Dodaj do ulubionych

RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:12
Brawo. Świetna inicjatywa, znakomici laureaci.
Obserwuj wątek
    • Gość: Opolanin Re: RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata IP: 212.244.78.* 20.05.09, 10:49
      Gratuluję tegorocznych lauretów. Znam prace prof. Kunickiego i to dobrej kalsy
      naukowiec.
      • Gość: toma Re: RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata IP: *.3s.pl 20.05.09, 11:40
        Świetna inicjatywa.
        Brawa RAŚ - w końcu ktoś robi sensowne imprezy kulturalne!
        Wielki szacunek dla RASiu za umiejętnośc zachowania obiektywizmu!
    • michalbuchta.eu RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata 20.05.09, 11:42
      Może nie tyle "RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata", co raczej kapituła uhonorowała :) Więcej informacji o nagrodzie na wikipedii: tnij.org/tacyt
    • Gość: yo technicznie IP: *.domainunused.net 20.05.09, 12:03
      obejrzalbym ta gale kiedys

co roku to w rbniku jest?
      • settembrini Re: technicznie 20.05.09, 12:18
        jak dotad kazdego roku miejsce uroczystosci bylo inne,
        jak podaje wiki:
        za 2008 rok: ośrodek dydaktyczny Uniwersytetu Śląskiego, Rybnik, 20 maja 2009 r.
        za 2007 rok: Miejskie Centrum Kultury, Ruda Śląska, 20 maja 2008 r.
        za 2006 rok: Pałac Donnersmarcków, Nakło Śląskie, 16 maja 2007 r.
    • noir3 też mi powód do dumy... 20.05.09, 12:53
      od nacjonalistów przejmować nagrody... W wymiarze ogólnopolskim
      byłaby niezła chryja
      • Gość: Antygupol Re: też mi powód do dumy... IP: 67.159.44.* 20.05.09, 13:17
        Że co? Co ty wiesz o nacjonalistach w Europie? Nacjonalizm to nie jest ideologia
        pogrobowców faszyzującej narodowej demokracji znanej z historii Polski w postaci
        zakompleksionych Giertychów i innych przygłupów, choć tak ci się może wydawać.
        Porozmawiaj z Katalończykami, Kornwalijczykami, Baskami, Szkotami, Walonami,
        Flandrami... oni są w przygniatającej większości bardziej proeuropejscy niż PO,
        nie mówiąc o zaśmierdłym PiS. Nacjonalizm to nie ksenofobia czy szowinizm, warto
        zapamiętać i poszukiwać prawdziwych znaczeń pojęć.
        • noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 13:29
          taaaaaaaak, aż za dobrze ten proeuropejski (jakiejś małej, ale
          krzykliwej grupki Ślązaków) nacjonalizm - pojęcie zresztą
          wewnętrznie sprzeczne!!! widać choćby tu na forum, gdzie jad i
          frustracje mieszają się z idiotyzmami i wszelkiego rodzaju fobiami.
          Nacjonalizm, czy w słusznej sprawie (słusznej dla kogo:
          krzywdzących, czy skrzywdzonych?...) jest złem i tyle.
          • Gość: AW Re: też mi powód do dumy... IP: *.uni.opole.pl 20.05.09, 13:42
            Nie ma o czym dyskutować. RAŚ to stowarzyszenie regionalistyczne a nie
            nacjonalistyczne. Nacjonalistów szukaj w PiS czy LPR (ew. w ŚRS czy ZLNŚ) a nie
            w RAŚ.
            • noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:12
              odwracanie kota ogonem - wszelki nacjonalizm jest zwyrodnieniem
              pożycia społecznego (swoją drogą, pamiętasz, jak szefu RAS-iu chciał
              powoływać Młodzież Wszechśląską - nie wiem zresztą, czy nie
              powołał?..)
              • Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 14:22
                Ja nie pamietam, żeby szef RAS chcial tworezyc Mlodziez Wszechsląską. Jesli noir
                znasz jakieś szczegóły to podaj. Ale nie podasz, bo takich nie ma. Po prostu
                kłamiesz i oczerniasz, bo nie masz nic sensownego do powiedzenia.
                • noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:36
                  to było ponad rok temu, lokalne media tym się ekscytowały, więc
                  pewnie gdzieś w archiwum chociażby wyborczej znajdziesz
                  • settembrini Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:40
                    co ty opowiadasz za bzdury :) to znajdz, chetnie sie dowiem o tej wirtualnej
                    ciekawostce.
                  • Gość: socjolog Re: też mi powód do dumy... IP: *.wns.us.edu.pl 20.05.09, 14:41
                    Stawia Pan poważne zarzuty, które nie mają najmniejszych podstaw w
                    faktach. Gdyby przyjrzał się Pan scenie regionalistycznej na Górnym
                    Śląsku, dowiedziałby się Pan, że istnieje młodzieżowe stowarzyszenie
                    afiliowane przy RAŚ pod nazwą Młodzież Górnośląska. Jego sztandarowy
                    projetk to Górnośląskie Dni Dziedzictwa. Więcej można dowiedzieć się
                    ze strony internetowej stowarzyszenia. Zalecam ostrożność w
                    formułowaniu sądów. Internet nie daje gwarancji całkowitej
                    anonimowości, a Pańska wypowiedź może zostać przez zainteresowanych
                    potraktowana jako naruszenie dóbr osobistych.
                    • Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 15:11
                      Noir 3 korzysta ze starej goebbelsowskiej zasady, ze kłamstwo wielokrotnie
                      powtórzone staje się prawdą. Ale ma pecha, bo nie trafił na ludzi
                      niezorientowanych. Dlatego łatwo mozna mu wytknąc kłamstwo. Brzydko sie bawisz
                      noir, no ale w sumie twoje metody (oczernianie) okresla juz twoj nick.
                      Nosek już urósł?
          • Gość: Antygupol Re: też mi powód do dumy... IP: 67.159.44.* 20.05.09, 13:44
            Gdybym ja miał wnioskować na podstawie pojedynczych wypowiedzi osób podających
            się za Polaków o kondycji całej społeczności narodowej Polaków, to wierz mi, że
            konstatacje byłyby znacznie bardziej przygnębiające.
            Człowiek inteligentny ocenia intencje środowiska na podstawie własnych
            bezpośrednich doświadczeń, nawet nie w oparciu o potencjalnie rzetelne
            doniesienia prasowe, które z definicji są jakoś zabarwione subiektywizmem
            autora. Sugerowanie się wypowiedziami na forum, bo to żenua. Osobiście czułbym
            się zaszczycony otrzymując wyróżnienie od takiego środowiska za pracę
            popularyzatorską czy naukową, której głównonurtowe media nie poświęciłyby nawet
            1cm^2 na swoich łamach w epoce walki o czytelnika z "SuperFaktem". Zerknij kto
            wchodzi w skład kapituły tej nagrody, a później pitol.
            • palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 20:01
              www.sport.pl/pilka/1,65029,6630117,Brazylijscy_pilkarze_o_rasizmie__Chcieli_nas_obrazic.html
        • polsz Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:27
          pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm
          oto definicja nacjonalizmu
          • noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:42
            włąsciwie, co zdanie - to się zgadza..:), myślę, że większość
            RAS'iowców i im pokrewnych zgodziłaby się z parafrazą hasła: <Jestem
            Ślązakiem, więc mam obowiązki śląskie..> (hasło hasłem, tylko
            później jeszcze wypełnia się je treścią...)
            • Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 15:12
              Same przypuszczenia, gdzieniegdzie małe kłamstewko (tu nie przeszło, ale może
              gdzie indziej się uda). Noir, jesteś wyjątkowo niewiarygodny.
        • palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 19:59
          Masz racje, np. Katalonia, to bardzo wazny,
          tzw.integralny "puzzle" UE., a tako np. Alzacja,
          to nawet jedna z unijnych "matek".
      • palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 19:57
        > od nacjonalistów
        To my som nacja ? Suuuuper! :)
        Dziynki za "uznanie". :))
    • Gość: ciułałła Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.tor-proxy.org 20.05.09, 14:13
      Nie macie nowych twarzy do nagradzania tylko tych starych wyjadaczy? Kutz, Karwat........z tej mąki chleba nie bedzie.
      • Gość: bohema Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.cable.smsnet.pl 20.05.09, 15:08
        No tak, ale zboże dla niektórych jest tylko półproduktem do kieliszka chleba
        naszego powszedniego;) Skoro młodzi nie zdążyli wypracować sobie miejsca na
        śląskiej scenie, to rolę tę powierzają starym wygom - aż do znudzenia. Zresztą
        jak się patrzy na prywatny mecenat w kulturze i sztuce ostatnich 20 lat to można
        by odnieść wrażenie, że cenzura pełniła nie tylko rolę sita propagandy sukcesu,
        ale również moderatora w selekcji między barachłem a prawdziwą sztuką, na którą
        łożono z centrali, na którą łożył każdy z nas. Dlatego Holoubek był tylko jeden
        a takich Mroczków i Cichopków nagradzać możesz bez ustanku codziennie bez obaw,
        że ci się kiedyś nazwiska skończą i nie będzie kogo nagradzać. Nagradzać za
        oglądalność reklam, takiej nowej sztuki.
        • Gość: dziennikarka Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.chello.pl 20.05.09, 17:02
          Cieszę się ogromnie z przyznania red. Karwatowi nagrody. To świetny
          dziennikarz, znawca Śląska i Ślązaków. Następne pokolenia będą
          czytały Karwata i poznawały nasz region, historię i kulturę. Jeszcze
          raz gratuluję zasłużonej nagrody!
          • Gość: watpliwość Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.chello.pl 21.05.09, 20:55
            Ja głosowałabym na Cholonka, ale de gustibus...Co do następnych pokoleń, bardzo
            wątpię, ponieważ ze świecą szukać drugiego tak dolewającego wody do opisywanych
            treści, jak nagrodzony autor.W końcu dziennikarzom od strony płacą, ale trochę
            to mało strawne bywa. A te jego pogadanki pewnie na bazie książki o historii
            Rozrywki, na którą kapituła Pani Ginko stypendium przyznała? I tak kapituła goni
            kapitułę, a te wyróżnienia coraz bledsze i tańsze, niestety...
      • palec1 Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje 20.05.09, 20:03
        > Nie macie nowych twarzy
        No ale wy to macie farfal#ow i innych mlodociannych mutantów. :)))
      • Gość: jaki Kutz? Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:26
        Kutza tam nie ma. Jest Kunicki - profesor z Wrocławia. Wcale nie
        taki stary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka