Dodaj do ulubionych

Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska

IP: *.nhs.uk 29.09.08, 12:12
"Przytaczała wypowiedzi autonomistów, że nie są zobowiązani do
lojalności wobec Polski. - To ja się pytam, co tu robicie? Fora ze
dwora - grzmiała."
Problem tej pani polega na tym, ze to autonomisci sa tu u siebie, a
ona jest gosciem.
Obserwuj wątek
    • Gość: OderMann Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: 195.187.134.* 29.09.08, 12:24
      Szrama.... to ten UBek z zakierzońskiej familii tzw. kresów
      zachodnich nad Dnieprem???
    • Gość: Śolonzok Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:26
      -Spyra!!!
      -co?
      -Buahahahaha....
    • Gość: nauczyciel Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.sileman.net.pl 29.09.08, 12:31
      Debaty o rzekomym separatyzmie Śląska są niepoważne. Nie znam nikogo kto by
      opowiadał się za czymś takim. Wręcz przeciwnie, to właśnie na Śląsku
      szczególnie wyraźnie widać patriotyzm i przywiązanie do polskości
      • Gość: gość Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 12:59
        do jakiej polskości? coś ty sie szaleju najadł? nauczycielu weź ty mi kajecik i ołówek i z ręką na sercu przeleć przez ostatnie 2000 lat historie naszych ziem..........i policz ile lat tu była polska ,ile niemcy , a ile czesi........ aha, separatyzm mam głęboko w d.... ( po naszymu w rzici) bo jest on nierealny , a polaków i niemców nienawidzę równorzędnie!!! i nie jestem ciemną masą - mam studia , a jakże , jedne polskie , drugie wiedeńskie , mówie i pisze kilkoma językami i dobrze mi w życiu . ale umie liczyć i z tą polskością to nie jest tak ....... zakrótko tu polska była i jest i tyle!
        • Gość: ola Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.domainunused.net 29.09.08, 13:34
          Myślę, że koledze nie chodziło o polskość administracyjną, a o inną -
          o wiele głębszą
          • Gość: Witek Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.stk.vectranet.pl 29.09.08, 17:00
            > Myślę, że koledze nie chodziło o polskość administracyjną, a o inną -
            > o wiele głębszą

Ach pewnie tę głęboką, której doszukiwali się tu krzewiciele polskości na
            początku XX wieku?? Wówczas wmawiali oni Ślązakom polskość, chociaz sprzeciwiał
            sie temu nawet Prymas Polski:

"Potępiam propagandę polską na Górnym Śląsku, bo z tej dzielnicy, oddzielonej na
            podstawie prawno-państwowej przez pięć czy sześć stuleci od Polski, a zatem w
            czasie, w którym uczucia narodowego w naszym zrozumieniu w ogóle nie było,
            rozbudzenie tego uczucia nie ma w dobie dzisiejszej żadnego usprawiedliwienia."

Florian Stablewski, Prymas Polski, arcybiskup gnieźnieńsko-poznański
            • kapitan.kirk Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 20:48
              Umknęło Ci, zdaje się, że abp Stablewski wypowiadał te słowa gdy
              jego diecezja znajdowała się w państwie Niemieckim, a on sam -
              dopiero co zakończywszy posłowanie w pruskim parlamencie - był w
              związku z tym, na mocy niemieckiej konstytucji, opłacany z funduszy
              państwowych.

Pzdr
          • Gość: gość Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 18:48
            rozbawiłaś mnie setnie!!! ale wiem w czym różnica: dla mnie brzoskiwia to owoc , dla ciebie kolor :) pamiętaj , że śląskie chłopy kolory określalą wg RALu lub PANTONE :) a ta głębia to nie polskość tylko nienawiść do niemców.
        • Gość: rg Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 12:36
          Gość portalu: gość napisał(a):

> do jakiej polskości? coś ty sie szaleju najadł? nauczycielu weź ty mi kajecik i
          > ołówek i z ręką na sercu przeleć przez ostatnie 2000 lat historie naszych ziem
          > ..........i policz ile lat tu była polska ,ile niemcy , a ile czesi........ aha
          > , separatyzm mam głęboko w d.... ( po naszymu w rzici) bo jest on nierealny , a
          > polaków i niemców nienawidzę równorzędnie!!! i nie jestem ciemną masą - mam s
          > tudia , a jakże , jedne polskie , drugie wiedeńskie , mówie i pisze kilkoma jęz
          > ykami i dobrze mi w życiu . ale umie liczyć i z tą polskością to nie jest tak .
          > ...... zakrótko tu polska była i jest i tyle!

Wielce "wykształcony" człowieku masz problemy z podstawami polskiego języka, zatem uważam, że opowiadasz bajki nt. swojej edukacji. Jak to ludzie czasem głupio próbują się dowartościować.
          • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:09
            i zajsik nudziasz rg, idz sie (som sie) spusc drogom hazlowom
            • Gość: rg Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 08:35
              Ja nudziaRZ? popatrz na siebie. Obrońca analfabetów się znalazł-sam masz problemy z (ciągle jeszcze i długo jeszcze) urzędowym językiem obowiązującym w tym kraju. A Twoje mrzonki o odrębności Śląska włóż między bajki. Zachowując się w taki sposób jak Ty i Tobie podobni nie przysparzacie sobie zwolenników. Przez takie zachowania nikt nie traktuje Was poważnie.
              • Gość: Pytek Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:22

Ale poleku, heba napoczyno?
        • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:07
          > zakrótko tu polska była i jest i tyle!
          Jes tysz nierzadkie zdanie, ze ZA DUGO. :)
      • Gość: swoboda_t Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:39
        Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Debaty o rzekomym separatyzmie Śląska są niepoważne. Nie znam
        nikogo kto by
        > opowiadał się za czymś takim. Wręcz przeciwnie, to właśnie na
        Śląsku
        > szczególnie wyraźnie widać patriotyzm i przywiązanie do polskości

Haha, to chyba masz mało znajomych. Wśród moich, o ile ataki temat
        się pojawia, znaczna częśc jest za (nie znam nikogo, kto byłby
        kategorycznie przeciw). I to nie tylko rodowitych Ślązaków, ale
        również krojcoków i goroli, którzy czują związek z tą ziemią, nie
        mają za to pociagu do Polski i polskości.
      • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:04
        Nauczyciel: nie propaguj sam propagandy, bo to Slonzokow mierzi i
        brzydzi. A Pana Tadzia czytej se prywatnie.
      • Gość: Jorg z rudy Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.hardcom.3s.pl 26.01.09, 13:23
        a po jakemu slonzoki niy mogom miec swojego kraju przeca pierwyj go
        mieli i mieli swojich grofow i princow.
        • Gość: to bez praglivcoov Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:17

Bo Poloucy Jyh ńy mjeli, a Uoone uo vszysko take zowistne!
    • Gość: sqro Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: 157.158.10.* 29.09.08, 12:44
      a ja mam wrażenie że tamci państwo naczytali sie tego tu forum i ich obraz
      Śląska kształtuje sie pod wpływem internetowych frustratów, jakich tu pełno.
      Taki obraz siłą rzeczy musi być wypaczony
      • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:10
        > siłą rzeczy
        Niy fanzol facet. :)
    • Gość: ziewam Ciemny lud kupi wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:46
      Na razie nie ma nawet województwa górnosląskiego, to niby - ślaskie składa się w większości z małopolskich ziem.

Gorzelik to tylko karierowicz, jaka autonomia z Sosnowcem? Ja wiem że ciemny lud kupi prawie wszystko ale ludzie myslcie logicznie. Kazik Kutz tez był za autonomia a w TVSilesia pięknie mówił o nierozerwalnych związkach Zagłębia ze Śląskiem.

Wybierajcie Kutza, wybierajcie Gorzelika, oni sie wzbogacą a nie zmieni się nic
      • Gość: jeszcze jedno... Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:54
        Cytat z artykułu
        "Arciszewska-Mielewicz mówiła, że tendencje separatystyczne są silne, gdy słabe jest państwo."

Bzdurka do kwadratu, bo jeśli tak to skąd te walki od dzisięcioleci w Irlandii Płn, skąd te tendencje w Szkocji? Wielka Brytania chyba słabym państwem nie jest.
        • allures Re: Ciemny lud kupi wszystko 29.09.08, 13:21
          Hm przykład Irlandii jest niewłaściwy delikatnie mówiąc.To był kraj
          okupowany przez Anglie.Zbyt wiele ich dzieliło min religia. A co do
          okresu przynależności Śląska do Polski-to są regiony ,które równie
          długo były poza granicamy Polski.Tylko czy mapy świadczą o tym kim
          jesteśmy?Jeżeli już tym się argumemtujesz to Śląsk nigy nie był
          Państwem do czego się odwoływac w ponad 1000 letniej historii?Była
          autonomia a to jest róźnica. Górny Ślonsk ino Polski Pyrsk
          • Gość: ozk Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.student.uu.se 29.09.08, 13:36
            Śląsk cały osobnym i niepodległym państwem nie był, to prawda. Jednak w średniowieczu istniał cały szereg samodzielnych księstw na Śląsku - prawie każde miasto było przez jakiś czas siedzibą książęcą. Później dopiero księstwa te zostały stopniowo wcielone do korony czeskiej (za wyjątkiem kilku wschodnich rubieży, które stały się częścią Polski - np. Oświęcim).
            • Gość: fred Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:58
              w średniowieczu w całej Polsce było pełno samodzielnych księstw. Zobacz np kiedy
              do Polski zostało włączone Mazowsze. Nie zapominaj też o takich jednostkach jak
              Wolne Miasta
              • Gość: masovia Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.gprs.plus.pl 29.09.08, 15:49
                No i co z tego wynika? Mazowsze włączono do Polski cztery wieki
                przez Śląskiem. A z dawnych wolonych miast pogoniono ich mieszkańców.
          • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:13
            Jest wiecej analogii niz roznic.
            Glowna: najazd uprzywilejowanych obcych
            i obalamucenie (i kupienie) czesci miejscowych.
            Here you are.
          • Gość: reflux Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: 83.17.148.* 07.10.08, 11:55

Na uodleguoś, to ańi Waše śńiki ńy strachajům sam żoudnygo.
            Přidće ze svojům polskośćům sam, po blisku!
            Vtyncos uobocyće hjyrajn.
            Jak všyskym śe sam ńům hepje!
      • svatopluk Re: Ciemny lud kupi wszystko 29.09.08, 13:42
        Gość portalu: ziewam napisał(a):

> Na razie nie ma nawet województwa górnosląskiego, to niby -
        ślaskie składa się
        > w większości z małopolskich ziem.
        >
        > Gorzelik to tylko karierowicz, jaka autonomia z Sosnowcem? Ja wiem
        że ciemny lu
        > d kupi prawie wszystko ale ludzie myslcie logicznie. Kazik Kutz
        tez był za auto
        > nomia a w TVSilesia pięknie mówił o nierozerwalnych związkach
        Zagłębia ze Śląsk
        > iem.
        >
        > Wybierajcie Kutza, wybierajcie Gorzelika, oni sie wzbogacą a nie
        zmieni się nic

jakby Gorzelik byl karierowiczem to by juz dawno opuscil organizacje
        ktora w ostatnich 15 latach prawie zadnych stolkow sie nie dorobila.
        karierowicze zmieniaja co wybory partie.
        i to mozna raczej powiedziec o panie Spyrze ktory wspolorganizowal
        ta dziwna konferencje a nie o szefie RASiu.
        • Gość: Dark Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.zjz.pl 29.09.08, 15:35
          To nie prawda, że RAŚ nie dorobił się żadnych stanowisk bo współrządzi wieloma
          gminami, ma wójtów i prezydentów miast i lokalnie bardzo dobrze się sprawia.
          Fakt, że Gorzelik nie dorobił się stołka bo po prostu nie na tym mu zależy,
          Nawet w wyborach do senatu nie startował.
          • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud kupi wszystko IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:16
            Jeden i drugi mocie racja.

Najwazniejsze ze: ludzie wybrali, mieszkancy, wyborcy !

A spyra i reszta tego ZOO, ach, szkoda slow......
          • Gość: hulanka, svawola, Ciemny, polski lud kupi wszystko. IP: 83.17.148.* 01.10.08, 14:36

Ćynszko Polokowi je wytuplikować, co soom coukym inszoom rasoom!

Szloonzuki poradzoom śe radować ze svoji surzebnośće, a Poloucy ńy
            wjoom vcale, co to je?! :-(
      • Gość: Adam Gorzelik IP: *.zjz.pl 29.09.08, 15:28
        Zastanów się co piszesz o tym niby "karierowiczu". Gdyby chciał mógłby bez trudu
        robić karierę w PO czy choćby PSLu zamiast latami silić się w imię sprawy.
        • Gość: chyba nie Re: Gorzelik IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 16:54
          PO ani PSL go nie weźmie ani żadna inna poważna partia. Za długi facet ma język
          i za dużo nagadał w przeszłości. Nawet jeśli ostatnio się ugrzecznił i spuścił z
          tonu.
      • michalbuchta.eu Re: Ciemny lud kupi wszystko 29.09.08, 17:29
        Gość portalu: ziewam napisał(a):

> Gorzelik to tylko karierowicz, jaka autonomia z Sosnowcem? Ja wiem że ciemny lu
        > d kupi prawie wszystko ale ludzie myslcie logicznie.

No, jaka autonomia z Sosnowcem, jaka? Nie wyobrażam sobie, żeby Gorzelik o niej kiedyś wspominał ;)
    • Gość: z Zagłębia moj opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 13:50
      Ja myślę, że RAŚ ma zdrowe podejście do regionu i do samorządności, nie rozumiem
      jednak pana Jedleckiego, który z jednej strony z tego wynika ma takie zdanie o
      RAŚ jak ja a z drugiej strony forsuje jakieś silesie czy inne metropolie a
      wiadomo, że Zagłębiacy ze Ślązakami samorządzić się nigd nie będą więc niech się
      pan zdecyduje Jedlecki. Zróbcie osobny dział w gazecie wzorem Częstochowy to i
      stanowisk może wam przybędzie w tym pisemku!
    • Gość: Pytek Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: 83.17.148.* 29.09.08, 14:15

Pytanie dotyczy ciemnego ludu ... polskiego?!
    • gajane4 Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 15:43
      Tak naprawdę chodzi o solidarność narodową. To, że z różnych
      względów - niekoniecznie wypracowanych przez Ślązaków - ten regjon
      miał większe szanse rozwoju ekonomicznego, to oczywiste (niezła
      ziemia, bogactwa naturalne; nie tylko węgiel, itd). Istota sprawy
      polega więc na tym czy w przypadku konfliktu Śląsk wspomoże Niemcy,
      czy Polskę.
      • Gość: RR Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.ekspres.net.pl 29.09.08, 20:00
        > Istota sprawy
        > polega więc na tym czy w przypadku konfliktu Śląsk wspomoże Niemcy,
        > czy Polskę.

Zacznijmy od tego, że zdecydowana większość Ślązaków to też Polacy, więc to już
        załatwia sprawę. Poza tym Śląsk nie będzie przecież miał wojska (będzie opłacać
        tak samo jak reszta kraju polskie), a i polityka zagraniczna nadal będzie
        należeć do Warszawy.

Proszę nie robić z autonomii separatyzmu, to tylko region, który decyduje o
        sobie samodzielnie, dzieląc się w końcowym rozliczeniu (a nie na początku)
        częścią pieniędzy z resztą Polski. Nie ma to nic wspólnego z nacjonalizmem, a z
        gospodarką, choć niektórzy mogą poczuć się dumni z regionalnej samodzielności :).
        • arnold7 Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 20:40
          Gość portalu: RR napisał(a):

> > Istota sprawy
          > > polega więc na tym czy w przypadku konfliktu Śląsk wspomoże Niemcy,
          > > czy Polskę.
          >
          > Zacznijmy od tego, że zdecydowana większość Ślązaków to też Polacy,

Nie myl Slazakow z mieszkancami Slaska.

więc to już
          > załatwia sprawę. Poza tym Śląsk nie będzie przecież miał wojska (będzie opłacać
          > tak samo jak reszta kraju polskie), a i polityka zagraniczna nadal będzie
          > należeć do Warszawy.
          >
          > Proszę nie robić z autonomii separatyzmu, to tylko region, który decyduje o
          > sobie samodzielnie, dzieląc się w końcowym rozliczeniu (a nie na początku)
          > częścią pieniędzy z resztą Polski. Nie ma to nic wspólnego z nacjonalizmem, a z
          > gospodarką, choć niektórzy mogą poczuć się dumni z regionalnej samodzielności :
          > ).

reszty sie w zasadzie nie czepiam.
          • Gość: RR Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.ekspres.net.pl 29.09.08, 21:11
            > Nie myl Slazakow z mieszkancami Slaska.

A to nie można się czuć Ślązakiem i Polakiem jednocześnie? Powiem szczerze nie
            mam korzeni w tym regionie, nie mówię po śląsku, za to czuję się Ślązakiem, nie
            jako człowiek tej narodowości, ale jako ktoś, kto ma dużą miłość do tej części
            kraju. Mam też poczucie polskości, ale gdy widzę jak decydenci z Warszawy
            radośnie rozrzucają moje pieniądze z podatku na wschód państwa, a w mojej
            okolicy jest nadal wszystko zaniedbane, to mnie krew zalewa.

Poza tym, czy ludzie będą czuć się Ślązakami czy nie, będą w autonomii mieć tyle
            samo do gadania. Polecam też zapoznać się z pojęciem Ślązak wg. RAŚ :).

Myślę, że łatwiej jest rozliczać polityków, gdy rządzą mniejszym terytorium. Oni
            też mają ułatwione zadanie w czym tkwi problem. Małe państwa (nawet tylko te
            autonomiczne) są lepiej zarządzane.
            • Gość: Mikołaj Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: 67.159.44.* 29.09.08, 22:13
              Śląskość ma wiele odcieni i barw, co jest zupełnie naturalne na obszarze
              przenikanym przez różne wpływy, setki lat zgodnie zamieszkiwanym przez ludzi
              wielu kultur, wielu wyznań i języków, zróżnicowanym pochodzeniu. Dlatego dla
              mnie zrozumiała jest każda tożsamość zawierająca w sobie głębokie przywiązanie
              do naszego Heimatu wzbogacona o polskość, niemieckość, czeskość, ale również
              ortodoksyjnie śląska :)
              Niestety ci ludzie, którzy jakąś kretyńską konferencję organizowali o rzekomym
              separatyzmie, nie są w stanie tego pojąć, dla nich albo jesteś zuniformizowanym
              Polakiem, albo fora ze dwora, jak powiedziała senator PiS Arciszewska.
              • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:21
                Cipa arciszewska robi na cipe steinbachowa,
                i to je to = polakowsko strategia podpalaczy.
            • arnold7 Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 30.09.08, 06:45
              Gość portalu: RR napisał(a):

> > Nie myl Slazakow z mieszkancami Slaska.
              >
              > A to nie można się czuć Ślązakiem i Polakiem jednocześnie? Powiem szczerze nie
              > mam korzeni w tym regionie, nie mówię po śląsku,

Ale popelnic takie cos potrafiles:
              "Zacznijmy od tego, że zdecydowana większość Ślązaków to też Polacy"

za to czuję się Ślązakiem, nie
              > jako człowiek tej narodowości, ale jako ktoś, kto ma dużą miłość do tej części
              > kraju. Mam też poczucie polskości, ale gdy widzę jak decydenci z Warszawy
              > radośnie rozrzucają moje pieniądze z podatku na wschód państwa, a w mojej
              > okolicy jest nadal wszystko zaniedbane, to mnie krew zalewa.
              >
              > Poza tym, czy ludzie będą czuć się Ślązakami czy nie, będą w autonomii mieć tyl
              > e
              > samo do gadania. Polecam też zapoznać się z pojęciem Ślązak wg. RAŚ :).
              >
              > Myślę, że łatwiej jest rozliczać polityków, gdy rządzą mniejszym terytorium. On
              > i
              > też mają ułatwione zadanie w czym tkwi problem. Małe państwa (nawet tylko te
              > autonomiczne) są lepiej zarządzane.
            • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:19
              Powiem szczerze nie mam korzeni w tym regionie, nie mówię po śląsku,
              za to czuję się Ślązakiem, niejako człowiek tej narodowości, ale
              jako ktoś, kto ma dużą miłość do tej części kraju.
              ---------------------
              To przeciez 1:1 cytat antyslaskiej kanalii grazynskiego !
              - po ktorym za kazdym razem musze rzygac :(
            • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.09, 02:30
              > czlowiek tej narodowosci

pikne! :)
    • Gość: tom tylko ci co krzycza o autonomi tez sa goscmi IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 16:04
      Nie znają gwary Śląskiej tylko mówią po niiemiecku to raz. A po drugie moj
      pradziad po to walczył w powstaniu slaskim aby slask był w polsce. A autonomia
      powstala tylko dlatego ze byla duza mniejszoesc niemiecka. A teraz jej nie ma.
      • Gość: mot Re: tylko ci co krzycza o autonomi tez sa goscmi IP: *.gprs.plus.pl 29.09.08, 16:17
        Dziecko, poucz się historii i nie pisz więcej takich bredni.
      • Gość: Wiktor Twój dziadek walczył o autonomię IP: *.stk.vectranet.pl 29.09.08, 17:10
        > Nie znają gwary Śląskiej tylko mówią po niiemiecku to raz. A po drugie moj
        > pradziad po to walczył w powstaniu slaskim aby slask był w polsce. A autonomia
        > powstala tylko dlatego ze byla duza mniejszoesc niemiecka. A teraz jej nie ma.

Autonomie dla Śląska uchwalił polski sejm w 1920 roku, czyli twój dziadek w 1921
        roku walczył O TE WŁAŚNIE AUTONOMIĘ. Chyba, że nie znał polskiego i nie czytał
        polskich gazet ;). Ale to wtedy o co walczył ;)? Powstańcy śląscy umierali za
        autonomię, a obecna Polska nie chce jej zwrócić, chociaż była bezprawnie, przez
        Stalina, odebrana. I ty potomku powstańca jesteś przeciw autonomii? Przeciez
        twoja rodzina przelewała za nią krew! Autonomia, i tylko w Polsce!
        • Gość: Menschenfresser Re: Twój dziadek walczył o autonomię IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:25
          Jasne, Autonomia zostala "wyhandlowana"(wynegocjowana)
          byla warunkiem przystapienia(przylaczenia) do, be!: "macierzy".
        • Gość: Slezak s Polska Re: Twój dziadek walczył o autonomię IP: *.centertel.pl 30.09.08, 19:51
          Prawnie nie przez Stalina ale przez....Adolfa Hitlera! Co na
          to "polscy patrioci" ?:)))
      • Gość: Menschenfresser Re: tylko ci co krzycza o autonomi tez sa goscmi IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:23
        Gratuluje! Wiecej bzdur i bledow niz slow w tym jednym zdaniu. :)))
      • Gość: Menschenfresser Re: tylko ci co krzycza o autonomi tez sa goscmi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.09, 02:32
        Ale bredzisz, pewnie i Twoj Dziadzio by sie usmiol. Abo poplakol....
    • Gość: Andrzej Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.3s.pl 29.09.08, 16:17
      Ta Arciszewska i Szarama, to głąby PiSowskie, na których nawet
      przyzwoici gorole nie głosują. Arciszewską powinno się pogonić, jak
      nie umie się zachować. W gości przyjechała, a gospodarzy chce
      wyrzucać z ich domu. Śmieszą mnie te dyskusje. Jak ktoś czuje się
      Ślązakiem, to nim jest i kropka. A autonomia wyszłaby nam tylko na
      dobre.
      • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:28
        Przypuszczalnie wcale im nie idzie o robienie pluspunktow
        u nos, ino w reszcie Polski. Tako dezinformacja, ze niby muszom
        ratoweac, ze niby LUDZIE! na Slonsku PALI SIE !
        i ze niby ino lone richtog polskie patryjoty z czystymi paznokciami.
        Idzie o WRZASK ogolnopolski, ktory jest glownym celem per se.
    • Gość: shr Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 16:42
      Kaczyński, Giertych i ta cała "polsko-katolicko-patriotyczna" "śmietanka" tak bardzo lubią patrzeć w historię, i z niej rozliczać, niech teraz spojrząw historię i zobaczą, że w tej historii Śląsk był traktoewany po macoszemu by przed wojną uzyskać autonomię. Niech więc tę historyczną miarę odnoszą jednakowo do wszystkich aspektów historii i nie plują na autonomię. Mnie się autonomia podoba. Głosowałbym za. Posla dla Śląska nie robiła i nie robi nadal nic, poza torpedowaniem wszlekich śląskich inicjatyw czy możliwości rozwojowych oraz drenowania środków finansowych. Nie dostajemy nic w zamian. Dopiero unijnie środki zaczęły u nas stwarzać możliwości, a i to bynajmniej nie dzięki Warszawie. Rozumiem, że można wspomagać resztę kraju w ramach jedności Państwa, ale niech to Państwo w końcu i dla nas coś zrobi. A nie robi od zakończenia wojny. Nie chcę więc takiego państwa, jego ZUSu i jego wstrętnej pazerności jak okupanta. Niemcy nawet w czasie II wojny traktowały Śląsk jak swój i nie niszczyli. Za to Państwo polskie - traktuje Śląsk jak obszar rabunkowy. W tym kontekście chętnie wezmę "dupę w troki" jeśli pozwolą mi ją zabrać z moją małą ojczyzną. Chcę Europy regionów, a nie nacjonalizmów.
      • Gość: 777 Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.satx.res.rr.com 29.09.08, 17:25
        I ja pod tym chcialbym sie podpisac. Pozdrawiam zwolennikow autonomi i europy
        regionow!
      • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:31
        Autonomia bylaby(bedzie!) super. Byle na swoim !

Ale i na separat bych sie nie obraziol.
        Warunek: nautralnosc i poprawne relacje dobrosasieckie z PL, CR, DE.
        A jednoczesnie zdrowy dystans do sasiadow.
    • Gość: Slazak Nie ma separatyzmu na Śląsku IP: *.dsl.bell.ca 29.09.08, 17:03
      Nie ma separatyzmu na Śląsku, sa tylko ruchy regionalne, autonomistyczne. Nikt
      nie mysli o tworzeniu osobnego panstwa - co jest oczywistym besensem. Polsce
      jako panstwu potrzebna jest decentralizacja, dokonczenie reformy samorzadowej
      (przekazano uprawnienia, ale nie srodki) etc W to wlasnie wpisuje sie autonomia,
      chodzi o wieksza niezaleznosc od Wszawy, nie tylko na Slasku ale i w innych
      czesciach kraju.
      Poza tym Slazacy nie maja problemu z mieszkaniem w Polsce i na ogol lubia
      Polakow, no moze nie wszystkich, tych kilku fanatykow naprawde trudno jest
      lubic... ;)
    • rojberek A ja nie mam nic przeciwko separatyzmowi. 29.09.08, 17:20
      Śląsk to nie Polska - i tyle w temacie.
      • Gość: !!! zróbmy coś! IP: *.chello.pl 29.09.08, 17:52
        bo tak siedzymy łod 90 lot!
        • Gość: opa Re: zróbmy coś! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 18:10
          Pócmy na piwo !
    • ciambel Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 18:15
      Jestem za autonomią, ale czy ktoś może mi przedstawić jakiś realny pomysł, jak
      miałaby ona funkcjonować? Przecież nie wspólnie z Zagłębiem? Jak to się ma do
      projektu metropolii? Czy część metropolii miałaby być w autonomii a część poza nią?
      • michalbuchta.eu Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 18:26
        Myślę, że skoro obie części Cieszyna potrafią współpracować mimo że znajdują się
        w dwóch państwach, to tym bardziej miasta, które leżałyby w jednym państwie, ale
        w dwóch województwach :)
        • ciambel Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 18:32
          michalbuchta.eu napisał:
          > Myślę, że skoro obie części Cieszyna potrafią współpracować mimo że znajdują się
          > w dwóch państwach, to tym bardziej miasta, które leżałyby w jednym państwie, ale
          > w dwóch województwach :)

A ja się obawiam, że w tym kraju nikt z nikim nie potrafi współpracować. ;/
          Zrobienie metropolii wydaje się ponad siły naszych urzędników, a autonomia na
          pewno rozbudziłaby i tak już istniejące antagonizmy między mieszkańcami obu
          regionów.
          • settembrini Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 18:50
            aktualny projekt ustawy metropolitalnej dopuszcza funkcjonowanie metropolii, w
            sklad ktorej wchodzilby obszar miejski w ramach dwoch wojewodztw. uwazam to za
            salomonowe rozwiazanie. przykladow metropolii w ramach dwoch organizmow
            administracyjnych wyzszego rzedu jest na swiecie wiele, nie stanowi to zadnego
            utrudnienia, w koncu zarzad i budzet i tak bedzie pochodzil ze skladek miast-
            czlonkow metropolii i praktycznie wszystkie zadania publiczne, które wymagają
            dziś wspoludzialu samorzadu wojewodzkiego, maja byc koordynowane przez zarzad
            metropolii. ja wstepnie nie widze zadnego problemu z tytulu przynaleznosci
            zaglebia dabrowskiego do woj. malopolskiego i metropolii katowickiej/gornoslaskiej
            • ciambel Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 29.09.08, 20:19
              No tak to jest odpowiedź! :) Mam nadzieję, że to jest możliwe również z
              praktycznego a nie tylko prawnego punktu widzenia.
    • peterp Skąd my to znamy czyli powrót do przeszłości ? 29.09.08, 21:58
      Kiedyś straszyli nach Hupką i Czają teraz separatyzmem.
      A Ci, którzy straszą najchętniej chcieliby Śląska bez Ślązaków.
      Bo Ślązak jest dla nich co najmniej elementem niebezpiecznym, bo to ani Niemiec,
      ani Polak tylko Ślązak, kochający swój Heimat, tożsamy z nim i chcący jego
      pomyślności.
      Ale tłumaczyć to ludziom z PiSuarowego klubu to tak jakby walić grochem w ścianę !
      • Gość: Menschenfresser Re: Skąd my to znamy czyli powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:33
        > A Ci, którzy straszą najchętniej chcieliby Śląska bez Ślązaków.
        SIC!!!!
    • Gość: Menschenfresser Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 12:52
      Dorota Arciszewska-Mielewicz, senatorka PiS-u z Gdyni, dramatycznie
      apelowała do Ślązaków, by pielęgnowali swoje tradycje, ale czynili
      to w związku z ojczyzną. Przytaczała wypowiedzi autonomistów, że nie
      są zobowiązani do lojalności wobec Polski. - To ja się pytam, co tu
      robicie? Fora ze dwora - grzmiała.
      --------------------
      I to mowi gorolica na Slonsku do Slonzokow,
      gospodarzy i wlascicielow tej Ziemi ?????!!!!!!!!!
      Zycza jEJ, coby wpadla do slonskiego gulika, z calego serca.
      Obrzydliwe, chamskie, beszczelne polakowstwo.... :(((((((
    • Gość: Menschenfresser Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.08, 13:02
      Pielegnujcie swoje tradycje, ale....nie po slasku.
      Ale nie w slaskim duchu. Ale niezbyt glosno i dumnie. itd. itp.

A co ? Nawet jakby tak bylo, ze autonomisci to niby separatysci
      i ze ludzie ino odnawiajom ta slonskosc, bo czujom sie inkszyj
      i chcom sie oddzielic itd. - to co ? nie wolno ?

Czy separatysta jest kryminalista ?
      Jakby nie bylo demokracji, wolnosci slowa i przekonanan ?
      Jakby nie wolno bylo byc monarchista, prowielorybnym aktywista,
      lesbijka, Ukraincem lub czeskiego pochodzenia etc.
      Czy te osbniki staneli w latach 5otych ??!

I jeszcze jedno: mozna byc proslonskim, ale nie antypolskim
      separatysta, ale to juz takich agentow zupelnie przerasta.

Do wscieklosci mnie doprowadzaja takie krzyki
      OBCYCH, po prostu OBCYCH CHAMÒW !!!
      I nie dziwcie sie, ze wlasnie przez takie szczekanie
      bydzie corostowiyncyj rzondan "Slask dla Slazakow!",
      wlasnie przez takie indywidua, fuj.
      • Gość: Pytek Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:44

Do terozka spluwoće, skirz smrodu z Jeji kacaraby?

Trza boouo Ji radźić, co to će myje a ńy wjetrzy!
        :-)
    • Gość: oma Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 14:39
      Ciemny lud ale nie z wyboru tylko dzięki polskim wieloletnim staraniom, na
      szczeście to sie zmienia, a prawda tak czy siak wyjdzie w końcu na wierzch.
    • Gość: opa Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 14:41
      konferencja o nas bez nas. Czasy sie zmieniają, a nadal o Śląsku i Slązakach
      najwięcej ma do powiedzenia ktoś z Wólek Gdyńskich.
    • Gość: ŚRS Ślaski Ruch Separatystyczny IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 17:02
      temat konferencji raczej powinien brzmieć: "O Sląsku bez Slązaków"
      • Gość: Kuśtyka Re: Ślaski Ruch Separatystyczny IP: 83.17.148.* 07.10.08, 09:59
        Śląski IPN zajmie się w pierwszej kolejności tym problemem.
    • Gość: nóż na pietruche Re: A co z autonomią Katowic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:27
      Idź się leczyć a nie pleć głupot.
    • silling Re: A co z autonomią Katowic? 26.01.09, 23:56
      @natka

to, ze czegos nie rozumiesz nie znaczy, ze nie ma to sensu,
      kazda idee mozna posunac do absurdu,

centralizacja to jest dopiero paranoja,
      w Warszawie decyduja gdzie polozyc chodnik na Zalezu...
      i wprowadzaja te same rozwiazania w Katowicach
      i w Bialymstoku mimo zupelnie innej sytuacji i innych problemow
      - to jest dopiero paranoja...
      • xs550 Re: A co z autonomią Katowic? 28.01.09, 03:42
        Wbrew pozorom problemy Bialegostoku i Katowic sa identyczne. To chyba dwa najbardziej podobne miasta tego kraju...
        • Gość: Mikołaj Re: A co z autonomią Katowic? IP: 67.159.44.* 28.01.09, 10:43
          xs550 napisał:

> Wbrew pozorom problemy Bialegostoku i Katowic sa identyczne. To chyba dwa
          najbardziej podobne miasta tego kraju...

Może Białystok to ty znasz od podszewki, ale o Katowicach to biedaczku pojęcia
          nie masz. To dwa kompletnie odmienne miasta, o różnej tradycji, genezie,
          gospodarce, historii, architekturze, kulturze...
    • Gość: Menschenfresser Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.01.09, 02:40
      "Głos Górnego Śląska" z dn. 3.03.1928

Jest rzeczą stwierdzoną i faktem nie dającym się zaprzeczyć, że i
      przed wojną i podczas wojny mieszkaniec Górnego Śląska zapytany
      gdziekolwiek i przez kogokolwiek bądź, czym jest, oświadczył: Jestem
      Górnoślązakiem! albo po niemiecku: Ich bin Oberschlesier! Nigdy on
      nie twierdził, że: Ich bin Pole aus Oberschlesien, lub: Jestem
      Polakiem z Górnego Śląska, albo: Ich bin ein oberschlesischer
      Deutscher, albo: Jestem Niemcem z Górnego Śląska. Ludność
      Górnośląska mówiąca po polsku lub po niemiecku, a pięć szóstych mamy
      tej ludności, która mówi obydwoma językami, będzie musiała się
      zastanowić, czy zniknąć z powierzchni ziemi lub nie. Jeżeli pójdzie
      na pasku szowinistów górnośląskich, to znaczy takich, którzy hołdują
      zasadom wszechpolskim lub takim z obozu niemieckiego, to wtedy
      szczep górnośląski zniknie z powierzchni Europy.

"Polska Zachodnia" z dn. 2.03.1930

Robotnicy innych dzielnic Rzplitej, którzy pracują na Śląsku od
      czasów przedwojennych, mieszkają w sypialniach fabrycznych i nie
      sprowadzają tutaj swych rodzin. Robotnicy ci są przeważnie członkami
      Z.P.P. i mówią, iż odwagi nie mają rodzin swych na Śląsk sprowadzić
      wobec tego, co słyszą na każdem zebraniu Z.P.P. Te ciągłe wymysły
      na "goroli" i "pyrów", "co przyszli na Śląsk i Ślązakom chleb
      zjadają."

"Głos Górnego Śląska" z dn. 22.12.1930

W Polsce, a szczególnie na Górnym Śląsku toczy się spór, czy ktoś
      urodzony na Górnym Śląsku jest w pierwszym rzędzie Górnoślązakiem, a
      dopiero potem Polakiem, czy na odwrót. Pierwszego szowiniści uznać
      nie chcą. Miał się odbyć spis ludności już przed 5 laty. Formularze
      były gotowe i nawet już porozdawane. Czesi urządzili niedawno taki
      spis ludności i podali cztery rubryki, a mianowicie, czy ktoś jest
      narodowości czeskiej, czy polskiej, czy niemieckiej, a wreszcie
      narodowości śląskiej. I postąpili w danym wypadku zupełnie słusznie,
      jeżeli weźmie się pod uwagę tą część Cieszyńskiego Śląska, która
      przypadła do Czech i tzw. Hulczyńską Ziemicę. Tam bowiem są Ślązacy,
      tam nie ma Czechów, tam nie ma Niemców i innych narodowości. To
      jednak doprowadziło szowinistów z polskiego i niemieckiego obozu do
      szewskiej pasji.

"Gość niedzielny" z dn. 19.02.1933

Zasądzony niedawno temu lekarz weterynaryjny z Siemianowic twierdził
      na głośnej, przeciw niemu toczącej się rozprawie sądowej, że jeden
      ze świadków do niego jest uprzedzony, gdyż wyraził się: "Trzeba tego
      gorola ze Śląska wyrzucić." Na to sędzia, p. Kowalski oświadczył
      dosłownie: "Takich goroli, co prowadzą fałszywe księgi, trzeba ze
      Śląska wyrzucić. Tego zdania ja też jestem."
      Ten incydent z izby sądowej rzuca spory snop światła na stosunek
      ludu górnośląskiego do rodaków, przybyłych na Górny Śląsk z innych
      dzielnic Polski. Nie można temu przeczyć, że dużo jeszcze pokutuje
      separatyzmu i uprzedzenia na Górnym Śląsku do pracujących tutaj
      rodaków z poza Śląska, t. zw. "goroli". Lecz kto temu winien po
      wielkiej części? Kto ten separatyzm tak nieoględnie podsyca?
      • Gość: Wasz Marjanek Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska IP: *.versanet.de 28.01.09, 07:28
        Czyli - jak widac - polski okupant Gornego Slaska nie zmienil do dzisiaj swej
        mentalnosci!
        Pyrsk!
        Wasz Marjanek

Pray for the peace of Jerusalem: they shall prosper that love
        thee.Psalm 122:6
    • wilhelm4 Re: Ciemny lud to kupi? Separatyzm Górnego Śląska 28.01.09, 03:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=74949972&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka