Dodaj do ulubionych

Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!!

07.08.03, 20:47
Witam wszystkim forumowiczów. Nazywam sie Mietek pochodze z Sosnowca ale
mieszkam w Katowicach na osiedlu Tysiąclecia czyli popularnym Tauzenie.
Bardzo chciałbym zostać Ślązakiem ale nie wiem czy to jest możliwe? Mam
pytanie do wszystkich Ślązaków czy Ślązakiem trzeba się urodzić czy mozna
też Ślązakiem zostać. Bardzo bym prosił o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: ROW Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.GI1.srv.t-online.de 07.08.03, 20:57
      wystarczylo podac w spisie narodowsc slaska, na jak daleko sie
      identyfikujesz Slaskiem i jego kultura to musisz sam wiedziec. Ale
      swietnie cie rozumie ze Polakiem juz nie chcesz byc.

Pyrsk.
      • gorol_mietek Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! 07.08.03, 20:59
        Gość portalu: ROW napisał(a):

> wystarczylo podac w spisie narodowsc slaska, na jak daleko sie
        > identyfikujesz Slaskiem i jego kultura to musisz sam wiedziec. Ale
        > swietnie cie rozumie ze Polakiem juz nie chcesz byc.
        >
        > Pyrsk.
        Bo być Polakiem to wstyd i hańba!
      • Gość: boleklolek Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 21:00
        A ja bym chciał zostać Papuasem. Czy to łatwe ?
        • Gość: ROW Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.GI1.srv.t-online.de 07.08.03, 21:05
          Jezeli jestes polakiem to jest to mozliwe, bedziesz co prawda musial
          popracowac nad dobra etykieta i troche sie poduczyc, odzrzucic niektore
          typowo polskie nawyki, ale mysle ze masz szanse i ci sie uda.

Pyrsk.
          • Gość: boleklolek Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 22:42
            a ty nie możesz ?
          • Gość: builder Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 07.08.03, 22:49
            -a klupnil sie we ta gowa!
            -czamu macie tak prymitywne nawyki!, i mys`lo co tiy ni ze S`lonska skryflos
            -jok bys` tok kieremu pedziol we ukeji to bys dostol we lyb!

> Jezeli jestes polakiem to jest to mozliwe, bedziesz co prawda musial
            > popracowac nad dobra etykieta i troche sie poduczyc, odzrzucic niektore
            > typowo polskie nawyki, ale mysle ze masz szanse i ci sie uda.
            >
            > Pyrsk.
        • gorol_mietek Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! 07.08.03, 21:07
          Ale mam jeden problem. Mieszkam tu na Tauzenie miedzy samymi gorolami i przez
          to nie moge poznać prawdziwej ślaskiej kultury. Być może RAŚ wyszedł by z
          inicjatywa dla takich jak ja goroli, którzy chcieliby zostac Ślązakami i
          zorganizował by dla nas specjalne kursy. Na kursach takich uczono by języka
          śląskiego, prawdziwej historii Śląska a na zajęcia praktyczne wysyłano by
          kursantów do typowo śląskich dzielnic gdzie mogli by sie nauczyć od rodowitych
          Ślązaków trochę kultury i dobrych manier. Co wy na to czy jest taka możliwość?
          • Gość: ROW Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.GI1.srv.t-online.de 07.08.03, 21:14
            Poruszyles ciekawa sprawe, chyba RAS nie domyslsal sie ze istnieje taki
            problem aby goroli trzeba wszystkiego uczyc od poczatku. Wlasciwie RAS
            ma inne cele niz robic z Goroli Slazakow, ale mysle ze jezeli napiszesz do
            nich list i przedtsawisz sprawe, to dzialacze RAS sie zlituja i zorganizuja
            kursy z zachowania i kultury, co z reszta nie jest cecha jedynie slaska ale
            w zasadzie wymogiem ktory stawia sie kazdemu cywilizowanemu
            czlowiekowi. No coz, gorole zawsze sa sdobrzy aby sprawic komus
            niespodzianke.

Pyrsk.
            • Gość: builder Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 07.08.03, 21:40
              -klop ma to do siebie, ze powinien dzialac` poprawnie, jezeli wody brakuje w
              cysternie to sraki nie da sie splukac, do tygo jeszcze trzeba sprawdzic
              kanalizacje czy nie jest zablokowana

> Poruszyles ciekawa sprawe, chyba RAS nie domyslsal sie ze istnieje taki
              > problem aby goroli trzeba wszystkiego uczyc od poczatku. Wlasciwie RAS
              > ma inne cele niz robic z Goroli Slazakow, ale mysle ze jezeli napiszesz do
              > nich list i przedtsawisz sprawe, to dzialacze RAS sie zlituja i zorganizuja
              > kursy z zachowania i kultury, co z reszta nie jest cecha jedynie slaska ale
              > w zasadzie wymogiem ktory stawia sie kazdemu cywilizowanemu
              > czlowiekowi. No coz, gorole zawsze sa sdobrzy aby sprawic komus
              > niespodzianke.
              >
              > Pyrsk.
          • Gość: builder Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 07.08.03, 21:34
            -glupi gorol jestes`!!! a do tego kombinator!!! - zaloz se mycka up side down!

gorol_mietek napisał:

> Ale mam jeden problem. Mieszkam tu na Tauzenie miedzy samymi gorolami i
            przez
            > to nie moge poznać prawdziwej ślaskiej kultury. Być może RAŚ wyszedł by z
            > inicjatywa dla takich jak ja goroli, którzy chcieliby zostac Ślązakami i
            > zorganizował by dla nas specjalne kursy. Na kursach takich uczono by języka
            > śląskiego, prawdziwej historii Śląska a na zajęcia praktyczne wysyłano by
            > kursantów do typowo śląskich dzielnic gdzie mogli by sie nauczyć od
            rodowitych
            > Ślązaków trochę kultury i dobrych manier. Co wy na to czy jest taka
            możliwość?
        • bolek5 Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! 07.08.03, 21:08
          Witam!

Gość portalu: boleklolek napisał(a):

> A ja bym chciał zostać Papuasem. Czy to łatwe ?

Raczej tak, ale na Twoim miejscu jeszcze bym się zastanowił. Wszystko zależy
          od wzrostu. Jeżeli masz ponad 175 cm trzeba Ci będzie obciąć nogi. Kolor skóry
          to nie problem, chyba że jesteś uczulony na samoopalacze. No i jeszcze nos -
          trzeba go będzie spłaszczyć i przekłuć ;)

Pozdrawiam

Bolek
          • Gość: boleklolek Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 01:15
            Czyli kiepskie widoki ?
            • bolek5 Re: Chcia?bym zostac´ S´la˛zakiem!!!!! 08.08.03, 10:21
              Witam!

> Czyli kiepskie widoki ?

Jeżeli nie lubisz chirurgów, to raczej tak. Niełatwo jest zmienić skórę ;)

Pozdrawiam

Bolek
    • Gość: Hermann Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 01:12
      My tyrz! Ale durh noom godajoom, rze my soom ino take niywydarzoone Poloki -
      jakos' tam grupa etniczno, co niy godo prowdziwym jynzykym, a gwaroom.
      • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 09:45
        A czy ktoś mógłby mi podać najważniejsze cechy odróżniające Ślązaków od
        Polaków. Jeśli będę znać te cechy to będe mógł we własnym zakresie popracować
        nad soba i podciągnąć się przynajmniej trochę do poziomu Ślązaków choć
        oczywiście zdaję sobie sprawę, że osiągnięcie takiego poziomu kultury jak oni
        jest raczej niemożliwe. Myślę, że jednak warto sie starac i jak zostanę
        przynajmniej 50% Ślązakiem to i tak będzie to dla mnie wielkie szczęście.
        Niektóre różnice pomiędzy Polakami a Ślazakami juz znam. Wiem na prezykład, że
        większość Polaków nadużywa alkoholu a wiekszość Ślazaków pije w sposób
        kulturalny, Polacy to tez straszni lenie w ogóle nie chce im się pracować za to
        Ślązacy to ludzie niezwykle pracowici. Tak w ogóle to Ślązacy to ludzie, którzy
        przez lata żyli w obrębie europejskiej kultury a Polacy to niestety azjaci.
        Myślę, że starania o autonomię Śląska trzeba by zacząć od wychowania
        miejscowych Polaków, których kultura pozostawia niestety wiele do życzenia.
        Ponawiam apel do RAŚ o kursy! Wystarczy sie przejechać do typowo ślaskich
        dzielnic Katowic, Rudy czy Świętochłowic i zobaczyć jak bardzo slązacy różnią
        się od Polaków.

Pyrsk

Wasz Miecio
        • Gość: boleklolek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 09:58
          A jakim Ślązakiem chciałbys zostać: polskim, niemieckim, czeskim, austriackim,
          celtyckim czy może Silingiem?
          • Gość: boleklolek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 10:04
            Do cech których Polaków chciałbyś to odnieść: Górali, Krakusów, Kresowiaków,
            Mazowszan, Mazurów, Kaszubów, Poznaniaków, innych ?
            • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 10:19
              Chciałbym zostać prawdziwym Ślązakiem narodowości ślaskiej a w ogóle moim
              ideałem Ślazaka jest pan Jerzy Gorzelik a na tym forum pan Arnold.
            • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 10:24

> Do cech których Polaków chciałbyś to odnieść: Górali, Krakusów, Kresowiaków,
              > Mazowszan, Mazurów, Kaszubów, Poznaniaków, innych ?
              Wszyscy Polacy są tacy sami. Różnice między Ślazakami a Polakami są kolosalne.
              Czy ty wiesz, że na Sląsku obchodzi sie urodziny a w Polsce imieniny! Dla mnie
              to był szok jak sie o tym dowiedziałem!
              • nusko Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:16
                jo tyz bol tym zaszokowany jak zech sie dowiedziol ze poloki imieniny
                lobchodzom, przez to spytolech sie grzecznie jednego czymu tak je, wiysz co mi
                lodpowiedziol? ze urodziny to i swinia moze lobchodzic a imiyniny ino
                cywilizowany czlowiek, alech sie usmiol :-)
                • willi2 Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:28

No wlasnie obchodzenie imienin u gatunku gorolskiego ,to tylko pretekst do
                  picia alkoholu.Zobacz jak gorol czy gorolica pije w roku:

schemat :
                  Wezmy na przyklad takie imie jak Jan czy Maria,ktore wystepuje w kalendarzu w
                  cyklu rocznym 10 razy !!
                  to juz 1 dzien w miesiacu gorol Jan jest ozarty !
                  Do tego dochodzi malzonka Maria = to juz jest 2 dzien w miesiacu ozarty !
                  Do tego dochodza brat,siostra,szwagier,zienc,wujek,matka,ciocia,kumpel z pracy
                  itd + urodziny + wesela = to wychodzi na to,ze gorol jest ozarty prawie co
                  dziennie.I wtedy leczy kaca i jest mniej wydajny w pracy = pasoZyt.
                  A wiec udowodnilem teorie:
                  Polak = Pijak = Len
                  • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:35
                    A czy myślicie, że chcąc zostać Ślązakiem powinienem zmienić imię no bo Mietek
                    to jakoś nie bardzo pasuje do Ślązaka. Jest przeciez wiele pieknych sląskich
                    imoin jak chocby Willi, Bercik, Wilym, Arnold czy Kazik.
                    • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:51
                      Niestety muszę wam powiedziec, ze mój pomysł aby zostać Ślązakiem nie znalazł
                      poparcia ani u mojej rodziny ani moich przyjaciół. Co tu dużo gadać po prostu
                      mnie wysmiali. I to jest właśnie problem co zrobic z tą wiekszością Polaków,
                      którzy nie chca zostac Ślazakami. Niestety ale Polakow jest na Śląsku dużo
                      więcej jak Ślazaków i przez to nie uda sie wprowadzić autonomii bo oni będą
                      przeciw. Jakie widzicie wyjście z tej sytuacji?
                      • nusko Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:53
                        ino jedno wyjscie lostalo ;-) gorole do szole..........
                      • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:54
                        gorol_mietek napisał:

> Niestety muszę wam powiedziec, ze mój pomysł aby zostać Ślązakiem nie znalazł
                        > poparcia ani u mojej rodziny ani moich przyjaciół. Co tu dużo gadać po prostu
                        > mnie wysmiali. I to jest właśnie problem co zrobic z tą wiekszością Polaków,
                        > którzy nie chca zostac Ślazakami. Niestety ale Polakow jest na Śląsku dużo
                        > więcej jak Ślazaków i przez to nie uda sie wprowadzić autonomii bo oni będą
                        > przeciw. Jakie widzicie wyjście z tej sytuacji?

Mietku, jak możesz przeczytać w jednym z poniższych wątków, jestem gorolem a
                        autonomię popieram;-) Ktoś nawet mianował mnie szarą eminencją RAŚ, co
                        przyjąłem z pewnym żalem, bo wcześniej byłem już przewodniczącym;-(
                        • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 11:59
                          slezan napisał:

> gorol_mietek napisał:
                          >
                          > > Niestety muszę wam powiedziec, ze mój pomysł aby zostać Ślązakiem nie znal
                          > azł
                          > > poparcia ani u mojej rodziny ani moich przyjaciół. Co tu dużo gadać po pro
                          > stu
                          > > mnie wysmiali. I to jest właśnie problem co zrobic z tą wiekszością Polakó
                          > w,
                          > > którzy nie chca zostac Ślazakami. Niestety ale Polakow jest na Śląsku dużo
                          >
                          > > więcej jak Ślazaków i przez to nie uda sie wprowadzić autonomii bo oni będ
                          > ą
                          > > przeciw. Jakie widzicie wyjście z tej sytuacji?
                          >
                          > Mietku, jak możesz przeczytać w jednym z poniższych wątków, jestem gorolem a
                          > autonomię popieram;-) Ktoś nawet mianował mnie szarą eminencją RAŚ, co
                          > przyjąłem z pewnym żalem, bo wcześniej byłem już przewodniczącym;-(
                          No to jest nas już dwóch goroli, którzy popierają autonomie Śląska. Powiedz mi
                          Slezanie czy dużo czasu zajęło ci odrzucenie tych azjatyckich typowo polskich
                          cech i przyjęcie europejskich cech ślaskich? Pytam dlatego bo niedługo
                          wchodzimy do EU i chciałbym sie jak najszybciej nauczyć śląskich-europejskich
                          manier a jednocześnie pozbyc polsko-azjatyckich. Tylko czy to możliwe?
                          Pozdrawiam cie starym sląskim Gluk Aus!
                          • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 12:03
                            Podejrzewam, że owe gorolskie cechy, które pojawiły się u mnie w wyniku jakiejś
                            paskudnej infekcji, zostały usunięte metodą operacyjną podczas snu, dlatego nic
                            o tej kuracji nie wiem. Ale chyba nie była do końca skuteczna, bo nadal
                            zachowuję się skandalicznie.
                            • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 12:06
                              slezan napisał:

> Podejrzewam, że owe gorolskie cechy, które pojawiły się u mnie w wyniku
                              jakiejś
                              >
                              > paskudnej infekcji, zostały usunięte metodą operacyjną podczas snu, dlatego
                              nic
                              >
                              > o tej kuracji nie wiem. Ale chyba nie była do końca skuteczna, bo nadal
                              > zachowuję się skandalicznie.
                              Ty sobie żartujesz a dla mnie kwestia zostania Ślązakiem to sprawa życia i
                              śmierci.
                              • Gość: boleklolek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 12:27
                                Bo wiesz, tzw.Shloonzacy(nie mylić ze Ślązakami) to taka otwarta mniejszość,
                                więc i ty możesz zostać mniejszością !
                                • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 10.03.04, 15:52
                                  .
                              • Gość: Pytek Chcioubyś uostać Szlónzokym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 20:27

Na to sposób je jedyn.

Couke życie pośwjyńcić dlo Szlónzka.

Coby tym zasużyć sie na pochowanie w szlónzki Ziymi.

Proste jak szisdrat!
                  • Gość: boleklolek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 12:08
                    A taki Jan Maria Rokita to dopero musi pić !
                    Poza tym gorole piją w urodziny oraz na święta lasu !
                    • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 12:46
                      Hura mam juz jedna typowo ślaską cechę. Ja prawie w ogole nie pije alkoholu
                      tylko czasami jakieś piwko najlepiej "Tyskie". Chyba jakis nietypowy ze mnie
                      Polak. A może by tak utworzyć w RAŚ sekcje goroli, którzy chcą zostać
                      Ślazakami. Jest przecież w RAŚ sporo goroli. Wiekszość z nich ukrywa swoje
                      pochodzenie czemu sie szczególnie nie dziwie bo nie ma sie czym chwalić. ale są
                      i tacy Ślązacy co są dumni ze swych gorolskich korzeni jak chocby Slezan.
                      Ciekawe czy pan Willi i Arnold tez są z pochodzenia gorolami. Mnie to osobiście
                      nie przeszkadza, ważne że teraz są po właściwej stronie.
                      • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 13:13
                        Czy ktoś mógłby mi podać jakieś znane osoby narodowości ślaskiej np. pisarzy,
                        malarzy, naukowców, aktorów, polityków. Słyszałem, że podobno Einstein był
                        Ślązakiem. Na pewno natomiast Ślązakiem był Thomas Edison tak naprawdę Arnold
                        Szołtysik syn górnika z Katowic. No ale niestety w polskich szkołach o tym nie
                        uczą. Historia slaska cały czas jest fałszowana. A może by tak zorganizowac
                        plebiscyt na najwiekszego Ślązaka wszechczasów. Zgłaszam propozycje Jorgusia
                        Gorzelika.
                        • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 13:57
                          gorol_mietek napisał:

> Czy ktoś mógłby mi podać jakieś znane osoby narodowości ślaskiej np. pisarzy,
                          > malarzy, naukowców, aktorów, polityków. Słyszałem, że podobno Einstein był
                          > Ślązakiem. Na pewno natomiast Ślązakiem był Thomas Edison tak naprawdę Arnold
                          > Szołtysik syn górnika z Katowic. No ale niestety w polskich szkołach o tym
                          nie
                          > uczą. Historia slaska cały czas jest fałszowana. A może by tak zorganizowac
                          > plebiscyt na najwiekszego Ślązaka wszechczasów. Zgłaszam propozycje Jorgusia
                          > Gorzelika.

A ja Jorgusia Gagarina. To samo imię i te same inicjały. A w końcu był w
                          kosmosie.
                        • fiodorus Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 23.03.04, 13:16
                          gorol_mietek napisał:

> "Czy ktoś mógłby mi podać jakieś znane osoby narodowości ślaskiej np.
                          pisarzy,
                          > malarzy, naukowców, aktorów, polityków. Słyszałem, że podobno Einstein był
                          > Ślązakiem. Na pewno natomiast Ślązakiem był Thomas Edison tak naprawdę Arnold
                          > Szołtysik syn górnika z Katowic. No ale niestety w polskich szkołach o tym
                          nie
                          > uczą. Historia slaska cały czas jest fałszowana. A może by tak zorganizowac
                          > plebiscyt na najwiekszego Ślązaka wszechczasów. Zgłaszam propozycje Jorgusia
                          > Gorzelika."
                          Niedługo - być może - Ślązak zostanie prezydentem USA. To dopiero będzie!!!
                          • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 30.03.04, 09:05
                            W dodatku (o zgrozo dla nazistów z tego forum) Pan Kerry jest pochodzenia
                            żydowskiego, co mu podobno uświadomili dopiero rajcy Głogówka :)
                      • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 13:55
                        gorol_mietek napisał:

> Hura mam juz jedna typowo ślaską cechę. Ja prawie w ogole nie pije alkoholu
                        > tylko czasami jakieś piwko najlepiej "Tyskie". Chyba jakis nietypowy ze mnie
                        > Polak. A może by tak utworzyć w RAŚ sekcje goroli, którzy chcą zostać
                        > Ślazakami. Jest przecież w RAŚ sporo goroli. Wiekszość z nich ukrywa swoje
                        > pochodzenie czemu sie szczególnie nie dziwie bo nie ma sie czym chwalić. ale

>
                        > i tacy Ślązacy co są dumni ze swych gorolskich korzeni jak chocby Slezan.
                        > Ciekawe czy pan Willi i Arnold tez są z pochodzenia gorolami. Mnie to
                        osobiście
                        >
                        > nie przeszkadza, ważne że teraz są po właściwej stronie.

Zaszło pewne nieporozumienie. Omoich gorolskich korzeniach nic mi nie wiadomo.
                        Ale to oczywiście niczego nie przesądza. Może nie wiem wszystkiego. Ostatnio
                        wyszło na jaw (w innym wątku), że mój tatuś był prawdopodobnie nieślubnym
                        dzieckiem. A więc to co mam w sztambuchu wygląda na wielką mistyfikację.
                        Jest jednak ważniejszy aspekt. Według jednej z teorii gorol to charakter a nie
                        pochodzenie. I tu nie mam już nic na swoją obronę. Mam jedynie nadzieję, że moi
                        śląscy bracia mi wybaczą.
                        • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 14:38
                          slezan napisał:

> gorol_mietek napisał:
                          >
                          > > Hura mam juz jedna typowo ślaską cechę. Ja prawie w ogole nie pije alkohol
                          > u
                          > > tylko czasami jakieś piwko najlepiej "Tyskie". Chyba jakis nietypowy ze mn
                          > ie
                          > > Polak. A może by tak utworzyć w RAŚ sekcje goroli, którzy chcą zostać
                          > > Ślazakami. Jest przecież w RAŚ sporo goroli. Wiekszość z nich ukrywa swoje
                          >
                          > > pochodzenie czemu sie szczególnie nie dziwie bo nie ma sie czym chwalić. a
                          > le
                          > są
                          > >
                          > > i tacy Ślązacy co są dumni ze swych gorolskich korzeni jak chocby Slezan.
                          > > Ciekawe czy pan Willi i Arnold tez są z pochodzenia gorolami. Mnie to
                          > osobiście
                          > >
                          > > nie przeszkadza, ważne że teraz są po właściwej stronie.
                          >
                          > Zaszło pewne nieporozumienie. Omoich gorolskich korzeniach nic mi nie
                          wiadomo.
                          > Ale to oczywiście niczego nie przesądza. Może nie wiem wszystkiego. Ostatnio
                          > wyszło na jaw (w innym wątku), że mój tatuś był prawdopodobnie nieślubnym
                          > dzieckiem. A więc to co mam w sztambuchu wygląda na wielką mistyfikację.
                          > Jest jednak ważniejszy aspekt. Według jednej z teorii gorol to charakter a
                          nie
                          > pochodzenie. I tu nie mam już nic na swoją obronę. Mam jedynie nadzieję, że
                          moi
                          >
                          > śląscy bracia mi wybaczą.
                          Troche to dla mnie gorola zbyt skomlikowane. Czy to znaczy, że Polacy to
                          gorole z zachowania a nie z pochodzenia? Czy mozna byc Polakiem a nie być
                          gorolem albo byc gorolem Slązakiem?
                          • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 14:44
                            Dla mnie to też skomplikowane. A w dodatku ta teoria mnie pogrąża....
                            • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 15:07
                              A czy jakiś specjalista z RASiu mógłby to wyjaśnić. Przecież to może
                              zadecydowac o życiu kilku milionów ludzi. Pan Gorzelik przeszedłby do historii
                              tak jak Karol Darwin (podobno też Ślązak).
                              • slezan Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 15:10
                                gorol_mietek napisał:

> A czy jakiś specjalista z RASiu mógłby to wyjaśnić. Przecież to może
                                > zadecydowac o życiu kilku milionów ludzi. Pan Gorzelik przeszedłby do
                                historii
                                > tak jak Karol Darwin (podobno też Ślązak).

Napisz na ades biura RAŚ i zażąda odnalezienia autora tej tezy. W końcu kogos
                                takiego nie wolno ukrywać przed światem.
                                • arnold7 Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 16:25
                                  To wcale nie jest nierealne.
                      • willi2 Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 16:39
                        gorol_mietek napisał:

"Ciekawe czy pan Willi > "

No coz ja nie jestem gorolem,tylko Slazakiem z pochodzenia.
                        • Gość: boleklolek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 17:08
                          a nie Niemcem ?
                          • willi2 Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 17:11

> a nie Niemcem ?

Slazacy sa czescia Narodu niemieckiego !
                            • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.08.03, 18:06
                              Willi i Arnold to sa dla mnie prawdziwi Ślązacy ale Slezan i wilym to chyba
                              jacys gorole albo Ślązacy pochodzenia gorolskiego. Coś za bardzo kręcą a do
                              tego nie pisza w języku ślaskim. Myślę, że jak pan Gorzelik będzie tolerował
                              zachowania takich typków to oni w krótkim czasie rozpieprzą cały RAŚ i tyle
                              będziemy widzieli autonomię. Niestety ale mam wielu kolegów, którzy tylko po
                              to wstąpili do RAŚ żeby go wykończyć od środka. To takie Konrady Wallenrody.
                              Drodzy ślązacy uważajcie na goroli w szeregach RAŚ. Trzeba tych panów
                              zdemaskować i rozliczyć. Wierzcie mi panowie wiem o czym mówię bo sam jestem
                              gorolem i znam niestety naszą wrędną gorolska mentalność. Mówię wam prawdziwy
                              gorol nie spocznie dopóki będzie chodził po tej ziemi choć jeden Ślązak.
                              Pozdrawiam wszystkich prawdziwych nie fałszywych Ślązaków.

Pyrsk

Miecio z Tauzena
          • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 08.03.04, 13:20
            najlepsi byli celtyccy slazacy ha ha
    • gorol_mietek Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 01.12.03, 13:19
      Niech żyje wolny Schloonsk!
      • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 07.04.04, 17:26
        Dokładnie Mietku, w dodatku wolny i jak zawsze polski Śląsk !
        • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 19.07.04, 11:39
          Mietek polecam ci publikacje Jerczyńskiego. One Cię ukształtują. Po
          przeczytaniu moze już bedziesz prawdziwym Ślązakiem !
    • Gość: korn Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.chello.pl 07.04.04, 18:18
      Dopiero przed chwila odkrylem ten watek (ktos go podniosl do gory) i jestem
      wprost oczarowany gorolem Mietkiem.
      :))
      • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 07.05.04, 15:32
        słyszałem że się nie odzywa bo go slezan szkoli na prawdziwego Ślązaka w jakimś
        tajnym obozie i dlatego obaj sie nie odzywają.
    • Gość: Gero Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.g.pppool.de 07.05.04, 17:33
      Mieciu musisz przepompowac twoja polska krew na Niemiecka ale nie wiem
      czy taka transfuza ci pomoze bo Głowy nie da sie wymienic a szkoda, poza
      tym geny waszego Lenistwa tez nie ma na to metody zeby Przeszczepic pracowitosc
      a szkoda
      • Gość: kazik Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.arcor-ip.net 07.05.04, 21:06
        Mieciu, jesli masz samochod , to musisz wypuscic powietrze z opon i napompowac
        slaskiego, to tez pomaga.
      • Gość: hans Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:51
        Slyszalem,że na Ukrainie jakiś hamerykansy profesorek robi doświadczenia z przeszczepianiem glowy,więc wszystko jest mozliwe,ale uważaj,zeby to nie była głowa Korfantego!!!
    • cdef1 Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 29.07.04, 12:36
      Życzę powodzenia Mieciu.
      • hierowski Re: Chciałbym zostać Ślązakiem!!!!! 24.08.04, 15:50
        Korfanty to był mądry facet wiec właściwie czemu nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka