Gość: Gość IP: 136.173.162.* 09.03.08, 21:53 Zachęcam do głosowania na Śląską w plebiscycie Urzędu Miasta, który rozstrzygnie kto w tym roku zostanie uhonorowany w Galerii Artystycznej na pl. Grunwaldzkim. Link www.um.katowice.pl/ankiety/ga08/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrlok Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 22:10 Nibyslonsko rozmowa: "Slazak" z rodziny "wybitnych" "Slazakow" chwali "Slazaczke" itd. itp. To wlasnie takie "Slazaki" jak Rozanowicz i Cybulski...... Wciskejcie sam tyn kit SWOIM tzn. WASZYM do pupy. Ale niy nom Slonzokom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 22:13 Obejrzol zech akurat ta lista. I musza pedziec, ze to beszczelnosc! Tam prawie niy ma Slonzokow. :(( HaHa, przypomino mi sie tako rewia gorolic w "slonskich" strojach na schodach w Sejmiku, jakies 2 lata tymu. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.chello.pl 09.03.08, 22:32 To może napisz tu o własnych typach, zamiast wybrzydzać? Tylko proszę, nie zaczynaj od siebie, choć pewnie uważasz, że za takie uwagi medal ci się należy! Prawdziwi Ślązacy cenią tolerancję i dorobek, a tobie tej dość zasadniczej cechy po prostu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 23:17 Jak ktos przyjechal do nas np. w 1925 np. z Poznania, zeby nas kolonizowac, omamiac, polonizowac, marginalizowac, a prywatnie profitowac, rabowac itd., to co - niby Slazak ? :) To tak jakby kowboj, zyjacy ze zbierania indianskich skalpow, znalazl piorko (z pierzyny) i udawal indianera. :))) A jego dzieci i wnuki zakladaja potem muzeum nt. indianskie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 23:21 Osobiscie nie mam nic przeciwko tym ludziom. Ale prosze nie przemalowywac ich na "wzorowych Slazakow". Bo to smiech. Komedia, tragikomedia. Jesli maja tzw.dorobek, to mozna ich odznaczac. Warunek: jesli nie jest to dorobek np. stricte polonizatorski itp., a jednoznacznie pro-slaski. I mozna ich wtedy nazwac "zasluzeni dla Slaska", ale nie "Slazacy"! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 23:23 No, wiadomo, ilu Slazakow z dziada-pradziada pracuje w tym urzedzie miejskim, dobrze wiadomo. Mniej wiecej tyle samo jak np. w prokuraturze itp. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 09.03.08, 23:24 > na pl. Grunwaldzkim W kontekscie historii G.Slaska tez niezle, arcyzabawne. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 00:10 ładny świr jesteś, idź pograj w skata w niedziele po sumie w ancugu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 08:59 Bojarun twierdzi, że to środowiska artystyczne powinny wystąpić z inicjatywą.... Padłem, a od czego jest wydział promocji?? Na całym świecie miasta chwalą się że urodziła się czy mieszkała w nich sławna osoba ale widocznie nie każdy wie na czym polega promocja. W sumie trzeba by spojrzeć na Sosnowiec, oni potrafili skorzystać z Kiepury. Gdyby w Katowicach urodził się i mieszkał nawet Einstein to i tak magistrat by stwierdził, że inicjatywa wspomnienia o tym powinna wyjść od "środowisk". Ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 09:20 100% poparcia dla poprzednika. Wszedłem na to forum tylko dlatego, zeby powiedziec, ze Bojarun jest dupa nie promotor miasta. Przypominam, ze to nie mieszkancy sa na etacie urzedu, ale urzednicy dostaja kase od katowiczan. Do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 09:28 To ja sie pytam: gdzie sa ulice, tablice i pomniki dla innych naprawde wielkich i naprawde katowickich prominentow ? Odpowiedz Link Zgłoś
michalchochola Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 10:40 Tu chyba nie chodzi o to czy była Ślązaczką, czy nie. Chodzi o to, że była z Katowic i nawet fajnie by było, gdyby uczczono ją jakąś choćby niewielką tabliczką. No i właśnie coś zrozumiałem. Choć całe życie czułem i czuję się Ślązakiem- to jednak nim nie jestem, bo moi rodzice i dziadkowie nie są autochtonami. To przykre. Bo wydawało mi się, że najważniejsze jest to co nosimy w sercu. A ogólnie rzecz biorąc- chyba tych najprawdziwszych Ślązaków nie ma zbyt wielu. Róbmy rzeczy dla Śląska- jeśli ten region kochamy. A nie licytujmy się kto z Ostropy, a kto z Lwowa (choć ci ostatni- w sporej mierze- mogliby wreszcie uwierzyć, że do Lwowa już nie wrócą i trochę bardziej zadbać o swoje otoczenie). I jeszcze na koniec- chyba lepiej być miastem znanym nawet nie ze śląskich aktorów, niż być miastem- szlakiem- psiej- kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 10:54 a kto z Lwowa (choć ci ostatni- w sporej mierze- mogliby wreszcie uwierzyć, że do Lwowa już nie wrócą i trochę bardziej zadbać o swoje otoczenie). ---------------- Tak, ale w sposob slaski i proslaski, a nie po prostu przenosic Lwow na Slask. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 11:00 > To przykre. Bo wydawało mi się, > że najważniejsze jest to co nosimy w sercu. A myslisz, ze dzieci, a nawet wnuki polskich imigrantow w Irlandii beda dla Irlandczykow Irlandczykami. Tak, beda tamtejsi, miejsowi, ale "onymi", przyjezdnymi. Zreszta Slazak, Francuz czy Eskimos we Lwowie i Dabrowie takze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalchochola Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 12:59 No to zapachniało trochę nacjonalizmem. Jeśli jakiś Algierczyk pokocha ten kraj nad Wisłą, i zwróci się o nadanie mu obywatelstwa polskiego- to ja go będę uważał za Polaka. Bo ważne jest to co się czuje. Od tego co napisałeś już tylko krok od Polski dla Polaków i Syjoniści do Syjonu. Całym sercem popieram autonomię śląską, popieram starania o narodowość śląską i wpisanie języka śląskiego- jako języka, a nie gwary. I myślę sobie, że w moich podróżach po Polsce i Europie robię więcej dobrego dla Śląska (agitacja, walka ze stereotypami, pokazywanie fotografii, uczulanie na piękno tej krainy) niż niejeden Ślązak tutaj. Nie znam śląskiego- bo nie miał mnie kto nauczyć. Nie bądźcie tacy- prawdziwi Ślązacy- hermetyczni. Bo to nic dobrego nie przyniesie, a jedynie kolejne do Was, do Nas (mieszkańców tego regionu) uprzedzenia. Z doświadczenia wiem, że przez pokrzykiwanie i machanie szabelką niewiele się osiąga. Znacznie więcej przez promocję i dyplomację. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 12.03.08, 00:57 > to ja go będę uważał za Polaka. Chyba ze bedziesz go mial za sasiada. :))) I nie udowej sam zaubermana. My ino chcymy byc u siebie wdoma, na slonskim Slonsku! To niy nacjonalizm! Slonzoki: oczonsnijcie sie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.08, 00:47 "..Nie bądźcie tacy- prawdziwi Ślązacy- hermetyczni. Bo to nic dobrego nie przyniesie, a jedynie kolejne do Was, do Nas (mieszkańców tego regionu) uprzedzenia. Z doświadczenia wiem, że przez pokrzykiwanie i machanie szabelką niewiele się osiąga. Znacznie więcej przez promocję i dyplomację." podpisuje sie tukej pod tym. Slonzok prawdziwy. Chyba ze dwiesta lot to tyz malo coby rodzina mogla byc slonsko... Dlo mje jak ftos sie czuje Slonzokiem to moze byc i ze Pcimia :)) byle sie ino czul zwionzany ze Slonskiem i jego historiom, inszom niz polska. www.gornoslaskie-dziedzictwo.com Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 10:47 Galeria Goroli, prezentowana pod przytoczonym linkiem jest kolejnym swiadectwem ubostwa administracji i tzw. "znawcow" tematu. Fto tu niby mo byc Sloonzokjym? Dla edukacji wymieniam jedno z wybitnych nazwisk katowickich artystow, urodzonego w 1915 r. w Katowicach Georga Thomalli. Wystapil w 120 filmach. Miedzy innym w "Fanfaren der Liebe", filmie skopiowanym przez Hollywood, ktory z Marilyn Monroe, Toni Curtisem i Jackiem Lemmonem przeszedl do historii kina swiatowego. W Polsce lecial on pod tytulem "Pol zartem, pol serio". www.filmdb.de/filmanzeige.php?filmid=Fanfaren%20der%20Liebe Kto to jest w takim obliczu Slaska? Ale juz skoro nie pamieta sie o innych wielkich Sloonzokach (np. Sw. Sophie von Andechs = Zofie Slaska)to takie wpadki zasluguja najwyzej na politowanie. Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 10:57 Mosz recht, w godzina moga zestawic SETKI WIELKICH SLAZAKOW z Katowic, ktorzy zasluzyli na ulice w tym miescie, a nie tylko nie maja, ale sa systematycznie zamilczeni na historyczna smierc. :( Za to sie na wciska ulice Grundwald,Sobieski, Matejko,Rejtan,Lwowska i Mongolska :(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 11:11 Za to sie na wciska ulice Grundwald,Sobieski, > Matejko,Rejtan,Lwowska i Mongolska :(((((((( Z tych stron pochodza dla innych Slazacy. :))) Sobieski tysz je zasluzony do Sloonska, bo jak siy wybierou pod Wjyden odlou sie kasik uo nos. ;) Glückauf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.08, 00:37 tukej trocha znanych Slonzokow www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/index.php?action=ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen3 Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 03:45 Przykład Śląskiej pokazuje, że nie chodzi o to, że oni byli Niemcami lub że byli niedoceniani. Po prostu nie byli kojarzeni ze Śląskiem. A co do Grunwaldu, Matejki, Lwowskiej - to na Śląsku mieszkają też ludzie z Kresów, to raz. Po drugie, jesteśmy na Śląsku, ale i w Polsce, to dwa. Powinny być i takie ulice i takie. W dodatku Sobieski tu przynajmniej był, spędził nockę w Gliwicach, Matejko malował obrazy także książąt śląskich, zaś pod Grunwaldem walczyli też Ślązacy (zaciężni, goście) i to po obu stronach. Co do Lwowa, to po pierwsze pochodzi stamtąd część obecnej ludności Śląska, a po drugie, że Śląsk odziedziczył po Lwowie kadrę naukową z uniwersytetu tamtejszego i politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Nasi radni to dno IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 11:04 Nasi radni nic nie wiedza o historii naszego regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
michalchochola Re: Nasi radni to dno 10.03.08, 13:01 Ktoś ich jednak wybrał. Zrobiła to większość. Przy małym qworum Zapraszam na kolejne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 10.03.08, 11:49 Niech jakas uliczka ma. Ale nie osmieszajcie sie takimi listami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Kariera nigdy nie idzie w parze z erudycją IP: *.chello.pl 10.03.08, 13:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Entasis Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 23:37 Jo tyż je ze Ślonska, ale tu już prawie półwiecze nie mieszkam. Jednak nigdy nie przestanę sie uważać za Ślązaczkę, języka domowego nie zapomnę, I jest przykre, że znanych ludzi, którzy nawet jeżeli nie są z prawieków Ślązakami, ale tu mieszkali i samym nazwiskiem (pseudonimem) zaśwaidczyli, kim sie czują - są przez forumowiczów obluzgiwani. Zamiasta dostać tę zasłużoną tabliczkę na swoim domu, bo sie należy. Czy naprawdę musimy rozkrzwaiać to nasze polskie (śląskie) piekło? Nie trzeba diabłów - sami się ściągamy za nogi. Pyrsk (fuj). Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Aleksandra Śląska zapomniana w Katowicach 12.03.08, 00:53 Bzdura, nic nie kapujesz. Tu idzie o wiyncyj. Niy ino o ta Pani. Gazeta i naplywowe byamtry przekryncajom historia Slonska, przefarbowujom naszo tozsamosc (probujom), systematycznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisława ŚLĄSKA - to ikona polskiej kinematografii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 19:36 i dziw bierze że Katowice zapomniały... a może dlatego że swoim nazwiskiem przysposobionym dała im cos do myslenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ŚLĄSKA - to ikona polskiej kinematografii 16.09.09, 20:18 Stasia: kazdy moze sie nazwac jak chce. Np. taki "grazynski". :) Odpowiedz Link Zgłoś