Dodaj do ulubionych

Nie będzie kary za zapomniane śledztwa

23.01.08, 22:55
Oczywiscie, przemęczenie. Lekarze nie mogą byc przemęczeni, choc
zarabiaja po studiach 3 razy mniej niz prokurator po aplikacji. To
jakas paranoja. Biora państwową kase za etat i nawet nie chce im sie
sprawy zakończyc. To sie nazywa wyłudznie pieniędzy. A moze jest w
tym jakiś interes? Oni wnioskuja o karę za najmniejsze przewinienie,
a sami siebie chronią przed Temidą. To sie nazywa bezprawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: prokurator emeryt Nie będzie kary za zapomniane śledztwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 23:01
      Tak nie może nadal być!, żeby prokuratorzy orzekali o sobie sami.
      Podobnie rzecz się ma z sędziami itd, etc, itp.
      Nie poprawił tego PiS, partia którą najbardziej można było podejrzewać o reformę resortu sprawiedliwości.

PRAWO W POLSCE MAMY CHORE, A INSTYTUCJA JAKĄ JEST PAŃSTWO JEST CIĘŻKO CHORE.

Jedyna nadzieja w "CZWARTEJ WŁADZY" JAKĄ JEST PRASA.
      Jeśli prasa zawiedzie, to trzeba z Polski spieprzać gdzie pieprz rośnie i wanilia, w kraju wiec zostaną sami oni 'wymiar niesprawiedliwości, oraz ku.wy i złodzieje.
      Dla porządnych ludzi w Polsce miejsca nie będzie, ani nikt porządny pozostać tu nie zechce!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: jeszcze nie emeryt Re: Nie będzie kary za zapomniane śledztwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 00:04
        Ciekaw jestem,panie emerycie - nota bene,po co robić ludziom wodę
        zmózgu i podszywać się po "emeryta",przecie to jest stan spoczynku i
        tylko nie-prokurator o tym nie wie - kto w takim razie ma prowadzić
        postępowania w sprawach,które dotycza sędziów,prokuratorów,adwokatów
        itd. Może redaktorzy naczelni? Paru juz próbowało i nadal próbuje w
        ramach różnych misji specjalnych,spraw dla reportera,nie ma przebacz
        i temu podbnych wykwitów intelektu.Podobają się panu efekty?
        Chciałby pan,by w pana sprawie "orzekał" towarzysz król albo pani
        Kania do kupy z redaktorem Wildsteinem. A w sądzie odwoławczym może
        jacyś redaktorzy z Faktu albo Naszego Dziennika,Wyborczej ani żadnej
        innej z tego grona nie wykluczam.Zanim się palnie jakieś głupstwo
        warto wziąść coś od Goździkowej...
        • Gość: przebiegle stratny Mnie się podoba robota wszelka przy otwartej kurty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 08:40
          Mnie się podoba robota- wszelaka- tym bardziej więc prokuratorska i sądownicza, przy otwartej kurtynie, zgodnie z prawem i poprawną interpretacją, wyłączywszy te (do pewnego czasu) które muszą być utajnione.

Bo to nie jest tak, że w tych programach publicystycznych dziennikarze wydają "sądy" nad wymiarem sprawiedliwości, tylko wypowiadają się tam przedstawiciele- profesjonaliści, z każdej omawianej dziedziny.

Ponadto prokuratorzy i sędziowie nie są omnibusami w każdej dziedzinie, a więc w dużej (jeśli nie zawsze) powoływani są biegli sadowi, często o wątpliwych kwalifikacjach i reputacji.
          To co powiedział rzecznik sądu w Będzinie, wypowiadając się w programie dla reportera z udziałem Elżbiety Jaworowicz, świadczy dobitnie o tym że na biegłego sądowego "nie ma bata", składanie przez biegłego przysięgi, nie wyklucza że może on łgać bez ograniczeń.

A WIĘC TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE ! ! ! ! ! !

• Gość: radzio Nie będzie kary za zapomniane śledztwa IP: 213.17.152.* 23.01.08, 23:03
      Jeżeli Prokuratura w Gliwicach podjęła taką decyzję to chyba zna
      sprawę lepiej. Pora budować zaufanie do instytucji państwowych a
      nie do publikacji prasowych typu tania sensacja.
      • Gość: kation To kompletnie nic nie znaczy, oprócz podejrzenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 23:48
        Zaufanie do prokuratury, muszą budować sami prokuratorzy, zaś dla sądu sędziowie, za nich tego nikt nie zrobi.

I nie wystarczy powiedzieć szumnie budujemy, bo najwyższy czas, tylko trzeba zbiorowego wysiłku i samozaparcia- a przede wszystkim ogólnej samodyscypliny zawodowej, by na taki wizerunek zapracować.

No i jedno co jest więcej niż pewne, zwykły prosty naród tego za nikogo nie zrobi.
    • Gość: autochton co ze śledztwami "kupionymi" w prokuraturach? IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.08, 08:14
      kiedy się za to ktoś weźmie?
    • Gość: przyj.rodz.S.N. Ten żenujący proces, też maiał miejsce w Będzinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:21
      Okoliczności potraktowania "zabójcy" 25 letniego gliwiczanina (Sebastiana N)- przez sąd w Będzinie, opisała kuzynka zabitego.
      Tu można doczytać się szczegółów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=74653747&a=74668262 , rzecz jednak w tym, że prokuratura wraz z Policją i biegłymi sądowymi- w Będzinie, miała w tym żenującym dochodzeniu prawdy przeogromny udział.
      Właściwie to prokuratura przy współudziale policji, powinna postawić rzetelne zarzuty kierowcy i przewoźnikowi, których niestety nie postawiła, bądź postawiła za coś zupełnie innego, losowego, czemu zaprzecza zarówno (połowiczny) wskaźnik skuteczności hamowania podczas wypadku (tarcza tachografu), jak też brak świadectwa kwalifikacyjnego i aktualnych specjalistycznych badań lekarskich.

Zaistniał wszakże w owym dniu wypadek (katastrofa) ze skutkiem śmiertelnym NA MIEJSCU, a prokurator (policja) będący na miejscu tragedii, zezwalają na rozładunek przewożonych kontenerów, zaś zestaw prowadzony przez winnego kierowcę, zostaje odholowany na parking (co prawda strzeżony [???], i badany po upływie 2 tygodni, zamiast niezwłocznie.
      Biegli sądowi wypisywali i wypowiadali (co zostało zaprotokołowane) wzajemnie wykluczające się (i logicznie ze sobą sprzeczne) tezy, zle to nie przeszkadzało specjalistom od prawa i sprawiedliwości, ustalić stan absurdalny za "faktyczny", tylko dla tego ze takie mieli zapotrzebowanie.
      Niestety więcej na ten temat pisać nie możemy, ze względu na to iż rodzina tragicznie zabitego chłopca złożyła skargę (z powiadomieniem o podejrzeniu popełnienia przestępstwa)do Ministra Sprawiedliwości.
    • Gość: zz art 231 kk IP: *.gprs.plus.pl 24.01.08, 11:36
      Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia
      lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub
      prywatnego,
      podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
      § 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie i wyrządza
      istotną szkodę,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      • Gość: Misiek Re: art 231 kk IP: *.chello.pl 24.01.08, 12:11
        no i Panie mądralo trzeba udowodnić że ktoś umyślnie i celowo dążył do
        wyrządzenia szkody w interesie prywatnym lub publicznym. Działania nieumyślne -
        niedbałe, nie stanowią pzrestępstwa z art. 231 k.k.
        • Gość: przyj.rodz.SN Re: art 231 kk (to jest skandal i wielka granda!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:00
          Jeśli chodzi o tragiczny zbiorowy wypadek, jaki wydarzył się obok stacji paliw w Sączowie, to dowodem na powyższe- niemądralo, jest cała masa dokumentów w postaci pisemnych opinii rzeczoznawców (bądź zaprotokółowanych zeznań) na co oskarżyciele posiłkowi (rodzice zabitego uczestnika) wielokrotnie ustnie (ale też pisemnie) zwracali uwagę, ale ich zbywano lub odbierano prawo wypowiadania się. czyli głosu.
          Ale te pisma złożone w biurze podawczym, trafiały do składu sędziowskiego i istnieją w aktach sprawy.

Teoretyzując oczywiście można uznać, iż w pośpiechu nawet doktor habilitowany z nauk matematycznych, mógł się pomylić na wykładach pisząc, iż- 2x2=5 (bo w tym tragicznym przypadku o tego typu porównanie chodzi- uwaga dla niewtajemniczonych), ale kiedy mu studenci zwracają uwagę, że to nie może być 5 tylko 4, to on już nie może nadal pisać że 2x2=5, i bronić się czymkolwiek, bo on to robi (jeśli nadal tak utrzymywał) celowo!
    • Gość: misiek Re: Nie będzie kary za zapomniane śledztwa IP: *.chello.pl 24.01.08, 12:20
      no to po kolei Panie lub Pani tabaka. Za najmniejsze przewinienie sprawa jest
      umarzana wobec znikomego stopnia społecznej szkodliwości, lub warunkowo
      umarzana. PO drugie: jeśli masz ochotę stawiać na ostrzu noża różnicę w
      zarobkach miedzy prokuraturą a służbą zdrowia to trzeba do tego trochę wiedzy.
      początkujący asesor ( po trzech latach aplikacji po studiach a więc człowiek co
      najmniej 28 letni niewiele więcej zarabia od początkującego lekarza. O
      aplikancie prokuratorskim lub sędziowskim nie powiem nic gdyż ten przez 3 lata
      po studiach nie zarabia nic lub tyle co początkujący lekarz . Prokurator i
      sędzia nie może w żaden sposób dorabiać i po n-te: Prokurator i sędzia nie
      dostają żadnych dodatków za szereg różnych dyżurów
      • Gość: oliwa wypływa Re: Nie będzie kary za zapomniane śledztwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:06
        Gość portalu: misiek napisał(a):

O
        > aplikancie prokuratorskim lub sędziowskim nie powiem nic gdyż ten przez 3 lata
        > po studiach nie zarabia nic lub tyle co początkujący lekarz . Prokurator i
        > sędzia nie może w żaden sposób dorabiać.

I to ma być jakiś dowód na robienie przekrętów?
        Znam proboszcza w biednej skrajnie miejscowości, której nie wypowiem by nie było wiadomo o kogo chodzi, ale stosuje on taki sam rachunek sumienia dla swoich owieczek, jaki mu wyznacza dekalog- czyli prawo.

• tabaka1 Re: Nie będzie kary za zapomniane śledztwa 24.01.08, 17:31
        I całe szczęście ze sędzia i prokurator nie mogą miec dodatkowych
        dyżurów. Mniej zła wyrządzą!
    • tabaka1 Muszą byc ukarani! 24.01.08, 17:29
      Z tej notatki i wielu innych podobnych informacji wynika, ze
      naprodukowano w Polsce prawników, którzy sa niedouczeni! To oni maja
      orzekac o ludzkich losach, w konsekwencji o zyciu wielu rodzin.
      Jeśli tylko w jednej prokuraturze w Będzinie tyle spraw spaprano,
      bo ...żle przygotowano akty oskarżenia, to znaczy że oni nawet tego
      nie umieją. Prokuratura w Sosnowcu nie jeden rodzynek ma na wym
      koncie. Jej szefowa Paluch przyznala przeciez w sparwie sedzi
      Swiątczak ze "przez pomyłke prokuratura skierowala do SR w S-cu
      sprawe, a potem przez pomyłke SR ja rozpatrywał". Ludzie, za to ono
      wsadzaja innych na 3 m-ce do aresztu, a ta baba ma czelnośc
      publicznie głosic takie rewelacje!!! Oni zapominaja, ze
      ich "pomyłki" to czesto zrujnowane życiorysy, których żadne
      odszkodowanie nie naprawi. Prokuratorskich błedów nie może chronic
      imunitet, musi miec świadomosc, ze za swe błedy bedzie odpowiadał
      podobnie jak lekarz, nie tylko przed komisja etyki, ale i przed
      Temida.
      • Gość: zbulwersowana ana Re: Muszą byc ukarani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 18:56
        tabaka1 napisała:

Oni zapominaja, ze
        > ich "pomyłki" to czesto zrujnowane życiorysy, których żadne
        > odszkodowanie nie naprawi. Prokuratorskich błedów nie może chronic
        > imunitet.

Pełna zgoda!
        Rozciągnąć jedynie należy tę zasadę także na sędziów.
        Obecnie żyją sobie oni niejako jak w enklawie, sporadycznie ponosząc symboliczne uciążliwości przyłapani na konkretnym draństwie, podczas gdy niejednemu "Bogu Duch winnemu" człowiekowi, złamali dosłownie i w przenośni życie, świadomie i nie za darmo sterując ręcznie interpretacją prawa, a nawet prawami przyrody (fizyki) z matematyką włącznie.
        • tabaka1 Re: Muszą byc ukarani! 24.01.08, 19:13
          Masz 100 % racji. Sędziowie i prokuratorzy nie powinni byc dłużej
          związani z jednym rejonem jak 4-5 lat!!! Są to funkcjonariusze
          państwowi, utrzymywani przez Skarb Państwa i powinni zmieniac wraz z
          pracą miejsce zamieszkania, by uniknąc powiązań towarzysko-
          politycznych i kumoterskich. Tymczasem buduja sobie domy (z marnych
          pensji?), jeżdzą na wczasy zagraniczne (z marnych pensji?),
          luksusowe auta,zapuszczaja korzenie na dobre i udają obrońców
          sprawiedliwosci. Czas i tą sitwą sie zając, Panie Ministrze!
    • donatlusk Mrozowski, burmistrz Czeladzi - nowe okoliczności! 24.01.08, 21:24
      Przewodniczący Rady Miejskiej
      Pan Sławomir Święch

ul. Katowicka 45
      41-250 Czeladź

Szanowny Panie Przewodniczący

powołując się na Ustawę z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji
      publicznej (Dz.U. 2001nr 112 poz. 1198) wnoszę o:
      1. Niezwłoczne udostępnienie mi drogą elektroniczną protokołu z posiedzenia Rady
      Miasta Czeladź, na którym to posiedzeniu, zamiast pracować rzeczowo nad
      przedmiotem zgłoszonej przeze mnie skargi na działalność burmistrza Marka
      Mrozowskiego, Rada Miasta Czeladź zamowała się wysłuchiwaniem pomówień mojej
      osoby przez pracownika Urzędu Miejskiego i rozgłaszaniem plotek o moich
      rzekomych planach politycznych.

2. Niezwłoczne udzielenie informacji, dlaczego nie zostałem zaproszony na
      posiedzenie Rady Miasta, żeby móc m.in. poinformować Radę o bezprawnych i
      szkodliwych, a szczególnie istotnych dla interesu publicznego, działaniach
      burmistrza Marka Mrozowskiego także w zakresie gospodarki finansowej Miasta Czeladź.

3. Wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi drogą elektroniczną sprawozdań
      burmistrza Czeladzi z realizacji postanowień wszystkich odbytych, kompleksowych
      kontroli działalności burmistrza Marka Mrozowskiego za lata 2005-2007.

4. Wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi drogą elektroniczną protokołu z narady
      u burmistrza 14 stycznia 2008 w sprawie inwestycji, jakie powadzone będą w
      Czeladzi w latach 2008-2010 i kosztować mają 120 mln złotych.

5. Wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi drogą elektroniczną protokołu z
      posiedzenia Rady Miejskiej w Czeladzi w dniu 13 grudnia 2007 roku, na którym
      przyjęto Uchwałę XXIX/327/2007.

6. Wnoszę o opublikowanie w Biuletynie Informacji Publicznej Urzędu Miasta
      Czeladź pełnego i prawdziwego tekstu Wieloletniego Planu Inwestycyjnego na lata
      2008-2010, ponieważ dokument elektroniczny zaprezentowany tam jako Wieloletni
      Plan Inwestycyjny na lata 2008-2010 jest tylko
      Załącznikiem nr. 4 do Uchwały XXIX/327/2007, (dokumentem formatu pdf, a nie
      np. Excel), uniemożliwiającym dostęp do informacji publicznej szczególnie
      istotnych dla interesu publicznego, zawierających szczegółowe dane o
      zaplanowanych zadaniach inwestycjach w wysokości 120 milonów złotych.

7. Wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi drogą elektroniczną informacji o stanie
      przygotowań Urzędu Miasta Czeladź do repatriacji do Ojczyzny mojej osoby.

Wyjaśniam, że od 15 grudnia 1982 roku przebywam na emigracji politycznej w
      Niemczech ze statusem azylanta, a burmistrz Marek Mrozowski (wcześniej PZPR)
      jest członkiem rządzącej w Polsce partii Platforma Obywatelska RP, której prezes
      i obecny premier pan Donald Tusk przerzekł wszak nie gołosłownie, że zrobi
      wszystko, aby umożliwić powrót do Polski emigrantów politycznych.

Po 25 latach przebywania na emigracji pragnę wrócić do Ojczyzny. Z wnioskiem o
      repatriację do Ojczyzny i przyznanie mi mieszkania w Czeladzi przy ul.
      Szpitalnej 5 , w budynku po byłym Szpitalu Psychiatrycznym zwróciłem się pismem
      z 6.11.2006 r. za pośrednictwem Dyrektora Zakładu Budynków Komunalnych w
      Czeladzi o przekazanie mojego podania drogą służbową Radzie Miejskiej w celu
      podjęcia stosownej Uchwały.

W odpowiedzi z 5.12.2006 r. ZBK w Czeladzi mylnie zinterpretował mój wniosek
      jako zwykłe podanie o przydział mieszkania.

Wcześniej, 2 maja 2006 r. napisałem do Przewodniczącego Rady Miasta Czeladź,
      pana Janusza Gątkiewicza, że pragnę powrócić do Ojczyzny i w tym celu złożyłem
      13.4.2006 r. wniosek o najem mieszkania z zasobów komunalnych Gminy, w budynku
      byłego szpitala psychiatrycznego przy ul. Szpitalnej, przebudowywanego obecnie
      na "atrakcyjny budynek z równie wygodnymi mieszkaniami" ( "Echo Czeladzi".
      Miesięcznik Samorządowy Wydawca Urząd Miasta Czeladź, Nr 2, luty 2006, s.10,
      s.10-11).

W ubiegłym roku osobiście rozmawiałem na ten temat, m.in. z: przewodniczącą
      Rady Miasta Czeladź p. Teresą Kosmala, z-cą przewodniczącego RM Czeladź p.
      Marianem Lucjanem Kitą i pełniącym obowiązki burmistrza p. Janem Skalskim po
      tym, jak Marek Mrozowski nie dopełnił obowiązku nałożonego na niego przez Ustawę.

de.groups.yahoo.com/group/sowa-frankfurt/message/1006
      • Gość: veszter prawnicze wykształciuchy, złem niszczacym Polskę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 16:02

Brak zaufania do Państwa, to główny powód niesubordynacji jaka w naszym kraju ma miejsce.

APELUJĘ DO WSZYSTKICH LUDZI DOBREJ WOLI, MAJĄCYCH WPŁYW NA DEGRADACJĘ NARODOWEGO MORALE, ABY ZROBILI WSZYSTKO CO W ICH MOCY, BY ODBUDOWAĆ UTRACONY PRESTIŻ I ZAUFANIE SPOŁECZNE, DO INSTYTUCJI PAŃSTWA, KTÓREJ "PAPIERKIEM LAKMUSOWYM" JEST WYMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI.

JEŚLI ZALEŻY WAM NA TYM, ABY O OBECNYCH WYROKACH SĄDOWYCH NIE WYPOWIADANO SIĘ JAK O KAPTUROWYCH WYROKACH ZA STALINOWSKICH CZASÓW (NA ZAMÓWIENIE), TO POZWÓLCIE NA ZIDENTYFIKOWANIE PRZESTĘPCÓW SKORUMPOWANYCH I PRZYODZIANYCH PONADTO W SĘDZIOWSKIE TOGI.

• Gość: anty Re: Mrozowski, burmistrz Czeladzi - nowe okoliczn IP: 213.17.143.* 26.01.08, 09:58
        donaldtusk a ja myślałem że stefankosiewski
    • Gość: gazah To nie były zapomniane śledztwa IP: *.gl.digi.pl 25.01.08, 17:25
      Jeżeli symulowano prowadzenie spraw w sądzie, to nie ma mowy o tym,
      że zapomniano prowadzić sprawę. Zupełnie świadomie zaniechano
      śledztw, a mafia prokuratorska kryje kolesi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka