Gość: maceio IP: *.chello.pl 23.10.08, 17:10 Dzisiaj opuścił port gdyński statek Walka Młodych który przywiózł z Łotwy 32 000 tyś ton węgla. Co na to śląscy górnicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monia Re: Węgiel z Łotwy IP: 193.151.49.* 24.10.08, 21:27 A co mają niby na to mieć górnicy?? Brakuje węgla krajowego to się go importuje. Od początku roku ze Wschodu sprowadzono grubo ponad sto razy więcej węgla niż napisałeś. I co najciekwsze wcale ten "ruski" węgiel nie jest taki taki i dobry jak nasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Węgiel z Łotwy IP: 193.151.49.* 24.10.08, 21:28 miało być "taki tani" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunia i Ryl Re: Węgiel z Łotwy i ...??? IP: *.gprs.plus.pl 24.10.08, 22:11 Jak to ...co ??? Zwalają na poziom 500 ,w Sosnowcu, fedrują i skipem na sortownię wywożą na Niwce..potem bez sortowni od razu na wagony i kąsek do kolejki , na wagę i na na tiry, w kraj, dla ...krajobrazu , w krzaki i ....hulalalalalaaaa....panie Krzaklewski. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Węgiel z Łotwy i ...??? 25.10.08, 20:33 To co ? Slask abo Sosnowiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Węgiel z Łotwy 24.10.08, 22:54 Gość portalu: maceio napisał(a): > Dzisiaj opuścił port gdyński statek Walka Młodych który przywiózł > z Łotwy 32 000 tyś ton węgla. Co na to śląscy górnicy? Fedrujom, i tak braknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Węgiel z Łotwy IP: *.siec2000.pl 25.10.08, 11:52 Gość portalu: maceio napisał(a): > Dzisiaj opuścił port gdyński statek Walka Młodych który przywiózł > z Łotwy 32 000 tyś ton węgla. Co na to śląscy górnicy? Oglądałem ostatnio wiele śląskich miast. Takich gdzie były i sa kopalnie węgla (Katowice,Chorzów, Bytom,Zabrze, Jastrzębie, Rydułtowy, Knurów) i takich gdzie kopalni wegla nie było i nie ma (Bielsko,Opole,Racibórz, Rybnik, Cieszyn,Pszczyna,T.Góry,Lubliniec). Nie wiem jak tam śląscy górnicy, ale w imieniu innych Ślązaków mam apel do górników i dokerów Łotwy i do marynarzy z Gdyni. Nie żałujcie trudu dla ratowania Śląska. Potrzeba ok 100 mln ton rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Węgiel z Łotwy 25.10.08, 13:23 W Rybniku sa czynne kopalnie - Jankowice i Chwalowice, zlikwidowano Rymera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Węgiel z Łotwy IP: *.siec2000.pl 25.10.08, 14:34 Jankowice za Boguszowicami to jeszcze administracyjnie Rybnik? Byc może. Nie pamiętam,żebym tam był. Choc nie przypuszczam, żebym po zobaczeniu zmienił moją tezę , że w Polsce im dalej od kopalni tym większe z górnictwa doi się pieniądze. A największe w Warszawie. Miejscowościm z kopalniami zostaje brud szlam i szkody górnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Węgiel z Łotwy 25.10.08, 16:57 Gość portalu: tomek napisał(a): > Jankowice za Boguszowicami to jeszcze administracyjnie Rybnik? KWK "Jankowice" 44-253 Rybnik ul. Jastrzębska 12 Byc > może. Nie pamiętam,żebym tam był. Wlasciwie kopalnia jest w Boguszowicach. Choc nie przypuszczam, żebym po > zobaczeniu zmienił moją tezę , że w Polsce im dalej od kopalni tym > większe z górnictwa doi się pieniądze. A największe w Warszawie. > Miejscowościm z kopalniami zostaje brud szlam i szkody górnicze. Traktowanie Gornego Slaska jako wewnetrzej kolonii w dalszym ciagu jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apostata Re: Węgiel z Łotwy IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 16:50 Gość portalu: maceio napisał(a): > Dzisiaj opuścił port gdyński statek Walka Młodych który przywiózł > z Łotwy 32 000 tyś ton węgla. Co na to śląscy górnicy? ------------- Bardzo jestem ciekaw, po ile złotych za tonę będzie on dostępny w punktach sprzedaży? Ciekawi mnie również czy jest to węgiel brunatny, czy kamienny sprowadzony z Rosji, przez granicę z Łotwą ? Łotwa chyba nie posiada zasobów węgla kamiennego? Odpowiedz Link Zgłoś