Gość: ania IP: *.chello.pl 26.05.09, 13:10 czy ktoś tego używa? to takie wkładki do kranu ponoć mają oszczędzać zużycie wody. chciałabym wiedzieć czy warto to kupić. jeśli ktoś ma proszę o opinię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greg Re: perlator czy to działa? IP: *.chello.pl 27.05.09, 19:02 Zgodnie z danymi producentów, perlator potrafi oszczędzić od 15% do 60% wody. Jako specjalista od wody mogę to potwierdzić, pod warunkiem, że nie korzystasz z kranu odkręconego na 100%. Perlator własnie powinien zapewnić np. zmywanie naczyń przy niepełnym otwarciu kranu. Ile mniej odkręcisz tyle zaoszczędzisz. Ale zdecydowanie bardziej opłaca się kupić zmywarkę - na tym widać różnicę w zużyciu wody nawet o kilka m3 miesięcznie. Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Perlator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: perlator czy to działa? IP: *.chello.pl 28.05.09, 09:20 dziękuję Greg za odp. pytam bo dostałam ulotkę z firmy MGprojekt sprzedają takie perlatory i podobne dane do tych które przedstawiłes z niej wyczytałam a ze to niedrogi drobiazg to moze się zdecyduję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzytkownik Re: perlator czy to działa? IP: *.chello.pl 31.05.09, 09:21 mija drugi miesiąc jak pozakładałem perlatory na wszystkie krany w mieszkaniu. 3 osoby starają się uzywać wody normalnie nie sugerując się nimi. widzę po liczniku zuzycie mniejsze o niecałe 40%. zobaczę jak bedzie dalej narazie jest jak dla mnie super Odpowiedz Link Zgłoś