Gość: Witek Metropolia śląsko-dąbrowska: kto to moze wymowic? IP: *.sbs.de 30.05.08, 08:58 Silesia jest chyba najlepsza nazwa do tej pory. Nazwa Metropolia śląsko-dąbrowska to dyskfalifikacja za granica. Nikt nie bedzie w stanie, tej nazwy zapamietac i jej wymowic. Redaktorek nie przemyslal tego do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Metropolia śląsko-dąbrowska: kto to moze wymo 30.05.08, 09:11 kwestia wymowy to żaden argument. Metropolia Bydgosko-Toruńska - kto to wymówi? dlaczego nie szukają "wymawialnej" nazwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagłębie Re: Metropolia śląsko-dąbrowska: kto to moze wymo IP: *.chello.pl 30.05.08, 13:10 argumentem jest Zagłębie Krakowskie, a raczej miasto Zagłębia Krakowskiego - Jaworzno! Jeżeli ci z Dąbrowskiego nie chcą być pomijani, ale chcą pominąć ten fakt, żeby zdominować Jaworzno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas I już nawet telewizje mamy !!! IP: *.poczta.katowice.pl 30.05.08, 09:02 TVS - Telewizja Silesia - najlepsza telewizja regionalna w Polsce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: I już nawet telewizje mamy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:25 Wy macie. :-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:20 A może calość nazwać Zaglębie zamiast Silesia? Też ladnie i krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 09:40 Gość portalu: sandwich napisał(a): > A może calość nazwać Zaglębie zamiast Silesia? > Też ladnie i krótko. Silesia jednak brzmi dumniej. Poza tym też nie wszystkim podoba się na Sląsku więc jest to pewien ukłon w Waszą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:49 dumniej? chyba durniej Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 09:53 Jak dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 10:02 Zaczynam reagować emocjonalnie. Sorry. Ale dość mam nazywania wszystkiego co się rusza śląskim. Jadę teraz na Rysiankę, dla tych z Warszawy to pewnie na Śląsku?! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 10:19 Gość portalu: sandwich napisał(a): > Zaczynam reagować emocjonalnie. Sorry. > Ale dość mam nazywania wszystkiego co się rusza śląskim. > Jadę teraz na Rysiankę, dla tych z Warszawy to pewnie na Śląsku?! Na Twoim miejscu prawdopodobnie??? też bym tak reagował. Trzeba po prostu wyjaśniac, że to dwa regiony, które postanowiły działać razem, żeby WSZYSTKIM tu żyjącym było lepiej. Być moze TVS będzie w tym pomocna - jest odbierana na terenie całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 10:21 TVS nie jest pomocna bo nazywa się... Silesia (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 80.54.10.* 30.05.08, 10:26 Jest, bo nie ma w niej wpadek w stylu "W Sosnowcu na Śląsku", W Częstochowie na Śląsku. Za to upodobali sobie nazywać Śląsk Cieszyński - Podbeskidziem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamjyntoomy! Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:30 A mszo śv. we jeji intyncyjo, uodprawjoono booua we Byńdźińe! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 11:35 wiem, dlatego nie jest to dla mnie wiarygodna instytucja. Nazwa Silesia - wiadomości z całego województwa śląskiego - msza w Będzinie. Nie oglądam zatem tego gniota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotny j. pjeroon Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:37 A Jou se tam ńyrous wejzdrza, ale yno na to, co przedy Mje je interesant! My Szloonzouki ńy soom`ma zawźynte na żoudnygo. Bele coś robjoou! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:38 oczywiście, że nie jesteście na nikogo zawźynte ;) bele coś robjoou jak ty teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
mimad Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:55 Niestety, obawiam się że durniej. To w pewnej mierze próba zawłaszczania nazwy do której nie ma się wyłącznych praw. Trudno powiedzieć dlaczego, może kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bene-cjent Silesii Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 23:34 Prawa do niej mają tutejsi Gospodarze, którzy swą rzetelną pracą dla śląskiej Źiemi wsławili Ją w całym świecie. Ostatni z nich jeszcze żyją do tej pory, w przeważającej mierze w miastach górnośląskiej konurbacji. Nazwa SILESIA wskaże na ten związek przyczynowo-skutkowy! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek W tym symbolu Zagłębie jest pod ogonem Azorka :-) 30.05.08, 09:33 I to jest ta cała prawda! Miejsce Zagłębia w Silesii też jest tam! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 09:34 Przestńcie się wygłupiać. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:19 racja. Nie ma co się gorączkować tutaj, bo kłótnia na forum owocować będzie jedynie dużą ilością postów, nasileniem animozji i nic konkretnego z tego nie wyniknie. Problem w tym, że jak dotąd żaden mieszkaniec nie ma wpływu na to co się dzieje - warszawka nazywa metropolię śląską, a dziennikarzyna - Silesią. A to że Zagłębiacy ze Ślązakami się nie lubią i nigdy nie polubią - to inna bajka, problem nierozwiązywalny tutaj na forum. A takie zagrania tylko potęgują kiepską sytuację. Dlatego rozsądnym wyjściem, zadowalającym obydwie strony, jest zmiana granic województw. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:22 Przestań myśleć kategoriami Polski, a zacznij myśleć jak Europejczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:32 no właśnie tak myślę. W Europie nikt nie generalizuje, nie centralizuje, prowadzona jest polityka regionów, co bardzo mi odpowiada. Tyle że tam nie przejmują się czy nazwa chwytliwa. Ktoś tutaj podał dobre przykłady niemieckich landów. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:46 heressiah napisał: > no właśnie tak myślę. W Europie nikt nie generalizuje, nie > centralizuje, prowadzona jest polityka regionów, co bardzo mi > odpowiada. Tyle że tam nie przejmują się czy nazwa chwytliwa. Ktoś > tutaj podał dobre przykłady niemieckich landów. Nie rozumiesz. W Europie podmiotami będą samodzielne Euroregiony i to one będą konkurowały między sobą o Euro, Expo, Olimpiadę itd itp.Zobacz Wrocław (dolina krzemowa Europy !. Chodzi o to żebyśmy włączyli do tej konkurencji na równych prawach (ekonomicznych), a razem będzie Nas na to stać. Osobno będziemy zawsze na garnuszku Europy i będziemy czekać na ochłapy z pańskiego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:56 To ty mnie nie rozumiesz. Ja nie powiedziałem, że chcę coś osobno. Podważam tutaj tylko argumenty dotyczące nazwy przyszłego tworu nazywanego metropolią czy aglomeracją, co według mnie jest zbyt dużym skrótem myślowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:06 Z nazwami zawsze są kłopoty Chorzów też w latach 20 miał problemy (zablokowali całe Katowice w proteście)i co ludziska przywykli. Teraz też tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:18 nie ma co porównywać z tamtymi realiami. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:32 Ale animozje były podobne. Podobno nawet szubienice chcieli budować ? Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:37 wtedy ludzie jakoś bardziej porywczy byli ;) dlatego nie przewiduję szubienic na ulicach ;) nie chcę się odgradzać murem. Chcę tylko prawdy i szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutenberg Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:23 Po prowda, to se idźće do polski szule, możno Mjymce jus doo ńji posuali prawe buchy, to możno śe ś ńjych źdźebko PROWDY dowjyće? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erni Razy Dwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:07 Dwa Regiony, Dwie Kultury, Dwie Historie,Dwie Tożsamości, Dwie Metropolie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 80.54.10.* 30.05.08, 11:13 Granice województw to sobie możesz zmienić, ale powiązań ekonomicznych Śląska i Zagłębia nie zmienisz... Zagłębiu Dąbrowskiemu blżej do Górnego Śląska, niż do Krakowa, mimo,że teoretycznie ZD jest częścią Małopolski... W Sosnowcu są wydziały UŚ, a nie UJ, jesteście współwłaścicielami KZK GOP, a nie krakowskiej komunikacji miejskiej. W Będzinie zajezdnie mają Tramwaje Śląskiej (Fakt, powinny się nazywa Śląsko-Dąbrowskie), a nie tramwaje "miasta stołeczno-papiesko-królewskiego"... Właśnie odłączenie ZD od województwa śląskiego jest sztucznym dzieleniem, tak jakbyś chciał uciąć komuś prawą rękę, odłączyć Warszawę lewobrzeżną od prawobrzeżnej,bo "jedna leży w Polsce A, a druga w Polsce B", albo coś w tym stylu... Tą nazwę trzeba jakoś dopracować, ale nie można zniweczyć projektu, który może dać nam szansę na stanie się drugim najważniejszym ośrodkiem w Polsce, tylko z powodu nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:28 granice województw nie stanowią bariery dla powiązań ekonomicznych. Jeśli dla ciebie sztucznym dzieleniem byłoby włączenie Zagłębia do woj. małopolskiego tylko dlatego, że są tu wydziały UŚ, jest KZK GOP i Tramwaje Śląskie to nie mamy o czym rozmawiać. Przecież takie instytucje są dlatego, że komuniści na siłę chcieli z nas zrobić Ślązaków. A teraz pokutujemy. Dla ciebie to tylko nazwa, ale spróbuj przekonać mieszkańca Torunia do nazwy Metropolia Bydgoska, albo mieszkańca Bydgoszczy do nazwy Metropolia Toruńska. I jak myślisz, jedni lub drudzy zgodziliby się na którąś z nazw w imię szansy rozwoju? nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dej Pańe Boże! Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:52 Więc nie lamentuj! Komuna się skończyła. Możesz się bez przeszkód wziąć do budowy "marki" swojego regionu - Zagłębia. Powinszuja Woom nawet we tymu: "Boże poomogej!" Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! 30.05.08, 11:56 dlatego nie zgadzam się na utrudnianie mi tego poprzez pomijanie nazwy regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wachtyrz O/S Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:01 Kajś majoom Szloonzoucy cudze Jym Zoguymbje, ńy poradzisz tego spomjarkować? Zbudujcie wreszcie coś sami! I nazwijcie "toto" jak tylko chcecie, ale wara Wam do SILESII. Tylko najpierw ZBUDUJCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! 30.05.08, 12:06 nie zrozumiesz mistrzuniu, że ja ustawy o metropoliach nie wymyśliłem? ja się nie pcham do żadnej Silesii. Ktoś chce zdecydować za mnie, ja się na to nie godzę. Proste. Ale wolisz udawać pokrzywdzonego i jęczeć, że Zoguymbioki chcą się wepchać do Silesii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poomogymy! Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:13 Przeca My Wous we tymy wszyskymu wspjyroomy! Nawet poomogymy, jak pod Gjerkym. :-) Bjerće sprawy regijoona ZOGŁYMBJE, we svoje ... grace! :-) Do roboty! PS Ale to prawje ze tym, je u Wous nojćynźi, pra? Ze robotoom! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! 30.05.08, 12:27 no to pomagajcie i protestujcie przeciwko aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ńy mylće cech Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:32 My, do ptotestuwańo, ńy nawykue! Mistrooma we tymu, soom Poloucy. Znane we coukym weldźe. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! 30.05.08, 12:37 RAŚ protestował. Całe 100 osób ;) Czyli skoro nie jesteś skory do protestów, to zgodzisz się na aglomerację śląską z miastami małopolskimi? ;) wyraź proszę swe stanowisko a nie marudź o marce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dyszla! Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:43 Kej śe te stadty ku nasym mustroom przibadajoom i je spouńoom, tak jak to couko Polska cyni wzglyndym mustroov ze Ojropy, i śe prziśyngnoom, co banoom Jych dopeuńać, to pojakymu by ńy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Do wszystkich, metropolitalnych Zagłębiaków! IP: *.mtvk.pl 31.05.08, 23:38 Nazwa Śląsko-Dąbrowska jest oczywiscie najlepsza, ale nie oczekuj od nas, Ślązaków, szczególnych protestów przeciwko Silesii. Nam się nic nie stanie, jakoś przebolejemy ten "śląski Sosnowiec". Niektórzy mówią, że jedynym sposobem na pozbycie się "goroli" to ześlązczenie Zagłębia i nauczenie ich dzieci języka śląskiego. ZROZUM - Ślązacy wolą się odróżnić od Zagłębia, wolą nazwę "Śląsko-Dąbrowska", ale nie będą w tej sprawie zbytnio protestować. To jest WASZA WALKA, być albo nie być dla zagłębioskiej tożsamości. Wy musicie PROTESTOWAĆ, a nie zdawać się na Ślązaków. Dlaczego nie było nawet najmniejszej pikiety Zagłębiaków pod Urzędem Wojewódzkim. Media się zlecą. Co, niestac was na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Śląska Głupota! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:15 Mam pytanie dlaczego większość Ślązaków to idioci i winę za wciąganie Zagłębia do metropolii zwalają na samych Zagłębiaków gdy tymczasem Zagłębiacy tak samo jak i oni nie chcą się łączyć? Dlaczego nie atakujecie Warszawy? To ona to wszystko wymyśliła a promuje Jedlecki! Jesteście słabi jak barszcz Ślązacy dlatego wolicie atakować słabszego i tego kogo macie pod ręką. Śmiać się chce z Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chop z lauby Śląska wola długiego trwania. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:21 Wy śe sam uo Goornoszloonzoukoov ńy starejće! Kej zwjyrzchnoś cyńi cośik ńy poo nasy myśli, to joom ... smolymy. I zajmujymy śe uogroodkym! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Śląska wola długiego trwania. 30.05.08, 13:28 właśnie, nieważne kto wami rządzi, wy wolicie żłopać piwsko, żreć krupnioki i w ogródku siedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myńi ńiz null Re: Śląska wola długiego trwania. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:32 Ku Wasy "wysoki kulturze", śe ńy banam kuoud! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Śląska wola długiego trwania. 30.05.08, 13:38 bo dla ciebie Zagłębie to tylko napływowcy z kieleckiego, których sprowadzili komuniści w latach 70tych. Co się dziwić, jak ci tak opa z omom natłukli do głowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felczer Re: Śląska wola długiego trwania. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:51 Jesce śe rous ku Woom uodezwja. Ze smjyuowańo. Bo`śće smjyuowańo we werće, ale yno skiż tego, że ńy Wasou to je wina, iżeśće śe w jasyr polskich mitoov i wuosny zgorzkńauośće dostauy. Przidźće ku Mje na uogroodek, pogrilujyma, pivka poćoongnyma, pouosprawjooma se, to i możno Woom te paskudstvo mińe? Zaproszoom! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Śląska wola długiego trwania. 30.05.08, 13:53 no patrz, właśnie dzisiaj jadę na grilla. I to na Śląsk :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Śląska wola długiego trwania. IP: *.mtvk.pl 31.05.08, 23:41 Bo nam się nic nie stanie. Wy macie problem. Was warszawka chce zamieść pod dywan. Będziecie historią. Uczcie juz dzieci godać :). To wy siedzicie na dupie zamiast protestować. Nam nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiako glupoty sadzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 11:31 Komuniści drogi kolego zjechali tu z Zagłębia jak po swoje więc nie miej pretensji. Sam Gierek mówił o sobie przy Ślązakach: "Jo jest stond!" Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: glupoty sadzisz 02.06.08, 09:44 i właśnie dlatego Gierek nie jest nasz. Gdyby tak kochał Zagłębie to nie dałby województwa Katowicom, nie umieściłby śmierdzącej huty w zielonej Dąbrowie i nie nazwał by jej Huta Katowice, tylko Zagłębie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 10:22 Nie chodzi o to czy sie lubią czy nie lubią. Ja akurat ślązaków lubię, ale nie lubię jak mi ktoś mówi Nowak choć jestem Kowalski. Nowaki to za scianą mieszkają. Jak mojego syna zazynałem przezywać Młody Sandwich, to sie obrażał i mówił - Mikołaj jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:35 racja, trochę zgeneralizowałem. Sam mam przyjaciół wśród Ślązaków i nie mam z tym najmniejszych problemów. Ale swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu życiowym ;) zbyt wiele widziałem skrzywionych min na dźwięk słowa Sosnowiec i to wśród ludzi, którzy w większości nawet w Sosnowcu nie byli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 10:52 Pewnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 10:58 Nie ma dla mnie znaczenia to czy ktos mieszka w Zaglebiu czy na Marsie,jest czechem rosjaninem ukraincem,niemcem.Liczy sie czlowiek,jest madry albo glupi,dobry albo zly.Skoro mieszkancy Zaglebia nie chcecie byc w tej metropli to zacznijcie cos robic,bo na razie tylko biadolicie na forach internetowych jaka to was hanba spotka. Trzymam za was kciuki,stworzcie wlasny region,mozecie nawet przeniesc stolice do Zaglebia!!! Na razie biadolicie i nic wiecej:) Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:11 widzisz, a dla większości Ślązaków ma znaczenie kto gdzie mieszka i skąd pochodzi ;) i zdecydowana większość generalizuje i upraszcza. Dla Ślązaków Zagłębiacy to tylko komuniści, tylko z Kielc ;) i od razu nie chcemy metropolii, i od razu chcemy stolicę. Staram się poważnie do tematu podchodzić, ale według ciebie biadolę. To podobno Śląsk najbardziej pokrzywdzony jest w tym kraju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnyp na lyńoov Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:40 Krziwdowany boou do terouzka. Ale śe przebudźooua szloonzskou Nacyjo, i terouzki jus na to dali ńy zezwoli! Ańi na to, coby jakiśik Szloonzouk boou gnany yno do roboty, przisporzańo bogajstva "wspólnoće" Polaków, a Gorole stouy nade Ńym i cyckańo wela yno popadńe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strażnik marki S Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:25 Mje tam Wasze afki śmigane douokoouka ńy szterujoom! Przedy Mje je interesant to, jaky bogajstvo wńeśeće do wjoona Szloonzoukoov? Bo podle Mje, teroźńejszo "marka" SILESIA, ńy erbua - dowńi ańi dźiśoj- uode Wous NIC! Bez to, nojwyrzi same Szloonzouki mogoom śe z Wooma Ńoom podźelić? Po dobroći i na Waszo prośba. Bo ukraś, to se juz ńic ńy doomy, Uoony tes! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:31 markę Silesia to sobie, mój drogi mistrzu mowy śląskiej, przywłaszczacie. Górny Śląsk to nie to samo co Śląsk. Nie widzę żadnych podobieństw nawet między Dolnym Śląskiem a Górnym. Rozumiem, że warszafka może tego nie czaić, ale wy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamjyntliwjec Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:45 Marka SILESIA we Slezsku, Schlesien, Śląsku pewńikym ny wyrobjauy Gorole! Powjerńikooma "marki" SILESIA soom zamjyszkujoonce Wjyrchńi Szloonzek - Szlyjzjery, bo przeca ze Nieder Schlesien - Szloonzoukoov to Wyśće po wojńe przegnauy?! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 11:53 ja nikogo nie przeganiałem i nie zamierzam odpowiadać za winy komunistów, bo nic dobrego dla mnie nie uczynili. Zatem wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka pamięć? Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:06 Ale Wasze Ooupy cyńoouy sam, we O/S, terroryzmus! Povstańa "śląskie'! Pode Waszyma stadtami boouy przeca lagry dlo "ochotńikóv" z couki Polski, Wyśće jych szkoloouy, przeboocoouy potym za "povstańcoov" i z polskymi gywerooma w rynce, suali na drugo sztreka Brynice, coby czyńić doomowy krig! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 12:10 jak to się ma do mojej poprzedniej wypowiedzi? Zatem jestem odpowiedzialny nie tylko za komunę, ale też za powstania śląskie. Dorzuć jeszcze gradobicie, trzęsienie ziemi i koklusz! Historii nie odwrócisz ani ty ani ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O/S mooj Heimat Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:20 Tego nazod ńy wroocyma, ale Waszoom rodzinnoom tradycyjoom je zawuoszczańe, a naszoom - sprouwjańy i douwańy! Toom razoom śe skoońcoouo, ńicego wjyncy douwać rzoudnumy ńy byma! A jus pewńikym ńy SIELSIE! Mogeće nijwyrzi uoo Ńja szkamrać. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 30.05.08, 12:24 reasumując twoje wypociny, zgadzamy się w jednym: ta aglomeracjo- metropolio-konurbacja nie może się nazywać śląska ani Silesia. Mom recht? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotny O/S-er Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:28 Przedy Mje, SILESIJO, to je primovsky i prawe mjano dlo Jeji tutejszych dziedźicoov! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Ślązak Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: 217.98.12.* 30.05.08, 12:44 Nie ulega wątpliwości że nazwa Silesia jest błędna bo Silesia to cały Śląsk łącznie z Opawą, Ostrawą, Zieloną Górą, Wrocławiem ,Opolem, Cieszynem, Rybnikiem, Lublińcem i Katowicami. A tu chcą zawłaszczyć nazwe Śląsk do małego fragmentu okolic Katowic i Gliwic a mało tego pod tą samą nazwą nazwać część Małopolski Zachodniej. Mieszkam na Górnym Śląsku jestem Ślązakiem ale przy granicy Czeskiej tak więc do tzw."Silesi" będe miał 60 km i jak znajomi z zagranicy mnie odwiedzą to będe tłumaczył że mieszkam w Silesi (jako Śląsk) ale nie w Silesi jako miasto ??? Słowem - aglomeracja i współpraca miast Śląskich i Zagłębiowskich - jak najbardziej TAK. Nazwa Silezja - NIE - a najlepsza byłaby nazwa neutralna choćby dwuczłonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. 31.05.08, 15:33 czas i historia pokaza czy silesia to nazwa bledna czy nie... dzisiaj jest to najlepsza z mozliwych i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do wszystkich Metropolitów i Metropolitanek. IP: *.cable.mindspring.com 31.05.08, 04:42 Metropolitanie i Metropolitanki, a Waszymi dziecmi to beda pewnie Metropolitanczykowiacze i Metropolitanczykowianeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyszanin Jednak nie Silesia IP: *.chello.pl 30.05.08, 11:29 Po pierwsze nazywanie Śląskiem "czerwonego zagłębia" to duuuża przesada. Po drugie co mają sobie pomyśleć mieszkańcy dużo starszych miast śląskich takich jak: Wrocław (stolica Śląska), Opole (stolica Górnego Śląska), Cieszyn (stolica śląska austyiackiego) no i dawnych śląskich metropolii (Legnica, Świdnica, Głogów, Zgorzelec). Nazywanie Śląskiem GOPu jeszcze bardziej zamisza ludziom w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Jednak nie Silesia 30.05.08, 11:42 A niech myślą co chcą jest demokracja. Co Ciebie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depozytariusz m. S Jednak Silesia! IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:48 Uoone ńy pojmujoom tego, co "marka" SILESIA" je przidano Schlesieroom?! Żodyn Gorol doo Ńji prawoov żodnych ńy mo! Bo ńy mo prawoov autorskich. We ńicym śe dooŃji ńy prziczyńoou! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do głupka Re: Brunatny Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 12:50 Gość portalu: Tyszanin napisał(a): > Po pierwsze nazywanie Śląskiem "czerwonego zagłębia" to duuuża > przesada. Nazywanie Sosnowca Śląskiem to największa obelga dla mieszkańców tego miasta. Chłopku jak chcesz pisać o Czerownym Zagłębiu to najpierw coś poczytaj o tym nieuku. Poczytaj też o Volsdeutschach ze Śląska co wyprawiali w czasie okupacji i ilu ich było. Brunatny Śląsk niech się odetnie raz na zawsze od Sosnowca. Kapusie i sprzedawxzyki to nie nasza tradycja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikary Czarny Śląsk IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:17 Być może wielu z nich, mjało jeszcze w pamięci niedawne "zasługi" Zagłębiaków w "bałkanizacji" Górnego Śląska, tzw. powstaniach "śląskich"? Niektórzy może jeszcze osobiście odczówali wtenczas tego skutki? A chęć zemsty, zwykła ludzka ułomność, często mylona bywa ze sprawiedliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Silesia to Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 18:40 Prawie dobrze Tyszaninie, ale Zgorzelec to nie Śląsk tylko Łużyce (granica na Kwisie), dlatego np. Żagań to Śląsk, a Żary to Łużyce. Jestem z Wrocławia, historycznej stolicy Śląska. Nazwa Silesia będzie niesłusznym zawłaszczeniem dla całej historycznej krainy. Dawny Śląsk podzielony przez wojny i przez nietrafne podziały administracyjne już dawno nie istnieje w świadomości. Ale nie mogę się zgodzić zarówno na nazywanie części Śląska tzw. Ziemią Lubuską (od miasteczka Lebus w Brandenburgii) ani na zawłaszczenie nazwy dla grupy miast przemysłowych leżących na skraju historycznego Śląska a nawet w Małopolsce. powinniśmy nie tyle szanować tradycję ile jej uczyć, bo świadomość społeczna tego faktu jest mała.Proszę nie róbcie gwałtu na historii. Tradycje górnicze, etos pracy i kopalnie powinny wytworzyć wspólnotę na tym podłożu, wymyślcie coś, może po prostu Katowice? Zostawcie nazwę Śląsk dla wszystkich jej dzisiejszych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Silesia to Śląsk IP: *.mtvk.pl 31.05.08, 23:49 Święte słowa. A nazwanie GOP-u Silesią to świętokradztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogajstva O/S Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 11:56 Rząd, proponując nazwę SILESIA dla naszego regionu, chce uznać prawo Ślązaków do marki SILESIA! Namawia w ten sposób wszyskich mieszkańców regionu do kultywowania tych wartości, które oni przez wieki pod tą nazwą nieśli. Nazywając nią miejsce, region Polski, gdzie jeszcze się, po latach prześladowań, ostali. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:12 i bardzo ładnie, niech marka Silesia dotyczy Śląska całego, a nie kilku miast GÓRNEGO ŚLĄSKA i Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genetyk Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:16 A pojakymu to Wy moće Noom, Szloonzoukoom reskjyrować, co mo być mjanowane mjanym SILESIA? To je Naszo MARKA! Tak Wy, jak i tamte znajdy, Szloonzoukooma przeca ńy soom`eśće?! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:23 uspokój się chłopcze i zdecyduj się na jeden nick ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedź za Bryńicoom! Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:31 Tu soom same, "niespotykanie spokojne" Schlesiery, kjere ze Gorolooma ńigda ńic do cyńyńoi mjeć ńy mjauy! I mjeć ńy kcoom. Poonkt! Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:34 siedzę przecież bo mi tu lepiej ;) nie chcę być nazywany Ślązakiem. Pojąłeś już? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s tela Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:41 A cy Jou Wous kej Szloonzoukym przezwoou? Cy Jou Wous vcale znoom? Jou dobrze cuja, cośce Gorol uod wjejkoov, ze cerwoonyma tradycyjooma, Zoguymbjouk! I skiż tegoch, Woom`ech ńy rod. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 12:45 Poprzez nazwanie aglomeracji śląską bądź Silesia będę nazywany Ślązakiem. ku twemu wielkiemu zaskoczeniu powiem, że na Śląsku się urodziłem. Nie mam żadnych czerwonych tradycji, bo nienawidzę totalitaryzmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za woda Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:54 Przedy Mje, zdo Mi śe, tako jako i przedy Wous - moom nadźejo, wuosne mjoono same se przeca sprouwjooma! Coby downych Szloonzoukoov kejs żoudyn ny zwou Poloukooma, po Plebiscyće, kupa ś ńich wolaua wywandrować. Coby Jych żoudyn ńy myloou ze Poloukooma, wywandrowauy ku svojym. Jak by to mjauo być przed Wous taky utropjyńy, to se mogeće tes poćoongnóńć vtynczos na svoja, etnicnou Źymjo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:23 A co nas to obchodzi kim ty jestes i kim nie chcesz byc...zamow sobie kszulke z napisem "nie jestem SLAZAKIEM" i wyjdz na ulice,pokaz ze masz jaja:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 13:30 no widzisz, nic was nie obchodzi. więc zamilcz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:36 U takich, jajec darmo szukać! Kej vcześńi, tako samo, we treśe z ausdrukym, jakośće radźoouy mańifestowou, uostauy mu uoone ... uodstrzeloone. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.gprs.plus.pl 30.05.08, 12:42 A moze zrobic dwie metropolie od myslowic do gliwic "silesia",a druga od sosnowca do dabrowy gorniczej(albo gdzie sie tam to konczy).Moglyby ze soba konkurowac (zdrowa konkurencja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmjerdźirobótki Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 12:46 To b y sie wydawać mogło oczywistością? Ale znając cechy ludzi zza Brynicy, będą się woleli wieźć! Jao uode casów, tych za Stary Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przupadkowy gość Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.08, 13:08 A dlaczego nie " SUPER REGION". czyli "SR",albo "SUPER AGLOMERACJA" "SA". Nazwa obejmuje wszystkie rejony woj Śląskiego bez umniejszania czyjejkolwiek ambicji,krótki skrót,czytelny dla wszystkich.Nie będzie obrażony Hanys ani Gorol.PROSTE? Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 13:16 najlepszym rozwiązaniem byłaby nazwa neutralna. Idealnym przykładem jest Zagłębie Ruhry - nazwa wzięta od rzeki, w kraju związkowym Nadrenia Północna - Westfalia (nikt nie ma jakoś problemów z nazwą), którego herb stanowi połączenie 3 herbów regionów (!). A tutaj, województwo śląskie z herbem piastów górnośląskich, szkoda tylko że na obszarze województwa tylko 48% powierzchni to tereny historycznie śląskie. Ale cóż, niby nikt niczego Zagłębiakom nie narzuca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:29 To przeca Waso, cerwoono, gierkowo, "elita", we tym administracyjowym bajzlu kole Źymjoov Wjyrchnigo Szloonzska, palcyska toplaua! My to smoloouy, bo gynau wjyma kym`ma soom i co je nasoom Heimat. Woom to vtyncos, ale i gibći, jesce za Stary Polski, boouo na rynka taky kuplowańy ze cudzyma landooma? Bo`śće śe za byamtroov ćisuy. A terozki, skiż tego samego, wajoće? "Ńy pamjynto woou, jak cejlyńcym boou?" Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 13:36 cerwoono, gierkowo, "elita" nie je naso. Za bardzo Gierek lubił Śląsk i Katowice, żeby go nazywać naszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beamter Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: 83.17.148.* 30.05.08, 13:42 To Wy tych, co śe we Zoguymbju rodźoouy, za Zaguybjoukoov ńy moce? Interesant?! My, kozdego, co śe we Oberschlesien rodźoou ze Nasych Ludźioov, za prawego Schlesiera mooma. Nawet, jak terozki kajś we welde śe lepi mo ńiźli My sam przi Poloukach i ny wadźi noom, kej śe ze kymśik inszym tam kamraci. Bo i tak, couko prowda mo naszkryflano we Stammbuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
heressiah Re: Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 30.05.08, 13:44 > To Wy tych, co śe we Zoguymbju rodźoouy, za Zaguybjoukoov ńy moce? > Interesant?! > czy ja tak powiedziałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAŁOPOLSKA OK Re: Małopolska to dobra alternatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 21:10 Sam się dziwię co my jeszcze w tym "śląskim" województwie robimy. Ani to honor, ani interes gospodarczy ani nawet przyjażń z zabrynicznymi. To sie ciągnie siłą rozpędu, ale czas najwyższy wziąć roozwód z Hanysami i do Małopolski przyłaczyć nasz region dąbrowski Referendum jest potzrebne. Ja chcę do Małopolski, Sielsia mnie nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązakofile Re: Jedlecki puścił bąka IP: *.oc.oc.cox.net 30.05.08, 14:17 Jedlecki puścił bąka bo już ne mógł znieść cisnienia. Jacyś "oni" z rządu chca aby nazwa był silesia. Facetowi już sie wsztsko mieszą w tej główce. On tak bardzo chce że po nocach spać nie możę, schudł 10 kilo, zbladł, tylko o Sielsii marzy i coraz to nowe bąki puszcza (tzn artykuły w GW) Oj Jedlecki Jedlecki, stary chłop a taki jakis niedorobiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otrząśnij się Tępy ,zakomplesiony, plujący na wszystko Hanys IP: *.oc.oc.cox.net 30.05.08, 14:19 bo wstyd przynosisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Tępy ,zakomplesiony, plujący na wszystko Han IP: 83.17.148.* 30.05.08, 14:25 Kjery" Jedlicki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalny jak to który? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:52 Ten co te idiotyczne artykuły pisze i skłuca Ślązaków z Zagłębiakami a teraz się pewnie śmieje! Za ten artykuł powinien też beknąć bo to jest jawne kłamstwo! Gdzie rząd powiedział jak się będzie nazywała metropolia fantasto?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assesor Re: jak to który? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 12:20 Kej cygańi, to trza Mu dać trzista chiboov gumiknytlooma na rzić, abo podle mjarki - do heresztu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Tępe i ślepe hanysy ! IP: 193.151.49.* 30.05.08, 15:36 I z czego się tak Hanyski rajcujecie ? Metropolia w ogóle, a do tego jeszcze silesia, to koniec Waszych marzeń o Waszej autonomii, nie mówiąc o czymś takim jak naród śląski !!! Warszawka da Wam na zachętę nazwę i nic więcej ! Hanyski się cieszą i podskakują z radości, że im tak silesia rośnie, a przez swoją dupowatość nie dostrzegają, że znowu cwany gorol ich załatwił i to bez mydła ! Metropolia Silesia to koniec prawdziwego Górnego Śląska !!! Jeśli ktoś myśli inaczej, to jest najzwyczajniej głupi ! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Tępe i ślepe hanysy ! 30.05.08, 20:59 Gość portalu: realista napisał(a): > I z czego się tak Hanyski rajcujecie ? > > Metropolia w ogóle, a do tego jeszcze silesia, to koniec Waszych marzeń o Wasze > j > autonomii, nie mówiąc o czymś takim jak naród śląski !!! > > Warszawka da Wam na zachętę nazwę i nic więcej ! > Hanyski się cieszą i podskakują z radości, że im tak silesia rośnie, a przez > swoją dupowatość nie dostrzegają, że znowu cwany gorol ich załatwił i to bez my > dła ! > > Metropolia Silesia to koniec prawdziwego Górnego Śląska !!! > Jeśli ktoś myśli inaczej, to jest najzwyczajniej głupi ! Dziękujemy za dobre rady z warsiafki, z krakówka, czy innego Wrocka, czy gdzie tam mieszkasz. Za 15 lat Polski nie będzie więc nie ma się czym przejmować. Nam wystarczy decentralizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejjj Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 16:32 Słusznie prawisz to będzie koniec prawdziwego Górnego Śląska i Zagłębia jakie obie strony by chciały. Nie dajmy niszczyć naszych tożsamości STOP Silesii STOP Jedleckiemu i podobnym dziadom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.08, 16:50 Co za debil wymyślił nazwę "Katowic" - Śląsk to nie tylko Katowice, a wiele więcej. Już i tak kojarzymy się reszcie Polski z brudnymi, brzydkimi Katowicami, a na Śląsku jest wiele ładniejszych i zamożniejszych regionów. Koniec z durnym stereotypem: Ślązak- katowiczanin Reszta śląska wstydzi się Katowic, pojmijcie to wreszcie "Polacy" i przestańcie nas obrażać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greegy Autonomia dla Gornego Sl. - NIE dla "metropolii"!! IP: *.mynow.co.uk 31.05.08, 12:09 To jawny zamach na Gornoslazakow - ta metropolia, bez wzgledu na nazwe!Zaglebiacy maja inna mentalnosc, taka pezetpeenowska!To pieniadze wyrzucone w bloto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> W skrócie SS-ia, czyli Silesia, to b. głupia nazwa IP: 77.223.194.* 02.06.08, 12:43 ...która podzieli niechybnie los nazwy miasta Stalinogród.(!) Lubię, k..., grekę i łacinę - tak od święta, jak i na co dzień - ale tej infantylnej, popieprzonej nazwy SILESIA, po prostu nie trawię!!! Za dużo w niej syczy i szeleści. Jest poza tym nadzwyczaj pompatyczna i pretensjonalna. Jej entuzjaści nie mają wyczucia, ani elementarnego pojęcia o języku i nazewnictwie miast. I żadne też zbitki słowne "śląsko-zagłębiowskie" [:-)))] takiej nazwy przyszłej metropolii nie stworzą. Najbardziej rozsądną wydaje się być tylko nazwa K A T O W I C E . (HKP) ... CZUWAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droźńoontko W coukośći Silesia! IP: 83.17.148.* 02.06.08, 14:52 Po to uoona uostaua postanowjoono, coby Wos svojym mjanym droźńić! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kakalak Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 13:59 No, do licha, "Silesia" to po łacinie, analfabeto! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Rząd: metropolia będzie się nazywać "Silesia" 12.06.08, 15:34 Dodaj swoja opinie: Tu jest moja opinia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Wojewodztwo_slaskie_a_Slask.png Gorole, tego nie przecisniecie, chobyscie nie wiem wjela cisli ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś