Gość: regionalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:12 Brawo. Świetna inicjatywa, znakomici laureaci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Opolanin Re: RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata IP: 212.244.78.* 20.05.09, 10:49 Gratuluję tegorocznych lauretów. Znam prace prof. Kunickiego i to dobrej kalsy naukowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma Re: RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata IP: *.3s.pl 20.05.09, 11:40 Świetna inicjatywa. Brawa RAŚ - w końcu ktoś robi sensowne imprezy kulturalne! Wielki szacunek dla RASiu za umiejętnośc zachowania obiektywizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
michalbuchta.eu RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata 20.05.09, 11:42 Może nie tyle "RAŚ uhonorował Krzysztofa Karwata", co raczej kapituła uhonorowała :) Więcej informacji o nagrodzie na wikipedii: tnij.org/tacyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo technicznie IP: *.domainunused.net 20.05.09, 12:03 obejrzalbym ta gale kiedys co roku to w rbniku jest? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: technicznie 20.05.09, 12:18 jak dotad kazdego roku miejsce uroczystosci bylo inne, jak podaje wiki: za 2008 rok: ośrodek dydaktyczny Uniwersytetu Śląskiego, Rybnik, 20 maja 2009 r. za 2007 rok: Miejskie Centrum Kultury, Ruda Śląska, 20 maja 2008 r. za 2006 rok: Pałac Donnersmarcków, Nakło Śląskie, 16 maja 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
noir3 też mi powód do dumy... 20.05.09, 12:53 od nacjonalistów przejmować nagrody... W wymiarze ogólnopolskim byłaby niezła chryja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygupol Re: też mi powód do dumy... IP: 67.159.44.* 20.05.09, 13:17 Że co? Co ty wiesz o nacjonalistach w Europie? Nacjonalizm to nie jest ideologia pogrobowców faszyzującej narodowej demokracji znanej z historii Polski w postaci zakompleksionych Giertychów i innych przygłupów, choć tak ci się może wydawać. Porozmawiaj z Katalończykami, Kornwalijczykami, Baskami, Szkotami, Walonami, Flandrami... oni są w przygniatającej większości bardziej proeuropejscy niż PO, nie mówiąc o zaśmierdłym PiS. Nacjonalizm to nie ksenofobia czy szowinizm, warto zapamiętać i poszukiwać prawdziwych znaczeń pojęć. Odpowiedz Link Zgłoś
noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 13:29 taaaaaaaak, aż za dobrze ten proeuropejski (jakiejś małej, ale krzykliwej grupki Ślązaków) nacjonalizm - pojęcie zresztą wewnętrznie sprzeczne!!! widać choćby tu na forum, gdzie jad i frustracje mieszają się z idiotyzmami i wszelkiego rodzaju fobiami. Nacjonalizm, czy w słusznej sprawie (słusznej dla kogo: krzywdzących, czy skrzywdzonych?...) jest złem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: też mi powód do dumy... IP: *.uni.opole.pl 20.05.09, 13:42 Nie ma o czym dyskutować. RAŚ to stowarzyszenie regionalistyczne a nie nacjonalistyczne. Nacjonalistów szukaj w PiS czy LPR (ew. w ŚRS czy ZLNŚ) a nie w RAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:12 odwracanie kota ogonem - wszelki nacjonalizm jest zwyrodnieniem pożycia społecznego (swoją drogą, pamiętasz, jak szefu RAS-iu chciał powoływać Młodzież Wszechśląską - nie wiem zresztą, czy nie powołał?..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 14:22 Ja nie pamietam, żeby szef RAS chcial tworezyc Mlodziez Wszechsląską. Jesli noir znasz jakieś szczegóły to podaj. Ale nie podasz, bo takich nie ma. Po prostu kłamiesz i oczerniasz, bo nie masz nic sensownego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:36 to było ponad rok temu, lokalne media tym się ekscytowały, więc pewnie gdzieś w archiwum chociażby wyborczej znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:40 co ty opowiadasz za bzdury :) to znajdz, chetnie sie dowiem o tej wirtualnej ciekawostce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog Re: też mi powód do dumy... IP: *.wns.us.edu.pl 20.05.09, 14:41 Stawia Pan poważne zarzuty, które nie mają najmniejszych podstaw w faktach. Gdyby przyjrzał się Pan scenie regionalistycznej na Górnym Śląsku, dowiedziałby się Pan, że istnieje młodzieżowe stowarzyszenie afiliowane przy RAŚ pod nazwą Młodzież Górnośląska. Jego sztandarowy projetk to Górnośląskie Dni Dziedzictwa. Więcej można dowiedzieć się ze strony internetowej stowarzyszenia. Zalecam ostrożność w formułowaniu sądów. Internet nie daje gwarancji całkowitej anonimowości, a Pańska wypowiedź może zostać przez zainteresowanych potraktowana jako naruszenie dóbr osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 15:11 Noir 3 korzysta ze starej goebbelsowskiej zasady, ze kłamstwo wielokrotnie powtórzone staje się prawdą. Ale ma pecha, bo nie trafił na ludzi niezorientowanych. Dlatego łatwo mozna mu wytknąc kłamstwo. Brzydko sie bawisz noir, no ale w sumie twoje metody (oczernianie) okresla juz twoj nick. Nosek już urósł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygupol Re: też mi powód do dumy... IP: 67.159.44.* 20.05.09, 13:44 Gdybym ja miał wnioskować na podstawie pojedynczych wypowiedzi osób podających się za Polaków o kondycji całej społeczności narodowej Polaków, to wierz mi, że konstatacje byłyby znacznie bardziej przygnębiające. Człowiek inteligentny ocenia intencje środowiska na podstawie własnych bezpośrednich doświadczeń, nawet nie w oparciu o potencjalnie rzetelne doniesienia prasowe, które z definicji są jakoś zabarwione subiektywizmem autora. Sugerowanie się wypowiedziami na forum, bo to żenua. Osobiście czułbym się zaszczycony otrzymując wyróżnienie od takiego środowiska za pracę popularyzatorską czy naukową, której głównonurtowe media nie poświęciłyby nawet 1cm^2 na swoich łamach w epoce walki o czytelnika z "SuperFaktem". Zerknij kto wchodzi w skład kapituły tej nagrody, a później pitol. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 20:01 www.sport.pl/pilka/1,65029,6630117,Brazylijscy_pilkarze_o_rasizmie__Chcieli_nas_obrazic.html Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:27 pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm oto definicja nacjonalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
noir3 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 14:42 włąsciwie, co zdanie - to się zgadza..:), myślę, że większość RAS'iowców i im pokrewnych zgodziłaby się z parafrazą hasła: <Jestem Ślązakiem, więc mam obowiązki śląskie..> (hasło hasłem, tylko później jeszcze wypełnia się je treścią...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturek Re: też mi powód do dumy... IP: *.3s.pl 20.05.09, 15:12 Same przypuszczenia, gdzieniegdzie małe kłamstewko (tu nie przeszło, ale może gdzie indziej się uda). Noir, jesteś wyjątkowo niewiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 19:59 Masz racje, np. Katalonia, to bardzo wazny, tzw.integralny "puzzle" UE., a tako np. Alzacja, to nawet jedna z unijnych "matek". Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: też mi powód do dumy... 20.05.09, 19:57 > od nacjonalistów To my som nacja ? Suuuuper! :) Dziynki za "uznanie". :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciułałła Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.tor-proxy.org 20.05.09, 14:13 Nie macie nowych twarzy do nagradzania tylko tych starych wyjadaczy? Kutz, Karwat........z tej mąki chleba nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohema Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.cable.smsnet.pl 20.05.09, 15:08 No tak, ale zboże dla niektórych jest tylko półproduktem do kieliszka chleba naszego powszedniego;) Skoro młodzi nie zdążyli wypracować sobie miejsca na śląskiej scenie, to rolę tę powierzają starym wygom - aż do znudzenia. Zresztą jak się patrzy na prywatny mecenat w kulturze i sztuce ostatnich 20 lat to można by odnieść wrażenie, że cenzura pełniła nie tylko rolę sita propagandy sukcesu, ale również moderatora w selekcji między barachłem a prawdziwą sztuką, na którą łożono z centrali, na którą łożył każdy z nas. Dlatego Holoubek był tylko jeden a takich Mroczków i Cichopków nagradzać możesz bez ustanku codziennie bez obaw, że ci się kiedyś nazwiska skończą i nie będzie kogo nagradzać. Nagradzać za oglądalność reklam, takiej nowej sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarka Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.chello.pl 20.05.09, 17:02 Cieszę się ogromnie z przyznania red. Karwatowi nagrody. To świetny dziennikarz, znawca Śląska i Ślązaków. Następne pokolenia będą czytały Karwata i poznawały nasz region, historię i kulturę. Jeszcze raz gratuluję zasłużonej nagrody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watpliwość Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.chello.pl 21.05.09, 20:55 Ja głosowałabym na Cholonka, ale de gustibus...Co do następnych pokoleń, bardzo wątpię, ponieważ ze świecą szukać drugiego tak dolewającego wody do opisywanych treści, jak nagrodzony autor.W końcu dziennikarzom od strony płacą, ale trochę to mało strawne bywa. A te jego pogadanki pewnie na bazie książki o historii Rozrywki, na którą kapituła Pani Ginko stypendium przyznała? I tak kapituła goni kapitułę, a te wyróżnienia coraz bledsze i tańsze, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje 20.05.09, 20:03 > Nie macie nowych twarzy No ale wy to macie farfal#ow i innych mlodociannych mutantów. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaki Kutz? Re: Troche mi to nieśmieżo zalatuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:26 Kutza tam nie ma. Jest Kunicki - profesor z Wrocławia. Wcale nie taki stary. Odpowiedz Link Zgłoś