunwejbinizmu, ostracyzmu i dziesiatkow innych, ktore potem znalazly sie razem na wstydliwym, dla normalnego swiata, smietniku historii. Takie paranoiczne prady nigdy nie uzyskaly trwalej akceptacji, a Edward Gierek, a takze i Jerzy Zietek niewiele by mieli powodow, by sie za siebie wstydzic. Jest wiele racji, bysmy o nich pamietali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czorny IPN: Gierek i Ziętek powinni zniknąć z ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:02 IPN to banda nieudaczników hitoryków, maja kompleksy. Wara od Ziętka to on postawił Śląsk, Gierek tez nam wiele dał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeflik Wara od chopa z kryja IP: *.proxy.aol.com 28.03.07, 23:30 Tyn Korkuc to mu moze ino kole rzyci luft plompac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanysy Pajace z IV RP spadać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:39 na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwer Re: Pajace z IV RP i krakówka spadać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:52 Odpier... się tępe i niedouczone krakusy od Jorga. Odpowiedz Link Zgłoś